Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Ziggo en UPC gaan samen

De eerste veranderingen worden zichtbaar

25-02-2015 • 09:26

481

Singlepage-opmaak

Qam256 en mogelijke storingen

UPC gebruikt voor vrijwel alle zenders qam256-modulatie, al heeft Ziggo dit de afgelopen jaren ook steeds breder geïmplementeerd. Het toepassen van qam256 is een logische keuze: ten opzichte van qam64 kan per transport stream, een gemultiplexte bundel digitale zenders, gemiddeld 33 procent meer data verstuurd worden, waardoor er meer kanalen aangeboden kunnen worden. In bitrates gemeten loopt de bandbreedte op van 38Mbit/s bij de oudere qam64-modulatie naar circa 50Mbit/s bij qam256. Samen met het aanpassen van de frequenties is UPC, en dus nu ook Ziggo, in staat om het hd-aanbod te vergroten.

Problemen met kabels

Coax-kabelToch kent qam256 ten opzichte van qam64 een nadeel: het digitale tv-signaal is gevoeliger voor storingen, met 'blokjes' in het tv-beeld of geheel geen beeld tot gevolg. De storing wordt vooral veroorzaakt door de frequenties die voor 4g worden gebruikt, maar ook de zendapparatuur van politie en brandweer kunnen een verstorende werking hebben. Met name slechte, veelal oudere, coax-bekabeling heeft onvoldoende afscherming tegen deze ethersignalen.

De migratie levert dan ook de nodige klachten op bij klanten: zij kunnen bepaalde zenders maar met moeite of zelfs geheel niet ontvangen met de errorcodes E48 en E52 tot gevolg. Ziggo stelt dat de problemen veelal verholpen kunnen worden door een televisie aan te sluiten met een zogeheten Kabel Keur-kabel met een lengte van maximaal 10 meter die direct naar de hoofdaansluiting loopt. Als dit niet helpt dan kan de klant eventueel een monteur inroepen om te kijken of de hoofdaansluiting dan wel de versterker het knelpunt is.

De Consumentenbond heeft naar aanleiding van het harmonisatieprogramma van Ziggo laten weten dat het de klachten van abonnees inventariseert en dat het kabelbedrijf de verantwoordelijkheid heeft om de problemen op te lossen. Ziggo-woordvoerder Eric van Doeselaar laat aan Tweakers weten dat de kabelaar voorlopig coulanter is bij het plaatselijk verhelpen van storingen door een monteur. Waar formeel de verantwoordelijkheid voor Ziggo stopt bij de hoofdaansluiting, zou Ziggo nu in vrijwel alle gevallen de problemen ter plekke willen verhelpen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de provider ter plekke kabels vervangt.

Bitrates en het analoge signaal

Een andere klacht die opduikt is de verminderde kwaliteit van hd-zenders. Zo hanteerde Ziggo voor de best bekeken hd-zenders een bitrate van 11 tot 13Mbit/s, maar de UPC-infrastructuur gebruikt voor meer zenders een variabele bitrate die schommelt tussen de 6 en 12Mbit/s. Hierdoor kunnen er per transponder vijf hd-kanalen worden doorgegeven. De kabelaar stelt dat de variabele bitrate geen noemenswaardige beeldverslechtering tot gevolg heeft, maar niet iedereen is het daarmee eens.

Overigens hebben Ziggo of UPC nog niet het besluit durven nemen om te stoppen met analoge televisie, een ingreep die aanzienlijk meer ruimte oplevert voor verdere uitbreiding van digitale televisie en het verhogen van de bandbreedte voor internet. Ondanks dat het aantal analoge kijkers de afgelopen jaren flink is geslonken, zou een dergelijke ingreep toch een aanzienlijke impact hebben. Of het 'nieuwe' Ziggo op afzienbare termijn toch het analoge pakket schrapt, wil de kabelaar nog niet zeggen, al lijkt die keuze op den duur een onvermijdelijke. Er is echter bij wet nog wel een doorgifteplicht voor vijftien analoge zenders van toepassing als de aanbieder er voor kiest om een analoog signaal door te blijven geven.

Lees meer

UPC stelt uitrol ipv6 uit
UPC stelt uitrol ipv6 uit Nieuws van 18 december 2014