Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 33 reacties
Bron: CBP

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft met Mijnprivacy.nl een speciale site geopend die burgers voor wat betreft de belangrijkste vragen over het gebruik van hun persoonsgegevens, van een antwoord moet voorzien.

Mijnprivacy.nl-plaatje Het CBP houdt toezicht op de wet bescherming persoonsgegevens en heeft daarnaast taken als het geven van adviezen over privacyzaken en het bemiddelen in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Het bureau heeft de site geopend ter gelegenheid van de door de Raad van Europa in het leven geroepen Data Protectie Dag, die gisteren op 28 januari viel. Deze dag verwijst naar de ondertekening van het Data Protectie Verdrag op 28 januari 1981. Het is de bedoeling dat op deze dag nog eens extra wordt stilgestaan bij de rechten van burgers omtrent het gebruik van hun gegevens door overheden, bedrijven en organisaties. De website bevat momenteel antwoorden op veel voorkomende vragen over privacy, maar zal in de toekomst worden uitgebreid met de mogelijkheid om signalen uit de samenleving te verzamelen over privacyproblemen. Die wil het CBP dan weer gebruiken bij het ontwerpen van toezichtbeleid.

Lees meer over

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (33)

Uitstekend en bijzonder verhelderend initiatief dit!

Dit weekend kreeg ik een brief in het kader van de actie Kerkbalans van de parochie hier in de buurt (althans dat vermoed ik). Ik vroeg me al sterk af waar de lieden mijn gegevens vandaan hadden aangezien ik sinds mijn 12de de katholieke kerk de rug heb toegekeerd. Ik ben inmiddels 29 en al 3 keer verhuisd. Nu blijkt daar dus een landelijke database aan vast te hangen en kunnen gemeentes de gegevens van de verloren schaapjes doorspelen aan een stichting waarop de diverse parochies dan weer een beroep kunnen doen. Ik weet nog dat vroeger in de GBA het geloof apart vermeld werd. Nu dus schijnbaar niet meer maar het zieltjes winnen/krampachtig zien te behouden door de kerken gaat dus onverdroten voort. :r

Nu nog zien te achterhalen waar KPN het gore lef vandaan haalt alle nieuwe nummers van vaste telefoonaansluitingen door te verpieren aan dm-partijen wat ervoor zorgde dat ik binnen een week na de oplevering van de lijn maar liefst 4 keer gebeld werd voor krantabonnenementen en flutonderzoeken tijdens het eten en dan zijn we al een heel eind verder. In dit laatste geval werkte Infofilter overigens uitstekend maar het is te gek om los te lopen natuurlijk.
KPN haalt z'n toestemming uit het niet-door-jou-zetten van een kruisje onderaan de verhuizing of aanvraag van je telefoonaansluiting. Instinkertje, dus.
Geloof me maar dat ik die aanvraag tig keer doorgekeken heb. Ik zal het je zelfs nog sterker vertellen: ik heb sterk de indruk dat ze dat bij alle nummers doen die ook in de telefoongidsen worden opgenomen. Dat is wel een erg lame manier om het onder het mom van "ja, dan kunnen ze ook vinden dus we helpen ze alvast maar een handje" te doen :r

Maar goed, geen last meer van nu. Ik bel nu enkel nog mobiel en die aansluiting staat nu op naam van mijn ex. :+
sterker nog: ook je "geheime" nummer wordt gewoon in deze mallemolen van marketing doorverkocht :r
Goed initiatief....

Jammer dat ze nog niet mijn belangrijkste vraag hebben beantwoord: "hoe zit het met de verplichtte registratie bij banken, hebben deze het recht wel om een scan/kopie van mijn ID/paspoort te maken?"
Want ik ben nog steeds van mening dat ze het niet mogen, maar daardoor kan ik dus nog steeds niet alles meer bij m'n bank.....
De vraag om dat online te zetten heb ik al verzonden naar ze.

En om een antwoord op je vraag te zetten. Je bent dat NIET verplicht. Is in strijd met de wet.

Hier meer : http://www.id-nee.nl/banken.html

----- knip -----

Het bestuur van ABN-Amro liegt tegen de Volkskrant dat ze maar ťťn klacht hebben gekregen over het illegaal inscannen van identiteitsbewijzen.( ook andere grote banken lieten weten geen klachten te ontvangen) Een doorzichtige poging om zich onder de consequenties uit te wurmen van het precedent dat ze door meerdere mensen- op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens -gedwongen werden de onrechtmatig ingescande persoonsgegevens uit hun computerbestanden te verwijderen.

Saillant detail is dat de woordvoerder van FinanciŽn ook meent te kunnen vertellen dat inscannen van identiteitsbewijzen volgens het College Bescherming Persoonsgegevens en de Nederlandsche Bank wel zou mogen. Iedereen die de Wet Bescherming Persoonsgegevens(WBP) leest zal duidelijk zijn dat dat niet mag en dat uiteraard ook het CBP en DNB zich moeten houden aan een wet( die burgers beoogt te beschermen) Bron: Volkskrant 23-1-2007

---- plak -----
Ik heb dit ook nagevraagd en het is voor de banken verplicht gesteld om te identificeren. Dit is het antwoord van De Nederlandse Bank over het kopieren van het paspoort, komende uit een 'officieel' document dat ze mij gestuurd hebben met informatie over de Wid:

Mag een dienstverlener mijn identiteitsbewijs kopiŽren?

Ja. Op grond van de Algemene Wet Rijksbelastingen is een bank zelfs verplicht een kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart) te bewaren. Er zijn geen regels vastgesteld voor hoe men de kopie bewaart, maar in de praktijk liggen de meeste gegevens die een bank van u heeft digitaal vast. Het ligt dus voor de hand dat ook de kopie van uw legitimatiebewijs digitaal wordt opgeslagen. Uiteraard dient de dienstverlenende instelling wel de privacywetgeving te respecteren bij het gebruik van uw gegevens, maar dat staat los van het 'kopietje paspoort'. Het copyright wordt niet geschonden als er een kopie van een paspoort wordt gemaakt. De Staat is eigenaar van het paspoort. De burger is houder van het paspoort.
Identificeren betekent controleren of de naam die de klant opgeeft overeenkomt met die in het getoonde identiteitsbewijs. De wet vraag niet om kopieen. Als men al een afschrift van het identiteitsbewijs geeft, dan voldoet een afschrift zonder vermelding van het sofinummer. Het sofinummer mag alleen gevraagd worden bij het afnemen van financiele diensten, zoals een hypotheek, aandelen of een andere vorm van vermogensbeheer, waarvoor informatie moet worden verstrekt aan de fiscus, volgens de Algemene Wet Rijksbelastingen (AWR)

Een papieren afschrift verstrekken is iets heel anders dan het laten inscannen van het identiteitsbewijs. Het inscannen van persoonsbewijzen, wat massaal gebeurt, druist ten ene male in tegen de privacybescherming. Het inscannen druist in tegen de wet omdat pasfoto’s, niet voor niks, in beginsel alleen mogen worden gebruikt waarvoor ze zijn afgegeven. In dit geval dus alleen voor het vervaardigen van identiteitskaarten.

Ingescande foto’s kunnen worden gebruikt om in combinatie met camerasystemen hele andere doelen te dienen. Het inscannen van het sofinummer is nu al een inbreuk op de privacy. Zo gauw dit nummer omgezet wordt in het Burger service Nummer zijn hier nog veel meer gegevens dan het belastingnummer in gevangen, met name gegevens over zorgverzekeringen die weer makkelijk te verbinden zijn aan medische gegevens.

Het CBP heeft de Nederlandse Vereniging van Banken bij brief gevraagd de banken te informeren om hun clienten hier op te wijzen. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen.

- Klanten die voor 1989 een rekening openden hoeven zich niet te legitimeren.

- WID vraagt niet om kopieen van identiteitsbewijzen.

- Documenten met pasfoto’s mogen niet zomaar worden ingescand.

Meer informatie: Meldpunt Misbruik Identificatieplicht.
De WID (Wet identificatieplicht) stelt dat je alleen je paspoort hoeft te laten zien. Maar met de anti-terroristen flauwekul, is onder het mom "Fraude bestrijding" de banken ook opgelegd zich aan de regels van de AWR (Algemene Wet Rijksbelastingen) te houden en dus verplicht een afschrift (kopietje) van je paspoort te hebben. Anders krijgt de bank een boete aan hun broek.
De regel van 1989 is dacht ik in 2005 of 2006 geschrapt. Zal de link proberen te vinden. -edit wetsvoorstel van 09-03-2002 gevonden http://www.minfin.nl/WJB02-63.doc
Met het oog op een adequate identificatie is het wenselijk dat er bij de identificatie van cliŽnten geen gebruik meer gemaakt kan worden gemaakt van “oude” gegevens welke niet zijn vastgesteld overeenkomstig de bepalingen in de WID, de Wet identificatie bij financiŽle dienstverlening 1993 of de Wet identiteitsvaststelling.
-knip-
Door de mogelijkheid van identificatie op basis van oude rekeningen te schrappen, wordt beoogd bovenstaand bezwaar te ondervangen.
Dus om van iedereen alsnog een afschift van ID te krijgen is het scannen ingevoerd.
Ik laat mijn paspoort niet met pasfoto inscannen. Ze kunnen van mij een kopietje krijgen, of een scan met mijn pasfoto afgeplakt, als wordt gedreigd dat mijn rekening wordt geblokkeerd en that's it. (Overigens heb ik door de jaren heen al 4 keer een kopie van mijn paspoort gemaakt voor diverse bankzaken) Ik wil gewoon niet dat er een 9600DPI scan van mijn harses in een of andere database staat. En dat is, volgens mij, ook wat volgens de WPB (Wet bescherming persoonsgegevens) niet legaal is. Volgens mij is deze hele kermis dan ook zo lek als een mandje
Overigens heeft dit geintje klauwen met geld gekost, omdat bankmedewerkers de bejaardenhuizen af moesten. Verder heb je nog een mensen die iemand anders hebben gemachtigd (omdat ze in coma liggen, terminaal ziek of iets dergelijks), maar door de AWR bullshit zouden die toch naar het postkantoor moeten met hun ID.
Zo, misschien offtopic en ruim een dag later dan het bericht, maar deze poppenkast zit me nogal dwars
Volgens de bank zelf is het wettelijk vastgelegd een ID scan..... daarom moest ik in 2006 ook naar de Rabobank toe komen om mijn idbewijs te laten scannen.
Dat is dus een leugen.

CBP heeft daar al een uitspraak over gedaan. Zie linkje hierboven.
Mooi zo, kunnen we meteen het rekening rijden aanmelden op die site.
Want als iets is wat de privacy geheel onderuit haalt is het wel rekening rijden.
http://www.km-heffing.petities.nl/
Mooi zo, kunnen we meteen het rekening rijden aanmelden op die site
Succes, ik ben niet perse tegen rekeningrijden, maar hier is inderdaad niets over terug te vinden op de site. Als het al gaat over gegevens bij de overheid beperkt dat zich tot politie en gemeente. Over de hele rijksoverheid wordt met geen woord gerept. Verder ziet de site er duidelijk en praktisch uit, met ingewikkelde formeel juridische bepalingen vertaald in gewone mensen taal, wat de site heel toegankelijk maakt.
Een overheidsinstantie de die regels van de overheid controleert. Ergens krijg ik hier kriebels van.

Het college is benoemd bij Koninklijk Besluit door de Minister van Justitie! Ik gok zomaar dat die ook de loonstrookjes verstuurt?

Is er ook ergens een burger initiatief om dit soort regels kritisch te bekijken?
Je vindt het ook een probleem dat de eerste kamer de tweede controleert?
Het gaat niet om het controleren van de regels zelf, maar om controle op de uitvoering daarvan. Als een bedrijf regels stelt controleert dat bedrijf toch uiteindelijk zelf ook de uitvoering daarvan?
Het CBP is onafhankelijk toezichthouder op wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen
Een burger initiatief?

Begin bij http://ID-NEE.nl
http://www.ditkannietwaarzijn.nl is ook leuk.

Deze is ook wel leuk, maar tikkeltje slecht verzorgd: http://www.hetverzet.nl/
Ik mis nog de vraag 'Wanneer de AIVD op haar eigen, volstrekt onnavolgbare en oncontroleerbare wijze meent te zien aan mijn internet-gedrag dat ik een terrorist ben, kan ik dan veroordeeld worden op basis van mijn ideŽen? Antwoord: Ja, dat kan' in de FAQ.
Als je zo slim was om je 06 nummer in te vullen bij die verplichte DIGI-D, kunnen ze je ook nog op de voet volgen aan de hand van je gsm toestel.
Kon eerst ook al, maar nu hoeft de overheid niet eens meer moeite te doen om je nummer te achterhalen.
Ben benieuwd hoeveel verder ze het kunnen doordrijven voordat de grote menigte eens iets van zich laat horen.
Ik kan niet eens een DIG-ID aanvragen: Ik woon in belgie maar ben verder volledig nederlands belastingplichtig. Echter het fantastische systeem om een Digitaal ID aan te vragen accepteert alleen adressen in Nederland. Mocht ik ooit met UWV, Belastingdienst of welke instantie die hier gebruik van maakt dan ook correspondentie moet voeren kan dat theoretisch niet eens omdat de bureaucraten als eerste om een DIG-ID komen zeuren...
Aan de mensen als jij en ik de taak om mensen is te laten zien hoe slecht de wereld en maatschapij om ons heen in elkaar zit, en hoe slechter het als maar onder het mom van terrorisme bestrijding wordt.
Dat 06 nummer weten ze al lang (tenzij je een ongeregistreerde prepaid beller bent). Er bestaat al een databank met telefoonnummers, adresgegevens en ipnummers. Zoek maar eens op stichting ciod. Er is helaas niet heel veel over te vinden, maar binnenkort zijn alle providers verplicht al deze gegevens door te spelen.
Euh ligt dat aan mij of doet de helft van die website het niet in FireFox?

Verder natuurlijk wel een goed initiatief :) Al hadden ze wel even een andere webdesigner mogen inhuren.. Die kleuren! :o
Hier werkt die site met Firefox correct...
Ook in (het nog strictere) Opera werkt het prima. Overheid gaat erop vooruit (was vroeger wel eens dramatisch).
Euh ligt dat aan mij of doet de helft van die website het niet in FireFox?
Goed nieuws! Het ligt aan jou! :+
Die kleuren inderdaad, tering wat een ramp. Hurts my eyes!
Ik denk echt wel dat daar een webdesigner aan te pas is gekomen hoor...

En die kleuren, tjah, da's een kwestie van smaak zullen we maar zeggen. Ik vind het wel verfrissend en aantrekkelijk temidden van legio donkerblauw en -grijs gethemede sites.
klinkt handig, dat infofilter. krijg je na registratie echt helemaal geen folder-materiaal meer in de bus? of is 't nu alsnog noodzakelijk om zo NEE NEE sticker te halen bij de gemeente?
Infofilter werkt bij mijn weten niet voor huis-aan-huisreclame. Ik zou toch maar een sticker halen als ik jou was.
Lijkt me een goed intiatief, alleen ik vraag me af of mensen de site ook daadwerkelijk gaan bezoeken en lezen, voordat ze een bepaalde actie op het internet uitvoeren, (internetbankieren, creditcard overdracht e.d.)
@ petitie tegen rekeningrijden

veld email* :
veld herhaal email:

*: deze gegevens zullen vertrouwelijk behandeld worden

dus niet als je m de tweede keer invult }>

ook leuk voor de privacy dus
About bloody time.

Kan ik nou ook gaan achterhalen wie of wat allemaal mijn naam heeft en waar ik het eventueel uit dossiers kan halen?

Ik krijg nochtans teveel persoonlijke spam in de echte brievenbus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True