Het parlement van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft wetgeving aangenomen die het voor de overheid mogelijk maakt om in het geniep harde schijven van internetters te doorzoeken.
De nieuwe wetgeving werd door de christendemocratische CDU en de liberale FDP door het parlement geloodst, waarbij de oppositie amper van zich deed spreken. Een enkele tegenstander maakte zich wel boos over de 'zwaarwegende inbreuk op de grondrechten' van de Duitse burger, maar ook de federale overheid zou niet onwelwillend tegen een dergelijke wetswijziging staan. Kern van de zaak is in hoeverre de deelstaatoverheid zich aan huisvredebreuk schuldig maakt. Volgens voorstanders van de wet verlaat iemand die zich online begeeft de 'beschermde omgeving van het eigen huis' en zet hij of zij zijn gegevens 'in de etalage'. Daarmee vervalt het recht op de grondwettelijke bescherming van het ongestoord gebruik van eigen huis en haard, zo luidt de argumentatie. Tegenstanders vinden dit een slinkse en woordspelige interpretatie, die misschien nog te verdedigen was als het om sitebezoek of chatten gaat, maar die het doorzoeken van harde schijven niet kan rechtvaardigen.
Opmerkelijk is ook dat de Noord-Rijnland-Westfaalse minister van Binnenlandse Zaken, Ingo Wolf, meent dat het bespieden van computersystemen van derden een 'aanzienlijke inbreuk op het informatie-zelfbeschikkingsrecht' vormt. Volgens hem wordt het overheidsingrijpen juist daarom afdoende beperkt, onder meer door de vereiste dat een speciale commissie toestemming voor het 'analyseren van communicatie' moet geven. Omdat de gegevens op harddisks echter niet onder de noemer 'communicatie' vallen, zouden die zonder enig toezicht door de overheid gecontroleerd mogen worden. De federale regering zou in tenminste vier gevallen al harde schijven hebben willen doorzoeken, maar bij gebrek aan technische mogelijkheden is dat er nog niet van gekomen. Dit 'probleem' maakt de wetswijziging des te bezwaarlijker, vindt onder andere de fractie van de Groenen: 'De overheid dient zich van het hacken van computersystemen te onthouden.' De bevoegdheden van de overheid mogen volgens hen niet worden uitgebreid als niet eens duidelijk is hoe de nieuwe mogelijkheden gebruikt zouden moeten worden.