Constitutionele hof Tsjechië verklaart bewaarplicht ongrondwettig

Het Tsjechische constitutionele hof heeft delen van een wet afgeschoten die providers opdraagt om telefoon- en internetverkeer voor een half jaar te bewaren. Volgens het Tsjechische hof is deze verplichting in strijd met de grondwet.

Het constitutionele hof noemt het voor zes maanden bewaren van telecomgegevens een substantiële inbreuk in de rechten van de burgers, zo schrijft AP. Maar liefst 51 leden van het Tsjechische parlement hadden het hof gevraagd om het ongedaan maken van de eerder aangenomen wet, die was doorgevoerd als onderdeel van een reeks maatregelen tegen terrorisme.

Het Duitse constitutionele hof heeft een vergelijkbaar oordeel geveld over de bewaarplicht in maart 2010. Daar werd de wet eveneens ongrondwettig verklaard en moesten alle verzamelde gegevens worden vernietigd. In Nederland is het sinds september 2009 verplicht voor providers van internet- en telefoniediensten om verkeersgegevens een jaar te bewaren. Justitie zegt zelf dat er in 2010 ongeveer 80.000 keer om dit soort gegevens is gevraagd.

Door Luke van Velthoven

Stagiair

31-03-2011 • 16:22

76 Linkedin

Reacties (76)

76
68
19
0
0
26
Wijzig sortering
Nu Nederland nog, enige mogelijke probleem wordt dat criminelen dan ook iets moeilijker te traceren worden.
Was het maar waar dat die bewaarplicht helpt bij opsporing, dat is het hele hekelpunt. Je moet nu je privacy weggeven zodat ze eventueel mogelijkerwijs mischien ooit kunen data minen naar info (omgekeerde wereld dus).
In dit artikel staat dat bewaarde gegevens liefst 80.000 keer zijn opgevraagd.

Dat getal lijkt enigszins overdreven, zeker als je elders leest dat veel zaken onbestraft blijven en er geen mensen voorradig zijn om aangiftes überhaupt te onderzoeken.. Denk zelf even na over dat getal en hoeveel mensen/mensuren je nodig zou hebben om ze door te spitten.

Hebben we eigenlijk wel zoveel politieagenten.. :?

Zelf denk ik overigens dat een beetje bij-de-tijdse crimineel wel weet hoe je via TOR of via een VPN naar een privé rental server, liefst nog via de gehackte wifi van de overburen prima verborgen kan surfen, en communiceren via je eigen mailserver met PGP is ook een fluitje van een cent..
Uiteraard vinden we het in Nederland allemaal okee, dat bewaren. Verder pak je geen criminelen met het bewaren van e-mail, ip-adressen en telefoonnummers. Hooguit dat er een beetje bewijs mee geproduceerd kan worden. Dan moet er ook zeer gericht gezocht worden. De bewaarde communicatiebrei zal ettelijke TB groot zijn, dus veel succes met het zoeken van de speld in de hooiberg ... zo groot als Europa.
Psst, ik heb gehoord dat je zelfs in MySQL een index kunt gebruiken, en niet met full-table scans hoeft te werken. SELECT to FROM email WHERE from="Killemov@fsb.ru"
16.000.000.000 Nederlanders gemiddeld x2 e-mailadresen per persoon is: 32.000.000.000 e-mailadressen. Hoe snel is die query van jou hierboven als je alleen een index gebruikt? En dan, Heb je gevonden dat A heeft gemaild met B. Waarover hebben ze gemaild? Weet je de inhoud? Is het codetaal of zou die echt hebben gemaild " Hey broeder, ik ga morgen grote dingen doen in de naam van %vul naam in%. Doe de groeten aan mijn familie. Ik ga naar mijn eindbestemming via Schiphol, mis vooral het nieuws niet a.s. vrijdag" zodat ze vooraf er iets aan hebben. Om achteraf te roepen: "Ja, we weten dat hij zichzelf heeft opgeblazen maar wat wij ook weten is dat hij daarvoor met meneer X heeft gemaild haha!". Journalist: " En wie is meneer X?"
"Tja, dat weten we niet precies. Iemand die vorige week in een internetcafe zat, we hebben beelden. Kijk die met z'n zwarte leren jas, petje + zonnebril ongeveer 1,80m. Herkent iemand hem toevallig? " :z
Volledig offtopic: Nederland heeft géén, ik herhaal: géén 16 miljard inwoners. 16 Miljoen is genoeg volgens sommige mensen die denken dat zelfs de koeien geen lucht meer krijgen om te ademen.

