Snapdragon 8 Gen 3-soc voor smartphones komt eerder uit dan voorgangers

Smartphones met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 zijn in de komende weken al verkrijgbaar. Dat heeft de processorontwerper bekendgemaakt. Daarmee komt de duurste smartphonesoc van Qualcomm eerder uit dan zijn voorgangers.

De Snapdragon 8 Gen 3 zit vermoedelijk in de Xiaomi 14-telefoons die de Chinese fabrikant donderdag presenteert. De release eind oktober is eerder dan bij eerdere generaties. De eerste telefoons met de Snapdragon 8 Gen 2 verschenen in december vorig jaar, bij de Snapdragon 8 Gen 1 ging het om december 2021.

De Snapdragon 8 Gen 3 is vooral gericht op generatieve AI, zo meldt Qualcomm. Zo kan de soc taalmodellen met tot tien miljard parameters op het apparaat draaien. Het NPU-cluster voor AI-taken is tot 98 procent sneller dan in de Snapdragon 8 Gen 2 en biedt tot 40 procent meer prestaties per Watt.

Het gaat weer om een CPU-cluster met acht kernen. Er is een Prime-core die tot 3,3GHz kan en die afgeleid is van de ARM Cortex X4. Daarnaast zijn er vijf prestatiekernen tot 3,2GHz en twee zuinigere kernen die werken tot 2,3GHz. Dat wijkt af van de Snapdragon 8 Gen 2, die drie zuinigere kernen heeft. De GPU ondersteunt Unreal Engine 5 en is 25 procent sneller en 25 procent efficiënter, zo claimt Qualcomm.

Verder zit er in de camera nu support voor Google Ultra HDR, waardoor ook andere smartphones dan de Pixel 8-toestellen beelden geschoten in Ultra HDR moeten kunnen gaan weergeven. Opslag is maximaal UFS 4.0, geheugen is maximaal 24GB aan lppddr5x. De soc ondersteunt 5G tot 10Gbit/s en WiFi 7. TSMC maakt de socs op 4nm. Onder meer ASUS, Honor, Nubia, OnePlus, OPPO, realme, Redmi, RedMagic, Sony, vivo en Xiaomi gaan werken met de soc, zo zegt de Amerikaanse processorontwerper.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-10-2023 • 09:27

27

Reacties (27)

27
27
18
2
0
9
Wijzig sortering
Ik keek dus de spec sheet van de Snapdragon 8 Gen 3 door, en kwam dit verbaasde me enigsinds:
Triple frequency support (L1/L5/L2)
Ik wist niet dat smartphone / SoC fabrikanten hier aan werkte, en volgens mij is het een primeur.

Een aantal jaar geleden (2018 a 2019) zijn de meeste high-end SoCs dual-frequency GNSS gaan gebruiken voor locatiebepaling, wat langzaam aan doorgesijpeld is naar de mid-range en low-end. Eerst dus maar even wat dual-frequency GNSS is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn:
GNSS is een systeem dat satellietsignalen gebruikt om de positie, snelheid en tijd van een gebruiker overal op aarde te bepalen. Voorbeelden van GNSS zijn GPS (VS), GLONASS (Rusland), Galileo (EU) en BeiDou (China).

Traditionele GNSS-ontvangers maken gebruik van één frequentie. Dual-frequency GNSS-ontvangers daarentegen kunnen signalen van twee verschillende frequenties tegelijkertijd ontvangen.

**Technisch/Natuurkundig Uitleg:**
Satellieten zenden signalen uit op specifieke frequenties. Deze signalen reizen door de ruimte en de aardatmosfeer voordat ze door een GNSS-ontvanger worden opgepikt. Terwijl ze door de atmosfeer reizen, kunnen deze signalen worden verstoord. Dual-frequency ontvangers kunnen deze verstoringen beter beoordelen en corrigeren door de verschillen tussen de twee frequenties te vergelijken.

**Hoe het werkt:**
1. **Multipath-effecten verminderen:** Satellietsignalen kunnen weerkaatsen voordat ze de GNSS-ontvanger bereiken, wat resulteert in fouten. Door op twee frequenties te werken, kunnen sommige van deze fouten worden verminderd of gecompenseerd.
2. **Ionosferische fouten corrigeren:** De ionosfeer, een deel van de aardatmosfeer, kan de snelheid van satellietsignalen beïnvloeden. Deze verandering in snelheid kan variëren op basis van de frequentie van het signaal. Door signalen op twee verschillende frequenties te ontvangen, kan een ontvanger het effect van de ionosfeer beoordelen en corrigeren.

Dit heeft verschillende voordelen:

1. **Nauwkeuriger Positionering**: Door signalen van twee frequenties te gebruiken, kunnen dual-frequency ontvangers de invloed van ionosferische storingen, een van de grootste bronnen van fouten in GNSS, verminderen of elimineren.
2. **Snellere positiebepaling**: Het gebruik van twee frequenties kan helpen om sneller een 'fix' te krijgen, vooral in uitdagende omgevingen.
3. **Robuuster tegen interferentie**: Het gebruik van meerdere frequenties maakt het systeem resistenter tegen bepaalde vormen van interferentie of signaalverstoring.

Dankzij deze voordelen worden dual-frequency GNSS-ontvangers steeds populairder in verschillende toepassingen, waaronder smartphones, landmeten en voertuignavigatie.
Dat dus. Traditioneel gebruikt dual-frequency GNSS de L1- en L5-band. L1 is de oorspronkelijke primaire frequentie voor GNSS, en het draagt meestal de belangrijkste navigatiesignalen. Deze opereert rond de 1600 MHz. Later is daar L5 aan toegevoegd (rond 1176 MHz), en nog later L2 als derde band iets boven de 1200 MHz. hier de exacte frequenties:

+---------------------+------------+------------+------------+
| Constellation | L1 | L2 | L5 |
+---------------------+------------+------------+------------+
| GPS (USA) | 1575.42 MHz| 1227.60 MHz| 1176.45 MHz|
| GLONASS (Russia) | 1602 MHz* | 1246 MHz* | - |
| Galileo (EU) | 1575.42 MHz| 1207.14 MHz| 1176.45 MHz|
| BeiDou (China) | 1561.098 MHz| 1207.14 MHz| 1176.45 MHz|
| QZSS (Japan) | 1575.42 MHz| 1227.60 MHz| 1176.45 MHz|
| NavIC (India) | 1575.42 MHz| - | 1176.45 MHz|
+---------------------+------------+------------+------------+

Lang verhaal kort, je hebt dus 50% meer signalen met triple-frequency GNSS om met elkaar te vergelijken, waardoor je sneller een fix krijgt, deze accurater is, en moeilijker verstoord wordt. Het verschil in frequentie tussen de L1 en L2 band is echter vrij klein, dus je zal nog steeds graag de L5 band willen kunnen ontvangen om ionosferische fouten te corrigeren. Maar dan mag je dus L1 of L2 missen.

Hoe zit dat dan qua daadwerkelijk effect? De studie Review of triple-frequency GNSS: ambiguity resolution, benefits and challenges heeft wat mooie data, vooral bij de resultaten. Een triple frequency systeem kan bijvoorbeeld in 85% van de gevallen binnen 2 epochs een fix krijgen, waar dat bij een dual-frequency systeem zo'n 70% is (1 epoch = 5 seconden in deze studie). Ze hebben een hoop meer data.

Ik ben heel benieuwd hoe de resultaten van smartphones in de praktijk zijn, en hoe snel de adoptie van we triple-frequency GNSS in de smartphone markt zal gaan.

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 juli 2024 17:58]

Onder meer ASUS, Honor, Nubia, OnePlus, OPPO, realme, Redmi, RedMagic, Sony, vivo en Xiaomi gaan werken met de soc, zo zegt de Amerikaanse processorontwerper.
Wel jammer dat samsung toch niet verder gaat dan en volledig inzet op de exynos die toch minder is. Benieuwd hoeveel beter hij is dan de gen 2

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 17:58]

Nee Samsung zal dit ook gebruiken maar dan met de speciale benaming “for galaxy”, waarschijnlijk dus wat overclocked.

Galaxy S24 & S24+:
• Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy alleen in Noord Amerika.
• Exynos 2400 in de overige gebieden.

Galaxy S24 Ultra:
Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy wereldwijd.
Wel jammer hoor.. Dat de "normale" S24 op een Exynos gaat draaien.. Had em liever met de Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy gezien... (puur alleen al voor de energie efficiency en koeling).

[Reactie gewijzigd door Jaggy007 op 22 juli 2024 17:58]

Al is de Exynos dit jaar wel een heel stuk beter geworden blijft het inderdaad jammer. Bekijk het postief, nu heb je iig een reden om de US te bezoeken 😉
Of via grey import? We gaan het zien.. Ben ook benieuwd of er een 512 gb versie gaat komen.

[Reactie gewijzigd door Jaggy007 op 22 juli 2024 17:58]

Hopen dat die exynos nu wel goed is heb mijn s22 ultra gedumpt. Voor een 23 plus omdat de batterij bij normaal gebruik 2 keer moest opladen. Dat is gelukkig nu verleden tijd s23 plus gaat met gemak 2 dagen mee. Met normaal gebruik zo goed is de batterij.
beter - minder alles is relatief en in zekere zin te behappen. Het is ook niet altijd geweest dat qualcomm de beste chip had, er zijn ook mindere generaties geweest. Concurrentie is zeker niet slecht, op het einde zijn die marges van verschillen veelal in het dagelijkse leven niet merkbaar. Als een batetrij 1h minder snel leeg is of een app is 1s trager in opstart... maar de benchmarks zijn natuurlijk voor velen het walhalla. Er zijn tegenwoordig nog altijd heel wat alternatieve socs op de ARM basis. Neemt niet weg dat de qualcomm veruit de meest gesupporteerde is onder dev.

IN mijn vorige telefoons heb ik dus ook altijd rekening gehouden met de mogelijkheid om naar alternatieve ROM te gaan (en dus steeds qualcomm cpu gekozen) om zo de levensduur te verlengen. Nu is er echter een sterke verandering in de OS + support cycles en dus die nood voor mij niet meer de doorslag zal geven, net als de resultaten van de theoretische benchmarks.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:58]

Wat ik niet helemaal begrijp is waarom er zo'n nadruk op AI functionaliteit ligt bij deze soc, terwijl deze voornamelijk in telefoons wordt gebruikt.
AI (LLM) is de nieuwe hype en daarmee het volgende marketing middel om je een nieuwe smartphone aan te smeren... We zien dat ook in bv. de Apple iPhone chips opduiken. Het is zeer zeker niet nutteloos, maar wordt momenteel niet veel lokaal gebruikt, want de hardware is er over het algemeen nog niet voor gemaakt. Kip en het ei verhaal... De volgende generaties zullen het wel aan boord hebben en dan zal de functie steeds meer gebruikt worden door software.

Vroeger had je toevoegingen aan de instructie set, maar daar werd bij consumenten over het algemeen niet mee geadverteerd, maar AI ligt lekker in de marketing mond. Ook al zijn de verwachtingen van consumenten tov. AI (LLM) compleet mismatched, op veel punten ligt het veel te hoog en op anderen weer veel te laag.
Misschien voor iets als AI processing bij het maken van foto's.
Dat doen ze al, het zal meer voor slimme assistenten zijn.
Buiten dat AI een soort hypeterm is, is de laatste jaren de innovatie als het om telefoonsoftware gaat flink gestagneerd. Met AI-toepassingen kun je wat ervaringsgerichte verbeteringen aanbrengen. Dit geldt voor implementaties die vroeger niet perse (vaak genoeg wel overigens) onder de noemer van AI geplaatst werden (foto-optimalisaties, of hoe je toetsenbord zich naar je persoonlijke gebruik vormt), maar ook voor zaken die in veel redelijkere mate onder die noemer geschaard worden zoals de werking van je assistent (al gebeurt de processing niet aan de zijde van je telefoon) of het herkennen van fraude-calls.
Je vraag "waarom er zo'n nadruk op AI functionaliteit ligt bij deze soc" en je opmerking "terwijl deze voornamelijk in telefoons wordt gebruikt" zijn geen dingen die in tegenspraak zijn met elkaar.

Sterker nog, er wordt juist heel veel AI gebruikt in telefoons, bijvoorbeeld voor de slimme assistenten waar je tegen kunt praten (Apple's Siri en ook wat er in Android telefoons zit) en voor nog veel meer toepassingen, zoals de camerasoftware waarmee automatisch objecten in foto's kunnen worden herkend, enz.

Denk jij misschien aan het trainen van neurale netwerken voor AI? Dat wordt inderdaad niet op een telefoon gedaan, maar op supercomputers van de grote techbedrijven. Maar als zo'n netwerk eenmaal is gemaakt dan wordt het gebruikt op allerlei apparaten, zoals telefoons, om de functie waarvoor het is getraind uit te voeren.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 22 juli 2024 17:58]

Het feit dat iedereen het nut vraagt van AI op je smartphone zegt genoeg. Het is nog niet doorgebroken.
Dat je iemand op de foto kan verwijderen of hoofden wijzigingen zoals op de pixel 8 pro. Ja leuk maar voor mij geen noodzaak.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 17:58]

Welke voorgangers? En zijn het wel voorgangers als het in de praktijk nakomers zijn?

Artikel is inmiddels aangepast.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 17:58]

Ik denk dat daar de Snapdragon 8 Gen 1 en Snapdragon 8 Gen 2 worden bedoeld, er staat alleen niet specifiek bij wanneer deze zijn uitgekomen, imo wel handige info als het ook in de titel staat ;)
Staat er toch gewoon bij.
Of is dit later toegevoegd ?
De 2 in december 22 en de 1 in december 21.
Dat stond er net nog niet bij inderdaad... prima toevoeging :)
Is idd snel aangepast zonder verdere vermelding
Zou zo maar eens een heethoofd kunnen zijn deze Snapdragon Gen.3, hopelijk wordt hier ook naar gekeken door Qualcom en wat aan gedaan. Als we naar de vorige versie(s) kijken lees je vaak dat er throttling problemen zijn, erg warm wordt en accu toch vrij snel leeg gaat.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 17:58]

Klein beetje mierenneuken: elke moderne smartphone SoC, de meeste laptop processors, en sommige desktopprocessors hebben last van throttling. Dat is gewoon hoe ze ontworpen zijn.

De vraag is natuurlijk hoe vaak en hoe vlug ze dat gaan doen.
Idd niet kopen in EU met een gecrippelde soc. Wat een blamage, maar het enigsins domme volk koopt het massaal.
..Opslag is maximaal UFS 4.0...

Betekent dit dat er ook trager geheugen in zit? Dus UFS 3.x of zelfs 2.x?
Voor zover ik het weet kiest de fabrikant van een toestel hoeveel opslag en werkgeheugen ze aan de SoC koppelen, evenals het type geheugen. Dus fabrikanten kunnen er inderdaad voor kiezen om bijvoorbeeld UFS3 te gebruiken.
Gen 2 is al een fantastische soc heb hem op mijn 23 plus. En tabs9 en deze gen 3 zal dan nog beter worden. Maar een gen 2 kan nog jaren mee. Gen 2 is al een snelle en zuinige soc dus benieuwd hoe de batterij duur zal zijn. Eerlijk gezegd ik krijg mijn s23 plus niet leeg dat was wel anders bij mijn vorige toestel s22 ultra.
Ik vraag me af met welke gewone pc-config je dit kan vergelijken?
Is dit al beter dan de gemiddelde "office-pc" of zelfs "gamer-pc" van pakweg 10 jaar geleden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.