Ik snap de verwarring.
Ik beweer dat er in de zorg geen marktwerking is, omdat wij als klant totaal geen invloed hebben. Dat is een vereiste voor marktwerking.
Jij beaamt dit, maar je beweert vervolgens dat er wel marktwerking is.
Het ligt er maar aan wie je als klant bestempelt. Wij zijn "klanten" van de verzekeraars. Daar hebben wij een "keuze" om te bepalen door welke grote corporatie wij genaaid worden.
De zorg, de verzekeraars en de farma zijn, in feite, klanten van elkaar. Daar is een soort van marktwerking gaande. Alhoewel ik zeker benadruk dat daar dingen helemaal niet deugen. Van een pure eerlijke vrije markt is inderdaad geen sprake (en ook daarvan kan je je overigens afvragen of dat de perfecte oplossing is).
Het is die gezamelijke "marktwerking" die voor de ellende gezorgd heeft.
Een overheid die beweert dat er marktwerking in de zorg is, en een overheid die voor marktwerking zorgt, zijn twee verschillende dingen. De overheid liegt hierover en jij trapt er in.
Ik trap er zeker niet in. Als je mijn eerdere posts over dergelijke zaken zou lezen dan zou onomstotelijk duidelijk worden dat ik bar weinig vertrouwen heb in de trekpoppetjes (overheden/politiek) van de grote financiële bedrijven en aanverwanten.
Die referentie aan de marktwerking was dan ook voornamelijk een "knipoog" (zie uitpraak "lulverhaal"). Maar misschien moet je me daar wat beter voor kennen om dat door te hebben.

Verder heb ik het over prijsstijging, en niet over reeds bestaande prijzen. Zo vinden we het ook normaal dat een beugelbehandeling 2000 euro kost.
Mwah. Ik vind dat eerlijk gezegd helemaal niet normaal. Maar toen de euro werd ingevoerd hebben we een enorme prijsstijging meegemaakt op vrijwel alle vlakken. Daar werd toentertijd flink over gebruld maar ondertussen hebben we het gewoon geslikt als makke lammetjes.
Op het gebied van telecomdiensten is dat nu inderdaad wat minder maar dat gaat nog wel komen. En het heeft een aardig tijdje gedurd voor het zover is gekomen. Zie daarover mijn bewering in het vorige verhaal. Daar hebben ze al die tijd grof aan verdient tot het eindelijk niet meer houdbaar was.
Let maar eens op als de hoge roamingkosten straks een keer worden afgeschaft. Dat verlies moet ergens vandaan komen en dus gaan gewoon alle prijzen omhoog.
Een patent heeft juist helemaal niets met marktwerking te maken. In een ongereguleerde vrije markt bestaan helemaal geen patenten.
Een ongereguleerde vrije markt is een utopie. Op de huidige aardkloot hebben patenten alles te maken met de markt. De markt omtrend licenties en royalty's welteverstaan. Je kan je afvragen of er, met de kapitalistische mentaliteit van tegenwoordig, bedrijven zullen zijn die veel geld in onderzoek gaan steken wetende dat de concurrenten vervolgens met zakken geld weglopen omdat zij er gratis met het dure idee vandoor zijn gegaan.
Je begrijpt toch hopelijk wel dat de enige reden dat jij nu voor bijna niets jou berichtje kan intikken, marktwerking is? Weet je niet dat een PC met 1/50 rekenkracht van een Raspberry Pi model A vroeger 10.000 gulden kostte?
Dat valt te bezien en ja dat weet ik.
Marktwerking is uiteraard een rekbaar begrip maar een vrije markt, zoals ik dat interpreteerde uit jouw verhaal, is daar geen garantie voor. Dit hebben we dus gezien in de telecom waarin verboden prijsafspraken waren tussen de diverse aanbieders op de markt.
In een idealistische situatie zou je gelijk kunnen hebben maar die bestaat helaas niet.
Het huidige systeem "DBC" maakt ons arm omdat er geen relatie meer is tussen prestatie en beloning. De verzekeringsmaatschappijen hadden moeten zorgen voor betere prijs en kwaliteit, maar hebben volledig gefaald.
Die relatie is er wel maar slechts aan de top, in de offieciële praatjes en ongeacht de mate van wanprestatie. Wanprestatie is tenslotte ook prestatie.

Nederland moest zo nodig een eigen nieuw systeem invoeren wat afweek van het buitenland. Daar werd in 2005 (!!!) al voor gewaarschuwd.
Daar heeft men in Nederland wel vaker een handje van helaas. Het systeem dat er was -voordat deze zooi werd ingevoerd- werkte prima.
Dan maar liever een overheid die een eenvoudig en transparant zorgsysteem op zet, met artsen in loondienst. Kan dat? Ja, je verandert gewoon de wet. In België zijn artsen ook in loondienst. En van wat ik hoor word je daar nog als mens gezien, niet als een homp ziek vlees met een bankrekening.
Mee eens. Voor een groot deel dus zoals het was voordat de overheid de met goudstaven geplaveide weg openstelde voor de parasietenvriendjes uit de financiële grootmachtenwereld. En ook toen deugde er al genoeg niet maar die anal probe was lang zo dik niet.