WhatsApp test spraakberichten die verdwijnen nadat ze beluisterd zijn

WhatsApp doet tests met verdwijnende spraakberichten. Gebruikers kunnen daarmee een spraakbericht sturen dat zichzelf verwijdert nadat de ontvanger het heeft beluisterd. De chatdienst introduceerde eerder al een soortgelijke functie voor foto's en video's.

WhatsApp verdwijnende spraakberichten via WABetaInfo
Bron: WABetaInfo

De functie voor verdwijnende spraakberichten wordt momenteel getest in de WhatsApp-bètaversies voor Android en iOS, meldt WABetaInfo. Op Android is de feature toegevoegd aan bèta 2.23.22.4, terwijl de feature op iOS te vinden is in TestFlight-versie 23.21.1.73.

Gebruikers krijgen hiermee een soort 'view once'-optie als ze een spraakbericht opnemen en versturen. Daarmee kan het bericht slechts eenmaal beluisterd worden voordat het permanent wordt verwijderd. De spraakberichten in kwestie kunnen ook niet worden opgeslagen, doorgestuurd of geëxporteerd uit WhatsApp.

Het is niet bekend of en wanneer WhatsApp de functie beschikbaar stelt aan alle gebruikers. Het platform bracht eerder al wel een soortgelijke 'view once'-modus uit voor foto's en video's. Het is sinds 2020 ook mogelijk om tekstberichten te sturen die automatisch worden verwijderd nadat een bepaalde tijdslimiet is verstreken, zoals een dag of een week.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

19-10-2023 • 13:37

39

Lees meer

Reacties (39)

39
37
15
1
0
16
Wijzig sortering
Als je een bericht alleen wil sturen als het automatisch verdwijnt. Zou ik toch nog eens achter mijn hoofd krabben:
  • Waarom vertrouw ik de tegenpartij niet?
  • Als ik niet wil dat anderen dit zien, is dit dan wel het juiste medium om dit te delen?
  • Als ik niet wil dat anderen dit zien, moet ik dit dan uberhaubt wel sturen?
Natuurlijk wordt dit straks voornamelijk gebruik voor het wisselen van foto's en filmpjes of teksten waarbij sowieso wel weet dat er consequenties aan kunnen hangen als dit uitlekt.

[Reactie gewijzigd door SacreBleu op 22 juli 2024 20:19]

Voicemails/combox berichten op je telefoon laat je toch ook niet eeuwig staan? Zodra je het bericht gehoord heb gooit men het in de regel weg. Zinloze disk-space-vervuiling.
Whatsapp Spraakberichten zijn in principe ook als voicemail etc.
Als mensen die laten staan (vergeten), staan ze er voor de eeuwigheid. Kost Meta anders alleen maar diskspace.
Ik haat mensen die voicemails achter laten. Bel gewoon later terug. Of ik bel jou. Mijn voicemail staat al zolang het kan uit.
Anoniem: 138647 @Azenomei20 oktober 2023 11:26
Dank je voor deze waardevolle informatie. Ik weet niet hoe ik de dag doorgekomen was zonder je berichtje.
Graag gedaan. Ik ben blij dat ik een positieve draai aan je dag kon geven.
Op deze wijze kun je iemand helemaal verrot schelden en aangezien dit alleen beluisterd kan worden is er later totaal geen bewijs van terug te vinden. Ik denk dat dit een optie is die ik liever niet zie. Zo wordt pesten op school wel heel gemakkelijk.
Mijn vrienden en ik gebruiken het vooral voor domme foto's die niet voor altijd in de groepsapp hoeven te blijven staan. Zo bijvoorbeeld een foto van een kop koffie in de ochtend. Wordt je hele telefoon niet vol gedumpt met nutteloze foto's die in het moment leuk zijn maar daarna toch nooit bekeken worden.
Berichten, en de mensen die deze sturen, zullen dan door mij snel genegeerd worden. In de trent van 'als het er niet (meer) staat is het nooit geweest'.
Anders gaan mensen straks van alles verwachten op basis van iets wat niet aantoonbaar is. Dat zijn spelletjes die ik niet speel.
Gaat om zoiets als vertrouwen zoals elders ook genoemd word.
De spraakberichten in kwestie kunnen ook niet worden opgeslagen, doorgestuurd of geëxporteerd uit WhatsApp.
Is het niet gewoon mogelijk om een andere app toestemming te geven de output van whatsapp als input te gebruiken en die op te nemen? Apps die screenshots blokkeren kun je (in ieder geval theoretisch) toch ook omzeilen?
Of een tweede telefoon die je op opnemen zet en bij de speakeruitgang legt?
Tja, in principe is het gewoon altijd mogelijk om een bericht dat eenmalig voor ogen / oren bestemd is, te capturen. Denk aan een microfoon, camera, of gewoon dat bericht met 10 mensen in je omgeving te openen.
Ik zou me geen enkele methode kunnen bedenken hoe dit wel geimplementeerd zou kunnen worden.

Ik denk dat dit ook gewoon een functie is wat bedoeld is om met mensen te gebruiken die je in principe genoeg kent om in je contacten te hebben.

Dit hele gesprek kan namelijk ook gehouden worden met snapchat, of de eenmalige foto's op whatsapp.
Ja het is te omzeilen, maar om nou een foto van je brakke hoofd naar iemand te sturen eenmalig, is toch fijner dan voor altijd opgeslagen in de chat. Ik kan me goed voorstellen dat voor de meeste doeleinden waar eenmalige foto's gebruikt worden, de eenmalige spraak ook nut heeft.
maar om nou een foto van je brakke hoofd naar iemand te sturen eenmalig, is toch fijner dan voor altijd opgeslagen in de chat
Als je de ontvanger niet vertrouwd, waarom zou je dan een dergelijke foto sturen naar die persoon?

Ik snap die eenmalige berichten niet zo. Berichten die verlopen na een bepaalde tijd, ja, die snap ik. "Ik zie je vanavond om 20 uur" laten verlopen is zinvol bijvoorbeeld. Maar eenmalig bericht? Kan iemand mij een use case voorleggen waarbij dat heel handig is?
Ik stel me de vraag (gebruik het zelf tot nu toe niet) krijg je een melding van te voren dat een bericht, foto of video maar 1 keer af te spelen is als ontvanger? Indien nee, lijkt het mij bruikbaar voor "spannende" berichtjes naar mijn lief die je liever niet laat doorsturen of afspelen een 2e keer bij de vriendinnen bijvoorbeeld... Zoals aangegeven, ik gebruik dit zelf (nog) niet
Ja, dit kun je zien bij foto's. Het is echt niet alleen voor spannende berichtjes of foto's, maar gewoon verstandig niet je hele historie bij een ander achter te laten. Je weet nooit of het jaren later (zonder context uiteraard) weer ergens naar boven gehaald wordt.
Ik heb mijn partner hele gesprekken zien voeren met familieleden uit het buitenland via opgenomen berichten omdat dat geen belkosten met zich mee bracht. Kon rustig 10 keer heen en weer ping pongen. Men vond het toch wel fijn om nog de stem te horen in plaats van maar alleen maar afstandelijke berichtjes te sturen.

DAAR zie ik het wel iets van toegevoegde waarde hebben, dat het zichzelf gelijk opruimt. Maar dat is wel echt een heel uitzonderlijke toepassing.
Herken dit ook uit de tijd dat ik in argentinie woonde. Wifi was toen vaak te slecht voor bellen via internet en belminuten had niemand, laat staan een databundel. Dus gesprekken gingen via voiceberichten wanneer je beide op de wifi zat.
Nu nog een functie waarin ik als ontvanger kan aangeven wel of geen voiceberichten te willen ontvangen.
Misschien ben ik een van de weinige maar wat een hekel heb ik aan die dingen zeg, bij tekst kun je snel even lezen of je er op wilt reageren of dat het kan wachten.
Nee, je bent niet de enige !
Ik zou dolgraag opties hebben om dit soort zaken, inclusief audio berichten op voorhand te blokkeren.

P.s.
Voicemail op mijn telefoon abonnement staat ook standaard uit. Dat is totdat de provider deze, standaard 1~2 keer per jaar toch weer stiekem aan zet.

[Reactie gewijzigd door PvdVen777 op 22 juli 2024 20:19]

Ik moet vaak spraakberichten een tweede keer afspelen, soms is iets niet duidelijk verstaanbaar of was ik net even afgeleid. Wat voor expliciete voice memo's worden er gestuurd dat ze na één keer luisteren verwijderd moeten worden?
Geheel mijn reactie ook.

Ach ja, is er nu spontaan een reden ontstaan voor het ontwikkelen van tools die het wél kunnen capturen, of we hangen de 3.5mm gewoon even aan mic-in.

Geeft wel zeer vals gevoel van veiligheid naar gebruikers die de cassettedeck tijd ook zijn vergeten...
Ja prachtig. Ik had een goedkoop kinderradiootje maar zelfs daarmee kon je een bandje kopieeren. Ontmoedigen? Nee grootschalig faciliteren :)
"this message will self-destruct in 5 seconds..." - huh? wacht, zeg dat nog eens... BOEM :)
Seksueel getinte of bedreigingen.

Ik moet vaak meer dan één keer luisteren maar die mensen zullen dat soort berichten vast niet op eenmalig luisteren zetten. Ik denk dat je veilig bent.
Iets wat (semi-)NSFW is, of een voice-memo van je kinderen, waarvan je niet wilt dat ze hun eigen leven gaan leiden online. Of denk aan dat je een wachtwoord cryptisch moet doorgeven, maar niet in de gelegenheid bent dit volledig te typen.
Ik weiger uberhaupt om spraakberichten af te luisteren. Dan moet je maar bellen. Als ik op werk zit kan ik niet zomaar even jouw spraakberichten gaan luisteren plus er is later ook niets terug te zoeken. Whatsapp is voor tekstberichten, op al het andere krijg je geen reactie.
pfff bij voicemails moet ik soms wel 6 keer luisteren en versta ik het nog niet. En het is altijd de belangrijke informatie, zoals wie er belt die gemompeld wordt...
Tja, de realiteit is dat eenmalige foto's / video's veel worden gebruikt voor dingen zoals sexting, handelingen onder invloed, of contactbehoud.
Ik zie ook in dat dit gebruikt wordt voor bijvoorbeeld dronken gesprekken, waarvan je niet wil dat het de volgende dag op de hele werkvloer nogmaals afgespeeld wordt, of zoete dingetjes influisteren wat je ook niet wilt dat gelekt wordt als het toch ineens uit gaat.
Ik snap echt niet waarom iedere pietluttige (of zelfs mogelijke) update van whatsapp steeds op de FP moet verschijnen. Vandaag nummer 2, de afgelopen maand nummer 5.

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 18:19]

Meta test Whatsapp mogelijkheid #8928347 zodat ze niet alleen maar een veredelde sms/chat dienst hebben gekocht voor een miljoen miljard en wellicht een betaald systeem kunnen implementeren met daadwerkelijk nuttige functies (spoiler alert, deze functie is dat niet).
Ik ben er sprakeloos van.....
mission impossible :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.