IBM viert honderdste verjaardag

Computergigant IBM viert donderdag zijn honderdste verjaardag. Op 16 juni 1911 ontstond Big Blue uit een fusie van vier kleinere bedrijven. Het bedrijf begon met de productie van tabelleermachines en werd een van de grootste techbedrijven.

IBM Nederland company logoPrecies honderd jaar geleden, op 16 juni 1911, fuseerden vier bedrijfjes tot de Computing Tabulating Recording Corporation. Dat zou een weinig markante gebeurtenis zijn geweest, ware het niet dat dit bedrijf in 1924 werd omgedoopt tot International Business Machines, beter bekend als IBM. Aanvankelijk produceerde het bedrijf een veelheid aan producten, waaronder koffiemolens en weegschalen, maar ook tabelleermachines. Die machines, uitgevonden door een van de vier bedrijven die tot het huidige IBM fuseerden, waren in de precomputerhistorie de snelste manier om grote hoeveelheden informatie te verwerken. De productie ervan zou al snel IBM's belangrijkste bezigheid worden. De machines, die werkten met ponskaarten, werden onder andere gebruikt bij volkstellingen.

Het bedrijf groeide als kool; eind jaren veertig was IBM in 79 landen actief. Daaronder was ook Duitsland toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De naziregering zette de tabelleermachines in om de Joodse bevolking met volkstellingen in kaart te brengen, wat het uitvoeren van de holocaust op zijn minst heeft vergemakkelijkt. Volgens IBM kon het daar weinig tegen doen, omdat zijn Duitse dochteronderneming onder de controle van de nazi's werd gesteld. Volgens critici was die Duitse dochteronderneming de nazi's echter meer dan welgezind.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de ontwikkeling van meer geavanceerde computers, die werkten met magnetische opslag in plaats van ponskaarten, een hoge vlucht. IBM, of Big Blue, ontwikkelde zich tot de grootste computerfabrikant, met een marktaandeel van 70 procent. Dat ging niet zomaar; de ontwikkeling van IBM's eerste serie mainframes, geïntroduceerd in 1964, kostte naar verluidt meer dan de ontwikkeling van de atoombom. Daarnaast werkte het bedrijf veel voor de Amerikaanse overheid; zo bouwde het een luchtafweersysteem met de naam Sage.

Op 12 augustus 1981 werd de IBM PC geïntroduceerd. Hoewel er op dat moment al ruwweg een decennium 'microcomputers' werden geproduceerd, zoals de befaamde Apple II, zette IBM met zijn modulair opgezette Personal Computer een standaard neer die tot op de dag van vandaag het computerlandschap bepaalt. De afstammelingen van de op 4,77MHz geklokte Intel 8088-processor drijven nog steeds de meeste pc's aan, en de IBM PC was het platform waarop Microsofts MS-DOS tot wasdom kwam.

De fabrikant had voor zijn pc bovendien een open architectuur op basis van standaardcomponenten gekozen om kosten en ontwikkeltijd uit te sparen. Dat had tot gevolg dat andere fabrikanten de machine probleemloos konden nabouwen, en zo geschiedde. De IBM PC en zijn talloze klonen waren in eerste instantie vooral populair in kantooromgevingen, maar hadden eind jaren tachtig ook de thuismarkt veroverd. Met name de vele op Z80- en 6502-processors gebaseerde personal computers en home computers werden binnen enkele jaren volledig weggeconcurreerd. Alleen Apple wist nog een paar decennia een significant marktaandeel vast te houden met zijn Motorola- en - nota bene - IBM-cpu's, maar ook dat bedrijf zwichtte uiteindelijk voor de dominantie van de x86-architectuur.

IBM kreeg het in het begin van de jaren negentig desondanks behoorlijk moeilijk, omdat bouwers van 'IBM PC Compatibles' sneller innoveerden en IBM er niet in slaagde om het tempo van de markt bij te houden. Dat leidde ertoe dat het bedrijf miljarden verlies maakte en op de rand van de afgrond balanceerde. Halverwege de jaren negentig wist het bedrijf weer uit de rode cijfers te klimmen, mede doordat het zich minder op hardware en meer op software toelegde. Uiteindelijk werd de pc-divisie in 2005 aan Lenovo verkocht.

