Door Mark van der Kruit en Donovan Kerssenberg

Zo maak je een foldable smartphone - Een bezoek aan de fabriek van OnePlus

23-12-2023 • 06:00

58

OnePlus nodigde ons uit in zijn hoofdkwartier en fabriek in Shenzhen, China om ons te laten zien hoe de OnePlus Open in elkaar wordt gezet. We hebben natuurlijk al vaker een kijkje mogen nemen in fabrieken en van dichtbij mogen meemaken hoe een smartphone in elkaar wordt gezet, maar nog nooit voor een vouwbare smartphone. Foldables zitten een stuk complexer in elkaar. Daarom gingen we op OnePlus' uitnodiging in en kunnen we jullie meenemen in de fabriek om te laten zien hoe de assemblage in zijn werk gaat.

00:00 - Zo maak je een foldable smartphone
00:20 - Een bezoek aan de fabriek van OnePlus
00:39 - De productielijn
01:29 - Auto Optical Inspection-machines
05:49 - Het scharnier
08:00 - Het testlab

Lees hier onze review van de OnePlus Open.

Reacties (57)

57
57
21
0
0
25
Wijzig sortering
Toffe video, erg leuk om te zien hoe zo iets gemaakt word. Wel vraag ik me na het zien van deze video af hoe makkelijk je iets nog kunt maken op moment dat iets kapot gaat over vervangen moet worden.
Precies daarom heb ik een Fairphone.
Bevalt dat goed? Heb nu nog de Samsung S22 Ultra, en hoop er nog wel een paar jaar mee vooruit te komen, maar Fairphone is inderdaad een telefoon wat ik gedachten had als eventuele opvolger. Model wat dan uit is natuurlijk en gezien ook mijn gebruik.
Ik heb het zelf niet maar gekeken naar meerdere reviews en specs. Veel is toch wat minder korte samenvatting Samsung s22 ultra vs Fairphone 5, helderheid 1750 vs 800 nit, hdr support op Samsung die is er niet op fairphone, processor 1.000.000 vs 608.000, gpu Samsung ook ongeveer dubbel zo goed op 3Dmark vergeleken met Fairphone, laadsnelheid 45 vs 30 W bedraad.
Al met al is Fairphone een goed voorbeeld voor andere fabrikanten maar begeeft zich ook niet echt in de prijsklasse van de top telefoons die gaan boven de 1000 euro.
Dus als je het beste van het beste op veel categorieën wil is een Samsung s series toch de beste optie.
Maar het zijn effectief wel slaven die dat voor jou mogelijk maken voor die prijs.
Ik weet niet hoe andere fabrikanten omgaan met hun arbeiders/werknemers. Fairphone zet zich daar inderdaad expliciet voor in, en bijvoorbeeld over Samsung is een tijd geleden (5 jaar ongeveer) bekritiseert vanwege hun arbeidsomstandigheden. Dus daar heb je gelijk in. Ik heb ook zeker niet gezegd dat Samsung of een andere telefoon beter qua alles is alleen op die gebieden. Als je voor andere aspecten kiest zoals milieu, werknemers etc. dan is Fairphone wel degelijk een betere keuze, maar de consumenten moeten daar op dit moment nog wel een weloverwogen beslissing voor maken.
Dat er zoveel handarbeid aan te pas komt verbaasd mij dan weer net niet en is net 1 van de redenen waarom fabriceren in lageloonlanden zo interesant blijft, want hoewel het uurloon in China al jaren stijgende is, ligt het uurloon er nog altijd een stuk lager dan hier. Maar het zijn ook net die stijgende lonen die ervoor zorgen dat er toch steeds meer in machines wordt geinvesteerd omdat het ook meer begint te lonen voor het bedrijf.

Machines kosten geld, veel geld, voor ontwerp van de machine, voor het bouwen van de machine, maar ook voor het telkens aanpassen als er een nieuw model is. Je werknemers daarentegen, die komen vaak met een kleine hertraining toe, veel goedkoper. En met de juiste hulpmiddelen, is een werknemer niet eens zoveel trager dan een machine en kan je de foutenlast een heel stuk verlagen. Zo heb je wel bijvoorbeeld de mal aangestipt die gebruikt wordt om de schroeven te plaatsen, maar wat ik minstens even belangrijk vindt is de feeder van die schroeven. Die zorgt ervoor dat de medewerker de schroeven gepresenteerd krijgt met de kop naar boven, wat pick-up vereenvoudigd met een magnetische schroevendraaier, maar die machine weet ook hoeveel schroeven er in dat specifieke stapje gaan en zal een signaal geven telkens het juiste aantal geplaatst is.

Zo een duurzaamheidslab is natuurlijk leuk voor de statistiek, maar zegt niets over dagelijks gebruik. Een repetitieve valtest vanop 10cm zegt bijvoorbeeld niets over hoe een toestel een echte val vanop meer dan 1 meter overleeft waarbij het ook niet altijd netjes recht naar beneden valt. Die douche ziet er leuk uit, maar is ook iets waarvan ik denk dat het nog een redelijk lichte test is, een herhaalde onderdompeling op enige diepte zou ik interessanter vinden. Niet dat ik niet geloof in de duurzaamheid van foldables, loop zelf al weer enkele jaren met een Razr rond en zou niet anders meer willen.
De oneplus open heeft een IP rating van IPx4. Dat staat voor "Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek". Oftewel spatwaterdicht. Zo intens hoeft die douche dus ook niet te zijn. Bij de TUV hier in Nederland bijvoorbeeld hebben ze een vergelijkbare machine die ze helemaal in kunnen stellen afhankelijk van de IP rating die ze moeten testen.
De besparing zit hem niet in de zozeer in de lonen, dat scheelt max 2 tientjes per toestel.
De besparing zit hem in dat alles daar weg komt dus veel minder transport kosten.
En waarom komt alles daarvandaan denk je? Juist, vanwege diezelfde lage lonen en lage productiekosten,
Ik weet niet meer exact de prijs maar onlangs heb ik gehoord wat het kost om een container per boot de andere kant van de wereld op te sturen. Dat was in elk geval veel goedkoper dan ik dacht. En je krijgt veel phones in 1 container. Ik denk dat werkuren veel zwaarder doorwegen dan transportkosten.
Maar nu denk je alleen aan het eindproduct, niet de hele productie. Bijna alles dat je nodig hebt om electronica te maken zit in China en omgeving. Alleen de rauwe grondstoffen niet altijd, maar die worden daar alsnog vaak verwerkt.

Als je je assemblage van China naar een lage loonland nabij Europa verplaatst, bijv. Egypte, dan worden je transportkosten alleen maar hoger omdat je van alles eerst van China naar Egypte moet verplaatsen. Het totaal aan materialen dat in iets als een eindproduct als een mobieltje zit is maar een schijntje van het totaal aan materiaal dat er nodig is om een mobieltje te maken (zeker als je van de erts voor de grondstoffen en het watergebruik door de hele supply chain rekent).

Dan heb je nog dat alle support voor de benodigde machines vooral in China geconcentreerd zit.
Daar moet dus dringend iets aan worden gedaan. Wij hadden dat nog niet zo lang geleden allemaal gewoon hier.
Turkije is aardig op weg, en we zitten samen in een douane unie dus dat scheelt. Ook voor de wederopbouw van Oekraïne zijn er plannen om het Turkse model te volgen, dat zou de zwarte zee een mooie lokale productie hub kunnen maken. Maar helaas lijkt er weinig animo in Nederland voor zulke visies, het moet vooral goedkoop op de korte termijn...
Na het zien van dit mooie filmpje ben ik eindelijk overtuigd dat vouwbare telefoons zeer degelijk kunnen zijn.
Met duidelijke uitleg over het scharnier.

[Reactie gewijzigd door wim1928 op 22 juli 2024 18:25]

Dan moet je het filmpje van JerryRigEverything over de OnePlus Open eens bekijken. Zelfs hij geeft thumbs up voor de constructie van deze telefoon. De Samsung Fold 5 was al een aardige stap vooruit. Deze doet het nog beter:

https://youtu.be/rGTMxQJuWxE?feature=shared
Wat ik me afvraag @Donny K. Wat gebeurd er met de toestellen die in het testlab zijn geweest ?
Even generaliseren vanuit mijn werk (consumenten elektronica)
alle apparaten die door een test en verificatie lab zijn gegaan zijn in principe end of life en worden opgeslagen voor referentie of vernietigd (recycling is vaak te duur, maar wellicht bij telefoons gaan ze door de shredder)

Deze worden niet verkocht en het is niet bedoeling dat die links of rechtsom op de markt komen
Ik vraag me dan ook af, doen ze maar 1 test per toestel of meerdere of zelfs allemaal en doen ze die altijd in dezelfde volgorde? Ik zou daar een leuk multifacroraal test plan voor maken om ook de beïnvloeding van veroudering op de diverse parameters te bestuderen.
Leuke video. Komt toch nog veel handwerk bij kijken. Meer dan ik eigenlijk had gedacht.
En ook best wat tech/hardware dedicated voor een enkel product. Leuk filmpje zo, geeft voor een kerk een intreressant inkijkje.
Prachtige filmpje en geeft een mooie inkijk in de keuken van OnePlus. De mensen op de werkvloer zijn wel vakmensen. Leuke content en zal dit wel graag vaker willen zien. Hopelijk mogen jullie ook een keer een kijkje nemen in de fabrieken van Apple enz. Misschien ook handig om er Engelse ondertiteling onder te zetten voor de niet Nederlands sprekende mensen.
Leuke video en goed gedaan door de presentator! Indrukwekkend hoeveel tests ze doen.
Mooie bondige rapportage. _/-\o_ Ik had de aankondiging in de podcast gehoord, dus was wel benieuwd.
Inderdaad leuk filmpje maar ik mis, volgens mij, wel een statement dat dit een advertentie is. Zie het vaker gebeuren dat bedrijven, maar ook overheid, naar China vliegen om ‘even’ te kijken.
Als iets een advertentie is zetten we dat duidelijk in de titel ervoor met .Advertentie of .Actie bijvoorbeeld :) Daar is in dit geval dus geen sprake van.
Maar de situatie is toch wel anders dat je er op uitnodiging komt met een clubje of dat je, a-la Keuringsdienst van Waarden, er eens komt kijken.
En soms(?) zijn ze inderdaad transparant bij fabrikanten (zie o.a. bij Strange Parts op YT) of erg trots op hun product en willen dat tonen.

Verder uitstekend filmpje hoor! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 22 juli 2024 18:25]

Uiteraard! Dus dat is altijd een lastig balans ergens want zonder die uitnodiging kom je er natuurlijk nooit binnen. Maar niemand van OnePlus heeft ons bijvoorbeeld gezegd wat we wel een niet mogen vertellen. Al was de tour door de fabriek uiteraard onder begeleiding.
Omdat het geen advertentie is? Een kijkje in een fabriek is nou eenmaal bij een fabrikant.
Als dit een advertentie was geweest zou ik denken dat er een medewerker aan het woord zou zijn gekomen die verteld waarom je vooral een oneplus telefoon moet kopen
Je ziet het natuurlijk wel gelijk aan het filmpje dat er een hele horde journalisten bij OnePlus naar binnen is gehengeld, maar Tweakers had er inderdaad wel ergens een opmerking over mogen maken.
Wat voor opmerking had je dan graag willen zien? Dat we op uitnodiging van OnePlus daar zijn? Want dat zeggen we letterlijk in de eerste minuut van de video :)
Het is zeker mooi om het proces te zien. Uit eigen ervaring (Z flip 4) kan ik bijvoorbeeld zeggen dat als je vouwbare telefoon in een hoek op het scharnier valt, je telefoon sneller kapot kan gaan dan wanneer hij valt zoals in het filmpje.

Je zou bij een aantal onderdelen iets kritischer kunnen zijn. Wellicht kon OnePlus zelfs aangeven hoe ze daarmee omgaan. Hebben jullie ook dat soort vragen gesteld? Dat haal ik er niet uit.

Een paar kritische noten, uiteraard met de kans voor OnePlus om daarop in te gaan zouden wat mij betreft best interessant zijn.
Zeker waar! Wellicht kan @Donny K. hier wat mee :)
We hebben het niet op film kunnen zetten, maar naast de valtests die je zag in onze video was er onder andere ook nog een tuimeltest. De smartphone wordt in een 1 meter lange behuizing geplaatst die 8 tot 10 omwentelingen maakt met een snelheid van 3,5 omwentelingen per minuut, om te simuleren dat de telefoon 300 keer van een hoogte van 1 meter valt. De telefoon ligt los in deze behuizing en stuitert alle kanten op en voor zover ik heb kunnen zien kwam deze ook vaak genoeg op het scharnier terecht.
Jammer dat we dat niet kunnen zien. Waar was die behuizing van gemaakt? Wat deed dat met de telefoon(s)?

Eén keer vallen op de hoek betekende voor mijn Z Flip 4 een bezoek aan het servicecentrum van Samsung. Ik ben dan toch wel benieuwd of ik gewoon pech had, of dat OnePlus dit beter voor elkaar heeft.
Het leek een beetje op dit apparaat. De versie die wij daar zagen leek van hout en metaal gemaakt te zijn. Maar het kon net zo goed kunststof en metaal zijn
Beetje late reactie, maar het ging me er vooral om dat het iets te veel als een commercial overkomt. Dat het werd gezegd had ik even gemist. Sorry.
En ja, de kans om zo'n Klokhuis filmpje te maken had ik in jullie geval zeker niet laten schieten
Maar hoe komt het dan concreet over als een commercial? :) Dan kunnen we daar wellicht wat mee voor in de toekomst.
@TradeMarkNL Het viel me op dat sommige medewerkers al geblurred zijn als slechts een deel van hun profiel vanaf de achterkant zichtbaar zijn en anderen die hetzelfde werk doen maar veel meer zichtbaar zijn niet geblurred zijn. PR werdknemers die meelopen met jullie uitgezonderd. Nou denk je met fabriekswerk in China direct aan eventueel dwangarbeid door bv Oeigoeren waardoor het goedkoop en concurrerend kan blijven. Hoewel je op uitnodiging daar was en alles vast goed is voorbereid ben ik benieuwd of het daar iets mee te maken heeft en of je iets van hebt gemerkt tijdens je bezoek?
Hey @HakanX ! Nee, niks van gemerkt. Er was één andere website mee op onze tour en nadat hun publicatie online was verschenen, had OnePlus blijkbaar te horen gekregen dat sommige medewerkers het niet prettig vonden om zo herkenbaar in beeld te komen. De exacte reden daarvoor weet ik natuurlijk niet, maar ik kreeg wel het verzoek medewerkers die recht van voren waren gefilmd te blurren. Thats all.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.