Regering verplicht KPN, Vodafone en T-Mobile gestolen telefoons te blokkeren

De Nederlandse regering gaat de mobiele providers verplichten om gestolen telefoons te blokkeren. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt. Door het onklaar maken van gestolen telefoons moet het aantal roofovervallen afnemen.

De regering overlegt al sinds vorig najaar met de providers over het blokkeren van telefoons, iets dat in het buitenland al op grote schaal gebeurt. Toen de minister in april zei dat het onklaar maken van gestolen mobieltjes vanaf deze zomer zou gebeuren, zeiden de providers dat hij op de zaken vooruit liep. Met de verplichting is het nu in elk geval zeker dat het ervan gaat komen.

Het is onduidelijk of Opstelten deze maatregel neemt omdat de onderhandelingen met providers zijn stukgelopen of om bestaande afspraken wettelijk vast te leggen. Ook is het niet duidelijk wanneer de verplichting ingaat: de brief waarmee minister Opstelten de Tweede Kamer hiervan op de hoogte stelt is nog niet gepubliceerd; persbureau ANP heeft hem al gekregen, maar de samenvatting is summier en geeft weinig informatie prijs.

Het onbruikbaar maken van gestolen telefoons gebeurt door het imei-nummer te weren van het netwerk. Omdat het imei-nummer is gekoppeld aan het toestel zelf en niet aan de simkaart. Daardoor heeft een wissel van simkaarten geen zin. Wel kan de gestolen telefoon nog altijd in sommige landen buiten Nederland worden gebruikt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-06-2013 • 19:16

62 Linkedin

Reacties (62)

62
61
39
10
0
10
Wijzig sortering
Europa zou er beter eens werk van maken om gestolen telefoons te blokkeren op EU niveau... Nu stelen ze een telefoon in 1 land, en verkopen hem in een buurland...
Anoniem: 22438
@NjitsSs8 juni 2013 00:31
Als een telefoon geroot is, kun je vrij eenvoudig je IMEI veranderen. Zodra dit gedaan is, kun je gewoon weer bellen met een telefoon.

De maatregel zal ongetwijfeld een grote groep weerhouden van het stelen van een mobiel. Maar handige crimineeltjes die niet te beroerd zijn om het imei nummer de wijzigen zullen gewoon doorgaan.
Als het zo eenvoudig is dan zouden ze niet voldoen aan 3GPP TS 22.013

Hierin staat het volgende met betrekking tot de beveiliging van de IMEI.

The IMEI is incorporated in an UE module which is contained within the UE. The IMEI shall be unique and shall not be changed after the ME’s final production process. It shall resist tampering, i.e. manipulation and change, by any means (e.g. physical, electrical and software).

Als het rooten van de telefoon voldoende is dan kan je afvragen of de fabrikant voldoende zijn best heeft gedaan om hieraan te voldoen.
Wat benbi zegt klopt gewoon hoor.

Een imei is gewoon te wijzigen zonder problemen, dat was altijd al mogelijk met oude mobieltjes (zoals b.v. een nokia 3210 :) )en is nog steeds mogelijk met de huidige nieuwe mobieltjes. Het word zelfs alleen maar gemakkelijker omdat de community erachter ook gigantisch is gegroeit!

Een toestel 100% blokken gaat ze naar mijn idee gewoon niet lukken (correct me if i`m wrong!).

Net als het software van KPN voor de android, welke je toestel blokt stelt ook niks voor.

Het KPN mobiel internet veiligheids pakket:
- Uw toestel op afstand lokaliseren
- Uw toestel op afstand vergrendelen
- De gegevens op uw toestel op afstand wissen
- Een sms-waarschuwing versturen als iemand de SIM-kaart in uw toestel vervangt
- Uw toestel beschermen tegen virussen en kwaadaardige software

Had het geinstalleerd en getracht te verwijderen via root, wat echt super simpel ging.
Daarna kan KPN niks meer met je toestel en de originele gebruiker dus ook niet.

Puur om aan te geven dat het allemaal mooier klinkt dan het in werkelijkheid is.

Mocht het toch nog op een andere manier wel kunnen een toestel te blokken ben ik hier erg benieuwd naar!

