Irc-community schrikt van logzoekmachine

Binnen de irc-wereld is geschrokken gereageerd op de bekendmaking dat het Israëlische zoekbedrijf IRSeek zes miljoen irc-conversaties per dag indexeert. De bots die de gesprekken loggen komen binnen via anonieme Tor-nodes.

IRSeek logoIRSeek heeft inmiddels 300 miljoen conversaties geïndexeerd en het bedrijf logt inmiddels meer dan tweeduizend kanalen, verdeeld over tien netwerken. Onder andere chats op de populaire irc-channels EFnet, DALnet, Freenode en QuakeNetUndernet worden geregistreerd. Bijna twintig jaar aan data op de irc-servers is al verloren gegaan en IRSeek wil er voor zorgen dat de huidige en toekomstige chats bewaard en doorzoekbaar blijven, schrijft TechCrunch.

De indexering en vooral de manier waarop heeft tot verontwaardigde reacties geleid bij irc-gebruikers, die daarop een wiki-pagina met details over de dienst hebben geopend. IRSeek heeft geen overeenkomsten gesloten met netwerk- en channel-eigenaars en het bedrijf overtreedt de gebruiksregels van bijvoorbeeld Freenode. Daarbij komt dat de bots die het bedrijf gebruikt, verbinding maken via het anonieme Tor-netwerk, zich identificeren als normale mIRC-clients en ook niet op een andere manier als bot te identificeren zijn.

Privacy anti-IRSeek-wiki logoOmdat IRSeek de bots na verzoek niet heeft verwijderd, zijn de beheerders van Freenode er toe overgegaan nieuwe Tor-connecties te weigeren op Freenode. De beheerders eisen dat IRSeek de geïndexeerde logs verwijdert, de bots identificeerbaar maakt en dat deze alleen op basis van opt-in gaan functioneren. Verder wil Freenode een publieke verontschuldiging van de Israëlische start-up.

IRSeek verweert zich door erop te wijzen dat de kanalen publiek zijn en dat het geen verrassing kan zijn voor gebruikers dat hun conversaties gepubliceerd worden op het web. Het bedrijf heeft na alle commotie de irc-zoekmachine tijdelijk uitgeschakeld en denkt nu na over een aantal aanpassingen. Onder andere zou worden overwogen om de nicknames te anonimiseren en bots identificeerbaar te maken, zodat channel-beheerders opt-out-mogelijkheden krijgen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-12-2007 • 11:37

59 Linkedin

Reacties (59)

Wijzig sortering
Private conversations (waarin meestal de meer lugubere zaken besproken worden) kunnen dus niet gelogd worden door deze dienst.

Wel een kritieke vraag: wordt naast conversatie ook de publiekelijk bekende connectie-informatie bewaard? Zoja, dan is het heel makkelijk om hier frequentie analyse op uit te voeren (welke kanalen heeft hij/zij de afgelopen 6 maanden bezocht?)...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 december 2007 11:41]

Of er nou gebruikers inloggen in je channel en ze lezen conversaties, of die gebruikers lezen dit achteraf in een log... Ik zie het verschil niet zo. Los daarvan vind ik het volstrekt nutteloos om IRC chatlogs op te slaan (die informatie is werkelijk voor niemand nuttig), tenzij het als doel heeft om softwarepiraten op te sporen. Maar die hebben hun channels toch wel beveiligd.

Dus de IRSeek moet stoppen met hun indexeren want dat is nonsens, en de IRC community moet niet zeuren, want dat is ook nonsens.
Los daarvan vind ik het volstrekt nutteloos om IRC chatlogs op te slaan (die informatie is werkelijk voor niemand nuttig)
Vooral op Freenode zitten veel tech kanalen van populaire software. Daar wil ik nog wel eens naar toe gaan als ik een bug of probleem tegenkom die nauwelijks resultaten op google oplevert. In de IRC kanalen hangen dan ontwikkelaars of fanatieke gebruikers die in een obscuur probleem nog wel uitdaging zien.

