CMA: Activision-overname door Microsoft kan te maken krijgen met nieuw onderzoek

De Britse Competition and Markets Authority zegt dat nieuwe onderhandelingen met Microsoft over zijn Activision-overname zich in een vroeg stadium bevinden. De nieuwe onderhandelingen kunnen leiden tot 'een nieuw fusieonderzoek' naar de deal.

CMA-woordvoerder Billy Proudlock laat aan The Verge weten dat de onderhandelingen met Microsoft zich nog in een vroeg stadium bevinden. "Hoewel fuserende partijen niet de mogelijkheid hebben om nieuwe corrigerende maatregelen voor te stellen zodra er een definitief rapport is uitgebracht, kunnen ze er wel voor kiezen om een deal te herstructureren, wat kan leiden tot een nieuw fusieonderzoek", schrijft de CMA.

"Microsoft en Activision hebben aangegeven dat ze overwegen hoe de transactie kan worden aangepast en de CMA is bereid om op deze basis met hen in gesprek te gaan. Deze gesprekken bevinden zich nog in een vroeg stadium en de aard en timing van de volgende stappen zullen te zijner tijd worden bepaald. Hoewel beide partijen hebben verzocht om een pauze in het beroep van Microsoft om deze besprekingen te laten plaatsvinden, blijft de beslissing van de CMA in haar eindverslag van kracht."

Het is niet duidelijk hoe Microsoft precies van plan is zijn overnameplannen aan te passen om de CMA gerust te stellen. CNBC stelt op basis van eigen bronnen dat Microsoft en de CMA het eens zijn geworden over een 'kleine desinvestering' om de cloudgamingzorgen van de CMA weg te nemen. Het is niet bekend om wat voor desinvestering dat gaat. Mogelijk is dit gerelateerd aan de Xbox Cloud Gaming-diensten in het VK, hoewel dat niet officieel wordt bevestigd. MLex meldde vorige maand dat Microsoft mogelijkheden onderzoekt om de overname buiten het VK om af te ronden.

De Britse CMA blokkeerde Microsofts beoogde Activision-overname eerder dit jaar. De toezichthouder concludeerde dat de overname de concurrentie op het gebied van cloudgaming kan verstoren. Microsoft ging toen bij de Britse Competition Appeal Tribune in beroep tegen die beslissing. Microsoft en de CMA kondigden dinsdagavond aan dat ze hun juridische geschil pauzeren en weer met elkaar in gesprek gaan. Dat deden die twee partijen kort nadat de Amerikaanse FTC een rechtszaak omtrent diezelfde overname verloor. Tweakers publiceerde eerder achtergrondverhalen over de Britse blokkade van de overname en de rechtszaak van de Amerikaanse toezichthouder.

Overzicht van Xbox-studios door Klobrille
Een overzicht van alle Xbox-gamestudios, inclusief die van Activision Blizzard. Bron: @Klobrille

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

12-07-2023 • 15:11

31

Lees meer

Reacties (31)

31
31
5
0
0
21
Wijzig sortering
Nee de CMA heeft dit allang besproken met MS. Dit is gewoon voor de buhne zodat ze niet teveel gezichtsverlies lijden.
Dat in ook wat ik gelijk dacht. Had MS ook niet geopperd om de deal door te laten gaan zonder cma goedkeuring? Dat zou dan wel heel slecht overkomen komen voor de Britten. Alsof ze er niet meer toedoen o.i.d.
Ik denk dat ook de CMA uit eindelijk mee zal gaan, gezien ook dat Microsoft door wilt gaan, al moeten ze de UK gaan verlaten. En dat UK verlaten zou wel eens een reden kan zijn dat ze mee gaan, na nog wat kleine aanpassingen.
Microsoft de UK verlaten? Dat gaan ze te nimmer nooit doen.
Hoe weet je dat?

A) Wat de de net cash flow van de markt in GB voor microsoft?

B ) Wat is de verwachte net cash flow van deze deal in de wereld?

Als B>A zie ik Microsoft wel vertrekken. Zelf denk ik niet dat het zover komt. Ze gaan allemaal nu blufpokeren en GB zal vermoedelijk aan het kortste eind trekken.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 23 juli 2024 18:14]

Dat is een zeer korte termijn blik, je verliest een markt van 70 miljoen mensen waar je niet meer op mag. Een land welke veel te besteden heeft en investeert.
Alle datacenters in de UK moeten weg, de hele UK moet van Windows af.

Zo een grote markt die opeens naar MacOS of Linux moeten is een gigantische boost voor je concurrentie. Nee ze verlaten nooit de UK voor deze overname
Nogmaals.

Als je ooit maar even in de zakenwereld heb rondgelopen die met de overheid moet dealen weet je dat op een bepaald moment zoveel druk (zowel intern en extern) ontstaat op de CMA dat ze vloeibaar worden.

Wil je jongeren activeren vooral te gaan stemmen voor de andere partij? Pak ze de mogelijkheid windows te gebruiken af en alle games stoppen met werken. De politieke druk die Microsoft kan uitoefenen is mega. In de EU hadden ze sterker gestaan…hadden ze maar moeten blijven.
Zekers, maar zeg ook niet dat ze niet zullen dreigen ermee. Maar we hebben het hierover echt doen, maar dat nooit. Lange termijn gevolgen zijn veel te groot, dit is een grote overname maar niet zo groot. Ook is dit niet de core business van Microsoft
Als ze directe dreigingen gaan uiten zijn we wel een aantal stappen verder.

1) Ze gaan eerst kijken als ze boodschappen naar de supervisory board kunnen sturen van de CMA. Wie kent pietje van de RvT van het CMA. Kopje koffie doen.

2) Vervolgens gaan ze via de politiek communiceren. In gesprek gaan met de coalitie, indien niet werkt, de oppositie.

3) Wie kent Sunak? De grote Baas van Microsoft nodigt het uit om toekomstige investeringen in de UK te bespreken. Potje golf op zijn jacht.

En zo verder. Vervolgens voelt de CMA directie de hete adem in hun nek. Ze beginnen zich zorgen te maken over hun volgende baan en gaan kijken of ze niet zonder teveel gezichtsverlies toch goed kunnen keuren.

De harde dreiging komt pas als geen van de bovenstaande stappen niet lukken en vermoedt dat het niet zover gaat komen. Je wilt zelf als je je zin krijgt niet de paria bedrijf in een land zijn. Het schaadt je eigen imagio ook dus gaan ze back channelen.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 23 juli 2024 18:14]

Oftewel ze zullen nooit het zover laten komen dat ze uit de UK stappen.
Waarom zouden ze dat doen? Ze krijgen hun zin onder te hoeven te dreigen.

Als er echt harde zealots zitten in de CMA die totaal ongevoelig zijn voor de politiek, kan het een ander verhaal worden.

Maar meestal zijn de directie van dit soort instanties politiek zeer bekwaam want anders waren ze nooit benoemd.
En dat is al de hele tijd wat ik zeg, ik ze zullen het nooit zover laten komen. Zoals mijn eerste reactie letterlijk zegt.....
Microsoft de UK verlaten? Dat gaan ze te nimmer nooit doen.
Ah. Denk je verkeerd te hebben begrepen. Ik dacht dat je bedoelde dat ze dat nooit zouden doen als principe kwestie of omdat de UK markt te belangrijk is.

Het was me niet duidelijk dat je bedoelde dat ze het nooit zouden doen omdat ze zonder verlaten ook toch hun zin kregen.

Zelf ben ik sterk voor deze overname omdat de directie van activision blizzard moet worden vervangen en microsoft zal die hele top vermoedelijk binnen 1-2 jaren wegsturen. Hopelijk kan blizzard weer bloeien onder nieuw management.
Een brexit voor Microsoft is iets dat MS absoluut niet ambieert. Ik hoor hier allemaal signalen dat dit politiek funest kan zijn voor de UK, maar het omgekeerde mag ook zeker niet onderschat worden.

Een scenario dat Windows in de UK niet meer gebruikt kan worden net zoals Office zal een behoorlijke impact hebben. Het nadeel hiervan is op termijn niet zozeer voor de UK. Die hebben al eerder met dit bijltje gehakt (zie EU) en hebben toch doorgezet. Nee, de wereld krijgt dan tastbaar bewijs in hoeverre ze afhankelijk zijn van MS. Op de lange termijn kan dit daardoor politiek gezien juist heel onhandig zijn voor MS.

Denk aan hele bedrijven die over moeten schakelen op Linux en of MacOS en al de kosten en leertijd die daarmee gemoeid gaan. Dat is gewoon horror.

Microsoft zal dit daarom sowieso willen voorkomen. Dus de UK staat sterker dan je zou vermoeden.
Het zullen alleen de onderdelen zijn waar de CMA tegen is die niet in de UK verkocht mogen worden. Maar gezien alles online is kunnen mensen het dus via een ander land digitaal aanschaffen en gebruiken.
Tot nu toe heeft accellerated graphics zich altijd achter proprietary aansturing verscholen om het Windows-only te houden. Onwaarschijnlijk dat het VK er ineens "achter komt" dat dat nergens voor nodig is. Als gaming-support voor linux daarwerkelijk bruikbaar wordt kan Microsoft wel gaan inpakken. Hun hele handel hangt daaraan.

Ook onwaarschijnlijk omdat het game-imperium veel meer opbrengt dan het zou doen in een natuurlijke markt met eerlijke concurrentie. Dat is gewoon een stukje economie opgeven.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 18:14]

Dat is een zeer korte termijn blik, je verliest een markt van 70 miljoen mensen waar je niet meer op mag. Een land welke veel te besteden heeft en investeert.
Alle datacenters in de UK moeten weg, de hele UK moet van Windows af.
Dat is gelijk een grote aanname. Als ik het goed begrijp is het maximale dat Microsoft geen cloud gaming in de UK kan aanbieden. Heel misschien zelfs een stop op alle games van Activision (zou raar zijn gezien de bezwaren die ze hebben gemeld)

Het zal in deze context volgens mij nooit betekenen dat Microsoft als gehele bedrijf stopt met de UK

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 juli 2024 18:14]

Een markt van 70 miljoen mensen opgeven om op een markt met 7 miljard mensen vooruit te kunnen? Das een relatief eenvoudige beslissing.

En dat is helemaal geen boost voor macOS of Linux, niemand is daar klaar voor als MS morgen beslist van binnen enkele weken de VK te verlaten omdat ze dan de fusie kunnen doorzetten. Zoiets kan een land economisch in de afgrond storten. Alleen al daarom dat de druk op de CMA op dit moment imens moet zijn om de deal toch goed te keuren, zeker nu blijkt dat het VK nog het enige struikelblok voor de deal is.
Je kan het ook andersom bekijken. Als MS nu al de macht heeft om een land economisch in een afgrond te storten als het zijn zin niet krijgt, waarom zou je dan willen dat het bedrijf nog veel groter wordt en nog meer grip op het land krijgt? Des te groter ze worden, des te minder dat ze zich van autoriteiten hoeft aan te trekken.

Ow jullie bevalt onze AI strategie niet, prima, dan gaan we weg. Ow jullie vinden het niet goed dat via Office stiekem meelezen met gevoelige documenten, dan geen MS producten meer voor jullie. Des te langer we wachten en des te groter dit soort bedrijven worden, des te minder ze zich aan regels en wetten hoeven te houden, want de macht die ze inmiddels al hebben is gewoonweg te groot. Tijd dit soort bedrijven op te splitsen in hapklare brokken die niet meer macht hebben dan al behoorlijk grote landen.
Die macht hadden ze sowieso al: 99% van de computers en servers van de wereld draaien op een Windows omgeving of gebruiken Windows producten. Bedenk maar eens wat de gevolgen zouden zijn voor een land als de ondersteuning en/of service daarvan niet meer voortgezet zou worden.

En in één keer overstappen op een ander besturingssysteem is voor de meeste bedrijven absoluut geen optie... ;)
Je denkt verkeerd om: bedenk maar eens wat de nadelige gevolgen voor de UK zullen zijn. Die zijn namelijk vele malen groter dan de verliespost die Microsoft hierop zou lijden. En natuurlijk zijn niet al die 70 miljoen mensen gebruikers van Microsoft producten, of hebben ze allemaal een betaalde licentie, dus ook daar zit je ernaast.

Het punt is dat de CMA Microsoft blokkeert, niet andersom. En het achterlijke van die blokkade is dat als die in stand blijft, dat ondanks dat dit om game-gerelateerde zaken gaat, Microsoft in zijn geheel dan geen zaken meer mag doen in de UK. Maar ik denk niet dat het zover gaat komen.

Microsoft kan die klap overigens echt wel incasseren, maar de CMA zelf komt er niet heel mooi op te staan als zij er straks de oorzaak van zijn dat Windows producten en services in de UK niet meer ondersteund zullen worden, want los van de licentiekosten gaan die bedrijven natuurlijk ook niet goed meer functioneren en dat kost ook kapitalen, waarschijnlijk bij elkaar meer dan wat Microsoft zou verliezen...
Als ze dat zouden doen dan heeft het meteen impact op het imago van MS wereldwijd. Dat kan ze uiteindelijk meer kosten dan de overname oplevert. Het laat dan juist zien dat MS bereid is zijn macht te gebruiken om zijn zin te krijgen waardoor juist de antitrust organisaties zich 2 maal bedenken om zomaar akkoord te gaan met toekomstige toezeggingen. Ze gebruiken dan namelijk hun macht in alle sectoren zoals Windows om hun zin te krijgen op de markt van de gaming.
Want...? Niet de UK, maar de EU is hun markt. En gezien waar hun data centra staan... En het bier in Ierland schijnt beter te smaken... Dus onmogelijk is het niet.
Hun argument was dat Microsoft op de cloud-gaming markt te dominant zou worden, die markt is Microsoft het niet waard om hun gehele overname te laten tegenhouden, dus het zou kunnen dat die die specifieke markt dan gewoon zouden verlaten, zonder daarom de gehele UK-markt te verlaten. Hun argument was een dode mus en dat weten ze zelf ook wel, want daar is niet het grote geld te rapen
Ik denk wel dat MS de UK zou verlaten.
Maar ik denk ook dat de CMA het nooit zo ver zal laten komen.
Als ze de UK moeten verlaten gaat dat verder dan gaming.
Er mogen dan ook geen Windows licenses meer worden verkocht, geen windows servers meer, enzovoort.
Iedere bedrijf in de UK zou dan moeten migreren naar Linux.
Ik denk dat ook de CMA uit eindelijk mee zal gaan, gezien ook dat Microsoft door wilt gaan, al moeten ze de UK gaan verlaten. En dat UK verlaten zou wel eens een reden kan zijn dat ze mee gaan, na nog wat kleine aanpassingen.
Microsoft uit de UK gaat niet gebeuren maar dat is ook helemaal niet nodig als de deal wel door gaat. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld de Activision-blizzard games niet meer in de verkoop, niet op gamepass, dat soort zaken.
Wat een gezanik voor de bühne.
De CMA gaat inbinden en Microsoft gaat ze iets kleins geven waar niemand om geeft.
Vertaling: CMA trekt haar keutel in, maar nu nog even niet.
De FTC heeft zijn rechtzaak al verloren en ik vraag mij af of het veel had uitgemaakt of de MCA zich gericht heeft op cloudgaming. Er is helemaal niet super veel interesse in de markt cloudgaming. Sony heeft zelf onder anderen gezegt dat cloudgaming een interessant verdienmodel kan zijn maar dat de tech ook heel wat uitdagingen kent. Ik zie niet veel nieuwe spelers toetreden op die markt, als Google het met Stadia al niet voor elkaar kreeg dan zie ik kleinere partijen het helemaal niet doen. Ik zie geen enkel redelijk punt wat de MCA kan maken waarom concurrentie in cloudgaming echt in gevaar is door deze overname.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.