De Europese Commissie heeft Duitsland aangeklaagd wegens het niet implementeren van de bewaarplicht-richtlijn van 2006. Tegelijkertijd vraagt de Hoge Raad van Ierland aan het Europese Hof van Justitie om de richtlijn te toetsen.
Het Hof van Justitie van de Europese Unie gaat zich buigen over het feit dat Duitsland de Europese dataretentierichtlijn van 2006 nog niet in wetgeving heeft omgezet. De zaak is volgens Der Spiegel aangebracht door de Europese Commissie, die al in mei aankondigde juridische stappen te ondernemen tegen het land. De Commissie eist een geldboete.
De Europese dataretentierichtlijn, die in 2005 werd aangenomen, schrijft voor dat alle lidstaten gegevens van telefoon-, e-mail- en internetverkeer minimaal 6 en maximaal 24 maanden moeten opslaan, zodat opsporingsinstanties deze kunnen gebruiken bij onderzoeken naar terrorisme en zware criminaliteit. In Duitsland oordeelde de rechter in 2010 echter dat de Duitse implementatie van de bewaarplicht ongrondwettig was. In de jaren erna kwam er door politieke onenigheid geen nieuwe wet.
De richtlijn over de bewaarplicht ligt al een tijd onder vuur. Zo moet het Europese Hof van Justitie ook oordelen of de bewaarplicht wel valt te verenigen met burgerrechten, zoals het recht op privacy, en of lidstaten dan wel gedwongen kunnen worden deze in wetgeving om te zetten. De Ierse Hoge Raad vroeg het Hof zich hierover uit te spreken nadat de Ierse digitale-burgerrechtenbeweging Digital Rights Ireland de rechtmatigheid van de richtlijn betwistte.