De regering heeft geen idee hoe effectief de bewaarplicht voor telefoon- en internetgegevens is. Providers moeten die gegevens verplicht een vastgestelde periode bewaren, maar of die vergaande maatregel werkt, is onduidelijk.
Staatssecretaris Teeven gaat niet uitzoeken in hoeveel zaken het opvragen van telefoon- en internetgegevens heeft geholpen, omdat dat 'achteraf lastig vast te stellen is'. De bewindsman wil wel bijhouden hoeveel zaken juist niet worden opgelost doordat data niet meer opvraagbaar is. Volgens Teeven gebeurt dat geregeld. "Er zijn gevallen van moord en doodslag, waarbij mede-verdachten pas na een half jaar met een verklaring komen, en internetgegevens dus niet meer beschikbaar zijn. Of denk aan een verdwijning van een kind, dat een jaar na dato wordt gevonden, waarna de data van een nabijgelegen telefoniemast niet meer opvraagbaar is." Daarmee lijkt Teeven impliciet te pleiten voor een verlenging van de periode waarin gegevens door providers moeten worden bewaard.
De Tweede Kamer debatteerde woensdag over de wijzigingen van de Wet Bewaarplicht Telecomgegevens. De zogenaamde reparatiewet is van kracht gegaan op 1 september 2009 en voorziet onder andere in een plicht voor providers om telefoniegegevens 12 maanden en internetgegevens zes maanden te bewaren, waarbij die laatste termijn door de reparatiewet was teruggebracht van de oorspronkelijke 12 maanden. Partijen in de Tweede Kamer wilden met Teeven van gedachten wisselen over de wet, die in de afgelopen jaren op veel kritiek stuitte. Ook bij de uitvoering schort het nodige, zo bleek onlangs.
Drie jaar na de invoering van de reparatiewet wordt deze geëvalueerd. Dat zal dus in september 2012 gebeuren. Teeven beloofde tevens streng toe te zien op het correct gebruik van het systeem van opvragingen en te monitoren of kleine providers niet met onevenredig zware kosten opgescheept zitten door de bewaarplicht
Bij het debat werden enkele moties ingediend voor verlaging van de termijn voor het bewaren van telecomgegevens van twaalf naar zes maanden, en zelfs het geheel afschaffen van de bewaarplicht. Hierover zal dinsdag gestemd worden en ze kunnen op steun van de oppositiepartijen D66, SP, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks rekenen. Volgens Webwereld staat de PVV echter niet achter de moties, zodat ze het waarschijnlijk niet gaan halen.