Update, 9:58: stukje tekst over IBM PC toegevoegd.

Door Joost Schellevis

Redacteur

16-06-2011 • 08:26

82

Reacties (82)

82
79
55
16
0
0
Wijzig sortering
Gefeliciteerd IBM! Toch een redelijk grote bijdrage aan de computerwereld gebracht de laatste decennia.
Volgens IBM kon het daar weinig tegen doen, omdat zijn Duitse dochteronderneming onder de controle van de nazi's werd gesteld. Volgens critici was die Duitse dochteronderneming de nazi's echter meer dan welgezind.
IBM kon er niks aan doen? Hallo? Het dochterbedrijf (Hollerith) stond dan wel onder nazi-invloed (hoewel ook die niet bepaald absoluut was), maar van het moederbedrijf IBM zijn toch ook regelmatig mensen op bezoek geweest om de machines zo efficient en perfect mogelijk in te kunnen zetten, en af en toe te upgraden.

Ook gedurende de oorlog werd daarmee doorgegaan, om de efficientie op een top-niveau te houden.

Dus IBM speelt wel een beetje mooi weer en de vermoorde onschuld...

Aanrader voor de geinteresserden, het in het artikel al genoemde boek IBM and the Holocaust, grotendeels gebaseerd op overheidsdocumenten en IBM's eigen archieven uit die tijd.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:58]

Bijzonder goed boek inderdaad. Het valt wel op dat Hollerith met name werd gebruikt om IBM 'buiten' de nazi praktijken te houden; bijna alle transacties met de nazi's waren teen bate van IBM in de USA, maar verliepen via Hollerith (de dochteronderneming) in Zwitserland. Erg dubieus, temeer daar de doelstelling zeer duidelijk was, en IBM de enige was die dit soort techniek kon leveren (waardoor het "anders kochten de nazi's het wel bij de concurrent" argument niet opgaat. Volgens het eerder door wildhagen aangehaalde boek was in de jaren 30 een fors deel van het plan van de Nazi's al duidelijk bij IBM, maar de toenmalige directeur (Watson was de naam meen ik) vond het kennelijk een mooie cashcow.

Buiten dat: Als je inderdaad winst wilde maken in europa moest je vermoedelijk wel vieze handen maken; ook 'ons eigen' Philips heeft wat niet zo frisse dingen op zijn conto staan in de oorlog. Niet op de schaal van IBM trouwens.
Zonder het te willen goed praten. Je vergeet de tijdgeeest. Voor ons 2011-ers is het moeilijk voor te stellen hoe het interbellum was. Er werd domweg anders tegen zaken aangekeken. Een makkelijk voorbeeld is de relatieve eenvoud waarmee militairen werden geofferd. Dat is heden ten dage absoluut ondenkbaar.

Nazi Duitsland had een enorm machtsmomentrum. De ogen van de wereld waren daarop gericht, het ging eind jaren dertig economisch beter terwijl de US nog volledig in het slob zat.

Ook wij in 2011 nemen het voorlief of beter gezegd, we willen het niet zien, dat onze goedkope kleding door nieuwerwetse slaven voor een habbekrats worden gemaakt.

Nogmaals, ik wil het absoluut niet goed praten maar enigzins begrijpelijk is het wel.
Ach, in de 2e wereldoorlog waren er zat bedrijven fout. Dat was toen de tijd. Ik vind het ook niet nodig om dat aan te halen in dit artikel. Maar daar is nu eenmaal voor gekozen dus de discussie zal nog wel verder losbarsten.

Veel farmaceutische en chemie bedrijven waren veel erger (expirimenten, ZyklonB, slavernij). En hou fout die bedrijven ook waren (daar ben ik het zeker mee eens) zijn ze tegenwoordig gewoon gerespecteerde multinationals. Of vermijd hier iedereen medicijnen van Bayer??

Hier een blog over die "foute" bedrijevn in WO2.

Jammer dat er niets in het artikel staat over de verschillende PC's en dergelijke die ze uitgebracht hebben. Zoals de PCjr, PS/1, PS/2, PS/ValuePoint, ThinkPad, Aptiva, PC Series, NetVista en ThinkCentre
toen de tijd de Watson van de IBM dacht dat Hitler voor the world peace ging daarom ondersteunde IBM Duitsland en maakte voor de duitsers registratie machine. ZIj wisten veel dat Duitsers het gebruiken om de joden te traceren.