En die SQL query kan best een stukje sneller dan je denkt: nieuws: Apache Hive versie 0.7.0 met indexing uitgebracht
Ik ga een "Club 10 miljard" oprichten ;)
Nederland is wat betreft inbreuk op privacy lekker bezig, ook wat betreft telefoontaps bijvoorbeeld (precieze aantal niet bij de hand, wel factor 10 tot 100 (!) hoger dan de nummer 2,VS). Ik ga emigreren!
Anoniem: 112442
@DCG90931 maart 2011 16:43
Nu Nederland nog, enige mogelijke probleem wordt dat criminelen dan ook iets moeilijker te traceren worden.
Dat zal het excuus zijn.

Ik zou graag eens de getallen willen zien. Hoeveel criminelen door deze opslag uiteindelijk veroordeeld zijn.
Nederland zou wel eens de laatste kunnen zijn die dit afkeurt. De Nederlands regering is gek op het verzamelen van dit soort gegevens. We zijn niet voor niets wereldkampioen telefoontappen.
Niet alleen dat. In Nederland kun je je niet op de grondwet beroepen. Wij zijn niet zo consequent. Daarom kan onze wetgever met elke mediascheet meewaaien en blijven wij met dit soort wetten opgescheept zitten.
Als we nu iedere Nederlander een enkelband geven dan hebben we die criminelen en terroristen zo te pakken. Lijkt je dat geen goed idee?
Anoniem: 112442
@Diets31 maart 2011 16:41
Als we nu iedere Nederlander een enkelband geven dan hebben we die criminelen en terroristen zo te pakken. Lijkt je dat geen goed idee?
Wat denk je van preventief opsluiten? ;)
Dan weet je zeker dat je alle Nederlandse criminelen in de gevangenis hebt.
Maar dat is al voor 80% gebeurt.

Je weet het allen zelf niet. Men denkt altijd aan The Matrix bij dit soort discussies. Maar je hoeft helemaal geen virtuele realiteit te hebben en als batterij in een cocon te liggen.

De cocon is de vorm van de huidige maatschappij. We leven al in The Matrix, allen bestaat die in deze wereld zelf.

Het is het geheel van alle controlerende, spionnerende, detectionerende, trackings en andere volg- en data systemen, netwerken en ICT implementaties waarin we als een prooi in een web gevangen zitten en waar we onszelf in werpen.

Ik heb geen GSM. Vroeger leek me dat fantastich. Je las Greg Bear en daarin had de hoofdpersoon een 'bordje'. Het was een portable computer, telefoon, analyse apparaat in een. Ik zei toen tegen mezelf dat als dit er ooit kwam, ik er een zou kopen.

Nu hebben we die dingen. Smart Phones en tablet pc's. Precies die sf gadgets uit de jaren 80!

We sluiten onszelf er mee op in een matrix van volgbaarheid en controle. We geven zelf onze vrijheid en privacy op. En ik snap wel hoe dat gaat hoor. Het is een schuivende maat. Als ik een GSM neem, dan kan ik bepaalde dingen niet gebruiken, zoals op Facebook etc. Ik heb het zelf in de hand. Ik denk dat dat vies tegen valt.

Het is een continue compromitatie op basis van gemakzucht, hype en angst niet mee te kunnen doen, met vrienden, collegea ed de koninging voor mijn part.

We doen het onszelf aan. In welke mate onze overheid een afspeigeling vormt van onze keuzes laat ik over aan een cultureel antropoloog. In wezen krijgen we een overheid die we verdienen.

Vrijheid is een 'state of mind', zowel letterlijk als figuurlijk. Doe eens een daad. Neem je dure smart phone of GSM en smijt hem op straat en trap hem dan in duizend stukjes.

Dat is een daad die de matrix breekt.

Ik ben trackbaar op velerlei wijzen. Maar iig niet via een mobiele telefoon. Voor mij is de belofte uit de sf een nachtmerrie, onderdeel van een totalitaire deels zelf-opgelegde privacyloze samenleving. De mensheid napt te weinig van wat zij is om te beseffen dat hoe de weeld er uit ziet niet los statt van onze eigen keuzes en gevoelens en wensen.

Praat niet over een matrix of over opsluiten of enkelbanden.

We hebben een samenleving gecreeerd waarin we helemaal niet meer een enkelband nodig hebben. We geven zelf al te veel informatie vrijwillig uit handen. We doen onszelf de handboeien om door ze te dragen in d ebinnenzak van een jas die tegenwoordig al automatisch een zakje heeft voor een GSM.

We hebben aan perverse toestand gecreeerd van zogenaamde individuele kapitalistisch-economische vrijheid van consumptie, waar we collectief hier over klagen, waarin we van onszelf tenminste deels hypocrieten maken: de sf uit de jaren 70, 80 had niet kunnen bevroeden dat deze technologische controle staat gekenmerkt zou worden door een gebrek aan technorealisme en de mate waarin we onszelf er mee de das om zouden doen.
hmm, 1 op de 3 mensen (ofzo) loopt al rond met een smartphone.............
hmm, 1 op de 3 mensen (ofzo) loopt al rond met een smartphone.............
Want je heb smartphone nodig om via GSM positie te bepalen? :D

Dat kan met elke mobile telefoon.
Het is veel handiger als je dat via de GPS van de telefoon kunt doen ;)
Als we nu iedere Nederlander een enkelband geven dan hebben we die criminelen en terroristen zo te pakken. Lijkt je dat geen goed idee?
Als proef zou ik willen beginnen met alle niet-Nederlanders in Nederland zo'n bandje te geven.. Er zijn er zat van en begaan verhoudingsgewijs veel misdaden en overlast.
Justitie zegt zelf dat er in 2010 ongeveer 80.000 keer om dit soort gegevens is gevraagd.
Door wie??? En hoe vaak zijn deze gegevens verstrekt??? Tot hoeveel arrestaties heeft dit geleid? Hoe wordt een aanvraag tot deze gegevens getoetst? Vragen, vragen vragen.

80.000 keer is dus 220 keer per dag of 1 op de ruim 200 inwoners per jaar die verdacht worden van bezit/handel in kinderporno of terroristische activiteiten. Mmmm, da's best veel...
Eh, nee. Dat wil zeggen dat er gemiddeld 0,05 gegevens per burger zijn opgevraagd, Maar omdat je meer dan 1,0 gegeven kunt opvragen per burger kun je niet daaruit afleiden dat 1 op de 200 burgers verdacht worden.

Sowieso kun je niet concluderen dat burgers "verdacht" worden als hun gegevens worden opgevraagd. Stel dat een bekende crimineel per ongeluk jou opbelt. De politie ziet dit, maar kent jouw nummer niet (duh). Dus vragen ze jouw gegevens op, en zien ze dat jij verder nooit belt met andere criminelen. Dan kom jij dus nooit op de verdachtenlijst, doordat je gegevens opgevraagd zijn. Politieonderzoek is vor een groot deel bepalen wie er allemaal niet verdacht is.

Laten we dus eens aannemen dat de helft van de aanvragen is om mensen uit te sluiten van onderzoek, en dat van de overgebleven verdachten er gemiddeld 100 gegevens worden opgevraagd. Dan heb je het dus over 80.000/2/100 = 400 verdachten per jaar. Lijkt me niet zo'n gek getal in vergelijking met 200 moorden per jaar.
Er gebeurd meer dan alleen dat hoor......
En ik vraag me af of het allemaal nederlandse burgers betreft en een hoop verzoeken zullen we over de zelfde verdachte gaan.

Je berekening is wat kort door de bocht.
Inderdaad, door wie.. maar vooral: Waarom en waarvoor? Just to be shure of omdat iemand daadwerkelijk verdacht is in een zaak.
Zo hoort het ook hoop dat Nederland een keer wakker wordt en dit dan ook afschaft..
Anoniem: 363404
@churchill931 maart 2011 16:32
Nou, dat kun je denk ik voorlopig nog wel even vergeten:

"De Kamer schuift al anderhalf jaar lang de goedkeuring van een reparatiewet voor zich uit waarin wordt geregeld dat de opslag van internetgegevens teruggaat van 1 jaar naar 6 maanden."

http://webwereld.nl/nieuw...rplicht-internetdata.html
Nu Nederland inderdaad nog. Het is in Nederland op dit moment om te huilen met de regeling. De regering draalt al anderhalf jaar lang om een reparatiewet heen terwijl spoeddebatten over de meest nietszeggende dingen wel geregeld kunnen worden. ISP's hebben hun zaken helemaal niet op orde en hebben nog niet eens nagedacht over hoe ze de opgeslagen data gaan verwijderen als de termijn is verstreken. Weer een knap staaltje incompetentie van de overheid zo.

Het gekke is dat mensen van de "oude" stand, zeg maar computer-illiterairen van een jaar of 25+ die in de veiligheid dorpse gaten zijn opgegroeid dit een hele goede regeling vinden, want: "zo pak je criminelen!". Als je daarna vraagt of ze hun telefoon zouden laten aftappen is dat opeens een hele andere zaak die veel te veel inbreuk op privacy zou doen. En men ziet het ironie niet eens. Om doodziek van te worden.
"computer-illiterairen van een jaar of 25+ die in de veiligheid dorpse gaten zijn opgegroeid"

doe niet zo denigrerend joh, ik ben ruim 25plus, kom uit zo'n "veilig" dorp en ben al 10 jaar vrij actief bezig tegen schending van privacy en alle ontwikkeling daar omheen...

in mijn ervaring zijn het juist van die jonge broekies met 10 profielen op elke site die hen belooft "bij de groep te mogen horen" terwijl het die bedrijven puur om reclameinkomsten en social enginering gaat, die mensen geen idee hebben wat privacy inhoud doordat er een overtuiging heerst dat alles altijd gefilmd, gefotografeerd of getweet moet worden zodat iedereen heb kan lezen, en altijd al vanaf hun 12de standaard met een uitpeilbaken (gsm) rondlopen, het is juist die jonge generatie die de risico's (nog) niet inziet ;)
Als jij niet op die manier denkt val je toch niet binnen de groep die ik beschrijf? Je hoeft je niet aangevallen te voelen, hoor.

Wel bonuspunten voor je ironie over me afstraffen over denigrerend doen en dan zelf een paragraaf lang hetzelfde doen 8)7
Anoniem: 363404
31 maart 2011 17:53
Voor mensen die een idee willen krijgen van wat er met dit soort gegevens mogelijk is, er is laatst een Duitse minister geweest die dit soort gegevens van hem opgevraagd heeft om ze vervolgens aan een krant te doneren met het expliciete doel om er een mooie visualisatie/presentatie van te maken.

Het resultaat is hier te vinden:
Green party politician Malte Spitz sued to have German telecoms giant Deutsche Telekom hand over six months of his phone data that he then made available to ZEIT ONLINE. We combined this geolocation data with information relating to his life as a politician, such as Twitter feeds, blog entries and websites, all of which is all freely available on the internet.
http://www.zeit.de/datenschutz/malte-spitz-data-retention
OMFG. Moet je er nog meer op zeggen? OMFG.

Nou is dit wel een semi publiek figuur, dus hij twittert en facehyvetwatfucked waarschijnlijk deels bij monde van zijn PR machine, maar dan nog. Iedereen die ervoor kiest alles wat ie doet maar publiekelijk openbaar te maken ziet hier het resultaat.

Ziet er wel gelikt uit, dan dan weer wel.
Je weet dat je het als democratisch land fout doet als zelfs voormalige oostblok landen dit soort regels afschieten. :p
Dat valt wel mee. Iedereen erkent dat er een balans moet zijn tussen criminaliteitsbestrijding en privacy. In het voormalige oostblok zijn ze iets bevreesder voor privacy, omdat ze geen goede ervaringen hebben met parlementair toezicht op de overheid. Dat verschuift de balans ten gunste van privacy, maar ten nadele van criminalitetsbestrijding. Hier hebben we juist een historie van soft optreden tegen criminaliteit. Dat verschil in geschiedenis verklaart dus de verschillende afwegingen.
Dat verklaart het verschil misschien, maar het valt alles behalve mee. Het lijkt wel of onze regering niet zal stoppen totdat ze alles weten van iedereen op elk moment, want je zou dan maar eens 1 misdaad eerder oplossen.
Dit dus, Nederland is ondertussen gidsland in het opgeven van burgervrijheden
e weet dat je het als democratisch land fout doet als zelfs voormalige oostblok landen dit soort regels afschieten
Oostblok landen staat het tenminste nog scherp en helder in het geheugen hoe 't is zonder al die prachtige rechten. Geen wonder dat ze er niets van moeten hebben. Het laatste wat ze willen is naar zoiets als de USSR.
Anoniem: 396655
31 maart 2011 16:24
goed zo, regeringen in de hele wereld moeten dit soort privacy schendende maatregelen NU verwerpen!
De regeringen zijn vaak grote voorstanders van dit soort maatregelen. Het is een van de manieren om kritische burgers te kunnen volgen.

