De Piratenpartij wil de omstreden bewaarplicht afschaffen. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van de partij, dat donderdagmorgen wordt gepresenteerd. Ook wil de partij beperking van het auteursrecht en een transparantere overheid.
Wat de Piratenpartij betreft wordt het grotendeels verboden om gegevens over telefoon- en internetverkeer op te slaan. "Het opslaan van deze gegevens is in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens", schrijven de piraten in hun programma, dat ze donderdagmorgen presenteren. Het gaat om een conceptversie; de leden van de partij mogen de komende maand via internet kritiek aanleveren.
"Alleen op verzoek van de klant mag een registratie, enkel voor gebruik door die klant, worden bijgehouden", schrijven de piraten. Ook mogen providers bepaalde gegevens opslaan als dat technisch of voor facturering noodzakelijk is. Wetgeving die opslag verplicht, is volgens de Piratenpartij ongeldig.
In de praktijk betekent dit dat de partij de omstreden, Europese Richtlijn wil afschaffen die bekendstaat als de bewaarplicht. De Nederlandse implementatie van die Richtlijn schrijft voor dat internet- en telecomproviders gegevens over hun klanten tussen de zes en twaalf maanden bijhouden, zoals het tijdstip waarop een internetverbinding tot stand is gebracht en met wie iemand via e-mail heeft gecommuniceerd. Vorige week werd bekend dat de bewaarplicht volgend jaar wordt aangepast en dat de bewaartermijn misschien wordt verkort, maar dat is voor de piraten dus niet voldoende.
Verder willen de piraten net als bij de vorige verkiezingen de auteurswetgeving op de schop gooien. Voor niet-commercieel gebruik moet die aan de kant worden geschoven. "Het vrij gebruik van informatie moet vooropstaan als er geen sprake is van een winstoogmerk", schrijft de partij. Voor commercieel gebruik moet het auteursrecht worden teruggeschroefd naar vijf jaar; nu is dat nog zeventig jaar na de dood van de auteur. Ook de naburige rechten - voor uitvoerende artiesten - moeten flink worden afgezwakt, evenals het patent- en merkenrecht.
Het schenden van de privacy moet een misdrijf worden, blijkt verder uit het programma, waarbij gedupeerde burgers een schadevergoeding moeten kunnen afdwingen. Cameratoezicht in openbare ruimten mag alleen nog maar tijdelijk en op last van de rechter. Opslag van vingerafdrukken of dna-materiaal mag zonder toestemming van burgers enkel als iemand van een misdrijf wordt verdacht.
De Piratenpartij spreekt ook zijn steun uit voor een transparante overheid. Het uitgangspunt moet zijn dat alle overheidsdocumenten openbaar worden en dat ze kunnen worden benaderd met een api. De Wet openbaarheid bestuur, waarmee sommige geheime overheidsdocumenten onder bepaalde voorwaarden kunnen worden opgevraagd, is er dan enkel nog voor de 'uitzonderingen' die niet standaard openbaar kunnen worden gemaakt, vinden de piraten.
Het is de tweede keer dat de Piratenpartij meedoet aan de Nederlandse parlementsverkiezingen, die dit jaar op 12 september worden gehouden. In 2010 deed de partij ook al een poging, maar daarbij wist de partij lang niet genoeg stemmen binnen te halen voor een zetel. Als lijsttrekker hebben de piraten bij deze verkiezingen gekozen voor Dirk Poot, die in 2010 al op de lijst stond.
Het is nog geen uitgemaakte zaak dat de partij in alle twintig kiesdistricten kan meedoen aan de verkiezingen; de partij zegt nog steunverklaringen nodig te hebben.