We hebben ons de afgelopen tijd helemaal suf geplugd, maar na het testen van twintig docks met USB-C kan ik je wel het allerbeste advies geven voor de aanschaf van een nieuw dockingstation.
Betaalbare USB-C-dockingstations (DP Alt Mode)
Zoek je gewoon een goed dockingstation, zonder dat je supersnelle USB-poorten of ethernet sneller dan gigabit nodig hebt? Dan doe je aan de HP USB-C G5 voor rond de 130 euro een prima koop, die probleemloos werkt als je maar een USB-C-poort met ondersteuning voor DP Alt Mode hebt. Het enige verschil tussen de Essential en de reguliere versie is de hoeveelheid powerdelivery aan je laptop: maximaal 65 of 100W. Hebben de monitors die je wilt aansluiten geen DisplayPort, maar wel HDMI? Dan is de M-Teck Dual HDMI Docking station een vergelijkbaar alternatief met twee HDMI-poorten. We belonen de twee HP's en de M-Teck met een Great Value-award.
DisplayLink-docks voor oudere pc's en meerdere monitors op Macs
Bovengenoemde docks kun je echter niet gebruiken om twee schermen aan te sluiten op een MacBook. Daarvoor heb je bijvoorbeeld een dock met een DisplayLink-chip nodig, die de beeldsignalen gecomprimeerd doorstuurt. Daarmee is dit type dock ook een uitkomst voor oudere pc's zonder USB-C. Het voornaamste nadeel is dat ze ongeschikt zijn voor gaming. Mijn keuze zou de Dell Universal Dock UD22 van een kleine 200 euro zijn: dat is in principe een DisplayLink-dock, maar als je pc ook DP Alt Mode ondersteunt, kan hij die ook gebruiken voor nog een extra monitor. De USB-poorten van dit dock werken op 10Gbit/s, dubbel zo snel als bij de docks uit de vorige alinea, en zelfs de dichtgetimmerde M1- en M2-socs zonder achtervoegsel kunnen met dit dock twee schermen aansturen. De Dell mag met een Excellent-award op zak naar huis.
USB4/Thunderbolt-docks voor de hoogste snelheden
De krachtigste maar ook duurste categorie docks zijn die met USB4 oftewel Thunderbolt. Ook met deze docks kun je vaak twee schermen aan een MacBook koppelen, op voorwaarde dat je er een, al dan niet met een verloopje, via USB-C aansluit én je een M1/M2 Pro- of Max-processor hebt. Met Windows-laptops voorzien van Thunderbolt/USB4 is dat sowieso geen probleem. Een relatief betaalbare optie is de HP Thunderbolt Dock G4, die voor minder dan 200 euro te krijgen is in de reguliere 120W-versie. Houd er wel rekening mee dat dit dock maar één Thunderbolt-uitgang heeft. Op een Mac heb je die nodig voor het aansluiten van de tweede monitor en houd je er dus geen meer over voor bijvoorbeeld een snelle ssd. Zeker voor Windows-laptops is hij echter zonder meer een Excellent-award waard.
Voor ruim 300 euro krijg je bij OWC de Thunderbolt Go Dock. Met zijn volledig aluminium behuizing is het een van de meest luxe aandoende docks uit de test, maar ook vanbinnen is hij imposant. Zo heeft dit dock als enige in de test een ingebouwde voeding en is hij voorzien van meerdere Thunderbolt-poorten, waardoor je ook als Mac-gebruiker met twee monitors nog extra USB4-accessoires kunt aansluiten. Alleen de snelheden die dit dock via zijn 2,5GbE-netwerkpoort haalt, vallen helaas wat tegen. Daardoor reiken we geen Ultimate-, maar een Excellent-award uit.
Het kan wat prijs betreft nog gekker. De 459 euro kostende Caldigit Thunderbolt Station 4 is net zo'n metalen kolos als de OWC, alleen heeft hij nog meer snelle aansluitingen, een dubbele kaartlezer (microSD en SD), en zet hij de beste testresultaten neer, zowel voor de ssd als de netwerkverbinding. Het duurste dock is dus ook het beste, maar door de extreem hoge prijs zal hij maar voor weinigen interessant zijn om ook werkelijk te kopen. Een Ultimate-award is echter zeer verdiend.
Het leukste dock uit de test komt uit China
Nou ja, zo'n beetje ieder dock komt uiteindelijk uit China, maar ons exemplaar van de Hagibis U100 Ultra kwam daadwerkelijk rechtstreeks van AliExpress. Zoals beschreven op de aparte pagina is het een eigenzinnig apparaat met unieke features, zoals een M.2-slot voor een ssd en jawel, rgb-lampjes. Het dock speelt een beetje vals doordat hij twee USB-C-poorten op je laptop nodig heeft voor het aansturen van twee monitors, maar daardoor blijft er wel bandbreedte over voor functies die we elders alleen op veel duurdere docks tegenkomen: 10Gbit/s-USB-poorten en 2,5Gbit/s-ethernet bijvoorbeeld. Doordat de stroomadapter is weggelaten, is hij iets minder voordelig dan je op het eerste oog zou denken, maar het totaalpakket inclusief zelfgekochte adapter moet je voor minder dan 200 euro kunnen verzamelen. Met de U100 Ultra krijg je dan erg veel waar voor je geld. Vanwege de inventieve manier waarop dit totaalplaatje tot stand komt, reiken we een Innovation-award uit.