Wat mij opvalt is dat in de Nederlandse politiek een wedstrijd gaande is welke partij de privacy het meest wil beperken.
Een tegengeluid is er niet of nauwelijks.

In andere landen lijkt er veel meer bezwaar tegen dit soort rare wetgevingen te zijn.
Anoniem: 112442
@Quacka31 maart 2011 17:05
Wat mij opvalt is dat in de Nederlandse politiek een wedstrijd gaande is welke partij de privacy het meest wil beperken.
Een tegengeluid is er niet of nauwelijks.
Dit bevreemd me eigenlijk niet.

Als een groot deel van onze bevolking op een partij stemt die intern de democratische principes niet volgt en weinig openheid wil geven. Hunkert dit deel van de bevolking IMO naar een dictator.

PVV.
De Vereniging Groep Wilders, die onder de naam Partij voor de Vrijheid aan de verkiezingen heeft meegedaan, is een vereniging met een besloten karakter. De vereniging voldoet aan de wettelijke eis dat deze twee oprichters moet hebben en minimaal één lid. De oprichters zijn Geert Wilders en de Stichting Groep Wilders, het lid is Geert Wilders. Sympathisanten kunnen zich aanmelden als donateur en vrijwilliger, maar niet als lid. Over het beleid van de partij kan dus niet gestemd worden. Het is een van de weinige partijen die ooit in het Nederlandse parlement vertegenwoordigd waren die vrijwel geen leden hebben [4][5]
PVV tegen openheid over giften aan partijen.
Wilders bang dat anonieme financiers PVV steun intrekken
De aangescherpte regels moeten volgens Donner ook gaan gelden voor ledenloze partijen als de PVV en voor aan politieke partijen verbonden stichtingen. Wilders zei in een reactie faliekant tegen het voorstel van Donner te zijn, omdat hij vreest dat financiers zich terugtrekken als hij hun identiteit bekend moet maken.
Je kunt wel gelijk hebben dat de PVV het netjes in hun programma zet en dat de kiezer dus zou kunnen weten wat hem te wachten staat, maar het staat er tenminste in. De wetten die nu al in werking zijn getreden en jaren geleden zijn ingevoerd komen echter niet bij de PVV vandaan. In welk verkiezingsprogramma's stond dan dat partij X dit ging bewerkstelligen?

Ik verwacht nu twee dingen die kunnen gebeuren: het aantal terroristische aanslagen in de landen die de bewaarplicht niet invoeren gaat omhoog: mensen roepen " zie je wel dat het nuttig is?" of juist het omgekeerde en dan roepen mensen " zie je wel dat het niet nodig is?". De vraag is: en wat dan? En dan komt er ook een (kleine) privacy revolutie in Europa op gang (hoop ik).

*Gaat zijn Guy Fawkes masker zoeken en zet V for Vendetta nog eens op*
dat mag dan zijn, zijn post is relevant, omdat de pvv openlijk tegen vrijheid en privacy is. lees z'n verkiezingsprogramma nog maar eens terug.

de bovenstaande argumenten laten wat mij betreft duidelijk zien dat deze partij een dictatuur is, en dat is nu juist een van de verweiten tegen die bewaarplicht - je krijgt er een dicatuur door. - kortom het is gewoon een valide post met valide argumenten - ook al sjij het er niet mee eens bent...
Het woord vrijheid betekent tegenwoordig kennelijk iets anders dan vroeger, want de VVD laat ook al van dat soort geluiden horen.
Helemaal mee eens.

Wel vreemd dat deze opmerking komt die het helemaal eens is met Sony's PS3 acties, die consumenten rechten aantasten.

Ik ben alleen bang dat dit niet in Nederland zal gebeuren. Privacy zoals het eruit ziet geen groot goed in Nederland.
Privacy zoals het eruit ziet geen groot goed in Nederland.
Als je de volgende quote uit het artikel leest, dan ziet het er naar uit dat je gelijk hebt:
Justitie zegt zelf dat er in 2010 ongeveer 80.000 keer om dit soort gegevens is gevraagd.
Dit soort wetten zijn ingevoerd tegen het terrorisme en kinderporno. Tegenwoordig lijkt het er eerder op dat bij elke melding acuut en standaard van alle mogelijke verdachten de bel- en internet gegevens opgevraagd worden. Just to be sure.
Als dan per ongeluk ook maar blijkt dat je toevallig, heel verdacht, naar een aflevering van Myth Busters hebt gekeken waarin iets werd opgeblazen, of ook maar een porno-site hebt bezocht, dan ben je verdachte en plaatsen ze ook maar gelijk een telefoontap ! Just to be sure.

Oei... Met deze post lever ik kritiek op de regering... hmmm... vanaf morgen maar eens op gaan passen wat ik allemaal via de telefoon bespreek. Big Brother luistert wellicht mee.

Nu kun je wel denken dat ik paranoïde aan het worden ben, maar is dat zo onterecht wanneer je getallen van 80.000 keer leest ? Nogmaals, toen het ingevoerd werd was het "vooral ter bestrijding van terrorisme !" Voor de rest zou er bij uitzondering gebruik worden gemaakt van het systeem. Ja-ja... |:(

[Reactie gewijzigd door T-men op 1 april 2011 00:58]

Anoniem: 16536
@T-men1 april 2011 01:35
Yeah dat, of je krijgt mensen over je heen die je alu-hoedje noemen. Terwijl sommige feiten gewoon écht verontrustend zijn. Het hoogste aantal telefoontaps ter wereld. De paranoide V.S. hoort ook bij die wereld. Een van de eersten met massa-opslag van data. Een van de eersten met een biometrisch paspoort.

Tegen het terrorsime... 80.000 keer. In zo'n korte tijd. Als dat allemaal terroristen waren dan zou het hier zwart moeten zien van de fucking michelinmannetjes. BS
aflevering van mythbusters zonder explosies. Nou is DAT pas echt een myth :D
En dan maar afvragen waarom er nog meer misdaden niet opgelost worden, en de misdaad ook verder toeneemt...
Anoniem: 24417
@SuperDre31 maart 2011 20:21
je logica is irrationeel.

door het verbieden van auto's krijg je ook minder verkeersongelukken, maar ja ;)
En door dit soort strapatzen bereik je alleen maar dat misdadigers andere modi gaan zoeken, en dus vrijwel uitsluitend onschuldige burgers en een paar naive misdadigers te leiden hebben onder draconische overheidsmaatregelen zoals bewaarplicht, vingerafdrukopslag, etc.
Kijk, in Tsjechië gaan ze niet meteen gebukt staan. Daar kan Nederland eens wat van leren.
Je eigen identiteit bewaken is dat. Vroeger was het een voordeel Nederlander te zijn, maar tegenwoordig is het maar slappe hap.
In Tsjechie herinnert men zich nog wat het is om niet in vrijheid te kunnen leven. In Nederland is het te lang geleden, zodat de beperkingen er makkelijker weer in kunnen sluipen.
Tja, in Nederland heerst de laatste jaren een tamelijk ziekelijke mentaliteit die een mengsel is van truttigheid, nationalisme prachtig geillustreerd in "ik hou van holland" of hoe dat ding ook mag heten - mijn moeder tegen de 80 vind het prachtig.
Angst voor de rest van de wereld, terwijl het de jaren ervoor juist zo'n aangenaam progressief land was.....

offtopic: wat ga je naar Egypte (voor mijn werk), is dat niet eng met die revolutie en Libie ernaast (valt me nog mee dat ze dan niet overJapan beginnen....). Nee ben net eergisteren terug en het was niet eng. gadaffiis gek maar gaat Egypte echt niet aanvallen en een volk dat zijn vrijheid probeert terug te pakken, moet je respecteren. ik zat op de terugweg naast iemand van artsen zonder grenzen die net uit libie terugkwam: kijk daar heb ik nou respect voor, dat soort mentaliteit mis ik in Nederland.

CDA: truttigheid ten top, maar goed wat wil je. Onder Verhagen is echter ook de moraliteit en het sociale gezicht van het CDA volledig verdwenen, dat slaat een enorm gat in het politieke midden.

VVD: geen sociale partij, hebben ze ook nooit beweerd, maar hetwas wel een liberale partij en dat houd meer in dan lage belastingen! Zo hier en daar nog hoopvolle opflakkeringen maar meestal niet.

PVV: te erg voor woorden, dat in nederland zo'n partij bestaat, maar dat komt ook doordat de gevestigde politiek de problemen met o.a. Marokkanen niet open bespreekt.Tja, dan wordt het wel erg eenvoudig.

Linkse partijen: beter maar te weinig open: noem voor mijn part een kutmarokkaan een kutmarokkaan, maar vermeld er wel bij dat de meeste Marokkanen dat niet zijn!

Media: vrij droevig als one-liners het nieuws beheersen dan is het geen wonder dat de PVV zo sterk is........


Tja, en dan ben ik blij dat ik in Duitsland woon, die mensen hebben wat geleerd van de 2e WO en leren er nog steeds van.

Sorry hoor, moest heteven kwijt....... gelukkig heeft nederland geen SABAM, dus hetkan zeker erger.
Media: vrij droevig als one-liners het nieuws beheersen dan is het geen wonder dat de PVV zo sterk is........
Ik ben het hier helemaal mee eens.

Zowel de media als de Nederlandse inwoner is helemaal niet kritisch. Dat ook de reden waarom de regering met heel veel weg komt.

Ik vraag me af hoeveel Nederlanders de verkiezingsprogramma's gelezen heeft voordat ze stemden voor de provinciale staten?

Mijn gevoel is dat ze puur de landelijke verhaaltjes beluisterd hebben. IMO is het in veel provincies veel belangrijker om eerst provinciaal te denken dan pas de eerste kamer. IMO zou dit los gekoppeld moeten worden.
Anoniem: 268602
1 april 2011 09:26
En wie kan er een onderzoek laten zien dat door de vrijheden die wij inleveren, er daadwerkelijk meer misdaden worden opgelost?
En in Nederland is er binnen de justitiële macht totaal geen enkele animo om tegen dit soort enorme schendingen van privacy en inbreuken op de vrijheid in opstand te komen. Sterker nog in Nederland is het zo erg dat als je hier tegen in probeert te gaan de overheid je in een hoek met de terroristen dan wel de pedofielen probeert te duwen. De staats televisie en voor een deel ook de commerciële stations verkondigen de staats propaganda en zullen zo min mogelijk over protesten en de enorme gevaren voor de burgers berichten.

Maar laten we wel wezen de overheid heeft totaal geen reden om preventief onze privacy te schenden onze vrijheid te beperken en mensen op deze manier aan een soort van sociale netwerk controle te onderwerpen.
Er wordt tegenwoordig eigenlijk altijd bij een iets zwaarder delict even een beroep op de database met al jouw telecommunicatie gegevens gedaan. Niet omdat er ook maar 1 enkele extra boef mee gevangen wordt maar gewoon omdat het kan. In Nederland wordt nog geen 25% van alle geregistreerde misdrijven op gelost en dat terwijl er vaker dan in welk ander land dan ook mensen hun privacy geschonden wordt door politie en justitie omdat het zo enorm zou bijdragen aan het oplossen van een misdaad. En toch is het percentage opgeloste misdaden nog nooit boven de 23% uit gekomen.
Als de cijfers nu zouden laten zien dat er ook maar 1% verschil zou zijn tussen de tijden voor en de tijden na het invoeren van deze schandalige inperking van de vrijheid en schending van de privacy dan zou ik er misschien nog vrede mee kunnen hebben maar er is totaal geen verschil te zien in de tijden voor en de tijden na de invoering hier van.

Laten we het simpel houden ik ben blij dat ik in Tsjechië woon en niet in Nederland, hier kun je nog gewoon met mensen communiceren zonder dan vadertje staat er met een vergroot glas boven op zit.
hier kun je nog gewoon met mensen communiceren zonder dan vadertje staat er met een vergroot glas boven op zit.
Zo is het maar net. Die tijd hebben ze gehad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee