Uitgebreide review met Camera comparison iphone 14 pro, accu verbruik, alle nieuwe functies qua AI is onderweg en zal hier de komende dagen en misschien zelfs weken aangevuld worden.
Inleiding
Voor mijn gevoel gaat de smartphone industrie steeds trager en in kleinere stapjes vooruit elk jaar dan nog niet zo heel lang geleden. De lol die erbij komt kijken om steeds over te stappen als Tweaker om toch weer de nieuwe functies uit te proberen is bij mij in elk geval steeds kleiner geworden. Toch blijf ik het leuk vinden om als Tweaker zijnde een Android en iOS telefoon te hebben, zodat ik af en toe eens kan wisselen en kan kijken hoe het tegenoverstelde kamp het nu eigenlijk doet qua features en stabiliteit. Omdat mijn oude android (oppo find x2 pro) dit jaar zijn laatste update gaat ontvangen vond ik het tijd om weer eens verder te spieken naar een andere android telefoon. Toen de pixel 8 pro werd aangekondigd was mijn interesse in dit toestel meteen opgewekt en heb ik hem besteld. De review is zo uitgebreid mogelijk opgedeeld, lees vooral alleen de secties waar je zelf wat aan hebt en feedback is altijd welkom.
Specificaties toestel
Dit jaar heeft google de pixel 8 pro met de volgende specificaties uitgerust:
- De Tensor G3 processor
- 9-core processor
- 1x Arm Cortex-X3 (2.91GHz)
- 4x Arm Cortex-A715 (2.37GHz)
- 4x Arm Cortex-A510 (1.70GHz)
- Gebakken op Samsung’s 4nm LPP node
- Wifi 7.0
- 5050 mAh accu
- 30 watt opladen bedraad, 23 watt draadloos
Ontwerp en Bouwkwaliteit
De pizel heeft net als de 2 voorgaande generaties vrijwel dezelfde soort look. Een mooi gladde, achterkant met de typische pixel camera bar.
Behuizing
De achterkant van de telefoon is gemaakt van glas, Gorilla Glass Victus 2, de afwerking is mat en echt extreem glad. Ik ben eigenlijk iemand die nooit een hoesje gebruikt om zijn telefoon en het vegan leather van de oppo find x2 pro was echt geweldig om vast te houden. De pixel zal echter wel in een hoesje gaan, want in de 2 dagen dat ik hem heb is hij al regelmatig bijna uit mijn handen geslipt.
De randen van het toestel zijn gemaakt van gepolijst aluminium net als de camera bar die naadloos overloopt in de randen van het toestel. Deze krassen overigens ook erg snel, ik heb de telefoon slechts een paar dagen in bezit en er zitten al microkrasjes op het aluminium.
De voorkant van de telefoon is ook gemaakt van Gorilla Glass Victus 2 en bevat een vingerprint sensor onder het scherm, het betreft een optische sensor.
De pixels zijn IP68 gecertificeerd zonder extra's, dus standaard 30 minuten tot 1 meter waterdicht. Opzich is dit best jammer sinds de iphone al 30 minuten tot 6 meter gaat. Ik weet dat je niet gaat zwemmen met je telefoon, maar het geeft wel aan tot welke gradatie je telefoon waterdicht is en hoe groot de kans is dat hij toch kapot gaat aan waterschade.
* De pixel 8 Pro is gemaakt van minimaal 18% gerecycled materiaal op basis van productgewicht.
Temperatuur sensor
Wat er wel nieuw is dit jaar is de temperatuur sensor in de camera bar. Deze kan je op 5cm afstand van een object houden en dan geeft de telefoon de betrouwbaarheid aan. In theorie zou je dus je lichaamstemperatuur moeten kunnen meten, Google heeft hier FDA Approval voor nodig in America, maar persoonlijk betwijfel ik of ze dit gaan krijgen. Je kan ondanks dat het niet de bedoeling is de temperatuur sensor op iemand zijn voorhoofd richten. Ik heb hier 2 thermometers liggen, eentje voor in je oor en eentje voor op je voorhoofd. Beiden geven een temperatuur van 36.2 aan, wat voor mij normaal is (in het ziekenhuis meet ik ook ongeveer dit), echter komt de pixel aan met een variatie aan getallen als ik 10x meet tussen de 32 en 34,5. Zoveel speling op een sensor die je 10x achter elkaar in dezelfde omstandigheden gebruikt is voor detailwerk niet handig.
Wat ook opvalt is als je de sensor op default set op een stuk metaal, je een temperatuur van 27 graden te zien krijgt. Terwijl als je hem op shiny metal zet hij ineens 13 aangeeft. Of deze sensor nu echt heel bruikbaar gaat zijn laat ik aan de professionals over. Voor mij overtuigt hij in elk geval niet.
* Ik denk dat ik een manier heb gevonden je lichaamstemperatuur met max 0.5 graden afwijking te meten. Het lijkt misschien raar, maar als je je mond open doet en de sensor dicht op je tong richt lijken de resultaten bij meerdere mensen binnen 0.5 graden marge te liggen vergeleken met een echte thermometer.
Zoals te zien is in de foto's, is de camera band nog steeds een stofmagneet aan de randen, en zijn redelijk lastig om schoon te maken/houden.
Beeldscherm
Het beeldscherm van de pixel was een big deal bij de presentatie. De benamingen van fabrikanten blijven me altijd een raadsel, maar aangezien iedereen er over praat zal het vast iets met marketing te maken hebben.
De pixel bevat een super Actua-display van 6.7 inch met een resolutie van 1344 x 2992, 489 ppi. Standaard als je hem uit de doos haalt en instelt staat het display echter op een resolutie van 1008 x 2244 pixels, 367 ppi. Er zullen vast mensen zijn die het verschil niet zien, echter vind ik het verschil wel net te duidelijk om de resolutie niet hoger te zetten. Teksten zijn echt een stuk scherper bij de hoge instelling.
De maximale helderheid komt neer op 1600 nits in HDR en 2400 nits in SDR met een contrastverhouding van 1.000.000:1 oftewel oled. De beeldschermverhouding is 20:9.
Persoonlijk vond ik telefoonschermen al jaren zeer goed afleesbaar in direct zonlicht. Aangezien het nu oktober is, is het lastig om te zeggen of het nu echt een groot verschil zal maken met andere toestellen. Er ligt hier nog een note 10+ in de la en een iphone 12 pro, maar beiden toestellen zijn momenteel ook prima af te lezen en het verschil is miniem. Dit alles neemt niet weg dat het beeldscherm van dit toestel echt prachtig is. Kleuren spatten van het scherm en het 120hz LTPO display laat alle animaties erg vloeiend verlopen.
Face Unlock
De pixel pro zou een relatief nieuwe manier van face unlock bevatten. Officieel is het nog steeds een enkele camera zonder speciale sensoren, die door slimme software kan bepalen of jij de gebruiker bent of niet. Het geheel zou even veilig moeten zijn als de vingerprint, een Class 3 biometric security. Ik kan niet bevestigen of dit wel of niet goed werkt. Ik kon de pixel niet foppen met een foto op een andere telefoon en ook niet met een geprinte afbeelding. Bij apps die vingerprint vereisten kon ik niet kiezen voor de face unlock optie. Denk hierbij aan apps zoals de rabobank en de odido mobile app. Op de iphone kan je deze unlocken met faceid.
Buiten het feit of het veilig is of niet, lijkt face unlock niet altijd te werken, zodra het een beetje donker begint te worden faalt de functie. Gelukkig kon je het zo instellen dat ipv dat hij meteen om een pin vraagt, je nog je vingerprint kan gebruiken om je scherm te unlocken.
Vingerprint
De vingerprint sensor is een optische die we al jaren kennen van andere toestellen. Dit is eigenlijk best jammer, een sonic fingerprint scanner werkt vaker en beter dan een optische sensor. De prijs van het toestel is wel met 200 gestegen, maar er was geen ruimte om een ultra sonische sensor te plaatsen. Ik heb vaak droge vingers en heb al meerdere keren gehad in de paar dagen dat ik het toestel heb dat hij niet meteen unlockte.
Prestaties
De prestaties van dit toestel heb ik door middel van statische benchmarks en real life tests proberen te meten. Ondanks dat een toestel soms minder scoort is dit niet altijd meteen te merken in dagelijks gebruik nu, maar zou dit zeker op de lange termijn parten kunnen spelen. Dit is nu nog lastig te zeggen. De pixel voelt erg snel aan, het wisselen tussen apps gaat allemaal heel vloeiend en de hele ervaring is heel erg geboterd. Ik heb al jaren steeds gewisseld naar Android en elke keer dacht ik, het is echt zo veel mijlen van apple verwijderd qua kleine afwerking dingen, de perfectionist in mij kon hier nooit goed mee omgaan. Nu met de pixel 8 pro is het echter een heel ander verhaal. Alle animaties zijn tot in het kleinste detail gewoon perfect te noemen en ik vind het echt een feest deze telefoon te gebruiken in het dagelijks leven. Echter 1 nadeel aan de prestaties in de praktijk is de verwerking van de camera. Waarbij je amper shutterlag hebt op de 14 pro in 50mp mode, en achteraf geen post processing hebt, is dit op de pixel wel even een ander verhaal. Het duurt ongeveer 3 seconde voordat de foto genomen is en achteraf moet je nog eens 5-10 seconde wachten op de post processing om te foto te bekijken. Meer hierover bij de sectie camera.
Batterijduur
De batterij duur van de pixel is bij normaal dagelijks gebruik ok, meer zou ik er niet van willen maken. Het nadeel van statische benchmarks draaien, zoals de browsetest van tweakers geeft alleen een indicatie voor mensen die veel browsen op lage helderheid. Als je dit veel doet op je telefoon, is de accuduur meer dan prima. In 1 uur browsen verlies je ongeveer 8-10%, trek je dit door een dag 1, moet je wel heel veel op je telefoon zitten om hem leeg te trekken. Echter als je de camera gebruikt in 50mp mode, of een beetje aan het spelen bent met de AI mogelijkheden van de camera dan vliegt de accu echt leeg. In slechts 10 minuten beetje ontdekken wat de AI mogelijkheden waren in foto's een beetje aanpassen was ik maarliefst 10% accu verloren!, als je dat doortrekt naar een uur zou je dus ongeveer 60% verliezen. Het toestel werd ook erg heet. Zo ook als je een vervent gamer bent op je toestel. Zie hierover meer in de benchmarks real life gaming tests. Ik speel daar 3 soorten games van licht grafisch, naar 1 van de zwaardere games precies 1 uur en laat hier de accu degradatie zien.
Bij vrij licht/normaal gebruik, kan de pixel 8 pro prima de dag door, als je er 2 dagen mee wilt doen moet je hem wel heel weinig gebruiken. Met bijna 3 uur screen on time, was ik 48% kwijt en na een nacht slapen was daar nog eens 7% af.
/m/459792/1QRDczDe9696W1Gg4c7aaEvQo1E6bjlrYauFCad3g8QfugbBNl.png?f=620xauto)
Benchmarks (5G, wifi, cpu, gpu)
We blijven toch Tweakers en het zien van nummertjes blijft toch leuk, zeker om te vergelijken met andere merken en vorige jaren. Omdat nummers opzich weinig zeggen heb ik voor de context precies dezelfde benchmarks gedraaid op mijn 1 jaar oude iphone 14 pro. Omdat ik maximaal 30 afbeeldingen kan toevoegen aan deze review, heb ik alle benchmarks in 1 grote afbeelding geplakt, deze zet ik onderaan deze kop.
Wifi
Bij het draaien van de wifi test vielen er verschillende dingen op. Wij hebben thuis een Wifi 6E router: de Asus RT-AC88U. De pixel heeft wifi 7, dit kon ik helaas dus niet optimaal testen. Maar mijn huidige iphone is een 14 pro, deze heeft wifi 6 en er was dus een behoorlijk verschil qua wifi snelheden. Ik heb speedtest.net gedraaid op exact dezelfde afstanden als de iphone namelijk 1, 5, 10 en 40 meter afstand van de router.
CPU en GPU
De cpu is bij de pixel 8 pro ondertussen alweer van de 3de generatie. Vergeleken met de eerste generatie is bij de cpu 1 core bijgekomen wat het een 9 core cpu maakt. De kloksnelheden zijn hetzelfde gebleven, terwijl de cpu wel op een kleinere node (4nm) gemaakt is. Google geeft zelf aan dat ze dit jaar vooral op de performance/watt hebben gefocused.
De GPU is in de vorm van een ARM Mali-G715 gekomen. De core count voor deze GPU is momenteel onbekend. De GPU heeft in elk geval geen ondersteuning voor ray tracing gekregen, zoals bij de iphone 15 pro wel het geval is. De GPU in de pixel zou 15% sneller moeten zijn in graphics en 200% sneller in machine learning taken.
Op basis van de benchmarks is de Tensor G3 een stuk langzamer dan Apples ondertussen 1 jaar oude A16 bionic, maar ook dan de snapdragon gen 2 concurrentie op basis van metingen van derde. In de praktijk merk je dit vooral bij het maken van 50mp foto's en het bewerken hiervan.
:strip_exif()/m/459792/1QRDezbX4rKwLbej55Eln2d3EJsVXzGJ3a0gkuAJZwVqRXarA6.jpeg?f=620xauto)
Real life gaming
Persoonlijk speel ik weinig games op mijn telefoon, in het begin was dit leuk, maar tegenwoordig is alles achter paywalls geplaatst en is veel op basis van pay to win. Voor de volledigheid heb ik het toch in de review terug laten komen. Elke game heb ik precies 1 uur gespeeld (met timer) en staan de % in batterij verlies aangegeven.
Genshin impact
Genshin impact is toch wel de game waar veel telefoons over struikelen, zeker als je het spel langer speelt. Persoonlijk vind ik het ook wel een erg mooi spel en is het een game die de wachtruimtes op bepaalde plekken tot een vermakelijk iets kan maken.
Ik begon de sessie met 91% accu en eindigde 1 uur later met 67%, dat is 24% per uur.
De game draaide op medium settings met de optie van 60fps aan. 60 fps werd op medium settings echter amper gehaald en als je ging vechten of rond liep dropte je fps eerder rond de 26 aan het einde van het uur, soms zelfs dipjes onder de 20fps. Als je deze game graag speelt, kan je beter naar een andere telefoon kijken.
Deze screenshot is van een stil staande scene.
/m/459792/1QS0Kbv7ttzxiGMCarzcBzOHnsJK7fNsk9Fd85y3NtViqSdyq0.png?f=620xauto)
Wild rift
Wild rift is een game van riot games, ook wel bekend van league of legends. Niet het meest zware spel ooit, stukken minder erg dan genshin impact, maar ik denk wel een mooide middenmoot tussen 1 van de zwaarste games en 1 van de meest lichte. Ik speel zelf af en toe league of legends dus wild rift is een kleine stap in de wereld van riot games. De fps ingesteld op 120fps, dit lukte in het begin, maar aan het einde van het uur bleef hij plakken rond de 60 in teamfights.
Ik begon de sessie met 77% accu en endigde 1 uur later met 61%, dat is 16% per uur.
/m/459792/1QS0KbZjUqLeTYuaErL0zB75Z8Hs1b6uhT2jcWGC0bY7SrSZBQ.png?f=620xauto)
Candy Crush
Volgens mij is dit wel 1 van de minst demaning games die je kan spelen, maar dit soort spellen hebben zoveel downloads dat het toch door heel wat mensen gedaan wordt. Om deze mensen een idee te geven hoelang de accu meegaat op dit soort spelletjes hierbij de prognose na 1 uur gamen.
Ik begon de sessie met 61% accu en eindigde 1 uur later met 48%, dat is 13% per uur.
Software
Google is van nature een software bedrijf die af en toe iets van hardware maken. Google probeert de pixel te onderscheiden met behoorlijk wat truukjes in de software. Zo zijn er allerlei leuke features aangekondigd waarbij de pixel je telefoon kan opnemen, als je niet opneemt dat je ziet wat mensen inspreken heel veel dingen zijn momenteel niet beschikbaar in Nederland en het is onduidelijk of dit nog gaat komen, in het kopje hieronder meer over features die nu niet beschikbaar zijn en mogelijk gaan komen.
Update beleid
Google beloofd bij de pixel 8 en 8 pro maar liefst 7 jaar nieuwe versies met security updates. Sinds het moment van release in de VS. Op de website van Google staat dat ze dus support bieden tot October 2030. Dit is letterlijk de langst mogelijke ondersteuning van alle Android fabrikanten, qua versies, qua security update beleid loopt alleen de fairphone 5 nog langer door, deze fabrikant beloofd 5 android versies met security updates tot 2031.
Google houdt zich echter wel vaker niet aan zijn woord en links en rechts worden vaker Services plots stop gezet. Ik zeg niet dat ik dit verwacht bij de updates van de pixel telefoons, maar het is meer iets om in je achterhoofd te houden dat beloftes geen garanties zijn, nog niet in elk geval.
Bloatware
Google levert net als elke andere fabrikant behoorlijk wat bloatware mee. Nu is het wel fijn dat google maar 1 app van alles meelevert en niet zoals samsung een samsung browser en chrome, een samsung mail app en gmail etc. Standaard worden alle google apps meegeleverd en dat is het dan ook. Voor de meeste mensen zal het een schone android ervaring zijn.
Nu niet beschikbaar, mogelijk later
1. Een erg coole feature, maar onmogelijk om nu te testen is de video boost feature. Tijdens de presentatie lieten ze een voorbeeld zien waarbij je een zelfgemaakte video geschoten op de pixel 8 pro kon uploaden naar de servers van google. Die dan AI toepast om deze video op een niveau te brengen nog hoger dan de iphone 15 pro (aldus google). Deze feature komt echter pas later dit jaar beschikbaar en kon dus niet op het moment van schrijven getest worden.
Camera
De gemiddelde foto van de pixel telefoons is in tegenstelling tot veel andere merken juist iets koeler dan het eigenlijk is. Waar de iphone vaker vastlegt wat ik echt zie, is dat bij de pixel gemiddeld genomen vaak iets koeler. In sommige scenario's pakt dit erg mooi uit, maar in andere scenario's maakt het van een mooie herfstfoto juist een depressief moment ipv een warm gevoel. Een mooi voorbeeld hiervan zie je hier. Het is meer voorkeur dan iets anders waar je tegenwoordig een toestel voor koopt. Je kan bij de pixel altijd nog post processing doen en zo de foto wat warmer maken.
:strip_exif()/m/459792/1QRYZLbeizn1T0GYkd33L3EziUX4MvkSXQaM4aer0lZXA9xwnB.jpeg?f=620xauto)
Soorten lenzen
De pixel 8 pro heeft 3 lenzen
- Een 50mp main camera met Octa PD sensor (9.8 x 7.4mm), 25mm F1.68, OIS, 1.2um pixelgrote
- Een 48mp ultra wide met Quad PD sensor (6.4 x 4.8mm), 11mm F1.95, 0.8um pixelgrote
- Een 48mp telelens met Quad PD sensor (5.6 x 4.2mm), 112mm F2.8, OIS, 0.7um pixelgrote
Het feit dat het allemaal hoge resolutie sensoren zijn was voor mij de hoofdreden om nu voor een pixel te gaan. Ik vind de 48mp sensor op de iphone 14 pro helemaal geweldig. Foto's hebben als background op mijn computerschermen simpelweg zoveel meer detail.
AI en Magic Eraser
De nieuwe pixel heeft weer wat leuke nieuwe truuckjes die soms erg leuk zijn en op andere momenten nog niet helemaal werken zoals het hoort. De functies om voorwerpen te verkleinen, vergroten en weg te halen werken ook op oudere foto's. Zo heb ik hier een voorbeeld waarbij de functie van magic eraser erg goed werkt.
Wonderbaarlijk blijft de arm van mijn moeder gewoon zonder rare happen en is 1 persoon gewoon van de foto verdwenen. Een mooi voorbeeld dat als het werkt, het heel erg goed werkt.
Het werkt echter niet altijd even goed. Toen ik de lantaarnpalen probeerde weg te halen haalde hij ook de boom ernaast weg, en hoe vaak ik dit ook opnieuw probeerde, ik kreeg toch dit effect. Ook is de foto niet meer zo scherp op die plekken, dus wat de AI genereerd is niet altijd goed.
Ook kan je objecten verplaatsen. Zo heb ik mijn moeder op deze foto wat naar achteren geplaatst.
:strip_exif()/m/459792/1QS7lFmWpnVhJcagSvppXpsCWV3is7DBUh75uomgN6QECG5Xxq.jpeg?f=620xauto)
Best Take
Met Best Take maak je nooit meer een slechte groepsfoto. Je klikt op 1 van de groepsfoto's die je gemaakt hebt en daarna kies je de optie "best take". Je krijgt dan de mogelijkheid om de gezichten te wisselen van andere foto's die je gemaakt hebt. Deze feature is echt fantastisch en werkt echt super goed. Online veel van gezien, maar na een hele simpele test zelf bleek het echt heel goed te werken. Nooit meer een slechte groepsfoto.
/m/459792/1QRYZMQpURaVG6EWtePCpU8G8myCddNeqH0FPRa75G13pstHRh.png?f=620xauto)
Macro mode
Ook bij de macro mode zijn de verschillen vooral kleurechtheid. In dit geval vind ik de pizel foto echter iets aantrekkelijker om naar te kijken, ondanks dat de iphone wel meer bij de realiteit in de buurt komt.
:strip_exif()/m/459792/1QS0KaSLrAURq76vkoB6M663YJpydkRuUZMWf0wHiLKibPbAqc.jpeg?f=620xauto)
50mp vs 12mp
De hoofdreden voor mij om voor de pixel te gaan was dat er eindelijk 3x hoge resolutie sensoren geplaatst waren. Begin dit jaar ook gezien op de Oppo find x6 pro en de Xiaomi 13 ultra. Echter voelde het toch iets fijner bij Google. Ik moet zeggen dat ik de 50mp optie erg tegen vind het vallen. Je hebt echt een vergroot glas nodig om het verschil met de 12mp foto's te zien. Bij de iphone 14 pro is het verschil velen malen groter. Deze trend zet zich door op alle 3 de lenzen. Natuurlijk heeft de iphone deze optie niet op de ultra wide en zoomlens, dus kan ik alleen de maincamera vergelijken. Aangezien deze waarschijnlijk het meest gebruikt gaat worden, kan ik met zekerheid zeggen. Als je graag hoge resolutie foto's schiet omdat je meer detail wil, koop deze telefoon niet. De ondertussen 1 jaar oude iphone schiet velen malen meer detail. Daarnaast is de 50mp optie op de pixel ook ontzettend traag om te gebruiken en wordt je telefoon erg heet.
Bij de telelens is het verhaal nog erger. De 50mp mode maakt in niet perfect daglicht een minder gedetailleerde shot dan de 12mp optie.
Bij de ultrawide is er wel iets meer detail in 50mp mode. Maar ook hier is het verschil niet heel erg groot.
Als laatste wil ik hier nog aan toevoegen dat de Iphone 14 Pro zelfs in de 12mp mode meer detail heeft dan de pixel.
:strip_exif()/m/459792/1QS0KbemsRgt5biIqwCEF0irRnlPoQMYzXDDcKDnMtqYCJJQlK.jpeg?f=620xauto)
Avond foto's
Eigenlijk is het ongelooflijk hoeveel detail we uit smartphone foto's kunnen krijgen als je kijkt hoe klein de opening voor het licht is, en hoe klein de sensoren zijn. Software is erg snel slimmer geworden de afgelopen jaren. Hier zie je eerder de year over year verschillen.
Als we kijken naar deze shot met de ultrawide genomen zie je meer detail in de pixel dan in de iphone. De kleurenreproductie van pixel klopt alleen niet echt. Ook hier laat de iphone meer zien hoe het echt was. De iphone deed echter slechts 2 seconde over de foto, waar de pixel 8 seconde de tijd nam.
Deze trent zet zich door naar de hoofdlens. Weer heeft de pixel stukken meer detail dan de iphone. Ook hier was de iphone in slechts 1 seconde klaar, terwijl de pixel er 6 seconde de tijd voor nam.
De telelens is lastig vergelijken omdat de iphone een x3 lens heeft en als hij te weinig licht krijgt hij gewoon een crop pakt van de mainlens.
Ook in deze shot heeft de pixel veel meer detail en veel minder ruis van de iphone. Echter ook hier was het eigenlijk wel net zo donker als op de iphone foto. Kwestie van smaak, plus met meer detail van de pixel kan je de foto achteraf ook nog bewerken en hem terug donkerder maken. Bij deze foto vond de iphone het niet nodig om een timer te gebruiken, dus de foto was instant gemaakt. De pixel nam hier 4 seconde de tijd voor.
Ook bij de hoofdlens heeft de pixel meer detail en meer licht. Zelfde verhaal, de iphone gebruikte minder dan 1 seconde en de pixel nam 4 seconde de tijd. Beiden telefoons hebben de standaard mode gebruikt, geen handmatige aanpassingen aan de shuttertime.
/m/459792/1QS5IRJ9AkZj9BpGAQwEBGcmXL0o0PTAGGu97n2dTT1locC18L.png?f=620xauto)
Video
Komt binnenkort online.
Prijzen en beschikbaarheid
De pixel 8 pro is te krijgen in baaiblauw (lichtblauw), obsidiaan (donker grijs) en porselein (beige) te krijgen. De volgende configuraties zijn beschikbaar:
- 128gb / €1099,-
- 256gb / €1159,-
- 512gb / €1299,-
Als je hem besteld krijg je er tot 16 oktober 2023 een pixel watch 2 bij. Deze is te claimen vanaf 27 oktober.
De pixel 8 pro is een telefoon waarbij Google een poging heeft gedaan om alle limieten zo ver als ze konden te pushen. Alle camera's zijn geupgrade naar 50mp versies, de behuizing lijkt aardig volwassen en AI staat centraal op dit toestel. Even een paar vervelende personen magisch laten verdwijnen met de magic eraser, of objecten van plaats wisselen achteraf, of de gehele foto aanpassen en automatisch door AI laten bepalen hoe hij er het beste uit zou zien volgens Google. Dit toestel kan het allemaal.
Is de pixel eindelijk volwassen? Ja ik zou zeggen dat hij ondertussen bijna volwassen is geworden. Helaas zijn deze er nog steeds dingen die niet zo goed gaan, die ik mede extra bekritiseer vanwege de prijs. Zo is de 50mp mode erg traag en dus niet voor alle scenario's bruikbaar, daarnaast is er weinig detail winst, soms zelfs verlies. Post processing duurt redelijk lang soms wel tot 10-15 seconde per aanpassing. In deze korte tijd vliegt de accuduur achteruit. Ook zijn de AI truukjes lang niet altijd even geweldig. Soms is het erg lastig om magic eraser goed te gebruiken. De AI snijdt dan net teveel weg, of wat het ervoor terug in de plek zet is erg duidelijk nep.
De pixel is dit jaar 200 euro duurder geworden, maar levert ook meer dan vorig jaar, vooral een betere haptic motor en 7 jaar software updates. Is dit toestel 1100 euro waard? Zeker als je kijkt dat de s23 ultra basis ondertussen ook voor minder te krijgen is? Dat is natuurlijk ieder voor zich, maar gezien de midrange cpu/gpu en het geen voordeel hebben van de 50mp sensoren, ga ik hem waarschijnlijk vervangen door een andere android telefoon.