Intel heeft zijn Arm-aandelen verkocht

Intel heeft zijn aandelen van de Britse chipontwerper Arm verkocht. Dit leverde vermoedelijk zo'n 146,7 miljoen dollar op. Intel bezat rond de 0,1 procent van de Arm-aandelen. Mogelijk verkocht het Amerikaanse bedrijf de aandelen vanwege zijn recente slechte cijfers.

De 1,18 miljoen aandelen werden in het vorige kwartaal verkocht, schrijft Reuters. Dit persbureau becijfert dat de verkoop Intel rond de 146,7 miljoen dollar heeft opgeleverd, op basis van de gemiddelde prijs van Arm's aandeel in dat kwartaal. Intel meldt niet waarom de aandelen zijn verkocht, maar gaf eerder deze maand aan wel kosten te moeten besparen, nadat het bedrijf 1,6 miljard dollar verlies noteerde in het tweede kwartaal van dit jaar. De chipmaker zei om die reden onlangs ook ruim 15.000 banen te schrappen.

Aandelen van Arm worden sinds september vorig jaar verhandeld. SoftBank bracht toen een deel van het chipbedrijf naar de beurs, nadat de beoogde overname door Nvidia in het water viel. Dat Japanse moederbedrijf heeft overigens nog altijd zo'n 90 procent van Arm in handen. De aandelenkoers van Arm is sinds de beursgang met ongeveer 145 procent gestegen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

14-08-2024 • 15:50

33

Submitter: wildhagen

Reacties (33)

33
33
19
0
0
5
Wijzig sortering
"Mogelijk verkocht het Amerikaanse bedrijf de aandelen vanwege zijn recente slechte cijfers."

Mja, Intel heeft 11 miljard aan cash beschikbaar (juni 2024). Resultaten vallen tegen maar ik denk niet dat het de doorslaande reden is om 146,7 miljoen dollar op te halen met de verkoop van wat aandelen.
11 miljard aan cash, maar ook 32 miljard aan kortlopende schulden ;)

Dan is die 147 miljoen dollar wel mooi meegenomen in het (netto) werkkapitaal :)
edit:
Niet dat Intel op omvallen staat, maar cash is king zeggen ze wel eens :)

[Reactie gewijzigd door Herman op 14 augustus 2024 16:47]

Maar over die schulden valt op zich ook niet veel te zeggen, daarvoor heb je ook weer een hele hoop andere cijfers nodig. Als je 1,6 miljard verliest in 1 kwartaal en 11 miljard aan reserves hebt, dan weet je ook dat dat geen jaren kan duren voordat je de trend omdraait.

Aan de andere kant helpen eenmalige inkomsten ook niet echt met het wegwerken van het structurele probleem van schuld.
Aan de andere kant helpen eenmalige inkomsten ook niet echt met het wegwerken van het structurele probleem van schuld.
Dat zie je toch verkeerd, door de eenmalige opbrengsten kun je misschien investeringen doen die renderen en daarmee dus meer inkomsten gaan genereren over de loop van jaren om zo je schuld af te bouwen.
Gezien het 0.1% van arm was, ga ik er voor het gemak van uit dat dit een aandeel was om ook deel te kunnen/mogen nemen aan de aandeelhoudersvergaderingen en zo wat nadere informatie te krijgen.

Aan de andere kant kan het ook goed zijn dat dit aandeel ooit begonnen is als ondersteuning bij het opstarten of omhoog houden van een concurrent toen intel wat meer (en toen ook te veel) in een monopolie positie zat.

Ondertussen is er aan alle kanten ook een ander idee over het aandelen bezit van organisaties in andere organisaties dan wat er 20 of 40 jaar geleden was.
Betekent dat wellicht dat ze stoppen met ARM cores in hun CPU's stoppen voor de boot fase?
@Hayte
Waarom? Aandelen heb je niet nodig om licenties af te nemen.
Een kleine invloed op de richting van het bedrijf via de aandelen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 15 augustus 2024 19:29]

Dat gaat je niet lukken met maar 0,1%
Intel is op de RISC-V trein gestapt, dit is een van de gevolgen.
Hoezo? Je hebt geen aandelen nodig voor licenties, tot vorig jaar kon je niet eens aandelen kopen.
tot vorig jaar kon je niet eens aandelen kopen.
Euhm, je weet duidelijk niet hoe de weredl van bedrijven werkt. Intel kon zich prima inkopen in ARM, want ieder bedrijf kan aandelen van een ander bedrijf kopen. De beurs is alleen publiekelijke " vrije " handel waarvoor in NL een bedrijf een NV moet worden. Beun de haas BV op de hoek kan ook gewoon een aandeel nemen in supermarkt toko op de hoek als ze het onderling eens kunnen worden over de verdeling van winsten (dividenden) en groei van kapitaal etc.

Aandelen op de beurs is alleen maar vrije handel naar het grote publiek. Jij kunt ook in gesprek gaan met de lokale supermarkt ondernemer als je hier wilt investeren.
Ja, dat klopt, maar dus niet publiekelijk. Publiekelijk aandelen uitgeven moet je een beetje voor oppassen omdat dan een grotere kans is voor hostile takeover als je teveel aandelen uitgeeft.
Intel heeft zijn aandelen van de Britse chipontwerper Arm verkocht. Dit leverde vermoedelijk zo'n 146,7 miljoen dollar op. Intel bezat rond de 0,1 procent van de Arm-aandelen. Mogelijk verkocht het Amerikaanse bedrijf de aandelen vanwege zijn recente slechte cijfers.
Het bedrag zet dan weinig zoden aan de dijk voor de problemen van Intel zou je zeggen. Ik had wel eerder ergens gelezen dat Intel nog een bepaald belang in ARM had, maar ik dacht dat dit vooral een strategische achtergrond had: al dan niet op de hoogte kunnen blijven van de ontwikkelingen binnen de onderneming en daarover kunnen meepraten.
Het is heel duidelijk dat Qualcomm aan het bewijzen is dat ARM de toekomst vormt (of RISC-V moet snel komen). RIP x86.
Ik zie geen bewijs. Enige bewijs is dat intel en amd hard op de desktop inzetten op de game performance kroon. Daar is de architectuur beleid op gericht.

Lunar lake en panther lake zijn beide wel sterk gericht op ultra mobile en niet zozeer op game kroon.
Nou, dat is een mooi koop signaal. Intel verkocht jaren geleden ook al hun ASML aandelen. Ik geloof rond de 60 euro. En dat was echt een significant aantal, verkregen door een investment om EUV machines te gaan ontwikklelen. Bij de verkoop werd gezegd "wij hebben er vertrouwen in dat we het zelf beter kunnen".

Je zou er om moeten lachen als het niet om te huilen was. ;)
0,1% van de aandelen lijkt mij dan ook niet heel nuttig voor een bedrijf als Intel.
Ik vermoed dat ze het eerder deden om zoveel mogelijk legale bronnen van informatie te hebben. Bedrijven zijn verplicht hun aandeelhouders te informeren over diverse zaken, zaken die niet eens perse publiek zijn. 0,1% is natuurlijk niet genoeg om macht uit te oefenen of stinkend rijk te worden van je concurrent. Maar het geeft je wel inzicht in waar ze mee bezig zijn (buiten publieke data om).
Welke zaken worden bij een beursgenoteerd bedrijf wel aan aandeelhouders medegedeeld en niet publiek gemaakt?
Sommige beslissingen, board meeting notes, agenda's en moties voor voorstellen. Dit is vaak pas later publiek bekend.
Agenda van de aandeelhoudersvergadering geeft best wel wat clues. Ik krijg die als aandeelhouder van mijn werkgever ook, en pas na de vergadering komen sommige zaken daarvan in het nieuws. Bijvoorbeeld benoemingen in de board.
maar wat houd een willekeurige aandeelhouder tegen dit gewoon via een zwartgrijs kanaal te delen met de pers? Kijk naar het nieuws van de nieuwe CEO van Starbucks en het aandeel vloog omhoog door zijn reputatie.
Wat gek. Het lijkt me toch dat aandelen in armen erg lucratief zijn. :+
Fun fact dat Arm dergelijke grapjes ook maakt. Zo heet hun compacte instructieset voor mobiele processoren Thumb. En hun processorserie Cortex.
Hahaha, dat van Thumb wist ik niet en Cortex had ik nooit zo bij stilgestaan, maar je hebt gelijk.
Nu zijn ze niet meer Arm :+
Ik denk dat je bedoelt dat intel geen ARM meer heeft :+
Mogelijk verkocht het Amerikaanse bedrijf de aandelen vanwege zijn recente slechte cijfers.
In andere woorden.: Intel is arm :Y)
Armloos, ze hebben hun arm aandelen verkocht.
Ze houden geen slag meer om de arm
Klaar met die armoedige grapjes nu
Nou word het wel heel armoedig 🤪

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.