Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

20 USB-C-dockingstations Round-up

De beste basis voor je (thuis)werkplek

31-08-2023 • 06:00

233

Singlepage-opmaak

Conclusie

We hebben ons de afgelopen tijd helemaal suf geplugd, maar na het testen van twintig docks met USB-C kan ik je wel het allerbeste advies geven voor de aanschaf van een nieuw dockingstation.

Betaalbare USB-C-dockingstations (DP Alt Mode)

Zoek je gewoon een goed dockingstation, zonder dat je supersnelle USB-poorten of ethernet sneller dan gigabit nodig hebt? Dan doe je aan de HP USB-C G5 voor rond de 130 euro een prima koop, die probleemloos werkt als je maar een USB-C-poort met ondersteuning voor DP Alt Mode hebt. Het enige verschil tussen de Essential en de reguliere versie is de hoeveelheid powerdelivery aan je laptop: maximaal 65 of 100W. Hebben de monitors die je wilt aansluiten geen DisplayPort, maar wel HDMI? Dan is de M-Teck Dual HDMI Docking station een vergelijkbaar alternatief met twee HDMI-poorten. We belonen de twee HP's en de M-Teck met een Great Value-award.

DisplayLink-docks voor oudere pc's en meerdere monitors op Macs

Bovengenoemde docks kun je echter niet gebruiken om twee schermen aan te sluiten op een MacBook. Daarvoor heb je bijvoorbeeld een dock met een DisplayLink-chip nodig, die de beeldsignalen gecomprimeerd doorstuurt. Daarmee is dit type dock ook een uitkomst voor oudere pc's zonder USB-C. Het voornaamste nadeel is dat ze ongeschikt zijn voor gaming. Mijn keuze zou de Dell Universal Dock UD22 van een kleine 200 euro zijn: dat is in principe een DisplayLink-dock, maar als je pc ook DP Alt Mode ondersteunt, kan hij die ook gebruiken voor nog een extra monitor. De USB-poorten van dit dock werken op 10Gbit/s, dubbel zo snel als bij de docks uit de vorige alinea, en zelfs de dichtgetimmerde M1- en M2-socs zonder achtervoegsel kunnen met dit dock twee schermen aansturen. De Dell mag met een Excellent-award op zak naar huis.

USB4/Thunderbolt-docks voor de hoogste snelheden

De krachtigste maar ook duurste categorie docks zijn die met USB4 oftewel Thunderbolt. Ook met deze docks kun je vaak twee schermen aan een MacBook koppelen, op voorwaarde dat je er een, al dan niet met een verloopje, via USB-C aansluit én je een M1/M2 Pro- of Max-processor hebt. Met Windows-laptops voorzien van Thunderbolt/USB4 is dat sowieso geen probleem. Een relatief betaalbare optie is de HP Thunderbolt Dock G4, die voor minder dan 200 euro te krijgen is in de reguliere 120W-versie. Houd er wel rekening mee dat dit dock maar één Thunderbolt-uitgang heeft. Op een Mac heb je die nodig voor het aansluiten van de tweede monitor en houd je er dus geen meer over voor bijvoorbeeld een snelle ssd. Zeker voor Windows-laptops is hij echter zonder meer een Excellent-award waard.

Voor ruim 300 euro krijg je bij OWC de Thunderbolt Go Dock. Met zijn volledig aluminium behuizing is het een van de meest luxe aandoende docks uit de test, maar ook vanbinnen is hij imposant. Zo heeft dit dock als enige in de test een ingebouwde voeding en is hij voorzien van meerdere Thunderbolt-poorten, waardoor je ook als Mac-gebruiker met twee monitors nog extra USB4-accessoires kunt aansluiten. Alleen de snelheden die dit dock via zijn 2,5GbE-netwerkpoort haalt, vallen helaas wat tegen. Daardoor reiken we geen Ultimate-, maar een Excellent-award uit.

Het kan wat prijs betreft nog gekker. De 459 euro kostende Caldigit Thunderbolt Station 4 is net zo'n metalen kolos als de OWC, alleen heeft hij nog meer snelle aansluitingen, een dubbele kaartlezer (microSD en SD), en zet hij de beste testresultaten neer, zowel voor de ssd als de netwerkverbinding. Het duurste dock is dus ook het beste, maar door de extreem hoge prijs zal hij maar voor weinigen interessant zijn om ook werkelijk te kopen. Een Ultimate-award is echter zeer verdiend.

Het leukste dock uit de test komt uit China

Nou ja, zo'n beetje ieder dock komt uiteindelijk uit China, maar ons exemplaar van de Hagibis U100 Ultra kwam daadwerkelijk rechtstreeks van AliExpress. Zoals beschreven op de aparte pagina is het een eigenzinnig apparaat met unieke features, zoals een M.2-slot voor een ssd en jawel, rgb-lampjes. Het dock speelt een beetje vals doordat hij twee USB-C-poorten op je laptop nodig heeft voor het aansturen van twee monitors, maar daardoor blijft er wel bandbreedte over voor functies die we elders alleen op veel duurdere docks tegenkomen: 10Gbit/s-USB-poorten en 2,5Gbit/s-ethernet bijvoorbeeld. Doordat de stroomadapter is weggelaten, is hij iets minder voordelig dan je op het eerste oog zou denken, maar het totaalpakket inclusief zelfgekochte adapter moet je voor minder dan 200 euro kunnen verzamelen. Met de U100 Ultra krijg je dan erg veel waar voor je geld. Vanwege de inventieve manier waarop dit totaalplaatje tot stand komt, reiken we een Innovation-award uit.

Lees meer

Het docking station topic Forumtopic van 17 april 2025 457

Reacties (233)

233
233
103
6
0
114
Wijzig sortering
Ik gebruik zelf 2 HP G5 docks om 3 QHD schermen op 144hz aan te sturen vanaf mijn laptop (je hebt hier 2 docks voor nodig ivm bandbreedte). Deze docks hebben 2 display port aansluitingen wat het een zeer nette oplossing maakt.

Hiervoor heb ik dit zelfde geprobeerd met 2 itec docks maar wat een drama was dat. Soms werkte het en dan weer niet, knipperende schermen, compleet uitvallen schermen, ethernet verbinding die random uitvalt en niet meer terug online komt. Support van itec is zeer behulpzaam en hebben zelfs een nieuw product opgestuurd om te testen maar deze docks zijn gewoon niet stabiel genoeg voor zwaarder gebruik.

De HP G5 (niet de essential) kan ik van harte aanbevelen. Zeer stabiel met meerdere schermen op 144hz+ en voor een zeer schappelijke prijs.

[Reactie gewijzigd door nestview op 22 juli 2024 13:50]

Wij hebben op kantoor 80 i-tec's aangeschaft na een test met 3 i-tec's.
Die test duurde 2 weken en verliep vrijwel vlekkeloos.
Echter na de aanschaf van tenminste 80 nieuwe i-tec docks kwam het gezeur.

Monitoren die niet meer aan gaan, USB apparaten die niet meer worden herkent, Ethernet adapters die ineens niet meer werken tot je de laptop opnieuw opstart, de lijst gaat door.

Toen we er genoeg van hadden hebben Lenovo Thinkpad Thunderbolt 4 Docks aangeschaft.
Dit zijn echte pareltjes. Kost 33% meer dan de i-tec, maar dan werkt het tenminste wel gewoon altijd.
Op sommige laptops hadden we problemen met het tweede scherm, die dan maar 1 monitor op 1080p draait en de andere op 800x600.
Dit bleek een limitatie te zijn van de 4 jaar oude laptops.
Deze zijn inmiddels vervangen door het nieuwere model en werken vlekkeloos.
Tsja. Sommige issues zijn heel moeilijk naar voren te brengen in een test. Wij hebben van die Dell Thunerbolt docks en die hebben gewoon eens in de twee maanden dat een monitor niet meer werkt. Vind dat maar eens... Stroom eraf en eraan werkt. Updaten niet.
Ik heb een Dell laptop van 4 jaar oud. Maar op mijn werk met nieuwere dell-dockingstations moet ik standaard de usb toetsenbord en muis direct aansluiten op mijn laptop. De schermen werken dan wel weer perfect.
Ik heb er thuis ook één en enkele honderden op werk. Amper tot geen gezeur met de G5’s en heb deze daarom ook aangedragen bij Thomas om te testen :)

G5 Essential, nog so much. Veel gedoe en vage problemen met oudere (HP notabene) schermen en een rare ‘bug’ dat de audio bij inpluggen automatisch naar de hoofdtelefoon aansluiting van het Dock schakelt.
Als je geen oud scherm hebt en dat van die audio weet (3x klikken om weer goed te zetten dus mee te leven opzich) is het een prima goedkoper alternatief :)

Overigens werken beide prima met een iPad Pro :)
Ik heb ook een HP G5, maar ik krijg met geen mogelijkheid twee schermen op 4K aangesloten middels de DP poorten. Het is mij nu met een omweg wel gelukt, één monitor aangesloten op het dock en de ander middels HDMI rechtstreeks is mijn HP laptop. Het is niet ideaal maar het werkt wel.

Hoe heb jij het voor elkaar gekregen?
Ik ben niet degene waar je op reageerde, maar ik kon in eerste instantie ook niet mijn 2x 2K schermen aansluiten via de HP G5 dock, maar moest daarvoor eerst in de bios van mijn HP laptop de optie "Enable High Resolution mode when connected to a USB-C DP a lot mode dock" aanzetten. Zoals hier volgens mij ook uitgelegd: https://support.hp.com/us-en/document/c06575423

Ik ga er hierbij dus wel vanuit dat je ook een HP device hebt, maar misschien heeft de laptop die je gebruikt ook zo'n optie.
Dat heeft wel tot gevolg dat er minimale bandbreedte overblijft voor de rest van de poorten van de dock (USB 2 snelheid). Geen probleem als je alleen monitoren aangesloten hebt, maar anders waarschijnlijk wel.
Ik denk dat je laptop geen DisplayPort ALT mode ondersteunt en het via USB-C moet doen. Dan heb je beperkte bandbreedte voor beeldsignaal. Je kunt dit controleren door je 4K monitor even op 30Hz te zetten om te kijken of je dan de andere monitor wel op 4K krijgt.
Dan heeft de usb poort op jouw laptop waarschijnlijk te weinig bandbreedte. Ik heb ook het hp G5 dockingstation en op mijn hp laptop van werk moet ik ook jouw workaround toepassen, maar mijn thinkpad met usb c gen 3.2x2 kan wel via het dockingstation 2x 4k op 60hz aansturen.
Weet jij mss hoe het zit met mijne? Ik heb dat Dock, maar mijne wilt 4K niet op 60hz doen. Maar één monitor.

Kan het de kabel zijn? Het is displayport, maar mss niet nieuw genoeg?
Dat zou inderdaad de dp kabel kunnen zijn, maar ook de usb c aansluiting op je laptop. Of je laptop zelf, maar volgens mij kunnen de meeste laptops van het afgelopen decennium wel één keer 4k 60hz aansturen. Laatste gpu drivers geïnstalleerd?
Hmmm goeie ik ga eens kijken naar al je suggesties dank!
Had je dan niet beter de Dell Universal dock kunnen kopen?
Ik kan de HP USB-C G5 dock werkelijk aan niemand aanraden. Na twee jaar heb ik op het werk (50-tal exemplaren) letterlijk 30% uitval. Gaande van uitval van het scherm (begint meestal met kleine lichtflitsen, denk aan wat je ziet als je lang hebt gezeten en snel bent opgestaan) tot de rj45 poort die niet stabiel is en powerblocks die kapot gaan. In het begin liet ik ze nog binnen garantie omruilen maar nu doe ik zelfs niet de moeite want ook de nieuwe hebben hetzelfde uitvalpercentage. Nu ruil ik ze om voor de Lenovo ThinkPad Universal USB-C Dock (hier ook getest) waar ik ook op een 50-tal nog geen enkele met problemen ben tegen gekomen.
En ik heb ook een ogenschijnlijk onuitroeibaar probleem met de HP USB-C G5 dat bij aansluiten mijn CPU gelimiteerd wordt tot 400MHz (in plaats van 3.7GHz). Ik heb een Lenovo IdeaPad 5 Pro met AMD Ryzen APU.

Wel jammer, want op het werk hebben we alleen maar HP USB-C G5's liggen, dus op kantoor zit ik enkel met mijn laptop te werken. :)
Dat mag niet van de Arbo. Zou zeker druk zetten op de aanschaf van een paar vervangende docks. Je hebt maar één nek en bovendien ben je veel productiever als je fijn werkt.
Mijn werkgever kan hier niks aan doen. Ik ben eigenwijs. En ik zit er maar 1 dag per week en thuis werkt alles goed met mijn eigen dock. Maar bedankt voor je zorgen. :)
Als je echt eigen"wijs" bent, zorg je ook die ene dag per week (40+ dagen per jaar) goed voor jezelf. ;-)

En bovendien ben je inderdaad productiever met een knappe werkplek.

En je werkgever? Die zou er hetzelfde over moeten denken.

[Reactie gewijzigd door patrickvdweide op 22 juli 2024 13:50]

Hier draait het hele bedrijf op die Lenovo USB-C docks en we zijn er heel tevreden over, externe consultants met HP of ander merk laptop zijn ook lekker verbaasd als alles in een keer gewoon werkt.
Als ik de conclusie van het artikel zie zou je die Lenvo's niet aanschaffen maar zo zie je dat de reacties van dit soort artikelen heel waardevol zijn. 30% uitval wordt je gewoon echt niet gelukkig van.
Diezelfde ervaring heb ik met de Lenovo docks. We hebben er van verschillende generaties in omloop en nog 0 uitval gehad en vooral op Windows werken ze allemaal probleemloos. Op Linux heb wel wat ergernissen gehad, maar ik heb die nog niet specifiek aan het dock toe kunnen schrijven.
Hier dezelfde ervaring, werk nu 1,5 jaar bij deze werkgever en heb al zeker 30 docks vervangen (hebben er zo'n 150 in de omloop). Zelfde ervaring met schermen die even flitsen en poorten op het dock (USB of DP) die gewoon volledig stoppen met werken.
Hier zeker niet, we hebben al 50+ exemplaren weg gezet. Nooit problemen mee gehad.
Bijzonder. Ik heb op werk op mijn eigen locatie met denk van 200 G5’s afgelopen ruime 2 jaar 2 uitvallers gehad.
Bedrijfsbreed hebben we er vele malen meer (honderden maar denk sowieso 1000+) en daar hoor ik qua uitval dezelfde lage cijfers :)
Wat mij nog mist bij in elk geval de HP Thunderbolt Dock G4 is dat deze ook een verkapte USB-C Modus heeft voor gebruik met een non-Thunderbolt laptop. Dit dockingstation heeft bijv. naast de Intel 2.5gbit Ethernet adapter, óók een Realtek GBE USB Adapter (met exact hetzelfde MAC adres) die geactiveerd wordt wanneer het dock geen Thunderbolt verbinding kan opbouwen. Wellicht dat andere dockingstations dat ook hebben, voor mij was dit in elk geval de reden waarom ik uiteindelijk voor dit docking station ben gegaan.
Jammer dat de Dell D6000 niet is meegenomen, dat is toch wel een van de allerbelangrijkste docks op de markt; kan meerdere 4K schermen aansturen met de ingebouwde DisplayLink chip, werkt op ieder apparaat (zelfs Android en ook bijv. een M1 Mac Mini), gigabit internet etc. Daarnaast worden deze heel veel zakelijk ingezet en zijn ze ook tweedehands vaak in perfecte staat voor een paar tientjes te vinden.
Vreemd dat de koning van de docks hier niet in het lijstje zit..

[Reactie gewijzigd door Oon op 22 juli 2024 13:50]

Er staat hier een D6000 op het bureau. Grootste manco van dat ding is vooral dat de USB kabel vastgesoldeerd zit. Na een paar jaar gebruik met een Surface (niet het meest stabiele apparaat) is de USB-C poort wonky. Dan moet je dus een dock van een paar honderd euro wegmikken omdat het zwakste onderdeel niet te vervangen is. Beetje zonde en wordt zeker een van de selectiecriteria voor een volgend dock.
Dat is inderdaad jammer. In theorie is die kabel natuurlijk te vervangen, het is gewoon een USB-C kabel en kapotte D6000 docks zijn ook wel te vinden (ik heb er thuis helaas nog een liggen), maar dan moet je alweer gaan solderen e.d.

Maar de meeste docks hebben helaas een vaste kabel, waaronder 5 van de 8 in dit artikel; alleen de laatste 3 hebben een losse kabel. Ik heb zelf ook een aantal andere docks en dongles, en die hebben ook allemaal een vaste kabel. Je moet al snel naar hele dure of minder uitgebreide docks gaan kijken om er een te vinden die geen vaste kabel heeft aan de apparaatkant.
We hebben tig TB16’s kunnen vervangen omdat juist de te vervangen kabel speling kreeg in het dock.
Ik ken jullie specifieke situatie natuurlijk niet, maar voor een werkgever zal het sneller interessant zijn om ze gewoon te vervangen, dan werk je vaak met een leverancier of een zakelijke overeenkomst met de fabrikant en is het een RMA-kwestie, en anders is het gewoon een aftrekpost.
Als particulier zou het toch wel interessant kunnen zijn om (na de garantieperiode) te proberen of je 't zelf kunt oplossen, maar dan kun je zeker wel stellen dat het belangrijk is om mee te nemen in je afweging bij het kopen van een dock.

Ik heb zelf (nog) geen spijt van mijn keuze, al een aantal jaar heel veel plezier van mijn D6000, maar ik heb 'm ook zo staan dat de kabel vrijwel niet hoeft te bewegen en ik nooit tegen een rare hoek in zit te duwen. Ik ben benieuwd of dat anders gaat zijn bij mijn vader die z'n laptop onder z'n bureau heeft hangen en de dock in een kabelgoot heeft gepropt (tegen mijn instructie in), want die zit dus wel steeds flink te wringen om de kabel in z'n laptop te krijgen.
De D6000 usb-c kabels zijn trouwens niet vastgesoldeerd, deze zitten gewoon met een interne connector (ook usb-c) ingeplugd op het "moederbord" van het dockingstation. Misschien dat wij toevallig andere versies van het dock gebruiken, maar ik heb er al meerdere opengemaakt en dit aangetroffen. Je zou zeggen, lekker makkelijk deze usb-c kabel vervangen door een andere, maar dat is dus helaas niet zo. Het is een proprietair soort kabel van Dell en kan niet vervangen worden door andere soorten usb-c naar usb-c kabels. Probeer je dit, dan zal het dock niet werken. Als je hier onderzoek naar doet kom je erachter dat hier meerdere mensen tegenaan lopen, je kan allerlei soorten usb-c kabels proberen maar geen van deze zullen werken.

Wij moeten elke week meerdere van dit soort docks weggooien omdat simpelweg de connector is verbogen of de kabel beschadigd is en niet meer werkt. Intens zonde, en niet echt milieuvriendelijk gezien het om een makkelijk te vervangen kabel gaat. Helaas valt deze niet onder de garantie en levert Dell deze kabels niet, dus dan heb je dus echt helemaal niks meer aan deze docks.

Voor persoonlijk gebruik, waar je voorzichtig om kan gaan met de kabel en je geen risico hebt dat de kabel door een huisdier stukgebeten wordt kan het best een prima dock zijn, echter voor bedrijven waar de gebruikers hun laptop van het bureau trekken met de connector er nog in is het een best grote kostenpost om die dingen elke keer te vervangen en zou ik het dan ook ten zeerste afraden om aan deze docks te beginnen.
Ik mis bijvoorbeeld Microsoft zijn Thunderbolt 4 dock.
Die heb ik wel aangevraagd, maar het is Microsoft helaas niet gelukt om daarvan een exemplaar ter beschikking te stellen voor deze test.
Jammer, had graag deze mee gehad in de vergelijking.
Die is toch al enige jaren EOL? Het zal een prima apparaat zijn maar waarschijnlijk wil tweakers alleen goed verkrijgbare en ondersteunde modellen meenemen in de test. Misschien had ie als referentiemodel meegenomen kunnen worden bij gebrek aan testmateriaal maar daar lijkt hier geen sprake van te zijn.
Ook al test je niet minder dan twintig docks, de eerste comment is altijd waar nummer eenentwintig gebleven is :P

De Dell D6000 is een dock uit 2017 (!) en wordt al geruime tijd niet meer geproduceerd. De Dell UD22, die wel in de test zit, is de opvolger van de D6000.
100%, zeker als je bv een mb pro of air hebt die zelf alleen maar een enkel scherm aan kan sturen. Via de d6000 (heb er twee in gebruik, op ieder buron eentje) is het deadeasy om er meerdere schermen mee aan te sturen. Gaming is wat lastiger maar daar gebruik ik mijn laptops niet voor.
Ik heb dezelfde ervaring met die d6000. ‘t Is een pareltje en heeft me nog nooit in de steek gelaten, inmiddels al en jaar of 5 oud. Eentje op kantoor en eentje thuis. Prima “kassie”.
Die hebben we ook waar ik werk, mijn bedrijf krijgt de helft korting dus ze kosten bijna niets.

Helaas wordt mijn 2K scherm (LG, van Tweakers V&A ;) ) vaak niet gezien, altijd klooien om daarmee te verbinden. En de VPN moet soms 10x overnieuw opstarten.

Maar het is beter dan die rampzalige witte Fujitsu totempalen, oude beestjes waarbij vaak 1 van de 2 monitors om de haverklap uitvalt.
Dat is wel vreemd, mijn 3440x1440 scherm werkt er perfect op en mijn 2560x1440 scherm ook, ik kan zelfs via de dock DDC/CI aanspreken. Netwerk heb ik ook geen problemen mee, ik kan via Parsec de laptop die op de dock zit aangesloten aanspreken zonder enige lag of packet loss oid.

Heb je al eens geprobeerd de firmware te updaten? Ik had wat vage issues die daarmee verholpen zijn een jaar of twee geleden
Bedankt voor de tip, is dat de firmware van de D6000?

Ik werk bij eeen waanzinnig groot bedrijf, alles is standaard geblokkeerd en geen beheers-rechten.

Vaak zijn de problemen lastig want je hebt een laptop, een beeldscherm, docking station en soms nog DisplayPort -> DVI verloopstekker, en voor VPN weer Cisco AnyConnect. Als dan iets niet werkt, kan het van alles en nog wat zijn. Op mijn werk werken de monitoren (Acer vaak) prima, alleen thuis dan weer net niet.
Inderdaad de firmware van de dock, daar is een tooltje voor om die te updaten.

Als je zelf geen beheerrechten hebt en die exe niet mag uitvoeren dan zul je natuurlijk via systeembeheer moeten, maar die zullen ook begrijpen dat even een dock updaten wel de moeite waard is om jou productiever te maken
Ben verbaasd dat DP-Alt mode maar bij slechts ~64% van de laptops aanwezig zou zijn. Ben nog geen laptop met USB-C tegen gekomen die dit niet heeft.

Verder kan USB-C DP Alt ook met USB4 gecombineerd worden, kijk bijvoorbeeld naar de j5create JCD401.
Persoonlijk vind ik DisplayLink een gedrocht en zou ik het altijd mijden.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 13:50]

Ben verbaasd dat DP-Alt mode maar bij slechts ~67% van de laptops aanwezig zou zijn. Ben nog geen laptop met USB-C tegen gekomen die dit niet heeft.
DP altmode zit tegenwoordig op elke moderne laptop, dit cijfer lijkt mij niet te kloppen. Zelfs mijn vorige vrij simpele laptop uit 2017 had dp alt mode.

Meerdere usbc aansluitingen met dp altmode is wel een ding. Als de laptop bv ook een hdmi aansluiting heeft word over het algemeen de hdmi port +1 usbc port aangesloten op de gpu.

[Reactie gewijzigd door nestview op 22 juli 2024 13:50]

ACM Software Architect @nestview31 augustus 2023 07:51
Dan moet ik je denk ik toch teleurstellen, het komt zelfs met nieuwe laptopmodellen (dus Intel 13xx of Ryzen 7000 cpu's) nog voor.

Op de eerste pagina van laptops staan er toch meerdere die nog altijd alleen HDMI bieden

Wat voorbeelden van een paar laptops die bij de eerste 10 stonden, en ik heb ze niet eens allemaal gechecked, het zouden er nog meer kunnen zijn:
Lenovo IdeaPad Slim 5 16ABR8 (82XG005VMH)
uitvoering: ASUS VivoBook X1605VA-MB183W
uitvoering: ASUS X515EA-EJ4003W

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 13:50]

Wat voorbeelden van een paar laptops die bij de eerste 10 stonden, en ik heb ze niet eens allemaal gechecked, het zouden er nog meer kunnen zijn:
uitvoering: Lenovo IdeaPad Slim 5 16ABR8 (82XG005VMH)
uitvoering: ASUS VivoBook X1605VA-MB183W
uitvoering: ASUS X515EA-EJ4003W
Je krijgt hier een +2 voor maar het klopt gewoon niet. Die ideapad heeft gewoon dp alt mode, ik gebruik die namelijk zelf. Dit word ook vermeld op de support pagina van lenovo:

"2x USB-C® 3.2 Gen 1 (support data transfer, Power Delivery 3.0 and DisplayPort™ 1.4)"

De asus weet ik zo snel niet maar het is me al vaker opgevallen dat de pricewatch wat dit soort details betreft niet altijd accuraat is en dat je dan om het zeker te weten beter even kunt kijken op de spec pagina van de fabrikant.

[Reactie gewijzigd door nestview op 22 juli 2024 13:50]

ACM Software Architect @nestview31 augustus 2023 10:29
Ah, die Lenovo niet; de Asus-modellen had ik wel op de Asus-website gecontrolleerd...
Ah, die Lenovo niet; de Asus-modellen had ik wel op de Asus-website gecontrolleerd...
Geen probleem, kan gebeuren :) Ik wist ook niet dat er toch nog aardig wat laptops bestonden die geen dp alt mode ondersteunen maar 33% lijkt me nog steeds wel erg veel.

Is wel iets waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een laptop en waar je makkelijk mee de mist in kunt gaan. Je komt er pas achter dat je het niet hebt als je het nodig hebt. Het is niet altijd even duidelijk te vinden en voor de gemiddelde consument is het helemaal al niet duidelijk al die verschillende usbc modi.

[Reactie gewijzigd door nestview op 22 juli 2024 13:50]

Dat is omdat je als tweaker waarschijnlijk geen laptops uit het budget segment koopt :)
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05

Deze heb ik toevallig. Toch een laptop uit 2020 met geen verkeerde specs. Maar helaas geen DP Alt ondersteuning. Ze zijn er toch wel dus.
Ik ben in het verleden op zoek gegaan naar een dock voor mijn werkplek. De eis was om een Surface Laptop (zonder Thunderbolt) en een MacBook Pro (met Thunderbolt) aan te sturen, met 2 4K monitoren (60hz).

Dit is mij tot op heden niet gelukt en uiteindelijk gesetteld voor een Surface Dock 2 voor mijn Surface, en wanneer ik mijn MacBook gebruik haal ik de 2 USB C kabels (van de monitor) uit de dock en steek ik deze direct in mijn MacBook.

Het is echt een hell als je 2 verschillende devices wilt ondersteunen, zonder gebruik te maken van het brakke DisplayLink… Lijkt dat het nog steeds niet kan, als ik naar de test resultaten kijk..
Ja wat ik mis is een KVM switch. Overdag wil ik mijn MacBook M1 Pro op 2 externe beeldschermen gebruiken en in de avond wil ik mn laptop loskoppelen en zonder kabels in mn pc te steken mn muis, keyboard en 144 hz schermen gebruiken om te gamen op mn Windows pc. Ik kan echter niks vinden wat hieraan voldoet. Zeker niet met een hoge refreshrate op mn schermen. Iemand tips?
Kijk even rond bij level1techs. Daar maken ze hele mooie KVM's. Als voorbeeld de 2pc met 2 monitoren versie: https://www.store.level1t...tor-2computer-z5erd-n6mbj
Mijn god wat een geld, daar haal je een ultra wide monitor met ingebouwde switch voor.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 22 juli 2024 13:50]

Ik heb wat opzoekwerk verricht in deze materie en deze KVM komt het meest in de buurt om game-proof te zijn, zeker met alle peripherals. Ware het niet van de hoge kostprijs had ik hem in huis gehaald...
Ik heb een game-pc die eigenlijk vooral als privésysteem gebruikt wordt en niet zozeer voor gamen. Voor werk heb ik een laptop met USB-C. Dit is hoe ik ze verbonden heb met mijn randapparatuur:

Mijn PC zit direct op 1x hdmi en 1x displayPort op mijn schermen. Voor USB porten heb ik een UGREEN USB-switch.

Mijn laptop gaat via een HP Essential G5 Essential naar de USB-switch en twee schermen.

Muis/toestenbord kan via de USB-switch, en dat werkt vrij aardig al is het iets irritant dat ik voor mijn PC 1x op het switchknopje moet drukken. Persoonlijk gebruik ik daarom ook Logitech draadloze toetsenbord/muis-combo uit de MX-serie omdat je hier vrij aardig mee kunt switchen.

Het is wat omslachtig, maar ik ben op zich wel tevreden. Het is in ieder geval wel goedkoper dan zo'n extreme ultrawide (van eigenlijk 2x 21:9).

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 22 juli 2024 13:50]

Hier vergelijkbaar: ik heb een Windows laptop (of surface tablet) en windows desktop die ik graag beiden aangesloten heb, liefst met kvm en liefst geïntegreerd in een ultrawide monitor met voldoende PD. Die combinatie is nog even te moeilijk op dit moment.
Wacht bedoel je nu één scherm? Die zijn er toch genoeg?
Gelukkig ondersteunen moderne laptops heel vaak Thunderbolt, dan werken Thunderbolt-docks "as advertised".

Kan in jouw specifieke geval de oplossing niet iets simpeler? De meeste monitoren kun je aansluiten via HDMI én DisplayPort, dus als je een USB-C naar HDMI/DP-kabel koopt kan je die los op je bureau laten liggen en in je MacBook doen wanneer je deze wilt aansluiten op het dock. Dan hoef je niet steeds kabels in en uit je dock te doen. Nog steeds niet ideaal, maar wel werkbaar.
Het gaat niet enkel om de schermen, maar ook om power delivery, netwerk etc. Die gaan nu via mijn monitoren, dus met USB C direct in MacBook werkt dit, maar ook wanneer ze in de Surface Dock 2 zitten.
Dat snap ik, maar wat ik bedoel te zeggen is dat je de kabels gewoon in je dock kunt laten zitten voor als je je Windows-laptop gebruikt. Als je dan vervolgens je MacBook gebruikt sluit je de kabel van het dock + USB-C naar DP/HDMI-kabel aan. Dan hoef je niet steeds kabels in en uit je dock te halen en kan je deze netjes wegwerken.
Wellicht de onderstaande het onderzoeken waard?
https://www.qgeem.com/pro...derbolt-4-docking-station

Ikzelf heb de onderstaande, werkt perfect op de Surface Book 3 en een Mac, alleen geen 4k.
https://www.qgeem.com/products/usb-c-3-0-hub-triple-display
Mijn Surface laptop ondersteund geen Thunderbolt helaas, en jouw dock lijkt geen DP alt mode te ondersteunen. In al mijn eerdere tests was het of of.
Volgens mij maakt dat bij die 1e dock niet uit (dat de Surface geen Thunderbolt heeft). Zie onder:
This docking station is suitable for any laptop with a thunderbolt 4/3 port or Power delivery port (USB 3.1 Type-C (Gen2)--(DP Alt mode required: Display Port Alt Mode (DP Alt Mode) allows a USB-C equipped computer to connect directly to a display or monitor). Kindly recommended that you use the included Thunderbolt 4 cable, it can be compatible with your device very well.
Een wat blonde vraag maar wat is het verschil tussen deze docks en de goedkope kastjes van een paar tientjes zoals de ugreen 7 in 1?

Ik zie daar power, 1xHDMI (4K@60hz), twee usb poorten voor mouse en keyboard. En dan extra ethernet en kaartlezers.

UGREEN USB C Hub met 4K@60Hz HDMI, Ethernet, PD100W, SD/MicroSD, 2 USB 3.0, USB C Docking Station https://amzn.eu/d/exVGHqF

[Reactie gewijzigd door jaspov op 22 juli 2024 13:50]

Op die UGreen die jij noemt zit geen bijgeleverde adapter. Dus ze kunnen wel stroom leveren maar dus alleen als je zelf een adapter erop aansluit.

Zelf heb ik ook een paar van die goedkopere dongles. Naar mijn ervaring werken ze prima (ook al zijn ze vaak wel gelimiteerd qua bandbreedte, al dan niet dus voor je scherm). Maar voor mij werken ze goed genoeg. De enige reden dat ik ze eigenlijk niet meer gebruik is dat ik van een Intel MacBook naar een M1 ben gegaan die een HDMI poort heeft en mijn monitor USB-pd heeft.
Dank voor de reactie, dat kwartje was niet gevallen. Gaat om zoon met laptop op de middelbare school. Heeft 1 monitor en de laptop heeft al een usb-c lader die op de dock kan (accu ruim voldoende om de lader naar school thuis te laten).
Ja je kan dus die laptop lader direct op die dongle aansluiten (moet je hem dus wel meenemen). Het enige echte voordeel qua dit is (als je het mij vraagt) is als je meerdere opladers hebt je die dus in de dongle kan laten zitten zodat je maar een kabel (dongle met stroom in de dongle) per keer moet in/uit pluggen in plaats van twee (dongle en stroom).

Enige wat je dan zou moeten controleren dat je laptop het ook correct ondersteund.
Ja, hier heb ik zelf wel slechte ervaringen mee met een ander dock.
Ik had een USB dock met steoom aansluiting en.USB B aansluiting.
USB B naar USB C kabel gekocht, daar moet stroom doorheen kunnen en de laptop ondersteunt dat, die heeft ook Thunderbolt vziw. Maar helaas het witte Fujitsu dock indersteunt dat dan weer niet :(

Het is voor mijn gevoel lastig om aan de hand van specs van tevoren te voorspellen wat wel en niet werkt.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 13:50]

USB A en B is ook nooit bedoeld geweest om hoog vermogen te leveren (voor zover ik weet). Wellicht dat het dock een adapter had om zo extra stroom te leveren aan de aansluitingen van het Dock (gezien dat usb oorspronkelijk maar 5 watt kon leveren als ik het mij goed herinner). Als je dan dus een dock met vier usb out aansluitingen hebt zouden die allemaal maar 125 mA kunnen leveren (en dan ook nog de stroom van de dock chips eraf).
Zelf heb ik ook een paar van die goedkopere dongles. Naar mijn ervaring werken ze prima (ook al zijn ze vaak wel gelimiteerd qua bandbreedte, al dan niet dus voor je scherm).
De bandbreedte kan je vaak afleiden uit de maximaal ondersteunde resolutie. Goedkope hubs kunnen maximaal 4k@30Hz aan. Een kleine slag duurder kan op 4k@60Hz werken. Dan nog steeds wel een enkele monitor (altijd DP Alt Mode). Voor twee monitoren via een enkele kabel moet je volgens mij wel naar de grotere 'docks' kijken, zoals die in dit artikel. Dan heb je meteen het voordeel dat vaak een voeding zit inbegrepen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:50]

Een wat blonde vraag maar wat is het verschil tussen deze docks en de goedkope kastjes van een paar tientjes zoals de ugreen 7 in 1?

...
Zelf gebruik ik ook zo'n opmerking met een groot (42 inch) 4K scherm.
Power Delivery via usb-c adapter van 65W, USB-c verlengkabel naar laptop.
Werkt voor mij perfect.

Enige nadeel is dat ik nu maar één scherm kan aansturen en niet twee.
Ik heb ook zo'n ding (merk is 'Linq' geloof ik, zit waarschijnlijk dezelfde chip in). Die dingen zijn meer voor portable gebruik bedoeld (behuizing is zo licht dat ze ook niet blijven liggen op tafel en de aansluitkabel is maar een paar cm). Daarnaast worden ze - zeker als je er ook stroom doorheen drukt - erg warm.
De 100W PD is in de praktijk 85W (want het verbruik van de adapter wordt er vanaf getrokken...), en als je 'm uit je laptop haalt begint de ingebouwde netwerk adapter continu "pauze" commando's te sturen wat op de meeste home netwerken betekent dat met z'n dongle ingeplugd het hele bedrade netwerk plat gaat. (zoek naar eens op USB-C adapter network spam, bekend probleem).

Ik denk dat zo'n wat duurdere dock gewoon handiger en duurzamers is, zeker als je 'm vast wil gebruiken.
ik gebruik precies deze ugreen al zeker 1 jaar. eerst icm een intel macbook, en nu met M1 macbook.
Met een monitor op hdmi, keyboard, muis, ethernet en mijn standaard lader zit eraan vast.
Ik kom zo dagelijks op kantoor en sluit dus alleen de dongle aan macbook aan, en alles werkt gelijk.

Geen idee wat er zou gebeuren bij 2x monitoren, of als ik hogere resulties wil, maar voor mijn toepassing werkt ie top.
Ik wilde graag 4k HDMI output plus 2x USB en een Ugreen of Satechi voldeed. Volgens mij kostte het geval onder de 100 EUR. Heeft zelfs kaartlezer dacht ik.
Eens dat een dergelijke product voor de vergelijking ook meegenomen had moeten worden. Voor mij volstaat het ook prima (hoewel incidenteel de USB muis hapert).
Echt jammer dat DisplayLink in dit artikel zo geprezen wordt. Het is namelijk eigenlijk nooit een goed alternatief. De grootste hint dat DisplayLink een belabberde techniek is, is alleen al de naam. Deze is expres gekozen om verwarring te veroorzaken met DisplayPort. Vroeger had DisplayLink een andere naam, maar na het uitkomen van DisplayPort hebben ze snel hun naam verandert om mee te liften op deze nieuwe techniek.

Er wordt in het artikel wel aangestipt dat DisplayLink niet zo goed is in video, maar wel in kantoorsoftware. En dat het ook geschikt is voor oudere hardware. Dit is gewoonweg niet waar. Helaas is video namelijk tegenwoordig een zeer belangrijk deel van kantoorsoftware, namelijk het video bellen (Teams, Slack, Zoom, etc) en het delen van je scherm(en) met collega's. Laat nu in die gevallen DisplayLink nu net compleet falen. Het comprimeren van het beeld gebruikt dan, zeker op Linux machines en oudere hardware, zoveel CPU dat je behoorlijk weinig CPU overhoud voor andere zaken. Zeker als je dan bedenkt dat (vooral) Teams ook al heel veel CPU opsnoept (zeker ook weer op oudere hardware en onder Linux), dan is dat programma dat je wilde schermdelen gewoonweg niet meer bruikbaar. Of je audio gaat haperen. Of die browserpagina die je wilde raadplegen reageert nergens meer op. Of ...

Daarom zie ik dus nooit een goede algemene use-case voor DisplayLink:
- Op nieuwere hardware heb je DP Alt Mode of USB4/Thunderbolt, dus waarom nog via (brakke) software je beeld delen?
- Op Linux is de DisplayLink software erg slecht en nog extra CPU-hongerig. In ieder geval DP Alt Mode werkt 'out of the box' bij moderne distributies.
- Op oudere hardware is de DisplayLink overhead zo groot dat het een onbruikbaar systeem wordt wanneer je ook maar enigszins bewegende beelden aan het tonen bent op je externe schermen (workaround is om de bewegende beelden te beperken tot het ingebouwde laptop scherm, maar dat is meestal niet praktisch).

De enige, specifieke, use case die ik zie is als je echt alleen maar met statische beelden werkt (documenten uittypen, wat code schrijven, etc) en zeker niet met je collega's hoeft samen te werken.
Echt jammer dat DisplayLink in dit artikel zo geprezen wordt. Het is namelijk eigenlijk nooit een goed alternatief.
(...)
- Op Linux is de DisplayLink software erg slecht en nog extra CPU-hongerig. In ieder geval DP Alt Mode werkt 'out of the box' bij moderne distributies.
Dit kan ik beamen. De black box software is kwalitatief uitermate teleurstellend, en de monitoraansturing wanneer het 'werkt' ook.
De enige, specifieke, use case die ik zie is als je echt alleen maar met statische beelden werkt (documenten uittypen, wat code schrijven, etc) en zeker niet met je collega's hoeft samen te werken.
Documenten, spreadsheets, presentaties zonder bewegende zaken, mailen... Dus inderdaad, kantoorwerk zonder video. En dan met name onder Windows (en wellicht macOS).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:50]

Heb je daadwerkelijk ervaring met DisplayLink? Ik heb op machines van een 2015 macbook air tot mijn huidige Elitebook 10th gen i5, nog nooit echt gezeur gehad met Displaylink. Ik gebruik op dit moment een Dell D6000 voor 2x1440p waarvan 1x op 144Hz en 1x op 60Hz. Dat gaat eigenlijk wel prima, teams meetings en alles. Hiervoor had ik de macbook air die ik net noemde, met een adapter naar USB-A op een Lenovo Dock werkte dat ook prima met 2x1080p@60Hz.

Als ik een 4k video ga afspelen, gaat dat niet altijd even vloeiend, maar goed, ik gebruik het om thuis te werken. Zo veel 4k video speel ik niet af.

Wat mij betreft is het grote voordeel aan DisplayLink dat het gewoon universeel is, als je minimaal USB3 hebt werkt het eigenlijk gewoon. In tegenstelling tot DP-Alt mode, wat specifiek ondersteund moet worden, en afhankelijk van de laptop hoeveel schermen je kan aansluiten en hoe hoog de resolutie daarvan kan zijn. Dus op de oude laptops waar jij het over hebt, werkt zo'n dock uberhaupt niet, een DisplayLink dock kan een uitkomst zijn.

Basically: als je eisen gewoon kantoorgebruik en een teams meeting hier en daar is, voldoet DisplayLink gewoon prima. Ik heb 1 kabel voor 2x1440p beeld, muis/tobo, geluid, webcam aansluiting, ethernet en ook nog eens stroom.
Ja, ik was een tijd helaas gedwongen op DisplayLink te gebruiken. Daar komen mijn opmerkingen ook van. Uiteindelijk heb ik een extra krachtige laptop moeten regelen om met DisplayLink een Teams call te kunnen houden waarbij ik m'n scherm ook deelde. Anders was het werkelijk onwerkbaar. Dit was wel op Linux, die hier extra hard last van heeft, maar ook genoeg Windows gebruikers gehoord met klachten.

Om nog maar te zwijgen over de problemen met Linux waardoor het vaak 15 minuten+ duurde (met meerdere reboots van zowel de laptop als de dock) om na het verbinden met de dock eea. gewoon werkend te krijgen.

Zodra ik met DP Alt Mode kon werken (nieuwe docks) een stuk minder issues gehad. In ieder geval een heel stuk minder CPU overhead en veel betere respons van de monitor (kwaliteit beeld en latency). En daarmee heb ik ook gewoon alles wat jij noemt (beeld van meerdere monitors, geluid, etc) met 1 USB-C kabel.

[Reactie gewijzigd door ShadowLord op 22 juli 2024 13:50]

Over Linux kan ik niets zeggen, maar op Windows en Mac heeft het voor mij in ieder geval altijd prima gewerkt. Zelfs op oudere hardware dus.

Bedenk ook dat een laptop met Linux, die voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt, waar je "geforceerd" met een Displaylink dock moet werken, een scenario is dat extreem niche is.
Ja, dat 'gedwongen zijn' is niche.

Maar ik hoop met mijn reactie iemand die aan de hand van dit artikel nu een DisplayLink dock wil aanschaffen (omdat het 'overal op werkt') nu wel gewezen is op de keerzijdes die niet in het artikel genoemd worden.
Ik had een 2K monitor aangesloten op een 2013 DisplayLink dock en het beeld was waardeloos.
Uitgezocht welke DislplayLink chip er in het dock zit, daar is dan weer documentatie van welke resoluties ondersteund worden. Was wel HD maar geen 2K.

Nu een ander DisplayLink dock (Dell 6000) met dezelfde monitor en laptop, en nu werkt het wel.

Dus je moet van je dock opgraven welke chip erin zit, daar documentatie van zoeken en dan weer kijken of die chip jou monitor ondersteunt. En soms werkt dat dan weer wel qua resolutie, maar haalt de DisplayLink chip niet de max refresh rate van je monitor. Ik vind het een drama.....
Of je kijkt gewoon specifiek naar de resoluties die ondersteund worden door het dock? Dat moet ook bij niet-displaylink docks hoor.
Hier helaas dezelfde ervaring, met mn XPS 13 kon ik heel weinig doen met displaylink. Als er teveel open stond dan crashtte er van alles en werd het beeld zwart..
Ik heb er toen wat over gelezen en dit kwam geloof ik omdat displaylink een virtual buffer opbouwt in RAM en als je daar krap in zit, tja dan boem :)

Ik had het wel interessant gevonden of deze grafiek nog kloppend is voor moderne hardware:
https://cdn.mos.cms.futur...jfGmygxCdtKVA8-970-80.png

https://www.tomshardware....phics-adapter,3006-4.html

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 22 juli 2024 13:50]

Jammer, maar ik denk nog steeds dat die extreem slechte ervaringen de uitzondering zijn. Tuurlijk kost het meer rekenkracht dan native display outputs, maar dat is een trade-off voor compatibility. Ik heb met de D6000 (displaylink) echt veel minder issues gehad dan met een vergelijkbaar Thunderbolt 3 dock, ook van dell (TB16). Dat was echt een ramp qua stabiliteit, beeldschermen die uit het niets stoppen met werken, blue screens, op willekeurige momenten je CPU gelimiteerd tot 300MHz, compleet onwerkbaar.

Maar dat betekent nog niet dat alle Thunderbolt 3 docks zo zijn natuurlijk, ik had een slechte ervaring met 1 TB3 dock op 1 laptop.
Dat denk ik ook hoor, als een laptop krap zit in geheugen tja dan kan die framebuffer eraan gaan.

Wat wel jammer is van de d6000 (had ik ook) is dat die wel ALT DP Mode kon maar die alleen toepastte bij het 3e scherm. Ik had liever gehad dat hij per monitor een check zou doen of ALT DP mode werkte en anders fallback naar displaylink.
Ik was juist opzoek naar een DL omdat mijn laptop als het goed is niets anders ondersteund https://tweakers.net/pric...15-45-r832/specificaties/. Heb jij een ander alternatief om twee schermen aan te kunnen sluiten of is het gewoon beter om het bij 1 monitor te houden die rechtstreeks is aangesloten op de laptop?
Voor die laptop zie ik geen alternatief. De USB-C op die laptop heeft geen Alt-DP, dus daar houd het op. (let op, ik ben niet de OP)
Zelf heb ik bureaus met een kabelgoot (net) eronder. Met behulp van een USB-C hub, een USB-PD voeding en een USB-C verlengkabel (voor tussen notebook op het bureau en hub eronder) heb ik op één bureau effectief een onzichtbaar 'dock'. Alleen voor een dual-monitoropstelling heb ik twee kabels (USB-C en HDMI).

Op het andere (hobby)bureau heb ik de hub met dubbelzijdige plak gemonteerd op de voet van de monitorbeugel. Daardoor zijn de USB-poorten makkelijk bereikbaar. HDMI, ethernet en USB-C voor voeding zijn altijd 'vast' aangesloten. Werkt ook prima.
Houd er rekening mee dat je laptop en monitors DisplayPort 1.4 met DSC moeten ondersteunen als je twee 4k60-schermen wilt aansluiten. Handmatig even checken verdient de voorkeur, maar over het algemeen betekent dat een Intel 10th Gen Core-cpu of nieuwer en een AMD Ryzen 4000-cpu of nieuwer.
Voor notebooks met een Nvidia GPU moet het een GTX 1650 of nieuwer zijn voor deze ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:50]

Zoiets heb ik ook. Ik heb een dock met dubbelzijdig tape aan de onderkant van het bureau geplakt. Er komt 1 kabeltje naar boven die ik in de laptop doe. Dit werkt met twee schermen. Super clean. :)

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 13:50]

De CalDigit TS4 is misschien het enige dock die een 4K 144Hz signaal kan doorgeven aan je monitor. Ben je gewend aan ProMotion of smooth scrolling, een smooth muis pointer of wil je gamen op je monitor, het CalDigit dock geeft high refresh rates door aan je high refresh monitor.

Ik gebruik de TS4 in combinatie met een Dell G3223Q 32” monitor. MacBooks of Windows laptops werken perfect met met deze dock.

Klein beetje jammer dat ondersteuning voor high refresh rates niet is meegenomen in deze test. Maar de TS4 scoort Ultimate, daar kan ik in meegaan. Hij is niet goedkoop maar doet wel alles goed en zonder geklooi.

Edit:
Een kort overzicht ondersteunde refresh rates CalDigit TS4:

2560×1440 - 240Hz
3440×1440 - 180Hz
3840×2160 - 144Hz
Dual 6K 60Hz
8K 60Hz

[Reactie gewijzigd door erikloman op 22 juli 2024 13:50]

Ik heb de CalDigit Thunderbolt 4 Element Hub, welke ook niet goedkoop is, maar wel perfect werkt op mijn MacBook Pro (M1 Max). Ik heb geen 4K-schermen, wel 2 x Dell U2515H (2560 x 1440). Het gebruik van een USB-C dock is in ieder geval een stuk goedkoper dan 2 nieuwe schermen, maar wel het grote voordeel van maar een kabel aansluiten op m'n MacBook.
Nou ja, je kan die dingen voor ~200 euro op marktplaats kopen. Ik heb er 1tje nieuw gekocht en twee op marktplaats, voor een totaal van 3.

Ik gebruik een zelf een Lenovo thunderbolt dock van mijn werk.

Helaas moet ik met mijn werklaptop 3 kabels gebruiken: dock, USB-C naar DP, en een displaylink adapter. De ethernet is wat wazig met die laptop dus die plug ik dan ook maar in. Soms ook het toetsenbord.. Dan heb je alsnog 5 kabels :P

Met mijn AMD laptop met USB-4 kan ik alles gewoon op de dock aansluiten, en het derde scherm eventueel met HDMI. Dan heb ik 3 QHD schermen en een high res OLED scherm tot mijn beschikking. Spelletjes spelen is dan niet meer aan te raden overigens, da's wat te veel voor de integrated graphics :)

Verder zitten de schermen ook aan mijn development / gaming PC vast. Mijn speakers gaan dan ook via de DP connector / audio uitgang van de monitor.
Klopt, heel vaak wordt refresh rate vergeten. Iets waar de meeste dockings zeker met 4K niet goed mee om kunnen gaan.
Nou ja, hier wordt in ieder geval op 60 Hz werking getest. Het is voor een leek en zelfs voor een gevorderde bijna onmogelijk om te zien welke resoluties / verversingsfrequenties ondersteund worden. Je zou er bijna een site voor opzetten.
Ik ben op zoek naar een USB-C Hub met 4K 144Hz ondersteuning. €400 is mij wat te gek, dan liever een kabeltje extra.

Ben wel benieuwd welke opties er nog meer zijn.

Ik heb een Acer Docking Station Gen 1 USB Type-C besteld. Heeft DisplayPort 1.4. Maar of die 144Hz gaat halen is onduidelijk…

Edit: nope, haalt 60Hz
Edit II: toch maar de TS4 besteld 8)7

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 22 juli 2024 13:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.