Ziggo migreert tv-platform naar dat van UPC in twee grotere regio's - update

Ziggo start op vrijdag 16 januari met de omschakeling van het digitale tv-netwerk naar de frequenties die UPC gebruikt in de regio Emmen. Op maandag 19 januari volgt Mill en omgeving. De netwerkharmonisatie in de twee regio's volgt na een eerste migratie in het Friese Opsterland.

Bij de operatie in de regio Emmen op vrijdag 16 januari zal Ziggo circa 45.000 abonnees laten migreren naar het digitale televisieplatform van UPC. In Emmen en omgeving zullen de televisies op die dag op zwart gaan, waardoor digitale televisiekijkers genoodzaakt zijn om de settopbox- of televisie-instellingen te wijzigen en opnieuw de zenders te zoeken.

Na de regio Emmen is op maandag 19 januari het Brabantse Mill en omgeving aan de beurt. Daaronder vallen naast de gemeente Mill ook Cuijk, Uden en Veghel, zo laat Ziggo-woordvoerder Erik van Doeselaar aan Tweakers weten. Welke gebieden daarna aan de beurt komen, wil van Doeselaar nog niet zeggen.

Ziggo zet met de netwerkharmonisatie in deze twee regio's een voorzichtige tweede stap in zijn einddoel om in zijn gehele verzorgingsgebied de digitale televisiefrequenties om te zetten naar die van het UPC-kabelplatform. Door de netwerkharmonisatie krijgen Ziggo-kijkers meer tv-zenders, waaronder ook een aantal nieuwe hd-kanalen.

Volgens Ziggo is de eerste omschakelingsoperatie in het Friese Opsterland op 5 januari goed verlopen. Circa 10 procent van de klanten zou hulp nodig hebben gehad om hun televisie of decoder door bijvoorbeeld de buren of een medewerker van Ziggo opnieuw in te laten stellen. De overige 90 procent wist de tv en settopbox, al dan niet met behulp van instructies van de kabelaar, zelf opnieuw in te regelen.

Update 14/1 13:50: Een Ziggo-abonnee uit Boxmeer weet te melden dat ook in deze gemeente op 19 januari het digitale televisieplatform gemigreerd zal worden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-01-2015 • 16:07

220

Reacties (220)

220
218
111
3
0
74
Wijzig sortering
In 1999 waren er berichten dat men op zeer korte termijn de kabelmarkt wilde gaan openbreken. Nu, 16 jaar later, is er van de verschillende kabelbedrijven die per regio het alleenrecht hadden maar eentje overgebleven die heel Nederland bedient. Ergens is er iets heel erg mis gegaan.
Qua concurrentie voor TV kijken kan je altijd nog kiezen voor TV via je glasvezelaansluiting of via satelliet. Dat houdt de prijs wel een beetje in bedwang.
Maargoed, TV kijke is zooo 1996
Via glas heb je het nadeel dat elke tv een settop box MOET hebben (geen ci of ci+ mogelijk) en je daarvoor een utp kabel moet aanleggen die je niet voor je netwerk kan gebruiken.
Radio via de kabel lukt ook niet meer, dus ook daar moet ook een "kastje" aan.
Toen ik hier achter kwam, was glas voor mij geen alternatief meer. Gelukkig ben ik vooralsnog tevreden met Ziggo.
Via glas heb je het nadeel dat elke tv een settop box MOET hebben
Ja en nee. Er is een aantal glasvezelproviders dat zowel analoog als DVB-C levert. Je hebt dan gewoon coax met die signalen uit je modem naast utp met het 'interactieve' signaal. Er is in beginsel dus geen technische belemmering.
Ja dat klopt, echter is het DVB-C aanbod via glasvezel vaak erg beperkt

zo heb je alleen ned1,2,3 in HD kwaliteit, de rest is SD kwaliteit

ook zitten niet alle zenders op het DVB-C coax signaal. Ten slotte zitten eventuele extra zender pakketen er al helemaal niet op.

Vooral het gemis aan HD via Coax was voor ons reden om glas er na 1 jaar weer uit te gooien en terug te gaan naar ziggo. (TV boven hangt mooi strak aan de muur, geen ruimte voor een decoder, en HD signaal voor een HD tv is toch wel mooier voor het beeld)

Bij de nieuwe telfort abbo's schijnt het er al niet eens meer bij te zitten...
Anoniem: 399679 @Rukapul13 januari 2015 16:46
Volgens mij doet UPC het hier ook gewoon zo, er komt leuk glasvezel in de meterkast, waar vervolgens een kastje van UPC het omzet naar coax in huis. Lijkt mij dat dit voor de "glasaanbieders" ook gewoon mogelijk is.
Ook vind ik het appart dat er in elk huis hier bijna dus gewoon 2x glas binnenkomt, 1x van UPC en dan ook van reggefiber. Mensen noemen het coax maar tot de meterkast is dat het zeker niet.
Kijk nog eens goed naar in je meterkast.
UPC levert geen glas in je meterkast maar een groene coax kabel...
In een nieuwbouwwijk in Bleiswijk ook gezien, echt UPC glasvezelkabel welke het huis binnenkomt, dit is afgemonteerd op een kastje waaraan een glas patch kabel naar een coax converter gaat...
Knap..

Die mooie groene kabel gaat in een pastic doos dat is gewoon COAX of wel koperdraad..

UPC gaat echt geen eigen glasvezel aanleggen naar de huizen gezien er dan geen CAI aansluiting is maar glasvezel..

Groene kabel vaak uit een grijze pijp komt de woning binnen. die afgemonteerd is in een plastic doos van de leverancier.. Deze leverancier heeft een AOP dat is de aansluiting van de woning.. Die groene kabel is CAI..

Glasvezel komt ook binnen vaak ook uit een smalle grijze pijp deze kabel is rood/oranje.. Hierop zit een kastje omheen om een omvormer /modem te plaatsen.. ook wel AOP genoemd :)
Anoniem: 22438 @To_Tall13 januari 2015 21:46
En waarom zou UPC geen glasvezel leggen in nieuwe woningen?

Ik weet niet of ze het doen, maar ik zou niet weten waarom niet als alles nog aangelegd moet worden. Het glas ligt toch al tot bij je in de straat zover ik weet.

Waarom zou het geen CAI meer zijn? Het signaal wordt ook bij coax al lang niet meer via een antenne opgevangen maar direct vanuit de studio´s het netwerk opgestuurd. Van een Centrale Antenne Inrichting is dus al lang geen sprake meer.

Mogelijk dat buitenlandse zenders nog wel met een schotelantenne worden ontvangen, maar ook daar heb ik tegenwoordig mijn twijfels bij.
ten eerste.. als zij een glasvezel netwerk naar woningen zouden aanleggen zullen ze hierop dus ook andere aanbieders toegang moeten geven.

Daarnaast is er nog steeds een Centrale Antenne inrichting..

De Studio zend het door naar Ziggo/UPC die zullen hierna de zenders via hun netwerk distrubuteren.. Dat gaat echt niet via studio naar een wijk kast. Alleen Ziggo/UPC hebben toegang tot deze kasten.

Dat kan je ook zien doordat UPC en Ziggo zenders ook op andere plekken hebben staan..
Nee, er zijn daadwerkelijk gebieden waar er een Fiber to RF converter op een glasvezel zit en waar UPC vervolgens "op de normale manier" zijn diensten over aanbiedt. Inderdaad vooral in nieuwbouwwijken wordt deze manier toegepast. Van wie de glasvezel is weet ik niet, maar daar zit gewoon een FTU waar dus een Fiber to RF converter (en dus geen NT) op aangesloten wordt.

Ziggo gebruikt deze techniek niet, UPC weldegelijk :) Er is hier geen sprake van de klassieke groene Coax kabel.

Overigens, glasvezel kan ook gewoon groene kabel zijn. In het CIF gebied is deze kabel groen :)
En dat noemen ze wel glasvezel bij UPC (UPC Fiberpower)


UPC Fiber Power Internet is gebaseerd op EuroDOCSIS 3.0, de innovatieve internationale standaard voor ultrasnel internet via de kabel.

Bron: http://www.upc.nl/over-up...t-snelheden-tot-120-mbps/
En dat noemen ze wel glasvezel bij UPC (UPC Fiberpower)
UPC Fiber Power Internet is gebaseerd op EuroDOCSIS 3.0, de innovatieve internationale standaard voor ultrasnel internet via de kabel.
Bron: http://www.upc.nl/over-up...t-snelheden-tot-120-mbps/
"Fiberpower" is de naam die UPC aan haar netwerk geeft. Het loopt namelijk voor het grootste deel over glas. alleen van de eindversterker naar je meterkast loopt het via COAX.
Daarom mag het ook geen "Glasvezel" genoemt worden.
Dit is puur een benaming van upc.
Fiberpower is een pure leugen.
Dat een groot deel van het netwerk over glas loopt is niet relevant. Het gaat immers om "the last mile".
Juist die laatste kilometer koperkabel (want dat is coax) vormt de trechter waarmee je het signaal in huis krijgt.

De upload blijft zoals bekend bij de kabel ver achter vergeleken met glas. Hier wordt nog helemaal niets aan gedaan terwijl, zoals UPC zegt, ze toch "Fiberpower" menen te leveren. Niet dus!
Anoniem: 463321 @HoppyF13 januari 2015 19:58
Ze leveren wel FiberPower maar niet volledig glasvezel. Dat is nu het venijnige van marketingtermen. Je denkt dat je glasvezel in huis haalt maar niets is minder waar.
Coaxkabel bestaat onder andere uit kopervezels, dus wel degelijk fiber.

Een gevalletje: een auto is een voertuig maar niet ieder voertuig is een auto.
Anoniem: 178824 @SirBlade14 januari 2015 11:51
Koper is een draad (niet vezel) bedoeld voor electrische geleiding is dat is iets heel anders dan een optische vezel (glasvezel) voor optische geleiding.
Alleen de kern is een draad, de koperen mantel is toch echt van gevlochten vezels gemaakt.
Gevlochten draden != vezel.

Kunststoffen worden ook versterkt met glasvezels. Maar dat is een heel ander toespassingsgebied. Een wandcontactdoos (het plastic zelf) zit aardig wat glasvezel in. Betekend niet dat je nu een glasvezelaansluiting o.i.d. hebt.
De andere kant op geeft een betere uitleg:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/vezel

een vezel is een draadvorming deeltje. Als het de vorm heeft van iets anders is het niet automatisch hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 178824 op 25 juli 2024 12:36]

Coaxkabel bestaat niet uit een kopervezel maar uit koperdraad. Glasvezel is toch echt iets heel anders en heeft geheel andere eigenschappen.
Coaxkabel heeft lastig van demping waardoor de kwaliteit benadeeld wordt. Glasvezel heeft ook een geringe demping maar heeft geen last van kwaliteitsverlies.
Zoals gezegd heeft glasvezel door de gebruikte techniek een gelijke upl- en download snelheid. Bij de kabel kan dat niet.
Echt niet. De gevlochten mantel is toch echt dun koperdraad ook al lijkt het op iets anders. Glasvezel wordt in het Engels wel gewoon fiber genoemd en mag dus niet verward worden met koperdraad.
Draad - Vezel : Synoniem

http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/draad
http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=draad

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 25 juli 2024 12:36]

Een draad is geen (glas)vezel. In de techniek waar we het hier over hebben bedoelen we met (koper)draad een geleider die gebruik maakt van koper. Bij glasvezel is de geleider glas waarbij licht voor het transport zorgt. In de textiel is vezel wel een draad of fiber in het Engels. Off topic maar wel ter verduidelijking. Dus Fiberpower is nog steeds een onjuiste term als het om coaxkabel gaat.
Definitie Fiber
Vezel, Fiber, draad, etc zijn gewoon hele algemene begrippen en hebben in eerste instantie helemaal niets met glas te maken.
Daarom wordt er ook glas voor vezel gezet, om aan te geven dat het een vezel van glas is.

Natuurlijk (mis)(ge)bruikt Ziggo de terminologie, maar ze hebben ook geen ongelijk.
Is niet volledig waar. UPC, net zoals Ziggo en veel andere kabelaars in Europa, gebruiken een Fiber/Coax hybride netwerk.

Normaal komt er glasvezel tot aan de meeste straten/wijken, van waar het via nodes opgesplitst wordt naar een coax netwerk. Vanuit deze nodes loopt het naar taps, en vanuit de tap bij de klant binnen. Alles vanuit de node en de tap is al coax.

Of zit ik er nou helemaal naast? :)
klopt..

Wijkkasten zijn glas..

Het is goedkoper om in een stad met 20 wijken 20 kasten van glas te overzien dan 10.000 glas aansluitingen naar de woningen te trekken.. terwijl daar al COAX ligt.
Mijn vader heeft glas en uit de aansluitdoos in de meterkast komt gewoon nog analoge radio en tv.
Alleen in almere heeft KPN zgn analoge fibre aangelegd. Dat is een DWDM verbinding waarbij één van de kleuren een analoog signaal transporteert. Dat wordt door een converter omgezet naar analoog over COAX. Maar dat is een unieke situatie die naar mijn weten nergens is nagedaan.

Over een andere kleur wordt IP over ethernet getransporteerd. Dat is een 802.1q verbinding met vooralsnog 3 VLAN's, te weten internet, digitale TV en telefonie.

Woont je pa in Almere?
Dat is echt niet alleen in Almere zo hoor. Hier in Meppel en heel veel andere plaatsen ook gewoon. Daarom wil ik ook geen "echte" KPN glas maar Telfort.
Dan kan ik namelijk lekker op m'n TV op de slaapkamer zonder settop box TV kijken. Helaas alleen NPO1 2 en 3 in HD, maar de kwaliteit is prima van de andere zenders.
Helaas, sinds 2 januari is bij Telfort geen analoog/dvb-c meer af te sluiten voor nieuwe klanten. Heb je voor die tijd besteld dan krijg je het nog en bestaande klanten blijven het vooralsnog ook gewoon behouden maar nieuwe klanten zullen het met een set top box moeten doen. Als compensatie voor het niet langer aanbieden van analoog/dvb-c geeft telfort dan wel een tweede interactieve ontvanger gratis in bruikleen (en brengt het maandbedrag een euro omhoog, maar die euro betaal je ook als je geen twee interactieve ontvangers wilt.. En oh ja, voortaan een Experiabox als wireless router ipv de Sitecom router.)
Dat wist ik niet. Maar ik had al Telfort. Zit nu in een verhuizing, welke niet soepel verloopt. Hopelijk laten ze het analoge signaal nog wel actief, anders kan ik weer een ander zoeken.
niet waar, mijn glasvezelmodem (plaatje) heeft ook gewoon een coax aansluiting aan de onderkant. Tot een tijd geleden kon ik op mijn adres iig via Telfort DVB-C via de coax krijgen.

edit:
ow, en ik woon niet in Almere :P

[Reactie gewijzigd door Yucko op 25 juli 2024 12:36]

en die kabel aansluitdoos, zit die aangesloten op de glasverbinding?

ik heb zo'n vermoeden van niet, namelijk.
Radio via de kabel lukt ook niet meer, dus ook daar moet ook een "kastje" aan.
Ik ben UPC-klant en heb een UPC-aansluitdoos op de muur met een drieweg-splitter radio-tv-internet. Voor internet natuurlijk een modem, voor tv een digitale decoder, maar daar kan ik met alleen analoge kanalen ook zonder. En voor radio doodgewoon rechtstreeks, niks kastje ertussen. Alleen is dat natuurlijk alleen voor de analoge techniek. Logisch dat een "ouderwetse" ontvanger een A/D converter nodig heeft voor eventuele, indien aanwezig, digitale kanalen. Maar de uitspraak "Radio via de kabel lukt ook niet meer" is daarmee maar de halve waarheid, gewoon analoog is geen enkel probleem, want die zijn er nog steeds. Evenals de kanalen via de ether, want anders zou ik m'n autoradio er wel uit kunnen slopen.
Hij had het ook helemaal niet over Ziggo/UPC maar over glasproviders, waarbij meestal geen analoog signaal meer wordt mee gezonden, waardoor je voor alles omzetkastjes nodig hebt voor de apparatuur.
Als je TeleVisie wilt, Tele - Visie, om nog duidelijker te zijn, dan kies je alleen voor die provider die dat ook aanbied, op eindelijkglasvezel.nl op het vergelijkingsdeel analogetv als criterium in vullen.
Ligt ook voor een groot stuk aan de "markt". Je kan evengoed een TV maken die "streams" afspeelt via "internet". Elke smart TV doet dit al (Netflix, ...). Heb je alleen nog een "kabelbedrijf" nodig om die streams op het netwerk te zetten natuurlijk (en dat doen ze soms al voor hun mobiele apps).

Zie liever zoiets in de toekomst, geen coax, ci of stb meer nodig, gewoon een TV die al dan niet bedraad aan je netwerk hangt en spelen maar.
Maar dan kost TV en radio daadwerkelijk internetsnelheid, terwijl het nu gewoon een andere frequentie is bij ziggo. Het lijkt me vervelend dat je downloads inkakken zodra je TV kijkt.
Als de glasprovider geen analoog aanbied geven ze vaak nog wel niet versleuteld in dvb-c door.
Als je een tv hebt met dvb-c tuner dan kan je dat zenderpakket eenvoudig kijken zonder dat je daar een extra kastje voor MOET hebben.

Ook is het onzin dat via glas geen ci of ci+ mogelijk zou zijn maar het zou kunnen dat geen enkele glasprovider dat aanbied.
Echter het basispakket staat ontvangst toe ZONDER dat je daar een CI of CI+ voor nodig hebt, is dus eerder een voordeel.
Maar als je extra pakketten wil of meer hd zenders kan het wel nadelig uitpakken.
Via glas heb je het nadeel dat er nog niet heeeeel veeeel glas ligt in Nederland.

Dus glas als goed alternatief t.o.v. kabel en het een concurrent noemen? Nou, nee :-)
Via glas heb je het nadeel dat elke tv een settop box MOET hebben (geen ci of ci+ mogelijk) en je daarvoor een utp kabel moet aanleggen die je niet voor je netwerk kan gebruiken.
Als je al een UTP kabel hebt liggen dan kun je die gewoon gebruiken voor zowel je netwerk als voor IPTV. Aan beide kanten een managed switch waar je een VLAN op definieert voor je LAN en een voor je IPTV en beide netwerken zijn logisch gescheiden, maar gaan wel over dezelfde UTP kabel.

Op zich heb ik er niet zo heel veel problemen mee dat er een extra settopbox nodig is. Waar ik meer problemen mee heb is dat die 5 Euro per maand kost. Liever een waarmee je kunt opnemen? Dan kost je dat 10 Euro per maand. Reken dat eens uit over een periode van 3 jaar...

[Reactie gewijzigd door LeechGuy op 25 juli 2024 12:36]

Vervelende is echter dat "CI/+" gewoon een erg matige oplossing is. Pauzeren en opnemen stelt weinig voor met CI+ 1.3, zappen is traag en het gaat veel vaker stuk. De gemiddelde TV van nu kan de bedieningsfuncties van een setupbox vlekkeloos overnemen zodat je gewoon met één remote kan werken dus dat voordeel van CI is achterhaald. Met setupbox gaat het zappen snel, meerdere dingen opnemen, terugspoelen en pauzeren zonder gezeur en het gaat langer mee.
Je grootste probleem is dat niet overal glas leverbaar is. De keus tussen adsl en kabel is dan ook al snel gemaakt.
"Via glas heb je het nadeel dat elke tv een settop box MOET hebben (geen ci of ci+ mogelijk) en je daarvoor een utp kabel moet aanleggen die je niet voor je netwerk kan gebruiken."

Ik heb gewoon netwerk over stroom gebruikt in mijn nieuwe appartement. Prima verbinding, nergens last van en snel genoeg voor wat je op je TV doet. Daarnaast kan mijn TV neer zetten waar ik maar wil.

Ik zie het probleem niet. Daarnaast heb ik een hele goede provider over glas, wat betreft internet. Goede service, snelle reactie als ik met eventuele vragen kom.

[Reactie gewijzigd door Goros op 25 juli 2024 12:36]

In principe is er ook DVB-IPTV en zouden TV makers dat kunnen inbouwen.
Wij hebben glas van KPN, en daar gaat het TV signaal gewoon over het bestaande UTP netwerk. Je hebt wel voor elke TV een kastje nodig, maar dat heb ik liever dan naast UTP nog eens coax te moeten trekken...
OBN levert IPTV, DVB, en gewoon analoog (via glasvezel).
In regio Venray is nu een project (burgerinitiatief) gestart... GlaswebVenray. Daar kan je kiezen voor Plinq of Trined. Beiden zetten het hele basispakket (inclusief 13 HD zenders) ongecodeerd voor je op de coax. We kunnen dus straks onze smartcards en CAM modules weg mieperen en alles blijft werken zoals het nu werkt.

Hopelijk gaat het project door.
Als je geen glasvezel aansluiting hebt dan je, helaas, bijna geen keuze. Op de ADSL kan ik max 20/2 of iets dergelijks halen, TV kijk ik verder niet maar is verplicht bij een kabel aansluiting. Een beetje internet gebruiker komt helaas niet vooruit met 20Mbit, zeker niet met meerdere bewoners, en dus zou je kunnen zeggen dat er geen concurrentie bestaat in regio's waar nog geen glasvezel ligt.

En dat is, wat mij betreft, een slechte zaak. Niet dat het in andere landen beter gaat. Enkel in plaatsen waar de overheid verantwoordelijk heeft genomen voor de aanleg van een landelijk glasvezel netwerk lijkt het beter te gaan.
Anoniem: 382732 @Mmore13 januari 2015 16:41
Overdrijven is ook een vak. Zoveel zaken zijn er niet waarvoor 20MB een beperking is.
-(U)HD video streamen.
-Systeembackups binnenhalen of wegsturen
-Snel Linux / Windows updates binnen kunnen halen... gebeurt me vaak genoeg dat ik meerdere 100den MB's aan patches voor een systeem moet verwerken en liever niet 'een halve dag' wacht. Vooral als ik het systeem voor iemand anders aan het installeren/onderhouden ben.
-Snel kunnen torrenten (ik tik vaak genoeg de 100MBit/s aan).
-Van 'buitenaf' data van m'n NAS halen als ik bij iemand anders (met een internet verbinding die genoeg download rate heeft) ben. Leve 100MBit upload!
-Eigen jabber/teamspeak/mumbleserver voor een clan/guild/etc. kunnen draaien (ga al die audiostreams maar eens bij elkaar optellen en let vooral op je upload) en toch nog genoeg bandbreedte overhouden om ook de game te kunnen spelen.
Uhm als ik ergens anders ben waar 100Mbits is, download ik ook met die snelheid vanaf mijn server thuis waar 9Mbit upload aanwezig is?

Voor de rest ben ik er wel mee eens, hd streamen heb je echt minimaal 20Mbit nodig anders heb je een grote kans dat je films stotteren.
20Mbit is gewoon niet meer van deze tijd. En vooral die pakken dat je ook nog eens tv over het adsl hebt is dramatisch.
Vriend van me moet eerst zijn tv uitzetten voordat die online kan gamen.
Onzin, mijn vriendin heeft helaas een 5Mbits / 0,5 Mbits Upload liggen ( buitengebied) en kan gewoon prima netflix kijken in HD, televisie in het pakket hebben ze niet ze zijn volledig afhankelijk van die 5Mbits.

Gamers zijn het inderdaad niet maar een beetje browsen naar facebook en dergelijke zijn nog prima te doen tijdens het Netflixen.
20Mbit is vandaag de dag echt niet meer voldoende voor een huishouden dat vrij intensief gebruik maakt van het internet. En dan zit ik hier redelijk dicht op de centrale met 20Mbit nog goed. Sommige mensen zijn blij als ze de 8Mbit kunnen aantikken - genoeg voor één HD stream.

Voor een enkele gebruiker of een huishouden dat niet zo heel veel gebruik maakt van applicaties die constant bandbreedte vereisen is het natuurlijk een ander verhaal, maar zelfs dan zou ik eigenlijk niet zonder 30Mbit willen, zeker als je bijv. een spelletje over Steam binnentrekt. Die worden ook steeds groter en groter. :)
Ik heb 3 kinderen, we hebben 2 Iphones, 3 IPads, een Android telefoon, een Android tablet, IPTV, 2 laptops, xbox360. Dat trekt 20MB niet tegelijk, zeker niet als er ook dikke upload aan de gang is. Dus ik ben blij met 100/100 glas :)
Anoniem: 626043 @Mmore13 januari 2015 17:44
In het landelijk gebied waar ik woon heb ik gewoon VDSL van KPN en ik haal 45Mbit. Ik zit ook nog eens op iets meer dan 2 kilometer van de centrale. Ik moet wel opmerken dat TV kijken via powerline adapters in mijn geval voor geen meter werkte. Gelukkig had ik de mogelijkheid een kabel te trekken. De problemen waren daarna opgelost. Overigens heel goed mogelijk dat ik op termijn weer terugga naar internet via de kabel. Ik vind dit kastjes overal bij de TV's maar niks en heb liever een CI+ module.
ADSL gaat ook steeds verder. Laatst VDSL vectoring gezien die op 103down 33 up in trainde op 1 aderpaar. 400 meter van de wijkcentrale en pakweg 100 meter door het bedrijfspand. Weliswaar een nieuw record voor mij en dat zal lang niet voor iedereen lukken als vectoring breder is uitgerold en men de helft haalt is dat genoeg voor het gros van de gebruikers.
Kun je geen VDSL krijgen, dat is een veel beter alternatief bij gebrek aan glasvezel.
Echt niet. Glasvezel en kabel hebben nog rek, bij xDSL zit de techniek aan z'n maximum.
Als je ADSL hen kun je voordeel uit VDSL halen als er in de plaats waar je woont geen glasvezel ligt.
Ik noemde opzettelijk ook xDSL, waarmee ik ADSL en VDSL bedoel (en niet SDSL, welke bij particulieren niet voorkomt).

VDSL is het maximum wat er over een paar km telefoonkabel mogelijk is. En die technologie zit al een paar jaar aan z'n maximum, waarbij maar een klein deel van de gebruikers de maximum snelheid haalt.
Naast kabel heb ik 0 alternatief.
Glas is hier niet en ik kan MAX 8 mbit down pakken ipv 200 nu bij UPC voor hetzelfde bedrag. Omliggende gebieden (dorpen) hebben wel glas voor stukken goedkoper.
Hier is geen glasvezel aangelegd ivm te weinig aanmeldingen dus wil je snel internet dan kan je kiezen uit Ziggo, Ziggo en Ziggo :+

En ik begrijp dat Ziggo qua internetsnelheden niet verkeerd is (ben tevreden met de 30/3) maar wil je een andere? Helaas.

[Reactie gewijzigd door Zombymario op 25 juli 2024 12:36]

Cool, ik kan kiezen voor TV via mijn glasvezelaansluiting! Oh, wacht... Die ligt nog bijna nergens.
Zelfs in de Randstad zijn er nog gebieden waar glasvezel niet te krijgen is en DSL niet snel genoeg. Ook is een schotel niet overal toegestaan. Dan zijn er ineens weinig opties meer over.

Concurrentie over de coax, zoals ook over de koperlijnen van KPN is wat mij betreft nog steeds zéér noodzakelijk. UPC heeft nu gewoon in feite een monopolie op de kabelmarkt (op een paar kleine regio's na).
Ik zou graag wisselen van RTV aanbieder maar :
1. er is geen glasvezel hier en het staat volgens reggefiber hier niet op de planning !
2. satelliet is geen vergelijkbare kwaliteit en zenderaanbod, om nog maar niet te spreken van de uitdaging om een schotel te kunnen/mogen plaatsen
3. Digitenne/KPN is een fikse stap terug en dat heb ik inmiddels weer ingeruild voor kabel van Ziggo

Er is dus niet altijd een alternatief !
Niet alleen dat. In 1999 kostte eenvoudige tv ontvangst ca 7 euro per maand. Anno 2015 kost eenvoudige tv ontvangst meer dan 18 euro. Dat komt neer op een geannualiseerde stijging van 6% jaar op jaar op jaar gedurende 16 jaar.

John Mallone en de marketing boys in Amsterdam lachen zich nog dagelijks de longen uit het lijf.
Tegenwoordig is eenvoudige TV ontvangst gratis over DVB-T, en in betere kwaliteit dan analoge kabel.
...en dat zijn ook alleen maar NPO1-3 +1 regionale zender :'(

edit: verduidelijking

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51965 op 25 juli 2024 12:36]

En volgens mij is dat binnenkort ook afgelopen aangezien Digitenne gaat stoppen. Of vallen die zenders daar niet onder?
Anoniem: 51965 @VNA921614 januari 2015 00:31
volgensmijn is KPN min of meer verplicht om de NPO via DVB-T(1) door te geven, hoewel ze het liever kwijt dan rijk zullen zijn

(en het netwerk is zwaar verouderd, daar dat alle omliggende landen ondertussen al over zijn gestapt op DVB-T2, maar ja.... KPN en investeren......)
Klopt, maar iirc mogen de frequenties die ze gebruiken niet meer gebruikt worden voor TV over een paar jaar (europese regelgeving)
Analoge kabel kan gemakkelijk in betere kwaliteit doorgegeven worden dan wat je momenteel via dvb-t te zien krijgt, tis echt niet zo dat digitaal altijd beter is.
Klopt. Een goed analoog signaal kan beter zijn dan de sterke compressie van DVB-T.
Ja, als je de hele kabelbandbreedte gebruikt voor een handje vol kanalen wel ja. Als je meer kanalen én ook nog twee-weg dataverbindingen wil bieden, dan moet je wel gaan comprimeren.
Je snapt het denk ik niet.

Analoog is analoog. Via de ether of via de kabel, een PAL beeld met stereo geluid kost overal net zoveel bandbreedte. Op de bandbreedte van 1 analoge tv zender passen 5 tot 10 digitale zenders van dezelfde kwaliteit op de kabel.

Echter, Digitenne (de DVB-T in Nederland) gaat door de lucht, en dan heb je weer andere zaken waar je aan moet denken. Een gevold daarvan is oa dat de bandbreedte per zender lager is dan op de kabel, waardoor de compressie sterker is, en het beeld daardoor minder goed.
Anoniem: 382732 @Rukapul13 januari 2015 16:43
Je kunt dat niet zomaar vergelijken. Je krijgt nu veel meer voor dat geld. Dat je niet alles gebruikt doet er niet toe. Voor mijn auto betaal ik ook dat hij 200km/u haalt. Maar dat gebruik ik ook niet.
Orion84 Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit @Rukapul13 januari 2015 16:49
Een substantieel deel van die stijging is (als ik me niet vergis) gebeurd op het moment dat de prijsafspraken met lokale overheden kwamen te vervallen. De vraag is dus deels hoe realistisch die 7 euro anno 1999 nog was.

En het is ook niet alsof we nog steeds hetzelfde product krijgen als 15 jaar geleden.

Waarmee ik niet wil zeggen dat die 18 euro een eerlijke prijs is, maar vergelijken met de 7 euro van 1999 is volgens mij ook niet helemaal realistisch.
Je 'vergeet' er wel bij dat je nu meer zenders met een betere kwaliteit hebt, ook in het basispakket van 18 euro.
Dat is als je er vanuit gaat dat iedereen digitaal kijkt. Helaas heb ik nog geen TV's die dat ondersteunen, en zal ik dus voor al mn tv's met een extern kastje moeten werken, of het moeten doen met <10 boeiende zenders..

Leuk dat digitale hoor, maar ik heb er (nog) geen drol aan.
Ziggo heeft nog steeds 25 analoge zenders!
... waar lang niet iedereen om gevraagd heeft en 90% nooit naar kijkt. De meerderheid zou dus gerust minder betalen als de keuze er was voor een echt "basis" pakket.
Hoezo is er iets mis gegaan?
Een monopolie is nooit goed voor de consument.
In de essentie is dat niet waar.... Helaas vaak in onze wereld wel.
Maar stel dat al je producten en diensten van 1 partij komen, met 1 telefoonnummer en 1 factuur... dan teken ik daarvoor mits er geen misbruik word gemaakt.

Ik kies nu ook voor een merk wat me een zo totaal mogelijk pakket bied, en dat bevalt me echt prima. Heerlijk dat ik niet meer van het kastje naar de muur word gestuurd.

Opnieuw zenders zoeken kan trouwens al in heel Nederland behalve de gebieden die niet meer van Ziggo zijn (Cogas gebied)

Frequentie
474.000 (2x 0 als je niet meer kunt invullen)
Netwerknummer
5555

Dit geld dan enkel voor het zenders zoeken zodat je niet op zwart gaat.
Wat jij beschrijft is echter geen monopolie. Jij wil gewoon een bedrijf die actief is in meerdere markten, wat nu al heel erg aan de orde is. Daar is niks mis mee en is ook geen monopolie.

Wanneer één bedrijf echter als enige al die diensten kán bieden, tja dat is toch echt niet positief. In geen enkele wereld. Geen consumentenvrijheid en een bedrijf die alles kan maken wat het wil, niet echt positief lijkt me ;) Ziggo is wel een monopolie in de kabelmarkt, echter is er wel genoeg concurrentie in de vorm van glasvezel en A/VDSL. Ziggo moet dus wel concurreren met overige aanbieders, ondanks dat het de kabelmarkt in handen heeft.

KPN moest de markt open gooien om monopolie te voorkomen. Er zijn echter wel belangrijke verschillen. In het begin had je geen concurrentie van de kabel en glasvezel en daarbij had KPN het complete infrastructuur voor een prikkie overgenomen van de Staat. Terwijl Ziggo en UPC eigenlijk gevormd zijn door fusies van kleine kabelboeren die zelf investeringen gedaan hebben. En nu weer een fusie wat voor één groot kabel leverancier zorgt. Is het slecht voor de consument? Zolang glasvezel en ADSL/VDSL (en in de toekomst misschien 4G) blijven groeien, blijft er concurrentie.
Jawel want ik wil in heel Nederland Ziggo of UPC, want dan heb ik overal Hotspots om een voorbeeld te noemen..

Ik wil dat 1 bedrijf de infra en de dienstverlening in handen heeft in heel NL. Andere aanbieders mogen er rustig gebruik van maken, maakt me niet uit.. Maar dat NL gesplitst was in 2 coax providers was waardeloos voor de HotSpot functie.
Je spreekt jezelf nu wel tegen dus...

Je wil dat één bedrijf alles in handen heeft, maar andere aanbieders er wel gebruik van mogen maken. Je kan niet alles in handen hebben en tegelijkertijd andere aanbieders hebben. Dan heb je dus niet alles in handen uiteindelijk omdat een andere aanbieder compleet andere diensten kan aanbieden, waar jij niet omheem kan.

Nogmaals: dat Ziggo/UPC nu een worden is niet zo'n ramp omdat mensen nog steeds uit kunnen wijken naar glasvezel of A/VDSL. Maar stel dat Ziggo de ENIGE provider is in NL. Denk je dan dat de prijzen ook zo zouden zijn? De prijzen kunnen ze zo hoog doen als ze willen, je kan toch niet overstappen. En tegen HotSpots kan je ook wel gedag zeggen. Geen concurrentie = geen reden voor vernieuwing.

Wees maar blij dat er meerdere aanbieders in Nederland zijn ;)
Wel als je infrastructuur en aanbieders gescheiden houdt. En dat zou ook moeten. In het ideale geval legt de overheid de infra aan en stelt eisen over het aanbod. Vervolgens kunnen aanbieders een bod doen.
Infra en aanbod in één hand is nooit de beste oplossing.
En wie gaat dan investeren om het infrastructuur te verbeteren? Nieuwe technieken implementeren/uitvinden? De overheid met belastinggeld of de aanbieders die wel mogen investeren maar dan niks bezitten?

Voor innovatie en de klant lijkt mij de huidige situatie (tot nu toe) uiteindelijk wel de beste oplossing.
Inderdaad, de overheid van ons belastinggeld. Zo krijgen we dat geld weer terug. Idealistisch: de overheid doet dingen wat individuele burgers niet kunnen regelen...
KPN moest de markt open gooien om monopolie te voorkomen. Er zijn echter wel belangrijke verschillen. In het begin had je geen concurrentie van de kabel en glasvezel en daarbij had KPN het complete infrastructuur voor een prikkie overgenomen van de Staat.

Huh
Daar gaan we weer

Is gewoon een openbare inschrijving geweest.
Zoals zovaak is "De Staat" laks geweest, wilde snel wat geld hebben.
Die hadden de infra nooit moeten verkopen, maar voor "het volk" moeten houden
De aandeelhouders (van KPN) hebben de rechten niet voor een prikkie overgenomen, maar gewoon gekocht.
Had jij ook aan mee kunnen doen, tenzij je nog luiers droeg, of op het schoolplein rondliep.
Het klopt dat dit kan, maar voor de losse ontvangen bij mijn ouders (Een Humax, type weet ik zo niet) bleek dat mijn inspanningen vooraf geen uitwerking had: Ik moest opnieuw zenders zoeken nadat het systeem op de schop is gegaan. Je kunt dus beter de moeite besparen door achteraf te gaan zoeken.
Een totaalpakket heeft natuurlijk niets te maken met een monopolie. Je kunt ook een totaalpakket aanbieden als je geen monopolie hebt.
"Ik kies nu ook voor een merk wat me een zo totaal mogelijk pakket bied..."

Dat is nu precies waar het erg mis is gegaan: hier in Oost-Brabant valt helemaal niet te kiezen.
Er is Ziggo, Ziggo, of Ziggo.

Leuk dat je bij prijsverhogingen onder je contract uit kunt, maar dan houdt de echte keuze dus op.....

De politiek, met name de liberalen, roeptoeteren verheerlijkt over 'marktwerking' en dat er dan concurrentie komt en dat dat goed is voor de prijzen, maar daar heb ik in die 16 jaar nog weinig van gemerkt.
En helaas, de politiek keert nooit terug op haar schreden, want dat betekent gezichtsverlies.
Dan krijg je het oude pakket tot de datum van omzetting die Ziggo je per snailmail toestuurt.
Zo lang er een alternatief is kan je niet spreken van een monopolie. Dat het alternatief je niet bevalt betekend niet dat het niet bestaat. De "monopolie" van Ziggo/UPC is vergelijkbaar met de "monopolie" van Microsoft en Google.

Edit:
@hieronder: een minder alternatief is nog steeds een alternatief. Ja misschien is het duurder (sateliet), langzamer (ADSL) of onpraktischer (mobiel netwerk), maar nog zeker wel een alternatief.

Als je UPC vergelijkt met stadsverwarming van Nuon dan valt die monopolie nog wel mee. Beide hebben een (niet populair) alternatief, maar bij UPC kom je er ten minste makkelijk van af.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 25 juli 2024 12:36]

Als de verbinding niet meer voldoet in de huidige maatschappij, is dat geen alternatief.

Verder gaat deze vergelijking tussen softwarebedrijven en internetproviders totaal niet op, omdat veel mensen geen keuze hebben op de kabel. Op een willekeurige pc heb je wel de mogelijkheid het OS te veranderen of een andere zoekmachine in te stellen.
Wel zeggen dat je keuze hebt op een PC omdat er meerdere osen zijn maar dan niet zeggen dat er meerdere protocollen zijn om internet/tv/telefoon te ontvangen. Ben je niet blij met UPC dan kan je gewoon overstappen op DSL of glasvezel, dat de andere bedrijven dan niet de snelheid kunnen bieden als UPC is natuurlijk niet UPC zijn probleem.
Op veel locaties is glasvezel geen optie. Dit rest Kabel en ADSL.

De keuze tussen snel of traag en instabiel is niks meer dan een schijnkeuze.

Iedereen wil namelijk wel een snelle en stabiele verbinding, echter heeft alleen de kabelboer de mogelijkheid dit te bieden en die heeft dus in deze markt een monopolie. Dit was in de oude situatie ook al zo, maar nu 1 provider 90% van de Nederlandse kabelmarkt in handen heeft is het er zeker niet beter op geworden.
De keuze tussen snel of traag en instabiel is niks meer dan een schijnkeuze.
De kabel boer hier (UPC) is snel en instabiel (wekelijks de stekker uit het modem trekken), de dsl aanbieder traag en stabiel. Keuze voor stabiel snel is er niet zolang er geen open FttH is.
Dat verschilt gelukkig per regio. Ik al kabelinternet sinds gelrevision. Amper problemen of instabiliteit gehad al die jaren :9
Als ze bij DSL voldoende wijkkasten plaatsen zijn er snelle en stabiele verbindingen mogelijk, ze zijn tegen problemen aangelopen omdat de afstanden te groot werden dit konden ze jaren geleden al aan zien komen maar het netwerk verbeteren kost geld en gaat weer tenkoste van de omzet dus willen ze dat zo min mogelijk.
In onze gemeente hebben we UPC kabel (200 Mbit) en KPN ADSL (8 Mbit).

Ik durf dus rustig te stellen dat UPC geen enkele concurrentie heeft of je moet terugverlangen naar de Middeleeuwen.

Dit is nou "vrije marktwerking" in Nederland. Een farce, theater, een spel.
Dat andere bedrijven hun netwerk niet op orde hebben is natuurlijk de schuld van die aanbieders ze vinden het blijkbaar niet belangrijk genoeg om te concurreren met UPC.
...en dus heb ik volkomen gelijk: er is feitelijk geen sprake van concurrentie.
Dat is maar net hoe je de definitie van concurrentie vastlegt... en het ACM heeft het op deze manier vastgelegd.
Ik geloof persoonlijk niet in concurrentie op 1 zelfde medium, of het nou over spoorverkeer, wegverkeer (OV) of over kabels gaat. Concurrentie over verschillende media zie ik nog wel enige logica van in.
Dat ben ik met je eens. Ik vind dat er naast kabel ook glasvezel moet komen. Pas dan is er sprake van echte concurrentie, zoals het bij de privatisering bedoeld werd.
Waar, maar we moeten ook niet teveel kijken naar kabel. We hebben nu kabel, sateliet, DSL en digitenne voor TV. Voor internet kabel, diverse DSL aanbieders, LTE mobiel en soms glasvezel.

Concurentie is goed, maar we moeten niet te erg naar de techniek kijken, maar vooral naar het product.
Ach, ik denk dat deze fusie juist is om te concurreren met glasvezel. Echt monopolie is er natuurlijk niet want er is meer keuze om het internet p te gaan.
Nul concurrentie, dat is er misgegaan.
Tja - KPN is toentertijd gedwongen concurrenten op haar netwerk toe te laten en zo de vooruitgang een boost te geven. En eerlijkgezegd is dat prima gelukt! Wel vreemd is dat voor de kabel (tenslotte ook vaak aangelegd met geld of subsidie van de gemeente) nooit een dergelijk besluit is genomen: de kabel blijft van UPC/Ziggo, en daar komt niemand bij.
En positief puntje is er wel: als glasvezel een groter bereik gaat krijgen, dan zal de concurrentie tussen kabel en vezel weer oplaaien net zoals toen bij DSL versus kabel.
Geen idee wat Sparql is maar ik heb alleen KPN als alternatief en dat kan nooit zo snel als kabel.
Dus inderdaad GEEN concurrentie!
Dat is wel concurrentie misschien slechte kwaliteit, maar het is concurrentie. En er zijn tientallen DSL aanbieders dus de markt is "open" vind men. Onzin natuurlijk, maar kan je niks aan doen tot glasvezel voor iedereen beschikbaar is, wat nu nog tegen gehouden wordt door VDSL zelfs *zucht*.
Op gebied van Internet en Telefoon wordt genoeg geconcurreerd door andere (fysieke) netwerken.
Televisie in mindere mate (vooral als je gaat kijken naar extra kanalen), maar een monopolie (@Smokeyslim) zou ik het zeker niet willen noemen.
Anoniem: 231114 @_eLMo_13 januari 2015 16:29
Op het gebied van telefoon ben ik het met je eens.

Echter op het gebied van internet is er niet in alle gebieden voldoende concurrentie. Bij mij op 3 hoog achter heb ik feitelijk de keuze tussen ADSL of kabel waarbij de snelheid van ADSL maximaal 14mbit is. Voor een snelle breedband verbinding ben ik daarom veroordeeld tot UPC.
Die kabelmaatschappijen concurreerde niet met elkaar, want Ziggo, UPC, Caiway etc hebben allemaal hun eigen gebied waar ze al alleenheerser waren en zijn.
Op de kabel niet inderdaad maar er is glas, adsl en satelliet waar je ook uit kunt kiezen dus concurrentie genoeg.
Dat was er al niet dus er veranderd niks en om nu te zeggen dat UPC/Ziggo duur waren ten opzichte van Glas/ADSL etc aanbieders kun je ook niet zeggen. Dus zo veel last heb je er niet van als consument.
Nee, ze zijn inderdaad allemaal veel te duur.
Klopt maar Glas/ADSL heeft genoeg concurrentie en daar zijn de prijzen niet lager en de kwaliteit is ook niet beter of slechter dus dat mensen dat iedere keer maar blijven geven als reden is natuurlijk onzin :)
In Nederland wordt concurentie verder ook altijd heel erg smal gedefinieerd als 'lagere prijs'. Concurentie kan ook zijn verschillende producten/kwaliteit voor dezelfde prijs.

Je moet niet een concurentie enkel of zelfs vooral op prijs willen, want dat blijkt namelijk op langere termijn slecht te zijn voor innovatie. Immers te lage marges betekent per definitie te weinig ruimte voor investeringen.

Het moet dus een goede balans zijn. Kabel internet snelheden behoren in Nederland tot de allerhoogste ter wereld ondanks dus die (vermeende) weinig concurentie.
Concureren doe je juist met dezelfde producten (op hetzelfde of gelijkwaardig platform). En dan gaat het om de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Appels concureren niet met peren.
Appels concureren wel degelijk met peren als ik fruit zoek in de supermarkt.

Voorbeeld.

Situatie 1: twee mobiele telecomproviders bieden hetzelfde abbonement met bijna dezelfde belminuten en databundel aan tegen verschillende prijzen. Beide buitelen over elkaar heen door telkens een lagere prijs te bieden.

Leuk op korte termijn, maar op lange termijn niet. Ik wil namelijk niet enkel appels als aanbod tot het einde der tijden.

Situatie 2: de twee mobiele providers stoppenmet d eprijzen slag en gaan niet meer lager. Shoppen als klant verlaagd je maandelijks rekening niet qua vaste kosten. Maar de providers gaan elkaar concureren met extra's zoals gratis roamen, hogere snelheden, betere spraakkwaliteit, extra's zoals visual voicemail, nieuwste technieken, etc.

Te vaak wordt in Nederland concurentie enkel als type 1 gezien, terwijl je een gezonde balans wilt tussen een prijzenslag en innovatie.

Ik ben best bereid te betalen voor meer kwaliteit. Of andersom midner kwaliteit te accepteren als de prijs dan omlaag kan.
Nee want appels en peren zijn 2 verschillende producten. Fruit is het totaalproduct.

Jij vergelijkt nu appels met een steeltje en een mooi blaadje eraan met appels zonder steeltje. Het blijven appels.

Je kan wel appels en peren tegelijk kopen= internet + tv
Ik ben het deels met je eens. Maar toch: glas kan bij ons niet, en ADSL is kwalitatief een stuk minder. Kom ik uit bij kabel, waar ik niet alleen internet kan nemen.

Het is een beetje een 1st world problem, maar het kan zeker beter en vrijer.
je hebt zelfs je eigen link niet gelezen. NEE dat kan niet.
gezien. Digintv en radio moet je afnemen.
Er is genoeg concurrentie. Het product is niet die coaxaansluiting in de muur maar internet en tv diensten. En daarvoor zijn alternatieven. Ik woon in een straat met 10 woningen. 5 bewoners hebben TV en internet via UPC, 1 via Online en 4 via KPN. Hoezo geen concurrentie?

Goed, niet overal heb je de luxe van veel aanbieders, maar dat is in geen enkele sector per definitie het geval. Als de markt te klein is zijn er beperkingen. Daar staan weer andere voordelen tegenover. Bijvoorbeeld: in een klein dorp is wellicht slechts kabel en 1 supermarkt beschikbaar. Maar daar woon je weer rustig en vaak goedkoper dan in een stad waar je keuze uit alles hebt.
In 1999 waren de omstandigheden dan ook heel anders dan nu, zo had je toen eigenlijk alleen tv via de kabel. Een aantal jaar geleden is eea opnieuw beoordeeld en toen was de conclusie dan ook precies andersom: de kabelmarkt hoeft niet meer open gebroken te worden (aldus OPTA). Nou, daar wordt dan nu zeer goed gehoor aan gegeven door te fuseren.
Kabel kan niet werken als DSL of glasvezel. Anders snap je de techniek niet.
Dat er 1 provider is voor alle kabel in nederland is voor ons consumenten echt totaal niet van belang. Want dat kan er per regio altijd maar 1 zijn. En niemand verhuist omdat ze ontevreden zijn met Ziggo en zo graag UPC willen.
Dat is precies het probleem wat je daar noemt. Het is onwaarschijnlijk dat iemand verhuist vanwege de keuze voor een provider. Daarom maakt de monopolistische provider daar maar mooi misbruik van met hoge prijzen of prijsverhogingen, slechte of onnodige diensten, etc. Er is namelijk geen concurrentie!

Je zou kunnen zeggen dat men dan maar moet overstappen op glas of DSL, maar dan vergeet je dat (1) niet iedereen die aansluitingen heeft, voornamelijk glas niet en (2), niet iedereen kan of wil overstappen i.v.m. de moeite of ondeskundigheid (die moeten dan ook niet klagen in de eerste plaats) en (3) niet iedereen tevreden is met de kwaliteit van het product inhoudelijk bij een alternatieve provider (denk aan internetsnelheid, HD-zenders, etc.).

De techniek is anders, maar het is "heel erg mis gegaan" toen men besloot één leverancier voor kabel in een regio te zetten. Het is technisch niet onmogelijk om er meer dan één te hebben, echter, een rechter heeft ooit bepaald dat het zo beter was (aangevochten door de kabelaars zelf). Ik weet niet meer waar ik dit heb gelezen, maar waarschijnlijk hier op tweakers.net zelf. Door deze situatie is de keuzevrijheid van de consument naar die van de leverancier verplaatst. De leverancier kiest niet altijd voor de belangen van de consument.
Maar dat is een ander probleem en staat IMO los van kabel op zich.
Als KPN alleenheerser zou zijn op de koper zou mij ook aan me achterste oxideren. stiekem is KPN dat ook wel, maar zijn verplicht tegen kostprijs de boel te verhuren aan derden in tegen stelling tot kabel.

Technisch is het mogelijk, maar dat is net als de ether wat gedeelt word, er is maar beperkt ruimte. En in tegenstelling tot de ether, zijn alternatieven voor vaste aansluitingen wat makkelijker. Als je de kabel opengooide dan mochten ze de bandbreedte die beschikbaar was opdelen, en buiten de analoge kabel tv was er niet denderend veel ruimte over om dat met tig leveranciers te mogen delen, alsof ook consumenten zaten te wachten op maar 5 zenders en max 2mbit internet, omdat het maar gedeelt moet worden.
Met ADSL ging hetzelfde verhaal niet op, want dat is een vrijwel directe link vanaf een aansluiting naar de provider. (nja DSLAM die je met 12-24 man deelt en dan die direct naar de provider)

De staat mag van mij part best wel een paar miljard investeren om elke woning van glas te voorzien (iig tot de stoep). In het verleden ook met koper gebeurd. Dan heeft het overgrote deel van de bevolking keuze uit 3 vaste aansluitingen. Als straks niet KPN ook alleenheerser van het glas word, wat het wel lijkt te worden en dan een beetje jammer is. Maar dat zal net als met DSL wel redelijk makkelijk te bevechten zijn.
Dat is zeker niet waar, Ziggo bedient niet heel Nederland. Enkel voorbeelden van kabelaars die in verschillende regio's van Nederland zijn Delta, Skv en Caiway.
Heb je het nieuws wel gevolgd? UPC neemt Ziggo in z'n geheel over dus alles wordt UPC.
Nee bijna, liberty global neemt ziggo over en alles wordt ziggo. ;)
Ik blijf het vreemd vinden dat de overname uberhaupt is goedgekeurd, toedels concurrentie....

Nu is het gewoon wachten op de prijs verhogingen, we gaan het merken denk ik dan maar...
UPC en ziggo zijn geen concurrenten. Je kunt in een woning niet kiezen voor UPC of Ziggo. Je woont ergens waar je UPC hebt, of je woont ergens waar je Ziggo hebt. Dus geen concurrentie, klanten hebben immers geen keus tussen die twee.

Mede daardoor zal het wel goedgekeurd zijn...

[Reactie gewijzigd door mister X630 op 25 juli 2024 12:36]

Ging (meen ik destijds te hebben gelezen) meer erom dat de UPC/Ziggo combinatie zo groot wordt dat ze meer macht krijgen in de onderhandelingen met de zenders mbt de kosten voor het doorgeven van kanalen.
De prijsverhogingen zijn er al, in ieder geval voor Ziggo klanten. Ik ga 6% meer betalen.
ja en nog betaal je minder als bij glas(als je upload niet als bandbreedte ziet). tevens krijg je er ook redelijk snel sneller internet.
Moet er wel glas worden aangeboden in je postcodegebied. Helaas is dat nog steeds niet zo in 2015.
hoezo? iedereen wil glas. maar als je weinig upload is glas qua prijs helemaal niet zo geweldig. en tuurlijk is het jammer dat er nog steeds erg weinig glas is. alleen heb je dat te danken aan KPN. het in mijn ogen nog ergere monster als Liberty Global.
Anoniem: 606806 @loki50419 januari 2015 11:09
Ik ben na 2 jaar weer terug bij UPC, glas werd te duur in verhouding met wat je bij UPC kunt krijgen voor hetzelfde geld.
En wat de Horizon box betreft? Die bevalt prima!
Er was nooit concurrentie, omdat ziggo geen diensten levert in de gebieden waar upc beschikbaar is (en andersom).
De consument heeft dus nooit kunnen kiezen op de kabel.
Hoevaak is deze discussie al niet gevoerd hier. Er is nog steeds net zo veel concurrentie als voor de overname. Daarom is het gewoon goedgekeurd.
Bij mij gaan ze op 22 januari aan de slag. Ik heb van Ziggo een mail ontvangen.
Ik woon in Muntendam. Ik weet niet hoe groot het gebied 'Emmen' is, maar echt dichtbij is het niet.
Het volgende gebied is Winschoten. Volgens mij is dat de gehele province Groningen m.u.v. de stad.
Winschoten is alleen oost Groningen. Noord Groningen valt onder zelfde gebied als de stad.
Niet alleen oost Groningen, in ieder geval ook noord-oost Groningen, aangezien wij in Delfzijl ook onder Winschoten vallen... Dan zou het oosten onder Winschoten vallen en het westen onder Groningen (als je dan dus een rechte lijn van Groningen richting de Waddenzee zou trekken)
http://gathering.tweakers.net/forum/view_message/43522783

Zie hier een planning, komt tot nu toe nog overeen met de berichtgeving zoals je kunt zien.
In de brief stond toch rond 22 januari?
Ja rond 22 januari, dit matcht dan met Winschoten, dat kan wel.
Ik had me hier nog niet heel erg in verdiept, zou iemand kunnen aangeven of de verandering naast de genoemde (positieve) aanpassingen in het zenderpakket ook negatieve effecten heeft?
Modem kan je bij UPC bridge mode zelf instellen, Ziggo dien je te bellen. +
UPC bagger horizon box (mediabox), Ziggo geen idee maar hoor er niets over. -
Prijzen gaan omhoog meer winst voor Liberty Global - (want ja er zijn minder mensen nodig maar ik heb nog 0 bedrijven / producten gezien die na fusie goedkoper zijn geworden!)
De overname van Ziggo door Liberty Global is pas recentelijk goedgekeurd, natuurlijk heb jij nog geen producten gezien die na de fusie goedkoper zijn geworden. Bovendien, eerst zullen de kosten tijdelijk juist toenemen, integratie van de netwerken is ook niet kosteloos. Dingen moeten veranderd worden, dingen moet omgezet worden. Natuurlijk is het schaalvergroting en zullen op de langere termijn de kosten afnemen, maar het is onzin om nu al te zeggen dat je er niets van gemerkt hebt. Daarnaast het is toch logisch dat het doel van Liberty Global niet is om goedkoper te worden naar de consument, nee het is een bedrijf met een winstoogmerk, die willen natuurlijk de winst vergroten en dat is logisch.
Ik doel ook niet op producten van Liberty Global maar bedrijven die nemen andere bedrijven over, alles word geautomiseerd (minder banen) maar onder aan de streep word het voor de consument niet goedkoper.

Toch knap dat dit goed is gekeurd. Zie ook zorgverzekering. Kosten afgelopen jaren toren hoog en niets word meer vergoed (kijk voor de lol is naar radar uitzending van gister).
Bedrijven hebben vaak, net als Liberty Global, een winstoogmerk. Het doel van een fusie is eigenlijk zelden 'het product goedkoper maken voor de consument'. Bij een fusie zijn er vaak verschillende mogelijke doelen. Bijvoorbeeld schaalvergroting om te overleven, schaalvergroting om winst te maximaliseren, winstmaximalisatie ansich, etc.

Waarom moet een bedrijf als doel hebben om het product (of producten) goedkoper te maken na een fusie. Dat is toch totaal niet functioneel. Het doel van de meeste bedrijven is gewoon winst maken, liefst zoveel mogelijk!
zorgverzekeringen hebben zich ook aan regels te houden. ze hebben miljoenen maar zijn tevens ook verplicht dit te bewaren mocht er bv zoiets als een Ebola uitbraak zijn. dan moet er genoeg geld zijn om te helpen. en niet het jaar daarna een premie van 500 euro per maand. tevens is een andere reden dat het duurder is omdat ziekenhuizen spookfacturen sturen. en dit moeilijk terug te halen is omdat de administratie een grote benden is. en de zorgverzekeraars willen wel helpen maar helaas mogen zij niet voor bank spelen.

en tuurlijk wil Liberty Global meer geld. dat is immers de reden voor een overnamen. niet om jan met de pet goedkoper uit te laten zijn. en het is goedgekeurd met een paar regels. zoals de verkoop van film1. maar dat vergeten mensen voor het gemak maar even.
in ziggo gebied kan je nog steeds je eigen mediabox gebruiken. dus je hoeft de horizon niet te gebruiken..
Ben benieuwd wat er met de prijzen gaat gebeuren. Ziggo heeft juist onlangs een kleine verhoging aangekondigd terwijl UPC juist goedkoper was (minimaal). Best kans dat de UPC klanten omhoog gezet worden met grotere stapjes.
UPC heeft ook niet zo lang geleden een prijsverhoging doorgevoerd. nieuws: UPC voert prijsverhoging door voor deel klanten
Die had ik gemist. Maar de stijging is dan ongeveer gelijk als die met Ziggo. Hierdoor blijft het gat tussen UPC en Ziggo ongeveer even groot. Misschien bij de volgende ronde. Ik hoop het niet maar vermoed wel dat de kabel aardig in prijs zal stijgen de komende jaren.
Zou prettig zijn als ik straks weer TV kan kijken via mijn PC. Ziggo belooft al jaren dat het weer terug zou komen, maar een ouwerwetse TV kaart halen daarvoor terwijl het enige tijd gewoon via een webbrowser te bekijken was, ammehoela.

Dat de prijs iets omhooggaat is wat minder boeiend, ik heb zelf wel een goede verbetering gezien in de netwerk kwaliteit van Ziggo. En begon dit abbo ooit met 30mbps (oid) en zit nu op 100.
ziggo kon dit toch al via die alphacam? en upc heeft het basis pakket digitaal ongecodeerd. werkt goed. allen de extra zender/hd zenders(uitgezonderd 1/2/3) hebben een mediabox nodig.
Zoeken op Alphacam geeft bij mij resultaten over draai en frees machines, en dit topic (wel vlot geindexeerd). En overige resultaten icm ziggo/nederland geeft me iets over cam+ alternatieven. Ik zoek iets om met een gewoon internet streampje TV te kunnen kijken, dat dat vandaag de dag nog moeilijk is voor Ziggo.

UPC had al een mogelijkheid om op je PC via internet TV te kijken als ik het goed begrepen had, wacht daar wel op. Heeft ook geen haast.
Alphacrypt werkt al jaren niet meer dus helaas. En CI+ kan niet op PC.
??? Werkt nog steeds hoor! (ziggo Haaglanden). Je bedoeld dat alphacrypt niet in een CI+ apparaat kan. Dat klopt maar mijn oude TV kaart werkt nog prima. Ik ben benieuwd hoe het na de migratie is.
Je kan in ieder geval die niet meer activeren dus voor nieuwe gebruikers heeft het weinig zin :)
kwats, alphacrypt werkt gewoon op Ziggo voor de digitale HD kanalen!
Is het zo dat nieuw gekochte smartcards niet meer werken in een alphacrypt? Want m'n huidige setup werkt zeker nog gewoon.

Of misschien anderszins, dat CI CAMs, zoals de Alphacrypt, nooit gewerkt hebben in CI+ sloten? Zoals tegenwoordig in TVs zitten. Voor CI+ sloten heb je CI+ CAMs, te koop vanaf Ziggo.

Nu zal je CI+ insteek sloten nooit in PCs tegen gaan komen. Voor zover het aan de DVB bedrijven ligt. Dus voor PC tuners heb je CI sloten, waarin de Alphacrypt wel werkt.

(Overigens heeft Wireshark, een PC programma, wel CI/CI+ ondersteuning)

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 25 juli 2024 12:36]

Volgens mij niets aan het handje. Maar wellicht dat nog iemand kan reageren. Wel begrijp ik dat de Alphacrypt classic niet meer gereproduceerd wordt.
Naar ik heb begrepen is de Panaccess MultiCrypt equivalent.
Welke gebieden heeft Ziggo nu in handen? Zeeland zit aan Delta NV vast
Dacht dat er ooit sprake was vanuit regelgeving dat de kabel open gestelt diende te worden voor concurrentie in gebieden..
Dat is een paar jaar geleden teruggedraaid door de OPTA, de kabel hoeft niet meer opengebroken te worden
Ik vraag me af hoe ze dat gaan doen straks met het huur/koop model. Bij upc moet je je digitale ontvanger huren (zit in je maandbedrag), bij ziggo betaal je eenmalig. Dat verschil merk je vooral wanneer je voor meedere televisies digitaal wilt ontvangen. Vraag me af of ze dat gelijk trekken en op welke manier.
Op het moment dat ik mijn bestaande apparaten moet vervangen door iets wat ik moet huren, gaat mijn plus abonnement eruit. Het is dat er voor ons gewoon geen alternatief is met een beetje fatsoenlijke snelheid, anders zou ik dan helemaal weggaan bij Ziggo, want ik heb dan geen behoefte meer aan TV (ik kijk nu eigenlijk alleen dingen van het plus pakket)
Anoniem: 633773 13 januari 2015 16:39
Het enige voordeel aan deze operatie voor Ziggo-klanten is dat een stuk of 30 zenders nu ongecodeerd doorgegeven gaan worden zodat je geen smartcard meer nodig hebt voor je basispakket of een tweede tv.
Helaas vallen de HD zenders hier niet onder. Alleen SD.
NPO-1/2/3 zijn wel vrij in HD, maar die zijn totaal niet interessant voor iemand onder de 50.
Ik kijk gewoon naar de NPO hoor, niet alles misschien, maar die stelling klopt in ieder geval niet.
In heel veel dorpen en kleinere steden(ik weet niet hoe het in gortere steden is) is xdsl TOTAAL geen concurrent op gebeid van consistente snelheden en betrouwbaarheid, dus wat veel mensen aanhalen -dat er geen alternatief is, klopt heel goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.