Beroep Google op bewaarplicht onterecht

Zoekmachines hoeven geen rekening te houden met de EU-wetgeving die een verplichte bewaartermijn voor verkeersgegevens stelt. Dit blijkt uit een brief die een EU-werkgroep aan Google heeft verstuurd.

Google-logo met bril De afgelopen tijd zijn Google en de EU-werkgroep die zich bezighoudt met privacy rond de opslag van gegevens, veelvuldig in het nieuws geweest. Deze zogeheten Article 29 Working Party was van mening dat Google zijn serverlogs te lang bewaart. In een reactie op het standpunt van de werkgroep heeft Google inmiddels bekendgemaakt dat het de bewaartermijn terug gaat brengen naar achttien maanden. Het was echter onduidelijk of en hoe de bewaartermijn die in de European Data Retention Directive gesteld wordt, van toepassing is op zoekmachines. Deze bewaartermijn werd door Peter Fleischer van Google aangehaald om een lange bewaartermijn te rechtvaardigen. In een interview met Out-Law.com heeft een medewerker van de werkgroep echter gesteld dat de regelgeving alleen van toepassing is op providers die publiek toegankelijke communicatienetwerken beheren.

Voor de Gmail- en Google Talk-diensten zou de regelgeving mogelijk wel van toepassing zijn, maar zoekopdrachten hoeven van de EU niet te worden vastgelegd. Google zal echter niet snel besluiten de gehanteerde termijn nog verder in te korten. Het bedrijf zegt dat het de gegevens nodig heeft om zijn dienstverlening te kunnen blijven verbeteren. Het standpunt van de EU zal voor beheerders van websites als geroepen komen. Als zoekqueries ook onder de bewaarplicht zouden vallen, zouden beheerders van een website waarop een zoekmachine aanwezig is, ook gedwongen kunnen worden gegevens voor justitiële doeleinden te bewaren.

Door Peter de Boer

Doktersteam

15-06-2007 • 10:48

22 Linkedin

Submitter: aliencowfarm

Bron: Out-Law

Lees meer

EU-richtlijn bewaarplicht aangenomen Nieuws van 22 februari 2006

Reacties (22)

22
21
8
5
0
9
Wijzig sortering
Hoe ver gaat privacy volgens jullie? Ik zie inbreuk op privacy als het ongeoorloofd verspreiden van persoonlijke gegevens. Zolang google mijn persoonlijke gegevens gebruikt voor verbetering voor mijn zoekresultaten en niet voor verspreiding naar andere partijen, heb ik er niks op tegen.

of zie ik dit nu fout? :?
Anoniem: 150711
15 juni 2007 11:00
Waar heb ik dit eerder gehoord, "we hebben de gegevens nodig om onze dienstverlening ..."?
Als andere zoekmachines ook a la google werken, dan moet ik mijn gegevens toch op een andere manier gaan zoeken. Ik ben niet van plan om nog meer spam of ads binnen te krijgen. Bovendien hou ik niet van deze instelling van Google.

Je wordt gegoogled als je niet verdomd goed oplet.

Ik ben blij dat er zo'n ambtenaren zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 150711 op 15 juni 2007 11:05]

Ik naam aan dat je dan je dan in je browser cookie en javascript support voor *.google.* hebt uitgeschakeld (GoogleAds), gebruik maakt van de proxy van je provider (zodat het proxy ip wordt gelogd, hoewel het originele ip nog wel te achterhalen is via headers). Ook moet je dan natuurlijk geen google services gebruiken. Dus ook geen google toolbar.

Wij (het bedrijf waar ik werk) zijn werkzaam in de financiele dienst verlening. De trends die in bedrijfstak gaan ontzettend snel. Om die trends te kunnen herkennen moet je 'nu' kunnen vergelijken met 'toen'. Ook de manier waarop consumenten over je website navigeren veranderd continue, zonder dat de website zelf veranderd.

Google is nu eigenlijk het slachtoffer van hun openheid. Niemand weet hoe lang MSN en Yahoo hun logs bewaren.

Overigens helpen heel erg veel diensten van google de populariteit van een website te bepalen en dat in ook van invloed op de ranking van een website.

Voor zover ik weer stuurt Google geen spam. En zelfs als ze dat zouden doen, hebben ze absoluut niets aan jouw IP. Spam wordt namelijk naar een email adres gestuurt en niet naar een IP.

Verder moeten ambtenaren eens gaan begrijpen dat internet niet ophoud bij de grens van Nederland of Europa. Internet is wereldwijd. Jouw zoekopdracht kan zeer eenvoudig worden uitgevoerd door een server welke in Mexico staat.
Google is nu eigenlijk het slachtoffer van hun openheid.
Wat bedoel je met Googles openheid? Een open bedrijf laat mij inzien wat ze van mij weten en laat mij die gegevens verwijderen als ik niet wil dat ze dat weten.

