Door Willem de Moor en Tomas Hochstenbach

De hardware van 2025

Wat kunnen we in het nieuwe jaar verwachten?

02-01-2025 • 06:00

81

Multipage-opmaak

Inleiding

Aan het eind van het jaar kijken we traditioneel terug op het afgelopen jaar: wat was er in het nieuws en welke trends domineerden. We kunnen uiteraard ook terugblikken op ontwikkelingen op hardwaregebied, maar veel interessanter is het vooruitblikken op wat er komend jaar komt. Nieuwe hardware is immers altijd sneller, beter, duurdermooier en bovendien nog niet ingehaald door de nieuwe, snellere generatie.

Op de volgende pagina's kijken we vooral naar wat er komen gaat, al is een kleine terugblik daarbij onontkoombaar – al is het maar om context te bieden. We blikken vooruit op de grote launches van processors en videokaarten, maar ook op andere componenten die in en om je hardware zitten.

Dat doen we met ons team van hardwareredacteurs: Reinoud neemt je mee naar de toekomst van videokaarten en geheugen, Tomas laat zien welke processors en moederborden je mag verwachten in 2025, en Willem neemt ssd's, behuizingen en voedingen voor zijn rekening.

Kirstallen bol

Processors

In de tweede helft van 2024 was het topdrukte op de processormarkt voor desktops. In augustus introduceerde AMD zijn Ryzen 9000-processors, in oktober reageerde Intel met zijn Core Ultra 200-cpu's en de maand erna kwam AMD met het eerste Ryzen 9000-model met 3D V-Cache. Daarmee zijn de line-ups nog lang niet compleet. Begin 2025 zullen zowel AMD als Intel hun nieuwe series verder uitbreiden

AMD: meer X3D's, laptop-cpu's en nieuwe Threadrippers

Van AMD worden onder meer de X3D-modellen met meer dan acht cores verwacht, die vermoedelijk Ryzen 9 9900X3D en 9950X3D gaan heten. Ook gaan er geruchten over non-X-modellen van de bestaande Ryzen 9000-cpu's. Bij de 7000-serie hadden die een lagere tdp, maar omdat de 9600X en 9700X al een lagere tdp hebben dan hun voorgangers, zal een mogelijke 'Ryzen 5 9600' vermoedelijk alleen lagere kloksnelheden krijgen dan het bestaande model.

Ook worden van AMD nog meer laptopprocessors op basis van Zen 5 verwacht. De Ryzen AI 300-serie bestaat tot nu toe slechts uit enkele modellen met tien en twaalf cores, dus er is zeker nog ruimte voor modellen met minder rekenkernen. Ook het verschijnen van een nieuwe Ryzen Z-processor voor gaminghandhelds ligt voor de hand. Er gaan tevens al lange tijd geruchten over een variant met een extreem krachtige geïntegreerde gpu, die wordt ontwikkeld onder de codenaam Strix Halo.

AMD Ryzen AI 300 Computex 2024

Een nieuwe generatie desktopprocessors op basis van Zen 6 hoeven we in 2025 nog niet te verwachten; dat wordt waarschijnlijk het jaar erna. Maar het zou kunnen dat we nog nieuwe high-end Ryzen Threadripper-cpu's gaan zien. De huidige generatie Threadrippers, die eind 2023 uitkwam, is namelijk nog gebaseerd op Zen 4. Vermoedelijk blijft dezelfde socket sTR5 behouden. Volgens sommige geruchten zouden we wel de eerste Threadrippers met 3D V-Cache kunnen gaan zien als onderdeel van de nieuwe line-up. Die komt dan waarschijnlijk op de markt als de Ryzen Threadripper 9000-serie.

Intel: wat meer socket 1851-cpu's en een nieuwe laptopgeneratie

Net als AMD zal Intel het jaar starten met het uitbreiden van zijn nieuwe reeks. Naast de Core Ultra 5 245K, Core Ultra 7 265K en Core Ultra 9 285K zullen er ook goedkopere modellen verschijnen voor de nieuwe socket 1851. Onder meer een Core Ultra 5 235 met veertien cores (6P+8E) dook enkele maanden geleden al op en wordt waarschijnlijk tijdens de CES-beurs begin januari aangekondigd.

Verder lijkt Intel voor 2025 geen grootse desktopplannen te hebben. Wellicht komt er in de tweede helft van het jaar een refresh van Arrow Lake, maar de geruchtenmolen is het daar nog niet over eens.

Voor laptops wordt 2025 een belangrijker jaar, want daarvoor komt Intel met de Panther Lake-processors. Deze cpu's worden grotendeels gefabriceerd op Intels 18A-procedé, terwijl de huidige Lunar Lake-cpu's vrijwel volledig bij TSMC vandaan kwamen. Volgens de geruchten maakt Panther Lake gebruik van een nieuwe P-core met de codenaam Cougar Cove, krijgt hij een krachtigere igpu gebaseerd op Xe3 en wordt ook de npu verder versneld ten opzichte van Lunar Lake.

Kapers op de kust?

In de wereld van laptop- en desktopprocessors hebben we het al jaren over slechts twee fabrikanten: AMD en Intel. Afgelopen jaar kwam daar in de laptopwereld een bedrijf bij, namelijk Qualcomm met zijn op Arm gebaseerde Snapdragon X-processors. Een opvolger daarvoor komt er vermoedelijk pas in 2026, maar er lijkt nog een kaper op de kust te zijn.

Er gaan al geruime tijd geruchten dat Nvidia de processormarkt zou willen gaan betreden. Nvidia heeft weliswaar een verleden met Arm-processors, zoals de Tegra-socs voor smartphones en de processor in de Nintendo Switch, maar zou nu ook aan Arm-gebaseerde cpu's en gpu's voor Windows-pc's werken. Volgens het Taiwanese DigiTimes mikt Nvidia op een release in september 2025. Het lijkt voor de hand te liggen dat Nvidia net als Qualcomm in het begin vooral op laptops zal focussen, omdat de prestatie-eisen daar minder hoog liggen en het doorgaans lagere energiegebruik van Arm-chips een groter voordeel is. Misschien hebben we het volgend jaar in dit artikel ook over nieuwe concurrenten voor AMD en Intel op de desktopmarkt.

Videokaarten

2025 wordt een belangrijk jaar voor videokaarten. Na een rustig 2024 waarin weinig nieuwe gpu’s zijn uitgebracht, is het nu eindelijk tijd voor een nieuwe generatie van zowel Nvidia als AMD en Intel. Intel bracht eind 2024 al zijn eerste model op de markt op basis van de nieuwe Battlemage-architectuur in de vorm van de Arc B580.

Nvidia GeForce

Het grote vuurwerk zal volgens geruchten binnenkort beginnen, met Nvidia dat zijn GeForce RTX 50-serie gaat uitbrengen. Als dezelfde naamgeving als bij de vorige generaties wordt gebruikt, zien we een RTX 5080 en RTX 5090. Vermoedelijk zijn deze voorzien van het gloednieuwe GDDR7-geheugen, wat een hogere geheugenbandbreedte moet bieden. Over de gpu-architectuur op de RTX 50-serie is nog vrijwel niets bekend. Op basis van geruchten zou er hardwarematige ondersteuning voor een doorontwikkelde versie van DLSS aanwezig zijn, net als een uitgebreidere en slimmere aansturing van de stroomvoorziening.

AMD Radeon

Aan de kant van AMD zijn twee geruchten over de volgende generatie Radeons blijven hangen. Ten eerste het gerucht waarover we in de preview van 2024 al schreven. AMD zou geen high-end videokaarten meer gaan maken en zich alleen nog maar richten op het instap- en middensegment. Dit gerucht bleef in de tweede helft van 2024 rondgaan. Dat zou betekenen dat er na de RX 7900 XTX, de snelste Radeon van de huidige generatie die zich met de RTX 4080 Super kan meten, geen opvolger komt voor hetzelfde segment. Het tweede gerucht is dat AMD de naamgeving voor zijn videokaarten gaat aanpassen. In plaats van een RX 9700 XT zou de fabrikant dit een RX 9070 XT gaan noemen. Dat is een klein verschil, vermoedelijk bedoeld om de volgorde van nummers en de segmentering meer in lijn te brengen met Nvidia. De RX 9070 XT wordt vermoedelijk al op de CES aangekondigd, en de eerste kaarten uit de RX 9000-serie zouden in januari al moeten worden uitgebracht.

Intel Arc

Intel heeft weliswaar al zijn Battlemage-architectuur uit de doeken gedaan met de komst van de Arc B580, maar niets wijst er momenteel op dat het bij deze kaart blijft. We weten al dat in januari de Arc B570 uitkomt die met iets lagere specificaties net onder de B580 zal worden gepositioneerd. Verder blijft het wachten tot er meer bekend wordt over de snelste Arc-kaarten die we dit jaar gaan zien. Volgens eerdere geruchten zou de opvolger van de Arc A770, logischerwijs de B770 genoemd, over twee keer zoveel rekenkernen beschikken als zijn voorganger. Dat belooft los van de verbeteringen aan de gpu-architectuur een flinke sprong in prestaties te worden, maar het blijft afwachten of Intel deze hogere specificaties op papier ook kan omzetten naar dezelfde toename in gamingprestaties. Gezien de verbeteringen die de Arc B580 toont ten opzichte van de A580, beginnen alle investeringen van de fabrikant in ieder geval steeds meer op te leveren.

Opslag

Wel of geen Gen5-ssd's?

Voordat we naar 2025 kijken, blikken we kort terug op 2024, en dan met name op de groei van Gen5-ssd's, of liever het gebrek daaraan. Want wat gebeurt er met Gen5? Met het risico in herhaling te vallen, is 2024 wederom niet het jaar gebleken waarin de grote doorbraak van de snellere ssd's kwam. Begin 2022 was de opkomst verwacht, in 2023 bleef de groei uit en ook in 2024 gebeurde er wel iets, maar Gen5 volgt Gen4 in een veel langzamer tempo op dan Gen4 de Gen3-drives opvolgde. Om dat te illustreren: medio 2019 kwamen de eerste Gen4-drives voor consumenten op de markt, en twee jaar later was ruim een derde van de drives die we in onze Ssd Best Buy Guide getest hadden een Gen4-drive. Sterker nog, de laatste Gen3-drive die we getest hebben is de P5 van Crucial, in de zomer van 2021. Daarmee was de opvolging van Gen3-drives door Gen4-drives na twee jaar wel een feit.

Verdeling PCIe-versies ssd's eind 2024

Als we begin 2024, twee jaar na de eerste consumenten-Gen5-drives, alleen nog maar Gen5-drives getest en gereviewd zouden hebben, was de spoeling wel erg dun. In 2024 zagen we bij Gen5-ssd's vrijwel uitsluitend dezelfde Phison E26-controllers met Micron-nand verschijnen. Van alle Gen5-drives is ruim zeventig procent een Phison E26-drive; alleen in de laatste maanden van 2024 zijn enkele drives met een andere Phison-controller, de E31T, uitgebracht. Verder is nog een handjevol drives met een andere controller verschenen, maar die bleven vaak beperkt tot demo's.

Percentages Gen5-controllers

Daarmee lijken Gen5-drives ook in 2025 niet direct de gevestigde Gen4-orde te gaan verdrijven. Los van de vraag of je in het dagelijks gebruik veel van de extra snelheid merkt, hebben Gen5-drives tot dusver twee factoren tegen zich: hun energiegebruik en de daarmee gepaard gaande warmteontwikkeling. Kort gezegd: ze verbruiken soms ruim 10W en worden daardoor lastig te koelen. Tel daarbij hun nog altijd forse meerprijs, zo'n twee keer die van een beetje Gen4-drive, op, en het wordt steeds lastiger hen aan te bevelen. En dat terwijl het aantal geschikte moederborden eindelijk serieuze aantallen krijgt: we tellen momenteel 250 moederborden in de Pricewatch met een Gen5-slot voor ssd's, waarvan ruim de helft AM5-borden.

Die E31T-drives die we noemden kunnen wellicht helpen om het tij voor Gen5 te keren. Ze zijn weliswaar wat minder snel dan de theoretische 14GB/s van de E26-drives, namelijk zo'n 10GB/s, maar dankzij een lager energiegebruik moeten ze ook minder warm worden en daarmee makkelijker te koelen zijn. Dan is het natuurlijk wel zaak dat de prijs ook aantrekkelijk is, want met een veel kleiner prestatieverschil van 7GB/s voor Gen4-drives naar 10GB/s voor Gen5-drives, mag de meerprijs beperkt zijn.

Nandontwikkelingen

Wat kunnen we nog meer met betrekking tot ssd's verwachten? We zagen in 2024 al steeds meer drives zonder eigen dramcache, maar die gebruikmaken van Host Memory Buffer, of HMB. Dat bespaart kosten: er is immers een chip met de benodigde verbindingen op het pcb minder. Ook worden qlc-drives steeds capabeler, dankzij grote caches merk je zelden iets van de inherent tragere prestaties van qlc-nand versus tlc-nand. Het gebruik van qlc-nand in plaats van tlc is vooral voor de prijzen van het nand interessant: op een chip qlc-nand kun je meer data kwijt, dus zijn de kosten per terabyte lager. Een paar jaar geleden maakte het Kioxia- en Western Digital-consortium plannen voor de productie van plc-nand bekend. De 'p' staat voor penta, ofwel vijf: plc-nand zou vijf bits per cel hanteren, waardoor de bitdichtheid verder vergroot. Die techniek zou rond 2025 ontwikkeld worden, dus we zijn benieuwd of daar de komende tijd iets van bekend wordt.

BiCS 8 nand

Sem-foto van BiCS 8-nand. Bron: IEEE

Een andere manier om de bitdichtheid te vergroten, is meer cellen op elkaar stapelen. In onze ssd-reviews noemen we altijd hoeveel laagjes het gebruikte nand heeft. Meer laagjes betekent meer opslag per vierkante millimeter, en dus grotere capaciteiten of lagere kosten. In 2025 willen fabrikanten hun laagjesaantallen verder doen toenemen. Zo heeft SK hynix nand met 321 laagjes gemaakt en zou dat in de eerste helft van 2025 gaan leveren. Samsung heeft V9-nand klaar voor massaproductie: dat levert met 290 laagjes sneller en zuiniger nand op, dat vooral in Gen5-drives tot zijn recht moet komen. Kioxia heeft met BiCS 8 inmiddels 218 laagjes voor 1TB-chips gerealiseerd, en opvolger BiCS 9 zou in 2025 ook voor Kioxia de 300-laagjesgrens moeten doorbreken.

Moederborden en werkgeheugen

Bij de nieuwe, lager gepositioneerde processors die AMD en Intel begin dit jaar uitbrengen, horen ook goedkopere moederborden. Beide fabrikanten introduceren daarvoor nieuwe chipsets.

In het geval van AMD gaat het om de reeds eerder aangekondigde B840- en B850-chipsets. B850 is een rebrand van B650 en wordt vooral uitgebracht om moederbordfabrikanten de mogelijkheid te bieden hun line-ups weer up-to-date te maken met nieuwe features, zoals Wi-Fi 7. De fysieke ASMedia-chip is nog steeds dezelfde. B850 vereist, in tegenstelling tot X870, geen USB4-poorten en ook geen PCIe 5.0 x16-slot voor de videokaart. Ten minste één M.2-slot moet wel PCIe 5.0 ondersteunen.

AMD X870 X870E B850 B840 chipsets

De nog goedkopere B840-chipset is aanzienlijk beperkter en lijkt meer op de bestaande A620-chipset voor budget-AM5-borden. Zowel het x16-slot voor de videokaart als de M.2-slots hoeven bij de B840-chipset slechts PCIe 3.0-snelheid te bieden. Ook is het overklokken van de processor bij de B840-chipset niet mogelijk.

Intussen rijst de vraag of het 'kabelloze' concept van moederborden met aansluitingen aan de achterkant een blijvertje wordt. Begin dit jaar kwamen de eerste componenten daarvoor op de markt en op de Computex-beurs in juni struikelden we over de daarvoor geschikte behuizingen, maar bij de releases van de high-end AMD X870- en Intel Z890-chipsets zagen we geen enkel BTF-moederbord. Als die er ook op de CES niet zijn, beginnen we het somber in te zien voor de toekomst van visueel kabelvrije pc's.

Werkgeheugen

Vorig jaar is er al veel gebeurd met werkgeheugen, en in 2025 zal dat vermoedelijk net zo zijn. DDR5 is inmiddels echt de standaard voor desktop-pc's en er zijn veel opties van verschillende fabrikanten om uit te kiezen. Dat maakt het geheugen betaalbaarder, en ook de snellere geheugenkits zijn in 2024 gestaag goedkoper geworden. Waar DDR-5200 en -5600 eerst de goedkoopste opties waren, is dat nu ook vaak het geval bij 6000 en 6400MT/s. De maximale geheugensnelheden zijn omhooggegaan door een verdere doorontwikkeling van de DDR5-geheugenstandaard, waarbij 8800MT/s nu de snelste officiële door Jedec vastgelegde optie is.

Ook zullen er na een lange aanloop in 2025 steeds meer 24GB DDR5-modules beschikbaar komen. Voorheen was er de keuze uit 16GB-modules die single rank zijn en 32GB-modules die dual rank zijn. De grotere capaciteit betekent een complexer en duurder product, wat met singlerank-24GB-modules deels kan worden gecompenseerd. Dat heeft als voordeel dat er meer capaciteit beschikbaar is zonder dat er overgestapt hoeft te worden naar een dualrankopstelling, wat naast hogere productiekosten ook meer eisen aan de geheugencontroller stelt.

Een veelbelovend alternatief voor conventioneel DDR5-geheugen is de Compression Attached Memory Module Common Standard. CAMM2-modules komen in twee varianten: een met ondersteuning voor DDR5-geheugen en een met ondersteuning voor Lpddr5x. De modules met DDR5-ondersteuning hebben een andere connector dan die voor Lpddr5x-systemen. Een van de grootste voordelen is efficiënter ruimtegebruik op het moederbord ten opzichte van normale DDR5-sloten, wat vooral voor laptops en compacte systemen nuttig kan zijn.

Behuizingen en voedingen

Op het vlak van behuizingen zagen we twee trends die in 2024 (en daarvoor al) zijn ingezet: het gebruik van glas en hout. Een andere trend, die verband houdt met moederborden, is de ondersteuning voor backconnectmoederborden: BTF van ASUS, Project Stealth van Gigabyte en Project Zero van MSI. Daarbij steken de powerconnectors voor het moederbord niet naar voren, maar zitten aan de achterkant van het moederbord, zodat de dikke 24-pinsvoedingskabel en de cpu-voedingskabel(s) niet door het hoofdcompartiment van de kast hoeven. De eerste behuizing met ondersteuning hiervoor was de A21 van ASUS, die in augustus 2023 in de Pricewatch verscheen en dat jaar de enige bleef. In 2024 kwamen er echter zo'n vijftig behuizingen bij, goed voor bijna drie keer zoveel uitvoeringen (kleurvarianten of versies met een ander voorpaneel of andere koeling).

Daardoor is er in ieder geval minder sprake van een afwachtende kip-ei-situatie: er is genoeg keuze uit nieuwe behuizingen die backconnect ondersteunen, zodat moederbordfabrikanten meer dan een handjevol borden kunnen uitbrengen zonder bang te zijn dat er geen kast is waar het in past. Maar dan moeten die moederborden nog wel uitkomen: zoals je op de vorige pagina kon lezen, is de spoeling momenteel nog enorm dun.

Ook worden videokaarten steeds vaker verticaal gemonteerd, of is die mogelijkheid er tenminste. We zagen de eerste kasten met die mogelijkheid al in 2017 verschijnen, maar in het afgelopen jaar is meer dan een derde van alle behuizingen die dat ondersteunen uitgebracht. Samen met verticale gpu-mounts en extra veel glas komt er ook steeds meer verlichting de kast in, meestal in de vorm van rgb-fans. Met steeds duurdere hardware en desktops die grotendeels voor gaming worden gebruikt, zullen die trends waarschijnlijk ook in 2025 onverminderd doorzetten.

Percentages verticale gpu-montage behuizingen

Voedingen

Inmiddels hebben volledig modulaire voedingen de overhand genomen in de Pricewatch: van de ruim duizend ATX-voedingen is ruim de helft volledig modulair en nog maar een derde niet-modulair. Dat scheelt een hoop kabelmanagement, vooral omdat je steeds minder vaak de SATA-kabels (en de Molex-kabels bijna nooit meer) nodig hebt. Samen met de ondersteuning voor backconnectmoederborden in behuizingen komt er zo langzaam een eind aan de kabelbende.

Een belangrijke ontwikkeling in 2024 was de komst van ATX 3.1-voedingen: deze vervangen de beruchte 12Vhpwr-kabel van de ATX 3.0-voedingen. Die kabel, bedoeld om veel vermogen aan krachtige videokaarten te leveren, veroorzaakte in het begin soms problemen. Met de nieuwe standaard zijn de pinnetjes in de connector langer geworden, zodat slecht contact vermeden wordt. Smeulende connectors en schade aan dure videokaarten moet daarmee verleden tijd zijn. Fabrikanten geloven in ieder geval in deze standaard: er zijn in 2024 meer ATX 3.1-voedingen uitgebracht dan ATX 2.x- en ATX 3.0-voedingen. Voor 2025, met onder meer de nieuwe Nvidia 5000-serie die niet bepaald zuinig zal zijn, verwachten we meer ATX 3.1-voedingen met flinke vermogens.

Prijzen en vermogens voedinggenereaties

Wellicht helpt de prijs ook: de gemiddelde prijs van 3.1-voedingen bedraagt 165 euro, terwijl die van 2.x-voedingen gemiddeld 120 euro is. Het vermogen van de voedingen speelt daarbij wel een rol: een ATX 3.1-voeding is lastiger te maken en daarom, en vanwege het segment waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk gamepc's met een stevige videokaart, zijn er nauwelijks ATX 3.1-voedingen van minder dan 750W te vinden. Het zwaartepunt van de geproduceerde ATX 3.1-voedingen, net als bij ATX 3.0-voedingen, ligt tussen de 750W en 1000W (66%), terwijl ruim de helft van de ATX 2.x-voedingen kleiner dan 750W levert.

Reacties (81)

81
81
43
0
0
27
Wijzig sortering
Ik mis in dit artikel Apple als hardware ontwikkelaar?
Ik denk omdat het meer gaat over PC componenten, waarmee je zelf een computer kunt bouwen.
Nee, niet echt, want kijk eens wat er in het artikel staat:
Verder lijkt Intel voor 2025 geen grootse desktopplannen te hebben. Wellicht komt er in de tweede helft van het jaar een refresh van Arrow Lake, maar de geruchtenmolen is het daar nog niet over eens.

Voor laptops wordt 2025 een belangrijker jaar, want daarvoor komt Intel met de Panther Lake-processors.
Dit slaat niet op desktop pc's, maar op componenten. Voel je welkom om het artikel te lezen voor je reageert 😉
Zoals mensen hierboven al terecht opmerkten is Apple niet actief qua productie van de meeste in dit artikel genoemde producten.

Met uitzondering van de processoren dan, maar ze hebben net een paar weken geleden de Apple M4 uitgebracht, dus het is niet realistisch om te verwachten dat ze in het begin van 2025 alweer met een opvolger ervan zouden komen.

Ook gaat er zover mij bekend geen enkel gerucht in die richting.

Daarom lijkt een vermelding voor Apple ook weinig zinvol.
Er gaat natuurlijk een M4 Ultra uitkomen en wellicht wel een M5 later dit jaar, er staat nergens dat het alleen om hardware in begin 2025 gaat, alleen dat het in 2025 uit zou moeten komen.
Misschien omdat die hardware niet los te koop is maar alleen als apparaat. Of maken ze ook daadwerkelijk losse componenten die voor consumenten te koop zijn?
Het is eigenlijk iets breder. In het artikel wordt niet ingegaan op de ontwikkelingen in het productieproces van processoren, concreet de nanometer ontwikkelingen. En dat is waar Apple voorop loopt. Het is mijn inziens vooral interessant of andere ontwikkelaars van processoren (AMD, Intel en Nvidia) een inhaalslag weten te maken. Want Apple lijkt al bezig te zijn met de tweede generatie drie-nanometer voor een m5 en er wordt ook al gesproken over overgang naar 2-nanometer.
Dat, maar er ontbreekt nog steeds meer als je af gaat op de kop van het artikel. Er wordt maar een heel klein deel van hardwareontwikkelingen beschreven. Niets over data center hardware, niet over mobiele devices. Er had beter kunnen staan dat het om ontwikkelingen op het gebied van PC componenten gaat.
Ik heb het idee dat het meeste wat hier in het artikel staat, gebaseerd is op geruchten omtrend CES aankondigingen. Eigenlijk vallen Apple -die nooit op CES is- en serverhardware -geen Consumer Electronics- dus buiten die scope.

Dat wordt niet echt benoemd in het artikel, maar gezien dit eigenlijk al jaren zo is, is dat toch geen enorme verrassing meer?
Ik mis die ook, er staat nergens dat het alleen om losse componenten gaat. Daarom opvallend dat de M-series van Apple en de chips van Qualcomm ontbreken in het overzicht. Het gaat om hardware.
En waar kan ik die dan los kopen?

Zelfs op gebied van storage, die in een Mac Mini in principe vervangbaar is, verkoopt Apple niets los op dit moment.
Het gaat er toch niet om dat je de processor los kunt kopen... het gaat om ontwikkelingen in 2025 op het gebied van hardware. En de nieuwe Apple chips die gaan komen zitten dan wel in een stuk hardware maar daarmee koop je ook de processor. Dan zou er in het artikel moeten staan dat het over componenten gaat.
Daar gaat het mij voor een groot deel net wel om. Want als het niet los verkrijgbaar is, heb je ook niet direct keuze in wat je koopt. Als Apple morgen met iets baanbrekends komt in hun CPU, dan ben je er niets mee, tenzij je net dat ene systeem van Apple koopt waar dat baanbrekende gaat inzitten. Je hebt als consument dan niet veel keuze.
Ik kan nog niet bedenken wat je kan tweaken bij een Apple. Begrijp de omissie wel. Maar wie weet luisteren ze en komt er een artikel wat je met een Apple kan behalve aan en uitzetten. ;)
De scope lijkt nou eenmaal bepaald te zijn op losse pc componenten, al had dat misschien wel even duidelijk in de intro kunnen staan. Anders kun je ook wel vragen waar zijn de tablets, de mobieltjes, de smarthome zaken, de auto's... Hardware gaat nog veel verder natuurlijk.
Kan je dan een Snapdragon X ergens los kopen? Die staat namelijk wel in het artikel.
En waar kan ik die dan los kopen?
Dit artikel heet "De hardware van 2025", er staat nergens dat het om losse componenten gaat.
Daarbij worden er van AMD en Intel de laptopprocessoren genoemd; geef mij eens een paar voorbeelden van laptops waar je zelf je CPU in je laptop kunt zetten / vervangen!
Nee?
(...) We blikken vooruit op de grote launches van processors en videokaarten, maar ook op andere componenten die in en om je hardware zitten.
Daar staan geen 'all-in-one'-systemen, zoals die van Apple, bij. Zoals in veel andere reacties al werd aangegeven, levert Apple geen losse componenten om zelf een systeem mee te bouwen. Dat ze zelf hardware ontwikkelen om in hun eigen computers en laptops te plaatsen, doet daar ook niets aan af.
Ik klikte het artikel inderdaad aan om eens te zien wat Tweakers voorziet qua hardware-ontwikkeling bij Apple, in vergelijk met anderen. Ik had niet verwachte te verzanden in een wat wazige discussie over los-in-de-handel-zijnde-componenten. De tijd dat ik zelf zo optimaal mogelijk PC-tjes in elkaar knutselde ligt al vele jaren achter me. Maar ik ben wel benieuwd naar de ontwikkelingen qua hardware: waar lijken we naar toe te gaan met de processors, de GPUs en de NPUs? Enz. Het artikeltje komt er maar deels aan toe.
Op zich een prima artikel, als de titel wat meer de lading had gedekt.
Deze website heet tweakers he, valt weinig te tweaken aan een apple en veel te tweaken door met losse pc onderdelen zelf wat in elkaar te schroeven ;)
In elkaar lego-en van een PC zien als tweaken… het ambacht erodeert snel.

Ik ben ooit (een paar jaar voor jouw geboorte) begonnen met mijn eigen Apple in elkaar te solderen en daar extra processor en geheugenkaart er bij te klooien, tot zelfs een oscilloscoop. Misschien word ik oud: hardware tweaking is niet meer helemaal mijn ding al zwerven er nog genoeg breadbordjes en allerlei componenten in mijn werkkamer.

Ik tweak vooral vanuit de software. En dat lukt best op een Apple. Ik weet ook wel dat dit voor meer fundamentalistischer hardware tweakers bijna als vloeken in de tweaker-kerk is maar ook zij doen dit. Ik noem bv. overklokken, gewoon via de BIOS. Met mijn zelfgesoldeerde Apple deden we dat nog met losse kristallen en dividers (zelfs op een C64 gelukt).

En, by the way, via die TB-5 die nu op Apple Macbookjes zit, kun je best leuke componenten aansluiten: het hoeft niet allemaal in een kast.

Al met al, lees mij dus niet de les over wat wel of niet tweaken is maar bezie de term in de breedste zin van het woord.
Ja daar ben ik het met je eens ik ben ook benieuwd wat daar de hardware van word.
Waargoed het zal wel geheim blijven zodat ze met donderslag bij heldere hemel met iets nieuws komen.
Wat valt er met hun hardware te Tweaken dan?
De RTX 5080 - schijnt eind januari (21) te komen.
Maar lanceert met een zeer matige 16GB aan ram, terwijl veel mensen eigenlijk 24 of 32GB hadden gehoopt.

Bron: https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5080.c4217
Nvidia heeft zoiets van, als AMD het niet eens meer gaat proberen, gaan wij ook niet meer onze best doen (maar blijven ze wel natuurlijk de hoofdprijs vragen).
Maar mensen blijven wel gewoon in massa Nvidia kopen. Dus het is toch echt de mensen hun schuld.
Als Nvidia geen goede kaarten zou maken dan kochten mensen die ook niet.
Omdat Nvidia nu eenmaal toch beter is dan AMD in GPU's. Dat kan je de mensen niet kwalijk nemen.
Ik vind mijn 6800 XT toch echt beter dan de Nvidia kaarten waar de 6800 XT tegenover stond. En ook beter dan de 3080 10gb.
Maar dat is jouw mening (geen feit) versus mijn mening.
Helaas is feit dat AMD gebruikers (ook hier op Tweakers) erg hard roepen dat zij beter zijn. Terwijl Nvidia en ook Intel gebruikers dat nauwelijks tot niet doen. Mij zegt dat AMD dan een minderwaardigheidscomplex heeft en dat is om een reden. Dat de andere kampen gerust goed zijn. Als AMD zo goed was, hadden ze de verkopen en hoef je niet meer te roepen.
Het is mijn mening over mijn videokaart.
6gb meer videogeheugen (waar ik echt profijt van heb) en ik haal met undervolt en overclock bijna 7900GRE prestaties.
Behalve RT vind ik mijn 6800XT dan gewoon objectief een betere kaart.
nvidia zit gewoon met een andere prijsklasse daar kan je niks aan doen en daar zijn de hardware ook naar.amd is gewoonweg goedekoper daarin tegen.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 2 januari 2025 10:38]

Misschien de kaarten zelf afwachten? 4000 reeks was gewoonweg goed.
Je kan beklag hebben over de RTX4060, maar zelfs die was niet slecht als een entry gamer GPU. Hij draait alles netjes in 1080p en met ook veel meer fps als je 3 dingen meer aanpast per game, dan de reviewers doen out of the box. Die beschrijven eigenlijk worst case scenario omdat ze niks mogen aanpassen dan standaard settings.
Idd of gewoon dlss/fsr gebruiken
Nvidia is niet altijd even consequent met wat dezelfde reeks er met elke nieuwe generatie bij krijgt en dat kan teleurstellen, maar waarom noem je 16GB aan videokaartgeheugen zeer matig? Het is geen verbetering ten opzichte van de 4080, al gaat het wel om GDDR7 i.p.v. GDDR6X, maar zijn er veel games waar je met 16GB nu of in de nabije toekomst mee in het nauw komt?
Zo kijk ik er ook naar. Als je geheugen sneller is hoef je minder ervan te hebben. De doorvoer is belangrijker.

Liever een 8 strooks snelweg met 130km/h dan een 10 strooks snelweg met 100km/h, dat idee.
Dat is volgens mij wel wat kort door de bocht... Als je assets niet in het geheugen passen dan is het niet alleen de snelheid van dat geheugen dat van belang is maar ook de rest van het systeem en de pci-e connectie daarmee.
Maar aan de andere kant vind ik ook dat er vaak wel wat overdreven gedaan wordt over de hoeveelheid geheugen...
Kan het helaas even niet terugvinden, maar John Cormack van id Software heeft in een interview over Doom Eternal gezegd dat ze meer vram willen in de toekomst.

Dit omdat ze het gebrek aan vram beschouwen als de grootste bottleneck om hun games nog beter te maken.

En de man is toch wel een betrouwbare bron als het gaat om game development technieken.
Voor VR development, niet voor gewone games
Doom Eternal in VR? Whoa dat wil ik wel spelen! :)
Hij werkt sinds 2013 voor oculus, geen idee wat die daar precies deed.

Er is een VR doom : "Doom 3: VR Edition"
Heb het even nagezocht, je hebt helemaal gelijk ;)
Frappant dat Idiana Jones, met dezelfde engine, juist nu zo controversieel is met vram gebruik (en verplichtte RT).
Ironisch genoeg werkt het in het voorbeeld dat je schetst juist niet zo. Als je kijkt naar de verkeersdoorstroming, is algemeen bekend dat een lagere snelheid vaak zorgt voor een betere doorstroming (voor het geheel, niet per se voor het individu). In jouw voorbeeld — meer rijstroken en een lagere snelheid — zou dit betekenen dat er veel meer auto's per uur kunnen passeren.

De Fundamental Diagram of Traffic Flow legt dit principe goed uit: Wikipedia: Fundamental diagram of traffic flow, of als je tijd over hebt: https://pure.tudelft.nl/w..._flow_theory_edition1.pdf

Dit is misschien wat off-topic, maar ik vond het interessant om even aan te kaarten!
GPU's hebben geen last van harmonica effect, remafstanden of reactiesnelheid van de bestuurder. Of een veranderlijke dat mensen van strook wisselen of op en afrit problematiek.

Bandbreedte x doorvoersnelheid is dan redelijk wat geldt bij GPU's.
Maar wat een andere reageerder al zei klopt natuurlijk ook: als je het niet eens kan inladen, maakt het niet uit wat je snelheid is, je kan het voor die assets immers niet gebruiken

De reactie over scheuren op de autobaan is dus zowel in de vergelijking als in het originele punt te kort door de bocht gegaan
Zelfs voor de high-end 5090 zal het nog afwachten worden.
Ze willen natuurlijk niet dat die de duurdere AI kaarten in de weg gaat zitten. Dus ook daar is het reëel om geen verhoging van het geheugen te verwachten.
Zijn er concrete tijdspanne waarin de nieuwe Nvidia range en andere Intel Arc kaarten zullen uitkomen? Ik neem aan dat de 4060 ti in prijs zal dalen als de 50x range uitkomt..

Ik wil namelijk een nieuwe 1080 gamepc gaan kopen, maar weet niet wat het juiste moment is...
Deze week zouden de aankondigingen voor 5070-5090 komen volgens diverse leakers. (Ik bedoel de komende 7 dagen)

[Reactie gewijzigd door StGermain op 2 januari 2025 10:40]

Ik heb zelf een 2e hands 4060 gekocht voor 210.
Zoiets is de beste keuze.
Als de 5060 uitkomt kan je dan nog altijd upgraden en je 4060 doorvekopen.
De voorbije maanden was er één 4060 te koop voor 249 nieuw als bodemprijs, ondertussen is dit terug 289 voor de goedkoopste.
Maar zelfs aan die prijs is dit alsnog een goede strategie.
Je verkoopt je 4060 later aan 200 en legt 200 tot 250 bij voor de 5060 (ti?).
Er werd gespeculeerd over Q1 voor de eerste kaarten in de 50xx serie, maar er is nog niets te vinden op NVIDIA.com. Dus ik verwacht niet dat het dan voor begin Maart oid zou worden.
Mischien is een standaard RTX5060 straks sneller en goedkoper dan een RTX4060TI.

Het is de vraag, kan je nog even wachten.
Met de nieuwe standaard zijn de pinnetjes in de connector langer geworden, zodat slecht contact vermeden wordt.
De pinnetjes zijn toch juist korter gemaakt met de nieuwe standaard:
So what's new with the 12V-2x6 connection? To put it simply: more reliability. Compared to the original 12VHPWR connector, the new 12V-2x6 connector has shorter sensing pins (1.5mm) while the conductor terminals are 0.25mm longer.
Bron: Corsair - https://www.corsair.com/e...s%20are%200.25mm%20longer.
while the conductor terminals are 0.25mm longer. |:(
De pinnetjes zijn dus korter, maar de behuizing langer. Zo lees ik het.
Nee, de sensing pins zijn korter, die waar werkelijk de power over loopt zijn langer. Klik even op de link, het plaatje er bij maakt het beter duidelijk.
De extra meetpinnetjes zijn korter geworden, zodat ze - als de stekker niet helemaal goed zit - eerder contact verliezen dan de lange pinnen waar de stroom doorheen loopt. Die stroompinnen zijn dus langer, zodat ze minder makkelijk contact verliezen en vonken trekken, terwijl de sense-pinnen korter zijn zodat onjuist ingeprikte stekkers eerder een fout signaal opleveren.
Yariva Moderator internet & netwerken @willemdemoor2 januari 2025 09:54
Dit klinkt logisch en is natuurlijk ook al iets dat we vaker zien in elektronische applicaties. Zo is de aarde draad van een CEE stekker met 3 fase altijd wat langer. In het geval dat een van de L of N draden eruit vliegt zal deze altijd het langst contact behouden om vermogens veilig af te voeren.

Andersom en vergelijkbaarder in dit scenario is het opladen van een auto. Daar zijn de control pins (2 stuks) korter dan de overige pinnen (aarde, N, L1-3) zodat de communicatie (en dus de stroomlevering) altijd eerder zal stoppen in plaats van dat er nog een hoog voltage over de stekker zou gaan bij calamiteiten.
Als de stekker er niet goed in zit verliezen de sensing pins dus eerder contact. En schakelt de boel uit.
En dat is dan hopelijk op tijd om te voorkomen dat de stroomvoerende pinnen stuk gaan.
2? Doe mij maar een 8-poorts switch!
Geen voorspellingen over chips met AI capaciteiten voor 2025, zodat een deel van AI workloads op beperktere offline modellen gedraaid kunnen worden?
Hoop dat er de komende maanden meer ITX borden verschijnen voor het AM5 platform, het aanbod is wel heel erg karig op dit moment…. Dat in combinatie met een leuke CPU en ik kan eindelijk mijn oude systeem met pensioen sturen!
PC componenten zoals processors, moederborden, videokaarten, geheugen, opslag enz. zijn inderdaad hardware maar dat zit ook in een consoles en handhelds met name Switch 2 wordt heel interessant met Nvidia ARM + RTX mobile + AI en dus DLSS en MS zal dat doen met AMD + FSR maar dan opsplitsen in een console en handheld apart maar het meest interessante is nog dat de muur tussen PC en Consoles verder afgebroken worden en eigenlijk is Steam daar ook al mee bezig met de Steamdeck en wie weet een Steamdock.

Hardware specificaties zijn mooi maar je betaald per spec en persoonlijk vindt ik AI technologie veel interessanter en daar betaal je ook voor maar ik denk dat er meer prestatie winst te halen is via de slimme manier dan ruwe kracht en ook qua prijs lijkt AI interessanter en PS is er al mee bezig met PSSR maar ook Valve en Nintendo en MS zullen dit jaar er mogelijk mee beginnen dus waarom ontbreekt AI ? dat kan als Software zoals MS AI upscaler die naast FSR of DLSS als eindsignaal gebruikt kan worden maar het kan ook op het moederbord of processor gebakken worden en dus Hardware.. aankomende Nvidia kaarten blijken onbetaalbaar voor de meesten..
Een van de grootste voordelen is efficiënter ruimtegebruik [van CAMM2 modules] op het moederbord ten opzichte van normale DDR5-sloten, wat vooral voor laptops en compacte systemen nuttig kan zijn.
Helaas mist iedere verduidelijking hoe en wat er precies anders is. Via Wikipedia kom ik er achter dat het om platte modules gaat (formaatje creditcard?) die op het moederbord liggen en met schroeven vast zitten.

Ik zie niet hoe dit efficiënter ruimtegebruik is, met name op PC's waar geheugen traditioneel haaks op het moederbord staat en zelfs in laptops en mini-PCs betwijfel ik de voordelen: als we naar het totale volume van een module kijken wordt er volgens mij nauwelijks winst gemaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.