Wil je een dikke build samenstellen met een socket AM5-processor als basis, dan kom je niet om de duurdere X870-moederborden heen. Maar een moederbord met de goedkopere B850-chipset is een uitstekende basis voor een pc die vriendelijker is voor de portemonnee.
Stiekem is de B850-chipset precies dezelfde chip als B650, en is de B850-serie vooral een kans voor fabrikanten om hun line-up weer bij de tijd te brengen. Zo hebben alle geteste B850-moederborden een PCIe 5.0 x16-slot, wat een prima timing is nu zowel AMD als Nvidia de overstap maken naar die nieuwe standaard, en ten minste één M.2-slot dat op PCIe 5.0-snelheid werkt. Daarnaast komen we features als Wi-Fi 7, 5Gbit/s-ethernet en handigheidjes als schroefloze M.2-montage en eenvoudige PCIe-unlock tegen, die toen B650 uitkwam nog niet beschikbaar of nog niet bedacht waren.
Een AM5-moederbord onder de € 250? Kies voorlopig nog voor B650
Toch hebben met name de goedkopere B850-borden last van het feit dat ze zo veel op B650 lijken. Een van de populairste B650-borden, de ASUS TUF Gaming B650-Plus, kwam op de markt voor 250 euro, maar kost inmiddels nog maar 159 euro (of 169 euro met wifi). Dat B650-bord veegt op alle vlakken de vloer aan met alle geteste B850-borden onder de 200 euro: je krijgt meer en snellere USB-poorten, meer ssd-koelers, betere onboard audio en doorgaans ook een betere vrm. Alleen PCIe 5.0 voor het videokaartslot ontbreekt, maar zelfs bij een RTX 5090 merk je daar helemaal niets van.
Zolang dit soort kwalitatief goede B650-borden breed en voor scherpe prijzen beschikbaar blijven, zijn alle relatief goedkope B850-borden weinig interessant om aan te schaffen.
Met meer budget maakt B850 het verschil
Pas in het luxere segment, waar nieuwe features als Wi-Fi 7 toegepast kunnen worden, biedt een B850-moederbord echt meerwaarde boven een ouder B650-bord. MSI heeft dat uitstekend begrepen met de MAG B850 Tomahawk MAX WIFI. Eigenlijk alles wat B850 nu kan bieden wat nog niet op oude B650-borden zat, heeft MSI op de Tomahawk gestopt: snelle Wi-Fi 7 (inclusief 320MHz-ondersteuning), vier M.2-slots waarvan twee PCIe 5.0, 5Gbit/s-ethernet en alle nieuwe foefjes zoals PCIe-unlock met een knopje en toolless M.2-installatie in het eerste slot. Ook over de audiovoorziening op basis van een Realtek ALC4080 en de prima vrm hebben we niets te klagen. De Tomahawk gaat zodoende naar huis met onze Excellent-award op zak.
Veel meer uitgeven aan een B850-bord wordt dan al gauw weer minder logisch. ASUS voegt bijvoorbeeld een USB4-poort toe aan zijn ROG Strix B850-E, maar voor minder geld heb je al een X870-bord dat er twee heeft, bijvoorbeeld de ASRock X870 Steel Legend. Een high-end bord dat echt in het oog springt is de Gigabyte B850 AI TOP. Met de mogelijkheid om twee PCIe 5.0-videokaarten te gebruiken, twee 10Gbit/s-ethernetpoorten en een zeer krachtige vrm is dit bord onmiskenbaar gericht op een niche, maar daardoor zonder twijfel het ultiemste B850-moederbord, en daarmee ontvanger van een Ultimate-award.
Gelijkspel bij mini-ITX
Dan is er nog een buitencategorie, namelijk die van mini-ITX-moederborden. ASRock heeft met zijn PG B850I Lightning de goedkoopste optie van zo'n 220 euro, al lijkt de voorraad op het moment van publicatie even op te zijn. ASUS en Gigabyte vragen allebei rond de 300 euro voor hun model. ASRock heeft gekozen voor Wi-Fi 6E in plaats van 7 en de onnavolgbare keuze gemaakt om geen foutdiagnoseleds aan te brengen, wat ronduit frustrerend zal zijn als je systeem om wat voor reden dan ook niet opstart.
De ASUS ROG Strix B850-I en Gigabyte B850I Aorus PRO verschillen zo weinig van elkaar dat we ze allebei een Excellent-award geven. In theorie is het een voordeel dat het tweede M.2-slot bij de ASUS ook PCIe 5.0 ondersteunt, maar omdat dat slot achterop zit zonder airflow, is dat in de praktijk niet nuttig. De handige knopjes op het i/o-paneel zijn wel een voordeel van de ASUS. Voor het Gigabyte-bord spreekt dan weer de afwezigheid van een vrm-fan.