Omdat problemen vaak aan de hand van foutmeldingen dan later wel goed terug te vinden zijn heeft zo'n zoekmachine daarvoor wel degelijk nut (denk ik).
Veel van die tech channels hebben al een eigen logbot en website met search functie, het channel topic heeft meestal wel een link, 3rd party logging is gewoon niet nodig, als een kanaal de boel wil loggen doen ze dat zelf wel. Ik vind dit gewoon een goedkope methode om geld te verdienen over de rug van de channel eigenaren en gebruikers die elkaar gratis helpen en vaak niet eens weten dat er gelogged wordt door een bedrijf. Zeker in het geval van de FreeNode hebben veel channels al een logbot + website met evtueel search hebben, zonder banners/ads. Bovendien is het loggen van channels op deze manier tegen de TOS van veel netwerken en verstoppen deze bots zich achter Tor en zijn zelfs dmv een CTCP version niet te indentificeren als een log bot.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 230385 op 3 december 2007 12:20]

ehh uiteidnelijk heb ik dat geschreven. In een medium dat min of meer vluchtig is. Tesamen met andere gebruikers chatten we er op los. En ineens blijkt dat allemaal gelogd te worden.

De gebruikers schrijven samen dus boeken. De gecombineerde gebruikersgroep lijkt mij dan het auteursrecht daarop te hebben. Wellicht zou je zelfs nog kunnen aantonen dat je nog steeds als individueel gebruiker nog steeds zelf die rechten hebt.

Grootschalige inbreuk op auteursrechten en Brein doet niets zou binnenkort dus in telegraaf kunnen staan.
Dat logs van chats niet nuttig zijn durf ik te bestrijden. Ik heb toch al regelmatig in een chat log antwoorden op problemen waar ik mee zat gevonden. Zaken die (nog) niet in een wiki of manual terecht gekomen zijn, of nogal specifiek exotisch van aard.

Dat je je druk maakt over wie wat waar en wanneer logt lijkt me bijna logisch; wat nu nog niet tegen je gebruikt wordt kan dat wel worden in de toekomst. Prima (nou ja...) dat iemand iets op wil slaan, maar dan wil ik het wel graag weten. Niet sneaky, en al helemaal niet als je ook nog een uit een land komt wat midden in de brandhaard van de wereld ligt.
Het hele idee van IRC is dat alle conversaties vluchtig zijn, daarom heb je fora versus irc. Fora's slaan alles op maar interactiviteit is laag. Bij IRC is dat dus het tegenovergestelde.

Als je weet dat alleen de huidige participanten kunnen lezen dan zal je meer geneigd zijn je anders uit te laten dan op een forum ( vanuitgaande dat het bekenden zijn).

Over de nuttigheid van IRC, bash en qdb zijn natuurlijk geen goede voorbeelden, maar in de juiste kanaal kan je soms erg snel en goed geholpen worden. En dan heb ik het over de vele linux en programmeer kanalen.
Het hele idee van IRC is dat alle conversaties vluchtig zijn
het doel van IRC is juist dat je meteen antwoord kan krijgen van de mensen die op dat moment aanwezig zijn.

of het gelogd word of niet is eigenlijk niet van belang voor het idee achter IRC.
Tjemig...... channels zijn publiekelijk toegankelijk, dus te loggen. Ik log mijn chats ook wel eens. Iedereen kan loggen, en dat zo'n bot dat doet en dan duizenden channels tegelijkertijd is eigenlijk hetzelfde.
Op heel internet wordt alles ergens bewaard wat publiekelijk toegankelijk is, dat behoord iedere internet gebruiker te weten. (Hoofdregel nummer 1)

Pas wanneer ze individuele MSN gesprekken e.d. gaan loggen, vind ik het eng worden.
Het is nogal een verschil of je een zelf een persoonlijk logje maakt, of dat een bedrijf systematisch alles logt, archiveert en publiceert. (ook voor de nederlandse wet is dat een groot verschil)

Het is het verschil tussen een gesprek in de trein en een gesprek in de trein waarbij je ook live op CNN bent.

Alles wat je in een chat zegt, kan je nog jarenlang blijven achtervolgen.
Of er nou gebruikers inloggen in je channel en ze lezen conversaties, of die gebruikers lezen dit achteraf in een log... Ik zie het verschil niet zo.
Omdat de straat een openbaar terein is, waar iedereen kan en mag lopen, wil dat nog niet zeggen dat ik een cam mag ophangen en de beelden live op internet mag streamen.
En daar gaat weer een stuk privacy. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen waarvoor je dit zou willen gebruiken, anders dan in het kader van nationale veiligheid (waarbij het per definitie zo is dat je geen privacy meer hebt).
Zeker als het loggen zonder toestemming gegaan is dan vraag ik me af wat de schrijvers hiervan deze dienst kunnen maken.
Privacy heb je uberhaupt niet als je wat blaat in een publiek kanaal, dus ik zie niet in wat er nu aan privacy verloren gaat... Als je iets roept op een forum, blog, of wat dan ook wat door anderen te lezen valt dan heb je daarover geen privacy....
Privacy heb je uberhaupt niet als je wat blaat in een publiek kanaal,
Het is nogal een verschil of je uitspraak gelezen wordt door zeg 10 of 20 man die op dat moment actief in het kanaal zitten, of dat de hele wereld het over tien jaar nog steeds kan opzoeken.

