WhatsApp introduceert functie voor korte videoberichten

WhatsApp heeft de spraakberichtenfunctie uitgebreid met de mogelijkheid om korte videoberichten naar anderen te sturen. De video's kunnen maximaal een minuut lang duren en worden met end-to-endversleuteling verstuurd.

Gebruikers kunnen de korte videoberichten maken met de knop waarmee ze nu spraakberichten kunnen opnemen. Met een enkele druk op die knop, naast het tekstinvoerveld, kunnen gebruikers wisselen tussen spraakberichten en korte video's. Het opnemen van een korte video werkt hetzelfde als het opnemen van een spraakbericht: gebruikers moeten de knop ingedrukt houden om op te nemen, of kunnen omhoog swipen om handsfree op te nemen.

De korte video's verschijnen als grote bollen in het gesprek, die gebruikers met een klik kunnen openen. De video speelt zonder geluid af; met nog een klik wordt de audio gestart. Sommige gebruikers kunnen de functie nu gebruiken, over de komende weken moeten alle WhatsApp-gebruikers de functie binnenkrijgen. Mark Zuckerberg laat op Facebook zien hoe de functie in de praktijk werkt.

WhatsApp korte videoberichten

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-07-2023 • 11:18

121

Lees meer

Reacties (121)

121
120
49
0
0
46
Wijzig sortering
Prima functionaliteit die wat mij betreft de louter spraakberichten kan vervangen :)
Mensen die spraakberichten sturen in Whatsapp: waarom? bel me of stuur tekst. Gebruik niet the worst of both worlds
Ik heb zelf een hekel aan hele lappen tekst typen, en voor bellen heb je niet altijd tijd (want dat kan nog wel eens uitmonden in een lang gesprek). Als ik dan toch even wat moet laten weten dat iets meer uitleg vergt, dan is die spraakfunctie ideaal!
Maar het kan ook juist erg onhandig zijn voor de ontvanger. Het gebeurt mij vaak genoeg dat iemand een spraakbericht stuurt, terwijl ik in een publieke ruimte ben zonder oortjes. Hoe moet ik dan weten wat er verstuurt is?
Zodra je een spraak bericht start en je telefoon tegen je oor houd gaat die automatisch van speaker af en kan je naar het bericht luisteren alsof je aan het bellen bent.
Wow, ik had dezelfde mening als @dutch_mentor, dit wist ik niet en dat verandert de zaak wel degelijk! Net getest, werkt ook op Signal
_/-\o_
Haha zo leer je nog wat.

Goed om te weten dat het ook op Signal werkt @burniej
Nu geen tijd om te checken. Werkt dit ook voor opnemen zo?
Tijdens het opnemen gaat er geen geluid over een speaker
Dat begrijp ik. Ik had het me enigszins vreemd voor me gezien. Natuurlijk kun je geluid opnemen alsof je aan het bellen bent, zo werk het telefoneren ook 😅
Dit heeft iMessage mooi uitgewerkt. Zodra je de telefoon in de belhouding doet en je begint te praten dan neemt hij dat op en verzend het :)

Je kan ook direct reageren op door te praten als je naar een spraakbericht van iemand anders hebt geluisterd.
Oh, dat wist ik niet! Dit verandert een hoop, bedankt voor de info! :)
Ben ik het ook mee eens. Daarom zou die speech to text functie wel handig zijn.
Maar bij de mensen waarvan ik weet dat ze de spraakfunctie vervelend/onhandig vinden, gebruik ik het dan ook niet. Als er dan dingen geregeld moeten worden wachten ze maar even totdat we beide kunnen bellen.
Die speech to text functie zijn ze aan het uitrollen, in iedergeval werkt het op m'n Whatsapp Business beta app. https://usercontent.one/w...LE_MENU_IOS-1420x1536.jpg

[Reactie gewijzigd door Kapitein187 op 22 juli 2024 15:02]

Speech to text werkt toch gewoon standaard op elke telefoon? (Android iig) er zit namelijk gewoon een microfoontje op je toetsenbord en die doet Speech to Text in elke app

Gebruik het op Pixel vaak genoeg, en werkt ook nog eens bijna perfect, geen spelfouten geen vreemde woorden en correct toegepaste leestekens
Yup. Zowel Android als iOS ondersteunen dat al jaren. Daarom is het ook zo raar dat mensen toch spraakberichten sturen.
Soms wil je misschien een stukje muziek laten horen maar niet perse een persoon bellen. Genoeg redenen om een spraakbericht te versturen.
Dat is iets heel anders dan waar het in deze thread over ging en in welke context mijn reactie dus ook was.
Sorry. Ik bedoel dat je niet de voice memo hoeft te luisteren. Maar dat het uitgeschreven wordt.
https://usercontent.one/w...LE_MENU_IOS-1420x1536.jpg

[Reactie gewijzigd door Kapitein187 op 22 juli 2024 15:02]

Wachten totdat je wel kan luisteren en reageren? Waarom zou dat meteen moeten op het moment dat je een bericht ontvangt?
Als het belangrijk is en iemand direct antwoord nodig heeft dan belt diegene wel is mijn aanname.
https://www.ad.nl/werk/st...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Dit is ook mijn ervaring. Jongeren vragen steevast waarom ik ze geen appje stuurde.
waarom niet wachten? Omdat mensen dan gelijk ongeduldig gaan doen en direct antwoord verwachten.

En nee die bellen echt niet als het wel belangrijk is.
Laat ze toch lekker. Heb ook van die mensen gehad. Duidelijk aangegeven dat ik reageer wanneer het mij zint, in het begin moeilijk maar later vind er “acceptatie” plaats.

[Reactie gewijzigd door magnifor op 22 juli 2024 15:02]

Klopt, same here. En voor nieuwe mensen zeg ik het meteen: het kan tussen 5 minuten en 5 uur duren voordat je een reactie krijgt. :)
Nou en? Dan hebben zij de verkeerde verwachtingen, niet jouw probleem.
Dan is het waarschijnlijk toch niet zo belangrijk als bellen ervoor teveel is?
Mogelijk weet je dit al. Maar zo niet: Wanneer je je telefoon tegen je oor houdt zoals bij een normaal telefoongesprek, zal een spraakbericht alleen voor jou hoorbaar zijn (dus het spraakbericht wordt dan niet afgespeeld via de luidspreker modus).

[Reactie gewijzigd door JKP op 22 juli 2024 15:02]

Als ontvanger dat zou willen of kunnen had hij ook wel opgenomen. Tekst berichten zijn veel minder storend dan spraak. De gemiddelde mens leest veel sneller dan dat iemand praat. Laat staan inspreekt. met spraak moet vaak een voor iets wat je 2 sec leest een vak opgeteld een minuut of lang na uhhh luister omdat tijdens het inspreken moet nadenken wat wil zeggen.

Spraak berichten zijn vreselijk tijd rovend nog erger dan bellen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 15:02]

Gelukkig kun je spraakberichten ook op 1/1,5/2x snelheid afspelen door op het getal te klikken. Dan werkt het best okay, ik heb ook een hekel om 2 minuten te luisteren naar iemand zijn/haar spraakbericht, op snelheid x2 kost dat gelukkig de helft van de tijd :)
*verstuurd*
En dan noem je jezelf ironisch genoeg Dutch mentor...
Maar je verlegt dan de tijds hinder naar de ontvanger. Want een spraak bericht luisteren duurt een stuk langer dan een text bericht lezen en misschien is die persoon wel op een plek waar hij niet fatsoenlijk kan luisteren.
De tijd hinder? Is dat hoe we contact met iemand nu bestempelen? Als hinder? Als iemand zoveel hinder ervaart, dan moeten ze die persoon vooral blokkeren.

Natuurlijk begrijpen we allemaal de voor- en nadelen van voice berichten, heb je werkende hersenen, dan moet jezelf wel kunnen beoordelen wanneer je iets schrijft, inspreekt, belt of wacht totdat je elkaar ziet.

Ik gebruik voice nog weleens in de auto, als ik weet dat de ander op dit moment niet beschikbaar is. Een bericht sturen is dan wat mij betreft uit den boze. Ik gebruik deze methode zeer weinig, maar heel soms vind ik het handig, bijv als ik flink in de file sta, dan is dit een makkelijke en veilige manier om dit te communiceren. Uiteraard zou je ook kunnen bellen, maar het is een superkort bericht en de ander hoeft hier vaak niet op te reageren. Ook in mijn werk kan er veel gebeuren (jeugdzorg) en ben je niet altijd in staat om de telefoon op te nemen.

Verder denk ik wel dat het een prima functie zou zijn, als afspelen van berichten standaard niet over je normale speaker gaat, maar dat je die echt afluister als een voicemail.
Wauw oké gepassioneerd. Ja als het jouw te veel tijds hinder geeft om je bericht helemaal uit te typen (want dat is het scenario dat gegeven werd in de comment waar ik op reageerde) dus je stuurt het als spraak bericht dan is dat tijds verlies niet weg je verplaatst het naar de ontvanger. Er zijn heus wel moment waar het sturen van een tekst bericht gerecht vaardigd is. Maar wat ik vooral zie zijn mensen geen zin hebben de tijd te nemen om te typen. En dat vind ik slechte ontwikkeling.

Wat betreft de auto misschien moet je ook helemaal niet bezig zijn met berichten tijdens het reiden.

En het idee van het kunnen luisteren met de telefoon tegen je hoofd als of je beld lijkt mij ook een heel goed idee. Helaas is die er nog niet.

[Reactie gewijzigd door RAMillu op 22 juli 2024 15:02]

Wie zegt dat ik dat doe tijdens het 'reiden'? Dat is een aanname.
Je kan gewoon tijdens het stilstaan de knop indrukken, en op de weg blijven letten. Ook als je dan weer moet rijden, kan je prima je boodschap afmaken.

En wat betreft de ontvanger. Waarom zo in het slachtoffer rol zitten? Oh nee iemand moet naar een bericht luisteren, wat erg. Praat jij nog weleens met mensen? Of vind je dat je ze dan ook doe belasten? Wat een absurde stelling om je zo druk te maken.

Je zegt dat het een slechte ontwikkeling is dat mensen niet meer typen, maar er was een tijd dat juist al dat typen als slechte ontwikkeling werd gezien.
Waarom heb je wel tijd voor het inspreken van een lap tekst waar je reactie van de ander op verwacht, maar niet om even te bellen?
Omdat ik daarna direct door moet met mijn werk en de telefoon dan niet bij de hand heb.

En de reactie van 911GT2 hieronder is ook de spijker op de kop. Je geeft de ontvanger de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze je bericht luisteren. Zo dring je jezelf niet op.

[Reactie gewijzigd door DrFurioux op 22 juli 2024 15:02]

Ik vind het nog steeds opdringerig. Je dwingt mensen te luisteren naar je bericht en zo nodig notities te maken. Wees niet lui en typ het gewoon of als dat teveel gevraagd is: dicteer het aan je telefoon.
Een ingesproken bericht is qua functionaliteit te vergelijken met voicemail, dat was "vroeger" toch ook heel normaal? :) Zij het als voicemail op de telefoon, of als antwoordapparaat bij de vaste telefoon? Daarnaast kan degene aan wie je het bericht stuurt ook best niet beschikbaar zijn. Een ingesproken bericht kan dan dus ook een reactie zijn op een eerdere belpoging? :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 15:02]

Voicemail heb ik ook uitgeschakeld inderdaad, die spraakberichtjes negeer ik eigenlijk ook altijd. Niet alleen door het soort vrienden die er o.a. kreungeluiden etc in zouden maken.

Misschien dat ik er straks met kinderen anders over ga denken, maar ben op het moment nogal van appje of bellen.
Geloof me, met kinderen ga je er zometeen niet anders over denken. Echt een debiele vorm van de eenzijdige communicatie.
Ach ja, dacht eigenlijk vooral aan de kleintjes van vrienden (3 en 5) die in de groepsapp gefeliciteerd zeggen of lang zal je leven zingen.
Akkoord, dan is er wel wat voor te zeggen O+
Bij mij is het meestal meer als mensen wat inspreken kan het wachten tot einde van de dag want ik ga niet overdag m'n oortjes opzoeken om je spraakbericht te luisteren waarin meestal de hele dag in een eierdoos notendopjes wordt uitgelegd. voicemail beluister ik meestal wel want dat is kort zakelijk en gaat niet iemand z'n verhalen over de dag met je delen (i.m.h.o.)
Een ingesproken bericht is qua functionaliteit te vergelijken met voicemail, dat was "vroeger" toch ook heel normaal? :) Zij het als voicemail op de telefoon, of als antwoordapparaat bij de vaste telefoon? Daarnaast kan degene aan wie je het bericht stuurt ook best niet beschikbaar zijn. Een ingesproken bericht kan dan dus ook een reactie zijn op een eerdere belpoging? :)
Nee, niet normaal ... het was er .. punt
Ik heb het altijd uitgeschakeld gehad.
Gewoon gelijk de provider-stem die aangeft "de gebruiker heeft zijn voicemail niet aanstaan, u kunt geen bericht achterlaten"

En KPN heeft een tijdje dit irritant niet gehad, en liet gewoon toe een VM achter te laten,
Toen heb ik het zelf ingesproken - "Hang op, voicemail wordt niet teruggeluisterd, probeer later nog een keer"
Anoniem: 454358 @Webgnome28 juli 2023 12:02
Omdat je weet dat de ander waarschijnlijk met iets bezig is, school, werk oid.
Ik zit juist niet altijd te wachten op belletjes. Stuur mij maar een spraakbericht. Enkel als diegene direct een reactie verwacht, kan hij beter bellen.

Het één is niet goed of het andere fout. Zoveel mensen, zoveel wensen :)

Ik gebruik zelf geen whatsapp, maar t ziet er wel grappig uit. Het enige wat ik me kan voorstellen, is dat je telefoon aardig snel vol kan raken als je hier veel gebruik van maakt.
het zal lage kwaliteit zijn, dus geen 100én MB's per bericht.
De foto's via WA zijn ook vaak maar een fractie van het originele formaat
Omdat de ander ook de tijd moet hebben om te kunnen bellen?
Ik heb juist een hekel aan zo’n spraakbericht. Als t belangrijke inhoud heeft kun je er ook nooit meer op terug zoeken, vaak zat dat het verhaal onduidelijk is en je alsnog even belt/wat terug typt. Vervolgens krijg je een getypte reactie op een geluidsbericht = rommel

Gewoon beknopt je verhaal leren typen ;)
stel je niet zo aan
Het lijkt wel boomer-paradise hierboven haha
Ja ik verbaas me erover. Het is toch gewoon een voicemail? Dat bestaat al zo lang.
De keren dat ik mijn voicemail heb beluisterd kan ik ook op 2 handen tellen, wat een gedoe, hetzelfde met spraakberichten.
Een geschreven text lees je veel sneller dan wanneer het gesproken wordt, en dan heb je nog mensen die langzaam praten om het erger te maken, pauzeren na woorden etc.
Als de verzender wil dat de ontvanger zijn boodschap ontvangt en verwerkt dan kan de verzender zich best afstemmen op de wensen van de ontvanger.

bij mij is het simpel
numen niet in mn adresboek? ik neem niet op, ik bel niet terug
Vraag om te contacteren zonder te vertellen waarover het gaat (what's in it for me)? Vergeet het maar.
Voicemail? ik zal als ik tijd heb wel eens luisteren, maar dan kan ook over 4 dagen zijn. regel 1 en 2 blijven gelden.

[Reactie gewijzigd door Yalopa op 22 juli 2024 15:02]

Wat een rare opmerking, altijd maar weer ''boomer'' als mensen aangeven dat ze ergens liever geen gebruik van maken. Leeftijd heeft hier niets mee te maken.
Ik reageer ook niet op spraakberichten. Vind het lui overkomen en super onhandig. Als ik op kantoor ben kan ik ook niet altijd die dingen afluisteren en je hebt geen idee wat de ander gaat zeggen. En later inderdaad ook niks terug vinden.

Mensen praten te snel, te langzaam, "uhhmm ja nou uhmm" en ga zo maar door. Je kan een tekstbericht ook vele malen sneller scannen als wachten totdat iemand is uitgesproken.

Nee, spraakberichten krijgen geen reactie.
Je moet het niet als vervanging zien, maar als aanvulling. Er zijn zat momenten dat typen geen optie is, en telefoneren niet nodig is. Even een snel spraakberichtje is dan prima. In de auto wil ik het nog weleens gebruiken om door te geven dat ik later ben of bijv of ze nog iets van de winkel moeten en dit willen doorsturen.
Eens, dat is ook wat anders dan; ik heb een hekel aan typen dus hier een heel verhaal als spraakbericht voor jou.
Spraakberichten luister ik echt nooit af omdat ze op de meest onmogelijke momenten worden verstuurd
Er zit /nog/ een microfoon-knopje in whatsapp en dat is voor het dicteren van een bericht. Je moet een beetje duidelijk articuleren voor het beste resultaat, maar dan heb je dus het beste van twee werelden; je kan het gewoon inspreken, waarna het wordt uitgetypt en de ontvanger het kan lezen.

Zo heb ik mijn zwager ook aan de whatsapp gekregen; met zijn kolenschoppen van handen was het niet te doen om berichten te tikken, maar dit gaat super
Ik heb zelf ook kolenschoppen maar een bericht tikken is echt nog nooit een probleem geweest… misschien moet jij nog even oefenen en eventueel een swype toetsenbord gebruiken.
Kolenschoppen hoeven inderdaad niet het probleem te zijn, maar voor iemand die niet vaak iets typet is het sowieso lastig omdat de layout van het toetsenbord niet in het hoofd zit. Toen mijn zwager nog moest tikken ging het tergend traag omdat hij letterlijk iedere letter moest opzoeken.
Maar op dat moment leg je de ander op om een rustig moment te pakken, en jouw bericht af te luisteren.
Bij een text bericht kan de ontvanger zelf snel kijken.
In 1:1 gesprekken zijn spraakberichten nog enigszins oké maar in groepgesprekken vind ik dat echt iets voor mensen die tijd van andere mensen niet respecteren.

Een tekstbericht typen kost mogelijk iets meer tijd, maar is wel snel en op eigen tempo te lezen en vooral: te scannen.
Dit is de enkel in jouw belang. Het inspreken is sneller maar het luisteren duurt veel langer dan lezen. Daarnaast kun je op veel meer momenten lezen dan afluisteren.

Ik luister spraakberichten vaak na een dag af.
omdat spraak vaak sneller gaat dan tekst, je intonatie kunt gebruiken en bellen over het algemeen een stuk meer tijd in beslag neemt om louter een mededeling te doen of een vraag te stellen waar je niet direct antwoord op wilt.

En vooral een gezichtsuitdrukking bij gesproken tekst helpt nog beter om eventuele miscommunicatie of -interpretatie tegen te gaan.
Spraak sneller dan tekst? Voor de zender misschien wel, voor de ontvanger kan het tergend traag zijn. Bij een spraakbericht heb je een hele berg aan overbodige woorden en geluiden er bij.
Laten we dan vooral alle communicatie behalve tekst afschaffen. Het is immers superieur volgens jou?

Verder is zoals altijd, hoe je het gebruikt belangrijk. Het lijkt hier wel of mensen denken dat voice al het tekstverkeer moet vervangen, alsof je bij opstarten moet aanvinken welke communicatiemethode je kiest, en dat je deze maar eens per halfjaar kan veranderen.

Afspraak doorgeven: Stuur een tekstbericht
Doorgeven dat je vertraging hebt in het verkeer: Stuur een voicebericht
Voortgangsgesprek: In persoon

In theorie kunnen alledrie worden gedaan met alledrie de methodes, maar wat hierboven staat zijn voorbeelden van welke methode het best past bij wat je wilt communiceren. Uiteraard kan je een heel bericht typen tijdens het rijden, maar zou het zeker niet adviseren. Ook een voortgangsgesprek via tekst lijkt me nogal ongepast.
1. Als ik in de auto zit
2. Als ik geen zin heb om lappen tekst in te tikken (tegenpartij heeft meestal ook geen zin om lappen tekst te ontvangen)
3. Als ik emotie over wil brengen in het verhaal
4. Als ik met iets anders bezig ben en toch even wat door moet geven
5. Als ik instructies door wil geven met wat meer uitleg en de tegenpartij dat terug moet kunnen luisteren wanneer het hem/haar uitkomt.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 15:02]

Dan ben je waarschijnlijk de eerst die op de negeer lijst komt bij grote groep collega’s en vrienden. totdat leert hoe je telefoon werkt en de andere microfoon knop (namelijk de dicteer knop van je toetsenbord) leert gebruiken.

Niemand zit als ontvanger op je emotie te wachten en al helemaal niet vanuit de auto. Dan bel je jouw psycholoog maar als je last hebt van je emoties en dat kwijt wil.
1. Als ik in de auto zit
2. Als ik geen zin heb om lappen tekst in te tikken (tegenpartij heeft meestal ook geen zin om lappen tekst te ontvangen)
3. Als ik emotie over wil brengen in het verhaal
4. Als ik met iets anders bezig ben en toch even wat door moet geven
5. Als ik instructies door wil geven met wat meer uitleg en de tegenpartij dat terug moet kunnen luisteren wanneer het hem/haar uitkomt.
Heb nou echt niet door dat wat zelf als rede geeft om het wel te doen 5x ik trekjes van narcisme zijn?

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 15:02]

Niemand zit als ontvanger op je emotie te wachten en al helemaal niet vanuit de auto. Dan bel je jouw psycholoog maar als je last hebt van je emoties en dat kwijt wil.
Je weet dat emotie niet alleen droevig en boos zijn is? Sarcasme, intonatie etc. valt onder "met emotie praten".

Er is ook zoiets als een partner, ouders, broer of zus, of je kinderen waar je mee kan praten als dat logischer voor je klinkt.
Heb nou echt niet door dat wat zelf als rede geeft om het wel te doen 5x ik trekjes van narcisme zijn?
En overigens is een gebrek aan emoties een kenmerk van narcisme, misschien dichter bij huis kijken.
Misschien moet je broer, zus of ouders gewoon eens savonds bellen wanneer jullie beide tijd hebt inplaats het sturen van korte niet zegende emoties vanuit de auto
Niemand zit als ontvanger op je emotie te wachten en al helemaal niet vanuit de auto. Dan bel je jouw psycholoog maar als je last hebt van je emoties en dat kwijt wil.
Jij denkt dat emotie alleen een jankverhaal is? Er is toch echt iets mis met jou of jouw begrip van taal.

In-toon-atie kan een verhaal al heel anders maken.
Hans zei Grietje zal ik met dit weer mijn korte rokje aantrekken?
Wie zegt nu wat en wie trekt het rokje aan?

wet-staal/wets-taal
val-kuil/valk-uil
dij-kramp/dijk-ramp
bommel-ding/bommelding
reservering/reserve-ring

Toch wel andere betekenissen afhankelijk van hoe je het uitspreekt, maar zelfde schrijft.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 15:02]

zal even antwoorden hierop
1. in de auto moet je je telefoon helemaal niet gebruiken. dus ook niet even een spraakmemo maken. gewoon afblijven.

2. je weet niet direct wat de ander wil. daarbij zou ik het juist fijner vinden om hele lappen op de mail te krijgen want whatsapp/chatapp zijn daar gewoon niet handig voor.

3. kan je ook doen door te bellen maar dit is de enigste nog hlaf zinnige reden voor mij.

4. kan je ook typen. je zit toch al aan die telefoon.

5. idee klinkt leuk maar qua uitvoering werkt dit 9/10 keer niet omdat niemand fatsoenlijke memos kan opnemen. daarnaast ben je die dingen toch altijd kwijt en moet je eerst gaa luisteren of je wel de juiste heb.
1. Het mag niet maar mensen doen het toch, dus dit is een veiligere oplossing dan typen. Je hoeft tegenwoordig ook niet perse met je handen aan je telefoon te zitten om een bericht te sturen, daarvoor zijn voice commands.
2. Dat weet TechSupreme wel, want hij kent de andere persoon. En als de andere persoon het liever niet heeft kan die gewoon zeggen dat spraakberichten onhandig zijn en dan is het opgelost.
3. Dat doet hij dus niet via bellen, want de andere persoon is druk of hij heeft zelf geen tijd voor een langdradig gesprek.
4. Dat kan niet, want TechSupreme zit in de auto of hij is naar de trein aan het lopen, wat nogal onhandig is als je tegelijkertijd aan het typen bent.
5. Ik weet niet hoe je een spraakmemo in whatsapp kwijtraakt, maar je zal 'm heel makkelijk tussen het gesprek kunnen vinden dat over instructies gaat waar er word gezegd "Ik maak wel even een spraakbericht met instructies, dat is makkelijker".
zal even antwoorden hierop
1. in de auto moet je je telefoon helemaal niet gebruiken. dus ook niet even een spraakmemo maken. gewoon afblijven.
Carplay.... plus de wet zegt dat je hem niet vast mag houden, je mag hem nog wel bedienen als hij in een houder zit.
2. je weet niet direct wat de ander wil. daarbij zou ik het juist fijner vinden om hele lappen op de mail te krijgen want whatsapp/chatapp zijn daar gewoon niet handig voor.
Jij appt alleen met vreemde?
3. kan je ook doen door te bellen maar dit is de enigste nog hlaf zinnige reden voor mij.
Voor een verhaal van 10 seconden?
4. kan je ook typen. je zit toch al aan die telefoon.
Als je naar boven schuift op het microfoontje kan je hem vastzetten en je telefoon neerleggen. Handig als je in de auto zit, hoef je hem niet vast te houden.
5. idee klinkt leuk maar qua uitvoering werkt dit 9/10 keer niet omdat niemand fatsoenlijke memos kan opnemen. daarnaast ben je die dingen toch altijd kwijt en moet je eerst gaa luisteren of je wel de juiste heb.
Zullen we er even van uitgaan dat de ontvanger hem niet wist?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 15:02]

Bij bellen beslis jij over de tijd van een ander. Jij bepaalt het moment waarop je de ander stoort. Bij een video/spraak bericht kan de ontvanger van jouw bericht zelf kiezen wanneer ze het afspelen. Ik zie daar zeker een meerwaarde in.
Nee de ander beslist er zelf over. Komt het niet uit -> pak je niet op. Duurt het te lang -> zeg dat je wat anders moet gaan doen. Communicatie is makkelijker dan men soms denkt.
Jij bepaalt het moment waarop je de ander stoort.
Dat blijft overeind bij bellen. Tenzij je je telefoon uit zet. Een appje is meestal 1 kort signaal bellen in veel meer een inbreuk imho.
Met een gesproken bericht kun je het afluisteren wanneer het jou uitkomt. Als men jou belt moet jou dat ook uitkomen op dat moment, wat niet per se zo hoeft te zijn! ;)

Zie het als voicemail. :)
Dit inderdaad, als je mij een voicebericht stuurt, kun je niet verwachten dat ik het ga afluisteren. Dan is het kennelijk niet belangrijk genoeg, anders had je het getypt. Ik ga niet op mijn werk, tussen mijn collega's in, een bericht luisteren. Als het van levensbelang is, kun je bellen, anders type je het maar. Ik heb het twee vrienden moeten afleren om dat te doen.
Ik snap deze vraag en de verontwaardiging niet helemaal op deze functionaliteit. Ik gebruik het regelmatig en vind het een uitkomst. Soms is praten sneller/makkelijker/praktischer dan typen maar is een telefoongesprek niet nodig. Het zit wat mij betreft tussen een tekstbericht en bellen in. En daarbij komt: bij bellen moet de ander maar net tijd hebben, en een spraakbericht kan altijd afgeluisterd worden wanneer de ander tijd/zin heeft.

Mijn familie en vrienden gebruiken het voor korte spraakberichten. Super handig. :)
Groeps app, meerdere gebruikers die elkaar berichten sturen vanuit elk een auto vanaf de bijrijder stoel in een situatie waarin zowel typen als lezen niet handig is. De chauffeur kan meteen meeluisteren.
Als je iemand niet kan bereiken en geen lappen tekst wil sturen dan is het een prima alternatief.
Zoiets als voicemail, maar dan iets dat mensen daadwerkelijk in tegenstelling tot voicemail daadwerkelijk afluisteren ;)

[Reactie gewijzigd door anandus op 22 juli 2024 15:02]

Wat is toch de afschuw hiernaar? Het is soms wel eens leuk om iemands stem te horen. Toch leuk dat dit dan gewoon kan in de app die je al gebruikt voor communicatie?
Het is toch vaak een emotie dingetje.

Ellenlange verhalen die teveel moeite kosten om te typen, maar wel over iemand heen gekotst moeten worden.
Ik ken een verstandelijk beperkt persoon die dankbaar gebruik maakt van spraakberichten. Hij is laaggeletterd, maar kan dankzij deze optie prima meedoen met whatsapp en bovendien toch langzaam maar zeker beter bekend raken met letters :)
Dit is toch handig voor mensen die niet goed kunnen lezen en/of schrijven?
De kleinkinderen willen graag even opa of oma iets vertellen via een spraakbericht. Ook het terugsturen van een spraakbericht is dan zoveel leuker dan een voorgelezen tekstbericht van de ouders. Met de videoberichten wordt dit misschien nog iets leuker.
Om een lap tekst op 2x snelheid te lezen moet je goed oefenen, een bericht luisteren op 2x snelheid gaat makkelijker. Scheelt weer tijd.
Mijn dochter heeft best zware dyslexie… en heeft moeite met lezen en schrijven. Dus als ze vooral wat wilt uitleggen is het ideaal voor haar. Ik zelf vind het vrij irritant want ik kan het niet altijd direct luisteren…. Maar goed voor haar is het erg prettig.
Als android auto ze ook maar eens een keer iig kan afspelen iig het geluid. Dat is echt zwaar irriant.
Dit is al jaren beschikbaar op Telegram (op exact dezelfde manier als WhatsApp het nu kopieert), en werkt fantastisch. Spraakberichten doe ik nooit, maar een snelle video naar mijn vrouw, vooral dan met de kinderen om even wat te vertellen, dat is echt wel heel leuk.
Prima aanvulling. Gebruik het met plezier al tijden op de Signal-app
Ik zie het nut van deze "nieuwe functie" persoonlijk niet in. Je kon toch al met de "WhatsApp camera" en video maken en versturen?
Dit kan wel leuk zijn. Hopelijk komt er snel speech-to-text als aanvulling op ontvangen spraakberichten, dat zou wel een uitkomst zijn voor ontvangers die op dat moment niet kunnen afluisteren.
Op WA voor IOS kan dat. Toetsenbord openen, er zit op de onderste rij een "dicteer" knop, die "netjes" min of meer alles uit tikt. Handig. Werkt vrij aardig, ook in omgevingsgeluid. Sommige woorden gaan fout.

Met VoiceOver werkt het de andere kant op, spreekt alles uit. Werkt vrij goed.

[Reactie gewijzigd door FrostyPeet op 22 juli 2024 15:02]

Ik denk dat hij bedoelde dat wa een functie inbouwd die spraak berichten die je ontvangt voor je uit typt zo dat je ze niet op speaker hoeft te luisteren op een plek waar dat niet kan.
Dat zegt hij toch dat kan op iOS.
Recht onder in het toetsenbord zit een microfoon. Die alles wat zegt voor je uit typt.

Persoonlijk haar gesproken bericht en negeer ze allemaal. Prima als je niet wil type maar keer dan op ze minst je telefoon gebruiken en zadel mij niet op jouw onkunde
Nee, dat kan niet op iOS.
Het omzetten van een ontvangen spraakbericht, omzetten naar tekst. Dat is wat anders dan je eigen spraak omzetten naar tekst.
Verzenden wel dan hoeft de ontvanger ook niets om te zetten.

Vandaar mijn opmerking leer je telefoon gebruiken en zadel mij / de ontvanger niet op met spraak berichten omdat jij / de verstuurder niet weet hoe je /zijn telefoon werkt.

Dan is de keus aan de ontvanger of hij dat het kan lezen of kan laten voorlezen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 15:02]

Het android toetsenbord heeft dit standaard.
Mijn android (s10e) met gboard toetsenbord heeft dat ook: https://i.imgur.com/0uJOMZK.png
Dit kon toch allang? Je maakt gewoon een video via de camerafunctie van Whatsapp en verstuurt die.... Wat een onzin weer haha
tsja, je kan ook een muziekbestand doorsturen, alsnog is de ingebouwde functie voor spraakberichten wat handiger
Maar je kan ook al video's versturen en opnemen vanuit WhatsApp, dus het was naar mijn mening al een "ingebouwde functie". Het zit nu alleen op een andere plek.
Dat was precies ook mijn gedachte. Volgens mij is het enige verschil hiermee dat de video's in een bolletje komen :o :o :o
Hopelijk komt er snel een functie om die video's te blokkeren.
Als betatester heb ik deze functie. Zo te zien kan je tijdens het opnemen ook wisselen van camera. Handig.

Wanneer je de functie hebt lijkt het erop dat de microfoon icoon word vervangen door een videorecorder icoon, en dat je die dan inderdaad kan "togglen" door kort te drukken.

[Reactie gewijzigd door DrFurioux op 22 juli 2024 15:02]

Nog meer redenen voor een delete gebruiker knop in de chat. mensen die spraak berichten sturen blokkeer ik al in Whatsapp de gene die video bericht gaat sturen verwijder ik bij deze. Als iemand de telefoon niet op neemt betekent dat ook dat geen tijd heb voor je spraak berichten en al helemaal niet voor video bericht. Schrijf of dicteer gewoon een tekst berichten die kan ik lezen
Telegram had dit al lang :D
Telegram je moet verre weg van blijven. Dan kan je nog beter Whatsapp gebruiken.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 15:02]

Hoezo verre van weg blijven?
Privacy technisch. Ik neem aan dat jij je een keer verdiept hebt in het verdienmodel van telegram voordat je deze gratis berichten/sociale media dienst bent gaan gebruiken? en dat je weet waarom overheden blij zijn dat de gekkies in deze wereld Telgram gebruiken?

Telegram advocaat privacy en creëert groepen waarin gebruikers zich anoniem wanen waarna telegram de info van de groep gebruikers tegen betaling aan overheden aanbiedt.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 15:02]

Ik werk in de forensische sector en kan je vertellen dat opsporingsdiensten helemaal niet blij zijn met telegram. Op dit moment is het equivalent met WhatsApp qua mogelijkheden om data te bemachtigen. Telegram is zelfs ietsje moeilijker (maar slechts ietsje) wanneer je het hebt over extractie van data op het toestel, omdat de database opslag wat complexer is.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 15:02]

Misschien gewoon betalen voor de gebruikers info zoals veel landen doen.

Op de Duitse publieke omroep staat mooie aflevering over de banden van telegram met Moscow en Arabische wereld en het verdienmodel
Ook zijn artikelen genoeg hoe Duitsland gewoon toegang heeft/had tot alle berichten van Duitsers
Telegram slaat berichtjes op in zogeheten ‘cloud chats’, die volgens het bedrijf geanalyseerd kunnen worden door “geautomatiseerde algoritmes” om phishing of spam te voorkomen. Uit een onderzoek van onze Duitse collega’s van Motherboard in 2018 bleek echter dat Duitse politieagenten jarenlang stiekem hadden meegekeken in groepsberichten van Telegram.
Ook tijdens COVID werd er hier op tv openlijk gesproken door politie medewerkers dat ze blij waren dat veel relschoppers Telegram gebruikten in plaats van Signal of gewoon Whatsapp
Since July 2015, the EU IRU of Europol has been working with law enforcement authorities and online service providers to address the terrorist abuse of the internet in the framework of the EU Internet Forum.

Over the past year and a half, Europol has been collaborating with Telegram
En zo kan ik nog wel even doorgaan 😓 over Telegram en hun data handel /collaboratie met overheden. Kijk bijv naar Ukraine ze delen van alles op Telegram roepen ook dat het Communicatie kanaal is (misleiding Rusland) maar je als goed kijkt zie dat ze zelf intern en aan het front Signal gebruiken, dat is niet zomaar
The Simon Wiesenthal Centre, a Jewish human rights group that tracks the growth of terrorism and hate online, noted in a report on Telegram published in July 2020 that the messaging platform had a proactive program that included a joint initiative with Europol
Maar blijf vooral lekker alles op Telegram delen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 15:02]

Alles wat jij nu roeptoetert gaat over telegram groepen waar LE actoren lid van werden, zij het omdat de groepen publiek waren en iedereen met een link er in kon, of doordat ze infiltreerde door via iemand een invite te krijgen. Het betreft geen toegang via een hack of via samenwerking met telegram zelf.

De samenwerking met telegram betreft het sluiten van publieke kanalen en groepen waa illegale content stond zoals drugshandel (daarvoor is telegram echt heel populair), terrorisme, en CP.

Telegram, net zoals WhatsApp, werkt niet mee met LE om toegang te geven tot private gesprekken.

Maar je moet me niet geloven hoor, blijf vooral signal gebruik als je dat fijn vindt, vind ik prima :)

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 15:02]

Goed afgekeken van Telegram :p
TikTok, Shorts op Youtube ehmmmm, wel frappant dat Whatsapp opeens ook begint met 1 minuut video's en hier dus wel een erg hoog TikTok/Shorts gehalte in zit. Begin mij er steeds meer aan te ergeren aan dat hele korte filmpjes gedoe. Hoop dan ook niet dat mensen op mijn Whatsapp daarmee gaan beginnen want ik ben echt niet van plan dat allemaal te gaan bekijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.