[Reactie gewijzigd door Passkes op 8 juni 2013 10:36]

Die KPN software is flut. Een programma als Avast Mobile Security & Antivirus doet het wat dat betreft een heel stuk beter. Probleem blijft alleen, als de 'nieuwe eigenaar' besluit om er een nieuwe ROM op te zetten, het effect nul is.
De enige telefoon die op echt grote schaal gestolen wordt is de iPhone, en laat het nou net bij de iphone zo goed als niet mogelijk zijn om de imei te wijzigen.
Ook bij de iphone is de imei te wijzigen hoor :)
En ja het is zo eenvoudig, zelfs op oude telefoons kan je via service/test menu's imei veranderen, op smartphone idem.
Idd dat is nu een goed voorbeeld waar europa iets zinnigs kan doen voor de burger. Helaas heeft men schijnbaar andere prioriteiten die belangrijker zijn.
Anoniem: 382732
@bbob7 juni 2013 22:31
Onzin wat je nu zegt. Binnen EU verband wordt hier ook aan gewerkt.
Dus provider x, z en y worden nu verplicht samen iets op te zetten om imei nummers uit te wisselen en mogen deze oefening binnen 2 jaar nog is overdoen als de EU ermee klaar is?

Dit had al 10 jaar geleden geregeld moeten zijn! What changed? Één of andere bobo zijn iPhone gestolen?
Waarom is de oplossing altijd weer situaties creëren die helemaal niet nodig zijn en uiterst inefficiënt. Het artikel vermeld zelfs hoe je de blokkade omzeild door gestolen telefoons gewoon in het buitenland te verkopen waar ze vervolgens ook nog eens geen last hebben van de sim-lock.

Als de politie gewoon haar werk zou doen en roofovervallers nou gewoon eens oppakken en vast zetten met een minimum straf, bv 3 jaar. Dan verdwijnt dit probleem vanzelf. Versober de gevangenissen en maak die omgeving geen pretje en iemand krabt nog wel 3x achter z'n oren voordat hij/zij weer een overval pleegt.

Deze aanpak is hetzelfde als bankovervallen tegengaan door geen cash geld op lokatie te hebben, waardoor deze criminelen zich op iets anders van waarde richten. Je lost het probleem niet op maar verschuift het en maakt het iemand anders zijn probleem. Zoals bijvoorbeeld de toename aan huisovervallen op bejaarden omdat tankstations en woningen te goed dicht zitten.

Je voorkomt alleen criminaliteit door de criminelen keihard aan te pakken. Juist als de gestolen telefoon te traceren is omdat ze hem vergeten uit te zetten lijkt het me een politie prioriteit om hier direct op te reageren. Je kan dan de gestolen waren terugkeren naar de rechtmatige eigenaar en de crimineel meteen vast zetten.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 7 juni 2013 19:30]

Tja, is wel heel nobel. Toevallig naar Buch in Bajes gekeken? Dan weet je genoeg. Veel mensen denken niet na over de gevolgen voordat ze iets doen wat niet mag. Als dat zo zou zijn, zou alleen de dreiging van een levenslange gevangenis straf voldoende moeten zijn. In Amerika heb je nog steeds de doodstraf. Ook dat weerhoudt mensen er niet van met een wapen een ander om te leggen.
Dat mag dan voor beginnende criminelen wel waar zijn, maar als je voor de 2e of 3e keer voor hetzelfde wordt gepakt (en dat is waar de maatschappij op dit moment het meeste last van heeft) dan heb je heus wel door wat de gevolgen zijn. Ik ben geen tegenstander van het strafsysteem in Nederland, het is een goed uitgangspunt dat iedereen een tweede kans moet krijgen. Maar als je laat zien dat je die tweede kans niet waard bent, dan moet je gewoon worden opgesloten om de maatschappij te beschermen.

Sowieso vind ik dat voor alle misdrijven met geweld (mishandeling, beroving etc) een gevangenisstraf moet worden gegeven, bijvoorbeeld van een jaar. Dan is het heel simpel, elke volgende keer dat je voor zo'n zelfde soort vergrijp wordt veroordeeld wordt je straf 1000x zo hoog. 1x beroving: 1 jaar, 2x 1000 jaar en probeer het dan nog maar es een 3e keer te doen. Mogen ze van mij tweederde van hun tijd uitzitten :)

Ontopic: dit had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren en eigenlijk vind ik dat de providers best mogen worden gestraft voor het ontduiken van een maatschappelijke verantwoordelijkheid. In bijna alle landen in Europa gebeurt dit al. Maar de Nederlandse providers denken: een belminuut met een gestolen toestel is ook een belminuut...
Bij de simpele crimineeltjes die mobieltjes jatten voor eigen gebruik is het wel een ontmoediging. Lang niet alle gestolen mobiele telefoons worden uitgevoerd naar het buitenland.

Ik vind het in ieder geval een hele goede stap want er zitten geen nadelen aan voor de eerlijke gebruiker, mits het niet te omzeilen is (IMEI veranderen).

[Reactie gewijzigd door Morphs op 7 juni 2013 21:06]

Inefficiënt is het denk ik niet. De oplossing 'kost' in principe vrij weinig (je duwt het gewoon in de mik van de providers). Extra agenten daarentegen kosten wel geld, gemeenschapsgeld. Sowieso vraag ik me af of je het daarmee gaat redden, want dan moet je er op elke straathoek één neerzetten maar daar gaat geen enkele burger mee akkoord (al was het vanwege de kosten).

Een gestolen telefoon kun je dan mogelijk wel in het buitenland kwijt, dat is voor de meest eenvoudige dieven (en dat is vaak wat het is) meteen een stap te ver. Want zo'n dief gaat niet voor een paar tientjes zelf de grens over en daar aan 'iemand' een gejatte telefoon verkopen. Te veel gedoe en risico's.

Simlock heb je overigens altijd last van, niet alleen in het land van oorsprong. Ik heb hier nog een mobiel liggen gekocht in verweggistan met een sim-lock, maar ook geen enkele Nederlandse sim-kaarten gaat het erop doen. En dat geldt andersom dus ook.
Dus jij denkt dat die roofovervallers makkelijk te pakken zijn, als de politie zijn werk goed doet?
Denk je nu echt dat dit gaat gebeuren in een land waar verkeers overtreders zwaarder worden gestraft dan een crimineel?
Hier in Duitsland is het momentaal zo geregeld:

Bij diefstal van een telefoon moet je naar de politie om aangite te doen, daarna ga je naar de vodafone, T-mobile of andere leverancier waar je je telefoon vandaan hebt om aan te geven dat je telefoon niet meer bij jou is.

Deze telefoon wordt dan geblokkeerd in het netwerk van deze leverancier, dit IMEI nummer kan zich niet meer aanmelden in het netwerk (alleen jouw netwerk).
Daarnaast kan er in speciale gevallen in samenwerking met de politie een ''Ortung'' aangevraagd worden. De telefoon wordt gelokaliseerd aan de hand van het GSM Signaal.
Nadeel: Als de telefoon in het netwerk van Vodafone geblokkeerd is en de "dief" heeft een T-mobile SIMkaart... Kan de telefoon niet ge-orted worden en zal je er ook niet achterkomen waar je telefoon is. Hier wordt momenteel aan gewerkt.
Wel kan jouw leverancier vaak zien waar je telefoon als laatste was met je eigen Simkaart.

Bron:

http://www.t-online.de/ha...pps-zur-handy-ortung.html

[Reactie gewijzigd door scenix_ op 7 juni 2013 19:41]

In Duitsland zijn de zaken sowieso beter geregeld waaronder Hypotheken, groene stroom, ICT, belastingen etc... Ik snap niet dat het in Nederland niet zo kan. Hier wordt eerst moeilijk gedaan en daarna wordt er eens gekeken of het misschien niet zo moeilijk is.
Hahahaha, nee sorry... Ik woon hier al een tijdje en simpelweg zeggen dat alles hier beter is doe ik niet. Weet je wat ik aan zorgverzekering betaal? Weet je hoe lang ik wachten moet als ik maar naar de huisarts wil? Weet je hoeveel gebieden hier amper voorzien zijn van een internetverbinding? Veel zaken die in Nederland absoluut taboe zijn. Maar! Elk land heeft zijn + en - punten! Ik hou van dit land niet minder dan Nederland :D

ontopic:

Duitsland loopt op GSM gebied zeker weten voor op Nederland. Niet alleen met datatarieven bijvoorbeeld maar ook met dekking, LTE en afspraken tussen elkaar.

[Reactie gewijzigd door scenix_ op 7 juni 2013 19:56]

Nja, woon je in het buitengebied? Ik ken ook genoeg Duitse Nederlanders die er ook al een tijdje wonen en die hebben het erg goed voor elkaar op die gebieden die ik hierboven noemde.
Anoniem: 382732
@Fjerpje7 juni 2013 22:35
Energie is duurder in Duitsland, je kunt zo een hypotheek krijgen, mits je zelf minstens 30% van het bedrag meebrengt, er bestaat geen wettelijk minimumloon, kinderen worden geacht voor hun bejaarde ouders te zorgen...
Bah wat een onzin. Bronnen?

ONtopic:

Ik heb zelf 2 weken geleden mijn telefoon geblokkeerd en ook weer deblokkeerd. Hij is op mijn werk 2 weekjes zoek geweest. Dat is dan erg makkelijk hier. Natuurlijk heb ik ook mijn eigen software gebruikt om de telefoon te blokkeren naast die van de T-mobile (deutsche telekom).
Dit kan in Nederland overigens ook allemaal. Het wordt niet als standaard procedure gevolgd. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met kosten, of het gegeven dat de overheid niet weet of het toestel niet toch doorverkocht is waardoor degene die ervoor betaald heeft met een waardeloos toestel zit en vervolgens ook weer aangifte moet doen wat weer extra tijd en geld kost.

Die zwarte markt voor telefoons houdt je toch niet tegen door de gestolen en aangegeven telefoons te blokkeren. Is immers een minderheid. Sterker nog, door de schaarste verdienen de helers er wellicht meer aan.
Het IMEI is bij veel telefoons toch ook te wijzigen via de een of de andere hack, of is dit tegenwoordig niet zo makkelijk meer?
Ik heb Chinese import en d'r zitten serienummers als 123456789ABCDEF in, ik denk dat die IMEI nummers ook wel van dat niveau zullen zijn. Voor mij is dit om te beginnen al niet handig.

Maar het is inderdaad lekker eenvoudig om te doen(bijvoorbeeld met Chinaking of Blackberry Smart Tool), maar weet dat dit in veel landen illegaal is. https://www.security.nl/artikel/40233/
Eén van de redenen om hiermee te stoppen, was dat sommige fabrikanten IMEI's bleken te hergebruiken. Maar belangrijker was dat het wijzigen van IMEI's eenvoudig was te doen met vrij op internet verkrijgbare software. Dat maak ik op uit Kamervragen uit 2011.
Om dezelfde reden is de politie gestopt met sms-bommen sturen (elke drie minuten een sms met "Deze telefoon is gestolen") naar gestolen telefoon.


De sms bommen bleken weinig effectief omdat de IMEI's gewoon werden gewijzigd. Dit zal wel op hetzelfde uitlopen. De enige die je hiermee tegenhoud is de domme gelegenheidsdief of zakkenroller. Maar zelfs die hebben wel een handige neef bij een belwinkel die ff wat kan doen.
Er is een unlock voor de iPhone die diverse identificatienummers wijzigt om zo onder om de provider lock heen te komen.

De traagheid van de overheid in de techniek is beangstigend... 10 jaar...
https://zoek.officielebek...41&sorttype=1&sortorder=4
Het IMEI is bij veel telefoons toch ook te wijzigen via de een of de andere hack, of is dit tegenwoordig niet zo makkelijk meer?
Ik ben er in ieder geval van op de hoogte dat dit op Android gedaan kan worden. Na een keer m'n IMEI te zijn verloren bij het flashen van een Custom Rom was de IMEI weer terug te zetten en zelfs te veranderen naar een nummer naar keuze.
Hoe gaat dat met 2de hands,telefoons. Daarvan weten vaak meerdere mensen het imei nummer. Zou je altijd achteraf nog kunnen blokkeren, ook al is hij verkocht
Ik mag hopen dat je toch minimaal aangifte moet doen bij de politie voordat je een imei nummer kan laten blokkeren. Valse aangifte is een vrij zwaar delict, dus dat ga je toch niet zomaar doen?
Geen idee, nummer laten blokkeren als je hem kwijt bent of gestolen is, gaat ook zonder enige aangifte
Dat is ook in het belang van de provider. Want op het moment dat jij aangeeft dat je telefoon gejat is (of beter gezegd: je simkaart) wordt het de verantwoordelijkheid van de provider om dat ding te blokkeren.

Want als er na de melding nog telefoontjes mee worden gepleegd hoeft de klant dat logischerwijs niet te betalen. Dat daarom geen directe aangifte nodig is is logisch. Het gaat sowieso om een contract tussen jou en de provider, daar heeft de politie niet eens mee te maken.

Pas als je ook een verzekering op je toestel hebt zul je zien dat men ook wel een aangifte nodig heeft, al is het om fraude vanuit de klant tegen te gaan. Want een valse aangifte doen is toch een drempel wat veel mensen zal tegenhouden een 'makkelijke' claim neer te leggen bij de verzekeraar.
dan ga je naar een turks telefoon/tv winkeltje en heb je voor 5,- een imei nummertje naar keuze :)
of je doet het gewoon zelf, staat vast wel een handleiding op youtube.

*6 maand verder* 'politicus met anti-privacy obsessie'
wacht ik heb een idee, we zouden natuurlijk telefoons kunnen registreren om zo het veranderen van imei nummers tegen te gaan...
En als de telefoon wordt teruggevonden? Kan hij dan gedeblokkeerd worden voor desbetreffende netwerken of zal je toch een nieuwe moeten nemen?
Gerelateerd: het naar de politie doorsturen van locatiegegevens van mobieltjes die het netwerk op proberen te komen, da's vast geen idee?

Tuurlijk is deblokkeren mogelijk; je krijgt bij deze regeling gewoon een melding "verboden netwerk" bij alle netwerken.
Dat is geautomatiseerd niet nauwkeurig genoeg. Omdat vrij exact te kunnen moet je echt een mobiel gaan uitpeilen, en dat is arbeidsintensief.

Je kunt pas wat zaken relateren als bijvoorbeeld iemand altijd zijn normale mobiel en een gejatte mobiel meeneemt. Dan zul je zien dat deze bijvoorbeeld altijd dezelfde cellen ingaan en verlaten.

In dat geval kun je mogelijk (maar niet altijd) de houder van de normale achterhalen, maar of daarmee onomstotelijk is bewezen dat hij daarmee ook de houder van de gejatte mobiel is weet ik niet (tenzij ze die natuurlijk bij fouilleren aantreffen).

Dat alles kost natuurlijk vreselijk veel tijd en moeite, en die heeft de politie niet omdat ze simpelweg de mensen en het budget niet hebben. Dan is zo'n IMEI blokkeren de meest makkelijke route. De gejatte mobiel komt dan weliswaar niet terug, hopelijk dringt het aantal diefstallen wel terug.
Wat je moet doen is "gejatte imei" met "legitieme simkaart" koppelen en dan achter de houder van die simkaart aan, wanneer er een adres bij bekend is..
Da's eigenlijk best wel een goed idee! :o
Anoniem: 382732
@timmie17 juni 2013 22:31
Het gaat er vooral om om het onaantrekkelijk te maken om telefoons te stelen. Dan hoef je ze ook niet meer terug te vinden...
Laatst was er op TV een item over mensen wiens telefoon was gestolen, en die kregen later een dikke rekening van de provider. Bleek dat het de criminelen om de simkaart ging. Wat dat betreft mogen ze mijn telefoon dan houden... De overheid kan beter aansturen om de simkaarten beter te beveiligen.

Linkje
opties genoeg:
- pincode instellen op sim
- pincode op toestel
- met 1 belletje aansluiting laten blokkeren door je operator.
Wat wil je nog meer?
Sim gooi je weg en je root je mobiel dan ben je de eerste 2 al kwijt.
Dan kun je niks met bellen via dat sim?
er is genoeg software in omloop om het IMEI nummer van een toestel te wijzigen. de "georganiseerde" bendes houdt je dus niet tegen, hooguit een sukkel.
Zijn het niet juist de gelegenheid dieven (de sukkels) die je het moeilijk moet maken? Georganiseerde groepen hou je toch niet tegen. Die takelen zelfs een auto met startonderbreking op een aanhanger en gaan er vandoor.
Die stelen toch nooit gebruikte toestellen uit een vrachtwagen?
georganiseerde bendes of criminelen hebben denk ik wel wat beters te doen dan telefoons stelen
Ik zie hier het nut van in maar er zijn ook nadelen aan verbonden.
bv: ik ben uit belgië en koop heel regelmatig een gsm uit nl via marktplaats.
De verkoper kan achteraf een aangifte van diefstal doen om via de verzekering een nieuwe te bekomen.
wat in mijn geval nadelig is, want nu moet ik kunnen bewijzen dat ik de rechtmatige eigenaar ben. En dit vanuit België.
Het probleem hierbij is toch dat zodra de telefoon in het buitenland gebruikt wordt, die IMEI blokkade niets uitmaakt? Dit moet gewoon Europees doorgevoerd worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee