Door Mark van der Kruit en Tomas Hochstenbach

Hout, gebogen glas en BTF: alle behuizingtrends van Computex 2024

08-06-2024 • 13:00

38

Designs met hout, compatibiliteit met 'kabelloze' behuizing, small form factor en gebogen glas; het zijn de nieuwste behuizingtrends van Computex 2024. In deze video gaan we onder andere langs bij Corsair, Fractal, NZXT en Cooler Master om te zien wat je kunt verwachten van jouw volgende kast.

00:00 - Intro
00:31 - Corsair 3500X en 9000D
04:10 - Fractal Era 2 en Mood
06:45 - NZXT H7 Flow
08:43 - G-Skill Project Alpha
10:55 - Phanteks Evolve X2
13:00 - Cooler Master Masterbox 500 Prisma en NCore 600

Reacties (38)

38
38
8
2
0
22
Wijzig sortering
Tijdje geleden hoorde je vaak: de desktop is dood. Maar als je alle cases, koelers en moederborden ziet lijkt dat toch niet zo.
De desktop is absoluut niet dood. Verre van zelfs, die gaan nog altijd als warme broodjes over de toonbank. Zie Canalys die rapporteren over Q4 2023:
Total shipments of desktops and notebooks rose to 65.3 million units. Shipments of notebooks hit 51.6 million units, up 4% from 2022, while desktop shipments landed at 13.7 million units, declining 1%.
Bron: https://canalys.com/newsroom/global-pc-market-Q4-2023

Met bijna 14 miljoen verkochte exemplaren in 3 maanden tijd kan je dat nauwelijks 'dood' noemen.

Sowieso zal het nooit dood gaan, want veel tweakers doen aan zelfbouw bijvoorbeeld. Dat gaat meestal alleen met een desktop, want aan een laptop valt relatief weinig zelf te bouwen over het akgemeen.
Maar je bron gaat over (zakelijke) Pre-builds. Wat ik dan nog steeds opmerkelijk veel vind, ben echter wel nieuwsgierig naar PC gebruikers met een eigen build.

We kunnen bijvoorbeeld data opzoeken hoeveel videokaarten er verkocht zijn door Nvidea en AMD alleen kan ik dat niet zo snel vinden. Je kan concluderen dat de meeste mensen die een videokaart kopen dat voor een eigen pc doen.
Ik denk dat ze de zakelijke desktop bedoelen. Waar wij werken is het nu 80+% laptop met docking. Af en toe een desktopje als het een vaste plek is in een werkplaats of magazijn
Als ik mijn laptop niet mee heb naar het werk, dan kan ik eigenlijk direct weer terug naar huis. Of ik moet al geluk hebben dat de 2 werkplekken, die wel beschikken over een thinclient, nog vrij zijn. Desktops zijn hier in elk geval niet meer te vinden.
Op mijn werk bevinden we ons in een "overgangsfase". Desktops uit 2016 en een VDI omgeving waarop iedereen wordt geacht te werken. De omgeving heeft grafische acceleratie nodig voor CAD toepassingen (nVidia Grid of hoe het nu is gerebranded).

De VDI omgeving is in de tests als adequaat getest. Het lastige is dat bij die tests de schaalbaarheid en belasting lastig zijn in te schatten. We hebben niet met alle engineers tegelijk getest.

Resultaat: volledig belast is de VDI omgeving traag en sluggish. Alle VDI waardeloos? Dat is niet mijn signaal. Wel dat er nog de nodige onkunde is over hoe een dergelijke omgeving te schalen. Ook bij de "deskundige" partijen die hierin adviseren. Mijn verwachting is dat een voorstel met VDI hosts die wel adequaat geschaald zijn door een management als niet economisch interessant wordt afgeserveerd.

Terug naar het onderwerp hier. Wat wij nu ondervinden is dat de VDI omgeving die in 2021/2022 is gedefinieerd wordt outperformed door HP 440's uit 2016. Dit is best gênant. HP 440's zijn modale werkstations met echt geen uitdagende grafische hardware. De grafische kaarten raken EOL (letterlijk) en worden vervangen door P2200's. CAD is grafisch niet heel uitdagend. Kritisch blijft altijd wel de use case met grote assemblies (veel en nauwkeurige geometrie).

Voortgaande uitrol van VDI bij bedrijven wordt aangedreven door gebrek aan IT support capaciteit en centralisatie bij internationale bedrijven. Remote gecentraliseerd cliëntbeheer is effectiever. Ook het gebruik van gecentraliseerde databases is een reden. Al is dat niet direct een argument voor virtualisatie van server- en cliëntomgeving. Keerzijde van virtualisatie is wel een grotere gelaagdheid in het IT landschap. Dat zie ik tenminste gebeuren bij databases die op afstand worden benaderd.

De virtualisatie van die serveromgeving is gelaagd en heeft zo haar issues. Los hiervan merken we als we deze serveromgeving (op afstand) met fysieke clients benaderen CAD responsiever werkt. De serveromgeving kan dus met al haar indirectheidsissues opzij worden geschoven. In de vergelijking VDI en fysieke cliënt hardware moet ik concluderen dat VDI moeite heeft kosteneffectief een equivalent te bieden voor discrete hardware die inmiddels bejaard is.

Dit is geen alomtegenwoordig oordeel over VDI. Wel een ongemakkelijke waarheid dat discrete hardware zich qua gebruikservaring maar lastig door VDI met haar overhead laat vervangen. Dit schaalbaarheidsissue remt de VDI ontwikkeling af. Lokale hardware is relatief spotgoedkoop, eenvoudig en rete effectief. Een lastig te pareren doelstelling voor een IT industrie die graag VDI oplossingen wil uitrollen, want veranderen is handel. Mijn inschatting is dat lokale hardware niet dood is en wel weer kan terugkeren. Virtualisatie en centralisatie is daarvoor een verhaal gebleken met te veel haken en ogen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 22:54]

De VDI omgeving is in de tests als adequaat getest.
Klinkt als het bare minimum. Remote Desktop lijkt mij bijna altijd trager dan gewoon lokaal, zeker met zaken als scrollen.
CAD is grafisch niet heel uitdagend.
Is VDI überhaupt geschikt voor CAD?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 22:54]

Op zich was het wel schaalbaar ingericht. 32GB Ram en 4GB discreet graphics geheugen. Wel 48GB/4GB = 12 users per Grid kaart. Ook het aantal toegewezen CPU cores per VDI client was meer dan zat, 4 of 6 cores, weet ik even niet meer zeker. CAD is nog hopeloos single core dus dat merk je in die software niet.

Echter.... De VDI host CPU's waren lager geklokt dan de Xeons uit onze Z440's, en niet van modernste architectuur. Ook de toegewezen GPU resource is voor mij een Black box. Die 12 users doet iets vermoeden maar Grid resources zijn dynamisch naar ik begrijp. Als die toewijzing minder sophisticated is dan ik verwacht dan is mogelijk daar een bottle neck.

We zijn nog doende te begrijpen waar de oplossing tekort schiet. Grid en VDI resource management zijn ook een factor. Even los van hoe capabel dit moet kunnen zijn zie ik de virtuele server + VDI host omgeving als een troubleshoot zwart gat. Teveel hardware en vooral software componenten. Vergeleken daarbij is een discreet werkstation een verademing. Misschien bijt die complexiteit de beperkte IT capaciteit nog in de staart. Tijd gaat het ons leren.

Edit:
Is VDI überhaupt geschikt voor CAD?
Ja, op zich ben ik positief over de kwaliteit van de oplossing die mogelijk is, mits met voldoende budget. En CAD is voor de huidige generatie GPU's echt niet zo spannend meer. Maar de VDI moet niet te druk worden en ze moet ruimhartig worden uitgelegd. Dat laatste gaat denk ik nog teveel fout omdat het onontgonnen landschap is om de schaalbaarheid goed te kunnen beoordelen. De hand op de knip doet de rest. Want VDI hosts zijn duur. En die kosten maken de eerlijke businesscase moeilijk om door te slikken, ten opzichte van fysieke werkstations.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 22:54]

Ook voor een bedrijf geldt dat desktops en notebooks baat hebben bij consumerization, daar kan een vdi omgeving kostentechnisch moeilijk tegenop.
Zeker wel als je er genoeg hardware in doet en daar niet op bespaard. 3d zaken hebben zware gpu's nodig en veel mem. CPU is minder belangrijk. Ook is het belangrijk dat het software pakket dat gebruikt word daadwerkelijk de GPU aan roept en niet stiekem de CPU :+ want dan ga je alsnog nat met je cad. Boeing had jaren geleden al 4 hele vet geschaalde machines met nvidiagrids erin. Op elke omgeving konden 2 cad tekenaars zich volledig uitleven. Even showen in Parijs terwijl de hardware elders stond zonder noemenswaardige latency etc. Maar ja dan had je wat en koste ook wat.
En wie heeft dat gezegd dan😂😂 want die weet klaarblijkelijk zeer weinig over deze industrie dan.
Iemand met een site die clicks dient te genereren.

Daarnaast dien je ook onderscheid te maken tussen de markt voor kant en klare desktops en componenten voor zelfbouw desktops.

De markt voor kant en klare PC's, zoals in jaren '90 en '00 gebruikelijk, is natuurlijk wel zo goed als dood (lees: gekannibaliseerd door laptops). Ik heb ook het idee dat de uitspraken vooral daarop te betrekken zijn en niet op de zelfbouw markt.
De gemiddelde consument is ook geen gamer. Die heeft gewoon genoeg aan een laptop of tablet.
Dit is natuurlijk ook wel een niche, voor gamers/tweaker. Een gemiddelde thuis gebruiker die enkel wat browsed en office dingen doet gaat geen dergelijke case kopen.
Heel simpel gezegd: (PC-)gaming is geen niche, het is een miljardenindustrie.
Zeker zin heb je gelijk. Zakelijk is de desktop dood. Maar prive en dan voornamelijk gaming. Is er veel meer kracht op video gebied beschikbaar dan een laptop kan bieden.
Dood is natuurlijk clickbait net als dat vroeger iedere iets duurdere Android-telefoon een iPhone-killer werd genoemd.

Waar wel is gebeurd, is dat de desktops de woonkamers verlaten hebben. Vroeger hadden best een boel mensen een desktop in een hoekje van de woonkamer/slaapkamer staan.
De huis-tuin-keuken-desktops zijn wel veelal vervangen met laptops en tablets om diverse redenen.

Mensen kopen nu meer met een specifieke reden een desktop. De ‘je hebt eenmaal een computer nodig’-computers zijn dus vervangen met laptops of tablets.

En dan heb je er inderdaad minder van nodig.

Ik heb toevallig vandaag voor het eerst in vijftien jaar weer een desktop gekocht.
Iemand enig idee of de front io van de 9000D gebottlenecked wordt aangezien dit allemaal via 1 kabel loopt?
Het gaat via een USBhub, dus dat betekent dat je per definitie een bottleneck hebt zitten als je alle USBapparaten op volle snelheid wil laten lopen.

Maar in de praktijk ga je daar niet veel van merken, tenzij je al je externe schijven daaraan gaat hangen, samen met een 10Gbps ethernet adapter en nog wat dingen die veel bandbreedte nodig hebben.

Voor normaal gebruik zal het weinig verschil maken, met 10Gbps of meer zit je goed voor de meeste apparaten, ook al delen ze die bus met z'n 6en.
Goed om te weten. Bedankt!
Het blijft toch een interessante markt om zijdelings te volgen, door de enorme bewegingen die er lijken te zijn in de smaak van het publiek.
Ooit, vroeger, lang geleden vonden mensen printplaten lelijk en hadden een case om de hele zooi af te schermen en uit het zicht te onttrekken.
Intussen hoor je met zo'n wereldbeeld duidelijk bij een steeds kleiner wordende niche in de markt voor cases. Wanneer ik mijzelf als voorbeeld van deze -licht anachronistische- groep beschouw: Van de cases in deze video zou ik alleen die van Fractal ooit overwegen wanneer ik weer eens een nieuwe desktop in elkaar wil zetten.

Tegelijkertijd -en dat is wel een mooie ironie- worden de individuele componenten (MB, GPU, voeding) tegenwoordig weer een stuk beter verpakt, waardoor het streven nu lijkt te zijn om een glazen doos met daarin weer een stapel kleine cases per component.

Buiten wat je zelf mooi vindt: Hoe dit soort mode-achtige verschijnselen zich ontwikkelen blijft een fascinerend proces.
Kasten hebben ze bij de ikea, verder leuke video. De 9000D ben ik echt enthousiast over, gaat wellicht mn eerste custom loop build worden :9

[Reactie gewijzigd door sn3lders op 22 juli 2024 22:54]

Ben wel enthousiast over de Mood, was toevallig net bezig met samenstellen van een ITX systeempje.
Iets grotere Apple Cube, maar dan van "Microsoft materiaal" :P
Ik snap niet zo goed waarom er steeds maar nieuwe kasten gekocht moeten worden. Ik heb mijn 7800X3D+4070 Super gewoon nog in mijn Nexus Clodius kast uit 2008 gemonteerd. De floppy drive en DVD-writer zitten er nog in, maar niet aangesloten natuurlijk. Werkt prima, absoluut geen koelproblemen.
Dezelfde reden waarom mensen hun meubels vervangen.
Mensen die een nieuwe PC kopen, niet iedereen upgrade zijn/haar huidige PC's. Sommige komen van een laptop. Anderen willen verbeterde koeling mogelijkheden, nieuwe looks, verbeterde front I/O of een behuizing die beter past bij de kamer (houten details, chique metalen kasten en noem maar op).
In het algemeen is de markt voor custom and pre builds in Amerika 1000x zo groot als dat hier in europa. Je hebt ketens zoals newegg en microcenter, niks van wat we hier hebben komt ook maar in de buurt van wat zij daar hebben. Tevens is alles hier ook veel duurder en heb je minder acties op hardware, vergeleken met usa. Zo had je laats in een microcenter een mobo,amd cpu en ram voor 530 dollar. Iets wat je hier makkelijk 200 meer kost.
Back-To-the-Future, komt er op neer dat kabels en connectoren niet langer zichtbaar zijn. Denk aan GPU voeding via het moederbord etc. Hier kun je meer info vinden op de pagina van Asus voor hun BTF implementatie:
https://www.asus.com/microsite/btf-hidden-connector-design/
Wat ik zelf persoonlijk niet snap, en noem mij maar een ouwe zeikerd, waarom is er zoveel vraag naar al die nutteloze RGB toeters en bellen? Dat heeft toch totaal geen functie? Een paar leuke lampjes, that's it.

Dan zou ik eerder meer aansluitingen willen, meer USB-C types, betere koeling, meer ruimte voor fans zodat hij nog stiller wordt, etc.
Tja kwestie van smaak, de een vind een doodnormale auto het einde, de ander ziet liever spoilers, stickers en neon.

Was er zelf ook nooit echt weg van, of eerder zo van, heb het niet nodig want het voegt praktisch niets toe aan de kracht van de computer, voor de extremisten zelfs is het negatief omdat hij hardcore overklokken je dit soort overhead van LEDjes niet op je stroomverbruik wilt hebben van bijvoorbeeld GPUs.

Tot voor kort was hier alles RGB behalve het toetsenbord, heb het voor blind typen ook niet nodig maar wilde een keer mechanisch met MX-Brown na meerdere dome bordjes te hebben versleten en dan kom je er vaak ook niet omheen, toch is de verlichting wel gaaf achteraf.

Maar nu ik ook een kast met een raam in de kast heb, mede omdat ik al lang fan ben van de CM HAF series wegens de airflow maar er verder ook weinig boeiends te krijgen was om dat gebied wat aan mijn eisen voldeed moet ik zeggen dat het totaal plaatje toch wel leuker wordt.

De eerdere HAF kasten hadden sidepanel fans en dan zie je vrijwel niets, buiten dat het een nog groter stofnest wordt. Ik zocht wel wat met veel mesh aan de voorkant voor de grootst mogelijke airflow intake maar ook ruimte voor een 420mm radiator, veel 2,5"/3,5" bays, E-ATX ondersteuning en plaats voor een lompe videokaart.

In het begin had je vaak of geen licht, of licht in een statische kleur die je niet kon wijzigen, maar men wil graag meer aanpasbaarheid naar eigen inzicht om hun creatie persoonlijker te maken, kan dat op zich wel snappen, zeker als je er een paar duizend erop hebt stuk geslagen. Je ziet ook steeds meer LCD schermen gebruikt worden zowel op als in de kast, zelfs touchscreens of gehele sidepanel ramen die als scherm fungeren.

Anderzijds moeten ze natuurlijk niet de consumenten uit het oog verliezen die het liefst een zo min mogelijk opvallende kast willen hebben, en dan kan ik de natuurlijke keuze voor hout wel begrijpen.
uitvoering: Fractal Design Torrent Black Solid ook niks voor jou? Beste performance en niet te opvallend.
Het niet opvallende was niet echt op mij van toepassing, maar ook niet omdat:
  • Volume inhoud is bijna de helft. (en ik heb al problemen alle kabels in de kast te houden)
  • Het is niet mogelijk 420mm radiatoren in de bovenkant te installeren.
  • 4x 2,5/3,5" bays is te weinig, heb 5 HDDs intern, twee SATA-600 SSDs.
  • Geen 200mm fans en sowieso minder fan capaciteit.
  • Geen ruit (ik zie liever iets dan helemaal niets, H170i koeler heeft ook LCD voor temps)
  • De front I/O stekkers zitten aan de bovenkant, niet voorkant. (irritant want kast staat onder bureau)
Mij staat het ruige uiterlijk van de HAF series dan ook meer aan, de SATA-600 SSDs gaan er uiteindelijk mogelijk uit omdat er nu twee 990 Pro 4TBs inzitten maar daar had ik op dat moment ook weinig aan.

Ik heb ook push-pull voor de fans van de rad als eis gehad, dat heeft goed uitgepakt, maar dan moet je wel genoeg ruimte hebben boven het moederbord wat veel kasten dus niet hebben, heb liever ruimte dan gebrek eraan. Rads onder de pomp installeren is suboptimaal want dan betekent dat het hoogste punt de pomp zelf is met alle problemen die daarbij komen kijken.

En sowieso aan de voorkant/onderkant betekent dat alle hitte gewoon de kast ingeblazen wordt i.p.v. direct naar buiten met de natuurlijke stroom van warme lucht naar boven waar de rest van de componenten niet zo blij van worden. Deze configuratie is goed genoeg om de i9 13900K met 30 minuten Cinebench R23 zonder oververhitting of throttling vol te houden met 5.5Ghz all-core op ~290W verbruik.

Er zitten dan inmiddels ook een totaal van 16 fans in de HAF 700 EVO.
  • 2x 200mm voorin
  • 3x 140mm voorin
  • 6x 140mm 3000rpm (rad)
  • 1x 140mm onder
  • 2x 140mm achterin
  • 2x 92mm slim in hdd-bay.
Maar toch bedankt voor de tip. :)

Wellicht dat de Corsair 9000D meer in mijn rijtje past maar net zoals de HAF 700 EVO lijkt de HDD bay dus geen actieve koeling te krijgen waardoor de schijven elkaar opwarmen en dus oververhitten, dat is wellicht nog wel te verhelpen.

Dat probleem had ik dus bij de HAF 700 EVO, dus twee schijven uit de HDD-bay gehaald, 92mm fans in de bays gedonderd en de rest elders ondergebracht, nu zijn de temperaturen prima. Bij de HAF 700 EVO hielp het natuurlijk niet dat deze zich in een compartiment achter het moederbord achter het CPU-socket bevindt, maar goed.
Lol opzich heel vet maar hoezo overkill :+ Ik heb ooit een PC gehad met Noctua industrial 3000 RPM fans. Die werkte ook heel goed :+

Een rad onder een pomp is inderdaad niet verstandig. Echter je punt over warme lucht de kast inblazen klopt niet. De delta van lucht temperatuur voor en achter je rad is onmeetbaar laag. Zelfs je watertemp is maar ~ 2 of 3 graden verschil tussen voor en na je rad.

[Reactie gewijzigd door Dekar op 22 juli 2024 22:54]

Fractal Design maakt echt prachtige kasten de laatste jaren. Die Era 2 is zo stijlvol. Die zou ik zonder ruzie van het vrouwtje als NAS/media apparaat naast de TV mogen plaatsen gok ik zo.

Maar de Torrent is nog steeds mijn favoriet. Al is die natuurlijk een totaal andere klasse :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.