Dat er zoveel handarbeid aan te pas komt verbaasd mij dan weer net niet en is net 1 van de redenen waarom fabriceren in lageloonlanden zo interesant blijft, want hoewel het uurloon in China al jaren stijgende is, ligt het uurloon er nog altijd een stuk lager dan hier. Maar het zijn ook net die stijgende lonen die ervoor zorgen dat er toch steeds meer in machines wordt geinvesteerd omdat het ook meer begint te lonen voor het bedrijf.
Machines kosten geld, veel geld, voor ontwerp van de machine, voor het bouwen van de machine, maar ook voor het telkens aanpassen als er een nieuw model is. Je werknemers daarentegen, die komen vaak met een kleine hertraining toe, veel goedkoper. En met de juiste hulpmiddelen, is een werknemer niet eens zoveel trager dan een machine en kan je de foutenlast een heel stuk verlagen. Zo heb je wel bijvoorbeeld de mal aangestipt die gebruikt wordt om de schroeven te plaatsen, maar wat ik minstens even belangrijk vindt is de feeder van die schroeven. Die zorgt ervoor dat de medewerker de schroeven gepresenteerd krijgt met de kop naar boven, wat pick-up vereenvoudigd met een magnetische schroevendraaier, maar die machine weet ook hoeveel schroeven er in dat specifieke stapje gaan en zal een signaal geven telkens het juiste aantal geplaatst is.
Zo een duurzaamheidslab is natuurlijk leuk voor de statistiek, maar zegt niets over dagelijks gebruik. Een repetitieve valtest vanop 10cm zegt bijvoorbeeld niets over hoe een toestel een echte val vanop meer dan 1 meter overleeft waarbij het ook niet altijd netjes recht naar beneden valt. Die douche ziet er leuk uit, maar is ook iets waarvan ik denk dat het nog een redelijk lichte test is, een herhaalde onderdompeling op enige diepte zou ik interessanter vinden. Niet dat ik niet geloof in de duurzaamheid van foldables, loop zelf al weer enkele jaren met een Razr rond en zou niet anders meer willen.