Providers gaan gestolen telefoons mogelijk onbruikbaar maken

KPN, Vodafone en T-Mobile gaan vanaf volgend jaar op verzoek van de politie gestolen telefoons mogelijk onbruikbaar maken. Dat doen ze door blokkering van het imei-nummer van de telefoon, wat in het buitenland al vaker wordt toegepast.

De blokkering van het imei-nummer moet ervoor zorgen dat het aantal berovingen waarbij de telefoon wordt meegenomen, zal dalen. Nu gebeurt het vaak dat een dief de telefoon, vaak een smartphone, doorverkoopt, waarbij de nieuwe gebruiker met een nieuwe simkaart de telefoon kan gebruiken. De maatregel moet leiden tot de ontmoediging van dergelijke straatroven en is volgens het ministerie van Veiligheid van Justitie al succesvol toegepast in België en het Verenigd Koninkrijk, meldt het AD.

De blokkering zou moeten gebeuren door het imei-nummer van de telefoon te weren van de netwerken. Daarvoor moeten providers KPN, Vodafone en T-Mobile het imei op een 'blokkadelijst' zetten. Het imei-nummer van een telefoon kan niet eenvoudig worden gewijzigd, maar het is wel mogelijk. Daardoor zijn gestolen telefoons uiteindelijk eventueel alsnog bruikbaar te maken.

Per jaar zijn volgens het ministerie zo'n 8000 mensen slachtoffer van straatroof waarbij de telefoon wordt gestolen. Het ministerie riep gebruikers eerder deze week op om beveiligingsapps in te schakelen op smartphones, zoals Find My iPhone voor iOS en Lookout, Prey of Samsung Dive op Android. Die apps zouden de opsporing van gestolen smartphones vergemakkelijken. Het imei-nummer is in de software van telefoons op te vragen door in de Telefoon-app *#06# in te voeren.

Update 9:32: De afspraken zijn in tegenstelling tot wat het AD beweert nog niet definitief, zeggen providers tegen Nu.nl. Het artikel is daarop aangepast.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-10-2012 • 08:38

141

Reacties (141)

141
138
110
9
0
11
Wijzig sortering
Kansloos dat dit al niet lang is ingevoerd: ik heb bij diefstal van mijn telefoon direct het IMEI nummer opgegeven aan de politie met de vraag hoelang het zou duren voordat men hem had opgespoord dan wel geblokkeerd.

Dan wordt je wat glazig aangekeken: "Geblokkeerd? Nee meneer dat doen we niet. Weet u wel hoeveel telefoons gestolen worden?" Waarop ik dus vroeg waarom ik dan een IMEI nummer moet opgeven waarop ik te horen krijg dat als een agent over mijn telefoon struikelt (bij heling oid) er potentieel ooit nog contact met we wordt opgenomen. Je hoeft niet te vragen of dat ooit voor is gekomen...

Overigens kreeg ik toen ook bot bij de provider en ook daar snapte men niet dat het blokkeren van een toestel in feite het ding waardeloos maakt (tenzij je ze naar het buitenland brengt natuurlijk).

Dus ge-wel-dig dat daar nu al - we hebben immers nog maar 25 jaar GSMs - aan gewerkt wordt. Chapeau!
De providers kunnen toch ook de mobiele telefoonnummers (en bij vaak zelfs NAW-gegevens) achterhalen. Als je het IMEI weet, kun je het koppelen aan de simkaart---> gebruiker.

Stuur een persoonlijke waarschuwing via SMS: Beste dhr "xxxx", u gebruikt een telefoon welke is verkregen via heling. U kunt het toestel bij uw lokale politiebureau inleveren. Indien het toestel binnen 4 weken niet is ingeleverd, gaan we over op opsporing.

