Intel verloor vorig kwartaal recordbedrag van 15,3 miljard euro na massaontslag

Intel verloor het afgelopen kwartaal 15,3 miljard euro. Dat recordverlies was ingecalculeerd, omdat Intel eerder dit jaar een grote ontslagronde aankondigde. De verliescijfers overschaduwen het feit dat Intel ook nog steeds minder cpu's voor pc's verkoopt dan het had gehoopt.

Intel draaide in het derde kwartaal van dit jaar een verlies van 16,6 miljard dollar, omgerekend zo'n 15,3 miljard euro. Dat is het grootste verlies dat de techgigant ooit leed. Daartegenover staat een omzet van 13,3 miljard dollar, wat meer is dan vorig kwartaal, maar ook zes procent minder omzet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen de omzet op 14,2 miljard uitkwam.

Het enorme verlies is grotendeels ingecalculeerd. Intel liet in augustus, bij de presentatie van zijn cijfers over het tweede kwartaal, weten 15.000 banen te schrappen. Dat moest nog voor het einde van 2024 gebeuren. Het verlies dat het bedrijf nu leidt, komt dan ook grotendeels voort uit afkoopregelingen en het verder afhandelen van het massaontslag. De bulk van het afschrijvingsbedrag zit in fiscale regelingen en belastingschulden, schrijft het bedrijf.

Intel wil zich in de toekomst blijven richten op zijn aankomende 18A-procedé en andere consumentenproducten, zegt ceo Pat Gelsinger. Desondanks heeft het bedrijf ook daar weer verlies geleden. Alleen de datacenter- en AI-tak van het bedrijf lieten een bescheiden omzetstijging zien, maar in de Client Computing Group, waaronder cpu's vallen, daalde de omzet zeven procent ten opzichte van vorig jaar. Ook ander bedrijfsonderdelen, waaronder mobiele technologie van Mobileye, draaiden minder omzet dan een jaar geleden.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-11-2024 • 10:14

37

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (37)

37
37
23
3
0
9
Wijzig sortering
Dat komt neer op 1 miljoen per ontslagen werknemer. Zo'n afkoopregeling wil ik ook wel..
De reorganisatiekosten waren veel minder (ca 3 miljard) waarvan personeel maar een deel is.

Het artikel geeft blijk van weinig begrip van financiële materie. Het persbericht maakt duidelijk dat het merendeel zit in versnelde afschrijving (bv fabrieken, actieve, R&D investeringen), afschrijving op goodwill (bv overnames die nooit meer de verwachte winst gaan opleveren) en belastingvoordelen die waarschijnlijk niet meer gehaald gaan worden (bv verrekenen van historische verliezen met toekomstige winsten).

Al dit soort verliezen worden nu maximaal geboekt.
Intel draait los van de ontslagen en alles wat daarbij komt ook al een fors verlies. Dat zit ook nog eens in de cijfers verborgen.

Een groot deel van de (versnelde) afschrijvingen zijn overigens puur administratieve verliezen. Afgeschreven gebouwen en machines zijn administratief misschien waardeloos, maar zijn nog steeds gewoon te gebruiken en kunnen bij verkoop nog altijd geld opbrengen.
Dit soort acties zie je wel vaker in een poging van beursgenoteerde bedrijven. Door in één keer veel verliezen te boeken lijkt het bedrijf het volgende kwartaal weer sterker en kan er gemakkelijker kapitaal worden aangetrokken. Ook de mogelijke overname door Qualcomm zal een rol spelen. Aan de ene kant zijn de boeken nu lekker opgeschoond en is een overname gemakkelijker, maar duurt de overname wat langer, dan is het juist gemakkelijker om aandeelhouders ervan te overtuigen dat Intel een gezond bedrijf is en overname niet in het belang van de aandeelhouders is.
Pat Gelsinger maakt dus netjes 'schoon schip' wegens niet-realistische verwachtingen in het verleden. Dat vind ik een goed idee en het zal blijken dat dit een gezonde representatie geeft van een ongezond bedrijf. Intrinsiek en administratief. Het is vrij lastig om dat voor elkaar krijgen zonder de aandeelhouders voor het hoofd te stoten. De vraag is alleen waarom IFRS niet heeft geholpen om dit eerder naar de oppervlakte te brengen. Advocaten en de marketing afdeling?
Dat willen velen wel.

Echter:

"Het verlies dat het bedrijf nu leidt, komt dan ook grotendeels voort uit afkoopregelingen en het verder afhandelen van het massaontslag"

Klopt niet: https://www.intc.com/news...er-2024-financial-results

Aan het massaontslag is "slechts" 2,8 Miljard USD uitgegeven. En het meeste daarvan is nog niet uitgegeven maar gereserveerd voor de toekomst.

Het bulk van dit verlies komt door:

$9.9 billion of non-cash charges related to the establishment of a valuation allowance against U.S. deferred tax assets.

Ook normale en versnelde afschrijvingen waren hogen dan de kosten voor het massaontslag.

@TijsZonderH
Ik gok er op dat er ook wel werknemers tussen zitten met een pak hogere vergoeding. Een directeur is misschien al paar miljoen op zich? Geen idee wat daar courant is
Er zijn geen wettelijke vergoedingen. Contractueel kun je wel iets afspreken in de VS, maar dat zal een bedrijf alleen doen als ze jou heel graag willen aantrekken. "Vice President" van één of andere divisie? Daar heeft Intel er genoeg van, die zullen niet zo'n contract hebben gekregen. Intel kon historisch altijd makkelijk personeel aantrekken.

Dat laatste is tegelijkertijd ook een belangrijke verklaring van deze vrijwillige ontslagvergoeding. Het zorg ervoor dat Intel in de toekomst ook nog makkelijk mensen kan aantrekken. Ja, zo'n baan is niet zeker, maar je krijgt wel tienduizenden dollars mee bij ontslag.
Als je de LinkedIn berichten leest dan wordt vaak voluntary package, early retirement package, etc genoemd. Regelmatig ook nog met indicaties als generous, no regrets, etc. En dat voor mensen die 20+ jaar voor Intel werkten.
Ik vermoedt dat er meer in zit dan afkoopregelingen, maar dat zal Intel niet verder specificeren.
Vermoedelijk zal ook de 13th en 14th gen problematiek een deel uitmaken hiervan.

Het vervangen of vergoeden van defecte processoren zal ook niet goedkoop geweest zijn.
Voor 50 miljoen Dollar (klein bedrag voor Intel) kunnen ze al 100000 RMA gevallen afwikkelen.
Ze hadden misschien meer moeten innoveren de afgelopen jaren. Steeds dezelfde cpus uitbrengen, geberatie na generatie, ceo na ceo.
Het bestuur had hele andere doelen en heeftbjaren lang zitten luieren tot AMD wel chips kon maken van 10nm of kleiner en nu lopen ze zo achter de feiten aan dat ze TSMC nodig hebben om nog mee te kunnen doen.
Het zal me niks verbazen als Intel echt wordt verkocht binnen 5 jaar.
Ach, dat is ook gezegd over amd die veel langer in een nog beroerdere positie verkeerden en zie wat daarmee is gebeurd sinds de komst van zen1.

Intel heeft nog altijd een enorme productie capaciteit en know-how. Het duurt alleen 3 tot 5 jaar voor de visie van de nieuwe ceo resultaat gaat opleveren.

Gelsinger heeft in een eerder interview aangegeven dat hij de gehele toekomst van Intel heeft gezet op het slagen van het 18a proces. Gedurfd? Wanhoop? Visie? Over een paar jaar zullen we het weten.

Tot die tijd lijkt mij het grootste risico voor Intel liggen in een overname door een partij met diepe zakken. Qualcomm heeft al een poging gedaan maar wie weet krijgt een andere partij ineens interesse.
Amd is anders behoorlijk 'verkocht' door de jaren heen. Ik kan mij nog van jaren geleden herinneren dat de ene na de andere aandelen verkoop ronde werd gedaan om maar cash binnen te halen zodat ze niet failliet zouden gaan. Er was toen een club uit het midden oosten die daar goed gebruik van heeft gemaakt. En gelukkig heeft dit zijn vruchten afgeworpen maar het is destijds echt kantje boord geweest voor amd.
AMD is goeddeels van Vanguard en andere institutionele beleggers inderdaad, dat lijken me niet de slechtste en niet de beste om te hebben als aandeelhouders. Tegelijk lijkt Vanguard wel meer van de lange termijn te zijn, wat ze met AMD dan best wat heeft opgeleverd ook waarschijnlijk, wetende dat ze ook in Microsoft, Nvidia, Apple en andere tech speler zitten.
https://www.tipranks.com/stocks/amd/ownership
En als Vanguard zulke diepe zakken heeft, zou het zomaar kunnen dat straks ook Intel aan dat rijtje wordt toegevoegd. Intel is er volgens mij op gebrand om de naam Intel te blijven voeren, iets wat bij overname door Qualcomm niet zou zijn gebeurd, daar zou de naam Intel langzaam zijn verdwenen. Ik vermoed dat Intel net name hierom nee heeft gezegd.
Dat zal vermoedelijk op een veto stuiten - AMD en Intel in één hand is niet goed voor de concurrentie.
Ja dat is waar. Niet aan gedacht.
Het lijkt me dat het vooral komt dat Intel vasthield aan de eigen interne foundry die achterliep op de concurrentie. Ze zijn nu ingehaald door TSMC terwijl Samsung ten minste langszij komt.
Het is niet zozeer een gebrek aan geld bij de foundry kant van Intel, er is gewoon iets gigantisch mis gegaan daar bij de stap naar 10nm. Ik vraag me af of toen het duidelijk werd wat voor een problemen er waren bij de foundry kant er nog echt een optie was om dat probleem op te lossen met zakken geld.
En de vraag is of ze niet hun eigen graf hebben gegraven met de omkoop schandalen 2 decennia terug toen AMD het lekker deed voor de komst van Centrino / Nehalem architectuur

De reden. Door AMD klein te houden werd de noodzaak tot innovatie en product process optimalisatie geremd. De vraag is of het 14nm++++++++++ debacle ubderhaupt had kunnen plaatsvinden als AMD voor Ryzen al met iets fatsoenlijks op de proppen was gekomen. Misschien had Intel dan al veel eerder z'n fabs in een onafhankelijke structuur ondergebracht die (net als Sony dat doet met z'n camera sensoren) openstaat voor de productie van concurrerende ontwerpen, door ontwepr & productie strict te scheiden

Pure speculatie natuurlijk, maar ik vermoed dat Intel er nu een stuk beter had voorgestaan als AMD niet door het dal was gegaan.
Er is niet zo iets als een 14nm+++ debakel. Wat zou jij doen als je geen concurrentie had 8 jaar lang en de hele wereld jouw product sowieso koopt.

AMD bestond wel, maar was gewoon niet in macht om met wat knaps op tafel te komen 8 jaar lang. Had AMD betere producten toen gemaakt, dan had Intel niet stil kunnen zitten.
Heb het idee dat CEOs steeds vaker voor makkelijke korte termijn winst gaan en na hun de zondvloed, uiteindelijk hebben ze zelf flink verdient en worden ze toch niet ter verantwoording geroepen.
Ik krijg steeds meer het gevoel dat dit de volgende Nokia gaat worden. Lang niet geinvesteerd door de monopoly positie. Nu hopeloos op achterstand in Desktop segment, beloftes na beloftes dat de volgende generatie echt beter wordt. Massa verlies, overheids steun nodig om straks overeind te blijven.... Ik hoop dat Intel toch echt de volgende generatie de zaakjes weer op orde krijgt want een concurentie is goed en belangrijk.
Ga er maar vanuit dat Intel opweg naar de afgrond is, de tekenen zijn daar nu wel naar in elk geval. Kennis van me heeft voor Intel gewerkt en riep jaren geleden al toen hij aan de 13th gen werkte dat bepaalde zaken recipe for disaster waren en tot nu toe komen de zaken die hij destijds intern zei gewoon uit. Intel had niet moeten beknibbelen op kwaliteit en de R&D niet moeten haasten.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 november 2024 10:27]

Ik denk dat Intel net als Nokia als bedrijf het wel zal overleven. Maar in welke vorm is een ander verhaal.

Nokia is nog steeds actief als een bedrijf voor netwerk apparaten en zendmasten. Ook hebben ze nog een tal van patenten waar ze leuk aan verdienen, waarop ze ook nog steeds een actieve R&D hebben.

Aanname/speculatie
Intel zal denk ik in de toekomst misschien wel een soort van ARM kunnen worden, waarop ze nog steeds actief bijdragen aan de x86-64 ontwikkeling, maar meer in lincrtie gaan uitgeven aan anderen.
Waarbij ze misschien zelfs de Intel merknaam aan anderen in bruikleen kunnen geven.
Waarschijnlijk zit hierin toch het echte diepe probleem voor de toekomst van Intel, nl de oude x86. De toekomst zit hem nu eenmaal in het energie zuinig en/of mobiel zijn zoals die ARM CPU. Waar iedereen het hier over heeft is veelal de gaming CPU, maar ik betwijfel of dit wel de winstpakker is, zelf denk ik meer aan server CPU’s ed.
Nokia is wel een treffende voorbeeld. Wikipedia leest:

"Nokia Corporation is a Finnish multinational telecommunications, information technology, and consumer electronics corporation, originally established as a pulp mill in 1865"

De Nokia waar wij bekend mij zijn IS al een hele andere vorm dan toen het begon. Net als Nintendo en waarschijnlijk nog een hele zwik andere bekende technologie bedrijven. Tijden veranderen, bedrijven veranderen mee. Drastisch, indien nodig.
Intel’s verliezen zijn ook deels te wijten aan Apple, die al een tijd eigen chips produceert, de groeiende populariteit van AMD, en de opkomst van ARM-chips die steeds vaker in laptops verschijnen en in de toekomst waarschijnlijk nog verder zullen doorbreken. Intel lijkt achter te blijven in innovatie; de afgelopen jaren zagen we wel kleine verbeteringen, maar geen echte ‘wow’-factor meer. De concurrentie zet steeds grotere stappen, en dat maakt het voor Intel niet makkelijk om deze schade in te halen. Het zou dan ook niet verrassend zijn als het bedrijf uiteindelijk toch een overnamekandidaat wordt.
Intel heeft de afgelopen jaren wel wat vervelende tegenvallers gehad.
1. het 14nm+++++++ debacle
2. de stabiliteitsissues rond 13 en 14th gen icm extreem stroomverbruik
3. niet in staat om de nieuwste nodes zelf te maken. huidige gen processors worden door TSMC gemaakt, niet door Intel

Als je dat combineert met een stuk meer concurrentie van AMD en zeker de X3Ds voor gaming
EN
de slechte server processors voor jaren die keihard werden afgeslacht door AMD Epycs

En we zijn nog niet klaar, want de huidige generatie processors wordt niet echt goed ontvangen, omdat deze (ondanks dat het TSMC N3 proces node is ipv de oude op Intel 10) in feite langzamer zijn dan voorgaande generatie en op een lagere clock draaien.

Ook de hybride cores voor gaming werkt nog niet zo lekker en de Intel APO die dit moet fixen (juist workload naar het juiste type core sturen) werkt nog niet optimaal.
Ik zie ook het probleem dat ze op "zij-producten" niet echt weten te scoren. Ik begon ooit met een Intel SSD, maar die is er niet meer. Het X-point geheugen (merknaam Optane) was ook een doodlopende weg. In mijn volgende PC komt zeker geen Intel netwerkkaart meer te zitten na het I225-V debakel. Intel NUC bestaat niet meer. Iedereen heeft tegenwoordig wel Thunderbolt / USB-4.

Ik vind het allemaal erg jammer, want Intel heeft wel degelijk veel gebracht op dit soort gebieden. Ik denk dat je pas echt doorhebt waar ze allemaal aan hebben bijgedragen als je dit soort innovaties eens op een rijtje zet. Hopelijk werkt hun AI strategie wel, want dat kan wel degelijk veel innovatie brengen.

Intel, doe eens iets geks. Bouw een efficiente 10 gbit NIC in je processors of kom zelfs met een helemaal nieuwe optisch netwerk uit voor consumenten.
Wellicht dat een nieuwe CEO het uit de slop kan trekken :)
We wisten genoeg toen ze hun CPU's met 50% in prijs verminderden om te kunnen concurreren tegen AMD.

https://www.tomshardware....ntel-cpus-price-cuts-2020

Te lang aan de top gestaan en daardoor niet moet innoveren.
Eigen schuld dikke Bult.
*Insert South Park nipple rubbing*
Hoe groter de reus, hoe harder die valt bij het struikelen.
En zo is de datacenter tak even groot als AMD tegenwoordig. Nu zit er wel bij AMD een extra marge dankzij de MI series maar toch. Het aandeel server CPU is drastisch lager bij Intel dan pakweg 5-10j geleden. De Xeon 6 was/is competitief tegen Genoa. Maar die was jaar oud. Toen kwam Turin en het verschil is er dus nog steeds.

Ook in DYI zie je heel duidelijk veel hogere verkoop van AMD. Het zijn enkel de OEM boeren die hun massa producten nog steeds aanbieden met Intel voor de gemiddelde consument en roestvaste IT firma's die enkel nog Intel kopen. Niet dat AMD ooit die volumes alleen zou kunnen leveren... Is trouwens nefast voor de markt als er geen concurrentie is.
De massa's verschillende cpu's die alleen maar voor verwarring gezorgd hebben, de onverzorgde cpu's qua beveiliging en de hoogheidswaanzin hebben dit versneld. Ook het verlies van Apple als klant begint door te wegen. En vooral het gegeven dat men veroordeeld is (die financiële straf is weg, maar de veroordeling niet) weegt op Intel. Zelf komt er van Intel niks nieuws meer in huis tot die gemene praktijken stoppen. En als men Trump verkiest in de VS zal ik wat uit de VS komt, of waarvan de hoofdbasis in de VS ligt (dus waar de fiscale schulden liggen) mijden. Ik wil nl. niet Trump zijn waanzin financieren en als het even kan wil ik de VS daar pijn om doen. Het is alles wat ik legaal kan, maar wat ik kan zal ik doen.
Het terughalen van mr. Gelsinger heeft de zaak niet vooruit geholpen, in tegendeel de oude miserie is herbegonnen. We zien terug bedrijven die geen AMD meer doen - en dat heeft die bedrijven menig contract gekost! Zo weigert Intel wifi-kaartjes in notebooks met AMD-cpu's - en dat was bij een hele grote speler (iemand uit de top10 dus)... Dit om maar aan te geven dat als de EU wil graven dat er nieuwe dolken in Intel gestopt moeten worden. Het is ernstig en het is spijtig dat het EU opperste gerechtshof de commissie in de steek heeft gelaten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.