Zoekmachines hoeven geen rekening te houden met de EU-wetgeving die een verplichte bewaartermijn voor verkeersgegevens stelt. Dit blijkt uit een brief die een EU-werkgroep aan Google heeft verstuurd.
De afgelopen tijd zijn Google en de EU-werkgroep die zich bezighoudt met privacy rond de opslag van gegevens, veelvuldig in het nieuws geweest. Deze zogeheten Article 29 Working Party was van mening dat Google zijn serverlogs te lang bewaart. In een reactie op het standpunt van de werkgroep heeft Google inmiddels bekendgemaakt dat het de bewaartermijn terug gaat brengen naar achttien maanden. Het was echter onduidelijk of en hoe de bewaartermijn die in de European Data Retention Directive gesteld wordt, van toepassing is op zoekmachines. Deze bewaartermijn werd door Peter Fleischer van Google aangehaald om een lange bewaartermijn te rechtvaardigen. In een interview met Out-Law.com heeft een medewerker van de werkgroep echter gesteld dat de regelgeving alleen van toepassing is op providers die publiek toegankelijke communicatienetwerken beheren.
Voor de Gmail- en Google Talk-diensten zou de regelgeving mogelijk wel van toepassing zijn, maar zoekopdrachten hoeven van de EU niet te worden vastgelegd. Google zal echter niet snel besluiten de gehanteerde termijn nog verder in te korten. Het bedrijf zegt dat het de gegevens nodig heeft om zijn dienstverlening te kunnen blijven verbeteren. Het standpunt van de EU zal voor beheerders van websites als geroepen komen. Als zoekqueries ook onder de bewaarplicht zouden vallen, zouden beheerders van een website waarop een zoekmachine aanwezig is, ook gedwongen kunnen worden gegevens voor justitiële doeleinden te bewaren.