De gesprekken tussen de EU en de VS over de gegevens die de Amerikanen over Europese luchtvaartpassagiers in willen kunnen zien, zijn vlak voor het verstrijken van de deadline van 1 oktober afgebroken. Luchtvaartmaatschappijen zitten daardoor tussen twee vuren: ze kunnen bij het in gebreke blijven van Amerikaanse zijde een boete van 6000 dollar per passagier tegemoet zien, of het intrekken van de landingsrechten, terwijl ze in Europa kunnen worden aangeklaagd wegens overtreding van gegevensbeschermingswetgeving indien de data wel wordt overhandigd. Een eerdere overeenkomst tussen de EU en de VS werd eind mei door het Europese Hof van Jusitie neergesabeld vanwege twijfels over de adequaatheid van databescherming in de VS, waarbij er uiterlijk op 1 oktober een nieuwe afspraak op tafel had moeten liggen.
Volgens Europese Commissie-woordvoerder Jonathan Todd is er door het uitblijven van een overeenkomst een 'juridisch vacuum' ontstaan. Hij benadrukt echter wel dat pogingen om de problemen op te lossen niet worden opgegeven, wat voor de Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid Michael Chertoff overigens reden is om te stellen dat de gesprekken over de passagiersgegevens helemaal niet zijn afgebroken.
De Amerikanen willen uiterlijk 15 minuten voor vertrek van een vlucht richting de VS over zogeheten Personal Name Records beschikken, waarop onder meer naam-, adres- en creditcardgegevens prijken, maar bijvoorbeeld ook aankoopinformatie van het ticket en gegevens over in het verleden gemiste vluchten. De VS wil de gegevens gebruiken om potentiële terroristen uit zijn luchtruim en van zijn grondgebied te kunnen weren. Onlangs sprak de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx zich nog uit voor het aanscherpen van mechanismen om de bescherming van data over EU-burgers te waarborgen.
De KLM is van plan door te gaan met het doorgeven van de passagiersdata, zo is ondertussen gebleken. Volgens Europarlementariërs Kathlijne Buitenweg (GroenLinks) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moet de luchtvaartmaatschappij daar onmiddelijk mee ophouden omdat het er privacywetgeving mee schendt. Volgens Buitenweg zal de VS er geen toestellen om weigeren - ze wijst daarbij op het Italiaanse Alitalia, dat nooit gegevens heeft overhandigd maar gewoon mag landen. Hennis-Plasschaert wil eerst wel eens zien hoeveel terroristen de VS al in de kraag heeft gevat met de gegevens. Hun collega-parlementslid Corien Wortmann van het CDA is een andere mening toebedaan en vindt dat er niet zo moeilijk moet worden gedaan: 'Als iemand via internet een hotel boekt, geeft die al dezelfde informatie', aldus Wortmann, die stelt passagiers niet het slachtoffer moeten worden van een meningsverschil tussen de VS en de EU.