BTW toen Watson in de gaten kreeg wat hij eigenlijk gedaan heeft was niet echt blij mee en gaaf medallie terug aan HItler waardoor hij niet meer welkom is in Duitsland.
Toch bleven ze tot in de oorlog leveren aan duitsland, dat duitsland niet ging voor 'world peace' was toen denk ik wel overduidelijk.

Qua medaille: inderdaad, maar dat is wmb. mosterd na de maaltijd.
"Waar concurrenten al pc's aanboden, slaagde IBM daar nog niet in."

IBM ging onder aan hun eigen succes en het feit dat ze zich daarvan wilde onderscheiden.
IBM bouwde de IBM PC gebasseerd op de 8086 en vervolgens de IBM XT en de IBM AT. Concurrenten gingen dit nabouwen (clonen), vandaar de "IBM PC compatible" of "IBM Clone". Uiteidelijk wilde IBM zich daarvan onderscheiden en kwamen ze met de PS/2.

Meer info hier http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC_compatible
Overigens had IBM oorspronkelijk gedacht klonenbouwers de pas af te snijden en wel mbv het BIOS. Daar had IBM natuurlijk het auteursrecht op en klonenbouwers moesten bij IBM aankloppen om een geldig BIOS in hun kloon te kunnen zetten. Geen BIOS, geen klonen. Aldus the visie van IBM.

Helaas voor IBM ging de vlieger niet op en wist Phoenix dit obstakel slim te omzeilen. Hoe?
With the success of the IBM PC in 1983, Phoenix decided to provide an IBM PC compatible ROM BIOS to the PC market. A licensable ROM BIOS would allow clone PC manufacturers to run the same applications, and even the MS-DOS that was being used by IBM. However, to do this Phoenix needed a strategy for defense against IBM copyright infringement lawsuits. IBM would claim that the Phoenix programmers had copied parts of the IBM BIOS code published by IBM in its Technical Reference manuals. Due to the nature of low-level programming two well-written pieces of code that perform the same function there will inevitably be some degree of similarity. As such it would be impossible for Phoenix to defend itself on the grounds that no part of its BIOS matched IBM's. Phoenix developed a "clean room" technique that isolated the engineers who had been contaminated by reading the IBM source listings in the IBM Technical Reference Manuals. The contaminated engineers wrote specifications for the BIOS APIs and provided the specifications to "clean" engineers who had not been exposed to IBM BIOS source code. Those "clean" engineers developed code from scratch to mimic the BIOS APIs. This technique provided Phoenix with a defensibly non-infringing IBM PC-compatible ROM BIOS. Because the programmers who wrote the Phoenix code had never read IBM's reference manuals, nothing they wrote could have been copied from IBM's code, no matter how closely the two matched.[4] The first Phoenix PC ROM BIOS was introduced in May, 1984, and helped fuel the growth in the PC industry.
Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_Technologies

Hiermee heeft Phoenix Technologies de hele PC markt geopend voor de klonenbouwers.

[Reactie gewijzigd door EXX op 22 juli 2024 13:58]

Het bedrijf kreeg het pas moeilijk met de opkomst van de personal computer rond 1990.
Dat moet volgens mij 1980 zijn. (In 1990 had IBM ook al lang PC's).

In ieder geval: gefeliciteerd IBM!
Anoniem: 52211 @Hoopje16 juni 2011 08:43
Die laatste paragraaf van het artikel slaat echt nergens op. IBM was een beetje laat met zijn PC, maar dat was een kwestie van maanden. De IBM PC is lang de standaard geweest voor business toepassingen. Ook de PS/2 systemen verkochten lekker. Vergeet niet dat IBM (samen met Microsoft) wel even de IBM compatible standaard gezet heeft hé. Het is mede dankzij die ontwikkeling dat PC's populair geworden zijn, omdat software uitwisselbaar was voor PC's van andere fabrikanten.
Als je een oude diskdrive + MSDOS versie uit een oude '80 IBM(-compatible) PC haalt is er een redelijke kans dat je die drive kan aansluiten en DOS kunt booten op een moderne machine. Dat kun je met een Apple computer, of erger, C64/Amiga/Amstrad enz. wel vergeten.
Nog niet eens te laat, IBM was zelfs de eerste met een 'echte' pc gebaseerd op hardware en software waar iedere pc tegenwoordig op draait. Zelfs de formfactors e.d. zijn volgens mij door IBM vastgesteld.

Maar zoals je zegt, ze zijn de eerste 10 jaar absoluut toonaangevend geweest wat desktop-pc's betreft. Latere beslissingen zoals OS/2 heeft ze in de problemen gebracht, plus de concurrent die veel goedkoper hardware begon aan te bieden.

Edit: Een heel stuk van mijn tekst verdwenen?! Zolijkt het alsof ik mijn zinnen niet kan afmaken... even zinnetje afgemaakt.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 22 juli 2024 13:58]

Tegenwoordig is PC inderdaad bijna synoniem met het "Wintel"-type, dat inderdaad door IBM werd geintroduceerd.

In 1981 was een personal computer echter een computer die helemaal voor de gebruiker zelf was, dit in tegenstelling tot een mainframe waarbij een groot aantal gebruikers samen één computer deelde. Op het moment dat in 1981 de IBM PC geïntroduceerd werd, verkochten firma's als Apple en Commodore al minstens 4 jaar lang goed verkopende personal computers.
De "wintel" werd niet door IBM geïntroduceerd. IBM was het aan het proberen met OS/2, begin jaren 90. Windows NT was daar op gebaseerd, maar kwam pas later, nadat MS in hun eentje verder waren gegaan na onenigheid met IBM. Het was eigenlijk de concurrentie die met wintel aan kwam zetten als tegengas op IBM en z'n OS/2 (aangezien MS zelf geen pc's maakte, alleen de software ervoor). Nadat ze het verloren hadden van Windows 95 op de desktopmarkt hebben ze zich toen terug getrokken uit de consumentenmarkt en zijn ze zich puur op bedrijven gaan richten.
Uiteraard heb je gelijk, vandaar dat Wintel in aanhalingstekens stond. Sowieso bestond Windows natuurlijk noch niet in 1981. Maar hoe zou jij het anders noemen? IBM-compatible kan ook niet, omdat IBM tegenwoordig geen IBM-compatibles meer maakt, en het woord PC probeerde ik nou juist te vermijden. Feit is wel dat wat tegenwoordig PC genoemd wordt een directe doorontwikkeling is van het soort computer dat IBM introduceerde.
Anoniem: 271482 @Hoopje16 juni 2011 15:39
De correcte term gehanteerd door software was: IBM PC or 100% compatible.
Anoniem: 52211 @MicGlou16 juni 2011 09:16
IBM was zelfs de eerste met een 'echte' pc
Ik vergeleek met wat in die tijd home computers genoemd werden (C64 enz.). Initieel zag IBM niet echt een markt voor computers die thuis of op een bureau konden worden gebruikt. Computers zoals de PET (en later VIC-20), en de Apple II waren al een paar jaar eerder op de markt.
Ik bedoel de basis-principes/architecturen... De platforms van Apple en Commodore zijn in principe 'overleden'... terwijl een machine draaiende op XP in principe nog software uit die tijd zou moeten kunnen draaien...
Dan heb je het wel over de floppydrive want de huidige ata bus is niet compatible met de vroegere MF bus.
De MF-bus bestaat niet, misschien bedoel je de ST-412/ST506-bus die bij de meeste MFM- en RLL-schijven werd gebruikt. ESDI leek er ook op, maar werd in normale PC's weinig gebruikt. Vroeger hadden ze bovendien ook al SCSI, en dat hebben ze nog steeds in diverse varianten. Verder zijn er veel verschillende ATA-varianten die niet altijd compatible zijn (denk daarbij behalve aan de voordehandliggende ook aan de 8-bits uitvoering). Dat zegt dus allemaal niet zoveel.

Het hele idee achter de PC was en is dat deze flexibel is uit te breiden door insteekkaarten. Vroeger ISA in 3 varianten, tegenwoordig vrijwel uitsluitend PCI, PCI-E en PCI-X varianten. Echter is het nog steeds vrij simpel om een ISA-brug aan te sluiten en daarmee een oude MFM- of RLL-controller.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 13:58]

Anoniem: 271482 @Banath16 juni 2011 15:49
MS-DOS 3.3 of hoger kunnen gewoon overweg met IDE-bus, en hier ligt het probleem ook niet. Wat wel het probleem kan vormen is dat FAT16, toegankelijk vanaf MS-DOS 5, de huidige harde schijven nooit zal snappen. Als je even gaat knoeien kun je echter gewoon MS-DOS 5 of 6, samen met talloze games en applicaties waaronder windows 3.x etc, gewoon kwijt op een oud 512MB USB stickje, en MS-DOS is gewoon te installeren vanaf een USB floppy drive

Tenzij je een moederbord hebt met soundblaster pro legacy suppport, of een geluidskaart met DOS-drivers zal het echter stil blijven. En daarvoor hebben we Dosbox.
Die standaard zit ook o.a. op een Mac, die kan prima oude dos diskettes lezen (mits je een disk-drive zou hebben). Volgens mij kan een Amiga dat ook, kan mij herinneren dat ik ook daar DOS diskettes op heb gelezen.
Lezen wellicht, maar je zal er niet van booten.

Ik had het over huidige Macs, deze kunnen weinig met deze diskettes en drives (zonder extra converters) - al zou het sinds de overgang op Intel materiaal wel kúnnen.

Van de C64/Amiga/Amstrad PC ( / home computers) kan je het sowieso wel vergeten omdat hiervan geen moderne versies bestaan (mogelijk uitgezonderd een enkele PC-based Amiga setup of zo).
Dat je niet van een DOS-diskette kunt booten op een computer met een heel andere architectuur is niet zo vreemd. Zelfs de microprocessor komt niet overeen (met uitzondering van recente Macs dan). Dus wat is precies je punt?

En zelfs als recente Macs floppy drives hadden zou je er DOS niet van kunnen booten omdat recente Macs geen BIOS hebben. Met Bootcamp zou je het misschien nog kunnen proberen, maar het wordt inderdaad sowieso moeilijk een 5,25 inch diskettestation met USB-aansluiting te vinden.

Misschien is je punt dat je op moderne Macs niet meer het OS uit 1984 (of zelfs uit 1999) kunt booten. Maar dan snap ik niet waarom je C64/Amiga/Amstrad erbij haalt.
Anoniem: 52211 @Hoopje16 juni 2011 11:33
Mijn punt is dat de IBM PC de enige computer uit de jaren '80 is waarvan de software en media nog op een moderne variant draait. Van andere modellen uit die tijd is alles ondertussen onbruikbaar geworden. Ofwel omdat de hardware ondertussen niet meer compatibel is (Apple), of omdat er gewoon geen moderne variant is (de home computers, daarvan zijn de meeste merken gewoon verdwenen).
Korreltje zout toch. De originele DOS 1.0 ondersteunde geen 3.5 inch floppies, en dat zijn de enige die je nu nog kunt krijgen. Harddisks werden evenmin ondersteund, noch USB sticks. Kortom, waarvanaf denk je DOS 1 te kunnen booten?

Vermoedelijk is het dus de opvolger van de PC, de XT die de eer heeft. DOS 2 was een behoorlijke stap vooruit, stiekem. Subdirectories en dat soort revolutionaire zaken.
Ik wou net zeggen. Hoe komen ze daar nu bij. Het was toch juist zo dat op een gegeven moment IBM juist de PC markt domineerde maar dat ze het wel wat moeilijk hadden met alle 'IBM Compatible' PCs. Ik kan ook niet zo 1,2,3 vinden dat IBM ooit vlak bij de afgrond heeft gestaan.
IBM is juist gigantisch binnengelopen rond 1980, want zij waren min of meer de uitvinder van de PC. In die tijd was 'pc' zo ongeveer synoniem met IBM.
Ze kregen het pas moeilijk toen de concurrentie goedkope en later ook betere IBM klonen ging maken. Dat was inderdaad meer richting 1990.
Anoniem: 52211 @Left16 juni 2011 09:11
Het had er ook mee te maken dat IBM OS/2 als vervanger van DOS zag, maar Microsoft de samenwerking voor bekeken hield en zelf verder ging met Windows. Ik neem aan dat OS/2, net als de EISA bus enz., een move richting proprietaire standaarden was van IBM, om de IBM-compatible klonen de kop in te drukken. Windows draaide gewoon wél op de goedkope klonen (OS/2 had, voor die tijd, veel te veel CPU/RAM nodig).
EISA staat voor Enhanced ISA en is een doorontwikkeling van de ISA bus die door IBM is uitgevonden. Het is een open standaard, uitgevonden door AST Research, Compaq Computer, Epson, Hewlett-Packard, NEC, Olivetti, Tandy, WYSE en Zenith Data Systems. EISA was de tegenhanger van MCA (Micro Channel Architecture), een gesloten standaard die IBM in onder andere hun PS/2 gebruikte.
OS/2 werkte gewoon op een normale kloon hoor, hier gedraait t/m OS/2-Warp (1986)... op een 8086 8MHz en 640Kb geheugen, rete stabiel.... later ook nog op een 80286....

Ik was lid van het OS/2 Team, en heb toen nog de flyers van OS/2 Warp gemaakt die door heel nederland hingen.... Heb er zelfs nog een spijker-jack van met OS/2 Warp-logo...

[Reactie gewijzigd door roches op 22 juli 2024 13:58]

Windows zelf was ook een move richting proprietaire standaarden, maar dan van MS ipv IBM. Helaas had de wereld dat pas veel te laat door, en een groot deel nog steeds niet (of kan het niet schelen).
Kan wel zijn maar de grote rol in de jaren 80 mag er wel bij..
[...]
Dat moet volgens mij 1980 zijn. (In 1990 had IBM ook al lang PC's).
Klopt, IBM heeft al in 1981 de Personal Computer gelanceerd.

"The appointment of John R. Opel as CEO in 1981 coincided with the beginning of a new era in computing. Thanks to the birth of the IBM Personal Computer or PC, the IBM brand began to enter homes, small business and schools. Though not a spectacular machine by technological standards, the IBM PC brought together all of the most desirable features of a computer into one small machine. It offered 16 kilobytes of user memory (expandable to 256 kilobytes), one or two floppy disks and an optional color monitor. When designing the PC, IBM for the first time contracted the production of its components to outside companies. The processor chip came from Intel and the operating system, called DOS (Disk Operating System) came from a 32-person company called Microsoft." :) http://www-03.ibm.com/ibm/history/history/decade_1980.html
Voor zover ik ooit heb begrepen heeft MS niet eens DOS geschreven, maar hebben ze het goedkoop opgekocht en daarna voor meer geld gelicensed aan IBM. Zelfs in die tijd draaide dat hele MS al meer om marketing dan om degelijke code schrijven :+
Anoniem: 271482 @kozue16 juni 2011 15:52
Sterker nog, het door MS geschreven DOS bleek niet op tijd klaar, waardoor ze genoodzaakt werden een ander project te kopen om aan hun contractvoorwaarden te kunnen voldoen.
Nou - Microsoft was op dat moment al een serieuze speler in code schrijven. Ze waren de grote partij op BASIC gebied. En dat was best relevant in die tijd. Genoeg serieuze software werd destijds in BASIC geschreven.
Ik denk dat hier op de grootschalige gedoeld wordt. Hoe zou IBM niet kunnen slagen in het aanbieden van PC's zoals in het artikel vermeldt staat als ze zelf met de eerste zijn gekomen en de rest clonen zijn. Dat deze clonen later populairder werden lag aan de prijs, daar heeft IBM toen wat gemist. En ik denk dat dit dan in 1990 is gebeurd ;)

http://nl.wikipedia.org/wiki/IBM_Personal_Computer
Anoniem: 404972 16 juni 2011 08:29
Dank je wel IBM voor de Thinkpad :D
Dank je IBM, voor de PC!

En gefelicitaart natuurlijk.

Het artikel beweert dat andere productenten ook PC's maakten, dat is wel en niet waar. Andere producenten maakten computers voor thuis, maar onze huidige systemen zijn nog steeds (meestal) zogenaamde "100% IBM PC compatibles". De huidige BIOS vond zijn oorsprong bij IBM (alle andere onderdelen waren off-the-shelf), tot het gecloned werd door Compaq en later vele anderen.

[Reactie gewijzigd door RoadRunner84 op 22 juli 2024 13:58]

Tninkpad, kan me de eerst ibm pc nog herinneren 8086 met beetje geheugen, de bekende ibm floppydrive en dat voor de goekope prijs van maar 18.000 guldens ;-)
Ik dacht dat de eerste IBM een 8088 was.
Niet alleen de eerste PC, ook de opvolger XT was een 8088.

De 8086 was een eerder ontwerp, maar relatief duur doordat er een 16 bits externe bus gebuikt was. De 8088 was intern hetzelfde, maar had extern maar een 8 bits bus. Dat maakte niet alleen de 8088, maar ook de rest van de chipset en het moederbord goedkoper, precies wat nodig was om een Personal Computer mogelijk te maken.
Hebben ze verkocht aan de duitsers chinezen, mijn Thinkpad is van Lenovo
Mijn huidige ThinkPad is ook van Lenovo, maar mijn vorige Thinkpad stond gewoon het IBM logo op.

Zij zijn er ook mee begonnen, niet Lenovo!
Wel jammer dat ze destijds voor Intel kozen en niet voor Motorola.
Veel hangt van toeval af. Zo had ene Bill Gates aan IBM aangeraden om met de ontwikkelaar van een OS genaamd CP/M te gaan praten. Toen dat niet doorging besloot diezelfde Gates dan maar een eigen OS te maken en aan IBM te verkopen....
Nou een eigen OS... ook maar ingekocht QDOS en aangepast. En daarbij de IBM deal geheimhoudend voor de ontwikkelaar van QDOS...
http://inventors.about.com/library/weekly/aa033099.htm
http://www.patersontech.c...news/paterson04_10_98.htm

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 22 juli 2024 13:58]

en QDOS was ook een kopie van CP/M

Ik begrijp niet dat iedereen altijd valt over het feit dat Gates de rechten op QDOS heeft gekocht ipv zelf ontwikkeld. Het was destijds een ondernemer, het had ook heel anders uit kunnen pakken en dan was hij zijn geld kwijt geweest, toevallig was het gewoon een goed investering en niet te min, goed gemarket door Gates. Waarschijnlijk had nu niemand van QDOS gehoord, wanneer Gates het niet op had gekocht en verder ontwikkeld en goed in de markt gezet.
En Gates heeft de maker van QDOS toch ook in dienst genomen na de licentieverkoop aan IBM? Dus die heeft waarschijnlijk toch kunnen meegenieten van het succes.

OT: EekTheMan kan zich nog de verbazing als kind herinneren na het zien van de IBM en Burroughs mainframes. Enorme kasten met enorme tapes. Moest je nog een of andere ring plaatsen om te switchen tussen read/write. Misschien heeft IBM mij toen geinfecteerd met de voorliefde voor bits en bytes. Bedankt IBM en gefeliciteerd!
Gefeliciteerd :+

Toch mooi dat een bedrijf wat we toch eigenlijk alleen van computers kennen ook koffie molens heeft gemaakt. Jammer dat ze niet meer op eigen naam pc's maken, IBM stond volgens mij toch wel voor kwaliteit.

En dat ze misschien een beetje fout waren (volgen critici) maakt me niets uit. Een aantal van mijn huidige klanten heeft in de 2e wereldoorlog het gas geproduceerd. En daar hoor je ook niemand meer over.
Ik ken IBM voornamelijk van de schrijfmachines, waar ik les op gehad heb. De elektrische, die met dat bolletje. Niet de elektronische, die met de Daisy-wheels, die kwamen later.

IBM Congrats!!! ;)
Gefeliciteerd IBM!

Altijd al mooi gevonden hoe IBM magnifieke informatiesystemen creëerden voor overheidsinstanties. Ik was compleet verbijsterd toen IBM haar SAGE uitgerold had. Prachtig stuk informatiesysteem, geweldig.

http://en.wikipedia.org/w...omatic_Ground_Environment

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 22 juli 2024 13:58]

IBM, een begrip onderhand.
* Auredium denkt terug aan de jaren 60 en 70 en de rol van IBM erin.

Enfin; Gefeliciteerd IBM!

[Reactie gewijzigd door Auredium op 22 juli 2024 13:58]

feli hoor IBM, mijn eerste computerervaring was op een machine van jullie, de PS/2 om precies te zijn.
http://www.barrydegraaff....M%20PS-2%20Model%2030.jpg

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.