Vergelijk het met een gesprek dat je hebt met vrienden als je in de stad loopt of in een cafe zit. Je weet dan wel dat iemand wellicht kan meeluisteren of flarden op kan vangen (je bevindt je immers in het openbaar), maar als het stiekem opgenomen wordt en dan uitgetypt op internet verschijnt zal je dat waarschijnlijk ook niet prettig vinden, in ieder geval niet als het over bepaalde onderwerpen gaat ;).

[Reactie gewijzigd door Wouter Tinus op 3 december 2007 11:58]

Precies, als ik hier nu schrijf op IRC dat ik mijn vriendin belazer met de gedachte dat ik daar veilig kan chatten zonder dat iemand het door heeft en mijn vriendin kan vervolgens een maandje later ineens mijn irc-naam googelen met alles wat ik gezegd heb... Okee in een publieke chatbox kan iedereen meelezen, maar dan verwacht je als gebruiker niet dat alles gepubliceerd word.
Of je vrouw komt dingen tegen die jij 10 jaar geleden (toen je nog jong was, toen je haar nog niet had ontmoet, toen de wereld nog anders was, etc) een keer opgemerkt hebt in een informele chat.
Probleem is dat dat soort dingen altijd uit zijn verband getrokken worden.
Het is nogal onlogisch te verwachten dat publieke conversaties onder privacy vallen.
Iedereen in die channels kan deze loggen en die logs dupliceren.
Er is dus geen dus al geen sprake van privacy.
Er is genoeg plaats voor privacy op IRC servers en daar wordt ook echt wel gebruik van gemaakt. (dan ben je natuurlijk nog altijd afhankelijk van de beheerders want ik ben ook wel eens op een irc server geweest waarvan de eigenaar/beheerder meer dan 50 GB aan gelogde channel en prive conversaties had gelogd.)
Ja, het kan een keer gebeuren, maar dat is heel wat anders dan dat het per definitie altijd en permanent gedaan wordt.
Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen waarvoor je dit zou willen gebruiken, anders dan in het kader van nationale veiligheid
Alsof "terroristen" niet weten hoe ze een prive kanaal aan zouden moeten maken als ze al zoiets als IRC zouden gebruiken... |:(
Nee, "nationale veiligheid" als reden voor loggen van IRC is onzin, maar dat geldt voor nagenoeg alles dat ze vanwege de "nationale veiligheid" willen loggen...
ik vraag me af of het wel legaal is. Je mag ook niet zomaar op straat de conversatie van mensen opnemen en met hun namen in de krant publiceren. Ook al zijn de namen niet "echt" of wel, dat doet er niet toe.

Bij de eerste de beste privacy rechtzaak kunnen die gasten hun leuke speeltje weer inpakken.
"IRSeek verweert zich door erop te wijzen dat de kanalen publiek zijn en dat het geen verrassing kan zijn voor gebruikers dat hun conversaties gepubliceerd worden op het web."

