Intel schrapt meer dan 15.000 banen na miljardenverlies

Intel gaat meer dan 15.000 banen schrappen. Het bedrijf wil het personeelsbestand de komende tijd met vijftien procent laten krimpen om zo tien miljard dollar te kunnen besparen. Het bedrijf gaat ook bezuinigen op de onderzoeksafdeling.

Het bedrijf kondigt de bezuinigingen aan bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. De chipfabrikant draaide in die drie maanden 1,6 miljard dollar verlies, een flinke stijging van de 436 miljoen dollar verlies die het in het eerste kwartaal van het jaar maakte. Intel is daarom van plan veel te bezuinigen, met name in het personeelsbestand.

Het is niet bekend hoeveel werknemers er precies weg moeten bij het bedrijf. Intel heeft het over een daling van 'meer dan vijftien procent' van het personseelsbestand. Het bedrijf bevestigt tegenover verschillende media, waaronder The Verge, dat het in ieder geval om meer dan 15.000 mensen gaat, maar aangezien het bedrijf 125.000 werknemers heeft kan dat oplopen tot 19.000 werknemers. Dat moet voor het einde van het jaar gebeuren.

In tegenstelling tot eerdere geruchten, is Intel van plan flink te bezuinigen op niet alleen marketing en administratieve functies, maar ook op research and development. Dit jaar moet daar twintig miljard dollar op worden bezuinigd, volgend jaar komt daar nog eens 17,5 miljard dollar bij. Het bedrijf zegt dat het de plannen van ceo Pat Gelsinger kan doorzetten om een ontwikkelketen voor andere chipfabrikanten op te zetten.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-08-2024 • 07:31

168

Submitter: Bram Van Swalm

Lees meer

Reacties (168)

168
162
67
7
0
73
Wijzig sortering
Tja zo boeiend is het allemaal niet. Zelfs na deze ontslagen hebben ze nog 2x zo veel personeel als AMD en Nvidia samen.
Het is gewoon een erg groot en log bedrijf al zou ik eerder beginnen met ontslagen bij de media/reclame kant van het bedrijf waar vaak wat fout gaat de laatste jaren.

Intel heeft bijna evenveel personeel als AMD, Nvidia en tsmc samen. En dat is nog voordat de 4 a 5 nieuwe fabrieken open gaan komende jaren.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 2 augustus 2024 08:12]

Voor de mensen die dit bedrijf niet zo goed kennen. Even in context. Dit bedrijf heeft dus miljarden aan belastingen ontvangen van de amerikaanse bevolking. Daarin wordt zelfs dit kwartaal nog meer geld uitgegeven aan compenstatie voor de CEO. Hierbij zijn de verliezen nog nooit zo groot geweest.

Dit zou verboden moeten worden dat er zo met belasting geld wordt omgegaan.
Altijd weer apart, duizenden mensen ontslaan, maar een select groepje blijft een significant bedrag binnen harken.

Ik snap niet dat zulke mensen überhaupt nog met een goed gevoel kunnen slapen.

Just messed up.
Je zal, om op die posities te komen en te blijven, m.i. flink egocentrisch moeten zijn ingesteld. Die lui boeit het geen fluit; hoe minder werknemers er betaald hoeven te worden, des te meer zij zelf kunnen opstrijken. Een beetje CEO is meestal na een jaar of 5 wel weer op zoek naar een ander bedrijf, nadat ze bedragen met meer dan 7 cijfers voor de komma hebben binnengeharkt.
Interessant dat je die (ongeveer) 5 jaar zo noemt.

Ik kan me namelijk ook niet herinneren dat een beetje CEO lang bij een bedrijf heeft gezeten.
Wel extreem ironisch overigens, want bij van de rest van het personeel loopt men altijd te drammen op het feit dat men op zoek is naar vaste mensen die hart hebben voor de zaak.

Maakt het nog triester.
Volgens mij tekent een extern geworven CEO normaliter een contract van 3-5 jaar, met daarbij dikke bonussen wanneer specifieke bedrijfstargets zijn behaald. Zo kan het zijn dat een CEO, ondanks forse verliezen, toch zijn/haar bonussen haalt krijgt. Als een (nieuwe) CEO tijdens de welkomstspeech aangeeft bepaalde visies voor het bedrijf te hebben, kan je er m.i. donder op zeggen dat dat de targets voor de miljoenenbonus(sen) zijn.
Dat is ook niet zo raar, het bedrijf zoekt specifiek een CEO om die punten aan te pakken. Natuurlijk gaat een CEO daar de focus op leggen, en natuurlijk is de bonus daaraan gekoppeld. Een CEO op dit niveau wordt zelden aangenomen met een vrij mandaat om het bedrijf te runnen zoals hij zin heeft, dat is ook lastig omdat ze vaak het bedrijf nog niet kennen.
Weet je wel wie Pat Gelsinger echt is? Ik wel. Heb ooit een dag met hem opgetrokken.

1. Pat is geen man die gescout is voor deze job. Zijn hele carrière stond in het licht van ooit de CEO van Intel te worden. Heeft dus ook voor VMware bij Intel in verschillende functies gewerkt.

2. Gaat Pat voor de miljoenen bonus? Ook dat is niet het geval, Pat is zeer christelijk (heeft zelfs meer dan 500K christelijke boeken verkocht) en vind dat het allerbelangrijkste.
Dus Pat geeft alles voor de zaak en houdt meer van Intel dan wat dan ook, misschien van God uitgezonderd.

3. Maar is Pat dan de beste die Intel kan redden? Ik denk van niet daar hij nog in de oude manier denkt dat je met marketing en het hele channel beloningssysteem alle foutjes recht kunt trekken.
Wat hij goed doet, is grote subsidie potten van de US en Europa aanspreken om nieuwe fabrieken te bouwen. Ik denk echter dat hij meer de 10 super slimme techneuten op de planeet moet aantrekken en echt iets nieuws laten bedenken wat Moore's law weer laat verbleken. Echt iets nieuws brengen ipv het steeds iets verbeteren van de vorige generatie.
Dat maakte Intel tot de grootmacht dat het nu nog is, maar zonder nieuwe grote innovaties zal het moeilijk worden. Dus een Musk achtige CEO erin, die op alles op niks speelt ipv de safe bet. Dan kom je in Day 2 modus om in Jeff Bezos woorden te spreken.
Die lui boeit het geen fluit; hoe minder werknemers er betaald hoeven te worden, des te meer zij zelf kunnen opstrijken.
Totdat het bedrijf in een neerwaartse spiraal terechtkomt en het bedrijf failliet gaat. Dan gaan deze mensen waarschijnlijk weer bij een ander bedrijf aan de slag. Er moeten harde straffen komen voor mismanagement.
Ik neem aan dat je bedoelt voor "bewust mismanagement". Mismanagement kan ook onkunde zijn. Dat hard afstraffen is toch een heel ander verhaal dan waneer het om bewust mismanagement (oftewel zelfverrijking) gaat.
Ik neem aan dat je bedoelt voor "bewust mismanagement".
Nee, in het Engels (en ook in het Nederlands) is dit de defenitie:
the process of organizing or controlling something badly: mismanagement of the economy/economic mismanagement. allegations of fraud and mismanagement. See. mismanage.
In Engelstalige landen is mismanagement ook een juridisch geval. Wat jij benoemt zijn gewoon fouten of inderdaad onkunde. Mismanagement is altijd opzettelijk of voorkomen kunnen worden.
Definities die `mismanagement` bevatten: Wanbeheer = 1) mismanagement 2) Slecht beleid 3) Slecht bestuur 4) Slecht management 5) Wanbeleid
Mismanagement is gewoon wanbeheer in het Nederlands. En juridisch in Nederland hoort het onder onbehoorlijk bestuur. En de curator kan het bestuur aansprakelijk stellen voor het gehele tekort in het faillissement als er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat is bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement en het bestuur kan ook bestuurders aansprakelijk stellen bij wanbeheer.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 4 augustus 2024 19:19]

Leuk die definitie. Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat het de intentie was. Wanbeheer kan ook nog steeds door onkunde komen. Er staat ook nergens in de definities dat het bewust gedaan is.

Dus mijn vraag blijft nog steeds hetzelfde, maar ondertussen beantwoord aangezien je anders aankijkt tegen de term.
Zoek op wanbeheer en onbehoorlijk bestuur. Ik ga niet het werk voor je doen.
Allemaal prima, maar nergens staat vermeld dat het altijd bewust is, wanbeheer of onbehoorlijk bestuur. Er staat dat de persoon in kwestie wel verantwoordelijk is, maar dat is wat anders. Het kan dus bewust zijn, maar ook onbewust.
Die huilen zichzelf allemaal de barsten op weg naar de bank toe.
De CEO Pat Gelsinger pas is binnengekomen met de opdracht om het bedrijf te redden nadat het slecht ging. Maar de rest van het management mag wel iets inbinden inderdaad. Hoewel dat de taak van de CEO/board is.
Eerlijk.. die mensen zien het nog niet eens. Ze weten nog niet eens wie je bent.

Denk je dat Trump al de mensen kent die hij kapot heeft gemaakt? Nee, die vindt zichzelf de Jesus op aarde. Die mensen geloven echt dat ze niets fout doen.

Ik noem nu Trump, maar je kan Elon en al die andere er ook wel bijzetten. Grappige is dat mensen die gasten verdedigen, zelfs hier op Tweakers.
Ja dat is een verbazingwekkend fenomeen. Bij wijze van spreke zijn ze zelf putjesschepper. Maar op een of andere manier zit er een soort vereenzelvigen met 'de koning' in. En dan kan zo iemand helemaal niets fout doen en wordt er door dik en dun mee geïdentificeerd'. Dat ze zelf er nog het meest last van hebben. Lijkt op een of andere manier een emotionele drempel te zijn om over te gaan.

[Reactie gewijzigd door oks op 2 augustus 2024 13:32]

Als je weet welk land Intel sterke banden mee heeft, en ook een groot gedeelte van hun FABS heeft liggen, dan is het niet zo vreemd dat de US staatskas opengetrokken wordt voor hun.
Ik denk dat hij meer doelt op het feit dat zo'n CEO dik salaris ontvangt terwijl het slecht gaat.
En dat dit salaris waarschijnlijk door de staat gesponsord word.
Hij is pas gekomen naar Intel _nadat_ het slecht ging om de boel te redden. Dan wil je ook iemand die goed is, hij had ook als CEO bij zijn oude bedrijf kunnen blijven en daar $$$ verdienen. Maar nee, Intel zelf wilde hem heel graag hebben, en dat komt tegen een prijs uiteraard.
Heel benieuwd hoe dit bij intel verder oploop
Nagenoeg overal in elke technische industrie, waar de managers, CFO's en CEO's die voor de korte termijn winsten gaan, en zo hun vette target bonussen kunnen innen!

Werk zelf in de (petro)chemie, zie het hier ook, er wordt bezuinigd op onderhoud, en investeringen, drie voorbeelden van waar ik werk.
1. Overal lekt het koelwatersysteem, maar daar het geen kritisch systeem is, doen ze er weinig aan zolang het niet te erg wordt, alleen lekt dat water ook op de ge-isoleerde leidingen waardoor die last hebben van binnendringen van water, en niet kunnen uitdrogen, gevolg leiding die wegrotten, en als dat genoeg gebeurd, kom je op een moment dat de plant technisch total loss is.
2. We leasen een telefooncentrale voor €40K, kunnen een eigen nieuwe moderne kopen voor rond €100K, wordt niet gedaan, omdat de verantwoordelijke manager zijn deel van zijn bonus verliest daar door!
3. Heb hier voorheen gewerkt, en er stond hier een plant die dikke winst maakte met een speciaal product, maar gesloopt moest worden omdat het technisch total loss was van wegen achterstallig onderhoud.
Werkte daar als puncher (controleerde of het werk goed was gedaan, voor het werd overgedragen aan de klant, voor goedkeuring), op een ander deel van de plant, heb letterlijk mijn goed betaalde baan opgezegd, omdat ik niet daar zou willen zijn, tijdens het opstarten!

Als ik een wet zou mogen bedenken, om bedrijven te beschermen tegen hun eigen kortzichtige managers en private equity, dan zou het zijn, dat managers en daar boven, hun bonussen grotendeels krijgen over hoe een bedrijf het dan doet over 10 jaar of meer.
dat heeft twee effecten, minder job hopping, en daardoor puinruiming van de vorige kortzichtige managers, en managers en daar boven gaan eindelijk weer eens lange termijn denken.

-------------------------------

Maar geld dat ook voor de huidige terug gevraagde CEO Pat Gelsinger, want die heeft de puin moeten ruimen ingezet in 1998 door Paul Otellini, hij moet de ellende van 23j kortzichtig spreadsheet belijd, weer omzetten naar lange termijn visie, maar nu met een beperkt budget.

Dat is gewoon hard werk, denk ik dat hij teveel betaald wordt, ja natuurlijk, maar het wel conform de markt, wat hij krijgt.
De voorbeelden die je noemt is gewoonweg corruptie en zou door het bestuur en de overheid onderzocht moeten worden. Helaas is de overheid ook tot op het bot corrupt dus vandaar dat niks in de maatschappij veranderd.
Overal lekt het koelwatersysteem, maar daar het geen kritisch systeem is, doen ze er weinig aan zolang het niet te erg wordt, alleen lekt dat water ook op de ge-isoleerde leidingen waardoor die last hebben van binnendringen van water, en niet kunnen uitdrogen, gevolg leiding die wegrotten, en als dat genoeg gebeurd, kom je op een moment dat de plant technisch total loss is.
Kan je dit als klokkenluider niet ergens anoniem melden? Dit klikt wel ernstig.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 2 augustus 2024 16:31]

Ga niet ontkennen dat er in NL geen corruptie bestaat. Maar tot op het bot? Ben je ooit eens in Zuid-Amerika geweest en iets daar moeten regelen met de (lokale) overheden?

Omdat ik alles hier volgens het boekje deed en nooit wat betaalde om "ambtelijke molens in te vetten", duurde het maar liefst 7 jaar voor ik een verblijfsvergunning in handen had. Ken echter ook voorbeelden van personen die binnen 6 maanden dezelfde versie van verblijfsvergunning al in handen hadden. Die hadden geen (principiele) bezwaren om geld onder de tafel door te schuiven.

Moest elke 90 dagen de grens over, 5 minuten rondhangen en dan weer terug voor de benodigde stempels. Verbeteringen aangaande corruptie in dit land gaan erg langzaam. Met mijn NL rijbewijs en een politieke vriend van een kennis op de juiste plek in de gemeentelijke organisatie, kon ik gewoon de benodigde rijbewijzen kopen. Dat was een trip van 5 uur (heen en terug) maar het kopen van de rijbewijzen nam geen 5 minuten in beslag.

Het Argentijnse stuk bief dat je in NL oppeuzelt, de kans is erg groot dat dit geen Argentijns biefstukje was maar een Paraguayaans biefstukje. Dat land is nog corrupter dan hier.

In NL zal er zeker corruptie zijn, maar het is echt peanuts als je dat vergelijkt met het Zuid-Amerikaanse continent. Men schaamt er zich niet eens voor.
Dat het hier iets beter is wil niet zeggen dat hier ook alles tot op het bot corrupt is. De corruptie hier is alleen van een intellectuele hoger niveau. Genoeg VVD Kamerleden die ook daarnaast huisjesmelker waren om als voorbeeld te noemen of 15 jaar geleden oud PvDA politici in stichtingen en besturen kwamen. Ik kan genoeg voorbeelden noemen, overal op de wereld is het een puinhoop. Er zijn nu 6 a 7 genocides gaande in de wereld waar een deel van het westen er zelfs aan meedoet.

Alleen omdat veel corruptie hier in het westen buiten het land gebeurt wil niet zeggen dat het hier top is. De wereld is er nu heel slecht aan toe. Grotendeels veroorzaakt door de rijken.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 5 augustus 2024 07:06]

Hoe is het corruptie?, de managers volgen gewoon de wet en financiële prikkels die het beste zijn voor de korte termijn beurs notering.
Dat is gewoon het gevolg van korte termijn denken, zoals een bedrijf runnen met Exel sheets, zoals Paul Otellini deed en private equity doen, fantastisch voor de korte termijn beursnotering, maar funest voor de lange termijn van een bedrijf.

Je hebt 5 tot 10 geweldige jaren, totdat letterlijk all het vlees van de botten is verdwenen, en dan houd je iets als het huidige Intel over.
1. Overal lekt het koelwatersysteem, maar daar het geen kritisch systeem is, doen ze er weinig aan zolang het niet te erg wordt, alleen lekt dat water ook op de ge-isoleerde leidingen waardoor die last hebben van binnendringen van water, en niet kunnen uitdrogen, gevolg leiding die wegrotten, en als dat genoeg gebeurd, kom je op een moment dat de plant technisch total loss is.
Dit is weldegelijk corruptie en vooral als er veiligheidsvoorschriften worden genegeerd.
2. We leasen een telefooncentrale voor €40K, kunnen een eigen nieuwe moderne kopen voor rond €100K, wordt niet gedaan, omdat de verantwoordelijke manager zijn deel van zijn bonus verliest daar door!
Dit is letterlijk een voorbeeld van interne corruptie. Zo vaak meegemaakt. Dom bestuur die zulke domme bonusconstructies bedenkt die interne corruptie aantrekkelijk maakt. Dit soort corruptie komt bijna overal voor.
Ik praat het absoluut niet goed, maar corruptie is het niet.
Dit is weldegelijk corruptie en vooral als er veiligheidsvoorschriften worden genegeerd.
Er worden geen wetten en regels over treden, koel water is geen kritiek systeem dat 100% lek vrij moet zijn, zolang het zijn werk doet, zonder de plants veiligheid in geding te brengen, is er voor de wet niets aan de hand.
Dit is letterlijk een voorbeeld van interne corruptie.
Nee, je kan iets wel corruptie noemen, maar zolang het is toegestaan door de wet, is het geen corruptie.
En als ik op die manager zijn stoel zou zitten, zou ik hetzelfde doen, als inefficiënt dingen doen beter voor mij is, dan doe ik het, want zolang zij geen fuck om mij geven, geef ik letterlijk geen fuck om het bedrijf.
alleen lekt dat water ook op de ge-isoleerde leidingen waardoor die last hebben van binnendringen van water, en niet kunnen uitdrogen, gevolg leiding die wegrotten, en als dat genoeg gebeurd, kom je op een moment dat de plant technisch total loss is.
Hier is het probleem, total loss van een plant. Dit is weldegelijk in het nadeel van de rechtspersoon (het bedrijf). Dit had eenvoudig voorkomen kunnen worden. Als een nieuw bestuur ooit het oude bestuur aanklaagd dan hebben ze een grond op onbehoorlijk bestuur. Vooral als het duidelijk was dat dit eenvoudig voorkomen kon worden door onderhoud. Echter het nieuwe bestuur moet dan ook niet corrupt zijn maarja, niemand die ze aanpakt.
Nee, je kan iets wel corruptie noemen, maar zolang het is toegestaan door de wet, is het geen corruptie.
Volgens mij had ik het niet over de wet. Laten we "agree to disagree / overeenkomen om het oneens te zijn" want hier kunnen we blijven op discussiëren want iemand die handelingen ten nadele doet tegenover de rechtspersoon kan wel degelijk aangepakt worden door diezelfde rechtspersoon. Maar dat wordt inderdaad een ingewikkelde en uitgebreide discussie die ik niet wil houden en zonde vind van jou en mijn tijd.
Het misbruik maken van gezag of positie met de bedoeling persoonlijk voordeel te behalen.
Algemene definitie van corruptie
Nee, je kan iets wel corruptie noemen, maar zolang het is toegestaan door de wet, is het geen corruptie.
En als ik op die manager zijn stoel zou zitten, zou ik hetzelfde doen, als inefficiënt dingen doen beter voor mij is, dan doe ik het, want zolang zij geen fuck om mij geven, geef ik letterlijk geen fuck om het bedrijf.
Ik waarschijnlijk ook omdat we een verrotte systeem en maatschappij hebben, want kapitalisme beloont letterlijk slecht gedrag. Vandaar dat het op de schop moet, maar dat is weer een andere lange discussie.

Dat iets volgens de wet kan of dat iets niet tegen de wet is wil niet zeggen dat het moreel en/of ethisch oké is. De wet is niet gekoppeld aan moreel of ethiek. De grondwet en wetten zijn gewoon formele afspraken die we met elkaar als maatschappij hebben gemaakt (tot op zekere hoogte)

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 5 augustus 2024 08:29]

Het gaat hier nu niet over Petrochemie enz, maar ik werk sinds kort in een tankstation bij de EG Group en voor zover ik weet en me verteld word gaat het bij ons management op perfect dezelfde manier.

Alles word slecht tot niet onderhouden waardoor medewerkers in slechte tot zelfs gevaarlijke omstandigheden moeten werken en er word niets aan gedaan omdat degene die vernieuwingen moet goedkeuren dan meer verdient door alle voorstellen van lokale managers af te slaan.
Het gaat hier nu niet over Petrochemie enz,
Het voorbeelden dat ik aan haal, gaat over wat ik persoonlijk heb gezien, maar vooral over de manier van denken, dat universeel kan worden door getrokken, bij mij gaat het over slecht onderhoud, bij Intel ging het over zoveel mogelijk besparen op de R&D kosten.
Heb altijd al gedacht dat dit bedrijf semi overheid was.
Ze hadden waarschijnlijk nog quad cores verkocht als AMD er niet was geweest.
Dit noemen we industriepolitiek omdat vele Westerse landen zijn gaan inzien dat het niet goed is om te afhankelijk te worden van landen zoals China en Rusland vanwege de geopolitieke spanningen.
Alleen kan je Intel niet vergelijken met AMD of Nvidia. Ze maken ook een pak meer verschillende types chips en zijn, in tegenstelling tot die andere twee, niet fabless.
Daarom, haalde ik TSMC er ook bij die het werk vor AMD en Nvidia doen en ook voor vele andere bedrijven zoals Apple, Qualcom, en vele anderen.

Intel is wat dat betreft gewoon tich bedrijven in 1.
Intel beweegt inmiddels redelijk naar fabless. De manier waarop ze het verwoorden nog niet, maar de fabs die ze ontwikkelen naar de toekomst toe zijn eerder Global Foundries dan TSMC. En dan gaat Intel in hun GloFlo-achtige fabs het simpelere spul zelf fabriceren, en voor anderen, en high performance moet dan van bijv TSMC of Samsung komen.
Technisch gezien zijn ze niet fabless omdat ze niet zoals AMD met GloFob Hun fabs hebben afgespind, maar het lijkt zeker niet een zekere zaak dat de high performance next gen chips nog uit hun eigen fabs gaan rollen.
Intel lag vroeger altijd voor met hun fabs, maar door incompetentie lopen ze nu flink achter. Mijn ervaring is dat die incompetentie niet gaat verdwijnen en dus zal Intel wel moeten overstappen naar TSMC. Ik denk niet dat intel geld kan verdienen met oude proces technology, daar hebben ze veel te veel overhead voor
Tja zo boeiend is het allemaal niet
Makkelijk praten (en dat is het ook in de US), maar het gaat hier ook om 15.000 gezinnen die een groot deel van hun inkomsten weg zien vallen. En ja, de markt voor werknemers is op het moment goed, maar dat betekent zeker niet dat er voor iedereen een passend alternatief is.
beginnen met ontslagen bij de media/reclame kant van het bedrijf waar vaak wat fout gaat de laatste jaren
Dus dat ligt aan de mensen die nu op die afdeling zitten? Het probleem zou evengoed elders kunnen liggen (ik heb geen idee). Het wordt nu iig gepresenteerd als cost-cutting en niet als een strategie om producten beter te maken.

Versta mij niet verkeerd, ik snap de actie en denk dat het ook goed is dat het gebeurt (anders is het bedrijf op de lange termijn mogelijk niet levensvatbaar en dat is voor niemand goed), maar dit is wel erg impactvol voor veel mensen!
Maar je hebt geen 'recht op werk' in een kapitalistische omgeving, wereldwijd neemt de vraag af door hoge inflatie, energiekosten en belastingdruk (om allerlei redenen) dus moet je afslanken om te overleven.

Als mensen meer zekerheid willen dan moet je naar een staatsgeleide economie gaan of voor de overheid gaan werken. Of zelfstandig gaan werken en zelf zorgen voor opdrachten.
Neemt niet af vanwege inflatie. De economie gaat enorme klappen vangen vanwege het achterlijke uitzuigen van de (westerse) maatschappij door de grote bedrijven.

Kijk wat er nu aan het gebeuren is in de VS, de grote jongens die de afgelopen 4-5 jaar de prijzen drastisch hebben verhoogt, zien hun klantenbestand in elkaar storten.

Het geld is gewoon op bij veel mensen. Mensen moeten keuzes gaan maken.

Het korte termijn bubbeltje uitzuigen op endgame kapitalistische manieren lijkt (hopelijk) te barsten. De "lang leve de lol"-tijd lijkt aan een einde te komen.

Zal mij persoonlijk niets verbazen als deze aankomende knallende zeepbel op veel vlakken een heel stuk harder zal aankomen dan de vorige paar crisissen.

Mensen zijn hun gewoonten aan gaan passen, minder vaak buiten de deur eten, minder streaming diensten, niet meer elke 1-3 jaar een nieuwe smartphone, nieuwe TV's en andere apparatuur hoeft niet meer "groter, sneller, beter". Mensen gaan meer op de knip zitten en die gewoonte weer aanpassen kan wel eens donders moeilijk gaan worden.

De levenslasten zijn ook gewoon de pan uit gestegen de laatste jaren en lonen blijven achter, leuk dat de CAO lonen een keer 10 procentjes mee komen, maar de kosten zijn veel meer gestegen dan die kleine kutverhogen.

Ach ja, we hebben het ook allemaal laten gebeuren. Alleen al kijkend naar energielasten, is nog altijd 1,5-2 keer zo hoog als voor de ellende tussen Rusland en Oekraïne begon. Supermarkten die de prijzen omhoog keilde, brandstofprijzen die NOG STEEDS op de 2 euro de liter zitten (je hoort er bijna niemand meer over).

Wachtrijen voedselbanken dusdanig groot geworden dat godverdorie HET RODE KRUIS in Nederland moet ingrijpen!!!! Ik kan hier echt zo kwaad om worden. Er vloeit zo gigantisch veel geld door Nederland heen, we zijn een machtig rijk land.... Maar het rode kruis moet hier mensen voorzien in hun basisbehoeften omdat we dit zelf niet voor elkaar krijgen? We moeten ons collectief gaan schamen voor de gierige puinhoop die we gemaakt hebben van de maatschappij.

[Reactie gewijzigd door batjes op 2 augustus 2024 11:51]

En waarom is het geld op? Omdat doordat de overheid je voor meer dan 60% belast om allerlei milieu, oorlogsprojecten en een gigantisch groot uitgaven patroon in stand dient te houden. Inflatie ontstaat niet door de 'hebzucht' van bedrijven (niet alleen) omdat je anders ook zo'n hoge inflatie in de '90 of '00 had moeten zien. Bedrijven worden niet meer of minder 'hebberig' bij toeval: ze zijn dat altijd.

Als een overheid zo groot wordt dat het letterlijk te economie kan sturen, zoals bij ons in de Europese Unie is het ook vatbaar voor lobby-werk van grote bedrijven en kan het wetten doorduwen die hen een belastingvoordeel geven, giftige producten langer op de markt laat of om de mom-and-pop shops weg te concurreren.

Verder ontstaat inflatie omdat een Centrale bank eindeloos geld kan bijdrukken voor 'covid', Oekraïne en grote overheidsprojecten: dat veroorzaakt inflatie. Als we dan nog eens massaal inzetten op het boycotten en bombarderen van olieproducerende landen, en er alles aan doen om energie duurder te maken: sluiten van kerncentrales, het ontmoedigen van investeringen in olie dan zal je zien dat de energiekost enorm toeneemt en dus de productie- en vervoerskost van alles: dat is de echte aanjager van inflatie.

Maar goed, dat leren ze je niet op de televisie en vergt iets meer kritisch denken dan de dogma's herhalen.
De belastingdruk is de afgelopen 5 jaar nou niet significant toegenomen, terwijl praktisch alle kosten de afgelopen 5 jaar wel (in rap tempo) gestegen zijn.

Frankrijk heeft gewoon een prijsplafond gesteld op energie, natuurlijk kan een overheid een economie sturen. Dat is 1 van de belangrijke rollen die een overheid heeft.
En waarom is het geld op? Omdat doordat de overheid je voor meer dan 60% belast om allerlei milieu, oorlogsprojecten en een gigantisch groot uitgaven patroon in stand dient te ...

[...]

... en dus de productie- en vervoerskost van alles: dat is de echte aanjager van inflatie.

Maar goed, dat leren ze je niet op de televisie en vergt iets meer kritisch denken dan de dogma's herhalen.
Alsof jouw verhaal vrij is van dogma's... :/
De gasprijzen gaan nooit meer herstellen naar de prijs van voor de oorlog in Oekraïne. Dat kan niet, omdat de overheid heel snel en "stiekem" de belasting op gas extreem verhoogd heeft. De gasprijs zelf is praktisch terug op oud niveau, maar de prijs die de consument betaald is veel hoger. Ik ben inmiddels van het gas af, maar ik betaalde twee maanden geleden €1,50 per m³ gas (vast contract op het verkeerde moment afgesloten) en ongeveer €0,70 daarvan was belasting. Die belasting wordt bewust verhoogd, het is een vorm van dwang/drang om mensen van het gas af te krijgen. Bij €0,80 of minder per m³ zou niemand investeren in een warmtepomp of zelfs isolatie, want het kan niet uit.
Belasting is inderdaad hoger. Energiebelasting was in 2020 40 cent per m3, de prijs die wij consumenten betaalde 80-90 cent per kuub.

Nu is het 70 cent per kuub en betalen we dus 1,40-1,50 per kuub. Energieleveranciers die eerst met 40 cent de kuub genoegen namen, pakken nu toch ook ruim 70-80 cent de kuub mee.

Volgens mij pakt de overheid nog altijd +/- hetzelfde percentage van de taart, maar is die taart veel groter geworden.

Als je dan de energietoeslag meerekent over de afgelopen jaren, valt die toename in het stukje dat naar de overheid gaat eigenlijk best wel weer mee.
De energiebelasting wordt niet uitgedrukt in procenten, maar in centen. Als de gasprijs volledig hersteld naar het niveau van 3 jaar geleden betalen wij als consument daardoor veel meer voor gas. De overheid heeft op die manier de inflatie flink verhoogd, en dat op een moment dat de inflatie al historisch hoog was.

Energieleveranciers betalen nu ook meer per kuub, de prijsstijging van de kale gasprijs is niet alleen winst.
Inderdaad, de overheid stimuleert het uitzuigen van de bevolking. Maar, daar hebben 'we' toch zelf voor gestemd?

Geen idee wat mensen anders hadden verwacht met een overwegend economisch rechts kabinet.

En, naar welke tijdsperiode kijk je? Want betalen meer per kuub dan in 2020, maar we zitten al weer enige tijd gewoon rond het gemiddelde niveau.
https://www.macrotrends.n...s-prices-historical-chart
https://www.statista.com/...52791/natural-gas-prices/
Je weet dat de verhoging van belasting op gas uit de linkse hoek komt he? In het kader van "we moeten van het gas af". Rechts hoeft niet zo nodig van het gas af, daarom heeft het nieuwe kabinet de plannen om (hybride) warmtepompen te verplichten vanaf 2026 direct laten vallen.
SGP, CDA en CU zijn inderdaad heel erg links. |:(
Vergeet de zotte BTW over energiebelasting niet!
Jij vindt het prima dat Rusland landjepik doet? En als Rusland dat vervolgens in een Navo land doet, en wij dus gedwongen worden om mee te doen aan een oorlog? Dan worden de kosten potentieel nog veel hoger. Olie uit Rusland halen is, door toedoen van Rusland, helaas geen optie meer. Dat hoeft geen industrie te kosten, maar ik geef toe dat het wel inflatie oplevert. De autoindustrie in Duitsland heeft meer last van het feit dat "we" over willen stappen op elektrisch rijden, daar zijn onze Duitse buren eigenlijk nog niet klaar voor. De oorlog is overigens nog lang niet verloren, het front beweegt niet veel meer.

De gasprijs kan niet herstellen zolang de belasting extreem veel hoger is dan voorheen. Dat was in eerdere crisis natuurlijk niet aan de hand, destijds was alleen de gasprijs hard gestegen. Er zijn tientallen centen per kuub aan belasting bijgekomen, die niet afhankelijk zijn van de gasprijs zelf (het is geen percentage). Als de gasprijs helemaal terugzakt naar het niveau van 3 jaar geleden betaal je als consument daardoor nog steeds veel meer, maar wel minder dan nu. Er is een kleine kans dat het nieuwe kabinet de belasting naar beneden gaat bijstellen, maar omdat die al met een flink gat in de begroting zitten lijkt de kans op dit moment niet heel groot.
We worden niet gedwongen om mee te doen aan een oorlog. NAVO heeft artikel 5 maar dat kun je prima lezen als "we sturen een pallet MRE en 10 helmen en klaar".

Daarnaast hebben we nog tijd want Moldavië staat op de lijst daarna pas de Balten. Alleen als ze blijven roepen "Dit keer stoppen we niet bij Berlijn" dan moeten we iets doen als ze aan de grens staan voor een strand aan de Noordzee. Dan hebben we nog wel een paar jaar ruimte.

Maar let wel, als het zo ver komt doe ik niks. Ik weiger absoluut. Dan is het aan Finder en gelijkgestemden.
De Navo gaat het vast niet accepteren als je zo weinig doet, zelfs voor landen die niet in de Navo zitten doen we meer. Voordeel is dat we dan wel gewoon mensen mogen sturen, het zou enorm helpen als we nu een Navo/EU leger in Oekraïne hadden staan. Iedereen is erbij gebaat dat Rusland die oorlog zo snel mogelijk verliest.

Ik vrees dat mensen als Finder op dat moment ook niet thuis geven, die doen dan gewoon net alsof ze ervan balen dat we nu zo weinig hebben gedaan.
Er wordt meer gespaard dan ooit en jij beweert dat het geld op is.

Dat Intel überhaupt bestaat en zoveel werknemers heeft met uitstekende salarissen, is te danken aan het kapitalistische systeem in de USA.

Maar goed, welk alternatief heb jij dan in gedachten?
Jouw mening sluit niet aan bij onderzoeken:
In 2021 leefde 7,2% van de kinderen onder de armoedegrens. In 2024 is dit getal gedaald naar 4,9%. Volgens de doelstelling moet dit volgend jaar verder omlaag naar 4,6%. Steeds meer Nederlanders zeggen dat ze rond kunnen komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. In 2022 gaf 13% aan moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen. In 2024 is dat gedaald naar 9%.
Daarnaast ben ik van mening dat veel armoede een eigen (onbewuste) keuze is. Het betekent alleen wel dat je tijd moet steken in studie en meer werken. Slechts een klein deel van de bevolking heeft deze mogelijkheid niet vanwege lichamelijke of psychische problemen, de rest kan/moet gewoon de handen uit de mouwen steken. En stoppen met zeuren, want dat kost teveel energie en levert niks op.
De armoedegrens is in Nederland raar gedefinieerd, daar is men het internationaal niet helemaal mee eens. Het bestaansminimum, minimumloon en de armoedegrens zijn in Nederland niet gekoppeld, waardoor je boven de armoedegrens, maar alsnog onder het bestaansminimum kan leven. Dat is onzin, dan zit je gewoon onder de armoedegrens, en dan kunnen wij lekker lullen over semantiek.
Makkelijk praten (en dat is het ook in de US), maar het gaat hier ook om 15.000 gezinnen die een groot deel van hun inkomsten weg zien vallen.
Niet dat het niet mooi zou zijn als er voor iedereen een passende baan met bijpassend inkomen beschikbaar zou zijn, maar het gelijk over 'gezinnen' hebben is lekker op emotie inspelen.
Er zullen ook genoeg alleenstaanden en tweeverdieners tussen zitten.

De andere kant van de spiegel is een omgeving waar mensen niet ontslagen kunnen worden en bedrijven in z'n geheel omvallen omdat het domweg onmogelijk is om afdelingen die alleen maar verlies lijden op te heffen. Dan heb je hetzelfde effect bereikt, alleen wat later en is de schade groter.
Zijn verhaal gaat over de ongelijkheid tussen enerzijds de werkenden en de rijken met een enorme financiële vermogen. De belastingdruk op werk en consumptie is een heel stuk hoger dan op kapitaal
Ten eerste zal niet elk persoon die zijn baan verliest kinderen hebben. Het zal dus gaan om max 15000 huishoudens en niet gezinnen, waarschijnlijk iets minder omdat bij grote werkgevers je nog wel eens meerdere leden van een huishouden voor dezelfde baas hebt werken maar hier zal het leed dan ook iets groter worden.

Dan speelt nog dat het niet om 15000 ontslagen gaan. Een deel zal natuurlijk verloop zijn, bijv. vanwege pensioen, het zelf al een andere baan in de pijplijn hebben, mensen die zelf kiezen om te stoppen met werken.

Een deel van de mensen die wel ontslagen worden zullen misschien ook snel nieuw werk vinden, mogelijk werk dat beter betaald.

Er zullen zeker een hoop gezinnen problemen krijgen en dat is erg. Maar gelijk zeggen dat het om 15000 gezinnen gaat is ongefundeerde stemmingmakerij.
Er zullen zeker een hoop gezinnen problemen krijgen en dat is erg. Maar gelijk zeggen dat het om 15000 gezinnen gaat is ongefundeerde stemmingmakerij.
Ook al was het 10% of de helft dan nog is het te veel. Maar ik hoop dat je paar maanden overgangsvergoeding en dergelijke krijgen maar in Amerika zal dat zeker niet het geval zijn omdat men daar geen goede werknemers rechten heeft. Ironisch, Amerika is een land vol ironie. Zou daar niet dood gevonden willen worden.
Maar ik hoop dat je paar maanden overgangsvergoeding en dergelijke krijgen
Dat is vrij normaal bij bedrijven zoals Intel.
maar in Amerika zal dat zeker niet het geval zijn omdat men daar geen goede werknemers rechten heeft.
Dat is jouw aanname, geen feit. Rechten zijn contractueel vastgelegd, niet (alleen) in de wet. En jij kent de contracten van Intel blijkbaar niet, dus waar heb je het over? Je doet wat aannames en presenteert het als waarheid.
Ironisch, Amerika is een land vol ironie. Zou daar niet dood gevonden willen worden.
Je zou ook behoorlijk in de weg liggen!
Dat is jouw aanname, geen feit. Rechten zijn contractueel vastgelegd, niet (alleen) in de wet. En jij kent de contracten van Intel blijkbaar niet, dus waar heb je het over? Je doet wat aannames en presenteert het als waarheid.
Meer dan de helft van de staten in Amerika heeft de ironische "Right to work" wetten waarbij werknemers zonder reden ontslagen kunnen worden en werknemers zonder verplichting ontslag kunnen nemen. Jij hebt echt geen benul hoe het daar in elkaar zit. En wat Intel met werknemers afspreekt is gewoon coulance of informele afspraken onderling. Werkgevers worden nergens tot verplicht daar. Het is niet zo sociaal als in Europa.

Jij hebt geen idee hoe hard de Amerikaanse samenleving is. Extreem kapitalisme heeft voor veel daklozen gezorgd en ervoor gezorgd dat de rijken daar bijna geen belasting betalen.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 5 augustus 2024 02:08]

In meer dan de helft van de staten heeft Intel geen kantoren en/of medewerkers. Zoals gezegd, de rechten zijn vastgelegd in het contract tussen werknemer en werkgever. Dat Intel niet verplicht is om voor allerlei zaken te zorgen, wil niet zeggen dat ze het niet doen. Sterker nog, Intel is een uitstekende werkgever om voor te werken.

Vergeet niet dat de salarissen hier in de USA een stuk hoger liggen dan in Nederland.

Zaken zijn hier anders geregeld. Of het ene nou beter is dan het andere, verschilt van persoon tot persoon. Beginnen over belastingen is niet zo handig, juist Nederland is een grote facilitator in het ontwijken van belastingen. Bekende Nederlandse bands zoals de Rolling Stones en U2 maken hier ook al heel lang gebruik van. Maar ook de Nederlandse autofabrikant Stellantis uit Hoofddorp.
Vergeet niet dat de salarissen hier in de USA een stuk hoger liggen dan in Nederland.
En toch hebben wij het beter en houden we aan het einde meer over, want onze gezondheidszorg zorgt er niet voor dat je failliet gaat. En andere dingen. Als je meer salaris krijgt maar de kosten van levensonderhoud is beduidend hoger dan wanneer je minder salaris krijgt maar de kosten van levensonderhoud is te overzien dan is dat veel beter.

Vergeet niet dat Amerikanen hoger salaris krijgen en daar nog veel vanaf gaat, sommige hebben een zorgverzekering via de werkgever (zo werk dat daar) en dat is verschrikkelijk duur, zo iets van 500 dollar, ook is TV en internet daar duurder iets van rond de 100 dollar. Wij verdienen hier in NL dan minder meer dingen zijn hier beter geregeld of goedkoper.

Er zijn nu Amerikanen die een misdaad plegen om in de gevangenis te komen voor gratis gezondheidszorg. Laatst in het nieuws van een oude vrouw die kanker had en zorg niet kon betalen die maar een bankoverval pleegde en 6 maanden gevangenis kreeg om toch gezondheidszorg te krijgen.

Het is een zieke maatschappij en ik zou daar niet willen leven. Hier in Nederland en in Europa is het veel beter geregeld. Zelfs Turkije heeft nationale gezondheidszorg.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 5 augustus 2024 02:14]

En toch hebben wij het beter
Dat is jouw mening en wellicht ook die van vele anderen, maar zéker niet die van mij! Ik moet er niet aan denken om ooit nog eens weer in Nederland te moeten wonen. Zodra je ook maar iets presenteert, je hoofd ook maar iets boven het maaiveld uitsteekt, chop-chop

Is de USA perfect? Zeker niet. Past de USA beter bij mij en ons gezin? Absoluut! Mijn vrouw zou me de keuze geven tussen in de America's blijven (we zouden ook terug kunnen naar Brazilië) of scheiden. Maar weer naar Nederland is voor haar totaal geen optie. Voor de kinderen evenmin.
Voor jou mag het inderdaad beter zijn maar als je arm bent dan is Nederland een betere keuze dan Amerika.

Hoe een land met zijn armen omgaat kan je zien of het een sociale maatschappij is.
Hoe een land met zijn armen omgaat kan je zien of het een sociale maatschappij is.
Dat ben ik tot op zekere hoogte met je eens en de USA blinkt daarin niet uit.

Echter, zo sociaal is Nederland nou ook weer niet... Je zou maar de verkeerde kleur hebben of ouders die niet in Nederland zijn geboren, dan is discriminatie en racisme dagelijkse kost. Dat is voor ons de belangrijkste reden om er niet meer te willen wonen.
Je zou maar de verkeerde kleur hebben of ouders die niet in Nederland zijn geboren, dan is discriminatie en racisme dagelijkse kost. Dat is voor ons de belangrijkste reden om er niet meer te willen wonen.
Ik als iemand met een Turkse afkomst ervaar daar bijna geen last van. Dit was wel schering en inslag 10 a 15 jaar geleden maar de Turkse samenleving in Nederland heeft een goede reputatie vooral als je dat vergelijkt met andere afkomsten. Maarja, dat is ook deels de eigen schuld van die andere afkomsten als ze te laks in opvoeding zijn en er geen sociale controle is.

Maar ik snap wat je bedoeld. De discriminatie hier is soms heel subtiel en weer van intellectueel hoger niveau zoals bijvoorbeeld dat ze eerder iemand aannemen met een Nederlandse naam bij sollicitaties. Dat kan je helaas nooit bewijzen of te weet komen.
Maarja, dat is ook deels de eigen schuld van die andere afkomsten als ze te laks in opvoeding zijn en er geen sociale controle is.
Laks in de opvoeding is niet gereserveerd voor een specifieke kleur of afkomst. Opmerkingen over huidskleur hebben evenmin iets te maken met opvoeding. Wanneer mijn buren een stel klootzakken zijn, dan ben ik ook een klootzak, puur omdat ik in dezelfde straat woon? En met wonen in de dezelfde straat zou ik het issue nog kunnen veranderen door te verhuizen, je huidskleur of geboorteplaats van je ouders ga je niet zo -1-2-3 even veranderen.

Overigens werd een "Turkse" collega van mij vrijwel elke vrijdagmiddag opnieuw aangehouden door de politie, omdat hij in een BMW reed... Turk + BMW = crimineel. Dat er ook mensen zijn die gewoon hard werken, de overgrote meerderheid, dat is hen niet bekend of wordt genegeerd.

Er is géén excuus voor discriminatie.
Laks in de opvoeding is niet gereserveerd voor een specifieke kleur of afkomst. Opmerkingen over huidskleur hebben evenmin iets te maken met opvoeding.
Ik ben van Turkse afkomst en kan je dus vertellen dat veel Turkse jongeren en vooral jongens een hele lakse opvoeding krijgen en de meisjes niet. Bij Marokkaanse gezinnen is dit veel extremer dan Turkse. Dit is gewoon een culturele feit. En dit komt eigenlijk door de clash van verschillende culturen en het verlies van de sociale controle die men in Marokko of Turkije heeft doordat die cultuur daar meer saamhorig is dan hier dus in de dorpen en zelfs steden op elkaar gelet wordt.

Maarja, om dat aan een Nederlander uit te lekken heeft geen zin, want die komt met zijn eigen perspectief en denk gelijk discriminatie. Hoezo discriminatie tegen mijn eigen afkomst en cultuur 😂🤣

Cultuurverschillen zijn er gewoon hoe je het wendt of keert. Vandaar allerlei culturele botsingen die soms gebeuren en falend opvoeden.


Edit:
Overigens werd een "Turkse" collega van mij vrijwel elke vrijdagmiddag opnieuw aangehouden door de politie, omdat hij in een BMW reed... Turk + BMW = crimineel. Dat er ook mensen zijn die gewoon hard werken, de overgrote meerderheid, dat is hen niet bekend of wordt genegeerd.
Ja, dit is wel vervelend en zou niet meer moeten gebeuren vooral na de eerste keer. Je zou denken dat men aan goede dossiervorming doet en communicatie.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 5 augustus 2024 17:26]

Ja, dit is wel vervelend en zou niet meer moeten gebeuren vooral na de eerste keer. Je zou denken dat men aan goede dossiervorming doet en communicatie.
We hebben wel eens van auto gewisseld, ik reed eenzelfde auto alleen andere kleur, dan werd hij nog steeds aangehouden. Vervolgens stopte ik ook, om de agent te vertellen dat het mijn auto was en waarom we hadden gewisseld, dan kreeg je hele nare discussies. Er was maar één reden dat hij werd aangehouden: Turk + BMW.

En over opvoeding gesproken, ik ben enigszins bekend met andere culturen, ik woon al heel lang buiten Nederland en buiten Noord-West Europa. Onze kinderen krijgen evenmin een Nederlandse opvoeding.
Hebben ze geen CAO die zegt tot xxx jaar geen gedwongen ontslagen? Anders moeten ze beter hun best doen :)
Tja dat is goed vervelend natuurlijk, maar zo is het leven. Je kan toch niet verwachten dat als de winst met 80% instort zo'n bedrijf iedereen aan kan houden. Dan heb je vroeg of laat een veel groter probleem dat niemand bij intel nog werk heeft
Dat het aan die mensen ligt zit er dik in ja. Als ze bijvoorbeeld benchmarks of specs of data releasen of features promoten waarvan ze niet weten wat het in houd/doet/betekend dan ben je gewoon niet competent genoeg om dat werk te doen omdat je niet in staat ben de fouten in die gereleasede media te detecteren. En dat nou net met regelmaat gebeuren bij Intel (en AMD kan er ook wat van).


En natuurlijk is het impactvol voor mensen maar gelukkig leven we in een tijd waar er een werknemers tekort is in veel westerse landen. Verder geld dat als je jezelf genoeg onmisbaar gemaakt hebt voor een bedrijf je niet op die lijst komt te staan. Sta je daar wel op dan ben je of niet zo goed in je werk of je baan was uberhaubt niet noodzakelijk en her lijkt mij dat je dat laatste in iedergeval wel merkt. Ik heb ook wel eens een baan gehad waar ik me niet nuttig voelde omdat er simpelweg niet genoeg te doen was en het was dan ook last in first out.
Thats life.
Helaas is het in de praktijk niet altijd zo dat bij een ontslagronde de niet-competente of niet-gekwalificeerde werknemers alleen aan het kortste eind trekken.
Logisch dat Intel groter is. Ze maken veel meer producten dan die andere bedrijven. Zowel in aantallen verschillende producten als in aantallen geproduceerde producten.
Niet zo boeiend allemaal? Je zal maar aandeelhouder zijn, of onderdeel van het ontslagen gezin.

De 13xxx en 14xxx series zijn niet zo efficiënt als de competitie (AMD en ARM), en dan zit er ook nog een bug in deze hardware waardoor de CPU permanent stuk kan gaan. De bug is op te lossen maar gemaakte schade aan de hardware blijft. Dus die bug gaat ze veel geld kosten. Want zo'n stukke CPU is schoolvoorbeeld non-conformiteit.
Ik zou beginnen bij management. Reclame kant heb ik nog niet gezien.
Heeft dat ook iets te maken met hun grote faal in de 13th en 14th i9 processoren? Laatste tijd veel in het nieuws dat ze stuk gaan.
There is no fix for Intel’s crashing 13th and 14th Gen CPUs — any damage is permanent

Dat gaat een gigantisch slecht imago voor ze opleveren.
https://www.theverge.com/...stability-cpu-voltage-q-a

[Reactie gewijzigd door Draconian op 2 augustus 2024 10:14]

Intel faalt op CPU en GPU gebied. De GPUs kunnen Nvidia en AMD (nog) niet bijbenen. Vind ik persoonlijk jammer; ik zie graag een sterke #3 in dit veld. Bovendien is Intel van oudsher uitstekend met FOSS drivers.

Qua CPUs was Intel qua multithreading sinds de Zen 2 niet meer het meest efficiënt. Vervolgens zijn ze wel teruggekomen, daarna is het bij AMD de single thread performance die is verbeterd (ook beter procedé). Intel kan wel meekomen, maar tegen gigantische kosten stroomverbruik (en dus ook warmte/koeling). Dat moet je niet willen, en is ook onrealistisch voor thuisgebruik.

Dan heb je nog ARM. Apple is volledig over op ARM, en de performance is uitstekend. Ik type dit zelf op een M1 variant die vrijwel nooit koelt en ook niet warm wordt. Dat is een performance die je bij Intel nooit gaat halen met de huidige generaties.

Dit alles zie je ook terug in de server/enterprise wereld. Ampère timmert lekker aan de weg. Vraag me af of ze al competitief zijn qua prijs/kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 2 augustus 2024 13:34]

De cpu's zijn niet de enige die crashen. De beurskoers van Intel stond eerder vandaag op -29%.
Ik denk dat het meest problematische is voor Intel is dat deze resultaten het gevolg zijn van dat melkkoe van het bedrijf geen melk meer geeft: De servermarkt. De servermarkt is veel trager met omschakelen dan de desktopmarkt en vindt een processor die een generatie iets minder snel is niet zo'n probleem. Nu de servermarkt evenwel is overgeschakeld, schakelt die ook niet zo snel meer terug... en dat is geen goede voorbode voor de komende tijd. Dan is 1,6 miljard verlies per kwartaal behoorlijk pijnlijk.

Dan snap ik dat Intel fors gaat bezuinigen: Iok al heeft het veelbelovende technologie in het vooruitzicht, dat brengt niet onmiddelijk verlichting. Het kan dit verlies simpelweg niet uitzitten.
Ik denk dat het meest problematische is voor Intel is dat deze resultaten het gevolg zijn van dat melkkoe van het bedrijf geen melk meer geeft: De servermarkt.
Nope. De cijfers zijn duidelijk. De verliezen zijn geconcentreed in hun Foundry divisie. Ze hebben het plan opgevat om ook voor derden chips te produceren. Daarmee gaan ze de concurrentie aan met TSMC. En het probleem nu is dat al die dure fabrieken erg matig produceren.

x86 ondertussen verkoopt nog redelijk. Kan het beter? Ongetwijfeld, de recente problemen met de 13e en 14e generatie zijn niet goed voor de omzet. Maar dit levert niet de miljardenverliezen op.
Welke cijfers? In 2021 haalde de DCAI-divisie 25,8 miljard USD omzet, in 2022 zakte dat naar 19,2 miljard en in 2023 naar 15,5 miljard. Met de 3,0 miljard van afgelopen kwartaal heb ik niet het idee dat ze dit jaar in de buurt van de 15,5 miljard uit gaan komen.

Dat veroorzaakt als neveneffect inderdaad ook dat je fabrieken niets te doen hebben.
Servermarkt overgeschakeld?

Hun high core count (e-cores) Sierra is een jaar later dan competitie en is een goed product tegen AMD (c-cores) maar geen uitzondering.
Hun P core varianten hebben in huidige Xeon nog steeds pak minder cores veel hoger verbruik en vele lagere IPC bij hoge core count, of het bij die granite einde vh jaar opgelost zal zijn? de kans is klein... de core count zullen ze wel halen (de push naar 128 cores), het effectieve verbruik en marginale GHZ bij hoge core count is afwachten. Wat heb je aan P cores die niet in veelvoud kunnen boosten.
om een idee te geven huidige emerald:
64 core 1.9 base - 2.9 all core 350W TDP
tegen genua
96 core 2.4 base - 3.55 all core 360W TDP
das 50% minder cores, 20% minder boost en dan nog wetende dat IPC 1op1 ghz gezien intel nog achter ligt met hun core... zefs op een 32 core lopen ze gemakkelijk 0.5ghz achter op base en boost. Nee voor een gewone server virtualisatie markt koop je echt geen Intel vandaag de dag tenzij je niet wil of beter weet en maar verder doet. Al de "optimalisatie" Xeon komen dan ook nog eens met een extra prijs, maar de core zelf blijft gewoon de mindere. En dit is dan al zogezegd een inhaalslag tov sapphire die 2Q te laat was en binnen het jaar vervangen door emerald.

het enige wat hun hier al enkele kwartalen nog volume geeft zijn de grote OEM contracten, server oplossingen die "standaard presales design" met een intel komen.

Over het algemeen zijn het ook die OEM contracten vooral in mobile en in desktop die het volume nog maken van Intel client en waardoor hun resultaat nog iets of wat is... het volume van de markt zoals leveringen aan IT, scholen etc altijd standaard intel, stap een consumenten winkeltje binnnen (mediamarkt en andere typische, 8/10 krijg je een Intel voor je neus...)... maar er zijn al grote IT bedrijven die al hun laptop series naar AMD aan het zetten zijn, dus ook die markt blijft niet hun melkkoe.

[Reactie gewijzigd door d3x op 2 augustus 2024 09:40]

Wat ik wilde zeggen: Intel maakt verlies op de servermarkt niet omdat Emerald Rapids niet tegen Genua op kan, dat zou Intel vergeven worden. Maar, omdat de processoren al vele jaren niet tegen die van AMD op kunnen, is de servermarkt toch op AMD overgestapt. Zie dat maar weer terug te krijgen voor de komende kwartalen...
Volgens mij zijn dmantione en jij het eens hoor 😎
En wat denk je nu laptops ook voorzien gaan worden van Qualcom processors (ARM). Dat gaat hoogstwaarschijnlijk ook een flinke hap nemen uit de verkoop.
En ook kans dat de invloed van AI hier ook een rol in speelt, in de keuze om personeelsbestand te verkleinen. En dan is dat natuurlijk minder op het gebied van R&D maar administratieve zaken is een ander verhaal. R&D kan ook gedeeltelijk outsourced worden, dan zijn de kosten niet vast in de boeken maar kan het op andere manieren worden afgeschreven.
Bezuinigen op research & development is niet erg intelligent of te kort door de bocht imho. O-)

En trouwens kunnen ze hun borst nog nat maken met de opkomende gevolgen(en dus kosten ) van de CPU defecten van de 13xxx en 14xxx lijnen/modellen.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 augustus 2024 07:38]

R&D bij Intel is heel breed, bezuinigen wil natuurlijk niet zeggen dat ze niets meer doen aan :) Als er bijv. 2000 weggaan bij R&D en er werken er nog +10.000...
In het kader dat China nu juist hun R&D in chips zeer intensiveert zou ik toch als intel zijnde graag toch nog een goed stuk hun nog voor zijn en willen blijven om relevant te blijven. :Y)
En dat kan niet als je minder mensen hebt? Misschien willen ze juist specialiseren. We weten het simpelweg niet.
In het kader dat China nu juist hun R&D in chips zeer intensiveert zou ik toch als intel zijnde graag toch nog een goed stuk hun nog voor zijn en willen blijven om relevant te blijven. :Y)
Veel van die R&D budgetten in China vallen in een zwart gat door o.a. corruptie
En toch maken ze (in China) de laatste tijd grote(re) sprongen/stappen op de kennis van chiptechnologie.
Afkijken is makkelijker
Want alle vooruitgang in China is natuurlijk door afkijken. Zou het kunnen dat het Westen gewoon z'n langste tijd gehad heeft op bepaalde gebieden en dat Azië nu zichtbaar op de voorgrond stapt?
Zou kunnen, maar erg onwaarschijnlijk, mensen presteren nou eenmaal beter in vrijheid dan onder een onderdrukkend corrupt regime.
Nee, ze zijn nog steeds met een inhaalslag bezig. De Chinese economie draait nog steeds op maar 1 ding waar ze beter in zijn: schaalvergroting van productie.
Het zal nog zeker 20 jaar duren en mogelijk langer voordat er echt innovatie vandaan komt.
Heb je daarvoor bronnen? Of ben je gewoon stereotypes aan het herhalen?
Want wat je zegt klopt niet, volgens verschillende westerse bronnen. China heeft zowel in onderzoek als technologie globaal de lead overgenomen.

https://www.economist.com...e-a-scientific-superpower

https://www.google.be/amp...230301-p5conv.html?espv=1
Ik moet het ze eerst nog maar eens zien doen. Hun economie heeft serieuse problemen. Die zullen ze eerst grondig moeten aanpakken. Anders gaan ze hetzelfde lot als de sovjetunie tegemoet.
Er zijn zeer veel cases bekend waar gewoon keihard uit blijkt dat de technologie gejat is. Oled scherm technologie? Van Samsung ontvreemd, vliegtuig technologie voor de J31 straaljager? Ook gejat. Bij het laatste zelfs dat ze niet echt begrijpen waarom bepaalde zaken gedesigned zijn zoals ze zijn dus ze hebben zelfs de compromisen welke in hun geval niet nodig waren overgenomen. Vrijwel elke commercieel werkzaam cyber security specialist zal dit beamen. Het is namelijk dagelijkse kost dat er pogingen zijn tot data diefstal voor het verkrijgen van technologie.
Samsung heeft in een ver verleden net hetzelfde gedaan voor zijn schermtechnologie, bij Europese merken dan, en kijk waar ze nu staan.
Samsung is op niveau gekomen omdat ze de technologie van Sony hebben opgekocht voor moderne schermtechnologie inclusief een joint venture fabriek.
En wij in het westen laten ze te gemakkelijk afkijken. |:(


In het kader van :
“Keep your friends close and your enemies closer”
Hebben we ze Misschien te “close” gehouden of houden we ze nog. 8)7
(Zodat ze (te gemakkelijk) kunnen afkijken).

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 augustus 2024 08:16]

Dan wachten we toch tot dat ze ons inhalen en dan gaan wij bij hun spieken? :)
Tegelijkertijd heeft China miljoenen universitair afgestudeerden STEM'mers per jaar en dient het 46% van alle wereldwijde patenten in afgelopen jaren...
Een patent indienen hoeft niet perse te betekenen dat het kwalitatief goed/nieuw is, maar het geeft wel een richting.
Er studeren daar per jaar meer engineers af dan Europa heeft.
Elk jaar weer. We moeten in NL en de EU een beetje af van de hobby opleidingen en iets meer mensen effectieve beroepen in begeleiden.
Je moet wel rekening houden dat China qua inwoneraantal bijna 3 keer zo groot is als het aantal inwoners van de EU.
Grappig dat je patenten aanhaalt, want de patent kwaliteit vanuit China is vrij laag. je geeft het zelf deels aan, maar in de realiteit zegt kwantiteit helemaal niets.

Bronnen:
https://repository.law.ui...article=1282&context=ripl
https://www.hhs.se/conten...r-innovation-in-china.pdf
https://www.econstor.eu/b...9/196126/1/1664879382.pdf

Algemeen artikel https://www.rhsmith.umd.e...ional-innovation-strategy
Dat zijn inhaalacties op basis van bestaande technologie. Daar zit weinig R in, het is vooral D.
Over het algemeen is het de laatste post waar je op bespaart, maar er zijn veel soorten r&d. Je zou bvb kunnen besparen op zaken die een lage kans hebben op doorbraken die winstgevend te commercialiseren vallen.
Er zijn technieken/patenten en kennis die niet expliciet geen en weinig winstgevend kunnen zijn maar toch benodigd respectievelijk essentieel (kunnen) zijn voor de toekomst (en om concurrentie voor te zijn voor de komende stappen/ontwikkelingen daarna.

Als jij een patent voor een innovatieve luchtpomp/bandenventiel hebt kan die iemand anders niet zomaar gebruiken om je fiets, wat het product is dat jij eigenlijk verkoopt, (sneller) ermee op te pompen en je fiets te verkopen.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 augustus 2024 07:57]

Er kan prima R&D zijn die leuk is om te doen als het geld binnen stroomt maar niet als je geld tekort komt. Dan richt je logischerwijs de pijlen op zaken met (meer) potentie.

Laten we vooral niet doen of Intel hierom staat te springen en deze afweging compleet ondoordacht uitvoert. Als ze failliet gaan omdat ze zoch niet aanpassen aan de realiteit verdienen ze helemaal geen geld meer. Dus logische keus om te bezuinigen en dat zal gedaan worden waar hun dat mogelijk achten zonder dat ze hun bestaansrecht verliezen natuurlijk.
Helemaal mee eens, dat moet allemaal meegenomen worden als je de winstgevendheid inschat 😃.
Ja maar je kunt niet van echt alles inschatten hoe iets winstgevend kan zijn/worden.

Edison heeft ook duizenden experimenten/pogingen met verschillend materiaal moeten doen om de gloeilamp uit te vinden. En daarbij was voor hem tenminste duidelijk dat het concept/ de idee aan zich van een gloeilamp 💡 wel haalbaar was.
Je kunt dus iets in theorie uitvinden maar de weg erheen in de praktijk moet ook nog uitgevonden worden en de productieprocessen/-modellen/-tools ook.
Je kan dat niet met zekerheid voorspellen, maar als je geen onbeperkte resources hebt moet je wel inschattingen maken en prioriteiten maken.
Je kunt Edison niet helemaal vergelijken met een bedrijf als Intel. Al was het maar omdat Edison het allemaal alleen deed :-)
Edison werkte niet alleen, hij had een research laboratorium met meerdere medewerkers
Dat is inderdaad zo. Tesla heeft toch ook voor hem gewerkt?
uit Wikipedia
"De meeste zaken die in Menlo Park werden bedacht en ontwikkeld werden op zijn naam geoctrooieerd, hoewel in feite Edison enkel de leiding had over het laboratorium en lang niet alles zelf bedacht."
Wikipedia: Thomas Edison
Bezuinigen op research & development is niet erg intelligent of te kort door de bocht imho.
Tja, kort door de bocht kan ook zijn dat je reageert op iets waarvan je totaal niet weet over welk type R&D het gaat. Misschien stoten ze wel een productlijn af, misschien gaat ze zaken outsourcen, of misschien moet elke R&D afdeling een beetje besparen. Je weet het niet maar gaat wel stellingen plaatsen, dat is kort door de bocht.
Exact. korten op je R&D gaan de aandeelhouders niet leuk vinden. Dus ik vermoed dat Intel een flinke duikeling gaat maken op de beurs (lees net pre-market al 21% down). Intel zit nu met de gebakken peren van het MBA beleid wat men jaren ervoor gevoerd hebben toen AMD nog aan het prutsen was met hun buldozer architectuur. Sinds Ryzen CPUs op de markt gekomen zijn, merk je gewoon dat Intel met de jaren langzaam maar zeker technologisch de slag aan het verliezen is. Dat men nog steeds marktleiders zijn heeft minder met de techniek en meer met de marketing/waarde van het merk Intel te maken.

Er is te weinig verniewing geweest van Intel's kant, en AMD heeft gewoon met hun Ryzen/Epyc lijn een heel sterk product op de markt gezet. Het is bijna vergelijkbaar met Boeing, die ook door MBAers geleid is geworden en zich enkel op aandeelwaarde gefocust hebben ipv waar ze ooit zo groot en machtig mee geworden zijn, namelijk engineering. Vandaar dat dit soort bedrijven na mijn mening beter af zijn met CEOs die focus op product hebben (en dus ook diepe kennis hebben wat erbij komt kijken om dit soort producten te maken) dan puur financiele mensen.

En ja Pat Gelsing is zo'n man, maar Intel is een olietanker, dus voordat die weer in de juiste richting varen zal er nog een hele tijd over heen gaan voordat men weer die juiste richting vaart. Dat is niet in 2-3 jaar gefixt.
Vandaar dat dit soort bedrijven na mijn mening beter af zijn met CEOs die focus op product hebben (en dus ook diepe kennis hebben wat erbij komt kijken om dit soort producten te maken) dan puur financiele mensen.
Lisa Su :P

Ze hadden hun fabs af moeten stoten en de AMD weg moeten gaan. Dan hadden ze nu bij TSMC af kunnen nemen, en hadden hun (inmiddels zelfstandige) fabs prima zaken kunnen doen met allerlei afnemers.
Soms zie ik dit soort momenten als een kans om eens goedkoop aandelen in te slaan, maar ik ga het aan me voorbij laten gaan: Te veel donkere wolken boven Intel, telkens als je denkt dat Pat de gifbeker eindelijk leeg heeft gedronken, wordt er er weer een nieuwe portie gif in geschonken. De kwestie met de desktopprocessoren momenteel is technologisch niet zo'n grote kwestie, maar wel iets dat Intel in de komende tijd heel veel geld kan gaan kosten. De servermarkt gaat de komende jaren ook geen winst draaien en een grote foundry worden kost ook tijd. M.a.w. ik zie Intel niet 1-2-3 weer winstgevend.

Het wrange voor Pat is dat niets van de problemen te maken heeft met dat zijn Foundry-strategie niet deugt, al het gif komt uit de storthoop die zijn voorgangers achter hebben gelaten.
Het valt te zien met welke projecten dat die bezig zijn. Projecten met een zeer lage slaagkans kan je als bedrijf als eerst schrappen. Ook selectiever omgaan met nieuwe onderzoeken te starten of strenger zijn in de milestones (ipv na een jaar met een bewijs komen dat het kan dit al na een half jaar).
Ook in overhead kan er enorm bespaard worden bij grote bedrijven.
Kost een baan gemiddeld $666.666 dollar?!

‘$10.000.000.000 besparen door 15.000 banen te schrappen’
Met alle overhead er bij van gerelateerde gebouwen, installaties (voor bv. R&D), bureaus, HR, etc. lijkt mij wel in lijn.
Ja.

Maar serieus: dat is niet wat één baan kost. Maar wel wat er door deze banen wordt verstookt. En dan hebben we het niet over salaris, bureaustoeltje, telefoontje, laptoppie van de zaak, premies voor verzekeringen & sociale vangnetten. Nee, het gaat dan óók om wat dat personeel allemaal verder aan kosten maakt. Stel, iemand uit zo'n team verzint dat ze een 5 minuten durende reclame spot willen uitzenden tijdens de superbowl, ben je al 60 miljoen kwijt aan alleen de zendtijd. En stel je voor dat een ander team bedenkt dat ze een fabriekje van twee nieuwe ASML machines wil voorzien.. ben je ook al weer 700 miljoen verder. Personeelsfeestje erbij, en je gaat al richting het eerste miljard. Als elk team dan bestaat uit 100 man, shit, dan is 10 miljard nog weinig.
Nee, dat is een foute samenvatting van Tweakers. Volgens Intel komt de besparing van 10 miljard onder andere doro 15000 banen te schrappen, maar ook door "operating expense and capital expenditure reductions". Dus ook minder investeringen in nieuwe machines voor hun verliesgevende Foundry divisie. Logisch: als daar nu al overcapaciteit is, dan moet je niet uitbreiden.
Zou dit iets te maken hebben met de plannen voor GPU's?
Daar begon Intel zo'n 10-15 jaar te laat mee. Ik zie Intel Arc niet het bedrijf redden van de neerwaartse spiraal, tenzij hun volgende generatie qua prestatie+compatibiliteit+beschikbare aantallen vs. verkoopprijs significant beter is dan AMD en Nvidia (in ieder geval in het middensegment en voor de servermarkt). Dat scenario is onwaarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 augustus 2024 10:37]

Ze waren er best vroeg bij maar durfde toen al niet door te zetten, nu zijn ze inderdaad rijkelijk laat. Niet dat hun kaarten echt slecht zijn, maar je merkt dat ze de ervaring missen m.b.t. het schrijven van drivers met goede compatibiliteit én performance, het is enorm wisselend.
De 740 was een gefaald product. Het was logisch dat Intel daarna een stapje terug deed. Echter was die stap terug te groot en te langdurig. Daarom noemde ik dat Intel 10-15 jaar geleden aan de slag moest gaan. Toen waren er al zat indicaties dat GPU's (los en krachtig embedded) een significante markt zouden worden.
Als je kijkt hoe Intel met hun eerste GPU op de markt gezet heeft en de stappen die men gezet heeft met de drivers (wat eigenlijk het grootste probleem was voor de launch), is dat niet zo gek slecht. Geef Intel een aantal generaties (ben bijvoorbeeld benieuwd naar Battlemage) om te zien hoe ze stappen gaan maken. Het zou me namlijk niet verbazen als Intel AMD het moelijk gaat maken in het midden segment in de komende generaties. Highend is (voorlopig) Nvidia een gevaren schip, Die hebben met hun CUDA en RT cores gewoon een bijna decenium voorsprong.
Ik ben bang dat een hier ook een hoop koppen gaan rollen. Wat jammer zou zijn, want we hebben echt concurrentie nodig op dit gebied en Intel leek sterk de goede richting op te gaan
Het probleem van Intel is een beetje dat ze links en rechts worden ingehaald. Jarenlange stilstand eist nu zijn tol. Of ze er dan goed aan doen ook flink te gaan bezuinigen op R&D weet ik zonet nog niet. Als ze met kleine innovatieve teams grote sprongen kunnen maken, dan zal het wel weer goed komen, maar als hierdoor ook de innovatiekracht nog verder afneemt dan worden het een aantal lastige jaren.
Dat was mijn gedachte en dus commentaar ook zojuist min of meer (zie boven ) in die trant maar dat wordt mij tenminste ietsjes meer “kwalijk” genomen. |:(

Maar hopen om
met kleine innovatieve teams grote sprongen kunnen maken, dan zal het wel weer goed komen
is niet erg vertrouwenwekkend en erg bedrijfsmatig imho.
Raar dat het op de krant 'DeStandaard' 18000 banen zijn. https://www.standaard.be/..._term=0-2&M_BT=2200998298
Het getal zal wel rond dat aantal komen. Vergeet ook niet dat sommige worden gevraagd om weg te gaan, of daarbij de druk zo hoog wordt, dat ze zelf ook weggaan.
Hadden wij ooit kunnen bedenken dat intel in zo'n situatie zou eindigen als ze vandaag de dag zitten. Ik gebruik sinds het bulldozer debacle van AMD intel cpu's. dat lijkt nu te gaan veranderen bij mijn volgende update. Jammer voor al die engineers dat de management laag zo loopt te klooien.
Je had het op zn minst kunnen zien aankomen!

Intel hun tick-tock aanpak mislukte dramatisch toen ze met 10 nm tech moesten komen.
Alle nieuwe generaties waren eigenlijk 'refresh' producten op 14 nm. Het was eerder tock-tock-tock zonder tick.

Op lange termijn verlies je dan je voorsprong.

CEO Gelsinger zet in op discrete GPUs en foundry services. Dat zijn beide zaken die heel duur zijn om op te bouwen en heel veel tijd vragen. Bovendien hebben ze beide al eerder geprobeerd, zonder succes.

Het gaat nog wel even duren voor de kar gekeerd is. De FPGA afdeling hebben ze al terug de oude naam gegeven (Altera) en staat klaar om verkocht te worden wanneer er nog een paar miljard nodig is.
Tsja, hoeveel mensen hebben ze in de laatste 10 jaar aangeworven?
Bijna geen enkel bedrijf kan een permanente stijging aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.