De Amerikaanse douane heeft een nieuw systeem in gebruik genomen dat de kans berekent dat reizigers zich aan terrorisme zullen bezondigen. Volgens privacywaakhond The Identity Project is dit systeem 'duidelijk illegaal'.
Het zogeheten Automated Targeting System werd onlangs geïntroduceerd door het Homeland Security-ministerie. Met ATS wordt voor elke reiziger die de Verenigde Staten binnenkomt of verlaat een score berekend, waaruit afgeleid kan worden hoe groot de kans op terroristische activiteiten door die persoon is. Het maken van een gedragsanalyse van niet-verdachte mensen is echter niet toegestaan, zo blijkt uit een klacht van The Identity Project. In een bezwaarschrift, dat deze week werd ingediend, zet de privacyclub uiteen dat het Amerikaanse Congres een dergelijke controle uitdrukkelijk heeft verboden.
Met het ATS-programma worden grofweg vijftig persoonsgegevens verzameld, uiteenlopend van adressen en eerdere reisgegevens tot strafrechtelijke veroordelingen. Op basis van de gegevens wordt vervolgens een score aan de betreffende reiziger toegekend, en personen met een hoge score kunnen daarop nader onderzocht worden. De verzamelde gegevens zouden veertig jaar bewaard moeten blijven, en betrokken passagiers mogen hun score niet alleen niet opvragen, het is ook niet mogelijk om bezwaar tegen de analyse aan te tekenen. Bovendien heeft The Identity Project grote moeite met het oogmerk om de gegevens 'breed beschikbaar' te maken.
Het bezwaar is gebaseerd op de budgetwet die het werkterrein van Homeland Security omschrijft. In deze wet is uitdrukkelijk vermeld dat het overheidsorganisaties niet is toegestaan om een risicoanalyse te maken, als iemand niet al door de overheid in de gaten werd gehouden. 'Het ministerie negeert met de invoering van ATS de wil van het Congres rechtstreeks en in alle openheid', aldus de auteurs van het bezwaar. Het betrokken ministerie ontkent dat de gewraakte wettekst van toepassing is op het ATS-systeem; de beperkingen in de wet zouden alleen bedoeld zijn om een ander project aan banden te leggen. Homeland Security volhardt dan ook in de stelling dat het project geheel legaal is. Diverse juristen hebben echter al laten weten dat het 'bijna onmogelijk' is om de wettekst anders te interpreteren dan als een verbod op 'passenger prescreening'. Ook vliegmaatschappijen, die klem zitten tussen Amerikaanse controleprogramma's en Europese privacywetgeving, zullen de zaak ongetwijfeld met argusogen volgen.