Tsja, als ik op straat een praatje maak, dan verwacht ik ook niet dat er iemand zonder dat ik dat door heb met een bandrecorder de boel opneemt en vervolgens in een krant publiceert. Of het nou on- of offline is, de gedragsnormen blijven hetzelfde.
Tsja wat vind je belangrijk, je persoonlijke privacy of helpen opsporen misdaad...
kon wel eens een korte discussie worden :Y)
In hoeverre is er spraken van het opsporen van misdaden op IRC? Kanalen waarin zieke geesten hun "prestaties" in geuren en kleuren vertellen zijn vaak private met een key en niet listbaar via de secret optie.
In het voordeel van persoonlijke privacy.
Tsja wat vind je belangrijk, je persoonlijke privacy of helpen opsporen misdaad...
Hoezo of? Ik kies voor en.
je persoonlijke privacy of helpen opsporen misdaad
Onder het mom van "misdaadbestrijding" of "terrorisme/aanslagen voorkomen" wordt er al teveel van onze persoonlijke privacy afgenomen... Misschien dat Orwell er een paar jaar (ok decennia) naast zat, maar hij lijkt toch wel gelijk te gaan krijgen met zijn 1984...
Ik maak me zorgen of ook joins/quits van gebruikers gelogd worden. Op sommige netwerken zijn hierin IP adressen van gebruikers gewoon te zien. Nu vind ik dat op deze netwerken zelf al vervelend, maar minder erg als dat deze logs zo op internet komen te staan.
Op de meeste servers kun je je registreren en zo ook een IP mask aanzetten. (meestal mode +x)
Bvb op quakenet zie je dan staan:
User01 has joined #chan (user01.users.quakenet.org)
Zelfde bij een WHOIS opvraging, niemand krijgt je echte IP dan te zien.
ik weet niet of je het weet maar in chatlogs die zijn opslaan zoeken zijn naar zaken die tegen de staat Israel zijn, zoals Amerika de buitenlandse telefoonlijnen aftapt op bepaalde woorden.
Dus als jij ergens een tekstje Pro Palestijns zou neer zetten dan hebben ze jou wel gelogd en zullen ze meer logs van jou doorspitten.

Dus die dingen hebben we nut voor hen en anderen en 'privacy' (what's in a name) vinden de irc mensen aangetast worden
Anoniem: 112442
@Spyroman3 december 2007 12:10
ik weet niet of je het weet maar in chatlogs die zijn opslaan zoeken zijn naar zaken die tegen de staat Israel zijn
Dit is de vraag. IRSeeK is publiek toegankelijk. Dus iedereen kan zoeken. Lijkt me onwenselijk c.q. ik zou er niet blij mee zijn. Ik maak zelf wel wereld kundig wat ik wil dat wereld kundig mag zijn. Prive gesprekken zijn plaats en tijdgebonden c.q. hoeven niet wereldwijd en na vele jaren nog opgezocht te kunnen worden.

Of de Mossad onderwater hier ook deel in hebben is de vraag, ik verwacht van niet, ze zouden dit zelf kunnen doen zonder dat iemand hier weet van heeft.

Dit is de whois data van irseek.com. De server staat in Arizona != Israel. Niet handig als je deze voor interne veiligheidszaken zou willen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 3 december 2007 13:29]

Of de Mossad onderwater hier ook deel in hebben is de vraag, ik verwacht van niet, ze zouden dit zelf kunnen doen zonder dat iemand hier weet van heeft.
Zoiets als die achteringang die de Mossad heeft in het aftapsysteem wat de AIVD heeft afgenomen van een israelische firma? :)
Dit is de whois data van irseek.com. De server staat in Arizona != Israel. Niet handig als je deze voor interne veiligheidszaken zou willen gebruiken.
Ah, die valt dus onder US jurisdictie, en is daarmee vrij doorzoekbaar voor Homeland Security en andere instanties :)
Anoniem: 230385
3 december 2007 11:48
Als het tegen te regels van het netwerk is dan moeten ze gewoon stoppen en/of zich aan de regels van het netwerk houden, bots opt-in maken, of een commando voor channel operators om zo'n bot te indenificeren (zodat die ze kunnen bannen). Het is aso om zomaar gewoon alles te loggen tegen de wensen van de netwerk beheerders en/of channel owners in. Verder worden illegale dingen in PM of in channels met een key of invite-only besproken. Wat is precies de meerwaarde afgezien van het aantrekken van bezoekers voor advertenties voor zo'n IRSeek site?
Anoniem: 232174
3 december 2007 12:11
Ik vindt eerlijk gezegd dat dit een schending van de privacy is, de IRC channels waarvan de logs worden bijgehouden zijn dan misschien wel openbaar maar dat wil niet zeggen dat je alles zomaar mag opnemen en over het hele web verspreiden.
Ik ga toch ook niet in de trein met een bandrecorder zitten om de conversaties van iedereen op te nemen en op het web te posten.
"de populaire irc-channels EFnet, DALnet, Freenode en QuakeNetUndernet"

Dat moet van irc-servers zijn, of bedoelen ze letterlijk #efnet, #dalnet, #freenode en #quakenet ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee