Een groep van ruim 100 organisaties uit 23 EU-landen heeft de Commissie gevraagd het opslaan van gegevens over internetverkeer en telecommunicatie niet langer te verplichten. De bewaarplicht zou de samenleving niet veiliger maken.
Dat meldt een Duitse actiegroep die zich tegen de bewaarplicht heeft gekeerd. In een open brief spreken de organisaties zich uit tegen de bewaarplicht. Nederlandse ondertekenaars van de brief zijn onder meer de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, het Humanistisch Verbond en de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Ook de brancheorganisatie voor internetproviders ISPConnect zette zijn handtekening, evenals de Belgische journalistenvereniging.
De brief is gericht aan Eurocommissarissen Cecilia Malmström van Binnenlandse Zaken, Viviane Reding van Justitie en de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes, die met de portefeuille Digitale Agenda is belast. De organisaties schrijven de 'intensieve controle van de hele bevolking' onacceptabel te vinden. "Door de bewaarplicht worden gevoelige gegevens over sociale contacten, bewegingen en privélevens van 500 miljoen Europeanen verzameld, zonder enige verdenking jegens hen", schrijven ze.
De bewaarplicht zou gevoelig zijn voor datalekken, providers op kosten jagen en de journalistieke bescherming van bronnen ondermijnen. Bovendien maakt de bewaarplicht de samenleving niet veiliger, stellen de briefschrijvers: "Er is geen bewijs dat dataretentie zorgt voor een betere bescherming tegen criminaliteit." Ook zonder bewaarplicht zouden er voldoende gegevens voorhanden zijn voor effectief strafrechtelijk onderzoek.
In Nederland geldt op dit moment een bewaarplicht met een termijn van twaalf maanden voor gegevens over internetverkeer en een termijn van zes maanden voor telecommunicatiegegevens. Oorspronkelijk zou de termijn voor internetverkeer ook naar zes maanden worden verkort, maar door de val van het kabinet is daar vooralsnog niets van terechtgekomen.
Er is al langer verzet tegen de bewaarplicht, die door een richtlijn van de Europese Unie is ingesteld. Eerder verklaarde het Duitse hof de bewaarplicht ongrondwettig. Eurocommissaris Reding van Justitie zei niet lang daarna de bewaarplicht te zullen heroverwegen. Overigens hoeft de inhoud van internetverkeer en telecommunicatie niet te worden vastgelegd. Alleen gegevens als de duur van een sessie en de locatie van een gebruiker moeten worden opgeslagen. Volgens critici is het nut van de bewaarplicht daarmee beperkt.