ChatGPT krijgt 'geheugen' om details over gebruikers en gesprekken te onthouden

OpenAI voorziet ChatGPT van een 'geheugen', waarmee de chatbot informatie over gebruikers en voorgaande gesprekken kan 'onthouden'. De functie wordt momenteel getest. Gebruikers kunnen dit geheugen wissen en de functie volledig uitschakelen.

De ChatGPT-geheugenfunctie moet volgens OpenAI voorkomen dat gebruikers meermaals soortgelijke antwoorden krijgen of meerdere keren hun voorkeuren met de chatbot moeten delen. Het geheugen kan volgens OpenAI op twee manieren worden aangevuld. Enerzijds kunnen gebruikers ChatGPT expliciet vragen om iets te onthouden. Anderzijds kan de chatbot gaandeweg ook zelf details over de gebruiker oppikken en toevoegen aan het geheugen.

OpenAI toont een voorbeeld waarin een gebruiker een dochter heeft die gek is op kwallen. Wanneer die gebruiker ChatGPT om hulp vraagt bij het ontwerpen van een verjaardagskaart voor die dochter, suggereert de chatbot een verjaardagskaart met een kwal die een feesthoedje draagt. ChatGPT kan volgens OpenAI ook onthouden dat een gebruiker vergaderingsnotities het liefst vormgeeft met headlines en bulletpoints, met een beknopte samenvatting met actiepunten onderaan.

De ontwikkelaar benadrukt daarbij dat de functie uitgeschakeld of volledig gewist kan worden. Gebruikers kunnen de chatbot ook vragen om bepaalde details te vergeten. OpenAI introduceert ook een overzicht met losse 'herinneringen' van de chatbot, inclusief de mogelijkheid om die individueel te verwijderen. Verder komen er mogelijkheden voor tijdelijke chats, waarin ChatGPT geen details onthoudt. OpenAI neemt naar eigen zeggen ook maatregelen om te voorkomen dat de dienst gevoelige informatie als gezondheidsgegevens onthoudt, tenzij daar specifiek om wordt gevraagd.

De geheugenfunctie voor ChatGPT komt deze week beschikbaar voor een beperkt aantal Free- en Plus-gebruikers van de dienst, zo meldt OpenAI in een blogpost. Het bedrijf deelt 'binnenkort' zijn plannen voor een bredere release. Wanneer dat gebeurt, krijgen chatbots van andere bedrijven in de GPT Store ook een optionele geheugenfunctie.

OpenAI ChatGPT Memory
Geheugen in ChatGPT. Bron: OpenAI

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

13-02-2024 • 20:13

53

Lees meer

Reacties (53)

53
53
25
1
0
22
Wijzig sortering
Ik wil vooral dat ie onthoudt wat mijn favoriete programmeertaal is zodat ik dat niet steeds hoef te vermelden als ik om een voorbeeld vraag
Dat heb ik opgelost door onder de "custom instructions" instelling dit toe te voegen:
- In Javascript:
- I prefer async / await instead of promises
- I prefer arrow functions over function()
- I prefer const makeUppercase = (s) => notation over function makeUppercase(s) { notation
Dit gebruik ik ook. Ik vraag me af wat waarom geheugen beter zou werken dan dit.
Omdat naast wat aangegeven is ik ook niet houd van one-liners

if( ... ) throw( ... );

en voorkeur hebt voor ES6, liever de accolade naast de if heb ipv op een nieuwe regel en zo kan ik de custom instruction keer op keer uitbreiden om hem te sturen.. Maar als hij nou leert van mijn verzoeken en het zelf doet is het toch juist beter, flexibeler en ... automatischer ;-)
Behalve dat kan je ook een eigen "GPT" maken. Dan kan je veel meer kwijt over een specifiek onderwerp, worden de settings meer expliciet opgeslagen. Dat gebruik ik voor formateer-gerelateerde vragen. Zo heb ik er eentje die een plaatje met wiskundige formules terug omzet naar MathJax / Latex. Dat kan ook in de gewone ChatGPT interface, maar ik heb nogal specifieke eisen. Die GPT kan je ook prive houden, en het helpt je om je vragen wat meer te categoriseren.
Niemand bang voor schendingen van zijn/haar privacy?
Denk je niet dat alles wat je in typt toch al opgeslagen en ge-analyseerd wordt?
Je moet niet bang zijn of denken dat... Je moet de privacyregels lezen voordat je ze accepteert...
Je moet niet bang zijn of denken dat... Je moet de privacyregels lezen voordat je ze accepteert...
Weet niet hoeveel text dat is, maar ik lees de 70 pagina’s juridische taal met voorwaarden ook niet als ik m’n nieuwe telefoon installeer.. Niemand doet dat.

En we weten inmiddels toch wel dat alle grote jongens die privacy gewoon regelmatig schenden toch? Zelfs als het illegaal is.

Om er vervolgens met een ‘oops, sorry’, en misschien een boete van een miljardje vanaf te komen.
Ik ook niet, en omdat het ondoenlijk is, heb ik de mijne dan ook geroot, en een firewall geïnstalleerd, en FireFox gebruik ipv van Chrome, en een prepaid sim Nr. voor niet privédoeleinde, en ja, dat is niet 100% waterdicht, maar 95% beter dan de gemiddelde NLer.

Als ik naar ChatGPT kijk denk ik, WOW dat is gaaf, en kan zoveel voor mij beteken, en dan meteen daarna denk ik, Ehh, jammer dat de bedrijven er achter, niet anders over mij en mijn privégegevens denken, dan dat ze mijn als flappentap zien en kunnen gebruiken. >_<
Er zijn local apps voor om llms te draaien heb je geen zorgen c:
idd - alsof je na het lezen dan kan besluiten het niet te accepteren.... en vervolgens je telefoon niet te gebruiken (in dit voorbeeld).

En vermoedelijk zijn het 70 pagina's zodat je niet in de gaten hebt dat ze het doen of hopen dat 99% ze niet leest (of kan begrijpen).

Dus: terecht bang zijn.

[Reactie gewijzigd door Tintel op 22 juli 2024 14:58]

Zou alleen dan fijn zijn als die privacy statements niet zichzelf expres vol vage implicaties zetten gemaakt om loophools te maken en Jan Modaal ze niet te laten begrijpen en bedrijven zich op z'n minst aan wetten zouden houden. Maar helaas is dat al te veel gevraagd.

Nog afgezien van dat de huidige privacyproblemen zo complex zijn geworden dat Jan Modaal ze niet kan overzien (niet omdat Jan Modaal dom is, maar omdat het gewoon zo'n complex iets is geworden wat enige specialistische kennis vereist) zelfs al zouden er nette Privacy Statements zijn en enige vorm van consumentenbescherming echt geen slecht iets is. Zolang het zelfs voor IT'ers die in de privacy zitten lastig is om privacy te hebben en houden, is zeggen dat Jan Modaal maar had moeten lezen echt gewoon niet een fatsoenlijke oplossing.

Big Tech, die met hun volle resources privacyschending proberen te normaliseren is niet iets waar Jan Modaal tegen kan vechten. Groot multinational miljoenenbedrijf tegen buurman Piet is niet echt een fair fight. "Niet bang zijn of denken, gewoon lezen voor je accepteerd" klinkt echt als iets wat Big Tech zegt om zichzelf goed te praten maar is gewoon een dooddoener die de huidige problemen compleet wegwuift. Ik zou zeggen ga vooral wel denken en bang zijn, en kijk ff hoe dit alles te werk gaat.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 22 juli 2024 14:58]

Wel. Als je de regels niet begrijpt dan accepteer je ze niet, wat over het algemeen betekent dat je de service niet gebruikt.

Jan Modaal klaagt heel graag, zo luid mogelijk ook, maar aan het einde van de dag is nog steeds erg bereid om gewoon zichzelf te laten misbruiken. Zolang ze maar mee kunnen doen met wat anderen ook doen.

Zijn we echt beter als het rund wat in de wei staat op deze manier? Ik vind van niet. Big Tech heeft er weinig mee te maken eigenlijk, die maken simpelweg misbruik van een bestaande situatie.
Dus wat te doen als je de juridische spelregels van het in Nederland wonen niet begrijpt? Ik mag niet eens het land verlaten zonder op z'n minst gebruik te maken van een heleboel regelingen die ik echt niet begrijp. Zelfs om iets stoms als een fiets te kopen ga je al akkoord met paginas aan voorwaarden van de winkel, het Nederlands consumentenrecht, en alle Europese normen, regels en aanverwanten.
Daarnaast heb ik me aan het verkeersreglement te houden zodra ik buiten rondloop... Heb ik nooit voor getekend, nooit verder veel aan hoeven leren, maar dat zijn me nogal wat paginas juridisch taalgebruik waar je best even op mag studeren. Ken jij het?
En artikeltje 461 WvStr die je overal ziet en die je vertelt dat je als 'onbevoegde' (wanneer ben je dat dan?) ergens niet mag wezen?
Als je de regels niet begrijpt dan is het de bedoeling dat je moeite doet het begrijpbaar te krijgen. Bijvoorbeeld door je juridisch bij te scholen, je te laten adviseren door een jurist of een bedrijf te verantwoordelijk te houden niet duidelijk te zijn.
En dat laatste kan hier mogelijk op gaan als ze dit aanbieden zonder dat voldoende blijkt dat het aan de AVG voldoet.
Omgekeerd kan een bedrijf zich ook niet zomaar gaan verschuilen achter stellingen niet betrokken te zijn geweest bij schrijven van wetgeving terwijl men wel de voordelen van de rechtsstaat wil hebben.
Big Tech heeft er weinig mee te maken eigenlijk, die maken simpelweg misbruik van een bestaande situatie.
eh? Dat is tegenstrijdig.... ze maken misbruik van de situatie....

en vervolgens leg je het probleem neer bij de mensen.... die willen een dienst/apparaat gebruiken maar (zoals.... een TV of een telefoon). Die moeten ze dan maar terugbrengen?

Dit heeft niets met het klagen van Jan Modaal te maken. Alsof iedereen weet dat men wordt misbruikt.... en ook al weet je het, wat doe je dan? Niet meedoen zeg jij dan? Dus sociale wezens als we zijn moeten zich maar losmaken van de rest?
Wel. Als je de regels niet begrijpt dan accepteer je ze niet, wat over het algemeen betekent dat je de service niet gebruikt.
Behalve dat de gemiddelde man niet zomaar zonder al die Big Tech kan, de hele maatschappij is er op ingericht. Dat is al lastig voor de nerds die er diep in zitten. Dus maar ff geen Google, Microsoft of Meta omdat hij niet de complete Privacy Policy snapt, dat gaat niet zo simpel. Daarbij geeft een expres overcomplexe Privacy Policy geen recht tot het breken van privavywetten, en dat is wel wat Big Tech doet.
Jan Modaal klaagt heel graag, zo luid mogelijk ook, maar aan het einde van de dag is nog steeds erg bereid om gewoon zichzelf te laten misbruiken.
Ik zie Jan Modaal vooral de schouders ophalen, die snapt de verlopende gevolgen van de privacyschending niet. Die klaagt eerder over die stomme cookie-popups en dat je werk alles dichtimmert en die irritante MFA forceerd.

Jan modaal snapt de vergaande gevolgen helemaal niet, en heeft geen flauw benul hoe ver die privacyschending gaat. Totdat het wel een keer fout gaat, dan schrikken ze zich de pleures maar is het al veel te laat. En dat is ook deel van het probleem. Big Tech heeft er baat bij Jan Modaal dom en afhankelijk te houden, en spendeerd daar miljoenen aan. Hoe kan een Jan Modaal daar tegenop? Die heeft niet de kracht van een miljoenenbedrijf met jyridische afdelingen en lobbyisten. Het probleem bij Jan Modaal neerleggen die maar moet lezen is gewoon het afschuiven van de wanpraktijken. Niemand die daar baat bij heeft, behalve Big Tech zelf.

Het zijn vooral de nerds die er wel diep in zitten die klagen. Met een reden.
Maar als in die privacy regels staat dat er niks met jouw data gebeurd, hoeft niet betekenen dat dit werkelijk ook zo is (als voorbeeld).

Want die paar miljoen boete is het misschien wel waard, aangezien deze data meer waarde heeft voor hun(*), als hun uberhaubt betrapt worden, that is (might be low risk).

Gewoon geen belangrijke data invoeren, dan hoeft het ook niet erg te zijn.

[Reactie gewijzigd door ilaurensnl op 22 juli 2024 14:58]

Google weet meer over jou dan jouw partner….
Schendingen zou betekenen dat ik veel geld ontvang, voor de rest staat het allemaal in de kleine lettertjes waar je mee akkoord gaat. OpenAI heeft voorlopig geen stake in de advertentie of persoonsgegevens markten.
Bij Google zou ik dit absoluut niet doen, voor hen zijn mijn persoonsgegevens het belangrijkste en mijn eigen ervaring staat veel lager op de lijst.
OpenAI heeft voorlopig geen stake in de advertentie of persoonsgegevens markten.
Ik vraag me echt af hoe lang dat blijft duren. Nu zitten ze nog in de fase van markt veroveren en dominant/onmisbaar worden. Daarna komt nog een fase met geld verdienen als water, maar als dat minder wordt vanwege toegenomen concurrentie... Dan is er altijd wel ergens een manager die zich realiseert dat ze op een goudmijn van persoonlijke data zitten die makkelijk te verpatsen is. Aandeelhouders weer een kwartaaltje blij, wie zou dat niet doen?
Dit was ook mijn eerste gedachte. Mijn gevoel zegt eerste stap naar dataverzameling vermomd als super nuttige personalisatie. Niet alsof we dat nooit eerder hebben gezien.

Maar dan, ik gebruik sowieso al geen cloud-based AI. Hoe interesant ik de ontwikkelingen in AI land ook vind, het is een topic dat al een jaar of 15 volg, privacy-technisch is het wel een dingetje. Zeker met de huidige implementaties en trends.
Dat is een probleem voor later als het uitgelekt is
Erg handig, maar ook fijn dat het uit is te zetten. Soms type ik per ongeluk een verkeerde prompt, en zelfs als ik zeg dat hij die details moet vergeten, gaat ie er 10 berichten later toch op door... Dan begin ik toch liever even een schoon gesprek. Ook als ik van gedachten verander en een hele andere richting in wil.
Het laten vergeten zou wel makkelijk moeten zijn.
If you want ChatGPT to forget something, just tell it.
In iedere geval uit het geheugen, hopelijk dus ook gewoon in het gesprek.
Het beste zou zijn dat je een geheugen hebt per workspace. Een workspace voor prive, een workspace voor school en een workspace voor werk. Zo raken de chats niet gemengeld en begrijpt hij de context beter voor zijn geheugen. Want mijn voorkeuren voor school kunnen anders zijn dan die voor mijn werk of privé
En eht helpt echt niet dat alle chats nu met elkaar gemengeld zijn.
Maar dat gaat af van je context window vermoed ik. Zeker bij langere gesprekken kan de context window goed gebruiken
Alleen als je het op z'n Amerikaans / Italiaans zegt...Just forgettaboutit!
Ik hoop dat je straks ook kan schakelen tussen profielen inclusief eerdere conversaties. Voor mijn rollenspellen (momenteel D&D) is het verwacht ik erg interessant om chatGPT in te zetten, maar datzelfde profiel is niet zo geschikt voor het plannen van mijn vakantie. Zo zijn er nog wel meer profielen te bedenken.

[Reactie gewijzigd door Milmoor op 22 juli 2024 14:58]

Dan maak je daar toch een aparte GPT voor? Die kun je heel specifiek opvoeden.
In de Copilot interface lijkt die optie er niet te zijn. Met ChatGPT heb ik nog niet gespeeld. Goed om te weten dat dit kan.
Doet me denken aan de 'reveries' van Westworld.

Hopelijk geen vervelende bugs hierbij!
Ik ben nog helemaal niet bezig geweest met GPT, maar ik ging er eigenlijk vanuit dat dergelijke functionaliteit al aanwezig was en tegelijkertijd ook één van de redenen om dit uit te stellen. Uit privacy oogpunt vind ik dit namelijk een beetje een risicovol verhaal. Uit commercieel oogpunt is dit natuurlijk een goudmijn. Wat mij betreft komt er ook hele strakke regulatie op dergelijke toepassingen. Ik zie het in ieder geval niet zitten om dergelijke data op deze manier aan Big Tech af te staan. Ik vind het al erg genoeg dat wat ik hier zit te typen gescraped wordt om vervolgens gebruikt te worden AI modelen te trainen om vervolgens weer aan mij verkocht te worden. Waar is mijn dividend?
Waar is mijn dividend?
Dat is de informatie die je (gratis) krijgt.

Uiteraard kun je ook aandelen MS kopen, de koerswinst van Microsoft dit jaar (YTD) is 9,56% op het moment van schrijven. De laatste 12 maanden is de koerst met een 49,29% omhoog gegaan. Afgerond zou je dan voor elke 1000 dollar die je er vorig jaar februari in zou hebben gestoken, vandaag een 1500 dollar retour kunnen krijgen. Niet onaardig, ik klaag dan ook niet.

edit: NVIDIA zou je YTD (lees: afgelopen 6 weken) al een 50% hebben opgeleverd en in de afgelopen 12 maanden een 214%. En dat is allemaal te danken aan ChatGPT en z'n AI collega's.

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 22 juli 2024 14:58]

Aandelen kopen? Ik heb al betaald, met mijn data. En welke informatie heb ik (gratis) gekregen? Volgens mij heb ik toch duidelijk vermeld dat ik nog niet met GPT bezig ben geweest. Bovendien is het vrijwel zeker dat zodra ik wel om informatie ga vragen dat dat omringd zal worden met advertenties waar ik niet om gevraagd heb.

Nee, zij die gebruik hebben gemaakt van publieke data om hun taal modellen te trainen hebben een ere schuld en ik hoop van harte dat de politiek hen er aan gaat houden deze schuld in te willigen.
Je zegt toch zelf dat het publieke data is?
Publiek in de zin als het is publiek toegankelijk, niet in de zin dat ze er ook daadwerkelijk toestemming voor hebben. Zelfs impliciete toestemming zoals zij graag claimen vind ik persoonlijk dus uitermate discutabel.
Ik heb al betaald
Is dat zo? Dit staat er in jouw Tweakers profiel:
Abonnement geen
met mijn data.
En daar moet Tweakers dan de salarissen maar van betalen? En de rest van de online diensten, hoe betaal je daar dan voor?
En welke informatie heb ik (gratis) gekregen?
Ik kan me niet voorstellen dat jij online je tijd verdoet zonder dat je enige vorm van informatie gratis ontvangt. Denk aan Tweakers.
Volgens mij heb ik toch duidelijk vermeld dat ik nog niet met GPT bezig ben geweest. Bovendien is het vrijwel zeker dat zodra ik wel om informatie ga vragen dat dat omringd zal worden met advertenties waar ik niet om gevraagd heb.
Het is inmiddels 2024, iedereen in de Westerse wereld is met GPT bezig, bewust of onbewust. Jij ook.
Nee, zij die gebruik hebben gemaakt van publieke data om hun taal modellen te trainen hebben een ere schuld en ik hoop van harte dat de politiek hen er aan gaat houden deze schuld in te willigen.
Ere schuld en politiek... Een 80 jaar geleden werden de Joden hun huizen uitgegooid in oa Amsterdam en op de trein gezet, hebben nooit een fatsoenlijke vergoeding ontvangen. En dan heb ik het alleen over de financiële schade van het verlies van huis en inboedel. Moet ik nog beginnen over de slavernij? Of wordt dat te pijnlijk wanneer je het hebt over een ereschuld?
Ik ben actief op meer dan enkel Tweakers, bovendien had ik het over GPT en indirect ook aanverwante AI projecten, maar zeker niet Tweakers an sich.

Tweakers betaalt haar personeel met inkomsten van zijn advertentie ondernemingen. Doormiddel van bijvoorbeeld de Pricewatch heb ik daar indirect al jaren aan bijgedragen nog los van alle advertenties die Tweakers mij door de jaren heen heeft voorgeschoteld. Kortom, dat data verhaal gaat niet op voor Tweakers.

Ik heb ook niet willen claimen dat ik nog nooit "gratis" informatie heb ontvangen van welke entiteit dan ook. Ik heb ook wel eens iemand op straat de weg gevraagd en heb daar gelukkig nog nooit een rekening voor gekregen.

Ik ben enkel indirect met GPT en aanverwanten bezig. Ik heb het er nu immers ook over, maar ik heb er zelf persoonlijk zeker direct nog niets mee gedaan. Dat moment gaat echter zeker op enig moment komen.

En wat betreft jouw verhaal over de vervolging van de joden tijdens de tweede wereldoorlog en de slavernij, doe je wat mij betreft een hele verkeerde aanname. Wat mij betreft is er in de beide gevallen die jij noemt nog héél wat goed te maken. Ik zeg er enkel wel altijd bij: "Haal het, daar waar het zit." Diezelfde mentaliteit is ook verantwoordelijk voor mijn standpunt betreffende AI. Als we niet uitkijken loopt er een kleine groep met de winst vandoor terwijl zij een relatief kleine bijdrage hebben geleverd aan het geheel.
Vind het eigenlijk erg bijzonder hoe ze bezig zijn met de ontwikkeling van de AI.
Als ze AI nu combineren met een goed lichaam.
Licht, met synthetische spieren, behendig, autonoom. Met een accuduur van 4-8 uur.
Zoiets die de was opvouwt, eten kookt.
De robots van tegenwoordig zijn nog steeds lomp of traag.
Boston Dynamics heeft wel een paar leuke in de vorm van die hond en acrobaten. Maar ja na een uur alweer aan de oplader zet ook geen zoden aan de dijk.
Atlas: 1 uur batterij, Spot: 90 min.
Anoniem: 1872794 @LordLuc13 februari 2024 23:37
Batterijtechnologie heeft niet eens op zijn gat gezeten, zowel de prijs als de capaciteit per kilo zijn er niet slechter op geworden. Met het oog daarop is het misschien leuk om een praktisch en bijna hufterproof batteryswap systeem te hebben voor jouw visie. Die robot kan dan gewoon zelf kiezen om te swappen. Of net als hippe robotstofzuigers automatisch naar het laadstation. Kan met quickcharge maar dan heb je probably toch meer downtime dan met swappen. Kom maar op met deze 'Bicentennial Man'!
Ik zou het nog wel aan de stekker doen thuis, ook een extra laag veiligheid dat je de energie zo uit kan zetten ipv dat het autonoom doorkan voor een paar uurtjes.
Kun je dat ook onderbouwen of toelichten?
Dit is echt top. En gaat veel brengen in werk productie!
Yes, weer een applicatie die je lekker in je eigen bubbel houdt!

"Gelooft niet in vaccins, geef hem dus veel informatie die hier kritisch over is."

Net de reden waarom ik Google niet meer gebruik, die kent mijn profiel ondertussen zo goed dat ik steeds dezelfde, vaak irrelevante, informatie voorgeschoteld krijg.
Het is een optie, en ik heb nu een "custom" GPT waarin hij dus bepaalde feiten/wensen/... op voorhand meekrijgt, als er daarbovenop nog eens soort extra "globale" instelling komt om meer globaal dat "in te stellen", vind ik wel een meerwaarde.
Dit menuutje zou ik bij grote data hungry bedrijven graag zien. Zoals b.v. bij google. Je kan nu wel opvragen wat ze van je weten, maar dan krijg je alleen letterlijk je zoekopdracht etc te zien. Wat ze er vervolgens van afleiden kan je nergens zien (en ook niet verzoeken om te verwijderen!).
Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren (tenzij geforceerd door regelgeving, maar dan nog heb ik twijfels) omdat dit zowel inzicht geeft in hun algoritmes (zoek X, leert Y) alsmede daadwerkelijk schade oplevert aan de advertentielevering.
Als google al geleerd heeft dat jij van ananas op je pizza houdt omdat je je daar recepten en plaatjes van zoekt, kan je die zoekopdrachten (aka jouw data) wel verwijderen, maar de geleerde kennis kan je -niet- verwijderen. Het kan google weinig schelen of ze je exacte zoekopdracht nog weten, zolang ze jou maar ananas pizza advertenties kunnen voorschotelen.
Zo'n menu is binnen de kortste keren nutteloos, omdat het te veel regels zal bevatten om door te kunnen nemen.
Das een lijst met al mijn losse zoekopdrachten/bezochte pagina's/etc ook natuurlijk.
Maar wel goed punt idd. Desalniettemin zou ik er wel in geinteresseerd zijn. Vooral om te zien wat er van mijn gedrag wordt afgeleid en de lijst zo nu en dan te wissen natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.