Telecomaanbieders in België krijgen 12 maanden om ervoor te zorgen dat ze alle details over telefoon-, internet- en e-mailverkeer van klanten een jaar kunnen opslaan. De bewaarplicht die de regering invoert, gaat verder dan de Europese richtlijn uit 2006 voorschrijft, erkent de overheid.
België is al langer bezig met de invoering van een wet die de bewaarplicht regelt; onder andere werd lang over de bewaartermijn gesteggeld. Nu is er een Koninklijk Besluit waarmee de federale regering de uitvoering regelt, schrijft De Tijd. Volgens de krant houdt het besluit in dat alle mogelijke details over het telefoon-, internet- en e-mailverkeer van Belgische internetters een jaar lang opgeslagen moeten worden. Telecomaanbieders krijgen een jaar om hun infrastructuur aan te passen aan de nieuwe eisen voor het opslaan van de gegevens.
Het gaat daarbij niet om de inhoud, maar wel wordt opgeslagen hoeveel mails klanten versturen en naar wie, hoelang ze bellen en vanaf welke locatie, en wanneer ze vanaf welk netwerk internetten. De gegevens zijn op te vragen door de politie, de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de ombudsdienst voor telecommunicatie. De regeling is vergelijkbaar met de Nederlandse Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens, die in 2009 in werking trad.
De Belgische ministers Vande Lanotte van Economie, Consumenten en Noordzee en Turtelboom van Justitie erkennen dat hun Koninklijk Besluit veel verdergaat dan de Europese richtlijn van 2006 voorschrijft, maar ze noemen die richtlijn achterhaald en claimen dat politie en justitie veel meer data nodig hebben voor hun werk. Ook erkennen ze dat nog geen rekening is gehouden met eventuele bezwaren van de privacycommissie; het laatste advies van die commissie over de bewaarplicht dateert van 2009.