En dat je geen Google Toolbar gebruikt is natuurlijk logisch! Dat doet toch niemand (Hoop ik?!)?
Ik gebruik het ja, net zoals ik google gebruik om te zoeken, en gmail voor mijn emails. Heb jij echt zoveel te verbergen? Alsof alles wat jij doet op het web niet gelogd of indirekt door een ander bedrijf wordt bekeken. Chatverkeer gaat ook via Microsoft, emails en surfen via mijn provider.

Op het internet bestaat privacy niet...
Anoniem: 27537
@XIU18 juni 2007 08:17
Naarmate Google in staat is meer informatie over jouw surfgedrag, jouw zoekgedrag, jouw mailgedrag te verzamelen is Google in staat een beter profiel van jou samen te stellen. Het gaat hierbij niet om of Google nou weet van wat voor soort pr0n jij houdt, het gaat erom dat dat profiel voor andere bedrijven misschien nog wel veel interessanter is. Ben je nog steeds zo blij als Google straks die profielinformatie ter beschikking stelt aan werkgevers? Headhunters? Verzekeringsmaatschappijen? Want reken maar dat dat eraan zit te komen.
Werkgevers mogen eigenlijk maar bar weinig over je vragen als je komt solliciteren terwijl ze wel een groot risico lopen. Ben je steeds op zoek naar iets anders? Dan weet Google dat. Ben je zo'n "zeiksnor" die om het minste geringste met de Arbowet aankomt (je doet toch maximaal 6 uur beeldschermwerk per dag hè)? Dan weet Google dat. Voor een werkgever is dat zeer interessante informatie. Voor headhunters dus evenzo. En waarom verzekeringsmaatschappijen graag zoveel mogelijk over je weten lijkt me evident.

"Heb jij echt zoveel te verbergen"? Meer dan je denkt!
Inderdaad. Google bedoelt natuurlijk. We verdienen zo leuk doordat we al die persoonlijke gegevens kunnen gebruiken voor onze commerciele producten. Op zich is er weinig mis met geld verdienen, maar er is een hoop mis aan de manier waarop Google dat wenst te doen. Juist het bord voor de kop wat Google op het gebied van privacy lijkt te hebben, maakt dat ik de producten van Google tegenwoordig nog amper gebruik.
Meer spam? Meer ads? ... sorry, maar die krijg je al en nu zijn ze soms nog eens nuttig ook doordat het systeem weet wat jij zoekt.
Een andere manier van zoeken... Wat dacht je van http://www.scroogle.org/?
Dat krijg je met ambtenaren die totaal niet weten waarmee ze bezig zijn en overal een ander antwoord op hebben.

Dus je mag wel zoeken naar hoe je bommen maakt zonder dat dit gelogt wordt, maar een email hierover typen word wel gelogt... beetje tegenstrijdig maar weer :).
Ik vind het een beetje kort door de bocht om te stellen dat de ambtenaren niet weten waar ze mee bezig zijn. Ik vermoed dat ze meer kennis van zaken hebben dan jij. Ik geef toe dat er ook een paar rondlopen die er de ballen verstand van hebben. Maar er zijn echt wel slimme ambtenaren.

Ik vind het een goede zaak dat de EU hier heeft ingegrepen, wat moet google met mijn persoonlijke gegevens? Ik snap best dat ze hun zoekmachine willen optimaliseren, maar dan hoeven ze echt niet weten dat _ik_ bepaalde keywords heb gebruikt.

Ik vind die hele bewaarplicht veel te snel gaan, en ben echt benieuwd hoe dit eruit ziet over een paar jaar. Mensen zijn zo enorm naief, hier gaat echt wel misbruik van worden gemaakt, het wachten is alleen wanneer het openbaar wordt gemaakt.
Dit kan gewoon simpelweg niet goed gaan

(en nee ik ben over het algemeen redelijk optimistisch over de toekomst en geen doemdenker, ook heb ik geen conspiracy theorie vriendjes, heb maar een paar ludlums gelezen en geloof niet dat de condens strepen in de lucht giftige stoffen bevatten.)
Hoezo, dat bewaart jouw provider toch al? Beetje onzinnig om alles dubbel op te slaan, he ;)
Anoniem: 101037
15 juni 2007 11:40
Na het lezen van bovenstaande reacties: Ben ik nou de enige die vindt dat Google nu niet slecht is?

Dit mag misschien naïef klinken, maar volgens mij gebruikt Google deze gegevens onder andere om de zoekresultatenlijst te verbeteren. Zodat je nog sneller het juiste resultaat kan vinden.

