Door Friso Weijers

Redacteur

Superslim en toch achterhaald

Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro Review

22-10-2023 • 06:00

245

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro zijn de beste Pixel-telefoons tot op heden, maar ook veruit de duurste. De Pixel 5 was nog een midrangetelefoon, de Pixel 6- en 7-series eindelijk echt high-end, maar met de Pixel 8-serie betreedt Google, gelet op de prijs, het absolute topsegment. Daarmee moeten de nieuwe Pixels zich in alle opzichten kunnen meten met de top van de markt, willen ze echt aanraders zijn.

Beide nieuwe Pixel-telefoons hebben het bekende design met wat kleine tweaks. Door de rondere hoeken en, bij de Pixel 8 Pro, het rechte frame, liggen de toestellen lekkerder in de hand. De Pixel 8 is kleiner dan de Pixel 7, wat ook bijdraagt aan een fijner handgevoel. De nieuwe schermen zijn letterlijk en figuurlijk een highlight. Hoewel we de geclaimde piekhelderheid van 2000cd/m² of meer niet halen in onze tests, zijn het alsnog de felste smartphoneschermen die we tot op heden hebben gezien. Fijn aan de Pixel 8 Pro is dat de randen niet langer gekromd zijn; de wat lagere resolutie hindert in de praktijk niet.

Ook de camera's van de Pixels maken indruk. Ten opzichte van de Pixel 7 en Pixel 7 Pro zijn de verschillen niet heel groot, zeker niet als we kijken naar de hoofdcamera van beide toestellen, maar de andere camera's bevatten wel wat verbeteringen. Zo heeft de Pixel 8 een ultrawide met bredere beeldhoek en macrofunctie. Ook al zitten er aan de achterkant maar twee camera's, dankzij Googles goede digitalezoomfunctie is het camerasysteem toch veelzijdig, met een beeldkwaliteit die meekan met de top van de markt. De Pixel 8 Pro voegt daaraan de mogelijkheid toe om verder in te zoomen, waarbij macrofoto's ook mooier zijn en opnamen met de ultragroothoekcamera scherper. Bovendien heeft de Pro-telefoon extra instelopties en de mogelijkheid om zeer scherpe 50-megapixelopnamen te maken. Daarbij krijgt hij binnenkort een functie om video's te verbeteren, een van de weinige gebieden waarop de Pixel-camera net wat minder kan overtuigen. Het is een beetje flauw dat de Pixel 8 al die opties moet missen, helemaal als je bedenkt dat knutselaars sommige functies binnen de kortste keren aan de praat kregen op voorgaande Pixel-telefoons.

Behalve de beeldverwerking voor de camera, hebben de verdere AI-functies waarmee de Pixel-telefoons zich onderscheiden, vooral betrekking op het heel gemakkelijk kunnen bewerken van foto's, althans hier in de Benelux. De interessante mogelijkheden om andere taken te versnellen, zijn niet beschikbaar in het Nederlands. Al die functies draaien op de Tensor G3-soc, de eerste die echt nieuw is sinds de Tensor G1. Dankzij het gebruik van een eigen soc kan Google een superlange updateperiode aanbieden van zeven jaar. De strakke interface zonder opsmuk en reclame kunnen we ook waarderen.

Google hecht zoals bekend minder waarde aan rekenkracht en de hoogst mogelijke benchmarkscores. Die bieden de Pixel 8 en Pixel 8 Pro dan ook niet; de prestaties liggen in lijn met die van de snelste smartphones van vorig jaar. Gelet op de hogere prijs is die achterstand een beetje teleurstellend, waarbij in het dagelijks gebruik nog wat haperingen optreden en de telefoons tijdens gaming nogal snel opwarmen. Het grootste probleem van de Tensor G3 lijkt opnieuw een gebrekkige efficiëntie, die leidt tot een kortere accuduur. De Pixel 8 en Pixel 8 Pro hebben immers geen kleinere accu's dan de concurrentie, maar toch is de werktijd niet best, vooral bij gebruik van het mobiele netwerk. Dan raken de toestellen uren sneller leeg dan de concurrentie. Tenminste laden de nieuwe Pixels iets sneller op dan die van vorig jaar, hoewel in vergelijking met de Chinese concurrentie nog steeds niet rap.

Onder de streep zijn de Pixel 8 en Pixel 8 Pro daarmee hooguit een aanbeveling voor een select publiek, dat vooral geeft om de uitstekende camera en de strakke Google-software met zijn AI-trucs. Die zijn fijn, maar de minpunten ook best groot. Bij de Pixel 7-serie hielp een lagere prijs nog mee om die te verzachten, maar de Pixel 8 en Pixel 8 Pro staan lijnrecht tegenover smartphones die beter presteren en langer meegaan op de accu, en eveneens zijn voorzien van goede camera's en schermen.

  • Google Pixel 8
  • Google Pixel 8 Pro

Lees meer

Google zet foto Pixel 8 Pro online
Google zet foto Pixel 8 Pro online Nieuws van 30 augustus 2023

Reacties (245)

245
235
125
5
0
67
Wijzig sortering
Een mooie toevoeging zou zijn dat Google heeft geprobeerd de prestaties te verdoezelen door de benchmark apps te blokkeren voor de telefoons:
In a highly unusual move, it has been revealed that Google has blocked reviewers of the Pixel 8 and Pixel 8 Pro from installing popular benchmarks including Geekbench and 3D Mark. Geekbench is a popular benchmark that assesses CPU performance in smartphone silicon, while 3DMark is a benchmark that assesses the GPU performance of a chip. Running benchmarks like these is a typical part of the review process and the review to help formulate their overall assessment of a device based on both objective data and qualitative analysis based on real world usage.
https://www.notebookcheck...-owners-too.759260.0.html

Dit laat voor mij duidelijk zien dat Google bereid is om zijn macht te misbruiken waneer deze die heeft. Met dat nieuwe scannen van sideloaded apps zullen ze waarschijnlijk ook weer misbruik gaan maken van die macht, ben ik bang, en apps weren die ze niet leuk vinden onder het mom van veiligheid.

Update:
Ook een andere interessante aanvulling is dat ze met deze tensor core belooft hadden een echte AI CPU op de markt te zetten maar ondertussen worden de generatieve AI taken gewoon geoffload naar de cloud. Wat betekent dat hier geen offline support voor is:
For all of this generative AI stuff, for anything that actually has to use AI to create things like the AI Wallpaper making, the Magic Editor needs a permanent internet connection. [This is] because every action you take needs to be passed through Google’s servers…It feels so sluggish, that you are constantly reminded that it's not running on-device…It really makes you realize that the Tensor G3 chip inside this phone is not quite flagship level.
https://www.notebookcheck...o-the-cloud.760215.0.html

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 22 juli 2024 13:20]

Dat verhaal over het blokkeren van benchmark-apps is niet nieuw, dat doet Google al langer. Ik heb ze daar ook naar gevraagd en dat is om leaks tegen te gaan, aangezien veel benchmark-apps de resultaten meteen uploaden. Bij de Pixel 7 en 7 Pro was dat niet anders en zodra het reviewembargo verloopt zetten ze dat weer uit. Beetje een storm in een glas water wat mij betreft.

Dat een deel van de AI-features niet offline werkt staat zowel in het artikel als de video.
Persoonlijk vind ik het niet echt een storm in een glas water. Ik vind de verklaring ook onlogisch als het om review exemplaren gaat. Het hele idee van benchmarking is om een idee te krijgen hoe het apparaat gaat presteren tegenover concurrerende apparaten.

Natuurlijk is het blokkeren van informatie lekkende apps voor nog niet afgemaakte pre-release test exemplaren heel andere koek. Daarbij kan nog het een of ander veranderen in het design. Maar zo ver ik weet zijn review exemplaren hardware matig af en zou benchmarken gewoon toegestaan moeten worden.

Het is ook precies een feature waar andere mobiele makers geen gebruik van kunnen maken wat naar mijn mening tot oneerlijke concurrentie leid. Google kan voor zijn eigen platform voorkomen dat er benchmarks gedraaid worden terwijl die bij andere merken wel gebeurt bij de review.
een deel ai functies online, dat is volgens mij niet enkel op phones maar op veel gebied zo. Kijk naar EDR of Vulnerability scanning. AI calculations gaan sneller op grote server omgevingen dan op phones, pc, of servers. Dit zal volgens mij in de nabije toekomst zo blijven. Wat voor mij geen issue is.
Ik hoop dat ze hierdoor een serieuze knauw krijgen van hun kopers. Je produceert allereerst een zeer matige soc welke je niet eens DURFT te laten testen door huidige tools. Vervolgens upload je in matige kwaliteit data van je klant naar je servers (we weten allemaal heus wel dat er veel data achterblijft die AI scanable is) voor het plezier van wat matige AI features om dan ook nog maar eens je prijs te verhogen met een flink aantal knaken.

En dan 7 jaar upgrades geven waarvan ik je nu al kan vertellen dat je helemaal niet op de upgrades zit te wachten als de telefoon al 5 jaar oud is gezien de nu al matige soc erin.

Zum kotzen, zou mijn moeke zeggen.
Hardware heeft allang een punt bereikt dat het gewoon prima is. Mijn stokoude 12 jarige PC wordt gebruikt door mijn ouders met Fedora Silverblue. Dat ding gaat nog steeds soepel. Mijn oude Google Pixel 3 probeer ik ook soms nog om dingen te testen, butter smooth. Mijn Fairphone 5 is vergelijkbaar met een Pixel 6a, beiden super soepele toestellen.

Op een gegeven moment maakt het in de praktijk niks meer uit. Tenzij je video rendering of gaming gaat doen. Beiden werkt prima natuurlijk, maar daar maken de meesten zelden gebruik van en is het wel prima.

Sure, als het sneller en efficiënter kan, dan is dat altijd goed. Maar ik hecht geen waarde meer aan die benchmarks. Het is zelfs op midrange devices al helemaal prima.
Sure, als het sneller en efficiënter kan, dan is dat altijd goed. Maar ik hecht geen waarde meer aan die benchmarks. Het is zelfs op midrange devices al helemaal prima.
Dat maakt het toch niet oké? Er wordt hier geconstateerd dat Google probeert te voorkomen dat reviewers de prestaties van hun toestellen gaan meten. Dan is "maar dat vond ik toch niet interessant" wel de meest gelieerde fanboy antwoord die ik kan bedenken, dit zou je juist boos moeten maken. Dit heeft bij ieder ander merk al eerder voor opschudding gezorgd, waarom zou dat bij Google okè zijn?
Er is een verschil tussen stellen dat:
A ) het niet oké is om benchmarktools actief te gaan weren omdat de SoC niet de snelste is en
B ) dat 7 jaar nutteloos is vanwege de langzame SoC

Het argument "hardware gaat lang mee tegenwoordig" is dus wel degelijk geldig tegen B. Niet tegen A. Het is nog steeds niet oké en iedereen hier wil transparantie, maar ik ben wel degelijk blij met de lange ondersteuning bij Google's telefoons.

Ik heb een Pixel 6 en alhoewel deze niet zonder problemen is, stelt deze me op de een of andere manier minder teleur dan mijn vorige aankopen. Dit is niet om Google goed te praten, maar als ik alle merken moet weren die ooit smerige truukjes uitgehaald hebben blijft er weinig over om te kiezen behalve de Fairphone. Maar die is dan weer erg duur voor wat je uberhaupt krijgt. En volgens mij nog steeds enorm niche qua verkoopcijfers, dus dat blijkt toch ook lastig om goed te vermarkten.

TL;DR veel boefjes (dit keer Google) en het is absoluut essentieel dat dat aangekaart wordt, maar uiteindelijk moet er toch een telefoon gekocht worden.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 22 juli 2024 13:20]

TL;DR veel boefjes (dit keer Google) en het is absoluut essentieel dat dat aangekaart wordt, maar uiteindelijk moet er toch een telefoon gekocht worden.
Ik reageer op iemand die A baggetaliseert om de redenen die jij aangeeft om B te verdedigen. Niet dat ik het met die redenen eens ben overigens: je accu gaat er op achteruit en na maximaal 5 jaar trekt die SOC 'm gewoon leeg voordat je thuis bent, iets wat de benchmarks ook voorspellen.
Daar heb ik het niet over, meer de titel en nadruk in de review op de benchmark resultaten. Alsof het super veel uitmaakt in het dagelijks gebruik als je een "lage" synthetische benchmark score hebt. Heb zelf geen Pixel, ben dus geen fanboy.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 22 juli 2024 13:20]

Het zou oké zijn als de prijs ernaar was. Dit is simpelweg een budgettelefoon voor een veel te hoge prijs.

Edit: @UPPERKEES je zegt net nog dat je een pixel 3 hebt???

[Reactie gewijzigd door Lodd op 22 juli 2024 13:20]

Pixel 3 is zwaar afgeschreven. Ik gaf aan dat dat toestel ook nog gewoon snappy en smooth is, dat bedoel ik met dat die benchmarks niet zo super belangrijk meer zijn. Het weegt wel mee, maar je krijgt met een Pixel 8 een hoop andere bonuspunten waarvoor je betaald. Voor mij het ook niet waard, ik ben gelukkiger met een Fairphone 5.
Die Fairphone zou mooi zijn als ie kleiner was. Veel te groot helaas voor mij.
Ik gebruik mijn Pixel 3a nog dagelijks. Na bijna 4 jaar is de accuduur gereduceerd tot een dag maar verder draait alles nog als een zonnetje.
Er wordt hier geconstateerd dat Google probeert te voorkomen dat reviewers de prestaties van hun toestellen gaan meten.
Je reactie laat je anti-Google/Pixel gevoelens wel heel erg uitblinken. Zoals wout al aanhaalt is dit om het vroegtijdig lekken van benchmarks tegen te gaan.
Als je had verteld waarom het oké is om te voorkomen dat reviewers hun toestellen gaan benchmarken, dan had je punt nog enigszins relevant geweest. Nu benoem je in andere woorden wat ik zelf al had gepost en probeert daar vervolgens een waardeoordeel aan te plakken, de logica volgt alleen niet.
Ik vind prijzen van rond €150 voor het vervangen van een accu bij een Pixel 7. Zou je dat bij een telefoon van vier jaar oud nog laten doen? Ik denk dat velen dan een nieuwe kopen.
Mijn ervaring is dat velen die telefoons in deze prijsklasse het eerste jaar kopen, na 2-3 jaar weer het 'nieuwste' model willen.

Benieuwd wat de resell value is van een pixel 8 pro na 2 jaar...
Ik investeer juist in een duuurdere telefoon om er langer mee te kunnen doen.
Vervang je de accu nooit?
Jawel: bij m'n OnePlus 6 heb ik de accu laten vervangen, daardoor heb ik er langer mee kunnen doen dan wanneer ik dat niet had gedaan. Ik ga dat bij m'n volgende telefoon zeer waarschijnlijk weer doen, aangezien bij mijn wensen/gebruik de accu als eerste de bottleneck vormt.
Goed bezig! En dan LineageOS (of de eerdere variant) erop?

Dit heb ik ook overwogen met mijn OnePlus Nord (1). Accu kost €66. Ik had alleen willen weten waar ik tegenaan zou kunnen lopen met LineageOS, of welke features ik verlies.

De Nord is een middenklasse telefoon, maar hij werkt na 3 jaar en 3 maanden nog 100% en is nog in topstaat. Ik vind het eigenlijk zonde om een andere telefoon te kopen.

De laatste update was officieel in juli j.l., maar tot mijn verrassing kreeg ik eergisteren nog een security update. Geen idee of OnePlus mij nog vaker gaat verrassen met een update...
Ik was vroeger altijd van de alternatieve OS'en inderdaad ja, maar heb het nu maar gelaten bij waar het officieel is gestopt: Android 11 (OxygenOS 11.1.2.2) met beveiligingsupdates tot 1 nov 2021. Niet ideaal dus, vandaar dat ik nu veel waarde hecht aan het updatebeleid van m'n volgende telefoon.

De Nord was inderdaad ook een goed toestel voor het geld! Maar ik snap je twijfel om er nu nog in te investeren gezien de aanschafprijs...
Daarom ook: Fairphone, maar dan klagen mensen ook over benchmark scores die niet in de weg zitten in dagelijks gebruik.
Ik klaag meer over de prijs, alles boven de 300 euro vind ik heel veel voor een telefoontje. Ik wil geen top-CPU, sloot RAM, 244 hz scherm en AI-optimized onzin, ik wil een redelijke accu, prijs, en scherm, en geen troep erop. Ik had even wat hoop gevestigd op een Pixel 8a of 7a, maar gezien de trend gaat ook die duur worden (500+ euro), met zo te zien matige specs waar het telt.

Als Fairphone een 5-light uitbrengt sta ik vooraan in de rij.
Fairphone brengt al een "light" phone uit die het 8 jaar moet volhouden. Telefoons van 300 euro gaan juist niet lang mee.
€ 450 betaald voor mijn Pixel 4a 2,5 jaar geleden. Perfect toestel, nog steeds. Support gestopt. Hoezo?
3 Jaar support voor een telefoon is echt onacceptabel. En maar klagen over het milieu. Waarom moet ik een perfect toestel vervangen zo snel??
Ga dat oplossen met een ROM van LineogeOS maar ideaal is het niet. Want om nu weer bijna € 500 !!! uit te geven aan een Pixel 7a vindit ik echt te gortig. Jammer ook dat telefoons, zelfs deze relatief compacte, maar blijven groeien. Ik wil kleiner.
Mee eens. De updatetijd is veel te kort. Daar zou een wettelijk minimum op moeten zitten, en het moet geregeld worden als de fabrikant failliet gaat.
Ik hou mijn hart vast wat er gebeurt met de Chinese EV's in Europa...
95 euro: https://www.phonerepairs....reparatie/google-pixel-7/

99 euro: https://gsmreparatieplaza...martphone/google-pixel-7/ en https://gefixt.nl/google-pixel-7-pro-reparatie/

80 euro: https://gsmreparatie.nl/r...ogle/pixel/pixel-7-gvu6c/

Dat zou ik er na een jaar of 3,5 zeker nog voor over hebben om de 6 of 7 jaar vol te kunnen maken met bijvoorbeeld een P8P. Qua camera en scherm denk ik dat het toestel die tijd ook wel vol kan maken, qua SoC wellicht wat minder toekomstbestendig maar dat hangt er helemaal vanaf wat de updates met het toestel gaan doen.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 22 juli 2024 13:20]

Goed gevonden. Dat is aanmerkelijk goedkoper dan wat ik vond en wat mij nogal deed schrikken (€150).
Dat laat de slinger weer een beetje richting Pixel gaan.

Ik denk niet dat de performance een probleem wordt, tenzij je de nieuwste games wilt spelen.
Gewoon zelf doen. Als ie stuk gaat is het tijd voor een nieuwe.

Ik heb wel een ~€100 valbestendige baksteen als reserve natuurlijk.
Moet je wel een goede accu kunnen vinden. Ik heb bijvoorbeeld voor OnePlus een 1 op 1 identieke accu besteld bij een niet de noemen webshop hier in Nederland en die geeft niet juist de voltage terug. Qua uiterlijk zijn ze identiek maar de accu percentage gaat geregeld van 100 naar nul en blijft daar uren staan waarna hij uitvalt. Tweede exemplaar zelfde geval simpel weg imitatie dus.

[Reactie gewijzigd door Puddi Puddin op 22 juli 2024 13:20]

Praat me er niet van. Ik heb een stuk of 5 accus voor een Samsung toestel liggen. Op het eind deed ik het er ook een beetje om, de meeste verkopers zijn destijds wel van Bol gehaald (officiële adres was vaak een minieme loods, rijtjeshuis of afgelegen woonboot overigens). Ik raad aan expres een B-merk accu te kopen, die doen het meestal prima want die concurreren op kwaliteit ipv nep. De vraag is ook hoe lang die A-merk accus al op de plank liggen, een "verse" doet het meestal beter...

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 13:20]

Ja het erge is hij word geadverteerd als originele accu. Maar die zijn blijkbaar niet te koop voor reguliere consumenten.
Ik denk dat ik ooit in dezelfde val ben gelopen met de accu voor een OnePlus 3. Daar heb ik de sticker vanaf gehaald en toen bleek het geen originele OnePlus accu te zijn. :(
Precies. Wie kijkt er nog naar benchmarks? Net als pixelpeepen met digitale camera's. Ik ben erg tevreden met mijn Pixel 7 Pro en begrijp niet veel van het commentaar op batterijduur en de zogenaamd magere prestaties van de soc. Je moet zo'n ding gewoon in de praktijk proberen, dan zie je dat het allemaal heel erg meevalt. Ik laad mijn Pixel nooit verder op dan 80%, en zo hoeft ie maar een half uurtje aan de lader elke ochtend. Ik eindig de dag meestal tussen de 20 en 30%. Als ik slaap staat ie in bedtijdstand.
Misschien ben ik geen poweruser, maar ik kreeg er met mijn Samsungs die ik hiervoor had zo'n beetje hetzelfde uit, hoewel ik die wél altijd naar 100% laadde (ik wist toen niet beter). Dus je zou kunnen zeggen dat ie het wat dat betreft zelfs beter doet dan mijn Samsung Note 20 Ultra die ik hiervoor had.

Maar goed, ik denk dat het gros van de mensen die commentaar hebben op de Pixels er zelf geen hebben en alleen maar blindvaren op die benchmarks, waar niemand echt wat aan heeft. Smartphones zijn al jaren op een nivo dat meer power geen reet meer uitmaakt. Misschien een enkeling die iets bijzonders doet die dan extra power nodig heeft, maar grosso modo is het al jaren meer dan genoeg. Daarom ben ik er ook mee gestopt om Samsung flagships te kopen en mijn voorgenomen overstap naar iPhone af te blazen (ik wilde wat anders...) omdat ik geen zin meer heb om €1400 uit te geven voor een telefoon, waar ik voor €800 feitelijk precies hetzelfde heb. Ik mis namelijk niets. Die duurdere flagships hebben niets dat ik nu niet heb en de extra cpu power mis ik ook niet. Die Pixel is niet te langzaam.

En ja, benchmarks blocken is niet ok. Maar dat boeit mij nu even niet, want ik kijk er toch niet naar.
Ik heb een pixel 7 en ik erger mij kapot aan de batterij. Vanaf dag 1 eigenlijk al.
De batterij loopt zo snel leeg dat ik het haast geen dag vol hou met de telefoon, ook het laden gaat niet zo snel dus hij ligt regelmatig twee keer per dag aan de lader/powerbank.
Ook ik ben niet echt een power user maar dit is echt teleurstellend.
afgelopen weekend had ik een feestje, om 21.30 met 100% van de lader gehaald. 15 minuten navigatie aan gehad, 1 foto gemaakt en 1 filmpje, 04.30 richting huis met weer even kort navigatie aan. Eenmaal thuis aangekomen batterij percentage 23%
Dat is echt niet goed, nee. Die ervaring heb ik niet.
Sinds de upgrade naar android 14 ben ik tevreden over de accuduur met mijn pixel 7.
Laad hem in de nacht op en kom dan gemakkelijk de dag door.
Ja, inderdaad. Maar zoals je ziet, doet deze Tensor G3 onder voor de Snap 8 gen 1.

En die is alweer richting de 3 jaar oud. En zoals je ziet, zijn er inmiddels al behoorlijk wat toestellen met de opvolgers erin, die rustig tweemaal zo snel zijn.

Natuurlijk, je kan prima een vergelijkbare SoC kopen op dit moment in een goedkoper toestel en die alsnog 5 jaar gebruiken.

Je koopt hier echter een €800 of 1100 toestel met een kwa performance midrange SoC uit 2022 niveau prestaties. Terwijl er dus vorig jaar al toestellen waren van rond de €500 die hier overheen gingen.

Nu nog niet zo'n probleem, maar software wordt wel steeds veeleisender. Als je het puur en alleen om foto's en Googles apps doet, prima. Maar je gaat gewoon merken dat je over 2 jaar onder het flagship niveau van 2022 zit.
Wat voor apps zouden voor problemen zorgen? Wat zijn apps die een flagship benchmark monster nodig hebben? Naar mijn ervaring opent alles in een fractie van een seconde. Tenzij je het hebt over games met raytracing en dergelijke? Daar heb ik een PS5 voor.
Laat ik voorop stellen dat het maar net is wat je gewend bent.

Maar je huidige Fairphone 4 (750G) of mijn GT Neo 2 (870) zitten rond dezelfde performance. Zijn jaren ouder en waren nooit in de richting van de €800. Sterker nog, vorig jaar kon je voor die prijs beide toestellen kopen.

Het probleem ontstaat al bij niet ray traced games. En nee, natuurlijk niet, die ga je niet spelen op een telefoon. Of zelfs op een Steamdeck. En ja, leuk het werkt op een PS5, maar ook op een 3080/90 GPU is RTX soms al iets teveel.

Gewoon al OpenVPN draaien en dan grote file transfers doen. Sommige games openen op mijn SD 870 in een 8 seconden terwijl de ook al oude SD 8 gen 1 dat in 2 a 3 seconden doet.
Grote set aan burst foto's schieten, de Wifi en 5G snelheden variëren ook behoorlijk.

Met de Pixel 7 en 8 loop je er af en toe al tegenaan dat websites, of relatief lichte apps als Lightroom niet soepel reageren.
De GPU die in de SoC van Google zit, is de Immortalis MC10, waar je dus inderdaad de nieuwe versie van terug vind in een Dimensity 9200+.

Het probleem met dit alles is vooral het achterloopt op de curve. Het is geen probleem als je een Snap 888 of een 8 gen1 koopt in 2023/2024. Je betaald dan 400-500 euro en hebt een prima toestel dat nog even mee kan. Over 3 a 4 jaar wordt dat als "minimum" verwacht door veel software. Terecht of niet, veel games maar ook normale productiviteitsapps worden dan naar een andere standaard geoptimaliseerd.

Google verkoopt je hier €500 performance voor €800 ~1000. En probeert veel taken naar de cloud over te dragen. En het is hun eigen beestje, dus je bent afhankelijk van hen rechtstreeks voor optimalisatie. Reviewers lijken nu over de 8 (wederom) eenduidig te zijn dat het "anemisch" aanvoelt.

Niet voor iedereen een probleem. Maar je krijgt hier duidelijk minder waar voor je geld.
Mijn oude Fairphone 4 was slechts een voorbeeld. Inmiddels heb ik een Fairphone 5 van mijn werk, wat ook geen benchmark monster is. De prijs is hoger wegens andere redenen (fairtrade, modulair, lange support). Ik kan 900 Mbit/s uit mijn WiFi 6 verbinding trekken (Freedom internet), dat is meer dan mijn laptop kan. Mijn VPN's zijn net zo snel als op mijn laptop. Burst foto's schieten gaat prima en op 5G trek ik in huis makkelijk 300-400 Mbit/s. En zoals ik al zei, die hoge benchmarks zijn pas boeiend met high end games (maar ook dat is overdreven vind ik, het werkt op dit toestel ook gewoon zonder stotters) en video editing/processing. Dat laatste zou denk ik de enige reden zijn om echt te gaan voor een high end toestel.

Verder heb je gelijk dat deze dingen erg duur zijn, maar die prijs lijkt mij dan voor andere zaken, zoals de AI gadgets en camera van de Pixel. En wil je goedkoper? Dan heb je de a-series, die die software features dan weer niet hebben.

Al met al vind ik het onzin om zoveel waarde aan benchmarks te hechten en ik zie jouw voorbeelden in de praktijk ook niet terug. Voor de meesten is de performance al prima, ik zie liever energiebesparende features op de huidige performance.
Ik heb het niet eens over specifiek een Pixel. Mijn Fairphone 4 kan ook Call of Duty op high spelen zonder schokken of stotters. Dat is totaal geen benchmark monster. Alle apps openen butter smooth en snel, ook op mijn nieuwe FP5 die ik van werk kreeg. Dat is meer mijn punt, waarom die grote nadruk op benchmarks? In de praktijk zegt het echt weinig. Dan telt inderdaad de software optimalisatie meer, zoals een goede software defined camera en lange support.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 22 juli 2024 13:20]

En dan 7 jaar upgrades geven waarvan ik je nu al kan vertellen dat je helemaal niet op de upgrades zit te wachten als de telefoon al 5 jaar oud is gezien de nu al matige soc erin.
En ik maar denken dat we met zijn allen hadden besloten dat langere ondersteuning van hardware iets goeds was :+

Veel mensen hebben nooit behoefte aan meer dan een 'matige' soc in hun telefoon. Ook niet na 7 jaar Android updates. En dat is geen nieuwe ontwikkeling. Ik ken een paar fanaten die nog rondlopen met een oneplus 5 met de meest recente LineageOS erop, ik hoor ze zelden klagen.

Als je power user bent en veel 'zware' taken verricht op je toestel kan ik me voorstellen dat je vraagtekens hebt bij het nut van 7 jaar support ja. Maar als blijkt dat het na 3 jaar updates te traag is kun je dankzij die 7 jaar support wel je toestel makkelijker doorverkopen. Anders was het gelijk weer op de berg e-waste terechtgekomen.
Je hebt helemaal gelijk en dat meen ik. Maar gezien de AI race waarin we zitten denk ik niet dat de Pixel 8 Pro soc over 7 jaar gewild is.
Die AI-race moet ik nog zien, ik denk dat het hele AI-gebeuren toch ge-offload wordt naar de 'cloud', dus dat je effectief met een 10 jaar oude telefoon net zoveel kunt, zo lang je maar data kunt verstoken. Al die kleine chipjes hebben te weinig power om meer te doen dan een paar if-else-statementjes, en misschien een baby-neural-netje, maar als ik even kijk wat voor kracht (processing en geheugen) er nodig is om een beetje redelijke AI-dingen te doen gaat dat nog niet in een mobieltje passen. Ook niet met specifieke ASICs of anderszins 'geoptimaliseerde' chips.
Dan snap je AI niet. Ja een model trainen doe je niet op de telefoon. Dat doe je op grote AI training farms voor met GPU's. Echter moet je wel een model efficiënt kunnen afspelen op je mobiele apparaat. En daar is denk ik de G3 goed in. Het AI gedeelte kan dus een groter AI model ingeladen krijgen. In principe is dat gewoon een getrainde functie die je download en beter kan worden na een update. Y = f(x) waarbij Google de functie traint en jou processor een grotere meer complexer functie ingeladen kan krijgen en dus complexere AI taken efficiënter kan uitvoeren.
Op zich met je eens, maar alles valt en staat wel met de staat van de accu. Als de accuduur nú volgens de test al niet erg denderend is, hoe is die accu er dan over 7 jaar aan toe?

Want het is leuk dat mensen wellicht qua performance best 7 jaar met hun telefoon kunnen doen als ze niet veeleisend zijn, maar als je dan vervolgens elke 4-6 uur je telefoon aan de oplader moet leggen omdat de accu bijna leeg is, denk ik dat weinig mensen daar op zitten te wachten.

Tuurlijk kan je die (laten) vervangen, maar dan kan je je weer afvragen of dat na zoveel jaar nog wel de (financiele) moeite waard is ipv een nieuw toestel te halen. Zeker als je dat vervangen zelf niet kan doen, maar moet laten doen (wat ook weer tijd en geld kost). Dan schiet je het doel van die lange levensduur juist weer voorbij...
En ik maar denken dat we met zijn allen hadden besloten dat langere ondersteuning van hardware iets goeds was
Dat is het, maar is 7 jaar niet méér dan redelijkerwijs zinvol?

Tot niet zo lang geleden had ik mijn telefoon van 7 jaar geleden nog, een toenmalig flagship met dito specs.
Maar de laatste reguliere update destijds maakte het ding al niet sneller of zuiniger. Daar nog eens 3-4 nieuwe Android versies op verder gaan zou de prestaties niet ten goede gekomen zijn. Ook lijden vrijwel alle apps, (zelfs zonder high-end games, live beeldbewerking of AI) aan stevige resource-honger. En juist dat soort updates wil je kunnen blijven doen!
Al met al denk ik dat '2023' Android+apps op een '2016' smartphone echt geen prettige ervaring zou zijn geweest, of zelfs onwerkbaar?
Misschien gaan de ontwikkelingen inmiddels iets minder snel, maar na een jaar of 4-5 lijkt me een smartphone wel echt hardwarematig 'ingehaald' door de software-eisen.
Ik heb een Pixel 6 en ben wel helemaal klaar met Pixels, Camera is best beroerd zonder AI (raw resultaten) je kan niets zelf instellen. Kan niet meer casten naar TV want alleen chromecast wordt gesupport en geen wireless display/miracast. Heb een andere launcher geinstalleerd want had een hekel aan de nieuwe icons die ze door je strot forceren etc etc.

Google wordt steeds meer een evil company wat ze vroeger beloofden nooit te worden.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 22 juli 2024 13:20]

Kan mij daar dus niet in vinden. Kan casten naar verschillende medias en de camera werkt perfect voor wat het moet doen ook in raw.

Heb de oude pixel 6 ingeruild voor korting op de pixel 8 pro.

Helaas wordt alles duurder maar heb ook nog 400 euro (omgerekend) aan store credit dus mijn vriendin ook een Google cadeau gegeven.
En dan 7 jaar upgrades geven waarvan ik je nu al kan vertellen dat je helemaal niet op de upgrades zit te wachten als de telefoon al 5 jaar oud is gezien de nu al matige soc erin.
We hebben het over een Soc die beter presteert dan de S22+.

Inderdaad geen flagship prestaties, meer een hele goede midranger. Ik verwacht daarom mooie black friday deals want de adviesprijs is overdreven.

Maar de 7 jaar updates zijn gewoon meer dan welkom, de nieuwste game gaat niet meer in 2030 maar internetbankieren gaat dan gewoon nog snel én veilig.
Ik vraag me af of het verdoezelen van resultaten niet het gevolg is van simpelweg het "eind" is in zicht wat er qua ontwikkeling mogelijk is met beperkte energie voorziening. Zo zie je ook bij PC's dat de stappen naar voren veelal gepaard gaan met meer verbruik. Het is niet dat niet meer mogelijk is, maar "sneller" zonder radicale wijzigingen in CPU/GPU design is bijna niet meer mogelijk. Misschien is het gewoon zo dat producten nu volwassen zijn, dit is het eind. En Tensor zou leuk zijn geweest maar uiteindelijk zien we daar dus nog maar weinig van terug. En ik kan mezelf niet behelpen dat ik me afvraag dat practische toepassingen voor AI voor de consument gewoon beperkt zijn. Ja ik maak gebruik van openai/midjourney maar het is een extra tool, het is geen vervanger, het doet slechts beperkte aspecten sneller/beter/makkelijker. Zo ook met Tensor, wat kan het voor mij betekenen? Mooiere foto's, txt to speech leg het mij maar uit voor een mobieltje.
Ook al zou er een plafond in de ontwikkeling zijn bereikt, dan kun je daar toch gewoon transparant in zijn ? Lijkt me geen excuus om te verdoezelen.
Stukje van 7 jaar updates ben ik het niet mee eens. Ik gebruik nog steeds mijn OnePlus 7 Pro uit 2019 en hij gaat prima mee. Enige wat ik heb gedaan is van QHD naar HD gegaan en met HD gaat hij nog steeds een volle dag mee.

Over 7 jaar zal de Pixel 8 (Pro) nog steeds een prima telefoon zijn, tenzij je "hardcore" wilt gamen op je smartphone maar dan is het zowiezo geen goede keuze in de eerste plaats.
Soms vraag ik me wel eens af wat wij de Belgen hebben aangedaan :?
Misschien kan de redactie uitleggen hoe zij wel instaat waren te testen met de Geekbench en 3DMark benchmark software.

Die waren en zijn nog steeds geblocked in de store.
Je kan ze nog steeds sideloaden zo ver ik weet. Dus als je een beetje technisch onderlegd bent als reviewer kan je er omheen werken.

Dit doet natuurlijk niet af dat Googles gedrag heel discutabel is en een vorm van machtsmisbruik.
Zouden ze het dan niet genoemd hebben in de review?
Ik heb gewoon geekbench geïnstalleerd vanuit de play store op mijn 8Pro. Misschien dat ze dit enkel hadden geblockt voor pre-release software?

Tweakers is in dit geval natuurlijk wel wat later dan andere media.
@rjd22 dat Google bereid is om zijn macht te misbruiken weten we toch al heel lang.
Miljarden aan boetes ivbm AVG, privacy, kinderarbeid (westerse kids die video op content mochten filteren voor een hongerloon, met alle psychische gevolgen.
Waar heeft Google zich niet schuldig aan gemaakt. Ik hoop dan ook dat ze zich hier niet in NL in de polder of waar dan ook een datacenter planten.
Laatst een Docu gezien op tv wat terug ging in het computertijdperk hoe men daar al aan het sjoemelen was.
Maar goed op weg zijn we zeer zeker niet.
Wacht nog steeds op een o.s , Telefoon die me verlost van Android Google&CO
En die Google komt iedere keer weg met een boete
Ik kan me ook niet helemaal vinden in de beschreven minpunten. Gebruik de Pixel al vanaf de 3a:
- in de prijs moet je ook verschil maken met de "gratis" extra's zoals de buds of watch. Trek dan 70% van de waarde hiervan af bijvoorbeeld. Dan ziet de wereld er al andere uit. Ik heb verder geen idee of je bij Apple of Samsung ook van die dure extra's erbij krijgt.
- accuduur vind ik na alle reviews gelezen te hebben 100% meevallen. Bij mij gaat hij snachts rond de 50% op de lader. Maar goed ik zit niet continu op mijn telefoon de hele dag. Afhankelijk van je gebruik kan dit een beperking zijn
- komen we bij de "langzame' soc. Mijn overall experience met het toestel is top en dat zal zeer waarschijnlijk te maken met de goed afgestemde sofware. Wat heb je aan een combi snelle soc met bagger afgestemde software?
- wat een tweaker hierboven ook al aanhaalde mag de belofte van 7 jaar updates ook wel wat zwaarder meegewogen worden.

Al met al vind ik je review een beetje 13 in een dozijn review. De te verwachten pijnpunten komen op tafel. Dat is ook prima maar vind de beoordeling hiervan te kort door de bocht.
Ik kan me ook niet helemaal vinden in de beschreven minpunten. Gebruik de Pixel al vanaf de 3a:
- in de prijs moet je ook verschil maken met de "gratis" extra's zoals de buds of watch. Trek dan 70% van de waarde hiervan af bijvoorbeeld. Dan ziet de wereld er al andere uit. Ik heb verder geen idee of je bij Apple of Samsung ook van die dure extra's erbij krijgt.
Dan zeg ik weer: geef die troep er niet bij en verlaag de prijs. Dat terzijde, al die extra's zijn in beperkte oplage. Net als de cashback is dat iets waarvan je niet standaard uit mag gaan want niet iedereen komt er voor in aanmerking.
- accuduur vind ik na alle reviews gelezen te hebben 100% meevallen. Bij mij gaat hij snachts rond de 50% op de lader. Maar goed ik zit niet continu op mijn telefoon de hele dag. Afhankelijk van je gebruik kan dit een beperking zijn
Tweakers heeft een gestandaardiseerde test om de verschillen tussen toestellen te constateren. Er staat letterlijk in de tekst dat bij minimaal gebruik er niks aan de hand is, maar het is een feit dat dit toestel meetbaar slecht presteert op dit vlak ten opzichte van de rest.
- komen we bij de "langzame' soc. Mijn overall experience met het toestel is top en dat zal zeer waarschijnlijk te maken met de goed afgestemde sofware. Wat heb je aan een combi snelle soc met bagger afgestemde software?
Als ontwikkelaar vind ik dit soort uitspraken altijd irritant, want er is niks wat Google beter doet in "afstemming" (en wat betekent dat nou eigenlijk?). Ze hebben UX designers in dienst met super veel ervaring die tot op de microseconde afmeten hoe snel animaties moeten afspelen, dát geeft het idee dat het toestel vlot is.
- wat een tweaker hierboven ook al aanhaalde mag de belofte van 7 jaar updates ook wel wat zwaarder meegewogen worden.
Kom eerst met een concrete reden waarom. De eerste tegenhanger van dat argument is al gegeven in de comments: na 5 jaar is de accu al brak, en die kan je niet even omwisselen.
Al met al vind ik je review een beetje 13 in een dozijn review. De te verwachten pijnpunten komen op tafel. Dat is ook prima maar vind de beoordeling hiervan te kort door de bocht.
Tweakers zet hier juist een prima standaard reeks tests neer en legt alle placebo's ("vloeiende ervaring") en onmeetbare indianenverhalen ("betere afstemming") naast zich neer. Dat maakt het juist een review die met kop en schouders boven de 13-in-een-dozijn reviews uitsteekt waarbij men uberhaubt niet aan standaardisatie doet. Dat je het niet eens bent met de uitkomst heeft er mijn inziens meer mee te maken dat je het niet leuk vindt.
Ik heb nu de Pixel 8 en ik vind de accuduur prima. In de afgelopen 12 uur met 2.5 uur screen on time zit ik nu op 73%. Dit is met downloaded, video, audio en veel verschillende apps.

Dus als het lineair gaat kan ik net geen 10 uur SoT met dit ding doen. Daarnaast duurt het bij Pixel altijd even voordat hij weet hoe je de telefoon gebruikt en de batterij optimaliseert. De meeste mensen laden elke dag hun telefoon op en als je het een keer vergeet red je het ook nog wel.

Ik verwacht dat de batterij na verloop van tijd met updates en batterij optimalisatie nog beter is.
Heb zelf de Pixel 8 Pro. En kom van een oude Galaxy A71 en A53(werk), en beide gaan veeeeeel langer mee.(zelfs de A71 met oude accu) Wat jij aangeeft is geen prima accuduur. Je bent gewoon niet gewend wat normaal is denk ik.

Er zijn veel positieve dingen over mijn Pixel 8 Pro. Maar de accu ZEKER niet!!!! Laten we hier niet lopen liegen. Misschien had ik toch beter voor de Galaxy S serie moeten gaan. Maar had opzich een goede deal. En Android 14 is echt zeer fijn. Zeer positief over task switchen en terug swipen in plaats van die 3 knoppen onderaan. En alles draait natuurlijk super smooth. Batterij is voor mij de enige grote nadeel helaas die is echt bagger. Hopelijk fixen ze dat met een update. Weet ook niet welk hardware onderdeel nou zoveel gebruikt. Is het dat het scherm inefficiënt is? De SoC? Er zit namelijk een grote batterij in maar gaat niet lang mee.
Accuduur van een S23 ultra is nu ook niet om over naar huis te schrijven, jammer genoeg. :(
Die gratis extra krijg je alleen bij een pre order. Die periode is voorbij dus je betaalt nu de volle mep. Beetje raar argument.
samsung doet wel vaak buds of watch oid erbij maar alleen in de 1e maand

accu is inderdaad heel lastig te bepalen, maar je kan wel vergelijken met andere toestellen

de soc vind ik eigenlijk altijd een punt, benchmarks zeggen niet zoveel, een krachtige soc kan voor mensen die gamen oid belangrijk zijn. maar voor allerdaags werk is een mid market soc snel genoeg. Je zal misschien het merking in het video/foto deel maar daar heeft deze juist zijn eigen specifieke aanpassingen

de 7 jaar heb ik een beetje wisselend gevoel bij, ik heb en doe meestal wel 4 jaar met een telefoon. De kans op schade is er maar op een gegeven moment is de batterij gewoon niet meer top, dus als ze 7 jaar plus 1x batterij vervangen zouden bieden zou ik zeggen ok
Jammer dat er alleen gekeken naar benchmarks. Android is een dynamisch OS hetgeen bekend dat de huidige benchmarks een niet representatief beeld schetsen. (One UI van Samsung en iOS zijn veel zwaarder dan stock Android.) Dit blijkt ook wel uit diverse realtime testen die bv op YouTube staan. Daaruit blijkt dat de pixel 8 het nog helemaal niet zo slecht doet in vergelijking met de s23 en iPhone 15. Zeker op gaming zie je dat de íphone flinke steken laat vallen. Zo dimt het beeld keer op keer en gaat hij eerder in throttling dan de s23 en pixel. Ondanks de betere soc lijkt het erop dat de iPhone moeite heeft met warmte. Ook batterij gebruik is vergelijkbaar met de S23. Zien jullie dit ook terug in jullie testen? Daarintegen liet de pixel wel weer steken vallen in het renderen van grote bestanden zoals video. Hier is de iPhone duidelijk beter. Maar in dagelijks gebruik blijkt dus dat de pixel niet onder doet dan de gemiddelde flagship telefoon. Je zou dus hoogstens kunnen zeggen dat het jammer is dat de pixel functies mist die wel in One UI zitten maar niet dat hij het slechter doet in batterij gebruik.
Jammer dat er alleen gekeken naar benchmarks. Android is een dynamisch OS hetgeen bekend dat de huidige benchmarks een niet representatief beeld schetsen. (One UI van Samsung en iOS zijn veel zwaarder dan stock Android.)
Alleen met gestandaardiseerde benchmarks kan je verschillen tussen toestellen meten. Overigens draaien Pixels geen stock Android, dat is een indianenverhaal die hardnekkig in de Google fanboy community blijft hangen.
Dit blijkt ook wel uit diverse realtime testen die bv op YouTube staan. Daaruit blijkt dat de pixel 8 het nog helemaal niet zo slecht doet in vergelijking met de s23 en iPhone 15. Zeker op gaming zie je dat de íphone flinke steken laat vallen. Zo dimt het beeld keer op keer en gaat hij eerder in throttling dan de s23 en pixel.
"Realtime tests" zegt niet zoveel, wát testen ze? Wat staat er in hun testverantwoording?
Ondanks de betere soc lijkt het erop dat de iPhone moeite heeft met warmte. Ook batterij gebruik is vergelijkbaar met de S23. Zien jullie dit ook terug in jullie testen?
Er is een hele pagina gewijd aan accuduur: review: Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro - Superslim en toch achterhaald
Daarintegen liet de pixel wel weer steken vallen in het renderen van grote bestanden zoals video. Hier is de iPhone duidelijk beter. Maar in dagelijks gebruik blijkt dus dat de pixel niet onder doet dan de gemiddelde flagship telefoon.
Nu spring je over alle constateringen heen naar je eigen conclusie, dat is wel heel voorbarig. Je zal dan toch echt wat moeten roepen over de testverantwoording van Tweakers voordat je de resultaten in twijfel kan trekken, daarna zelf betere tests verzinnen en daar de toestellen aam onderwerpen.
Je zou dus hoogstens kunnen zeggen dat het jammer is dat de pixel functies mist die wel in One UI zitten maar niet dat hij het slechter doet in batterij gebruik.
Tweakers doet dus niet aan Google pandering, en dat is juist goed.
Ok heb de Pixel 8 Pro. Verder wel erg blij mee. Maar hou op over dat die accu wel goed is want dat is echte onzin. Hij verbruikt echt heel veel, ook in standby. Weet niet waar hij al dat stroom voor nodig heeft... Mijn oude A71 en A53 doen het op batterij praktisch 2x zo goed. Als de batterij beter was, was ik helemaal content. Dus ik hoop zeer zeer dat Google nog optimalisaties toevoegd zodat de batterij toch beter mee gaat. Dit is echt slecht.
Google een beetje kennende (heb al jaren naar volle tevredenheid Pixel telefoons) kan je deze telefoons beter over een paar maanden pas kopen. Prijzen zakken snel en belangrijker nog, de introductie van nieuwe processors gaat altijd met veel bugs gepaard. Over een paar maanden kan de accu dus een stuk beter zijn.

Bij mijn Pixel 6 heeft het een half jaar geduurd tot de batterij onder controle was. Lag schijnbaar aan de nieuwe mobiele chip; mobiel netwerk gebruikte op 1 dag 50% batterij.

Ondanks dat gedoe, toch de beste telefoons in mijn optiek. Ik heb een Galaxy S21 FE van het werk en die komt qua gebruiksgemak niet eens in de buurt. Always on display doet het soms niet, meldingen gaan soms niet goed, allemaal rare dingetjes. Bij de Pixel is de software altijd 100%
Hoe kan je een tevreden gebruiker zijn als je eerst als een soort beta tester wordt gebruikt?

Na bijna 4 jaar gedaan te hebben met mijn OnePlus 6 overgestapt op de Pixel 6, maar kan wel vertellen dat dit mijn laatste Pixel is en deze geen 4 jaar gaat halen.
Dat gevoel had ik met se OnePlus 6, wat een waardeloos toestel, nooit weer 1 voor mij.

Dit is mijn eerste pixel dus moet nog kijken wat ik hier van vind.

[Reactie gewijzigd door Finger op 22 juli 2024 13:20]

Wat is er dan mis met je Pixel 6?

Hier ook nog een 6, en voelt nog steeds als nieuw. 0 reden om te upgraden
Het enige dat ik mis aan mijn eigen OnePlus 6 naar pixel 6 is de scherm lichtheid. Einde SW, beperkte camera kwaliteit en nu idem hoge prijzen met niet langer Oxygen zijn voor mij de switch reden.

Beide zijn trouwens goede toestellen in mijn ogen. De OnePlus 6 was zeker een goed toestel in die tijd en ik haalde bij vervanging nog met gemak 1dag op batterij. Camera was het meest negatieve. Pixel 6 voldoet zeker.

Grappig die commentaar over beta tester. In de wereld van HW en SW wat komt er als producten flawless op de markt? Het bestaat mischien hier op het forum in de ogen van tweakertjes...

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:20]

Ik zoek nu een nieuwe telefoon en zag de 8 pro wel zitten, maar haak af vanwege de prijs.

Ik heb nog even naar de 7 pro gekeken (had niet mijn voorkeur vanwege het afgeronde scherm), maar die is bijna net zo duur. De versie met 256 GB zit tussen de €912 en €1.100.
Zo snel dalen de prijzen dus niet.

uitvoering: Google Pixel 7 Pro, 256GB opslag Wit

Tot mijn verrassing kreeg mijn Nord (1) na 3 jaar en 3 maanden eergisteren een veiligheidsupdate. Dat toestel heeft vanaf dag 1 goed en probleemloos gewerkt.

Ik neig voor mijn volgende telefoon toch weer naar OnePlus. De Nord 3 is half zo duur als een Pixel 8 pro, is ongeveer net zo snel, laadt sneller en heeft een betere accuduur en een groter scherm. Alleen voor de camera en de schone Android zou ik voor de Pixel kiezen..
Hoi, gewoon de prijzen en acties goed in de gaten houden, begin dit jaar de Pixel 7 Pro gekocht bij Belsimpel, 649 Euro met 100 Euro cashback :)

Edit: verkeerde link verwijderd.

[Reactie gewijzigd door Nomen-Nescio op 22 juli 2024 13:20]

Dat is niet de 7 pro, volgens de voorwaarden geld de cashback daar ook niet op.

De Pro kost 799.
Oeps, je hebt gelijk, meteen maar even mijn post aangepast :o
De link die je deelt is niet de pro versie.
Maar ik wil de 7 pro en die is overal heel duur.
Als je op die basis een vergelijk wil maken. Blijf dan idd beter bij een nord. Het enige vergelijk voor jouw zou enkel de 7a zijn en dan nog....

Net zo snel als wat een benchmark?
Laad sneller voor wat? Omdat de levensduur batterij dan sneller onder druk komt?

Ik kom van meerdere OnePlus generaties btw, je vergelijk slaat nergens op. Als SW, scherm, foto, Groote je ding niet is om te vergelijken, vergelijk dan ook net wat er past in eenzelfde balans. De OnePlus 11serie kost ook 800eur, je nord is goedkoper en in jouw vergelijk ook geen reden voor keuze.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:20]

Ik zou graag de betere camera van de Pixel 8 pro hebben. De schone Android en 7 jaar updates zie ik ook als een groot voordeel.

Maar om daar meer dan twee keer zo veel voor uit te geven, gaat mij te ver.

De pluspunten van de Nord 3 t.o.v. de Pixel 8 pro maken de keuze alleen maar makkelijker.

Verder vind ik de OnePlus 11 geen goede vergelijking met de Pixel 8 pro. De 11 heeft een veel snellere soc. De Nord 3 en de Pixel 8 pro hebben ongeveer een even snelle soc.

Dan ga ik plussen en minnen, en als ik alles afweeg vind ik de prijs van de Pixel 8 pro buiten proporties. Het blijkt ook nog dat de AI-afhandeling op de servers van Google afgehandeld wordt.

Er spelen nog enkele zaken mee.

- ik heb meer vertrouwen in de bouwkwaliteit van OnePlus dan van Google. In mijn eigen ervaring zijn OnePlus telefoons oerdegelijk gebouwd. Over Google Pixel lees ik niet zulke goede verhalen.

- als ik nu een goedkopere Nord voor vier jaar koop, kan ik daarna overstappen op een telefoon met een verwisselbare accu. De accuprijzen bij Google Pixels zijn absurd hoog, dus ook de Pixel 8 pro is over vier jaar afgeschreven.
mediatek chipje, tot zo ver doorverkoop en ruim XDA support verhaal...
theoretische benchmarks als vergelijk... tot in het grappige af, want zelf merk je er geen **** van. In theoretische cpu benchies scoort hij zelfs gelijk met een oneplus 11. Maar het is overduidelijk je top reden van keuze.
een pak minder OS upgrades en vertraging op OS upgrades
niet zelfde kwaliteit scherm, verre van
waardeloos camera en sw vergeljik
rommel OS sinds de samensmelting met oxygen
bouwkwaliteit pixel niks mis mee, ik spreek wederom uit ervaring, niet wat jij leest van reddit shit

als snel opladen al relevant is en dan al spreken over batterij problemen, tsja... mijn pixel weet op welke moment dat ik em insteek of hij snel of traag zal opladen, dit om batterij levensduur. Ik ken zelfs mensen die moedwillig nooit snel opladen. kwestie van perceptie dus... en ik kom trouwens van meerdere oneplus tel dus ik weet wat het is die snelladers. niks extra waarde, perceptie.

een telefoon met verwisselbare accu... ah het magische geloof in de EU.... het start bij de basis, jij gaat er vanuit dat hij kapot is na 3j... ligt het misschien aan je eigen gedrag, alle tels hier in gebruik, geen enkele last van batterij drain, door al die jaren en menig type, ligt misschien aan je eigen gedrag of is het wederom een reddit dingetje?

ah de AI hype, het artikel al gelezen van IOS? oh nee ook een deel online, ramp ramp...dan maar geen AI.

het enige punt dat werkt in je vergelijk is dat je nu en binnen 4j wederom een tel kan kopen voor hetzelfde geld. je kan dan alleen maar hopen dat binnen 4j de specs van een midrange dan toch al in deze range komen en dat je binnen 4j nog een midrange hebt voor die prijs. .

de launchprijzen zijn idd tegenwoordig aan de extreem hoge kant, concurrentie doet gretig mee.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:20]

Zo maken we allemaal onze eigen afwegingen.

Laten we het er op houden dat we het niet eens zijn.
Ik heb bij de release pixel 7 gekocht voor 629 waarbij een cashback actie gold van 75 dus 554,- betaald.

Zie in aanbiedingen niet vaak onder de 500,- gaan, nu wel want de 8 is uit.

Pixel 6 had idd behoorlijk wat problemen, mijn 7 viel dat gelukkig mee. Nu met Android 14 weer wat kleine gekke dingetjes..
Niks last met 2* pixel 6 in gebruik...

Veralgemening is een kunst.
https://www.techradar.com/news/google-pixel-6-problems
Many problems, some fixes
Hij was niet de enige met problemen.
Ik heb zelf geen ervaring dus baseer ik mijn oordeel op internet. Mij leek Techradar wel vertrouwd.
Bij mijn Pixel 6 heeft het een half jaar geduurd tot de batterij onder controle was. Lag schijnbaar aan de nieuwe mobiele chip; mobiel netwerk gebruikte op 1 dag 50% batterij.
Sinds Android 14 is de sot (screen on time) een stuk beter bij mijn Pixel 7 pro. Nu haal ik zon 8 uur sot met 1.5 tot 2 dagen gebruik op 1 lading. Dus ik kan me plaatsen in jouw opmerking dat je niet te snel een nieuw toestel moet aanschaffen maar beter even kan wachten tot de grootste bugs verholpen zijn. Maar dit geld natuurlijk niet alleen voor de pixels.
Tevens zijn er vaak ook leuke aanbiedingen. Zo heb ik mijn Pixel 7 destijds i.c.m. de verlenging van mijn abo voor €370,00 gekocht ( ik heb de maandelijkse termijnen gelijk afbetaald waardoor het in totaal op dit bedrag uitkwam) terwijl het elders minstens zo'n €200 meer was i.c.m. een abonnement.

Voorlopig blijf ik nog bij de 7. Pas zodra de 9 of 10 meer accuduur biedt zal ik die gaan overwegen. De snelheid is meer dan zat voor wat ik de telefoon gebruik. Met GrapheneOS en lichte GooglePlay sandbox haal ik bij normaal gebruik bijna twee dagen accuduur. Bij intensief schiet het helaas te kort en haal het einde van de dag met 15-20%.
128GB in een 1100 euro toestel? Wat een grap. Veel te weinig, en opslag is goedkoop
Niet helemaal waar. In een iPhone zit ook “maar” 128gb en die kost hetzelfde aldanniet meer. Het is wat de concurrentie eigenlijk ook doet.
Noem je ook wel 1 van de duurste merken op. En de hardware van de concurrerende toestellen in de zelfde prijsklasse is doorgaans net wat beter.
Noem is een telefoon die geen chinese spyware shit heeft, tot 2030 gegarandeerd ondersteuning bied en betere hardware heeft.
Nee bij Google zit je helemaal goed wat betreft het veilig zijn van jou privacy :+ . Als je zo ver wilt gaan dan zou ik sowieso grapheneOS op je Pixel gaan zetten, de kans is dan wel groot dat je camera ineens veel minder goed werkt, je hebt dan geen google services en je maakt je telefoon een stuk minder gebruiksvriendelijk.

Overigens zou dat wel voor mij de reden zijn om een Pixel te kopen grappig genoeg. Alleen ik heb helaas een goede camera nodig voor mijn werk en de kans is te groot dat wanneer ik een andere ROM er op ga zetten dat er van alles mis gaat.

Qua veiligheid zit je bij een Pixel natuurlijk wel goed (dat is überhaupt de reden dat GrapheneOS er op werkt), want hoewel Google graag al jou data verzameld, willen ze wel de enige zijn die jou data verzameld dus qua beveiliging doen ze er natuurlijk wel zo veel mogelijk aan om te zorgen dat alles goed voor elkaar is.
Bekijk mijn Pixel 7 review eens? :)

Als bonus kan je eens kijken naar de comments, waar @DamirB je alles kan vertellen over GCam op GrapheneOS.

Veiligheid en privacy zijn al een tijdje geen compromis meer ;)
Overigens zou dat wel voor mij de reden zijn om een Pixel te kopen grappig genoeg. Alleen ik heb helaas een goede camera nodig voor mijn werk
Koop een echte :Y) :+
Fairphone. Betere hardware in de zin van eerlijk en repareerbaar.

[Reactie gewijzigd door JanJeen op 22 juli 2024 13:20]

Ja bedoel dus gegarandeerd, Fairphone zou mij niet verbazen dat ze over x aantal jaar failliet zijn.
Dan kan je nooit garanderen, ook niet bij Google en Apple...

Je pakt er nu iets bij wat niet aan te tonen is en puur op gevoel (van jou) inspeelt. Tja zo kan ik mijn gelijk ook wel halen :+
In plaats van onderbuikgevoel posten kan je ook gewoon eens zoeken of je onderbuikgevoel wel klopt. Wat ik zo kan vinden maken ze sinds 2020 winst, sinds 2021 zijn bijna alle leningen afbetaald, en dit jaar is er 9 miljoen opgehaald bij investeerders voor marketingbudget. Alles in ogenschouw genomen ziet het bedrijf er gewoon gezond uit.
Tja, van moof (ook Amsterdamse hip nieuw product) ging vanaf het begin ook erg goed. Paar producten die niet goed gingen en daarna weten we allemaal hoe het afgelopen is. Google zou niet snel failliet gaan.

3 jaar geleden leek het alsof beste bedrijf ooit was... https://www.vanmoof.com/n...r-of-unprecedented-growth
Google zou niet snel failliet gaan.
Hoeft ook niet?
Volgens mij heeft van Moof nooit een cent winst gedraait itt Fairphone. Winst maken is toch wel redelijk belangrijk voor de levensvatbaarheid op lange termijn.
Net wat beter in wat?

Theoretisch benchmarks en duurtesten die in realiteit geen waarde hebben.

Alles hangt af van de gebruiker zelf en de sw die hij eropzet.
Dat is op een iPhone net zo'n grap hoor, en daar plaatste ik dezelfde comment onder de aankondiging.

Dat Apple het doet, betekent niet dat de rest het ook moet doen. Er is geen reden om 128GB in een 1100 euro toestel te doen tenzij je je klanten haat.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 13:20]

Klanten haten? Of andere keuzes maken? Dat lijkt me meer voor de hand liggen namelijk. Zonder klanten immers geen product.

Apple kan het zich permitteren goede marges te halen op producten en is daarmee succesvol. Ik zie niet wat daar mis mee is?

Bovendien zijn iPhones op andere vlakken juist weer beter dan de concurrentie. Kijk bijvoorbeeld naar de efficiëntie (gebruikersduur per mAh batterij). Qua efficiëntie zijn iPhones ongeëvenaard.

Het is maar net waar je je prioriteiten legt. Puur uitblinken in specificaties, of uitblinken in gebruikersgemak/ervaring.
Wat er mis met iphone is dat ze nergens compatible mee zijn. Zelfs de apps niet. Gebruikers worden opgesloten in het ecosysteem wat het moeilijk maakt om over te stappen. Daar komt bij dat alles anders werkt, enkel voor het anders zijn. Zodoende kan Apple de prijzen opdrijven want de gebruikers hebben geen keus. Zo mogen ze nu 1000 euro betalen voor 60hz en 128gb opslag. Qua garantie en repareerbaarheid zijn ze ook berucht.
Jij vindt dat Apple iOS maar compatible zou moeten maken met Android of zo? :?
Snap anders niet wat je bedoelt met zelfs de apps niet... Juist de apps zou erg lastig zijn, even apps van een compleet ander os gaan ondersteunen.

Verder overdrijf je ook nogal vind ik. Andersom kun je exact hetzelfde zeggen maar ik ben recent van Android overgestapt naar iOS en dat was echt niet zo moeilijk. Ik zie niet waarom het andersom anders zou zijn.
Ja, IOS apps zouden compatible moeten zijn er Android. Dat scheelt developers en gebruikers een hoop gedoe.
Je ziet het ook bij Windows en macOS. Er zijn bijna geen spellen voor de Mac beschikbaar. En als je wilt overstappen moet je voor al je programma's vervangers zoeken.

Andersom kun je niet hetzelfde zeggen, want er zijn tientallen Android telefoonfabrikanten. Zo kun je al een redelijk Android toestel voor 250 euro kopen. De iPhone SE begint bij 500 euro.
Dat het niet compatible is ligt aan de ontwikkelaars zelf. Niet aan Apple of Google/android. Ik ben recent op Android overgestapt en de applicaties die ik gebruikte op iPhone kan ik ook vinden op Android.
Dit is natuurlijk niet voor alle apps zo, maar nogmaals dat ligt aan de ontwikkelaars.

Mocht je het wel zo willen dan kom je al snel uit op cloud based ingepakte browsers met een JavaScript applicatie dat traag is niet lekker werkt..
Zonder klanten immers geen product.
Dat zou je denken, maar er is verassend weinig keuze hoor. Er zijn heel veel smartphones, maar ze hebben allemaal een compromis. Als je bijv. een 3.5mm jack of MicroSD kaart slot wil, is de keuze een heel stuk minder.
Kijk bijvoorbeeld naar de efficiëntie (gebruikersduur per mAh batterij). Qua efficiëntie zijn iPhones ongeëvenaard.
Dat is compleet irrelevant.
Het is maar net waar je je prioriteiten legt. Puur uitblinken in specificaties, of uitblinken in gebruikersgemak/ervaring.
Het lijkt me nogal duidelijk waar de prioriteit ligt: iCloud abonnementjes :) Lekker die 120 per jaar innen. Die upgrade prijzen zijn ook idioot hoog; nergens anders is opslag zo duur als bij Apple. Dat is geen kwestie van prioriteiten stellen, dat is een kwestie van geld graaien.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 13:20]

of is het de magische foto's op RAW die je allemaal lokaal wil zetten...
Het is wel handig dat ik de 60MP raws van mijn camera direct op de telefoon kan bekijken ja :+ Daar kocht ik het niet voor, maar als het kan... waarom niet? Ik kan ook vanaf mijn camera opnemen en fotos maken direct naar mn telefoon.

Ik heb er inderdaad ook een hoop CD rips op staan, een hoop fotos, en soms wat rips van films/series om te kijken. (allemaal legaal verkegen overigens, maar je kan het natuurlijk ook gewoon van een pirate bay plukken)
ben jij dan niet zo ene zoals elke tweaker met onbeperkt abbo?
Onbeperkt wat? Data? Dat heb ik, maar waarom zou ik het downloaden als ik het op mijn telefoon kan zetten?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 13:20]

ik vind het wel fijn om mijn eigen albums en wat audiobooks op flac lokaal te hebben aangezien ik juist geen onbeperkt abonnement heb. soms wat netfix downloads voor de trein als ik geen tablet meeneem. ik babbel graag maar treinmensen babbelen steeds minder. en standaard teveel apps natuurlijk.
ook mijn maps download ik lokaal bij de lange vakantiereis. Vroeger 128 GB veel en nog eerder daarvoor een floppy :+ :Y)
Is dat zo? Een sd-kaartje is inderdaad goedkoop, maar snel geheugen dat je wil hebben op een smartphone is dat niet bepaald hoor.
Toch apart dan dat Androids vanaf 170 euro al 256gb hebben: categorie: Smartphones

Je zou bijna denken dat interne opslag net zoals sd-cards, ssd's en ram sticks ook goedkoop is.
Ah, en dat geheugen in zo’n budget Android is net zo snel als het high-end geheugen in bijvoorbeeld een Pixel of iPhone?
Totdat je het tegendeel kan staven? Ja

Wat vlug zoekwerk laat bv zien dat S22 minder presteert dan een edge 40 neo, terwijl de introprijs de helft is.
Dus je uitgangspunt dat duurder altijd beter is, gaat hier iig niet op
De snelle varianten van sd-cards, ssd's en ram zijn nu goedkoop, dus ik neem aan dat snel intern telefoon geheugen ook goedkoop is.

Je ziet het enigzins in de meerprijs van de pixel, 60 euro voor een upgrade naar 256gb. Hoewel het waarschijnlijk 10 euro waard is.
Apple vraagt het dubbele voor gelijke upgrade ram, je punt is?

Je ziet het vaak bij "mindere" merken in elke branche, daar wordt al eens een optie of technology aangeboden om de koper te overtuigen om toch voor hun producten te gaan.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:20]

Onzin. Er zijn super snelle 2TB SSDs voor 100 euro, en dat zijn end-user prijzen, geen inkoopprijzen. De inkoopprijs is waarschijnlijk een paar euro meer voor een 256GB module ipv 128GB.

Er is geen enkele andere reden dan gewoon je klanten naaien.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 13:20]

Zorgt het het verbeterde update-beleid dan helemaal niet voor toegevoegde waarde voor de reviewer en lezers? Dat mag in deze tijden toch zeker wel een pluspunt zijn en wat aanmoediging verdienen? Als dat soort dingen bij reviews maar een beperkt positief puntje is zal dat ook geen positieve bijdrage leveren aan de consensus. Het blijft zo een beetje een niche. De AI (die nog in de kinderschoenen staat en nog vollop in ontwikkeling is) staat in de spotlights maar update beleid is en blijft altijd maar een dingetje voor een klein groepje ofzo. Hoe gaan we dan ooit "langer" met onze toestellen doen en niet altijd maar binnen een jaar je toestel vervangen omdat "je dan de nieuwste functies hebt" met minimale hardwarematige verbeteringen? Wat nota bene vaak juist een heel negatief punt is bij reviews! Ik heb altijd het gevoel dat er maar weinig mensen zijn die zo denken en als ze het hard op uitspreken dan wordt je haast behandeld alsof je hoogstpersoonlijk de voorhoeder bent van groepen mensen die bepaalde snelwegen blokkeren. Er is geen ruimte voor een tussenweg lijkt het, je bent of klimaatgekkie, of aanjager van de consumptiemaatschappij. Ik realiseer me dat het een vrij zwart-wit verhaal is en de meeste tweakers hier dragen vast hun steentje bij, maar wat betreft mobiele telefoons zijn denk ik nog aardig wat slagen te maken op dusdanige schaal die de planeet enigszins kunnen ontzien. Niet alleen tweakers lezen reviews en hebben beinvloedbare meningen.
In praktijk zullen weinig mensen 7 jaar met een toestel doen. Het wordt pas interessant wanneer de Eu verplicht dat er een verwisselbare accu in komt en je simpel zelf weer een accu c
Kunt verwisselen. Nog mooier zou zijn dat je er een nieuwe soc in kunt zetten.
Je kon ook geen 7 jaar met je toestel doen omdat dat nog niet werd ondersteund met updates. Dus het zal nog moeten blijken hoeveel mensen dit gaan doen.
De meeste mensen halen de 5 nog niet. Bij 4 houdt het wel op en dat is niet vanwege updates. De meeste mensen die ik ken die langer met een toestel doen geven helemaal niks om updates. Dat zijn allemaal mensen met goedkopere toestellen die ze niet extreem veel gebruiken en er gewoon minder waarde aan hechten. Power users doen er meestal maar 2 a 3 jaar mee en dan gaat ie of weg of naar de kinderen.
En nadien tellen die jaren dan niet meer mee naar kinderen of andere gebruikers? Je valt onderuit in je eigen verhaal
Weg bedoel ik de kast of prullenbak in. En de meeste mensen maakt het inderdaad niet uit of de telefoon van de kinderen up to date is.
Foute interpretatie, want die toestellen komen evengoed op je eigen netwerk en bevatten ook relevante informatie.

Trouwens de meeste updates tellen vanaf launch, niet iedereen koopt meteen. Als je dan een 3j update hebt heb je al snel maar 2j over.
Ik denk dat het overgrote deel van de bevolking het totaal niet boeit. Als er een OTA update binnenkomt zullen ze waarschijnlijk nog wel installeren, maar als die niet komt zijn er maar heeel weinig die dan besluiten een nieuwe telefoon aan te schaffen. Ik ben er in het wild in ieder geval nog nooit een tegengekomen.

En voor bedrijven is het ook niet heel interessant, want een mobiel wordt doorgaans in 3 jaar afgeschreven.

Ik denk dat men een telefoon vervangt omdat:
Er iets stuk is wat (te) duur is om te vervangen (bv.. als ie gestuiterd is)
De batterij zn beste tijd gehad heeft (wat ook onder het punt hierboven kan vallen)
status
Vraag over de accuduur:
Is het nier zo dat de batterijkptimalisatie een week (of 2?) duurt voordat hij begrijpt hoe de telefoon gebruikt wordt en zo de levensduur optimaliseert (/verlengt?)?
Zo ja:
Maakt dat nog uit voor de uitgevoerde test of is hier rekening mee gehouden?
Ik vind de accuduur testen sowieso een beperkt beeld geven, al zou ik ook niet direct weten hoe het beter te doen... Probleem volgens mij is dat ze alleen maar testen op een schoon toestel en dan één specifieke activiteit continue uitvoeren. Maar dat is niet hoe de meeste mensen hun toestel gebruiken... Je hebt van alles geïnstalleerd, springt heen en weer tussen verschillende apps en de telefoon is ook veel idle tussendoor.

Ik heb die beperking in testen zelf vooral gemerkt toen ik na drie Samsung Galaxy toestellen overstapte naar iPhone. In de testen lagen die toestellen steeds redelijk dicht bij elkaar. In de praktijk doet de iPhone het veel beter voor mij dan de Galaxy. Die laatste moest regelmatig in de avond al even aan de lader als ik hem die dag veel gebruikt had, de iPhone komt zelden ver onder de 50%. Maar ik vraag me dus af of dat verschil er ook zou kunnen zijn tussen verschillende Android aanbieders. Misschien is de pixel wel veel beter in het managen van background apps in idle, maar dat zou niet uit deze testen naar voren komen.

Maar ja hoe dat te testen, dat zou heel lastig worden om daar een objectieve methode voor te maken.
Probleem volgens mij is dat ze alleen maar testen op een schoon toestel en dan één specifieke activiteit continue uitvoeren. Maar dat is niet hoe de meeste mensen hun toestel gebruiken...
Dat is geen probleem maar een feature: door alle toestellen aan een gestandaardiseerde test te onderwerpen kan je wat roepen over de verschillen.

Pixels zijn niet beter of slechter dan andere Android 14 toestellen in het schedulen van taken, daar hoef je de verschillen niet te vinden. Het abstractieniveau van Android's API ligt dermate hoog (van threading tot activatie signalen) dat ontwikkelaars hier geen invloed op hebben.
Nou nee, dat is de reden waarom ik ook niet weet hoe je het dan beter moet doen. Het is wat mij betreft eerder een noodzakelijk kwaad om te kunnen vergelijken maar zeker niet optimaal.
Welk verschil hoop je dan te kunnen meten? De task scheduler van Android is 100% identiek tussen de Android toestellen.
Het gaat niet alleen om de task scheduler, het kan ook dat de software van fabrikant x gewoon minder efficiënt is of bugs bevat die fabrikant y niet heeft. En ik dacht dat er ook verschil zat tussen fabrikanten in hoe agressief ze background apps beperken.

Maar als jouw punt is dat alle Androids even slecht zijn, ja dat zou ook kunnen... Ik probeerde het open te houden en het niet puur in iOS vs Android te veranderen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 13:20]

Mijn punt is dat je concreet moet zijn in wat je wilt meten en dat dit niet gaat door "zomaar" het toestel een dag te gebruiken. Data moet beide nauwkeurig en relevant zijn.

Jij stelt bijvoorbeeld dat software tussen fabrikanten verschillende bugs en onvolkomenheden kan hebben. Dat klopt, maar hoe maak je het relevant en nauwkeurig? Voor een camera app kan dat bijvoorbeeld de verwerkingssnelheid van foto's zijn, maar die app moet je dan wel op verschillende toestellen testen zodat je de verschillen in hardware ook inzichtelijk hebt.

Dus als je een concrete use case hebt dan kan je nadenken over meetpunten en daarna testmethode.
En ik ben het volledig met je eens... vandaar dat ik al een paar keer gezegd heb dat ik niet weet hoe je een betere test zou moeten maken. Maar dat verandert niks in dat deze test maar beperkt iets zegt over wat je werkelijke ervaring in dagelijks gebruik gaat zijn.
Dat komt omdat zowel Apple als Samsung zojuist flinke stappen hebben gezet in accuduur. De s22+ en s23+ is bijvoorbeeld van 13 uur naar 18 uur gegaan: review: Samsung Galaxy S23 en S23+ - Sneller, strakker en stevig geprijsd
Niet helemaal. Ook bij de tweedehands iPhone 11 die ik overgenomen had van een collega om iOS te testen zonder meteen helemaal te committen merkte ik het al op, al was het verschil inderdaad minder extreem dan met de iPhone 14 plus die ik daarna kocht (de 11 wordt nu met veel plezier door mijn moeder gebruikt die met me mee verhuisd is naar iOS).
De iPhone 14+ zit op 17 uur ipv 18 uur in die test. Wat accuduur betreft had je dan beter bij Samsung kunnen blijven.
Mijn hele punt is nou net dat de testresultaten niet goed overeen komen met ervaringen in de echte wereld en jouw argument is dat ik beter bij Samsung had kunnen blijven omdat die het in die test beter doet? :?
Zoals ik zei, de iPhone 11 deed het voor mij ook al significant beter dan de S20 FE 5G die ik er voor had en die kwam in de test op ongeveer hetzelfde uit (of juist een stuk minder met video).
Misschien vind je onbewust iOS veel minder fijn werken waardoor je de telefoon meer laat liggen :+
Blijkbaar werken die testen gewoon niet, ik zie iedereen op mijn werk vrijwel dagelijks kabeltjes vragen aan elkaar om hun iphone op te laden terwijl mijn samsung alleen snachts opgeladen hoeft te worden.

Dus ja precies het omgekeerde van jou ervaring dus. De vraag is dus of je daar dan tegen op kan testen als dat blijkbaar zo kan verschillen van persoon tot persoon.

Enige wat mijn telefoon wel snel leegtrekt is wireless Android Auto en dan wordt ie ook vrij heet. Maar als ik de ervaringen hoor op een iPhone is dat niet anders.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:20]

Vreemd... weet je of die mensen dan wel gewoon 's nachts hun iphone opgeladen hebben? Of is het dat die mensen het niet plannen en toevallig op dat moment een melding krijgen dat de accu bijna leeg is?
Daar vraag ik verder niet naar (itt hier proberen we er geen wedstrijd van te maken), het feit dat ze allemaal aangeven dat de batterij niet geweldig is spreekt voor mij voldoende. Iets wat ik zelf nog maar bij weinig telefoons heb kunnen zeggen.

Dus nee ik raak niet overtuigd als uitgerekend hier de iPhone weer mooier wordt voorgesteld en/of de concurrentie juist slechter wordt voorgesteld.
Wat mensen zelf zeggen is helaas nogal onbetrouwbaar want daarbij spelen verwachtingen mee. De één gebruikt z'n telefoon nauwelijks en is blij dat de batterij na 3 dagen nog niet helemaal leeg is, de ander zit uren te gamen en klaagt na 6 uur dat de batterij al weer leeg is.

Daarbij speelt ook nog dat kennis flinke invloed heeft op de batterij. Staat je scherm altijd op maximale felheid? Wat is je oplaadgedrag? Laat je de telefoon agressief terugklokken of ga je voor maximale prestaties? Hoeveel apps heb je die op de achtergrond dingen proberen te doen? Snap je dat een game meer van je telefoon gebruikt dan het lezen van een e-book?

Het is een beetje een vooroordeel maar typisch snappen de mensen met de grootste en duurste telefoons er het minste van en hebben dus onjuiste verwachtingen. Apple is relatief duur dus daar vind je reletief veel gebruikers die niet weten wat ze doen en er dus maar veel geld uit geven aan een snelle telefoon om te compenseren voor hun eigen slechte gewoontes. Hoe duurder de telefoon hoe hoger de verwachtingen, dus die mensen blijven teleurgesteld worden.

Daarbij hebben de meer technische gebruikers vaker een computer naast hun telefoon terwijl de minder technische gebruikers alleen een telefoon hebben die alles moet doen.

Iedere moderne telefoon kan het dagenlang volhouden op een enkele acculading als je er niet meer mee doet dan bellen, maar ja, zo werkt het niet. Voor veel mensen is hun telefoon tevens hun primaire computer en die wordt de hele dag door gebruikt voor verschillende activiteiten.

Dat alles maakt dat ik weinig waarde hecht aan wat mensen zelf denken over de batterij van hun eigen telefoon, het is niet te vergelijken op grond van gevoel

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 13:20]

Je maakt er geen wedstrijd van maar met die laatste zin lijk je er wel weer een android-ios oorlog van te willen maken (nog los van wat je dan over mij lijkt te insinueren)...

Tja, ik kan niet anders dan mijn eigen ervaring delen en aangeven dat mijn familie ook heel tevreden is. Ik was juist altijd de Android holdout en moest niks van iOS hebben. Vroeger vond ik het ook een verschrikkelijk systeem (heb een iphone 4 en een ipad mini kort in gebruik gehad), maar ze zijn flink verbeterd over de jaren imho en nu vind ik het juist een fijner OS (kan natuurlijk ook dat mijn eigen wensen wat veranderd zijn). Maar ieder mag zijn eigen voorkeur hebben natuurlijk.
Die iPhones hoeven ook alleen maar 's nachts opgeladen te worden. Als ik met mijn Pixel 8 's nachts niet ga laden moet ik ook in de ochtend op mijn werk weer aan de lader.
Dat.heeft niks met het toestel te maken, maar of je 's nachts wel hebt geladen of niet.
Nergens iets over de relatie tussen Samsung Exynos en Google Tensor, behalve een korte 'in samenwerking met Samsung'?

Daar mag best wel wat meer tekst aan besteed worden, het is immers tweakers.net hier.
Wat zou volgens jou de relatie zijn tussen Exynos en Tensor? Ze worden allebei gefabriceerd bij Samsung Foundry maar het zijn voor zo ver ik kan vinden allebei eigen samenstelling/ontwerpen* van respectievelijk Samsung Electronics en Google/Alphabet?

Ontwerpen zijn gewoon gebaseerd op standaard ARM cores maar in een "unieke" samenstelling denk, core aantallen etc.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 22 juli 2024 13:20]

Google's eerste volledig zelf ontworpen CPU ontwerp moet nog uitkomen. Alle Tensor versies tot nu toe zijn voor een goed deel gebaseerd op kant-en-klare Exynos bouwstenen.
En dus hebben ook veel van de nadelen van Exynos, zoals slechte accuduur.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 13:20]

Precies dit ^, daarom zal ik nooit voor Exynos chipset gaan maar voor Snapdragon
Ik lees dat de reviews over de Pixels vaak tegenvallen als het om batterij gaat.
Zeker als smartphone net nieuw is.
Terwijl in de gebruikerservaringen na een poosje vaak erg positief zijn.

Ik denk dat dit komt door Adaptive Battery systeem van Android waardoor de accu zich naar verloop van tijd aanpast aan de gebruiker.
Hier lees ik helemaal niks over in de reviews van Tweakers en ook Android World en andere sites.
Zien ze dit over het hoofd? Of is hier al rekening mee gehouden?

Ik gebruik mijn Pixel 6a veel (zonder gamen) en houdt het einde van de dag vaak de 50 tot 40 procent over. En ook daar werd vaak van gezegd dat accuduur slecht zou zijn.
Dat begrijp ik niet. Bovendien snap ik het probleem niet, overal stopcontacten. En "traag" laden? Wat maakt dat nou uit? Je legt het toch gewoon voor slapengaan aan de oplader? Zit ook Adaptive Loading op. Dan gat hij traag opladen. Beter voor accu.


Wordt Adaptive Battery meegerekend in de reviews of niet?

[Reactie gewijzigd door sdr82 op 22 juli 2024 13:20]

Adaptive battery is iets wat alle Androids doen, is niks spannends: apps die je een tijdje niet gebruikt worden in 'suspended state' gezet.

De rest van je reactie heeft wel een hoog fanboy gehalte: ze hebben feature X niet meegerekend bij de accuduur dus de review is niet goed, mijn accuduur is wel goed maar voor de zekerheid noem ik alvast dat accuduur niet belangrijk is. :/
Maar maakt dat niet veel uit dan denk je? Adaptive battery?

Ik vraag me af of de review dan wel een goed beeld geeft op accu vlak. Niet gek toch?
Zeker niet als de gebruikerservaringen vaak zo anders zijn bij Pixels en de reviews ook zo verschillen vaak op verschillende platvorms.

Dus dan is mijn vraag terecht lijkt me toch?
De review van Tweakers zet het toestel af tegen andere toestellen, ze worden allemaal op dezelfde manier getest waardoor je ze met elkaar kan vergelijken.

Het is niet zo zinvol om 'dagelijks gebruik' te testen omdat dit per persoon verschilt. Ik heb bijvoorbeeld een Pixel 7 waar ik echt de dag niet mee door kom wegens mijn locatie en werk (modem heeft onevenredig veel invloed op de accu van Pixels), dus ik zou met zo'n review niks kunnen. Wat ik wèl zie is dat ik bijvoorbeeld met een iPhone daar geen zorgen over hoef te maken (er zijn andere redenen waarom ik geen Apple heb maar dat dient dit voorbeeld niet).

Deze reviews zetten verschillende meetbare aspecten van toestellen naast elkaar waardoor je dus afhankelijk van wat jij persoonlijk belangrijk vindt je keuze kan maken. Omdat adaptive battery een Android feature is (dus niet exclusief voor de Pixel) kan je daar geen meetbare verschillen vinden.
Wat ik heb gemerkt is dat het laden van de 8 pro icm de oneplus 65watt lader niet echt rap gaat waar het met de google 30 watt lader icm de meegeleverde kabel wel vrij vlot gaat (50% in half uur)
Jammer dat die lader niet standaard wordt meegeleverd.
Dat heeft te maken met de features: de Pixels gedijen het beste bij Power Delivery 3.0, wat alleen laders hebben met een USB-C aansluiting.
De Pixel 8 laadt met maximaal 27W op en de Pixel 8 Pro kan met 30W opladen
Met een 60 Watt lader staat de Pixel Pro niet meer dan 30 Watt toe. Dus ik weet niet wat PD3.0 hier aan gaat toevoegen?
Pixels laden niet zomaar op vol vermogen, zonder een PD3.0 krijg ik het niet voor elkaar althans.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.