In de Laptop Best Buy Guide van februari gaan we op zoek naar de beste budgetlaptop van 500 euro en een goede basislaptop tot 700 euro. Ook zoeken we een betaalbare gamelaptop voor minder dan 1000 euro. Voor dat bedrag vind je tegenwoordig de nodige laptops met Nvidia's RTX 3050-instapkaart en met een beetje zoeken ook machines met een RTX 3050 Ti. Zo'n instapper klinkt weinig potent, maar kan een goede keuze zijn als je vooral in full hd gamet, bijvoorbeeld op het laptopscherm zelf. Zoals uit onze eerdere review bleek, zijn de basiskaarten uit de 30-serie een stuk sneller dan hun voorgangers.
Alder Lake en Ryzen 6000
Op de CES in januari kwam zowel Intel als AMD met nieuwe laptopprocessors. Intels nieuwe twaalfdegeneratie-Alder Lake-cpu's voor laptops hebben net als de gelijknamige desktopchips zowel Performance- als Efficiency-cores: maximaal zes van de eerste en acht van de tweede soort. De toevoeging van extra kleine cores moet de processor vooral sneller, maar niet zozeer zuiniger maken, volgens Intel. Naast de 45W-H-serie voor workstations en gamelaptops, en de 15W-U-serie voor Ultrabooks, brengt Intel een nieuwe P-serie van 28W-cpu's uit. Alle varianten hebben ondersteuning voor Thunderbolt 4 en Wi-Fi 6E geïntegreerd in de chipset. Laptops met de chips moeten gedurende het eerste kwartaal van 2022 verschijnen. Intel legde in zijn presentatie de nadruk op de krachtigste 45W-processors, dus als je een Ultrabook met nieuwe chip wilt, moet je daar misschien iets langer op wachten dan op een gamingmodel.
AMD zet vooralsnog niet in op een combinatie van verschillende soorten kernen voor zijn processors en blijft doorgaan met zijn nieuwe Ryzen 6000-apu's voor laptops. De processors beschikken over verbeterde Zen 3+-cores en eindelijk ook over een vernieuwd gpu-gedeelte op basis van de RDNA2-architectuur. Ze worden gemaakt op een nieuw 6nm-procedé. Naast acht krachtige varianten met tdp's tot 45W, zijn er maar twee nieuwe chips met 15-28W bedoeld voor Ultrabooks. Ook AMD focust zich liever op het hoogste segment van snelle laptops. Volgens AMD liggen deze maand al de eerste modellen in de winkels.
Nieuwe laptopvideokaarten
Op de CES toonde zowel AMD als Nvidia ook een stel nieuwe laptopvideokaarten, al gaat dat in beide gevallen meer om een uitbreiding van het bestaande aanbod dan om een geheel nieuwe serie. Beginnend met AMD verschijnen er enkele nieuwe kaarten in de RX6000-serie, waarvan een nieuw topmodel en enkele nieuwe energiezuinige uitvoeringen, bedoeld voor dunne en lichte laptops.
AMD toont nieuwe Radeon RX 6000-laptop-gpu's tijdens CES 2022.
Nvidia breidt zijn aanbod uit met de GeForce RTX 3080 Ti en RTX 3070 Ti. Ook moet een nieuwe generatie van de Max-Q-techniek de gameprestaties van nieuwe laptops met Geforce RTX-kaarten verder verhogen. De nieuwe Nvidia-kaarten moeten vanaf deze maand in laptops te vinden zijn; bij AMD blijft de verwachte introductie van laptops met een van de nieuwe kaarten iets vager, met 'Q1 2022' als belofte.
Zoals altijd is 500 euro de grens voor de budgetlaptop. Veel minder moet je niet willen uitgeven aan een basale Windows-laptop. Ook voor een paar honderd euro kun je al wel een complete computer kopen, maar die is dan maar al te vaak voorzien van een trage, op Atom gebaseerde Celeron of Pentium-processor en een kwalitatief teleurstellend TN-paneel met lage resolutie. Op ons wensenlijstje staat een Ice- of Tiger Lake-processor als het om Intel gaat, of een Ryzen-processor als het om AMD gaat, liefst aangevuld met 8GB werkgeheugen en een 256GB-ssd. Zo kun je wat processorkracht en opslagruimte betreft weer een tijdje vooruit. Verder willen we een ips-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels.
Onze aanrader voor onder de 500 euro is een Lenovo IdeaPad 3. Die naam komt je vast bekend voor als je regelmatig de Laptop Best Buy Guide leest, want in het afgelopen jaar verkozen we regelmatig een laptop uit deze serie in de betaalbare categorie. Het model dat we dit keer aanraden, voluit IdeaPad 3 14ITL6 (82H700JUMH), is echter een inchje kleiner dan de 15,6"-laptop die vorig jaar regelmatig in de Best Buy Guide te vinden was. Niet alleen dat, ook de processor is anders. Hoewel je op dit moment nog een IdeaPad 3 met quadcore-AMD Ryzen 3 5300U-processor kunt kopen, is dit model binnenkort waarschijnlijk niet meer leverbaar. Laptops met een quadcoreprocessor van Intel waren voor dit bedrag al langer uit het zicht. Vandaar dat we noodgedwongen uitwijken naar een laptop met een Core i3-processor met twee cores.
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6
De IdeaPad 3 14ITL6 (82H700JUMH), op het moment van schrijven te koop voor 450 euro, is voorzien van een Core i3-1115G4-processor. De courante Tiger Lake-processor is per core zelfs nog sneller dan de recentste Ryzen-processors en de geïntegreerde Xe-videochip is ook lang niet slecht. In de IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) zitten bovendien 8GB ddr4-3200-geheugen en 256GB opslagruimte. Lenovo heeft ook niet bespaard op een moderne wifi-ax-adapter.
Buitenkant en aansluitingen
Met zijn 14"-scherm is de IdeaPad 3 14ITL6 een relatief compact apparaat. De randen rondom het scherm zijn niet al te breed, wat er modern uitziet. Een gewicht van 1,38kg en een dikte van net geen 2cm wijzen er ook op dat het geen overdreven log of zwaar exemplaar is. Van een afstandje zou je kunnen denken dat de behuizing deels van metaal is gemaakt, doordat Lenovo aan het gedeelte rondom het toetsenbord en de schermklep een geborsteld accent heeft toegevoegd. De hele buitenkant van het systeem is echter van plastic. Dat oogt wat goedkoop in vergelijking met duurdere laptops, met een buitenkant grotendeels of geheel van aluminium. Het voelt ook niet zo luxueus aan. De schermklep laat zich vrij makkelijk heen en weer buigen en ook de basis geeft een beetje mee als je hem in het midden indrukt, maar elders in dit segment hebben we dat weleens erger gezien. Ook het scharnier is niet al te slap.
De powerknop van de Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 bevat geen vingerafdrukscanner.
Het toetsenbord is voorzien van donkergrijze keycaps met de voor Lenovo kenmerkende halfronde onderkant. De toetsen staan vrij ver uit elkaar. De feedback is nogal vaag en ook is er niet bijzonder veel travel voor een laptop van dit formaat, al mag je voor dit bedrag allicht geen ThinkPad-kwaliteit verwachten. Toetsenverlichting is niet aanwezig. De touchpad is zo te voelen niet bedekt met een laagje glas, zoals bij duurdere laptops, en voelt daarmee wat stroever aan, maar de ingebouwde knoppen geven een prima feedback. Boven het scherm zit een webcam met dezelfde 720p-resolutie als bij bijna alle laptops, waar je bij de 15,6"-IdeaPad 3 die we eerder bespraken, slechts met 640x480 pixels in beeld werd gebracht. Handig is het ingebouwde schuifje om de camera af te dekken. Helaas ontbreekt een optie voor biometrische ontgrendeling, zoals een camera met gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner. Die laatste treffen we voor minder dan 500 euro nog weleens aan, bijvoorbeeld op de eerder geteste IdeaPad 3.
Het webcamschuifje van de Lenovo IdeaPad 3 14ITL6
Wat aansluitingen betreft voorziet de IdeaPad 3 14ITL6 in drie USB-poorten, waarvan er een als USB-C-poort is uitgevoerd, anders dan bij de 15,6"-IdeaPad 3 die we eerder hebben besproken. Jammer genoeg kun je er geen beeldschermen op aansluiten of de laptop mee opladen; enkel USB-doorvoer wordt ondersteund en wel op maximaal 5GBit/s. Een van de twee USB-A-poorten werkt ook op die snelheid; de andere is een simpele USB2.0-poort, dus enkel geschikt voor randapparatuur. Een verdere teleurstelling in het aansluitingengamma is de antieke HDMI 1.4-aansluiting, die helaas gebruikelijk is in dit segment, waardoor je 4k-schermen niet goed kunt gebruiken met deze laptop. De beperkte bandbreedte stelt je met zo'n scherm voor de keus tussen een stotterende weergave (30Hz) of verlies van fijne details in tekst (4:2:0-kleurcodering). Wel fijn is de aanwezigheid van een SD-kaartlezer.
Links
Rechts
Benchmarks
We zetten de Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 hieronder af tegen een doorsnede van andere laptops en convertibles onder de 500 euro die we eerder hebben getest. Dat zijn niet allemaal modellen die we ook zouden aanraden. De Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 heeft bijvoorbeeld een Celeron N4120-processor, terwijl we zoals gezegd een Intel Core-chip willen hebben. De Lenovo V14 G2 is weliswaar voorzien van een snelle Ryzen 3 5300U-processor, maar heeft ook een TN-paneel met slecht beeld.
Als alle rekenkernen worden belast, is de Lenovo V14 met zijn quadcore-Ryzen 3 5300U-processor fors sneller dan de Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 met zijn dualcore-i3-chip. Het is jammer dat je voor meer rekenkracht tegenwoordig een segment hoger moet winkelen. In vergelijking met andere cpu's die je in dit segment terugvindt, is de Core i3-1115G4 echter nog niet eens zo slecht. Per kern is de chip krachtiger dan het Ryzen-alternatief en ook de 3d-prestaties van de igpu vallen niet tegen. Op dat gebied voert de Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 de ranglijst zelfs aan, zoals blijkt uit de Graphics-subscore in de 3DMark Night Raid-benchmark. Oudere processors als de Ryzen 5 3500U en Core i3-1005G1 worden met ruime cijfers verslagen, om nog niet te spreken van de op Atom gebaseerde Celeron N4120.
Beeldkwaliteit en accuduur
De IdeaPad 3 14ITL6 is voorzien van een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte coating. Dat klinkt niet bijzonder, maar in dit prijssegment zijn er nog genoeg laptops met een resolutie van slechts 1366x768 pixels of een TN-paneel, dat zich in negatieve zin onderscheidt met slechtere kijkhoeken en vaak ook een veel lager contrast.
Het voornaamste voordeel van het scherm van de IdeaPad 3 14ITL6 is de hoge helderheid. We meten liefst 374cd/m² en dat is meer dan bij alle andere laptops in dit overzicht en ook meer dan bij veel laptops uit een hogere prijsklasse. De afleesbaarheid buitenshuis is daarmee goed en het contrast met 1038:1 niet onder de maat. Datzelfde kan niet gezegd worden van de kleurweergave, zoals gebruikelijk in dit prijssegment. Het scherm kan slechts 61,4 procent van de veelgebruikte sRGB-kleurruimte weergeven, wat een vale, fletse kleurweergave oplevert. De grijskalibratie schiet ook nog eens tekort, met een afwijkend gammaverloop leidend tot een hoge gemiddelde afwijking of ΔE van 7,2. In dit segment zijn er zowaar nog veel slechter afgestelde schermen, maar wie graag doet aan beeldbewerking, kan maar beter een extern beeldscherm aansluiten.
Accutest browsen
PCMark 8 creative conv.
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop
Accucapaciteit (Wh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo heeft de IdeaPad 3 14ITL6 voorzien van een accu van 38Wh en dat is niet heel veel. Duurdere laptops hebben vaak een grotere accu en kunnen daarbij ook nog kleiner en lichter zijn. Het leidt tot een nogal korte werktijd op de accu van 5,5 uur tijdens browsen en minder dan 3 uur als het systeem zwaarder wordt belast met de PCMark 8 Creative-benchmark. De hoge score op de accu laat zien dat Lenovo de processor minder ver terugklokt dan andere fabrikanten, waarmee je zonder de stekker minder prestaties verliest. Niettemin was een iets zuiniger stroomprofiel in combinatie met de kleine accu toch niet zo'n slecht idee geweest.
Upgrades
De IdeaPad 3 14ITL6 heeft één SO-DIMM-slot, waarin al een reepje van 4GB is geplaatst. De andere 4GB is vastgesoldeerd op het moederbord. Eventueel kun je het werkgeheugen dus nog uitbreiden naar 12GB. Je kunt ook de M.2-ssd en netwerkkaart nog vervangen. Linksvoor is een open ruimte te zien waar bij sommige andere modellen van de IdeaPad 3 14ITL6 af fabriek een 2,5"-ssd of harde schijf is geplaatst. Helaas heeft Lenovo in dit model de SATA-aansluiting weggelaten, dus je kunt de loze ruimte niet opvullen.
Conclusie en alternatieven
De Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 is een relatief compacte en niet al te zware laptop met een moderne Tiger Lake Intel Core i3-processor, 8GB werkgeheugen en een 256GB-ssd. Het is jammer dat een quadcore-Ryzen 5000-cpu uit het zicht raakt in het basissegment, want die is nog sneller, maar ook de Core i3 in dit model is nog bovengemiddeld snel. Natuurlijk krijg je voor dit bedrag geen heel luxe aanvoelend apparaat en ook de aansluitingsmogelijkheden hadden beter gekund. Het ingebouwde scherm is door zijn hoge helderheid goed afleesbaar, maar zoals gebruikelijk in dit prijssegment is de kleurweergave slecht. Het voornaamste minpunt van deze laptop is echter de korte accuduur.
Binnenkort gaat hij uit de verkoop, maar op het moment van schrijven kun je de 14" Lenovo Ideapad 3 nog bestellen met een AMD Ryzen 3 5300U-processor. Doe er je voordeel mee, want die processor is flink sneller dan de Core i3 in de 14ITL6 en er is ook nog eens een 512GB-ssd aanwezig. De verdere uitvoering is zeer vergelijkbaar met het Intel-model, van de plastic behuizing en het ips-scherm met beperkte kleurdekking, tot de nogal kleine accu. Hoewel Lenovo ook bij dit model spreekt van een 'HDMI 1.4-poort', ondersteunt hij stiekem toch 4K/60Hz-uitvoer zonder kleurcompressie. De wifi-adapter is juist minder luxe, want meer dan ac-Wifi zit er niet in.
Voor Belgische lezers die een laptop met Azerty-toetsenbord zoeken, is de Lenovo IdeaPad 3 15ITL05 een goed alternatief voor de Ideapad 3 14ITL6. Die blijkt namelijk niet leverbaar met deze toetsenindeling en de gewenste specificaties voor deze prijs. De 15ITL05 heeft, zoals de naam al aanduidt, een groter 15,6"-scherm. De processor is dezelfde Core i3-1115G4, het werkgeheugen is met 8GB ook even groot, maar wel is een 512GB-ssd aanwezig. Met zijn 1,7kg is de laptop een stukje zwaarder.
Nederlanders die een iets grotere laptop prefereren, kunnen de Medion Akoya E15301 overwegen. Medion heeft het model voorzien van een deels aluminium behuizing, wat luxer aanvoelt dan het plastic van de andere laptops in deze vergelijking. Naast 8GB werkgeheugen en een riante 512GB opslag zit er een Ryzen 5 3500U-processor onder de kap. Dat is een heuse quadcore, maar wel een wat oudere, uit de tijd dat AMD's laptopprocesors duidelijk minder goede singlecoreprestaties boden. Het ips-scherm is minder fel dan dat van de IdeaPad 3 14ITL6, maar stukken beter afgesteld.
In de categorie tot 700 euro zijn we op zoek naar een laptop die significant meer biedt dan wat je voor 500 euro krijgt. Een i3- of Ryzen 3-processor is niet goed genoeg, dus we willen minstens een Core i5- of Ryzen 5-chip zien. Een ssd is uiteraard een vereiste en het liefst zien we ook een goed scherm in de basislaptop.
Een goed scherm vinden is in deze prijscategorie een uitdaging, want in veel gevallen zijn laptops weliswaar van een ips-paneel voorzien, maar dat is vaak niet in staat de volledige sRGB-gamut weer te geven. Het kantelpunt tussen 60 en 100 procent sRGB zit ergens rond de 700 euro en dus is het goed opletten welke laptops een goed scherm hebben.
De keuze is uiteindelijk gevallen op een laptop die aanvankelijk een stuk duurder was. De Yoga Slim 7 kostte bij introductie in juni 2021 900 euro, maar is ondertussen voor 700 euro te krijgen en voor die prijs biedt de laptop heel veel hardware. Je krijgt een Ryzen 5 5600U-processor met zes cores, 16GB werkgeheugen en een ssd van 512GB. Het scherm kan niet alleen de hele sRGB-kleurruimte weergeven, maar heeft ook nog eens een hoge resolutie van 2560x1600 pixels en dat is in deze prijsklasse uitzonderlijk. Lenovo verkoopt deze laptop met identieke specificaties onder twee verschillende nummers: 82CY001CMH en 812CY000UMH. We hebben het bij de fabrikant gecheckt en de laptops zijn identiek.
Lenovo Yoga Slim 7
In de prijsklasse tot 700 euro verkiezen we meestal 14"- en 15"-laptops. Voor de 13,3"-Slim 7 maken we een uitzondering, want dit is wat ons betreft het beste wat je op dit moment voor 700 euro kunt kopen. Dat komt enerzijds door de hardware, waar we later op ingaan, maar ook door de buitenkant van de laptop. Die ziet er op het oog al uit als een 'premium'-systeem. De smalle schermranden en de minimalistisch ogende, dunne behuizing geven de laptop het uiterlijk van iets wat we in marketingtermen een Ultrabook zouden noemen.
De behuizing is op de onderkant na van aluminium gemaakt en voelt behoorlijk solide aan. Het scherm laat zich wel enigszins torderen, wat waarschijnlijk toe te schrijven is aan de smalle schermranden. In de bovenste schermrand zit de webcam, met zoals gebruikelijk een 720p-camera. Wat niet gebruikelijk is, is de time-of-flightsensor, die kan detecteren of je in de buurt van je laptop bent. Kom je terug bij je systeem na even weg te zijn geweest, dan 'ziet' de laptop dat en wordt het scherm meteen aangezet. Heb je de gezichtsscanner geconfigureerd, dan wordt ook die meteen aangezet, zodat je snel weer inlogt in Windows.
De behuizing is zoals gezegd mooi dun en dat heeft als gevolg dat er nauwelijks ruimte is voor aansluitingen. Driemaal USB-C is waar je het als gebruiker mee moet doen. De twee linkeraansluitingen hebben een maximale overdrachtssnelheid van 10Gbit/s en kun je gebruiken om externe beeldschermen op aan te sluiten. Deze twee poorten kun je ook gebruiken om de laptop op te laden. De rechter-USB-C-aansluiting werkt op maximaal 5Gbit/s en heeft geen ondersteuning voor opladen of video-uitvoer.
Benchmarks
Deze uitvoering van de Slim 7 is voorzien van een Ryzen 5 5600U-processor, die gebaseerd is op de Zen3-architectuur. De cpu beschikt over zes cores, maar er is ook een duurdere uitvoering met acht cores, die we eerder hebben gereviewd. In de prijscategorie tot 700 euro is in de dunnere laptops, zoals de Slim 7, de Ryzen 3 5600U min of meer het snelste wat je kunt krijgen. Er zijn ook laptops met een 4700U- of 5700U-processor die acht cores hebben, maar per core weer langzamer zijn dan de 5600U, omdat die chips nog op de Zen2-architectuur gebaseerd zijn.
Gezien de dunne behuizing zijn de processorprestaties goed te noemen. De Slim 7 is wat prestaties betreft vergelijkbaar met de IdeaPad 5 Pro, die over dezelfde processor beschikt, maar een wat dikkere behuizing heeft waarin dus ook meer ruimte is voor de koeling. De eerder genoemde uitvoering met acht cores is uiteraard sneller en biedt indrukwekkende prestaties gezien de dunne behuizing, maar is niet echt in prijs gedaald in de afgelopen tijd. Met uitzondering van tijdelijke aanbiedingen kost die laptop nog altijd een euro of 1000.
Scherm en accuduur
Onze keuze is voor een groot deel op de Yoga Slim 7 gevallen vanwege zijn goede scherm. Het 13,3"-paneel heeft een resolutie van 2560x1600 pixels en dat is uitzonderlijk in de prijsklasse tot 700 euro. Dat levert een merkbaar scherper beeld op dan de standaard full-hd-resolutie. Bovendien is de beeldverhouding 16:10, wat dus iets meer verticale ruimte biedt dan een standaard 16:9-scherm. Lenovo heeft wel gekozen voor een glanzend scherm en dat is iets om rekening mee te houden. Wij prefereren schermen met een matte coating, omdat die beter afleesbaar zijn bij veel omgevingslicht.
Met behulp van onze colorimeter en Portrait Displays Calman-kleurcalibratiesoftware kijken we vervolgens naar de beeldkwaliteit en die valt niet tegen. De helderheid van ongeveer 300cd/m² is niet uitzonderlijk, maar wel gewoon goed in deze prijscategorie. Zeker als je bedenkt dat het scherm de volledige sRGB-gamut kan weergeven en dat is niet gebruikelijk. De IdeaPad 5 Pro en Pavilion Aero in de bovenstaande grafiek kunnen dat weliswaar ook, maar zijn beide duurder dan 700 euro. Vaak genoeg komen we in deze prijscategorie nog laptops tegen die rond de 60 procent sRGB blijven hangen, zoals vier van de acht modellen in de grafiek. Tot slot is het scherm ook goed gekalibreerd. In de grijswaarden- en de kleurmeting haalt de Slim 7 een ΔE-afwijking van minder dan 3 en dat is een prima afstelling, waarbij je de afwijking met het blote oog niet zult zien.
De accuduur van de Slim 7 komt op bijna negenenhalf uur uit tijdens webbrowsen. Dat is opvallend, want de Slim 7 die we eerder hebben getest, haalde bijna elf uur in dezelfde test. We hebben de accutest verschillende keren gedraaid en kwamen steeds op ongeveer hetzelfde resultaat uit. Voor een laptop van 700 euro vinden we deze accuduur prima, zeker als je in acht neemt dat het scherm een hoge resolutie heeft en dat het aansturen en verlichten van die pixels ook weer extra energie kost. Toch is het jammer dat Lenovo niet de uitzonderlijke accuduur van de eerste generatie Slim 7 weet te halen, want die haalde ruim vijftien uur in dezelfde test.
Tot slot kijken we of je de hardware in de toekomst nog kunt upgraden en dat is deels mogelijk. De draadlozenetwerkkaart is vervangbaar, net als de M.2-ssd. Daarmee houdt het op bij de Slim 7, net als bij de meeste laptops. Een extra ssd of vervangbaar geheugen heeft de laptop niet, dus dat is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf.
Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat we behoorlijk enthousiast kunnen worden van deze uitvoering van de Yoga Slim 7. Toen we de Slim 7 voor het eerst reviewden in augustus 2021, waren we iets minder enthousiast. We keken toen naar de duurste uitvoering en die had een kortere accuduur dan zijn voorganger en de maximale schermhelderheid vonden we tegenvallen, net als het aantal aansluitingen.
De uitvoering waar we hier naar kijken, heeft nog steeds erg weinig aansluitingen, maar is ondertussen 200 euro in prijs gezakt. In de prijscategorie tot 700 euro is een 2560x1600-scherm uitzonderlijk en is een 5600U-cpu ongeveer het snelste wat je kunt krijgen. Reden genoeg om dit model uit te roepen tot Best Buy. Kun je niet leven met enkel USB-C-aansluitingen of een glanzend scherm, dan staan hieronder nog enkele alternatieven.
Ben je op zoek naar een convertible met een goed scherm, dan is de Spin 3 binnen dit budget misschien een optie. Deze laptop heeft een 13,3"-ips-scherm met resolutie van 2560x1600 pixels, dat om de behuizing heen te klappen is. Het scherm heeft ondersteuning voor actieve stylussen en een klein pennetje dat in de behuizing past, wordt meegeleverd. Het nadeel van deze configuratie is de Core i3-processor, die met zijn twee cores een stuk trager is dan de zes cores van de Slim 7. Er is ook een uitvoering met snellere processor aanwezig, maar die gaat het budget te boven. Enkele benchmarks van de i5-uitvoering zijn in de hieronder gelinkte Best Buy Guide te vinden.
Deze dunne en lichte (1kg) HP Pavilion Aero is onlangs in prijs gezakt en is eigenlijk 23 euro te duur voor deze categorie. Toch willen we hem noemen, want deze laptop is voorzien van een 5800U-procesor, wat het snelste is wat AMD in deze categorie kan leveren. Verder is een 1920x1200-scherm aanwezig, samen met 8GB werkgeheugen en een 512GB-ssd.
Ben je op zoek naar een laptop met oledscherm, dan kan dat ondertussen al voor 700 euro. De Zenbook 13 heeft een oledpaneel met 1920x1080-resolutie. Er zijn verder 8GB werkgeheugen en een ssd van 512GB aanwezig. Grootste nadeel is de verouderde processor; de i5-1035G4 is nog van de Ice Lake-generatie.
Voor wie graag games speelt, zijn het dure tijden. High-end videokaarten zijn niet aan te slepen en als je er al aan kunt komen, is de prijs hoog. Laptops met videokaarten om mee te gamen, zijn beter te krijgen en vooral de modellen tot een euro of 1000. Wat moet je dan kopen voor dat bedrag?
Een van de belangrijkste componenten in een gamelaptop is de videokaart. In de prijscategorie tot 1000 euro vind je laptops met een RTX 3050 en RTX 3050 Ti-gpu, en die laatste is de snelste van de twee. Bij voorkeur kiezen we dan ook voor een laptop met 3050 Ti, gecombineerd met een vlotte processor en genoeg werkgeheugen om de games mee te draaien.
In onze zoektocht kwamen we uit op de Medion E25, die we in oktober hebben gereviewd. De E25 is voorzien van een Ryzen 5 5600H-processor, 16GB geheugen en een RTX 3050 Ti-videokaart. We hebben helaas wel slecht nieuws voor onze Belgische lezers; voor zover wij hebben kunnen vinden, levert Medion de E25, ook in België, alleen met qwertytoetsenlay-out.
Medion E25
We hebben de E25 uitgekozen vanwege zijn interne hardware, want van buiten is de laptop niet de mooiste. De behuizing is in zijn geheel gemaakt van zwart plastic. Op de achterkant van het scherm staat het Medion Erazer-logo te midden van verticale banen die op geborsteld metaal moeten lijken. De behuizing voelt op zich stevig aan, maar het geheel is, zoals we wel vaker zien bij dit soort barebonelaptops, niet fraai afgewerkt. Je ziet duidelijk de naden tussen de delen van de behuizing en bij het ontwerp lijken functionele in plaats van esthetische beslissingen doorslaggevend te zijn geweest.
Ook de kwaliteit van de webcam en luidsprekers weet ons niet te overdonderen. De webcam heeft een gebruikelijke resolutie van 1280x720 pixels en daarmee is alles wel gezegd; er wordt niets gedaan om de beeldkwaliteit softwarematig op te krikken. De luidsprekers zijn onder in de behuizing verwerkt en blijken niet veel volume te produceren. Het is alleen voldoende als er niet te veel omgevingsgeluid aanwezig is.
Een deel van de aansluitingen zit aan de achterkant van de behuizing. Dat is vooral prettig als de laptop vaak op een vaste plek staat. Je vindt er de aansluiting voor de oplader, 2,5Gbit/s-ethernet, HDMI 2.0 en Mini DisplayPort. Vooral de snelle ethernetaansluiting is opvallend, want dergelijke aansluitingen tref je op laptops van de bekende merken pas bij modellen vanaf een euro of 2000 aan.
Aan de rechterkant is nog een USB-C-aansluiting aanwezig, maar die kun je niet gebruiken voor externe beeldschermen of om een stroomadapter op aan te sluiten; hij accepteert alleen gewone USB-apparaten. Naast die USB-C-aansluiting bevindt zich een gewone USB-A-aansluiting en aan de andere kant lijkt een kaartlezer te zitten. We schrijven 'lijkt', want helaas is het niets meer dan een rubbertje dat moet voorkomen dat je daadwerkelijk een SD-kaart in de laptop stopt; de daadwerkelijke kaartlezer is wegbezuinigd. Links tref je naast de hoofdtelefoonaansluitingen ook weer twee USB-A-poorten aan, waarvan er een op USB 2.0-snelheid werkt.
Benchmarks
Hoe goed een gaminglaptop in de praktijk presteert, wordt vooral bepaald door de koeling en de afstelling waarvoor de fabrikant heeft gekozen. Simpel gezegd komt het erop neer dat dezelfde gpu in verschillende laptops niet gelijk hoeft te presteren. Zelfs al is de Medion E25 voorzien van een RTX 3050 Ti, in theorie de allersnelste videokaart die je voor minder dan 1000 euro tegenkomt, succes is niet gegarandeerd.
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Medium
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Ultra
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 2560x1440 - Medium
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 2560x1440 - Ultra
Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Ultra
Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Ultra
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Medium
Gelukkig heeft Medion geen al te restrictief stroomprofiel gekozen. De 3050 Ti in de Medion is geconfigureerd op een maximaal verbruik van 75W, bijna het maximum van 80W. De laptop levert dus daadwerkelijk betere prestaties dan de RTX 3050-laptops die we hebben getest, al is het verschil met het snelste RTX3050-model in de grafieken dikwijls niet enorm. Je mag kortom prima framerates verwachten op full-hd-resolutie, waarbij het ook geen probleem is om de instellingen flink op te schroeven. In beide spellen uit bovenstaande grafiekserie komt het gemiddelde ook dan nog boven de 60fps uit. Op wqhd kun je je beter beperken tot Medium-instellingen, terwijl je voor 4k-gaming echt iets snellers nodig hebt, zoals bleek uit onze eerdere, uitgebreide review. Ook voor raytracing leent de RTX 3050Ti zich niet echt, hoewel de gpu het natuurlijk wel kán. Met een beetje hulp van Nvidia's slimme upscalingtechniek dlss komen er dan toch nog speelbare framerates op het scherm.
Iets wat ook helpt om de gameprestaties op peil te houden, is de krachtige Ryzen 5 5600H-cpu waarmee Medion de RTX 3050 Ti combineert. Sommige budgetgaminglaptops worden voorzien van een Intel-processor met vier cores, zoals de Core i5-11300H, die in de praktijk niet altijd voldoende blijkt. De hexacore AMD-processor in de Medion E25 is wel snel genoeg en krijgt bovendien ruim baan om zijn maximale prestaties te leveren. De throttlingtest hieronder laat zien dat de snelheid ook bij langdurige belasting niet terugloopt. In absolute zin is de Medion hier niet de krachtigste, maar dat komt doordat we hem afzetten tegen laptops met een octacore-Ryzen-processor. Die vind je ook wel voor onder de 1000 piek, maar dan geef je weer toe op de gpu.
Scherm en accuduur
De Medion E25 is voorzien van een 15,6"-ips-lcd met full-hd-resolutie. De maximale refreshrate is 144Hz, maar een snel paneel is het helaas niet. Zoals je in de grafieken hieronder kunt zien, bedraagt de responstijd tussen 20 procent grijs en 80 procent grijs liefst 20,1ms. Ook de andere overgangen die we hebben gemeten, verlopen bij lange na niet snel genoeg om de 144Hz-refreshrate te kunnen waarmaken, waarop een responstijd van 6,9ms of lager is vereist om beelden zonder duidelijke ghosting weer te geven.
Voor wat de verdere beeldeigenschappen betreft, springt vooral het relatief hoge contrast van 1600:1 in het oog. Dat wordt gecombineerd met een maximale helderheid die in de meeste gevallen voldoet om de laptop fijn te kunnen gebruiken, maar buitenshuis met veel omgevingslicht niet. De kleurweergave is ook niet om over naar huis te schrijven. Weliswaar heeft het scherm geen last van een duidelijke kleurzweem, zoals af te leiden is aan de lage gemiddelde grijsfout; het kan slechts 65 procent van het sRGB-kleurbereik weergeven en daarmee is de weergave van felle kleuren nogal flets. Voor 1000 euro mocht je op meer hopen. Mocht je de Medion E25 voor beeldbewerking willen gebruiken, wat gezien de snelle hardware best voor de hand ligt, dan sluit je maar beter een extern scherm aan.
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
PCMark 8 creative conv.
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Bijzonder aan de Medion E25 is de verwisselbare accu, die de meeste laptops van dit moment niet meer hebben. Dat kan heel praktisch zijn, maar gaat niet het efficiëntst om met de beperkte ruimte, reden dat de accucapaciteit uitkomt op slechts 47Wh. Dat is niet heel veel meer dan de meeste budgetlaptops. In combinatie met de krachtige en daarmee onzuinige hardware levert dat een erg korte accuduur op. Doe je het rustig aan, dan haal je net geen vier uur en bij zwaardere belasting gaat het scherm zelfs al na tweeënhalf uur op zwart. Ook gaminglaptops halen tegenwoordig vaak een veel langere accuduur, zoals de grafieken hierboven uitwijzen.
Upgrades
We schreven het in de inleiding van deze pagina al even; de Medion E25 is opvallend goed te upgraden. Dat komt doordat het een barebonelaptop is, oftewel een grotendeels kant en klaar systeem dat Medion bij een Taiwanese leverancier inkoopt en dan zelf voorziet van logo's, werkgeheugen en ssd.
Standaard wordt de E25 geleverd met een ssd van 512GB, maar er is ruimte voor nog twee extra ssd's, een in M.2-formaat en een 2,5"-SATA-exemplaar. Het DDR4-geheugen kan vervangen worden en ook de draadlozenetwerkkaart zit in een M.2-slot. De accu kan zelfs vervangen worden zonder de behuizing te opnenen en dat is iets wat we niet vaak meer tegenkomen.
Conclusie
Wil je voor 1000 euro kunnen gamen, dan moet je keuzes maken. De snelste videokaart binnen het budget is een RTX 3050 Ti, maar er zijn maar weinig laptops die daarvan voorzien zijn en bij die laptops is weer op andere punten bezuinigd. Wij zouden voor 1000 euro kiezen voor de prestaties van de Medion E25, maar dat houdt wel in dat je kiest voor een laptop met een niet al te mooi afgewerkte behuizing en een scherm met matige responstijden.
Wat je voor dat geld wel voor moois krijgt, zit hem vooral in de hardware. De E25 is voorzien van de snelste videokaart die binnen dit budget te krijgen is. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om de rest van de hardware te upgraden en voor de liefhebbers is er een 2,5Gbit/s-ethernetaansluiting. De 5600H-processor vormt een goede combinatie met de RTX 3050 Ti-videokaart en als je binnen de 1000 euro voor prestaties kiest, kom je op de E25 uit.
Als je meer waarde hecht aan een snelle cpu dan aan een snelle gpu, kun je voor onder de 1000 euro al laptops vinden met een octacore-Ryzen-cpu. Het gelinkte exemplaar, een ROG Strix G15 van ASUS, heeft een al iets oudere Ryzen 7 4800H, maar dat mag de pret niet drukken. Dit model heeft een RTX 3050-videokaart, die minder snel is dan de RTX 3050Ti in de Medion-laptop. Wil je toch een achtkoppige Ryzen-processor van de 5000-generatie én een RTX 3050Ti, kijk dan naar de 1100 euro kostende ASUS ROG Strix G15 G513IE-HN004W, eerder door Tweakers gereviewd. Zoals bleek op basis van die bespreking, zijn de behuizing en werkomgeving van deze laptop fijn, maar missen we de webcam en is het scherm een tegenvaller.
Voor onze Belgische bezoekers is er ook een variant van deze laptop beschikbaar met azertytoetsenbord die binnen het budget van deze BBG valt: de ASUS ROG Strix G15 G513IC-HN078T-BE. Dat geldt zoals gezegd niet voor de laptop van Medion en ook niet voor de Lenovo Legion 5 hieronder.
De Lenovo Legion 5 15ACH6 is momenteel scherp geprijsd en een van de goedkoopste laptops met RTX 3050-videokaart. Mocht je budget niet tot 1000 euro reiken, dan is dit dus een aanrader. Net als de Medion heeft de Legion 5 15ACH6 een snelle Ryzen 5 5600H-cpu. Het systeem is daarnaast voorzien van makkelijke upgrademogelijkheden en praktische aansluitingen, waaronder zelfs HDMI 2.1. Helaas heeft Lenovo bespaard op het werkgeheugen, dat door de singlechannelopstelling onnodig traag is. Het scherm is ook niet erg goed, met dezelfde beperkte kleurdekking als bij andere gaminglaptops voor dit bedrag. De accuduur is blijkens onze tests wel een stuk beter dan die van de laptops van ASUS en Medion in dit artikel.
Ik begrijp eigenlijk niet waarom jullie de 15" versie van de Ideapad met een dual core i3 processor voorop stellen en niet de 14" versie van de Ideapad met quad core Ryzen 3. Deze laatste is duidelijk sneller in multithreading. Voor de rest zijn ze gelijk, op het numpad en iets groter scherm na.
Voor wie in België woont, kan je de Ideapad 3 15" met Ryzen 5300U nog altijd kopen bij Lenovo zelf. Je moet hem dan wel downgraden en om onder de 500 te komen kan je niet anders dan het OS weglaten (bizar dat ze 160 euro vragen voor W10/11).
Ik begrijp niet dat er bij gamelaptops telkens wordt uitgegaan van een 15 inch model. 15inch lijkt de norm.
Als je wil gamen op een laptop wil je dit toch op een 'zo groot mogelijk, maar toch enigszins handzaam formaat' beeldscherm zien? Bij gaming laptops is dat doorgaans 17inch, want groter is er eigenlijk niet. Waarom zou je dan een 15 inch willen als er ook 17 inch laptops zijn.
Een laptop hoort natuurlijk mobiel te zijn maar bij een gaming laptop zijn de prestaties vaak belangrijker dan het gewicht. Dus het extra gewicht wat een 17 inch ten opzichte van een 15 inch weegt is niet echt relevant. Ook past een 17 inch net zo gemakkelijk in een laptop rugzak/tas.
Daarnaast heb je in een 17inch meer ruimte voor koeling, extra capaciteit voor ssd's en ruimte voor een grotere accu.
Het lijkt mij dat je een laptop koopt om mobiel te zijn, de ene keer op je kantoor dan misschien in de woonkamer en dan bij vrienden lannen. Dus je hebt niet altijd een externe monitor tot je beschikking, dus weer een reden om voor een 17 inch te kiezen. Als je dan toch aan de keukentafel aan het werk bent omdat je studeerkamer door je partner in gebruik is, waarom zou je dan niet een 17inch prefereren boven een 15inch?
En als je een gaming laptop op een vaste plek hebt staan met een externe monitor (die dus groter is dan 15 inch...) Waarom heb je dan een laptop gekocht? Dan kan je net zo goed een vaste pc aanschaffen die vaak in alle gevallen beter is. Ja hardware is schaars, maar er is echt op den duur wel aan te komen.
Begrijp me goed, ik snap het formaat van een 15inch best. Zeker als het een ultrabook of office werk laptop betreft. Maar als je ook gaat gamen dan begrijp ik het niet. Blijkbaar worden de 15inch modellen wel veel meer verkocht want er zijn veel meer 15inch modellen verkrijgbaar dan 17inch modellen...
Klopt, voor gaming is eigenlijk per definitie een 17 inch model beter geschikt.
Want deze laptops zijn vaak zwaarder, je speelt er urenlang op. Je wilt zoveel mogelijk beeldoppervlak.
17 inch in een rugzak is vaak wat krap, daarom kiezen veel mensen om mij heen liever voor 15 inch, want die past on de meeste tassen. Dat is toch wat makkelijker mee te nemen naar vrienden en naar school.
Jammer dat er geen toetsenbord verlichting in het basis model zit. 10 jaar geleden waren er zo veel 10" - 13" basis laptops met toetsenbord verlichting te krijgen en nu is het bijna onmiddellijk, tenzij je bij het duurdere sigment kijkt, maar dan heb je vaak ook weer een onnodig zware processor met een ventilator die om de haverklap staat te blazen.
Ik heb mn hele engineering studie met minilaptops gedaan, Ik zou graag fanless Pentium of celeron minilaptops met backlit keyboards terug zien.
Als je de laptop bij Lenovo zelf besteld, heb je de kans om hem te configureren. Dan kan je voor 10 euro meer een verlicht toetsenbord kiezen.
Ook zou ik dan voor 10 euro meer een 3 ipv 2 cell batterij kiezen die de plaats inneemt van de lege 2,5" opslag. Mooie upgrades voor weinig geld.
waarom wordt bijv een apple macbook air m1 niet meegenomen in deze best buy? Geweldige power en accuduur en niet eens veel duurder dan wat er hier wordt besproken
Met wat aanbiedingen en/of studentenkorting duiken ze net onder de 1000, maar alsnog vallen ze buiten de scope voor een game laptop en zijn ze te duur voor een basislaptop van onder de 700
Zijn vaak genoeg te koop voor 900-950 euro. Zoals nu bij Bol & Mediamarkt bijvoorbeeld. als je de afweging maakt tussen een laptop van 800 met een Ryzen 5 5600U en de MacBook Air van 950. Lijkt het mij een no brainer te zijn om voor de Air te gaan. De air is sneller, heeft een beter beeldscherm en ook nog een stuk betere batterijduur. Alleen als je echt een hekel hebt aan Apple, zou de Lenovo Yoga Slim een optie zijn.
Ja inderdaad het is bijna elke keer onder de duizend. Mensen kopen om een Dell XPS ofzo, daar mag ook wel eens naar gekeken worden. Alsof alleen Apple top hardware maakt…
Doe ik anders wel hoor - endless space 2, tomb raider… maar inderdaad niet alles werkt, een super snel zijn ze niet. Maar toch, passief gekoeld, klein en licht is voor sommige mensen ook wat waard! En ze doen nu ook weer niet zoveel onder voor de goedkopere game laptops…
De M1 is ongetwijfeld indrukwekkend... maar really?
1. er zijn amper AAA games voor MacOS. Die twee titels die je noemt zie ik alle mac fanboy constant noemen, dat zegt al genoeg over het aanbod
2. Tomb Raider draait aan 30 fps, tenzij je de resolutie serieus terugschroeft. Een serieuze prestatie voor een passief gekoelde laptop, maar het blijft 30 fps wat verschrikkelijk is om te gamen
Mijn punt blijft dus: in de categorie "gamelaptop van 1000 euro", welke is wat hier in de BBG staat, legt de MBA het gewoonweg af tegen een echte gamelaptop.
Als de categorie 'permium thin&light' is, iets wat ik persoonlijk interessant vindt, is de MBA ongetwijfeld een favoriet. Maar die categorie wordt nu neit bepsroken.
Ok, fair enough, je hebt natuurlijk gelijk, we gaan niet snel een passief gekoelde thin & light gaming laptop zien - in elk geval niet 1 die sneller is dan de Macbook Air ;-)
Ik denk omdat de M1 MacBook Air al duurder is dan de opgegeven €700.
Als instap-gamelaptop schiet de Mac toch qua GPU op veel vlakken tekort, en ook helpt een 13 inch scherm dan niet mee.
waarom wordt bijv een apple macbook air m1 niet meegenomen in deze best buy? Geweldige power en accuduur en niet eens veel duurder dan wat er hier wordt besproken
Verder is het een goed ding hoor maar het is daarmee net zo min ( of eigenlijk minder) een laptop dan sommige chromebooks ‘
Chromebooks kun je soms met een hack nog van Windows voorzien
Dat alleen kan niet de reden zijn, niet iedereen gebruikt Windows en andere OSsen zijn prima in staat "games" te draaien.
Kwa prijs zou de goedkopste M1 het hier opnemen tegen de Medion E25.
Hoe goed de M1 dan ook wezen mag, gevoelsmatig is het een thin&light geen gaming systeem waardoor de vergelijking op dat vlak al mank is.
Wat een kromme logica? Mac OS is zeker even capabel als windows en alle belangrijke software draait er gewoon op, totaal niet vergelijkbaar met een chromebook.
De volledige naam van deze review moet zijn: "Windows Laptop Best Buy Guide". Als je puur naar laptops kijkt, dan heb je gelijk en hoort de Apple M1 Air hier zeker bij.
Heb zelf de Yoga Slim 7 uit deze BBG. Erg fijn laptopje, maar naar goed Lenovo gebruik heeft deze wel een paar nukken: het ding is niet in slaap te houden (gaat iets mis met deep sleep) en hij crasht regelmatig wanneer ik mijn Airpods verbonden zijn (terwijl overige bluetooth apparaten/speakers probleemloos werken). Hopen dat het ooit wordt gefixt met een driver en/of Windows update.
Dan zou ik hem nog eens een fabrieksherstel geven en daarna houd het voor mij op..
Verkoop deze regelmatig en herken dit probleem verder niet, zou hem zelf voor garantie aanmelden als een fabrieksherstel niet helpt. Misschien toets of muispad die hem af en toe contact maakt en hem uit slaapstand haalt. Gebruik je een losse muis? Gaat hij zonder muis wel goed in slaapstand?
Kan je mij dan vertellen of de laptop ook spanning levert op een usb poort terwijl deze uit staat? Zodat je bijv. je telefoon kan opladen. Zo ja, enig idee wat het amperage is?
Bij de ideapad "mist" de sata aansluiting niet volledig ; op de foto kun je de aansluiting zelfs zien zitten.
De kabel van sata naar de ribbon aansluiting mist echter...
Voor de instapgamelaptop wordt gesproken over de dure videokaarten, dan denk ik aan een desktop vervanger. Die hoeft niet meegenomen te worden, waardoor 17” aantrekkelijk wordt. Toch ontbreekt het ook bij de alternatieven aan laptops met een groot scherm. Jammer.
Wat mij betreft is dit bijna een mislijdende 'best buy guide' te noemen om die reden. Ik snap dat ze moeten kijken naar wat er nu beschikbaar is, maar dat ze niet eens benoemen dat de 3060 soms binnen het budget valt vind ik erg jammer.
Neem bijvoorbeeld de HP Victus serie, prima laptops, de 3060 is meestal rond 1200, maar ook wel eens 999. Nouja hopen dat mensen ook de comments lezen..
Enorm jammer dat Lenovo bij de nieuwe generatie Yoga Sllim eigenlijk op elk gebied een upgrade heeft doorgevoerd, maar op gebied van aansluitingen juist een flinke stap achterwaarts maakt.
De eerste generatie had nog gewoon netjes een full-size HDMI en een USB-A poort. Toch handig als je af en toe op locatie moet werken, of als je van een collega een normale USB-stick in handen geduwd krijgt.