[Reactie gewijzigd door Gosat op 22 juli 2024 17:38]

ja naja het nummer is te veranderen al is dat mss niet makkelijk als straks de telefoon geblokeerd worden ontstaat er mss een handel in het unblocken van je telefoon. daar schieten we volgens mij helemaal niet veel mee op.
het beste is gewoon om de dealers te pakken .. en dus gewoon de nummers niet blokeren maar volgen en dan de eigenaar oppakken is het niet de dief zelf dan kan de eigenaar de verkoper doorgeven zodat die alsnog gepakt kan worden .. daar heb je veel meer aan als een nummer blokeren lijkt me
Anoniem: 442878 12 oktober 2012 15:42
Er zijn inmiddels gevallen bekend waarbij de gebruiker z'n telefoon zelf kon opsporen dmv trackingsoftware die geinstaleerd was. Bij eentje kon hij zelfs die dief in beeld brengen mbv de door die software opgestartte camera.
http://www.iphoned.nl/iph...vice-find-my-phone/44454/

http://www.cursor.tue.nl/...el/laptopdief-op-de-foto/
http://www.politie-amsterdam-amstelland.nl/get.cfm?id=9781
http://www.dichtbij.nl/ut...a-track-en-trace-app.aspx
http://www.oogtv.nl/2012/08/iphone-vindt-zichzelf-terug/
http://www.telegraaf.nl/d...ek_mijn_iPhone-app__.html

De gebruikte apps schijnen dus goed te werken.Met het blokkeren moet je je maar afvragen of ze dan ooit weer terugkomen.De dieven zullen ze vanwege de onbruikbaarheid gewoon "dumpen"

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 22 juli 2024 17:38]

Zijn er ook plannen om deze blokkade internationaal te maken? Want anders gaan al die gestolen telefoons naar het buitenland vrees ik...
terechte opmerking! vorig jaar was er een macbook gestolen van iemand van de redactie van clint, toen ze hem opspoorde was de macbook in bulgarije
bron: clint

dus als laptops op paar dagen al in ander land zijn, zal dus het traject van een gestolen smartphone ook wel snel gaan...
Anoniem: 279971 @Rigs12 oktober 2012 12:42
Denken dat gestolen producten in Nederland blijven is natuurlijk volledig uit de tijd.

Maar als er meer stappen nodig zijn om een mobi te verkopen, zal dit alleen kunnen als er genoeg aanbod is, dus als gestolen phones geexporteerd moeten worden zal eea beter georganiseerd moeten worden waardoor zelfs t aantal diefstallen/overvallen toe zou kunnen nemen.
Is er dan helemaal niemand die inziet dat dit weer een afbreuk is van privacy?
Als een telco je telefoon uit kan zetten en de overheid dit af kan dwingen.. kan de overheid straks dus bepalen of een 'crimineel' nog kan bellen. Het is wel een extreme maatregel voor maar 8000 gevallen.
Anoniem: 382732 @djiwie12 oktober 2012 10:21
zie hier: http://www.gsma.com/techn...d-security/imei-database/

Local EIRs communiceren met de overkoepelende IMEI DB van de GSMA.
Uit de post:
Dat doen ze door blokkering van het imei-nummer van de telefoon, iets dat in het buitenland al vaker wordt toegepast.
Het is juist hier waar het nog niet gebeurde...
Maar als KPN NL een IMEI blokkeert, werkt het toestel dus nog steeds bij Provider X in Belgie. Blokkeren gebeurt dus al in andere landen, maar het is niet effectief als de telefoons worden verkocht in een ander land.
Dit is niet helemaal waar. Deels heb je gelijk. Maar het is niet zo dat het altijd werkt wat je stelt.

Zodra je provider je IMEI blokkeerd, en de provider is aangesloten (lees "is in het bezit van een Equipment Identify Register") bij het voormalig CEIR (Central Equipment Identity Register), nu bekend als IMEI DB, wordt dit doorgegeven aan deze instantie. Deze instantie zorgt ervoor dat alle providers met EIR dit IMEI zullen blokkeren waar ook ter wereld.

bron:

http://en.wikipedia.org/w...uipment_Identity_Register

Effectief kan het dus wel degelijk zijn, mits alle providers dit systeem implementeren.
De vraag met deze regel is, wie wordt er gepakt? De dief denk ik niet, die heeft de telefoon al doorverkocht voor hij geblokkeerd is waarschijnlijk, dus de persoon aan wie hij deze verkoopt is de pineut, afgezien van het feit dit een heler is in dit geval, valt het deze persoon lang niet altijd te verwijten, en is híj uiteindelijk z'n geld kwijt...
Ja maar dat is niet wat dit systeem moet oplossen. Waar het voor is bedoeld is dat je als dief gewoon beseft dat je een eventueel gestolen telefoon niet aan de straat-stenen kwijt kan. De dief zelf er mee pakken zal in de meeste gevallen niet lukken (tenzij je het koppelt aan een GPS-tracking systeem EN de politie er van kan overuigen om achter zo'n relatief klein vergrijp aan te gaan...) - maar het is absoluut zeker wel zo dat als dit systeem europa/wereld-wijd zal worden geactiveerd er veel en veel minder telefoons zullen worden gestolen.
verder moeten mensen hun telefoons gewoon bij bonafide zaken kopen en geen random persoon die zomaar een telefoon aanbied voor +/- een kwart van wat hij waard is op de markt
Ik doelde dan ook niet op deze mensen met de passage: 'valt het deze persoon lang niet altijd te verwijten'. Sommige mensen zijn écht wolven in schaapskleren, een telefoon aanbieden voor een redelijke prijs, prijzen die normale mensen ook vragen, en vervolgens toch genaaid worden is aan de orde van de dag.
Het enige wat je hiermee tegengaat (denk ik zo, heb er niet vreselijk hard over nagedacht) is dat mensen in opdracht van iemand een telefoon stelen, of bijvoorbeeld een telefoon voor hun zus stelen. De dieven kan het natuurlijk geen reet schelen wie ze naaien, dus snel doorverkopen en er is niets aan de hand.
Behalve dan dat ik vermoed dat dieven altijd je telefoon mee zullen nemen (ook als ze eigenlijk alleen je portemonnee willen), om te voorkomen dat je meteen de politie belt. Als ze denken dat ze je telefoon niet kunnen verkopen gaat ie binnen honderd meter in een prullenbak (in plaats van doorverkopen), maar je bent je telefoon alsnog kwijt...
Dan verhuizen die GSM's toch naar Turkije of Marokko dat is niet meer Europa. :(
Ja, laten we vooral medelijden hebben met de persoon die jouw gestolen telefoon heeft gekocht. Dat lijkt me nuttig.. Als hij/zij een gestolen telefoon wil kopen (of eentje die van de vrachtwagen is gevallen) en die blijkt een paar dagen niet te werken omdat het IMEI is geblokkeerd, dan moeten ze terug gaan naar hun huisdealer.
Wat valt zo'n persoon te verwijten dan? Als hij 'm gekocht heeft van een 'reasonable guy' op marktplaats, valt hem gewoon vaak niet veel te verwijten. Onderschat het niet, niet alle verkopers zijn marrokaantjes die vluchtig in een donker steegje af willen spreken.
Dus het werkt (bijna) niet.

Tenzij providers afspraken maken dat de provider van de eerste registratie aan kan geven dat je iets mag blokeren. En de rest dat over neemt.
Dan moet er wel een uitwisseling zijn van IMEI nummers. De 3 Nederlandse providers kunnen een bepaald nummer wel blokkeren, maar dat betekent niet dat het ook gebeurt in het buitenland. IMEI nummers werken met blacklisten, niet met whitelisten...
Als ik het me goed herinner kun je IMEI's op bijv. Android telefoons vaak ook aanpassen. Staat me in ieder geval bij dat ik een keer in release notes voorbij zag komen dat in de vorige versie bijv. de IMEI verdween (van een of andere custom ROM).
Geheel internationaal zullen we waarschijnlijk niet zien. Wat is de kans dat Noord Korea, Cuba, etc met dit soort zaken gaan meewerken tenslotte? Ik denk wel dat we het op een gegeven moment op Europees/VS/Oceanisch niveau zullen gaan zien.

Verder een opmerkelijke opmerking wat betreft het activeren van beveiligingsapps, want ik vraag me af wat de politie daar namelijk verder mee zal gaan doen.

Een vriend van me is 2 jaar geleden namelijk naar de politie gestapt aangezien zijn telefoon gestolen was, maar hij exact wist waar de telefoon zich bevondt, hij kon aangeven waar de dief zich de afgelopen 2 dagen met de telefoon begeven had, etc. Wat hij te horen kreeg? Dat ze momenteel niets voor hem konden betekenen, maar er werd hem wel dringend verzocht te staken met het traceren van de telefoon gezien dit een inbreuk op privacy zou zijn.

Hoop dat dat soort instellingen daarbij dus iig wel verandert zullen zijn.
Denk dat de kans dat een gestolen smartphone uit NL in Noord Korea of Cuba opduikt nihil is, dus ook niet nodig om de blokkade daar in te voeren
Het toestel hoeft natuurlijk ook helemaal niet in Noord-Korea of Cuba geblokkeerd te worden. Zodra het toestel onbruikbaar is binnen bijvoorbeeld de EU en Noord-Amerika is de economische waarde van het gestolen goed al flink lager.

Zou je het voor elkaar krijgen om het ook te blokkeren in niet-EU landen in Oost-Europa, Rusland en Noord-Afrika, probeer het dan nog maar ergens te verkopen. Het effect zal zijn dat de straatdief er ook aanzienlijk minder voor krijgt, waardoor hij hopelijk de afweging maakt dat zijn opbrengst niet opweegt tegen de moeite en het risico.

En ook al zou het toestel alleen in Nederland geblokkeerd worden en zou je het imei-nummer alsnog kunnen veranderen met enige moeite, economisch gezien zou deze maatregel waarschijnlijk direct nadelig zijn voor de straatdief en voordelig voor de samenleving.
Al zien we het op Europees niveau, dan nog worden de gestolen telefoons weken later teruggevonden in Rusland, Marokko, Bosnië, alles wat net buiten EU grenzen ligt. Dan zullen ze hier minder snel jatten maar landen aan de grens schieten er dan weinig mee op.

En al is dat niet het geval: "Het imei-nummer van een telefoon kan niet eenvoudig worden gewijzigd, maar het is wel mogelijk." Nou of dat zo moeilijk is weet ik niet. Volgens mij maakt het weinig uit. Ze zijn niet voor niets gestopt met sms bommen versturen. En wat ook niet helpt, uit het gelinkte artikel: "Eén van de redenen om hiermee te stoppen, was dat sommige fabrikanten IMEI's bleken te hergebruiken. " Dus lijkt me dat enige medewerking van de fabrikanten dan ook gewenst is.
Haha

Denk dat Noord-Korea juist het meest "meewerkt", als iemand daar in bezit is van een gestolen mobieltje, dan gaat deze persoon direct naar een opvoedings kamp gaat.

En nee, denk niet dat de houding waarbij de crimineel meer rechten heeft dan het slachtoffer zal veranderen.

Moet het nederlandse volk maar niet stemmen om de hypotheek aftrek veilig te stellen. Dan verandert er nooit iets en kunnen we wereld vreemden ongestoord cariere maken.
als iemand daar in bezit is van een gestolen mobieltje, dan gaat deze persoon direct naar een opvoedings kamp gaat.
Het zal de Noord-Koreanen worst zijn als iemand een in Nederland gestolen mobieltje gebruikt.
Waar het mobieltje vandaan komt boeit inderdaad niet. Het is het mobieltje zelf wat ten strengste verboden is.
mobieltjes in noord Korea zijn verboden btw
Dat zou geen probleem mogen zijn aangezien die code voor de hele wereld geldt.
In Turkije is het zo dat een niet geregistreerd IMEI nummer binnen 4 weken geblokkeerd wordt. Het registreren hiervan gaat icm id/paspoort van de gebruiker. Net als het kopen van een prepaid simkaart waar je een kopie van je ID moet meegeven.

Het idee is op zich wel goed, maar ik krijg de kriebels dat dit ook voor andere dingen toegepast zal worden.
Lijkt mij ook een goed punt.
miss een stomme vraag maar wat nou als je een oude telefoon hebt waar je geen apps op kunt zetten??

ik heb vaak een oude mobiel bij me waar je wel goede foto's mee kunt maken maar verder ook niet.....
Anoniem: 380368 12 oktober 2012 09:09
Je zou dit eigenlijk zelf moeten kunnen doen via een andere telefoon of internet. Vanaf dat uw gsm gestolen is, vlug even een andere zijn telefoon gebruiken en uw eigen code invoeren met eigen paswoord. Lekker snel. Als dit heel bekend raakt zal men de moeite niet meer doen om een gsm te stelen. :)

Bijvoorbeeld: #imeinummer#block#eigenpaswoord#

Een gelijkaardig systeem bestaat trouwens al langer voor luxewagens...bij porsche kan je heel snel vanop afstand de wagen laten stilvallen. Dit zou verplicht in elke auto moeten zitten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380368 op 22 juli 2024 17:38]

Dat bestaat al.Bij Nokia Symbian S60 stuur je een SMS naar je eigen GSM met een vooraf zelf gekozen boodschap en de telefoon schakelt zichzelf uit. Voor een (Nokia) Windows Phone ga je naar www.windowsphone.com en kan je met je Live ID de telefoon uitschakelen, een bericht sturen, tracen, ... Idem met Apple stuff, denk ik.
Dit soort services zijn eenvoudig uit te zetten. De iPhone van mijn vrouw is ook gestolen, en die was in geen velden of wegen meer te bekennen daarna, ondanks findMyIPhone dat er op draaide. Dieven die weten waar ze mee bezig zijn, zetten het toestel direct uit en wipen het toestel daarna. Daarmee verdwijnen ook dit soort beveiligingsinstellingen.
Heel goed idee !
Heb je het zelf in de hand en geen providers, etc. die zich ermee bemoeien. Ik bepaal ZELF wanneer ik mijn telefoon blokkeer.
Ik ben bang dat die providers de telefoons onterecht zullen blokkeren als je nog een rekening hebt open staan. Nu wordt je dan tijdelijk afgesloten op bel niveau, maar straks gaan ze je telefoon "gijzelen" omdat deze niet meer op het netwerk kan, ook niet meer met een andere sim kaart.
Nu doen ze dat toch ook al... maar dan niet door je telefoon te blokkeren, maar gewoon je SIM-kaart. Complete non-issue dus.

Maar met de huidige 'toestel-lease' vormen is het niet geheel ondenkbaar dat providers inderdaad ook toestellen gaan blokkeren waar niet meer voor wordt betaald. En dat is denk ik niet eens zo gek...
maarja, dan koop je een andere simkaart van een concurrent en ga je vrolijk verder..
Maar ben je wel je nummer kwijt. En als je je rekeningen niet betaald krijg je een aantekening in zo'n register die de providers onderling bijhouden. Een abonnement krijgen bij een ander zit er dan waarschijnlijk ook niet in.

Maar goed, dit is allemaal niks nieuws onder de zon, en wordt al heel lang op deze manier toegepast.
prepaid sim kaartje erin en gaan met die banaan, of op naam van iemand anders, daarom is sim blokkering dus niet voldoende
die maatregel lijkt me wat ver gaan, dan is het veel effectiever om een incassobureau op je af te sturen.
vergis je niet, een telefoon op zo'n niveau blokkeren kan juist effectiever zijn dan een incassobureau, aangezien dat blokkeren je niets kost en het incassobureau kan je nog wel eens wat kosten..
Het systeem lijkt mij niet bedoeld om op deze manier de slecht betalende klant te forceren de rekening te betalen. Hierbij is het systeem landelijk en denk ik dat het snel ophoud te bestaan wanneer providers hier misbruik van gaan maken.

Wel vraag ik mij sterk af waarom dit nu pas wordt toegepast? Mijn eerste toestel, de pocketline swing, had al een imei nummer. Toen was het ook al mogelijk om iemand uit het netwerk te bannen op basis van dit nummer. Dit was 15 jaar geleden!
Als het niet hoeft, dan doe je het dus niet. Veel admin, kosten, gezeur.
Owhja, want in Nederland hebben we natuurlijk geen wetgeving om ons te beschermen? Kom op zeg, ik woon hier in China en alle mobiele providers zijn in handen van de staat en zelfs hier bedenken ze zulke geintjes niet.
In hoeverre is het onterecht om iemand af te sluiten als hij zijn rekeningen niet betaald? Lever jij wel commerciele goederen of diensten uit als je niet betaald krijgt?
Als jij een lening voor het toestel bij de provider hebt afgesloten (sommigen hebben het ook wel over "gratis" telefoons) en je komt je betalingsverplichtingen niet na, lijkt het me niet meer dan redelijk dat ze hun toestel (tijdelijk) onbruikbaar maken en niet alleen de SIM blokkeren.

Het is uiteraard wat anders als je de telefoon gewoon gekocht hebt. Dan is een SIM blokkade het enige wat ze kunnen doen.
Is hier niet heel makkelijk misbruik van te maken? Je hebt immers geen aankoopbewijs nodig met het IMEInummer? Alleen een IMEI nummer is voldoende?
De provider weet welke telefoon je bij ze gekocht hebt en bij een SIM only kunnen ze zien of jouw sim met een telefoon met die IMEI is gebruikt.
Hij heeft wel een punt, als ik de IMEI nummer ken van iemand (de manier waarop maakt niet veel uit, misschien gewoon van zijn doos met daarop de stikker van het IMEI nummer). Dan kan ik toch gewoon dat toestel als gestolen opgeven? Dan heeft die persoon dus geen werkend toestel meer, zelfs al was het niet gestolen. Dat de provider in zijn logs dan ziet dat er 5 minuten geleden nog een telefoontje gedaan is met het toestel is niet van belang, dat kan de dief ook gedaan hebben. Of ben ik nu mis? Hier in België loopt het al jaren, maar ik heb er gelukkig nog nooit gebruik van moeten maken dus ken ik de procedure niet echt :).
Als je dat doet, hoort die persoon van zijn provider dat zijn toestel geblokkeerd is, gaat die met doos en/of aankoopbewijs naar de politie. Ik vrees dat jij je daarna mag verantwoorden voor een valse aangifte.

Maar de opmerking is wel terecht. In België kan je bij Card Stop perfect de kaart van iemand anders blokkeren. Het enige dat je moet weten is de naam, de bank en het rekeningnummer. Als je dat vanuit een telefooncel zou doen, ben je achteraf niet meer te traceren...
Ach, zo kan je met zoveel dingen chaos veroorzaken. Willekeurige auto's opgeven als gestolen, willekeurige mensen beschuldigen van verkrachting, belastingfraude of drugssmokkel, nepbelletjes naar 112, ga zo maar door.
Er zijn wel manieren te bedenken om anoniem aangifte te doen, denk ook niet dat de politie veel moeite gaat steken in het opsporen van een valse aangifte voor een gestolen telefoon.

De opsporing van de telefoon heeft al weinig prioriteit.
Anoniem: 382732 @Flappenn12 oktober 2012 10:13
De politie niet, maar een verzekeraar wel. Die vervolgens aangifte doet en dan ben je toch echt de l*l.
Ik neem aan dat als je je telefoon als gestolen opgeeft, je toch eerst het een en ander aan persoonlijke gegevens moet doorgeven ter controle of jij wel de eigenaar van die telefoon bent. En zelfs als je die persoonlijke gegevens toevallig kent, moet het als eigenaar toch een kleine moeite zijn om zo'n blokkade weer te laten opheffen, desnoods na het sturen van een kopie van je ID-kaart of paspoort. Dus zo vaak zal dat wat jij beschrijft niet gebeuren, lijkt mij. En in het ergste geval is het even vervelend, maar meer ook niet.
en jij hebt geen identificatie nodig als je zo'n aangifte gaat doen??

mij lijkt het dat je moet weten wat het type telefoon is, en je je ID/paspoort moet laten zien
Anoniem: 280672 @Rwin12 oktober 2012 08:58
Je provider kan toch je IMEI-nummer zien in je belhistorie? Dit wordt met elk gesprek meegezonden. Er zal dus echt wel een check plaatsvinden voorafgaand aan een blokkade.
Dan komt de (echte) eigenaar de volgende dag met z'n telefoon naar het politiebureau, bewijst dat het daadwerkelijk zijn telefoon is en loopt weer naar buiten.
Daarna mag jij je gaan verantwoorden voor het doen van valse aangifte...

En wat schiet je ermee op, dat je 'slachtoffer' 2 dagen niet kan bellen en jij 2 dagen vuil mag gaan prikken?
Anoniem: 154887 @Rwin12 oktober 2012 09:28
Is hier niet heel makkelijk misbruik van te maken? Je hebt immers geen aankoopbewijs nodig met het IMEInummer? Alleen een IMEI nummer is voldoende?
In Belgie heb je bij het opstellen van het PV bij de politie wel degelijk een IMEI nummer nodig, waarmee je dan naar de provider kan gaan om het de blokkeren.
Het IMEI nummer stond bij mijn telefoons steeds op de factuur vermeld. Je provider kan er ook wel aan als het echt moet.
Nou kan je dus nooit meer een telefoon op Marktplaats kopen? Of kan je van te voren zien of een telefoon geblokkeerd is of niet? Zo niet, mooie manier van de providers om de tweedehands markt op slot te zetten.
Jawel hoor, gewoon een telefoon kopen van iemand die nog de aankoopfactuur kan overleggen.
Precies: alleen als je de aankoopfactuur er bij krijgt. En ja, die kan gefaked zijn, maar jij hebt in elk geval je best gedaan. Ook in gedachten houden: als het te goedkoop is, de verkoper verkoopt heel veel van dit soort spullen, of de verkoper is niet bereid om bijvoorbeeld bij hem thuis af te spreken, is het waarschijnlijk niet in orde.

Voor de blokkade: je kan de telefoon natuurlijk ook even testen. Laat de verkoper er even mee bellen naar jouw nummer voordat je de koop sluit. Dan weet je in elk geval dat de telefoon op dit moment niet geblokkeerd is. Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk. Het verwerken van een aangifte en het in de database zetten van de nummers zal wel even duren.
Daarvoor zou eventueel een inzichtelijke database moeten komen zoals apple die heeft. Je voert het serienummer ofwel IMEI nummer in en je ziet of het gestolen is.
Koop jij dan alleen gestolen telefoons op marktplaats?
Idd ter goeder trouw kopen is er niet meer bij dan!
Het IMEI-nummer? Dat nummer dat (met minimale moeite) zo veranderd kan worden? Moeten criminelen wat vaker op XDA-devs dus.
Dat kan echter voorkomen worden door het IMEI nummer op te zoeken in de database van bestaande telefoons en debbel nummers te blokkeren.
Kenya heeft op die manier net iets van 3 miljoen telefoons uitgezet:
Zie http://www.bbc.co.uk/news/technology-19731514
Dat kan echter voorkomen worden door het IMEI nummer op te zoeken in de database van bestaande telefoons en debbel nummers te blokkeren.
Kenya heeft op die manier net iets van 3 miljoen telefoons uitgezet:
Zie http://www.bbc.co.uk/news/technology-19731514
Leuk, maar bevat die database de IMEI-nummers van alle telefoons wereldwijd? En is deze altijd up-to-date? Als ik een mobile appliance bestel die in China net van de band rolt en die ik binnen een week hier krijg, heb ik dan problemen omdat het nummer nog niet in een database staat? Zo ja, dan gaat zo'n database hier niet aanslaan door andere probleemscenario's.

Bovendien kan je een dure smartphone stelen en een goedkoop toestel kopen. Kloon het IMEI nummer van het goedkope toestel en je hebt een werkend apparaat.

Een voorbeeld van 30 seconden zoeken dat uitlegt hoe onder Android met een geroot toestel het IMEI nummer gewijzigd kan worden:
http://www.youtube.com/watch?v=6s40aLz5-QQ

Let op dat het IMEI nummer wijzigen in veel landen illegaal is. Echter, iets niet mogen is iets anders dan iets niet kunnen en ermee weg komen. Van het eerste trekken criminelen zich sowieso niet veel aan wanneer het tweede binnen handbereik is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:38]

Wat ik me daarbij afvraag is: Als jij een IMEI nummer verzint of kloont en die in je nieuwe smartphone zet, wordt daarop nog controle uitgevoerd door een provider?

Fabrikanten moeten de IMEI nummers toch ergens opkopen, want ze moeten uniek zijn. Ik kan me zo voorstellen, dat de organisatie die de IMEI nummers uitgeeft de sleutelrol speelt in dit verhaal. Je zou volgens mij vrij simpel de providers en de IMEI organisatie met elkaar kunnen laten afstellen met elkaar. Als je een IMEI nummer verzint, en het staat niet in de database van de IMEI organisatie, dan kan het nummer bij de provider ook niet geverifieerd worden en wordt het toestel geweigerd.

Voor gekloonde toestellen wordt het iets ingewikkelder. Maar ook dat is simpelweg te checken (tot op zekere hoogte) door de IMEI nummers die zijn uitgegeven aan fabrikanten te checken met het toestel dat belt. Als een IMEI nummerreeks is uitgegeven aan Apple, dan kan dat specifieke IMEI nummer nooit gebruikt worden op een Blackberry. Ik noem maar wat.
ben ik mee eens :) telefoon gaan rooten en dan kan je het zo met kladblok wijzigen,
of gelijk en ander kernel en custom firmware erop gaan flashen
Op XDA mag dat zover ik weet niet besproken worden omdat het in veel landen illegaal is je IMEI te wijzigen en daarom verbieden ze het. Waarschijnlijk weten criminelen sowieso al wel hoe het moet...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.