Natuurlijk zullen ze het ook gebruiken om advertenties aan de zijkant of bovenaan te plaatsen, maar deze zijn in een andere kleur weergegeven en je kan ze direct herkennen en dus vermijden. Ook het verbeteren van de resultaten van de advertenties vind ik goed, als de advertenties iets te maken hebben met wat je zoekt, wat is het probleem dan?

Jullie zoeken het probleem over "meer" advertenties, wat heus niet de bedoeling is van het opslaan van deze gegevens, de mensen bij Google weten ook wel als ze hun pagina's zullen overladen met advertenties, dat hun marktaandeel zal inkrimpen. Wat Google wel interesseert is advertenties voorschotelen die daadwerkelijk iets te maken hebben met wat je bezig bent, zodat er meer kans is dat je er in geïnteresseerd bent.

Trouwens is het ook onbegonnen werk om alle zoektermen en andere bijgehouden "kliks op resultaten" handmatig te controleren, volgens mij hebben ze daar een systeem ontwikkeld dat automatisch controleert bij welke zoekterm welke resultaten aangeklikt wordt, en welke advertenties bij dat resultaat het meest aangeklikt werd. Zodat de resultatenlijst wat aangepast en verbeterd wordt en dat de zoekterm aan de trefwoordenlijst van die advertentie wordt geplaatst.

Google is een bedrijf, en winst is nog steeds een belangrijke factor. Men biedt je gratis services aan, maar er zijn ook kosten verbonden aan hun services, hun inkomen moet ergens vandaan komen.
Google schotelt vaak heel veel advertentie's voor die niets met je zoekopdracht te maken heeft. Je zou bijna zeggen, de hoogste bieder staat boven aan.

Verder is het aan iedere gebruiker vrij om te gebruiken wat hij wil, het is alleen vaak wat beter als gebruikers zich in de materie verdiepen hoe een bedrijf te werk gaat.

Mensen kunnen wel klagen, maar gebruik dan wat anders. Verder is het de taak aan de overheid hoe er met privacy gegevens om word gegaan en of dat conform de Nederlandse wetgeving is. Als het in strijd is dan kunnen ze optreden of regelgeving aanpassen.

Off-topic : In Nederland is het op moment weer aardig mis aan het gaan met bedrijven die gegevens van burgers opkopen zodat we weer heerlijk worden lastig gevallen met agressieve telefoon verkoop, om maar even een voorbeeld te geven dat het op meerdere fronten het economisch belang weer zwaarder weegt dan de induviduele privacy.
Dat is het hele punt, vooral (schreeuwende) reclame kan je wel denken te "negeren", maar uiteindelijk komt het allemaal in je onderbewustzijn terecht.

En als je dan vervolgens door de winkel loopt associeert jou onderbewustzijn een bepaald merk aan die reclame, en daardoor denk jij "hey dat merk ken ik, die neem ik mee".

Dat is het hele punt met reclame, het is allemaal onderbewust. Daarom is de enige remedie dan ook: zorgen dat je het helemaal niet te zien krijgt.
Dat kan overigens op meerdere manieren, en op Tweakers hebben ze daar een heel mooi aanbod voor: het abonnement :).
Of Adblock (Plus), maar goed.
En andere bedrijven maar zeuren dat ze gegevens moeten loggen. Misschien moet Google een logdienst gaan opstarten, ze krijgen nu toch een hele zooi schijfruimte vrij ;)
Zijn er eigenlijk goede alternatieven?

Je zou verwachten dat er nu een zoekmachine zou opstaan die privacy garandeert en daar onmiddelijk garen bij kan spinnen.

Ik verbaas me al een tijdje dat dit niet gebeurt. heeft iemand een idee waarom niet?
heeft iemand een idee waarom niet?
Omdat een server hosten geld kost. Zoekmachines geld willen verdienen. Je geld kunt verdienen aan advertenties, ongerichte advertenties niet rendabel zijn. Om goede gerichte advertenties te maken je zoekopdrachten/pagina's zult moeten analyseren. Enige andere optie die er zo ongeveer is om geld te verdienen, is om de zoekservice betaald te maken.
Je zou verwachten dat er nu een zoekmachine zou opstaan die privacy garandeert en daar onmiddelijk garen bij kan spinnen.
Bij google staat je privacy erg hoog in het vaandel, wat wil je nog meer? Volgens mij beschermen ze je privacy meer dan enig andere zoekmachine.
Anoniem: 221774
15 juni 2007 15:12
dan is het geen privacy meer.

privacy is een recht dat je hebt. en zodra je je persoonlijke doorgeeft. ben je je privacy kwijt.

maar het is inderdaad zo dat je moet weten aan wie je je persoonlijke gegevens WIL geven. ik zit er persoonlijk ook helemaal niet mee in dat google allerlei dingen over mij weet. liever aan hen dan op een of andere halfdonkere webstek waar je je naam en email mag achterlaten voor een dienst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee