Door Friso Weijers

Redacteur

Niet settelen heeft zijn prijs

OnePlus Open Review

06-11-2023 • 06:00

139

Multipage-opmaak

Inleiding

In het kort

De OnePlus Open ziet er luxe uit, is lichter en iets dunner dan de voornaamste concurrent: de Samsung Galaxy Z Fold5. Door de bredere schermverhouding is het dichtgeklapt fijner werken, en in tegenstelling tot bij de Samsung-telefoon is de vouw in het binnenscherm nauwelijks zichtbaar en voelbaar. Beide displays van de OnePlus Open hebben een zeer hoge helderheid. Het camerasysteem kan meekomen met dat van de beste 'normale' high-end smartphones, met een lichtgevoelige hoofdcamera, ultragroothoekcamera met macrofunctie en telecamera waarmee je ver inzoomt zonder detailverlies. De perfecte foldable is de OnePlus Open niet; hij is bijvoorbeeld niet volledig waterdicht, hij ondersteunt geen draadloos laden en multitasking is in OnePlus' ColorOS-software minder krachtig en uitgebreid dan bij de concurrent. Bovendien blijven met de OnePlus Open twee belangrijke nadelen van dit foldableconcept onopgelost: het krasgevoelige scherm en de torenhoge prijs.

OnePlus bestaat volgende maand tien jaar. De smartphonefabrikant die zich profileerde als hippe start-up met toestellen die opvallend veel waar boden voor hun geld, opereerde vanaf het begin als een soort vooruitgeschoven post van het grote moederbedrijf BBK Electronics. Die laatste is een inmiddels niet meer bestaand concern dat in het thuisland grotere merken als OPPO, Vivo en realme onder zijn hoede had. In een tijd dat die en andere Chinese spelers nog niet de overstap naar Europa hadden gemaakt, was OnePlus hier al een bekende naam.

Anno 2023 kom je de toestellen van OPPO zelf hier gewoon in de winkels tegen en behoren andere Chinese merken ook tot de gevestigde partijen. Nu OnePlus zijn voortrekkersrol niet meer kan vervullen als het gaat om 'normale' smartphones, verlegt het zijn aandacht naar een productsegment waarin het nog wel iets nieuws naar de westerse markt kan brengen: dat van foldables. In China bestaat er al een levendige concurrentie tussen vouwtelefoons van fabrikanten als Xiaomi, Honor, Motorola, OPPO en Huawei, maar hier in de Benelux heb je keus uit weinig meer dan Samsung. Dat geldt vooral als je geen klaptelefoon als de Galaxy Z Flip5 wilt, maar het soort foldable dat van een normaal smartphoneformaat kan uitklappen tot minitablet, zoals de Galaxy Z Fold5. Reken je de Google-loze Huawei Mate X3 niet mee, dan is er voor dat product in onze winkels geen enkel alternatief. Een ritje naar Duitsland levert je nog de Google Pixel Fold op als mogelijkheid.

Met dat gebrek aan concurrentie in het achterhoofd is de enkele weken geleden aangekondigde OnePlus Open een bijzondere introductie. De eerste foldable smartphone van OnePlus is, zoals eerdere toestellen van het merk, niet geheel een eigen product, maar een variant op een bestaand OPPO-toestel met andere software. In dit geval is dat de OPPO Find N3, die exclusief blijft voor China en behalve de verkrijgbare kleuren identiek lijkt aan het OnePlus-model.

OnePlus zegt, bij monde van Bingo Liu, ceo van OnePlus Europe, dat de Open bedoeld is voor powerusers en enthousiastelingen. Daarom zou het merk meteen zijn begonnen met een tabletvormige foldable in plaats van een klaptelefoon, zoals andere merken. In de geest van OnePlus' slogan 'Never settle' moet de Open meteen de beste foldable zijn die je hier kunt kopen, belooft Liu. Het toestel is niet veel dikker of zwaarder dan een normale high-end smartphone en zou ook beschikken over een camerasysteem dat meekan met de beste toestellen van andere fabrikanten. Dat mag kennelijk wat kosten, want een prijsbreker is de OnePlus Open bepaald niet. De enige verkrijgbare uitvoering kost 1799 euro, zo'n 400 euro meer dan een Samsung Galaxy Z Fold5 met dezelfde hoeveelheid opslag. Normale high-end smartphones zijn vaak nog goedkoper, terwijl het niet-vouwende OnePlus-topmodel van begin dit jaar zelfs minder dan de helft kost.

Behuizing: minder dik, minder vouw

Een foldable is nog altijd een bijzonder gezicht, maar de OnePlus Open ziet er dichtgeklapt een stuk normaler uit dan de grootste concurrent: Samsungs Galaxy Z Fold5. Hij is in die modus ook een stuk prettiger in het gebruik. Dat komt vooral door de andere verhouding van het coverscherm. De OnePlus Open heeft een 20:9-schermverhouding, vergelijkbaar met de meeste andere smartphones. De Galaxy Fold-telefoons hadden vanaf het begin om de een of andere reden een zeer lang en smal voorscherm. Door dat extra smalle scherm is het bijvoorbeeld niet zo prettig om te typen op de Galaxy Z Fold5 in dichtgeklapte modus, en ook de rest van de interface ziet er vrij priegelig uit.

OnePlus Open Samsung Galaxy Z Fold5
Hoogte (mm) 153,4 154,9
Breedte (open / dicht, mm) 143,1 / 73,3 129,9 / 67,1
Dikte (open / dicht, mm) 5,8 / 11,7 6,1 / 13,4
Gewicht 239g 253g
Schermdiagonaal (open / dicht) 7,8" / 6,3" 7,6" / 6,1"
Schermverhouding (open / dicht) 1,07:1 / 20:9 6:5 / 23:9
Schermgrootte (open / dicht) 196,7cm² / 96,0cm² 183,2cm² / 84,0cm²

Ook als we kijken naar dikte en gewicht, voelt de OnePlus Open meer als een normale high-end smartphone aan dan het toestel van Samsung. Hoewel de vijfde Galaxy Fold niet meer de baksteenachtige vorm heeft van een paar jaar geleden, noch het knullig ogende, net-niet-dichtklappende scharnier, is hij alsnog net iets zwaarder dan OnePlus' eerste vouwtelefoon. Het cameragedeelte niet meegerekend is de OnePlus Open dichtgeklapt 11,7mm dik. Dat is een paar millimeter dunner dan de Samsung-telefoon. Chinese concurrenten die hier niet te koop zijn, laten zien dat een foldable nog dunner kan; de Xiaomi Mi Mix 3 meet 10,9mm, de Honor Magic V2 zelfs maar 9,9mm. 'Normale' high-end telefoons zijn nog platter, maar het is goed om te zien dat vouwtelefoons steeds meer in de buurt komen.

OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5

Zoals gebruikelijk voor een high-end smartphone heeft de OnePlus Open een aluminium frame aan de zijkant en een glazen achterklep aan de kant waar het coverscherm niet zit. Hier is alleen een groene, matglazen variant te koop, maar elders bestaat ook een zwarte variant van de OnePlus Open met een kunstlederen achterkant. Het in China verkrijgbare zustermodel van OPPO, de Find N3, is daar in nog meer kleuren beschikbaar. De knoppen op de OnePlus Open zitten in dichtgeklapte toestand (uiteraard) allemaal aan de rechterkant, tegenover het metalen middendeel dat verdwijnt als je het toestel openklapt. Op de onderste helft zitten de volumeknoppen en powerknop met geïntegreerde vingerafdruklezer, die naar mijn idee net iets lager had mogen zitten. Tegenover de volumeknoppen zit op de bovenste helft de welbekende alertslider, waarmee het toestel direct in trilmodus of in volledig stille modus gezet kan worden. Het is fijn dat dit voor OnePlus-toestellen kenmerkende extraatje ook op de foldable te vinden is.

OnePlus Open - Camerabobbel en knoppen
De camerabobbel van de OnePlus Open steekt ver uit. De
alertslider is links onder de volumeknoppen te zien.

Hoewel de OnePlus Open grotendeels dunner is dan de concurrentie, zit er achterop een wel erg forse camerabobbel, nog groter en opvallender dan op de meeste andere hedendaagse smartphones. Sommigen op de redactie vonden de uitstulping uitgesproken lelijk, maar ik vind het grote rondje in het midden wel wat hebben. Het herinnert me aan de Nokia PureView-cameratelefoons van een jaar of tien geleden. De bobbel steekt zover uit dat het toestel nogal scheef op de tafel ligt, en dat is zeker in uitgeklapte toestand minder praktisch. Ook onhandig is de plaatsing van de flitser, in de hoek en niet op het camera-eiland, zodat je hem makkelijk onbedoeld blokkeert met een vinger. Hoe de interne lay-out van het toestel eruitziet, weet ik niet. Van buiten lijkt de flitser echter prima op het camera-eiland te passen, als er naast de lenzen geen groot Hasselblad-logo had gezeten.

Soepel scharnier

Het scharnier van de OnePlus Open opent lekker soepel en daarmee een stukje makkelijker dan de nogal stijf afgestelde Galaxy Z Fold5, waarvan je beide helften wat meer van elkaar moet afpeuteren bij het openen. Dichtklappen gaat bij de Open ook net wat gemakkelijker, waarbij beide helften met een doffere 'klak' tegen elkaar komen dan bij de concurrent. Net als de Samsung-telefoon kan ook de OnePlus Open halfopen blijven staan, zij het dat de OnePlus-telefoon minder stabiel blijft staan. Het is dan een beetje alsof je een piepklein laptopje vasthebt.

OnePlus Open
OnePlus OpenOnePlus OpenOnePlus Open

Beide helften van de OnePlus Open vouwen naadloos tegen elkaar. Dat is mogelijk dankzij een scharnier dat het scherm dichtgeklapt een waterdruppelvorm geeft, zodat het geen te scherpe buiging maakt. Concurrerende foldables hebben ook zo'n soort scharnier. OnePlus claimt dat zijn eigen Flexion Hinge bestaat uit minder onderdelen dan de scharnieren van andere merken, wat het lagere gewicht van het toestel mede mogelijk zou maken. In het scharnier zitten kleine gaatjes die eventueel binnendringend water afvoeren. Echt waterdicht is de OnePlus Open niet; de IPX4-certificering betekent dat hij alleen spatwaterdicht is. De Galaxy Z Fold5 heeft een IPX8-certificaat en is dus wel dompeldicht. Niet vouwbare high-end telefoons hebben over het algemeen een IP68-keuring; dat wil zeggen dat ze behalve tegen water ook bestand zijn tegen binnendringend stof.

OnePlus zegt veel aandacht te hebben besteed aan de stevigheid van het toestel, waarbij onderdelen van het scharnier zijn gemaakt van een legering van kobalt en titanium, wat steviger zou zijn dan staal. Het vouwscherm wordt ondersteund door een frame van koolstofvezel en het scherm aan de buitenkant wordt beschermd door Ceramic Guard. Dat is een nieuw soort verstevigd glas dat volgens OnePlus beter bestand is tegen barsten dan het veelgebruikte Gorilla Glass Victus.

OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5

OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5

Toch is ook de OnePlus Open nog niet zo solide als een 'normale' smartphone. Hoewel het scharnier inderdaad stevig aanvoelt en het toestel bij enig buigen en torderen geen krimp lijkt te geven, is een scharnier uiteindelijk kwetsbaarder bij een val dan een rechte telefoon. Kwetsbaar is ook het vouwscherm, dat net als bij andere foldables van dit moment is voorzien van een laag ultra thin glass met daaroverheen een plastic screenprotector die je niet mag verwijderen. Daarop maak je al een kras of zelfs een diepere beschadiging met een vingernagel. Het 300 euro kostende Screen Protection Plan dat OnePlus in zijn eigen webshop bij de Open verkoopt, dekt geen 'cosmetische schade'. De fabrikant zegt wel gedurende de eerste twee jaar na aanschaf gratis de screenprotector te vervangen onder de garantie, mocht die bekrast zijn geraakt. Evengoed lijkt een verzekering afsluiten voor het toestel geen slecht idee. Mocht het scherm helemaal stukgaan, dan is het waarschijnlijk zeer duur om het te laten repareren buiten de garantie. Volgens de Amerikaanse OnePlus-website kost een nieuw hoofdscherm bijvoorbeeld 510 dollar, en dat is nog exclusief belasting en de kosten van het inbouwen zelf.

Vouwscherm (haast) zonder vouw

Opvallend aan het vouwscherm van de OnePlus Open is de afwezigheid van een duidelijk zichtbare en voelbare vouw. Daarmee lost OnePlus, in de woorden van Europe-ceo Bingo Liu, een van de grootste nadelen van bestaande foldables op. In het midden voelt het scherm bijna net zo stevig aan als op de plekken waar het niet buigt, en als je schuin onder een hoek in het scherm kijkt, zie je geen duidelijke overgang in het midden. OnePlus is overigens niet het enige merk met een 'naadloos' scherm; ook de Razr-foldables van Motorola hebben een nauwelijks zichtbare vouw. Waarschijnlijk doelt Liu in zijn vergelijking met 'andere' toestellen dan ook vooral op de foldables van marktleider Samsung. Ook de recentste generatie uit Zuid-Korea heeft nog een duidelijk 'gootje' in het midden dat onder een hoek goed zichtbaar blijft en met je vinger ook goed te voelen.

OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5
OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5

Het vouwbare 7,8"-oledpaneel van de OnePlus Open heeft 2268 x 2440 pixels voor een pixeldichtheid van 426ppi, iets hoger dan bij de Galaxy Z Fold5. De refreshrate bedraagt maximaal 120Hz en kan dankzij de ltpo-backplane dalen tot 1Hz om stroom te besparen. Ook het 6,3"-voorscherm gebruikt ltpo-technologie, maar hier loopt het bereik van 10 tot 120Hz. Dit scherm heeft een resolutie van 1116 x 2484 pixels. Beide schermen halen volgens OnePlus een piekhelderheid van liefst 2800cd/m², maar alleen bij hdr-weergave. Sommige telefoons, bijvoorbeeld recente Apple iPhones, komen ook bij sdr-weergave boven de 2000cd/m². OnePlus zegt de screenprotector van het vouwscherm te hebben voorzien van een antireflectiecoating om de zichtbaarheid van het scherm te verbeteren. Inderdaad ogen reflecties donkerder en diffuser dan op het vouwscherm van de Galaxy Z Fold5, waarbij een uitgeschakeld scherm soms een wat blauwige of paarsige tint aanneemt als er licht op schijnt.

OnePlus Open (links) en Samsung Galaxy Z Fold5
In tegenstelling tot de Galaxy Z Fold5 (onder) heeft het
scherm van de OnePlus Open een gaatje

Beide schermen van de OnePlus Open hebben een cameragaatje. Dat van het vouwscherm zit helemaal rechts in de hoek, zodat het geen grote onderbreking vormt. De Galaxy Z Fold5 heeft een min-of-meer ononderbroken display, al zitten er bij dat toestel minder pixels op de plek van de camera, zodat je hem nog steeds een beetje kunt zien. Zo te zien heeft OnePlus wel een lichtsensor onder het scherm weten te integreren. Die kan naast helderheid ook de kleurtoon van het omgevingslicht meten, zodat het scherm van de Open zijn kleurtemperatuur automatisch kan aanpassen. Apple iPhones hebben al jaren zo'n functie, maar veel andere smartphones niet.

Waar je de Samsung Galaxy Z Fold5 kunt beschrijven met een (los verkrijgbare) actieve stylus, vermelden de specificaties van de OnePlus Open geen penondersteuning. Dat is vreemd, want het zustermodel van OPPO, de Find N3, ondersteunt wel de eigen OPPO Pen. Gebruikers die zo'n pen hebben, bevestigden kort na de introductie van de OnePlus Open dat de OPPO-stylus ook kan werken met de OnePlus-telefoon, en nog wel op beide schermen. De pen van de Galaxy Z Fold5 werkt alleen op het binnenscherm. Het is dan ook jammer dat OnePlus de pensupport niet officieel heeft gemaakt, waardoor je kunt vrezen dat hij op een zeker moment uit de software van het toestel verdwijnt. Bovendien is de OPPO Pen niet officieel in Nederland verkrijgbaar, aangezien die fabrikant zijn foldables die gebruik kunnen maken van de pen, ook nooit hier heeft uitgebracht.

  • Piekhelderheid (33%)
  • Piekhelderheid (100%)
  • Minimale helderheid
  • Kleurtemperatuur
  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. kleurafwijking
  • DCI-P3-kleurdekking
  • Colorchecker
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Apple iPhone 15 Pro Max 2796x1290 6,7"
1.999
Apple iPhone 15 Pro 2556x1179 6,1"
1.967
Apple iPhone 15 Plus 2796x1290 6,7"
1.786
Apple iPhone 15 2556x1179 6,1"
1.757
Google Pixel 8 Pro 2992x1344 6,7"
1.674
Google Pixel 8 2400x1080 6,2"
1.597
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812 7,6"
1.540
Xiaomi 13 2400x1080 6,36"
1.536
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080 6,7"
1.535
Samsung Galaxy S23 Ultra 3088x1440 6,8"
1.529
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812 7,6"
1.524
Samsung Galaxy S23 2340x1080 6,1"
1.485
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268 7,82"
1.460
Samsung Galaxy S23+ 2340x1080 6,6"
1.457
Xiaomi 13 Pro 3200x1440 6,73"
1.389
Motorola Razr 40 2640x1080 6,9"
1.248
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268 7,82"
1.235
Nothing Phone (2) 2412x1080 6,7"
1.000
ASUS Zenfone 10 2400x1080 5,9"
949
Motorola Edge 40 Pro 2400x1080 6,67"
925
Sony Xperia 1 V 3840x1644 6,5"
835
OnePlus 11 3216x1440 6,7"
774
Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Google Pixel 8 2400x1080 6,2"
1.433
Google Pixel 8 Pro 2992x1344 6,7"
1.417
Samsung Galaxy S23 Ultra 3088x1440 6,8"
1.223
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268 7,82"
1.203
Xiaomi 13 2400x1080 6,36"
1.176
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268 7,82"
1.119
Samsung Galaxy S23 2340x1080 6,1"
1.096
Xiaomi 13 Pro 3200x1440 6,73"
1.089
Samsung Galaxy S23+ 2340x1080 6,6"
1.086
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812 7,6"
1.078
Apple iPhone 15 Pro Max 2796x1290 6,7"
1.064
Apple iPhone 15 Pro 2556x1179 6,1"
1.055
Motorola Razr 40 2640x1080 6,9"
1.009
Apple iPhone 15 Plus 2796x1290 6,7"
993
Nothing Phone (2) 2412x1080 6,7"
968
Apple iPhone 15 2556x1179 6,1"
967
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812 7,6"
915
Sony Xperia 1 V 3840x1644 6,5"
846
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080 6,7"
809
Motorola Edge 40 Pro 2400x1080 6,67"
802
OnePlus 11 3216x1440 6,7"
765
ASUS Zenfone 10 2400x1080 5,9"
757
Minimale helderheid
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812 7,6"
0,90
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812 7,6"
0,91
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080 6,7"
1,01
Samsung Galaxy S23+ 2340x1080 6,6"
1,66
Sony Xperia 1 V 3840x1644 6,5"
1,70
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268 7,82"
1,79
Google Pixel 8 2400x1080 6,2"
1,87
Samsung Galaxy S23 2340x1080 6,1"
1,87
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268 7,82"
1,88
Xiaomi 13 2400x1080 6,36"
1,88
Google Pixel 8 Pro 2992x1344 6,7"
1,92
Apple iPhone 15 2556x1179 6,1"
1,94
Samsung Galaxy S23 Ultra 3088x1440 6,8"
1,97
Apple iPhone 15 Pro 2556x1179 6,1"
1,98
OnePlus 11 3216x1440 6,7"
1,98
Apple iPhone 15 Plus 2796x1290 6,7"
1,99
Apple iPhone 15 Pro Max 2796x1290 6,7"
2,01
Xiaomi 13 Pro 3200x1440 6,73"
2,01
Motorola Razr 40 2640x1080 6,9"
2,18
ASUS Zenfone 10 2400x1080 5,9"
2,35
Motorola Edge 40 Pro 2400x1080 6,67"
2,65
Nothing Phone (2) 2412x1080 6,7"
2,82
Kleurtemperatuur wit
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde graden in kelvin (lager is beter)
Motorola Edge 40 Pro 2400x1080 6,67"
6.232
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268 7,82"
6.239
Xiaomi 13 2400x1080 6,36"
6.247
Motorola Razr 40 2640x1080 6,9"
6.260
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268 7,82"
6.272
OnePlus 11 3216x1440 6,7"
6.292
Xiaomi 13 Pro 3200x1440 6,73"
6.337
Apple iPhone 15 Plus 2796x1290 6,7"
6.420
Apple iPhone 15 2556x1179 6,1"
6.450
Google Pixel 8 2400x1080 6,2"
6.459
Apple iPhone 15 Pro 2556x1179 6,1"
6.469
Samsung Galaxy S23 Ultra 3088x1440 6,8"
6.475
Apple iPhone 15 Pro Max 2796x1290 6,7"
6.480
Nothing Phone (2) 2412x1080 6,7"
6.526
Samsung Galaxy S23 2340x1080 6,1"
6.537
Samsung Galaxy S23+ 2340x1080 6,6"
6.582
Google Pixel 8 Pro 2992x1344 6,7"
6.609
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812 7,6"
6.675
ASUS Zenfone 10 2400x1080 5,9"
6.816
Sony Xperia 1 V 3840x1644 6,5"
7.508
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPhone 15 Pro 2556x1179 6,1"
0,53
Apple iPhone 15 Pro Max 2796x1290 6,7"
0,57
Apple iPhone 15 Plus 2796x1290 6,7"
1,00
Apple iPhone 15 2556x1179 6,1"
1,16
Nothing Phone (2) 2412x1080 6,7"
1,30
Google Pixel 8 2400x1080 6,2"
1,34
Xiaomi 13 Pro 3200x1440 6,73"
1,61
Samsung Galaxy S23 Ultra 3088x1440 6,8"
1,81
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268 7,82"
1,83
Google Pixel 8 Pro 2992x1344 6,7"
1,93
Samsung Galaxy S23 2340x1080 6,1"
2,28
Samsung Galaxy S23+ 2340x1080 6,6"
2,44
Xiaomi 13 2400x1080 6,36"
2,74
Motorola Razr 40 2640x1080 6,9"
2,85
Motorola Edge 40 Pro 2400x1080 6,67"
3,04
OnePlus 11 3216x1440 6,7"
3,38
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812 7,6"
3,43
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080 6,7"
3,50
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268 7,82"
3,68
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812 7,6"
5,09
Sony Xperia 1 V 3840x1644 6,5"
5,39
ASUS Zenfone 10 2400x1080 5,9"
5,88
Gemiddelde kleurafwijking
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPhone 15 Pro Max 2796x1290 6,7"
0,58
Apple iPhone 15 2556x1179 6,1"
0,69
Apple iPhone 15 Pro 2556x1179 6,1"
0,71
Apple iPhone 15 Plus 2796x1290 6,7"
0,73
Google Pixel 8 2400x1080 6,2"
0,83
Xiaomi 13 Pro 3200x1440 6,73"
0,89
Nothing Phone (2) 2412x1080 6,7"
1,09
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268 7,82"
1,29
Google Pixel 8 Pro 2992x1344 6,7"
1,36
Samsung Galaxy S23 Ultra 3088x1440 6,8"
1,45
Samsung Galaxy S23 2340x1080 6,1"
1,50
Xiaomi 13 2400x1080 6,36"
1,50
Samsung Galaxy S23+ 2340x1080 6,6"
1,69
OnePlus 11 3216x1440 6,7"
1,90
Motorola Razr 40 2640x1080 6,9"
1,95
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268 7,82"
2,12
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080 6,7"
2,24
Motorola Edge 40 Pro 2400x1080 6,67"
2,38
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812 7,6"
2,53
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812 7,6"
2,85
ASUS Zenfone 10 2400x1080 5,9"
3,49
Sony Xperia 1 V 3840x1644 6,5"
4,57
Maximale gamut coverage - percentage DCI-P3
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde bereik in % (hoger is beter)
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812 7,6"
100,0
Samsung Galaxy S23 2340x1080 6,1"
100,0
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080 6,7"
100,0
Motorola Edge 40 Pro 2400x1080 6,67"
100,0
Xiaomi 13 Pro 3200x1440 6,73"
100,0
Xiaomi 13 2400x1080 6,36"
100,0
Samsung Galaxy S23 Ultra 3088x1440 6,8"
100,0
Samsung Galaxy S23+ 2340x1080 6,6"
100,0
Motorola Razr 40 2640x1080 6,9"
99,9
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812 7,6"
99,8
OnePlus 11 3216x1440 6,7"
99,5
Apple iPhone 15 Pro Max 2796x1290 6,7"
99,2
Apple iPhone 15 2556x1179 6,1"
99,1
Apple iPhone 15 Pro 2556x1179 6,1"
98,7
ASUS Zenfone 10 2400x1080 5,9"
98,7
Apple iPhone 15 Plus 2796x1290 6,7"
98,6
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268 7,82"
97,8
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268 7,82"
96,5
Nothing Phone (2) 2412x1080 6,7"
95,0
Sony Xperia 1 V 3840x1644 6,5"
94,1
Google Pixel 8 2400x1080 6,2"
86,9
Google Pixel 8 Pro 2992x1344 6,7"
83,4
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Smartphone Resolutie Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPhone 15 Pro Max 2796x1290 OLED
0,41
Apple iPhone 15 Pro 2556x1179 OLED
0,48
Apple iPhone 15 Plus 2796x1290 OLED
0,51
Apple iPhone 15 2556x1179 OLED
0,61
Nothing Phone (2) 2412x1080 OLED
0,93
Xiaomi 13 Pro 3200x1440 OLED
1,03
Samsung Galaxy S23 Ultra 3088x1440 OLED
1,30
Samsung Galaxy S23 2340x1080 OLED
1,42
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268 OLED
1,47
Google Pixel 8 Pro 2992x1344 OLED
1,50
Google Pixel 8 2400x1080 OLED
1,53
Xiaomi 13 2400x1080 OLED
1,58
Samsung Galaxy S23+ 2340x1080 OLED
1,76
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080 OLED
1,95
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268 OLED
2,07
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812 OLED
2,36
Motorola Edge 40 Pro 2400x1080 OLED
2,79
Motorola Razr 40 2640x1080 OLED
2,82
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812 OLED
2,93
OnePlus 11 3216x1440 OLED
3,59
ASUS Zenfone 10 2400x1080 OLED
4,12
Sony Xperia 1 V 3840x1644 OLED
4,22

De schermtests voeren we uit in de modus waarin de kleurweergave het meest overeenkomt met de sRGB-kleurruimte, behalve de meting waarin we het maximale kleurbereik van het scherm bepalen. Het instellingenmenu van de OnePlus Open bevat lekker veel opties voor het scherm, met drie kleurmodi en de optie om de kleurtemperatuur aan te passen. De Pro-modus geeft de natuurlijkste weergave, want in de stand Natuurlijk is het scherm standaard wat blauwig.

De helderheid van beide schermen lijkt in de 33-procentsmeting niet meteen overdonderend hoog, hoewel het vouwscherm dan wel tot 1460cd/m² komt. Dat is ongeveer gelijk aan andere high-end smartphones van dit moment, uitgezonderd de Google Pixel 8-serie en de nieuwste Apple iPhones. Bij de OnePlus Open blijft de helderheid van het scherm wel erg hoog als het hele scherm wit moet zijn, in tegenstelling tot bij de Apple-telefoons, die dan terugzakken tot ongeveer 1000cd/m². Het coverscherm van de OnePlus Open biedt dan een helderheid van ruim 1100cd/m² en het vouwscherm piekt op ongeveer 1200cd/m². Alleen de Pixel 8 en Pixel 8 Pro doen dat nog duidelijk beter. De minimale helderheid van beide schermen komt in lijn met de meeste smartphones uit op ongeveer 2cd/m². Een goed resultaat, maar uitgerekend de Samsung Galaxy Z Fold5 doet dat nog een stuk beter, met een helderheid wit beneden 1cd/m² op de laagste stand.

  • Vouwscherm
  • Coverscherm
OnePlus Open - Schermmetingen vouwschermOnePlus Open - Schermmetingen vouwschermOnePlus Open - Schermmetingen vouwscherm
OnePlus Open - Schermmetingen coverschermOnePlus Open - Schermmetingen coverschermOnePlus Open - Schermmetingen coverscherm

In de kleurmetingen scoort de OnePlus Open gemiddeld, maar het is zeker niet een van de toppers als we kijken naar andere, 'normale' high-end smartphones. De OnePlus Open verslaat wel de Samsung Galaxy Z Fold5. Het coverscherm van de OnePlus-telefoon blijkt beter afgesteld dan het vouwscherm. Op beide schermen neigt het witpunt wat naar geel, waarbij er op het vouwscherm ook wat te veel groen in de mix zit. Het gamma is gemiddeld iets te hoog, maar de primaire kleuren liggen goed op hun plek, waarbij ook de verzadiging van mengkleuren klopt. Al met al komt de afwijking, of ΔE, voor de meeste kleuren die we hebben doorgemeten, alsnog niet in de buurt van de zichtbaarheidsgrens. In vergelijking met de fantastische displays van andere high-end toestellen zijn de kleine foutjes die de OnePlus Open maakt, toch al voldoende om tot onder in de middenmoot te zakken.

Camera: interessante techniek, uitstekende foto's

Hoewel tabletvormige foldables duurder zijn dan 'normale' topmodelsmartphones, hebben ze meestal minder goede camera's. De OnePlus Open moet volgens de fabrikant wel een compromisloze camera-ervaring bieden. Op papier is het camerasysteem een stuk indrukwekkender dan dat in de Samsung Galaxy Z Fold5. De specificaties zijn ook beter dan die van de OnePlus 11, OnePlus' huidige normale topmodel.

Camerasysteem
OnePlus Open
Primair Ultragroothoek Tele Front (voorkant) Front (vouwscherm)
Sensor Sony LYT-T808 Sony IMX581 Omnivision OV64B N.b. N.b.
Resolutie 48 megapixel 48 megapixel 64 megapixel 32 megapixel 20 megapixel
Sensorgrootte 1/1,43" (60,3mm²) 1/1,2" (30,7mm²) 1/1,2" (31,4mm²) 1/3,1" (15,7mm²) 1/4"
(9,9mm²)
Pixelgrootte 1,12μm 0,8μm 0,7μm 0,7μm 0,7μm
Bayerlay-out 2x2 2x2 2x2 2x2 2x2
Brandpunt in 35mm-eq. 24mm 14mm 70mm 22mm 20mm
Diafragma F/1.7 F/2.2 F/2.6 F/2.4 F/2.2
Ois Ja - Ja - -
Autofocus Dualpixel-pdaf Pdaf Pdaf - -
Video Achtercamera's: 4k/60fps (sdr)
4k/30fps (Dolby Vision-hdr)
Frontcamera's: 4k/30fps

OnePlus steekt niet onder stoelen of banken dat het voor de hoofdcamera een van Sony's nieuwe Lytia-sensors gebruikt. De sensors uit die serie onderscheiden zich door hun gestapelde opbouw, waarbij de pixeltransistors en fotodiodes bovenop elkaar zitten in plaats van naast elkaar, zoals bij een conventionele beeldsensor. Door het efficiëntere ruimtegebruik vangen de fotodiodes meer licht. Sony's eigen topsmartphone voor dit jaar, de Xperia 1 V, heeft ook een Lytia-sensor aan boord. Die van de OnePlus Open is iets kleiner. Alsnog zouden dynamisch bereik en lichtgevoeligheid van de LYT-T808-sensor in de foldable vergelijkbaar moeten zijn met die van de Sony IMX989, zegt OnePlus. Die gigantische 1"-sensor met conventionele opbouw wordt onder andere in de Xiaomi 13 Pro gebruikt.

2 layer photosensor

In verhouding tot de Galaxy Z Fold5 heeft de OnePlus Open niet alleen een grotere hoofdsensor, maar ook de ultragroothoekcamera en telecamera hebben grotere beeldsensors. De 48-megapixel-ultragroothoekcamera van de OnePlus-foldable beschikt bovendien over een lens met autofocus, waarbij het toestel kan focussen vanaf 3,5cm om macrofoto's te maken. De Galaxy Z Fold5 heeft geen macromodus. De 64-megapixeltelecamera van de OnePlus Open heeft ongeveer dezelfde beeldhoek als de concurrent. Hij biedt dus 3x optische vergroting ten opzichte van de hoofdcamera. De hogere sensorresolutie maakt volgens OnePlus 6x digitale zoom mogelijk zonder groot kwaliteitsverlies. Vanwege het formaat van de sensor is een speciale periscooplens nodig om het toestel niet te dik te maken, waar Samsung voor zijn 3x-camera afkan met een normale lens.

De OnePlus Open beschikt tot slot over twee frontcamera's, een in het coverscherm en een in het vouwscherm. De laatste is duidelijk de sluitpost van het camerasysteem, gelet op de specificaties, maar dat is wat mij betreft niet heel belangrijk. Net als bij de meeste foldables kun je het coverscherm gebruiken als viewfinder voor de achtercamera, wat foto's oplevert van betere kwaliteit dan eender welke frontcamera.

OnePlus Open - Camera-app op het vouwschermOnePlus Open - Camera-app op het vouwscherm
OnePlus Open - Camera-appOnePlus Open - Camera-appOnePlus Open - Camera-appOnePlus Open - Camera-app

De camera-app van de OnePlus Open heeft een speciaal knopje om de camera-interface naar het andere scherm te sturen, maar verder ziet hij er hetzelfde uit als die op de OnePlus 11. De Hasselblad-merknaam komt tot uitdrukking in de oranje sluiterknop, verschillende kleurprofielen en de Xpan-modus, waarmee je een opname maakt met dezelfde beeldverhouding als Hasselblad-camera's uit de gelijknamige serie. De goede Pro-modus met nuttige Raw+-functie, waarmee je raw foto’s schiet in combinatie met hdr-verwerking, is ook weer present. De OnePlus Open kan niet in 8k filmen en 4k op 120fps is evenmin mogelijk. Een aantal OnePlus-telefoons uit het verleden had die opties wel. Positief is dat de Open met alle achtercamera's 4k op 60fps ondersteunt, of filmen in Dolby Vision-hdr met 30fps. Met de frontcamera's is 4k op 30fps mogelijk. Met name bij Chinese smartphones zien we vaker dat de maximale videoresolutie op de secundaire camera's en de frontcamera beperkt blijft tot 1080p/30fps. Bij de OnePlus 11 is dat bijvoorbeeld het geval voor de front- en telecamera.

Praktijktest

Voor de praktijktest hebben we de OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro meegenomen, die in de onderstaande galerijen in die volgorde worden getoond, tenzij anders vermeld. De Pixel 8 Pro is een van de nieuwste 'conventionele', niet-vouwende high-end toestellen, met een van de beste camerasystemen van alle smartphones van dit moment. Voor de test hebben we alle toestellen geüpdatet naar de nieuwste softwareversie.

OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdagOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera overdag

Foto's van de OnePlus Open zien er over het geheel genomen uitstekend uit. Er is weinig tot geen ruis te zien in de opnamen, zelfs in lastige tegenlichtscènes, waarin met name de Galaxy Z Fold5 wel duidelijk wat spikkeltjes laat zien in de schaduwen. De foto's bevatten bovendien erg veel details, waarvan de weergave ook natuurlijk oogt. Dat doet de Pixel 8 Pro wat mij betreft minder goed; de ruisreductie die dit toestel toepast, leidt ertoe dat fijne details er soms wat kunstmatig uitzien. Kleuren en witbalans in de foto's van de OnePlus Open zijn goed getroffen, heel vergelijkbaar met de Pixel 8 Pro, waar de Galaxy Z Fold5 met name cyaan en groen extra verzadiging meegeeft.

OnePlus Open - Lensflare, hoofdcamera versus ultragroothoekcamera

De hoofdcamera van de OnePlus Open lijkt veel last te hebben van lensflare. Als er een lichtbron in de camera schijnt, worden schaduwen al snel een beetje 'mistig' en neemt het contrast in het beeld af. Dat zie je soms zelfs al op een bewolkte dag, maar uiteraard veel meer als je recht tegen de zon in fotografeert. Bij de ultragroothoekcamera blijft het contrast in het beeld dan beter behouden, zoals je in de bovenstaande vergelijking ziet. Dat is een still van een 4k/30fps-video, gemaakt met de hoofdcamera (links) en de ultragroothoekcamera, ingezoomd tot er ongeveer hetzelfde in beeld staat.

Ook de beeldverwerking van de Open draagt eraan bij dat foto's er soms wat 'doffer' uitzien dan die van de andere twee toestellen. In de foto vanaf het perron, gemaakt bij het vallen van de schemering, valt op dat de andere twee toestellen de voorgrond softwarematig verder ophelderen. Naast de helderheid voeren de vergeleken toestellen het contrast binnen delen van de scène verder op. Zo springen details er meer uit. Kijk bijvoorbeeld naar de tweede foto hierboven; de onderkant van de gevel lijkt op de foto van de andere twee telefoons nog viezer dan op de foto van de OnePlus Open. Bij de Galaxy Z Fold5 is, als je de foto op groot formaat bekijkt, ook meer (lelijke) randverscherping zichtbaar. Die wordt nog verder opgevoerd als het toestel de hdr-functie gebruikt, net als bij andere Samsung-telefoons.

OnePlus Open - 12-megapixelopname versus 48-megapixelopname

De OnePlus Open heeft een optie om op de volledige 48-megapixelresolutie van de sensor te fotograferen, net als de Samsung Galaxy Z Fold5 en Google Pixel 8 Pro. Jammer genoeg lijkt dat bij de OnePlus Open geen scherper beeld op te leveren; de foto ziet eruit alsof hij achteraf softwarematig is opgeblazen vanaf een 12-megapixelorigineel.

OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodusOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Primaire camera nachtmodus

Bij het gebruik van de nachtmodus valt weer op hoeveel lichtgevoeliger de OnePlus Open-camera is, in verhouding tot die van de Galaxy Z Fold5. Waar de Samsung-telefoon je meestal een paar seconden laat wachten, is de Open regelmatig binnen een seconde klaar met opnemen. Zelfs in de donkerste omstandigheden nam het toestel niet meer dan 3 seconden voor een foto, terwijl de Samsung-telefoon me voor 6 seconden stokstijf liet stilstaan. De OnePlus Open is daarmee veel prettiger in het gebruik.

Ondanks de kortere opnametijd zijn de foto's van de OnePlus Open zowel gedetailleerd als goeddeels vrij van storende ruis. Soms weet de Open zelfs de Google Pixel 8 Pro te verslaan op die gebieden. Kijk bijvoorbeeld naar de foto van de kermis. De OnePlus-telefoon geeft de straattegels linksonder nog duidelijk weer, waar de Pixel 8 Pro er een ruizige waas van maakt, en ook de blaadjes aan de bomen zien er scherper uit. Ondertussen zijn de felle lampjes van de attractie minder overbelicht op de foto van de OnePlus Open dan bij de Pixel 8 Pro, waarop highlights van nachtfoto's snel helemaal wit worden. De Galaxy Z Flip5 doet dat ook beter. Die fotografeert echter veel trager en heeft veel meer last van ruis, waaronder storende kleurruis, die het toestel maar nauwelijks weet te onderdrukken.

Net als in de foto's die we overdag hebben gemaakt, kiest de OnePlus Open over het algemeen voor een wat donkerdere belichting, waarbij het contrast binnen delen van de scène minder hoog ligt dan bij de andere twee toestellen. De kleuren zijn vaak aan de warme kant, waarbij de automatische witbalans zich ook in lastige lichtomstandigheden niet van de wijs laat brengen. Een mooie instinker is altijd het Hilversumse stadhuis, een geel bakstenen gebouw dat 's avonds wordt verlicht door oranje lampen. De Pixel 8 Pro en OnePlus Open geven dat goed weer, maar de Galaxy Z Fold5 gaat de mist in met een te groene foto.

OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - UltragroothoekcameraOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Ultragroothoekcamera

De ultragroothoekcamera van de OnePlus Open heeft een wat minder wijde beeldhoek dan de camera's van de Samsung Galaxy Z Fold5 en Google Pixel 8 Pro. Dat is jammer, want een extra brede hoek maakt het fotograferen met zo'n camera juist leuk. Voor de rest is deze camera niet onaardig. Foto's zijn zowel in het midden als in de hoeken lekker scherp, waarbij de kleurweergave vergelijkbaar is met die van de hoofdcamera. Uiteraard is de beeldkwaliteit niet helemaal op hetzelfde niveau als die van hoofdcamera. Met name in de hoeken van de foto's zijn soms wat spikkeltjes te zien. De ruisprestaties zijn echter veel beter dan die van de Galaxy Z Fold5, waarbij ook de kleurverzadiging in de hoeken merkbaar terugloopt.

Net als bij de Pixel 8 Pro heeft de OnePlus Open wat meer last van kleurschifting: de groene en paarse randjes rondom contrastrijke overgangen die je bijvoorbeeld rondom bomen ziet terugkomen. In de nachtfoto voert de Open de ruisonderdrukking wel erg ver op, waar het detail onder te lijden heeft. Ook hier kiest het toestel voor een vrij donkere belichting, waar de andere twee toestellen de schaduwen ophelderen, hoewel de weergave van de OnePlus Open beter overeenkomt met de situatie in het echt.

OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 2x inzoomenOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 2x inzoomenOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 2x inzoomen

Tweemaal inzoomen doen alle drie de vergeleken toestellen door middel van digitale zoom vanaf de hoofdcamera. Op een klein formaat bekeken lijkt de foto van de Galaxy Z Fold5 behoorlijk scherper dan die van de OnePlus Open. Bij nadere beschouwing heeft Samsung vooral de randverscherping veel verder opengedraaid, wat lelijke haloartefacten oplevert rondom contrastrijke overgangen, bijvoorbeeld bij de kerktoren. Een tikkeltje meer randverscherping had de foto van de OnePlus Open overigens wel kunnen gebruiken, maar het detailniveau is niet onaardig. De Pixel 8 Pro levert van dit drietal de scherpste foto.

OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 3x inzoomenOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 3x inzoomenOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 3x inzoomen

Bij 3x inzoomen is de Pixel-telefoon in het nadeel ten opzichte van de foldables. Die kunnen overschakelen naar hun telecamera, waar de Pixel 8 Pro een 5x-telecamera aan boord heeft. De Pixel-telefoon kan wel een beetje sjoemelen door voor het midden van het beeld de informatie van de telecamera te gebruiken, maar de randen van het beeld blijven stukken vager dan die van de andere twee toestellen. De OnePlus Open-telecamera zet de goede resultaten van de rest van het camerasysteem voort, met een afbeelding met erg weinig ruis, minder ook dan in de foto van de Galaxy Z Fold5. Er is bovendien meer detail zichtbaar.

OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 6x inzoomenOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 6x inzoomenOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 6x inzoomen

Bij zesmaal inzoomen produceert de Samsung Galaxy Z Fold5 alleen nog een wazige pixelsoep, maar de foto van de OnePlus Open is verbluffend goed. Met recht heeft de camera-app een apart knopje voor deze vergroting, want de foto ziet er ongeveer zo scherp uit als ik van een losse camera zou verwachten. Ten opzichte van de Google Pixel 8 Pro met zijn 5x-telecamera heeft de foto van de OnePlus Open een vergelijkbare hoeveelheid details, maar als ik toch een winnaar moet aanwijzen, is dat eerder de OnePlus-telefoon dan die van Google.

OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 10x inzoomenOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 10x inzoomenOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 10x inzoomen

Bij tienmaal inzoomen begint het detail uiteraard wel terug te lopen, maar alsnog is het eindresultaat verre van onaardig. De foto van de OnePlus Open is opnieuw veel scherper dan die van de Galaxy Z Fold5, met ongeveer dezelfde detailweergave als de Pixel 8 Pro. In dit opzicht kan de foldable van OnePlus helemaal meekomen met een 'normaal' high-end toestel.

OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 10x inzoomenOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - 10x inzoomen

Zoals gezegd heeft de Galaxy Z Fold5 geen macromodus, dus hierboven zie je een vergelijking tussen een macrofoto van de OnePlus Open en een van de Google Pixel 8 Pro. De OnePlus-telefoon schiet prima close-ups, met voldoende details en mooie volle kleuren. De Pixel 8 Pro kan nog dichterbij focussen en geeft piepkleine details nog scherper weer.

OnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Frontcamera in coverschermOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Frontcamera in coverschermOnePlus Open, Samsung Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel 8 Pro - Frontcamera in coverscherm

Met beide foldables kun je op drie verschillende manieren foto's van jezelf maken, en dan tellen we nog niet mee dat je bij gebruik van de achtercamera natuurlijk ook toegang hebt tot de ultragroothoek- en telecamera's. Hierboven zie je van de OnePlus Open en Galaxy Z Fold5 eerst de foto van de camera in het coverscherm, met ter vergelijking de frontcamera van de Google Pixel 8 Pro. Bij de OnePlus Open ziet de foto er haast uit alsof er een schoonheidsfilter is gebruikt. Door het lagere contrast lijkt het beeld een stuk minder scherp, maar is mijn gezichtshuid wel lekker glad.

OnePlus Open en Samsung Galaxy Z Fold5 - Frontcamera in vouwschermOnePlus Open en Samsung Galaxy Z Fold5 - Frontcamera in vouwscherm

De foto van de camera in het scherm is nog vager en de kleuren zijn ook iets fletser, maar de weergave van de camera in het binnenste scherm is bij het OnePlus-toestel beter dan die van de Z Flip5. Dat cameraatje moet door een laag oledpixels heenkijken, waardoor de lichtgevoeligheid sterk daalt.

OnePlus Open en Samsung Galaxy Z Fold5 - Selfie met hoofdcameraOnePlus Open en Samsung Galaxy Z Fold5 - Selfie met hoofdcamera

OnePlus Open - PortretmodusDe mooiste foto's maak je op een foldable logischerwijs met de achtercamera. Hij is een stuk scherper en de grotere sensor zorgt voor een mooie vervaagde achtergrond. Je kunt die vervaging eventueel verder opvoeren met de portretmodus, waarvan de bokeh volgens OnePlus moet herinneren aan bepaalde Hasselblad-lenzen.

De portretfoto die ik met de hoofdcamera van het toestel heb gemaakt, ziet er inderdaad overtuigend uit, met een geloofwaardige bokeh en een uitstekende scheiding tussen onderwerp en achtergrond, met weinig foutjes rondom uitstekende haren. Om het realisme te verhogen, lijkt het toestel de sterkte van het vervagingseffect ook te kunnen variëren op basis van de diepte in de achtergrond.

Hieronder hebben we een aantal stills uit 4k/30fps-opnamen van de OnePlus Open op een rijtje gezet. De videobeelden van het toestel bevatten zeer veel detail en over het algemeen weinig ruis, met ook 's nachts een goede doortekening in de schaduwen. Bij de Galaxy Z Fold5 worden die al snel helemaal zwart en is er wat meer ruis te zien. Alleen tegenlicht kan de OnePlus Open nog parten spelen, zoals eerder opgemerkt.

OnePlus Open - Videostills (4k/30fps, sdr)OnePlus Open - Videostills (4k/30fps, sdr)
OnePlus Open - Videostills (4k/30fps, sdr)OnePlus Open - Videostills (4k/30fps, sdr)OnePlus Open - Videostills (4k/30fps, sdr)

Hardware: Snapdragon 8 Gen2

De OnePlus Open beschikt over een Snapdragon 8 Gen2-soc, die samen met het gros van de andere hardware in het rechter of onderste gedeelte van het toestel zit. De Apple A17 niet meegerekend is de Snapdragon 8 Gen2 nog steeds de snelste smartphonechip van het jaar. Onlangs kondigde Qualcomm wel al de opvolger aan: de Snapdragon 8 Gen3, die je over een paar maanden in de toestellen van 2024 zult terugvinden. Dat de Open zo snel zal worden ingehaald, is een beetje jammer, maar kijkend naar de foldable concurrentie kan de OnePlus Open toch nog wel een tijdje mee. De Samsung Galaxy Z Fold5 is ook pas net uit en voorzien van dezelfde Snapdragon 8 Gen2-soc, waarbij de opvolger waarschijnlijk pas volgende zomer in de winkels ligt. Of en wanneer de Google Pixel Fold snel een opvolger krijgt, is niet bekend. De Tensor G2-soc in het huidige model is in ieder geval geen partij voor de Snapdragon 8 Gen2.

Ondanks de dunne vormgeving heeft de OnePlus Open niet veel last van throttling, zoals blijkt uit de 3DMark Wild Life Stresstest. Dit in tegenstelling tot de OnePlus 11, waarvan de prestaties na enige tijd duidelijk terugliepen. Het speciaal voor de foldable ontworpen koelsysteem waarover OnePlus spreekt, heeft dus resultaat.

3DMark Wild Life Unlimited Stress Test - Stabiliteit
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde stabiliteit in % (hoger is beter)
Xiaomi 13 Pro Snapdragon 8 Gen 2
99,9
Xiaomi 13 Snapdragon 8 Gen 2
99,8
Motorola Razr 40 Snapdragon 7 Gen 1
99,4
OnePlus Open (vouwscherm) Snapdragon 8 Gen 2
87,2
Motorola Edge 40 Pro Snapdragon 8 Gen 2
80,5
Google Pixel 8 Pro Tensor G3
76,6
Samsung Galaxy S23+ Snapdragon 8 Gen 2
76,5
ASUS Zenfone 10 Snapdragon 8 Gen 2
74,9
Google Pixel 8 Tensor G3
71,7
Apple iPhone 15 Plus A16 Bionic
71,5
Apple iPhone 15 A16 Bionic
70,9
Nothing Phone (2) Snapdragon 8+ Gen 1
68,3
Samsung Galaxy S23 Ultra Snapdragon 8 Gen 2
67,0
Samsung Galaxy S23 Snapdragon 8 Gen 2
63,5
Apple iPhone 15 Pro Max A17 Pro
60,9
Apple iPhone 15 Pro A17 Pro
60,4
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) Snapdragon 8 Gen 2
53,5
OnePlus 11 Snapdragon 8 Gen 2
44,0
Samsung Galaxy Z Flip5 Snapdragon 8 Gen 2
43,4
Sony Xperia 1 V Snapdragon 8 Gen 2
42,6

In de praktijk voelt de interface heerlijk vloeiend aan, zonder stotterende animaties of traagheid die elders nog weleens wil optreden. Dat geldt ook voor de OnePlus 11, hoewel de soc in de OnePlus Open natuurlijk nog wat extra uitdagingen te verwerken heeft: het aansturen van verschillende displays en multitasking met diverse apps op het scherm. OnePlus belooft dat de software vier jaar lang vloeiend blijft werken.

De enige uitvoering van de OnePlus Open die je in de Benelux kunt kopen, heeft ook meteen een zeer royale geheugenconfiguratie. De 16GB Lppdr5x-werkgeheugen geeft de mogelijkheid om heel veel apps gelijktijdig te gebruiken zonder dat je moet wachten omdat een app weer uit het opslaggeheugen moet worden geladen. Bij de 16GB-uitvoering van de OnePlus 11 beloofde het merk nog dat je tot 44 apps gelijktijdig open kon hebben staan.

OnePlus Open

De OnePlus Open beschikt verder over 512GB snelle UFS 4.0-opslag, die niet uitbreidbaar is, al kun je via de USB-poort wel een extern opslagmedium benaderen. In het simlaatje van de OnePlus Open passen twee nanosimkaartjes, waarmee je via de X70-modem van de Snapdragon 8 Gen2 gebruik kunt maken van 5G. Ondersteuning voor Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 en NFC zijn alle present, evenals een infraroodblaster die je kunt gebruiken met de meegeleverde afstandsbedieningsapp voor het bedienen van je televisie of andere apparatuur. Over ultrawidebandondersteuning lijkt de OnePlus Open niet te beschikken. Steeds meer normale topmodellen hebben die wel, om je bijvoorbeeld te kunnen wijzen waar een bluetoothtracker zich precies bevindt als je er dicht bij bent. Andere verrassingen, zoals de mogelijkheid voor satellietcommunicatie, vermeldt de specsheet van de OnePlus Open ook niet.

Haptiek en geluid

OnePlus bouwt in de Open zijn uitstekende X-axis-trilmotor, die even stevige als nauwkeurige tikjes kan geven. Nu behoort een goede trilmotor tot de verwachte uitrusting van een topmodelsmartphone, maar ik vond het exemplaar van de OnePlus Open ook in vergelijking met andere high-end toestellen extra lekker aanvoelen. Leuk is dat OnePlus best wat interacties in het systeem heeft voorzien van een kleine trilling, zodat je de fijne haptische feedback ook vaak opmerkt.

De OnePlus Open heeft het ongebruikelijke aantal van drie luidsprekers, waarmee het apparaat in verschillende oriëntaties stereogeluid kan voortbrengen. Ondanks de Dolby Atmos-ondersteuning en OnePlus' belofte van driedimensionaal geluid vond ik de luidsprekers in de praktijk minder goed klinken dan die van de Samsung Galaxy Z Fold5, die een breder geluidsbeeld en een duidelijkere basweergave bieden. De luidsprekers van het Samsung-toestel gaan ook nog een stuk harder.

De capacitieve, in de powerknop geïntegreerde vingerafdrukscanner zit zoals gezegd wat hoog naar mijn smaak, maar hij reageert erg snel. Voor wie de telefoon snel wil kunnen ontgrendelen, heeft OnePlus ook een functie voor gezichtsontgrendeling toegevoegd, die tijdens de test prima werkte. Deze kan zoals gebruikelijk niet in bankapps en dergelijke worden gebruikt, omdat de nauwkeurigheid van dit systeem niet voldoet aan de eisen voor de hoogste Android Biometric Class.

Duurzaamheid

Waar merken als Samsung, Apple en Google in de presentaties van hun nieuwste smartphones veel aandacht besteden aan de duurzaamheid van hun toestellen, lijkt dat thema bij OnePlus nog niet zo hoog op de agenda te staan. In de informatie die de fabrikant deelde over de OnePlus Open, komen de woorden 'duurzaamheid' of 'gerecycled' bijvoorbeeld niet voor. Bij de Nord 3 constateerden we al dat het algehele duurzaamheidsbeleid van de fabrikant een update kan gebruiken; die sectie op de OnePlus-website verwijst naar een rapport van drie jaar geleden.

OnePlus Open

De OnePlus Open wordt geleverd in wat waarschijnlijk het grootste smartphonedoosje is van dit moment, gemaakt van dik en volledig rood bedrukt karton. De doos is voorzien van een gedeelte dat uitklapt en het toestel naar je toe laat kantelen bij het openen: fraai, maar niet licht van gewicht. Vanuit het oogpunt van 'waar voor je geld' is het fijn dat de fabrikant zoveel accessoires meelevert met de telefoon, waaronder een lader, een hoesje, allerlei papieren documentatie en een pasje voor de OnePlus-fanclub, maar de concurrentie is daar uit duurzaamheidsoverwegingen juist van afgestapt. Hoewel de OnePlus Open beschikt over een standaard USB-C-aansluiting en met iedere willekeurige lader kan opladen, verloopt het opladen met een lader die niet het SuperVOOC-laadprotocol van OnePlus ondersteunt, heel veel trager.

Als het gaat om repareerbaarheid heeft OnePlus tenminste wel een duidelijk beleid. In een vraaggesprek met Tweakers verklaarde OnePlus Europe-ceo Bingo Liu dat het bedrijf gebruikers de kans wil geven om hun apparaat zelf te repareren. Daartoe zijn originele reserveonderdelen beschikbaar, onder meer in OnePlus' eigen webwinkel, en biedt de fabrikant reparatiehandleidingen aan. OnePlus belooft dat onderdelen voor minstens vijf jaar beschikbaar blijven.

Software: nog steeds Android 13

Hoewel Android 14 inmiddels uit is, draait de OnePlus Open nog steeds op Android 13 met daaroverheen de OxygenOS-skin. De opgeschoven introductie van de OnePlus Open komt wat dat betreft een beetje ongelukkig uit, want een paar maanden geleden had niemand opgekeken van een toestel dat nog met Android 13 werd geleverd. Hoe dan ook is het jammer, want een van de vier beloofde versie-upgrades ben je meteen kwijt. OnePlus belooft verder vijf jaar software-updates, tot het najaar van 2028. Daarmee is de ondersteuning even lang als bij Samsungs foldables, maar OnePlus heeft een minder goede naam als het gaat om het nakomen van updatebeloften. Tijdens de overgang tussen het oude OxygenOS en de huidige, op ColorOS gebaseerde variant, kregen sommige telefoons pas laat updates of bevatten updates bugs. Nu OnePlus' softwareontwikkelteam helemaal is samengevoegd met dat van OPPO, hopen we dat de toekomst van updates voor de OnePlus Open rooskleuriger zal zijn.

Geen bureaubladmodus

De OnePlus Open ondersteunt DisplayPort-uitvoer over de USB-C-poort, maar toont alleen een gekloonde weergave van je telefoonscherm als je hem op een beeldscherm aansluit. Er is dus geen bureaubladmodus, zoals op de Samsung Galaxy Z Fold5. De experimentele bureaubladmodus in het ontwikkelaarsmenu biedt voor de OnePlus Open geen soelaas. De interface die dan op het scherm verschijnt, werkt niet en de OnePlus Open vergeet ook nog al zijn normale homescreens.

Mocht je een ander OS willen installeren, dan legt OnePlus je daarvoor niets in de weg. De bootloader is gewoon vanuit het instellingenmenu te ontgrendelen. Hetzelfde geldt echter voor de Galaxy Z Fold5 en Google Pixel Fold, en vermoedelijk zal dat duo op meer aandacht kunnen rekenen van customrom-ontwikkelaars.

Aanpasbare interface met iOS-trekjes

Behalve de extra functionaliteit voor vensterbeheer die te maken heeft met het vouwscherm, waarover verderop meer, lijkt OxygenOS op de OnePlus Open veel op de software die ook op de OnePlus 11 en de OnePlus Nord 3 staat. Mocht je eerder een OPPO-telefoon met ColorOS hebben gehad, dan zul je er ook wel snel mee overweg kunnen, want tegenwoordig verschillen OxygenOS en ColorOS niet veel meer van elkaar.

De stijl van de OxygenOS-launcher, met kleurrijke iconen, blauwe accenten en her en der een vervagingseffect, doet eerder denken aan iOS dan aan het strakke Material Design-thema dat Google standaard meelevert met Android. Daarmee ziet de interface er minder consistent uit dan bijvoorbeeld die van de Pixel-telefoons van Google, want hoewel OnePlus de vormgeving van zijn launcher en meegeleverde apps kan aanpassen, geldt dat natuurlijk niet voor het verplichte rijtje Google-apps.

ColorOS 13 op de OnePlus OpenColorOS 13 op de OnePlus OpenColorOS 13 op de OnePlus OpenColorOS 13 op de OnePlus OpenColorOS 13 op de OnePlus OpenColorOS 13 op de OnePlus OpenColorOS 13 op de OnePlus OpenColorOS 13 op de OnePlus Open

Op de OnePlus Open staan dezelfde OnePlus-apps als op de OnePlus 11 en Nord 3. Dat is dus best een uitgebreide selectie. Zo levert OnePlus een eigen berichtenapp, bestandsbeheerapp, gamesapp, weerapp en galerijapp mee, plus een eigen winkel, communityapp en een app om gegevens van je oude telefoon over te zetten. Ook vind je op het toestel een gameomgeving, een app die rustgevende geluiden afspeelt en een afstandsbedieningsapp voor de ingebouwde infraroodblaster. Net als bij de andere twee toestellen merken we op dat je voor veel van deze apps eerst allerlei privacyvoorwaarden moet accepteren. Behalve Netflix is er geen gesponsorde reclame aanwezig op het homescreen en die app kun je eventueel deïnstalleren.

OnePlus Open - Coverscherm versus vouwschermOnePlus Open - Coverscherm versus vouwschermOnePlus Open - Coverscherm versus vouwscherm

Op het grote scherm passen twee homescreens naast elkaar, maar dat zijn wel dezelfde schermen als op het coverdisplay

Sneller verder op het coverscherm

Waar de Samsung Galaxy Z Fold5 standaard in stand-by gaat als je hem dichtklapt, kun je bij de OnePlus Open op het coverscherm tikken om meteen verder te gaan met dezelfde app. Apps die je opent op het coverscherm, worden net als op de Samsung-telefoon direct op het grotere scherm getoond als je de telefoon openklapt.

De launcher van OxygenOS bevat allerlei opties om de lay-out aan te passen, maar opvallend genoeg ontbreekt de mogelijkheid om twee gescheiden sets bureaubladen aan te maken voor het coverscherm en het hoofdscherm. Bij de OnePlus Open zijn de indeling en volgorde van je homescreen altijd hetzelfde op beide schermen, waarbij het grote scherm er simpelweg twee naast elkaar toont. In andere opzichten is de interface lekker aanpasbaar. Je kunt een appdrawer aan- of uitzetten, de vorm en grootte van de iconen bepalen, het lettertype veranderen en een heel nieuw kleurenschema kiezen. Uiteraard beschikt de OnePlus Open ook over always-on-displayfunctionaliteit met diverse opties om dat naar eigen wens in te richten, plus de mogelijkheid om snel apps te starten door gebaren op het scherm te tekenen.

Multitasken: Canvas-concept heeft nog wat kuren

Het multitasken op de OnePlus Open werkt op ongeveer dezelfde manier als op de Galaxy Z Fold5. Onderaan het vouwscherm staat een taakbalk met aan de linkerkant een menu voor alle apps. Door een icoon over een geopende app te slepen zet je beide apps naast elkaar. Met het balkje bovenaan iedere app roep je een menuutje op om over te schakelen op volledigschermweergave of de app te sluiten. De OnePlus Open heeft op de taakbalk een extra knopje dat een menuutje met recente foto's en bestanden opent. In tegenstelling tot bij de Galaxy-telefoon kun je alleen verschillende apps laten zien op het grote binnenscherm, niet op de coverdisplay.

OnePlus Open - Taakbalk met menuutjes voor apps en recente bestandenOnePlus Open - Taakbalk met menuutjes voor apps en recente bestanden

Een duidelijk verschil in benadering tussen OnePlus en Samsung is dat apps op de OnePlus-telefoon ook voor een groot deel buiten het scherm kunnen verdwijnen. Met een tik op zo'n zijdelings geopende app roep je hem weer terug naar het zichtbare scherm en verdwijnt eventueel de app ernaast deels buiten beeld. OnePlus noemt dat het Canvas-concept. Je hebt op die manier virtueel een grotere werkruimte tot je beschikking dan het eigenlijke scherm van de telefoon. Dat scherm is bij de OnePlus Open toch al groter dan dat van de Galaxy Z Fold5 en is bovendien een stukje breder, zodat twee apps beter naast elkaar passen. Multitasken op de OnePlus Open voelt daarmee minder claustrofobisch aan dan op de Galaxy Z Fold5, waarbij je al snel uitkomt op petieterige venstertjes met erg kleine lettertjes. Wat ook helpt, is dat de Open de statusbalk met klok en iconen uit beeld laat verdwijnen op het moment dat er verschillende apps openstaan, wat nog meer ruimte vrijspeelt.

OnePlus Open - 'Canvas' met browser, Play Store en instellingenOnePlus Open - 'Canvas' met browser, Play Store en instellingenOnePlus Open - 'Canvas' met browser, Play Store en instellingen

OnePlus Open - Herschalen niet toegestaanHet Canvas-concept lijkt ook een beetje uit nood geboren, want het OnePlus-vensterbeheer is veel minder flexibel dan dat van de Samsung-foldables. Dat heeft er ook mee te maken dat de eigen apps over het algemeen weinig tot geen mogelijkheden bieden om te herschalen. Een goed voorbeeld is de Instellingen-app. Bij Samsung schakelt die automatisch van een tabletweergave met zijbalk naar de normale lijstweergave als je hem naast een andere app zet.

Die van OnePlus kan dat niet; op het coverscherm is het altijd een lijst, op het vouwscherm altijd een weergave met zijbalk. Hij moet daarmee wel deels buiten beeld verdwijnen zodra je gaat multitasken. Onbruikbaar is het dankzij OnePlus' Canvas-oplossing niet, maar echt handig is anders. Een bug die hopelijk nog wordt opgelost, is dat het OnePlus-vensterbeheer nu niet werkt in combinatie met de mogelijkheid om verschillende Chrome-browservensters naast elkaar te zetten.

OnePlus Open - Zwevend venster in multitaskingweergave

Waar je bij Samsung de maat van ieder appvenster binnen bepaalde grenzen zelf kunt bepalen, zijn er bij OnePlus maar een paar combinaties mogelijk. Hoe apps precies worden gerangschikt, bepaalt de OnePlus Open grotendeels voor je. Je kunt bijvoorbeeld alleen beginnen met een weergave waarin twee apps naast elkaar staan, niet boven elkaar, zoals bij de Samsung-foldable. Op de OnePlus Open kun je de scheiding tussen die twee apps niet vrijelijk verslepen; alleen helemaal in het midden, bijna links of bijna rechts is mogelijk, en alleen met de scheiding in het midden worden er twee volledige apps in beeld getoond. Wil je nog een derde app weergeven, dan verdwijnt er in elk geval een half uit beeld. Het toestel bepaalt of de drie apps in een rijtje naast elkaar of met een app beneden en twee boven worden getoond. Omdat de OnePlus Open apps per se in bepaalde verhoudingen wil weergeven, blijven er in andere weergaven dan met twee apps naast elkaar delen van het beeld onbenut.

OnePlus Open - Instellingen en browserOnePlus Open - Instellingen en browser op het grote scherm

In het multitaskingconcept van de OnePlus Open vallen apps vaak deels buiten beeld als je ze naast elkaar wil zetten. Twee hele apps op beeld is niet altijd mogelijk.

Buiten de maximaal drie geopende apps kan de OnePlus Open nog één zwevend appvenster tonen, zodat er maximaal vier apps open kunnen staan. Niet alle apps kunnen zwevend worden geopend. Dat geldt ook voor de Galaxy-telefoon, maar die kan naast maximaal drie gerangschikte apps nog vijf zwevende vensters weergeven. Evenals bij de concurrent komen verzamelingen van openstaande apps als een icoon in de taakbalk terecht, zodat je gemakkelijk kunt schakelen tussen verschillende 'bureaubladen' van vensters. De OnePlus Open kan er daarvan maximaal negen opslaan.

Niet zo Flex

Samsung zet bij al zijn foldables in op de Flex Mode, waarbij apps reageren op de stand van het scharnier. Zet je de Galaxy Z Fold5 half open als laptopje, dan worden bedieningselementen automatisch naar het onderste deel verplaatst. De OnePlus Open kan weliswaar de stand van het scharnier herkennen, maar de meeste apps op dit toestel zijn niet zo 'Flex'. Alleen YouTube en de camera-app schakelen over naar een andere weergave als je het toestel halfopen zet.

OnePlus Open - YouTube-appOnePlus Open - YouTube-app

YouTube is een van de weinige apps op de OnePlus Open die zich aanpast op de stand van het scharnier

Accuduur en opladen

De OnePlus Open beschikt net als veel andere OnePlus-telefoons over twee accu's. Normaal gesproken is dat bij het merk een manier om de eigen SuperVOOC-laadtechniek te laten werken, maar bij een foldable als deze ook gewoon een logische keus, omdat het toestel uit twee delen bestaat. Het linker of bovenste deel bevat de grootste accu, met een capaciteit van 3295mAh. De onderkant, die ook de camera's en andere hardware bevat, heeft een 1510mAh-accu. Gezamenlijk is daarmee 4805mAh beschikbaar.

Bij de browsetest met wifi en 4G laten we Android-smartphones in de Chrome-browser over webpagina's scrollen die op onze lokale server staan; op iOS-toestellen gebruiken we uiteraard Safari. We noteren na hoeveel minuten de telefoon uitvalt. In de videotest zetten we smartphones in vliegtuigmodus bij dezelfde helderheid en laten we ze een specifieke video herhaaldelijk afspelen. Toestellen met een oledscherm zijn hierbij in het voordeel, want een video bevat vaak veel donkere delen en de pixels kunnen op een oledscherm worden uitgezet. We hebben alle drie de tests op beide schermen van de OnePlus Open uitgevoerd.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4G
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 15 Pro Max 4.422mAh
18u56m
Apple iPhone 15 Plus 4.383mAh
18u49m
Samsung Galaxy S23+ 4.700mAh
17u52m
Samsung Galaxy S23 Ultra 5.000mAh
17u31m
OnePlus Open (scherm voorkant) 4.805mAh
16u35m
Apple iPhone 15 3.349mAh
16u28m
Apple iPhone 15 Pro 3.274mAh
15u58m
Nothing Phone (2) 4.700mAh
15u24m
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 4.400mAh
15u13m
Xiaomi 13 4.500mAh
15u9m
Samsung Galaxy S23 3.900mAh
14u52m
ASUS Zenfone 10 4.300mAh
14u46m
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 4.400mAh
13u59m
OnePlus Open (vouwscherm) 4.805mAh
13u55m
Samsung Galaxy Z Flip5 3.700mAh
13u45m
Google Pixel 8 Pro 5.050mAh
13u10m
Xiaomi 13 Pro 4.820mAh
12u57m
OnePlus 11 5.000mAh
12u46m
Google Pixel 8 4.575mAh
12u35m
Motorola Edge 40 Pro 4.600mAh
12u30m
Motorola Razr 40 4.200mAh
11u57m
Sony Xperia 1 V 5.000mAh
9u33m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 15 Pro Max 4.422mAh
17u43m
Apple iPhone 15 Plus 4.383mAh
16u34m
Apple iPhone 15 3.349mAh
15u45m
Samsung Galaxy S23+ 4.700mAh
14u41m
Xiaomi 13 4.500mAh
14u3m
ASUS Zenfone 10 4.300mAh
13u57m
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 4.400mAh
13u45m
Samsung Galaxy S23 Ultra 5.000mAh
13u41m
Apple iPhone 15 Pro 3.274mAh
13u40m
OnePlus Open (scherm voorkant) 4.805mAh
13u33m
Nothing Phone (2) 4.700mAh
13u27m
Samsung Galaxy S23 3.900mAh
12u54m
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 4.400mAh
12u25m
OnePlus Open (vouwscherm) 4.805mAh
11u56m
OnePlus 11 5.000mAh
11u56m
Samsung Galaxy Z Flip5 3.700mAh
11u42m
Motorola Edge 40 Pro 4.600mAh
11u17m
Motorola Razr 40 4.200mAh
11u5m
Xiaomi 13 Pro 4.820mAh
11u
Google Pixel 8 4.575mAh
9u52m
Google Pixel 8 Pro 5.050mAh
9u41m
Sony Xperia 1 V 5.000mAh
9u9m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 15 Pro Max 4.422mAh
1d12u54m
Nothing Phone (2) 4.700mAh
1d7u54m
Apple iPhone 15 Plus 4.383mAh
1d7u12m
Samsung Galaxy S23 Ultra 5.000mAh
1d6u36m
OnePlus Open (scherm voorkant) 4.805mAh
1d5u52m
Samsung Galaxy S23+ 4.700mAh
1d4u25m
Apple iPhone 15 Pro 3.274mAh
1d3u16m
OnePlus 11 5.000mAh
1d3u11m
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 4.400mAh
1d2u8m
Apple iPhone 15 3.349mAh
1d1u43m
Google Pixel 8 4.575mAh
1d56m
Samsung Galaxy Z Flip5 3.700mAh
1d56m
Google Pixel 8 Pro 5.050mAh
1d
Xiaomi 13 Pro 4.820mAh
22u36m
Motorola Edge 40 Pro 4.600mAh
22u35m
ASUS Zenfone 10 4.300mAh
22u18m
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 4.400mAh
22u2m
Xiaomi 13 4.500mAh
21u10m
Samsung Galaxy S23 3.900mAh
20u7m
OnePlus Open (vouwscherm) 4.805mAh
16u10m
Motorola Razr 40 4.200mAh
14u59m
Sony Xperia 1 V 5.000mAh
14u35m

In de wifibrowsetest zien we allereerst een score van zestienenhalf uur als we browsen op het coverscherm, een uitstekend resultaat dat vergelijkbaar is met de best scorende normale high-end toestellen, zoals de Apple iPhone 15 Pro en Samsung Galaxy S23 Ultra. Browsen we op het vouwscherm, dan neemt de looptijd met ongeveer tweeënhalf uur af, waarmee de OnePlus Open niet meer dan gemiddeld scoort ten opzichte van andere high-end toestellen. Aangezien het vouwscherm van de Open bijna twee keer zo groot is als het scherm in de gemiddelde high-end smartphone, kun je dat toch beschouwen als een goed resultaat.

OnePlus OpenTen opzichte van de Galaxy Z Fold5 doet de OnePlus Open het in de wifibrowsetest niet veel beter of slechter en hetzelfde blijkt als we kijken naar het resultaat in de 4G-browsetest. Zowel met het coverscherm als met het vouwscherm springt de OnePlus-telefoon iets eerder op zwart dan die van Samsung, maar meer dan een halfuur bedraagt het verschil niet. Op een twaalf of ruim dertien uur durende test is dat een verschil van minder dan 5 procent, binnen de foutmarge van de test. In de beide browsetests zien we de OnePlus Open beter scoren dan de OnePlus 11, zelfs bij gebruik van het grote scherm. Gebruik je het coverscherm, dan noteert de OnePlus Open in het beste geval een 30 procent langere werktijd.

Bij gebruik van het coverscherm scoort de OnePlus Open ook erg goed in de videotest, met een looptijd van ruimschoots meer dan een dag. Het slechte resultaat als we de video afspelen op het coverscherm, kunnen we niet geheel verklaren. Het is wel herhaalbaar, want we hebben de test twee keer uitgevoerd. Mogelijk gaat er ergens in de software iets fout waardoor het binnenste scherm altijd op 120Hz blijft draaien bij het afspelen van het filmfragment dat we gebruiken voor de test en dat maar 24 frames per seconde heeft.

Opladen

De OnePlus Open kan bedraad opladen met maximaal 67W met een lader die OnePlus' SuperVOOC-protocol ondersteunt, zoals het meegeleverde exemplaar. Draadloos laden is niet mogelijk. De Samsung Galaxy Z Fold5 kan dat wel.

  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Motorola Edge 40 Pro 4.600mAh
100
Xiaomi 13 Pro 4.820mAh
100
OnePlus 11 5.000mAh
100
Xiaomi 13 4.500mAh
82
OnePlus Open (vouwscherm) 4.805mAh
76
Nothing Phone (2) 4.700mAh
75
Motorola Razr 40 4.200mAh
72
Apple iPhone 15 Pro 3.274mAh
57
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 4.400mAh
55
Samsung Galaxy S23 Ultra 5.000mAh
55
Apple iPhone 15 3.349mAh
54
Samsung Galaxy S23+ 4.700mAh
53
Google Pixel 8 Pro 5.050mAh
52
Samsung Galaxy S23 3.900mAh
52
Google Pixel 8 4.575mAh
51
Samsung Galaxy Z Flip5 3.700mAh
48
ASUS Zenfone 10 4.300mAh
48
Apple iPhone 15 Plus 4.383mAh
43
Apple iPhone 15 Pro Max 4.422mAh
43
Sony Xperia 1 V 5.000mAh
41
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Motorola Edge 40 Pro 4.600mAh
28m
Xiaomi 13 Pro 4.820mAh
29m
OnePlus 11 5.000mAh
30m
Xiaomi 13 4.500mAh
45m
Motorola Razr 40 4.200mAh
50m
Nothing Phone (2) 4.700mAh
57m
OnePlus Open (vouwscherm) 4.805mAh
1u6m
Samsung Galaxy S23 3.900mAh
1u25m
Samsung Galaxy S23+ 4.700mAh
1u26m
Samsung Galaxy S23 Ultra 5.000mAh
1u29m
ASUS Zenfone 10 4.300mAh
1u34m
Apple iPhone 15 Pro 3.274mAh
1u39m
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 4.400mAh
1u40m
Google Pixel 8 4.575mAh
1u41m
Google Pixel 8 Pro 5.050mAh
1u41m
Apple iPhone 15 3.349mAh
1u43m
Apple iPhone 15 Plus 4.383mAh
1u52m
Apple iPhone 15 Pro Max 4.422mAh
1u56m
Sony Xperia 1 V 5.000mAh
1u59m
Samsung Galaxy Z Flip5 3.700mAh
2u6m

Na dertig minuten laden is een helemaal lege OnePlus Open alweer voor driekwart volgeladen. Helemaal vol duurt ongeveer een uurtje. Daarmee is de foldable lang niet het snelst ladende toestel dat we het afgelopen jaar zijn tegengekomen; de OnePlus 11 is bijvoorbeeld al binnen een halfuur helemaal opgeladen. Alsnog laadt de Open ruimschoots sneller dan de toestellen van Apple, Google en Samsung, waaronder ook de Galaxy Z Fold5.

Gebruik je een normale USB-PD-lader in plaats van een SuperVOOC-lader, dan gaat het opladen van de OnePlus Open helaas veel trager. Net als bij de OnePlus 11 en OnePlus Nord 3 piekt de foldable dan op ongeveer 19W, zodat het opladen meer dan twee uur duurt, trager dus dan de Samsung Galaxy Z Fold5. Er zijn telefoons die met iedere standaard USB-PD-lader kunnen snelladen, bijvoorbeeld de Motorola Edge 40 Pro. Blijkens het overzicht laadt die nog sneller dan de OnePlus-telefoons. Voor SuperVOOC is maar weinig apparatuur geschikt. Denk bijvoorbeeld ook aan powerbanks; in onze laatste grote test van afgelopen zomer bleek geen enkele van de dertig testdeelnemers het protocol te ondersteunen.

Conclusie

Met de OnePlus Open komt het Chinese smartphonemerk, bij het naderen van zijn tiende verjaardag, met zijn bijzonderste smartphone tot nu toe. Voor wie een foldable wil die van een normale smartphone uitklapt tot een kleine tablet, is de Open zowat de eerste concurrent van de Samsung Galaxy Fold-telefoons. OnePlus heeft zich er niet makkelijk vanaf gemaakt. De Open is een technologische tour de force die meer dan andere recente OnePlus-telefoons herinnert aan het motto van de telefoonmaker: never settle. OnePlus is normaal gesproken toch meer een prijsvechter, die toestellen levert waarvoor je weliswaar op bepaalde punten met minder genoegen moet nemen, maar ook minder betaalt. De OnePlus Open is dat nadrukkelijk niet. Die bevat juist innovaties die bewijzen dat je hogere verwachtingen mag hebben van een opvouwtelefoon dan wat Samsung de afgelopen jaren levert: een dunnere formfactor, een minder lelijk zichtbare vouw en een camera die echt high-end is.

De OnePlus Open heeft een fraaie en luxe vormgeving bestaande uit glas en metaal, maar voor wie de kleur groen niet mooi vindt, is het jammer dat de fabrikant hem hier niet in andere kleuren uitbrengt. Niet alleen door de wat slankere vorm en het lichtere gewicht, maar ook door de bredere schermverhouding voelt de Open dichtgeklapt meer aan als een 'normale' high-end smartphone dan de Galaxy Z Fold5. Door het bredere scherm is het in die modus een stuk lekkerder werken met de telefoon. Beide schermen hebben een zeer hoge maximale helderheid en een wat betere kleurweergave dan de concurrent.

Het camera-eiland van de OnePlus Open is nogal van buitenformaat, maar de drie camera's die erop zitten, zijn ook wel echt goed, beter dan die van de Samsung Galaxy Z Fold5. De hoofdcamera produceert mooi gedetailleerde opnamen met weinig ruis, en een natuurlijke belichting en kleurweergave. De ultragroothoekcamera heeft jammer genoeg een wat minder wijde hoek dan die van de concurrentie, maar de beeldkwaliteit is wel goed en bovendien heeft hij autofocus, zodat je ook goede macrofoto's kunt maken. Op papier lijkt de telecamera niet veel beter dan degene die Samsung inbouwt, maar in de praktijk blijft de beeldkwaliteit bij ver inzoomen veel beter overeind. Over het geheel genomen is het een camerasysteem dat kan meekomen met dat van de beste 'normale' high-end smartphones.

Natuurlijk is de OnePlus Open niet in alle opzichten beter dan de Galaxy-concurrent. De behuizing is bestand tegen spatwater, maar niet volledig waterdicht. Verder ontbreekt ondersteuning voor peninvoer, althans officieel, beschikt de OnePlus-telefoon niet over een desktopmodus als je hem op een extern scherm aansluit, en ondersteunt de Open geen draadloos laden, ook al gaat bekabeld opladen een stuk sneller. De accuduur is ongeveer vergelijkbaar en dus zeker bij gebruik van het coverscherm best goed. Verder beschikken de OnePlus- en Samsung-foldables over dezelfde snelle soc en belooft OnePlus even lange software-updates, maar als het gaat om de snelheid en betrouwbaarheid van updates heeft Samsung een betere naam. De multitaskingmogelijkheden in OnePlus' ColorOS-software zijn niet slecht, maar minder krachtig en uitgebreid dan de interface op de Galaxy Z Fold5, waarbij de meegeleverde apps op de OnePlus-telefoon zich niet goed aanpassen aan de grootte van het venster als je gaat multitasken. Het Canvas-concept, waarbij apps grotendeels buiten beeld kunnen verdwijnen, lijkt vooral een manier om om die beperking heen te werken.

Bovendien blijven met de OnePlus Open twee belangrijke nadelen aan het foldableconcept onopgelost. Allereerst is de telefoon kwetsbaarder dan een normaal toestel zonder opvouwmechaniek. Het grote scherm is bijvoorbeeld minder krasvast dan een normaal smartphonescherm en veel duurder om te vervangen, mocht het ooit stukgaan. Ten tweede is ook de OnePlus Open zeer duur in vergelijking met normale toestellen. Je betaalt honderden euro's meer dan voor de concurrent van Samsung, terwijl hij zelfs dubbel zoveel kost als het normale OnePlus-topmodel van dit jaar. Niet willen 'settelen' heeft bij de OnePlus Open kortom zijn prijs.

Lees meer

Reacties (139)

139
136
96
1
0
17
Wijzig sortering
1799 voor een telefoon, je moet er wat voor over hebben 8)7
Momenteel 250 euro korting met kortingscode "Blackfriday2023" ;)
Is dit via oneplus zelf?
Geef het een half jaar, dan is er weer een paar honderd euro van af.

Android toestellen zakken altijd vrij snel in prijs.
Zelfs dan is het natuurlijk nog heel veel geld voor een telefoon. Maar goed dit is nog een niche markt. Ik heb in elk geval nog geen foldable in het wil gespot.
Europa is wellicht een wat kleinere markt voor foldables, maar wat ik in Azie en Afrika vaak zie is dat de smartphone het enige is wat mensen hebben, en daar doen zij alles mee waar wij een tablet, laptop, televisie en telefoon voor gebruiken. Dan is een telefoon die in je broekzak past, maar die ja kan uitklappen tot een veel groter formaat ineens wel heel erg handig.
Ik ben in best wat landen in Afrika geweest, maar ik zie daar bijv. de gemiddelde Oegandees of Keniaan geen foldable kopen van € 1.799. Ik kan me daarom niet voorstellen dat Afrika een serieuze markt is voor foldables.
De gemiddeld niet nee. Daar richten ze zich ook echt niet op.

Als men zich op de gemiddelde Oega dees zou moeten richten is het morgen afgelopen met alle leuke producten die we langs zien komen op Tweakers.

Maar de inkomensongelijkheid is nergens zo groot als in enkele Afrikaanse landen. Vandaar dat er juist wel een markt voor is daar.
Maar voor die personen is het kopen van een laptop en/of tablet ook geen probleem.
Nee daar heb je helemaal gelijk in
hangt er van af waar in Afrika, er zijn genoeg steden waar ze het geld er wel voor over hebben.
Maar in Azië en Afrika is men over het algemeen ook een stuk armer dan in Nederland. Hier in Taiwan moet ik de eerste foldable nog spotten. En ondanks dat dit een van de rijkere landen in de regio is waar men ook best wel gek op tech is, ligt het gemiddelde inkomen ruim onder het Nederlandse minimumloon. Nou is het leven hier ook iets goedkoper, maar de gemiddelde Taiwanees moet toch langer sparen voor 1799 euro dan de gemiddelde Nederlander op minimumloon. En die rijken die wel een foldable kunne betalen? Die kunnen voor hetzelfde geld ook een iPhone en Macbook kopen en hebben niet zo'n behoefte aan zo'n all in one.

Als foldables op de budgetmarkt komen dan zal het vast gretig aftrek vinden in arme landen in Afrika en Azië, net zoals men daar ook voor de grote joekel budgetsmartphones met schermen van ~7 inch gaat nu. Omdat ze er inderdaad heel veel op doen in die arme landen. Maar voor zulke dure flagship foldables is in zulke landen weinig markt.
Taiwan is dan ook best duur (vergeleken met Japan) en heeft tegelijkertijd een vrij kleine populatie.

In Japan, China, India, Indonesië etc kom ik best vaak foldables tegen. Uiteraard niet daar waar je voor 50 cent dineert, maar verkijk je niet op de enorme populaties in deze landen.

Het gros is er misschien arm naar onze maatstaven, maar daar lopen nog altijd miljoenen mensen tussen die het beter hebben dan de gemiddelde Tweaker.
Leven in Japan is veel duurder hoor. Ik vind alles doorgaans prima betaalbaar in Taiwan, hardware doorgaans ook wat goedkoper dan hier.

Daarnaast kan je niet zo maar even het BNP uitlezen en zeggen of de bevolking rijk genoeg is om dure apparaten te betalen. Enkele factoren die meespelen:

- inkomensongelijkheid die groter is dan in Europa betekent ook dat er vaak veel rijkere mensen rondlopen
- apparatencultuur, wij hebben vaak nog laptops, desktops en tablets, terwijl in Azië aanmerkelijk meer op de smartfone gedaan word. Dan mag het aparaat ook wat meer kosten.
- statuscultuur, in armere landen is de drang om te laten zien dat je binnen bent vaak groter.
- gamingcultuur, op de telefoon games spelen is erg populair in Azië, waar wij snel voor een console of PC kiezen.
Ik woon nu in Taiwan en ben hierheen verhuist vanuit Japan. Ik kan je vertellen dat het leven in Taiwan over het algemeen een stuk lager is in Japan, zeker in de steden. De salarissen liggen ook lager in Taiwan en over het algemeen kan je voor een gemiddeld salaris minder luxe leven in Taiwan dan in Japan.

Er zijn zeker ook wel rijke mensen te vinden in beide landen. Ik woonde in Minato, hartje Tokio, en nu in een goede buurt in het centrum van Taipei. En toch zie ik ook daar zelden foldables. Ferraris zag ik wel om de puur uur in Manto, maar die verstop je niet zo makkelijk in je broekzak.

Genoeg mensen die foldables kunnen betalen maar er is gewoon weinig markt. Als Japan er wel meer heeft dan Nederland, maar dat komt vooral omdat Japan ook 7x zoveel inwoners heeft. In Japan moet je meenemen dat de iPhone een marktaandeel van tegen de 70% heeft voor smartphones. Het zijn vooral de arme mensen zijn die geen iPhone kopen of mensen die heel weinig om smartphones geven (bejaarden bijv.), die zijn ook niet de markt voor dure foldables.

In China zou ik foldables wel eerder verwachten. Mijn laatste bezoek was in 2019 toen er nog weinig aanbod was, maar het zou de mensen wel aanspreken gok ik. Zeker met hoe materieel de cultuur in China is tegenwoordig, zou ik ook niet gek op kijken als mensen lang sparen voor een foldable.
Nu ben ik niet de moeilijkste, maar voor die prijs kun je al die apparaten kopen.

Een prima 4k TV kun je voor 350 of minder krijgen. Zelf red ik het prima met een telefoon van 250 euro, maar laten we daar ook 300 voor tellen. Dan kun je nog 750 uitgeven aan een laptop en 400 aan een tablet. Je zult dan geen topspul hebben, dat heb ik zelf ook niet, maar het voldoet absoluut aan al mijn wensen.

De meerwaarde van een dure telefoon omdat je er dan alles mee kunt zie ik niet. Het is sowieso geen vervanger van een laptop. Een tablet is een luxeproduct, die heb je naar mijn mening niet per se nodig met de grootte van telefoons tegenwoordig. Als je een telefoon gebruikt als TV / Streaming scherm, wat ik zelf ook vaak doe, dan is een telefoon van 250 euro ook ruim voldoende.

Maar ook in Azie en Afrika zijn er mensen die graag iets showen en leuke apparatuur willen. Meer is het niet, want het apparaat is absoluut niet beter dan al die andere voor een lagere prijs. Niet dat het product zelf geen meerwaarde heeft, maar zoveel credit verdient het niet vind ik.
Enige factor is dat je dit altijd bij je kan dragen. Als je fysieke security issues hebt rond je devices die je achterlaat ergens, dan kan zoiets best een strategisch voordeel zijn. Al is juist dan ook waterdichtheid wel fijn. Zijn natuurlijk ook meer en andere oplossingen rond, maar het kan zeker helpen tegen risico op keyloggers in toetsenborden en al dat soort narigheid als je enkel een smartphone altijd op je persoon draagt waar je al je wezenlijke zaken op doet.
Tja, het draait dan wel AOSP, en geen macOS of Windows. Het scherm van m'n laptop is ook niet zo krasgevoelig. De smartphone met USB-C met DP functionaliteit kan met een Bluetooth toetsenbord en muis ook zo dienen als een desktop.

Ze leveren 2 jaar garantie op de folie op je scherm, daarna kost vervangen 510 USD minus de arbeidskosten. Bovendien heb je maar 2 jaar garantie (binnen EU), en het is ook allemaal nog eens moeilijk te vervangen. De prijs komt neer op zo'n 150 EUR per maand. Want voor deze prijs krijg je twee normale high end smartphones (een S23 kost zo'n 650 EUR in de pricewatch, een S23 Ultra zo'n 1000 EUR). En die zijn samen iets dikker maar die kun je in theorie ook als twee schermen gebruiken. Met nog meer hardware ook. Gaat de camera van de een stuk, dan heb je de ander nog. Bovendien geen krasgevoelig scherm. Ik denk echt wel dat de foldable toekomst heeft, maar niet voor deze prijzen.
Misschien ook de reden dat Samsung DEX blijft bestaan.

Draadloos al een tijdje, klein draagbaar scherm met eigen power en touch en je hebt een tablet. Of monitor, hubje en mouse/keyboard, en je hebt een soort pc.
Veel mensen gebruiken hun telefoon (veel) meer dan hun desktop/laptop PC. En daar hoor je eigenlijk nooit iemand over als zo'n ding een flink bedrag kost.
Vreemd argument. Het zou raar zijn als we artikelen beginnen te prijzen op basis van hoeveel ze gebruikt worden, en niet op basis van waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Men vindt het inderdaad niet zo extreem als je 1500 euro betaalt voor een desktop PC, maar daar kun je natuurlijk dingen op doen wat nooit zou kunnen op een telefoontje (high-end gaming om maar iets te noemen).
Plus: hoe lang doe je met een desktop PC (tegenwoordig 10 jaar?) en hoe lang gebruikt men doorgaans dezelfde telefoon (ik gok gemiddeld een jaar of 3)?
Ik wel, en in mijn eigen handen :9 . Inmiddels een dik jaar in bezit van een flip4
Mijn schoonzus heeft al een tijdje de foldable Samsung. Je ziet ze niet veel, maar ze zijn er wel
Ik heb er misschien 1 of 2 gezien, en heel eerlijk? Ik snap het nut er niet zo van. Ik zie vooral veel gehannes met het toestel.
Ik heb er al meerdere gezien waarvan twee in mijn vriendengroepen. Zou ik het zelf nu of in de toekomst kopen, nee waarschijnlijk niet maar zeker mensen met een bedrijf kijk ook naar Linus Tech Tips, die zie ik het steeds vaker gebruiken. Het is niche denk ik maar als het genoeg toevoegt voor hoe jij je telefoon gebruikt best waard kan ik me voorstellen.Als je hem nu mij gratis zou geven dan zou ik erg blij zijn denk ik maar ik gebruik het misschien niet tot het volste potentieel.
Maar pak je nu de Galaxy S1 met introductieprijs van zo'n 600 euro. Corrigerend voor inflatie zit dat ongeveer op 800 euro. Dat is nog altijd een behoorlijk verschil.
En die werd ook voor minder dan €600 verkocht.
Ik kan het weten want ik heb hem bij de launch gehaald als vervanger van mij Satio.
Dat geldt voor nieuwe telefoons ook, heb minder dan 800 euro betaald voor de s22plus op de releasedag. Met de S23plus kon dat ook onder dat bedrag!

Dus eigenlijk zijn de 2 bedragen die hij noemt niet veelzeggend en representatief...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 19:39]

Nu de ondersteuning langer wordt bij een hoop merken zal de waardevastheid ook toe gaan nemen.
En gaat de prijs nog meer omhoog.
Ik wilde niet zeuren, maar dit gaat helemaal nergens over. Tenzij het compleet je laptop kan vervangen of niet weet wat je met je geld moet.

De meeste mensen met geld zitten ook niet in de trein, wanneer gebruik je zoiets nou intensief genoeg om dat geld waard te zijn.
Hier niet , in sommige steden zit iedereen in de trein omdat het de handigste manier van vervoer is. Genoeg landen waar het wegverkeer veel meer vast staat dan hier, dan pak je die trein snel genoeg. Waarom zou je een dure auto kopen als je 800m per kwartier op schiet tussen veel getoeter en geroep?
Dat getoeter en geroep hoor je niet op de achterbank van je Rolls :+

Maar je hebt gelijk hoor, er zal vast een (kleine) markt voor dit ding zijn, maar ik verwacht hem zelf niet tegen te komen in het wild. Ik reis nauwelijks met de trein en als ik dat doe, reis ik 2e klasse. Ik ken geen mensen die even 1800 euro stukgooien op een smartphone. Ik vind iPhones en de topmodellen van hun concurrenten al extreem duur, maar dit slaat alles.
Prijs per uur gebruik bij sommigen is best prima hoor. Goedkoper dan de kroeg of de kermis ;)
Is dat een nieuwe truc om iets betaalbaar te laten lijken? Iets wat je veel gebruikt qua prijs delen door het aantal gebruiksuren en dan vergelijken met iets wat je eens per jaar doet (kermis bezoeken)? Lijkt me sterk dat er veel mensen zijn die jaarlijks 1800 euro verbranden op een kermis. Die mensen hebben echt een ander probleem :P
Daarom is het 'prijs per úúr' :) de kermis breng je misschien 3 a 4 uur per jaar door en dan verbras je al gauw 4 of 5 tientjes tegenwoordig.

Een telefoon doe je, zeg, 4 jaar mee en gebruik je een paar uur per dág (al is het maar navigatie of muziek luisteren, nog los van het appen en bellen en gebruik van applicaties).

De prijs per uur van die telefoon zal dan een paar cent zijn, if at all, en de prijs voor de kermis in diezelfde periode een tienvoud minstens.

En het is geen 'truc' om iets goedkoop te laten lijken. Natuurlijk blijft het veel geld om inééns uit te geven. Maar vergelijk het met afschrijving: als je zo'n telefoon in 4 jaar afschrijft is de prijs tov. wat je ervoor krijgt best te overzien.

Kortom.. het blijft heel veel geld, maar is niet perse duur.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 19:39]

Ja, en als je dan ziet wat voor compromissen je moet sluiten... Bizar gewoon. Ik kan me niet voorstellen dat dit een succes wordt.
Wordt het ook niet het wordt vooralsnog een statussymbool en niche. Wat ook weer een vicieuze cirkel is.
Iedereen doet met zijn geld wat hij wilt he
Ik heb hem van tevoren besteld, dan was het "maar" €1550. Had ook een tablet en andere telefoon kunnen kopen voor het geld, maar vind het wel fijn dat het in één apparaat kan. Zover geen spijt van mijn aankoop.
Het zal voor zo'n foldable wel helemaal niet te doen zijn, maar ik wil terug naar de tijd van de platte achterkant. Op mijn telefoon heb ik een hoesje, niet ter bescherming, maar om de wiebel door de uitstekende camera te voorkomen als ligt. Ik vind eigenlijk ook dat we voortaan de dikte inclusief camerauitstulpsel moeten gaan rekenen bij 'dikte'. Goed dat de review deze wel noemt.
Ik vind dat ook een vreselijke stomme trend. Maak dat toestel dan die ene mm dikker zodat hij overal even dik is, gebruik die ruimte voor een dikkere accu oid.
De telefoons worden dus ontworpen zodat je ze haast met een hoesje MOET gebruiken. Er klagen niet zoveel mensen over, omdat vrijwel iedereen dat toch wel doet. Maar wat is het nut van een super prachtig gedisignede telefoon met titanium behuizing, glazen achterkant, diamand en goud whatever, als het toch in een hoes moet? Want zonder hoes, dat die camera zo assymetrisch uitsteekt, dat daardoor niet plat neer te leggen is en wiebelt met iedere aanraking, dat kan toch niet de bedoeling zijn van zo'n design? Dus > MOET een hoes.

@Innuendum ik snap dat dit een exotische klacht is, vrijwel iedereen gebruikt toch wel een hoes. Zo ik ook, dus wezenlijk geen echt probleem maar vind het zo'n stomme design keuze om de telefoon er maar dunner uit te laten zien, gevalletje form over function. Je hebt in ieder geval vrij weinig keus of je een hoes wil of niet, je zal haast wel moeten.
Dat het een exotische klacht is maakt het zeker niet minder relevant en yes, function vrijwel altijd > form :) mijn hoesjesgebruik is overigens meer een al-doende-leert-men ding want gebarste 'schermen' zijn arelaxt dus onafhankelijk van camera-eiland komt die er toch wel in. Wat ik interessant vond was iemand die het zo nadrukkelijk noemde :D

Een grotere accu betekent echter meer gewicht en in sommige gevallen ook dat ze het vliegtuig niet meer in mogen :p
Maar... maar dan hebben ze geen excuus meer om de headphonejack weg te laten. die is namelijk veel te dik.
Als minder neurotypisch persoon snap ik het principe van min of meer 'arbitraire' ergernissen, maar de smartphone wobble is voor mij exotisch :)

Kun je deze voor me toelichten? Wanneer en hoe is dat storend? Is het het geluid oid?
Het is gewoon megairritant als het ding wiebelt en idd ook op het bureau tikt als je iets mee doet terwijl ie ligt, maar over het algemeen ben ik ook van mening dat dingen gewoon stabiel moeten liggen :)
Dank voor de toelichting :D stabiliteit heeft ook wel een sterke correlatie met kwaliteit me dunkt.

Buiten de stofkwestie zie ik ook wel iets in een bureau bekleed met hoogpolig tapijt (als er toch al bureaubrede muismatten zijn) voor de extra tactile feel en gegarandeerde stabiliteit van bureau-artikelen ;)
Helemaal met je eens. Ik vind het echt verschrikkelijk dat camera eilanden en/of ver uitstekende lenzen een ding zijn geworden. Mijn Galaxy S8+ had alles intern en dat voelt en oogt zo veel beter. We zouden er idd goed aan doen met smartphone dikte te gaan meten op het dikste punt. Misschien dat bijvoorbeeld Apple er mee kapt als ze steevast in iedere review de dikste telefoon hebben, want zij lijken nogal met dun heid te willen pronken.
Heb sinds kort een Pixel 8 Pro en die ligt door de brede camerastrook heerlijk stabiel :>
Ik zou toch sneller voor de fold 5 gaan. Die pik je al voor 1200 op, scheelt weer 500 euro. Plus dat dat versie 5 is tegenover versie 1.
Alleen bij fold5 zijn ze nog niet zo ontwikkeld dat je de naad in het midden ziet. Bij de Open is die naar amper te zien en dat voor een eerste fold phone. Dus ja jouw statement versie 5 vs 1 daarnaast heeft de Open nog meer betere dingetjes zoals de camera wat beter is dan de fold5. Software is een stuk beter.

Natuurlijk kan je dat rechtvaardigen met de prijs dat de fold5 goedkoper is
Ik heb de Fold 3, en de naad is wel echt het minst storende of boeiende aan het gebruik van zo'n toestel. Die valt helemaal niet op tijdens gebruik.

Ik kijk bij een Fold 6 meer uit naar een ingebouwde S-pen en de camera's uit de Ultra, en een wat breder front scherm.
Ik zeg dit als iemand die al jaren OnePlus heeft en nu sinds mijn Oneplus 8 pro twijfel over mijn volgende merk; OnePlus wás ooit goed met software, maar dat is niet meer zo. De updates gaan super traag en het is lang niet meer wat het geweest is. OxygenOS was ooit supervet op mn OP1 maar het is gewoon niet meer wat het was.

Qua software geloof ik oprecht wel dat je met Samsung of Apple beter zit. Helaas.
Vanaf het Launchmoment van de OnePlus Open zijn er kortingen van toepassing. Je betaalt niet meer dan 1550 euro + gratis earbuds pro. Nog steeds veel geld, maar dus meer in de buurt van de Fold 5.
Daarnaast is het niet de eerste versie. Het is een ge-rebrande Oppo Find N3..3e. Daar zit dus al 3 generaties expertise.
Ik heb beiden in handen gehad en de Fold 5 voelt, naar mijn mening, een stuk minder goed uitgewerkt aan dan de OnePlus; dikker, zwaarder, smaller, duidelijk vouw in het scherm waar die bij de OnePlus nagenoeg niet te zien is. Ik zou absoluut voor de OnePlus gaan.
Daarnaast is het multi-tasken, of meerdere apps tegelijk op het scherm open hebben, op de OnePlus veel logischer en slimmer uitgevoerd. Bij de Fold kan je meer apps openen maar dan worden de vensters zo klein dat je er niks mee kan. het 'OpenCanvas' concept van OnePlus is in mijn ogen geniaal. Maar goed, mijn persoonlijke mening.
Met studenten korting en black deals was het in totaal voor mij 1369.10 euro
Hoe heb je dat klaar gekregen als ik vragen mag ? Wanneer ik de oneplus open wil bestellen kan ik slecht maar een coupon/korting selecteren. Dus ofwel de studenten korting van 10% of de black Friday deal van -€250 maar nooit samen.
heb je studenten korting of de korting die je krijgt als je student geweest bent

Je kan hier naartoe gaan: https://www.oneplus.com/n...?verify=education_program en de oneplus hieronder in je winkelwagen gooien. Als je dan de coupon toevoegd heb je beide!

[Reactie gewijzigd door Henkdepotvis op 22 juli 2024 19:39]

Scheelt zelfs 600 euro ;)
Vind het wel grappig dat jullie altijd opvallend positief zijn over de camera's van OnePlus.

Maar telkens als ik hem dan aanschaf zit ik met een draak van een camera.
Test de camera ook eens met whatsapp,snapchat, instagram en met slechte licht omstandigheden.

Dit is namelijk waar je er niks aan hebt. De video's / foto's die je verstuurd via whatsapp bijvoorbeeld. die komen zo lelijk aan dat het wel een oude VGA camera lijkt vd blackberry. hier is helaas niks aan te doen en known issue. (bij meer android devices)

Zelfde geldt voor alle andere apps zoals snapchat/instagram. bekende problemen, maar worden altijd snel onder het tapijt geveegd door review platforms.
Dat heeft weinig te maken met de camera en alles met de app. Whatsapp en co. passen enorme compressie toe op de afbeeldingen om het formaat te reduceren van tientallen MBs naar een paar honderd kB. Logisch, want dat bespaart ze enorm veel kosten en voorkomt dat gebruikers klagen over hoog datagebruik.

Mocht je de originele foto willen sturen, dan is daar wel een trucje voor: verstuur de foto als document. Dan wordt er geen compressie toegepast en krijgt de ontvanger dus de originele foto.
Dit is dus onzin. Als je video verstuurd via een iPhone komt die in hoge kwaliteit aan.

Is gewoon beperking van deze telefoons. Andere fabrikanten zoals Samsung en Apple, hebben contracten met WhatsApp/snapchat etc.
Nou nee, het is geen onzin. Het is een ingewikkeld onderwerp want whatsapp levert een api aan en de telefoon maker kan het integreren. Hoe goed het geintegreerd wordt ligt aan beide whatsapp and de smartphone makers. Natuurlijk werken iphones en samsung telefoons goed ermee want dat is merendeels van de markt. Whatsapp heeft er zelf ook profeit aan als het daar goed op werkt
Wacht hebben we het nu over het sturen van een vooraf gemaakte foto/video, of over het maken van een foto/video in WhatsApp en dat sturen? Dat zijn namelijk twee totaal verschillende zaken.
persoonlijk over gebruik maken van de camera in whatsapp. niet de voorgemaakte video want die krijgt gewoon een gezonde dosis compressie :P
Was het maar zo simpel 🤣 de telefoonmaker krijgt een api? Dit gaat gewoon via Android. En de optimalisatie die Samsung / iOS wel mag / kan gebruiken ivm deals.

Kan OnePlus of wil OnePlus niet. Dit zie je ook bij andere kleine spelers.

Daarom zien videos/fotos op OP op bijvoorbeeld snapchat er uit als een BlackBerry uit 2000.

[Reactie gewijzigd door Nark0tiX op 22 juli 2024 19:39]

Wat ik niet snap he, als "we" telefoons gewoon dikker en uitklapbaar kunnen maken voor vouwbare schermen, waarom kan dat dan niet meer voor een keyboard?
De hoeveelheid en populariteit van flip phones geeft toch te denken of het keyboard niet gewoon weer een haalbare optie zou zijn...

Misschien nog wel beter: een flip phone, met aan de ene binnenzijde een keyboard, en de andere zijde een uitschuifbaar vouwscherm dat onder het KB vandaan schuift om groter te worden...
Ik kan daar vrij veel redenen voor verzinnen:
1. Kosten: zo'n toetsenbordje is waarschijnlijk duurder dan een groter scherm.
2. Oogt "ouderwets", dus verkoopt het slecht.
3. De meesten typen sneller op een klein touch toetsenbord dan op een klein fysiek toetsenbord. Er zit namelijk enorm slimme software achter de UI die corrigeert voor kleine foutjes en dingen zoals swipe typen mogelijk maakt.
4. Duurzaamheid. Een super klein toetsenbord slijt snel en is gevoelig voor stof, zandkorrels, etc. Een telefoon wordt nu veel meer gebruikt dan vroeger, waardoor de duurzaamheids eisen veel hoger zijn dan toen.
5. Ruimte. Een touchscreen is veel dunner dan een toetsenbord, dat betekent dat een telefoon dus nóg dikker zou worden en dat verkoopt slecht.
6. Een touch toetsenbord kan plaats maken voor andere beelden is, dus je kunt altijd het totale moment optimaal benutten. Op het moment dat je niet aan het typen bent zou een fysiek toetsenbord enorm veel oppervlak zinloos bezet houden.

Tuurlijk, er zijn vast een aantal mensen die liever een fysiek toetsenbord hebben, maar die markt is waarschijnlijk veel te klein om er een goede businesscase voor te maken. Alle fabrikanten doen non-stop onderzoek naar wat gebruikers willen, dus als er een grote markt voor zou zijn, was dit er al lang geweest.
Ik snap je argumenten wel. Helaas ben ik het met de meeste punten ook wel eens. Waar ik me alleen niet in kan vinden:
3. Mensen zijn sneller in het typen op een on-screen keyboard, simpelweg omdat dat hetgene is wat men gewend is. Typen op een QWERTY gaat me toch echt, zelfs met twee vingers, sneller af. Maar goed, ik kan totaal niet met swipe keyboards omgaan.
Ieder z'n voorkeur natuurlijk, maar ik zwoor vroeger ook bij die on-screen toetsenbordjes en ben veel te lang blij Blackberry blijven hangen. Nu ik eenmaal gewend ben aan touch toetsenborden, kan ik met vrij veel zekerheid zeggen dat ik een stuk sneller ben op zo'n touch toetsenbord (ook zonder swipe).
Waar de Samsung Galaxy Z Fold5 standaard in stand-by gaat als je hem dichtklapt, kun je bij de OnePlus Open op het coverscherm tikken om meteen verder te gaan met dezelfde app. Apps die je opent op het coverscherm, worden net als op de Samsung-telefoon direct op het grotere scherm getoond als je de telefoon openklapt.
Huh? Ik klap mijn vouwscherm as we speak dicht op mijn Fold5 en ga....Nu verder op het coverscherm. De apps blijven gewoon open, beide kanten op.
Dit kan je instellen zoals je wil bij Samsung.

Instellingen > Display > Apps naar coverscherm. Kan je alle Apps doen. Of alleen bepaalde apps. Volledige vrijheid dus.

[Reactie gewijzigd door rep_robert op 22 juli 2024 19:39]

Daarom het key woordje "standaard" ik gok dat ze bedoelen dat het automatisch naar stand by gaat tenzij je het wijzigt
Ik snap wat je bedoelt. Maar het is gewoon een makkelijk te vinden instelling waarbij je volgens mij ook gewoon op wordt gewezen bij het eerste gebruik van de telefoon. Vind het verschil niet het benoemen waard in zo'n apart blauw blokje. Benoem dan op zn minst dat je het ook zo kan aanpassen zonder moeite.
Yeah ik denk dat veel reviewers vooral kijken naar de stock settings en niet naar de diepere functionaliteiten
Wat een bedrag voor een OnePlus. Ik geloof niet dat er tijdens de launch 100.000 man voor de winkel ligt.
Bij OnuPlus hoef je niet te settlen
Los van de heftige prijs vertrouw ik mezelf ook niet met schem wat zo gevoelig is. Er zit altijd wel wat rotzooi of een paar korrels zand in mijn zak waardoor ik toch denk dat vooral dat binnenscherm er snel aan kan gaan. Ik hou het foldables boek nog even gesloten.....

[Reactie gewijzigd door X-ecutioner op 22 juli 2024 19:39]

Ik vertrouw mezelf wel, maar ik heb thuis een klein wondertje rondlopen met zijn tien hele kleine vingertjes met hele scherpe nageltjes en daarnaast ook al 9 tandjes. ik heb zo'n gevoel dat als ik zo'n telefoon zou hebben dat die vouwlijn niet het grootste reliëf in het scherm zou zijn na een week.

Kort samengevat, komende jaren geef ik max 400 euro uit aan een telefoon en moeten alle schermen van gehard glas zijn.
Ik zie wel toekomst in dit soort telefoons.
Telefoon en Tablet in èèn en opvouwbaar.

Dit soort telefoons zijn mijn inziens wel zeer kwetsbaar voor vallen op de grond.
Ik kan met vrijwel zekerheid zeggen dat het dan gebeurt is met de scharnieren.
En eventueel het scherm op het vouwbare gedeelte.

[Reactie gewijzigd door wim1928 op 22 juli 2024 19:39]

Ik heb een Fold 3, en die is al meerdere keren op de grond gestuiterd. Ik kan je met zekerheid zeggen dat het niet gebeurt is met de scharnieren en ook niet met het scherm aan de binnenzijde óf aan de buitenzijde. Nu is N=1 maar als je zelf niet zo’n telefoon hebt kun je er - mijns inziens - ook geen oordeel over vellen.
Ik ben waarschijnlijk een van de weinigen die serieus baat heeft bij een foldable telefoon en keek dus erg uit naar dit model. Die hoge prijs kan ik nog overheen komen, maar helaas is het gebrek aan draadloos opladen voor mij een dealbreaker. Ik snap ook niet waarom zo'n eenvoudige feature moet ontbreken in een telefoon van meer dan 1000 euro. Zonde.
Wat zijn voor jou de voordelen van een foldable telefoon?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.