Inleiding
De opmars van elektronica in de moderne auto is niet meer te stoppen. En hoewel de boordcomputer het stuur nog niet heeft overgenomen, spelen computersystemen meer dan ooit een rol bij het voorkomen van gevaarlijke situaties door de chauffeur te waarschuwen of zelfs te corrigeren. Daarnaast moet de elektronica in een moderne auto ook de bestuurder en zijn eventuele passagiers vermaken en zoveel mogelijk comfort verschaffen. Op al deze vlakken proberen de automakers elkaar af te troeven.
Een andere belangrijke trend is dat auto's niet langer als eenlingen worden gezien, maar als een deelnemers aan een netwerk. Zo zal het vermoedelijk niet lang meer duren voordat alle nieuwe auto's zijn uitgerust met 3g- of 4g-connectiviteit. Een seintje naar de garage dat er alvast nieuwe banden besteld kunnen worden, is nu al niet ondenkbaar. Bovendien wordt de heilige koe steeds vaker gekoppeld aan de mobiele telefoon.
Een aantal ontwikkelingen op de Amerikaanse markt stipten we in januari al aan tijdens de Consumer Electronics Show. Tweakers.net bekijkt de stand van zaken in de cartech-industrie ditmaal in een tweeluik. In het eerste deel bekijken we welke mogelijkheden de boordcomputers bieden die al in bestaande auto's zijn verwerkt en dus commercieel verkrijgbaar zijn. In deel twee belichten we de cartech in de nabije toekomst, waarbij we met name zullen ingaan op Europese ontwikkelingen in de automotive-sector.

Veiligheid
De firma Yulon Motor uit Taiwan poogt met zijn 'Luxgen'-multi purpose vehicle voet aan de grond te krijgen op de automarkt. Het bedrijf zegt de nodige ervaring in de elektronica-industrie te hebben opgedaan, wat resulteerde in een geavanceerde boordcomputer op basis van Windows CE. De hardware werd in elkaar gezet door HTC, een fabrikant die nu nog vooral bekend is van zijn mobiele telefoons.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Het systeem van de Luxgen heet Think+. Een van de mogelijkheden is het installeren van Eagle View+, waarbij een zestal camera's een 360°-beeld rondom de auto bieden. Daarbij worden op een 10,2"-display de beelden van vier camera's getoond. Zo moet het bijvoorbeeld eenvoudiger worden om de mpv in te parkeren. Het systeem wordt automatisch ingeschakeld als de Luxgen minder dan 20 kilometer per uur rijdt.
Verder kan Think+ worden uitgerust met het nachtzichtsysteem Night Vision+. Volgens de fabrikant hebben de infraroodcamera's voldoende aan een lichtsterkte van slechts 0,1 lux. Met een display kan de bestuurder in het donker toch de weg zien en eventuele obstakels eerder waarnemen. Night Vision+ zou een kijkhoek van 45 graden bieden en tot 100 meter ver kunnen 'kijken'. Minder vernieuwend is Side View+, waarbij camera's in de zijspiegels de dode hoeken op de display tonen, zodra de richtingaanwijzer wordt aangezet.

Een dergelijk blind spot warning-systeem werd al eerder door de Japanse autobouwer Infiniti geïntroduceerd. Bovendien profileert de fabrikant zijn nieuwe Infiniti M als een extra veilig model, onder andere vanwege het intelligent brake assist-systeem. Daarbij meet een laser continu de afstand tot een voorligger.
Als er een botsing dreigt, waarschuwt het systeem de chauffeur met visuele en geluidssignalen. Mocht de bestuurder niet op tijd reageren, dan zal het systeem zelf de remmen in werking zetten om een botsing te voorkomen. Daarnaast voorkomt een lane departure prevention-systeem dat een automobilist buiten zijn rijstrook komt, en past intelligente cruise control de rijsnelheid dynamisch aan de snelheid van voorliggers aan.
Het gaat Infiniti niet alleen maar om veiligheid. Zo kan in de Infiniti M een noise cancelling-systeem worden geïntegreerd. Volgens de fabrikant meet een in het dak verwerkte microfoon geluidsgolven met een lage frequentie, en deze worden geneutraliseerd door antigeluid terug te sturen. Het motorgeluid dat wordt geproduceerd als het gaspedaal fors wordt ingedrukt, zou overigens wel hoorbaar blijven. Een andere feature die het comfort moet verhogen is het forrest air-luchtcirculatiesysteem. Daarbij meten sensoren de luchtkwaliteit van de instromende buitenlucht en worden de ventilatie-ingangen automatisch gesloten als er ongewenste geurtjes worden gedetecteerd. Ook zou het systeem de lucht in het voertuig zelf kunnen reinigen, zo claimt Infiniti.
Meer veiligheid
Ook Europese autofabrikanten werken aan nieuwe veiligheidssystemen. Een voorbeeld is het indicatie-systeem voor maximumsnelheden van het Duitse BMW. Daarbij worden met een camera verkeersborden gedetecteerd die de maximum toegestane snelheid tonen. De plaatselijke snelheidslimiet wordt vervolgens bij de snelheidsmeter of, met de optioneel verkrijgbare heads up display, op de voorruit weergegeven.
Volgens de Beierse fabrikant houdt het systeem onder andere rekening met het tijdstip en, met behulp van een regensensor, met de de weersomstandigheden. De hud, die ook voor een navigatiesysteem kan worden gebruikt, en het maximumsnelheid-systeem zijn nu al leverbaar in de 7-serie.
/i/1268836133.jpeg?f=imagenormal)
Het BMW Night Vision-systeem is geavanceerder dan het Night Vision+ van het eerder genoemde Luxgen. De infraroodcamera van BMW is in staat om in het donker tot een afstand van 300 meter voetgangers of overstekend wild te herkennen en zo nodig de chauffeur een waarschuwing te geven. Er zijn overigens meer fabrikanten die nachtzichtapparatuur leveren: onder andere Toyota biedt een systeem dat in het donker voor voetgangers kan waarschuwen, zodat er in theorie geremd kan worden.
Een andere Duitse fabrikant die druk aan veiligheidssystemen werkt is Mercedes Benz. Deze autobouwer heeft onder andere Attention Assist ontwikkeld, een systeem dat een chauffeur op tijd moet waarschuwen om rust te nemen. Daarbij controleert de boordcomputer het rijgedrag van de chauffeur door middel van een stuurhoeksensor in de stuurkolom, en . Als de auto te veel slingert, wordt een waarschuwing op een display getoond en klinkt er een geluidssignaal.

Een autofabrikant die zich bij uitstek afficheert als de bouwer van veilige auto's, is Volvo. De Zweedse fabrikant heeft met zijn Driver Alert Control een systeem dat op Mercedes' Attention Assist lijkt. Ook hier moeten bestuurders bijtijds worden gemaand om een pauze te nemen. Volvo probeerde het systeem eerder op eventuele vermoeidheid te laten letten door ook de oog- en hoofdbewegingen met een camera in de gaten te houden, maar dat bleek nog te complex.
Volvo voert verder in een aantal courante modellen de City Safety-feature. Daarbij remt de auto bij snelheden tot 15km/u automatisch om kop-staart-botsingen te voorkomen. Bij snelheden tussen de 15 en 30km/u kan het systeem de auto helpen remmen om de impact van een botsing zo gering mogelijk te laten zijn. De boordcomputer in deze Volvo's is daartoe uitgerust met een radarsysteem in de binnenspiegel. Een nadeel van dit systeem is de gevoeligheid van de radar; bij slechte weersomstandigheden of een vuile voorruit 'ziet' de radar niet genoeg.
Comfort en entertainment
Autorijden met moderne boordelektronica is niet alleen veiliger, het kan de chauffeur en zijn passagiers ook meer comfort en vermaak onderweg verschaffen. Met name Amerikaanse autofabrikanten weten daar wel raad mee. Een aardig voorbeeld daarvan is de Dodge Grand Caravan. Deze auto kan voorzien worden van een aantal uitbreidingen zoals Uconnect, dat het voertuig van een wifi-netwerk voorziet. Ook kunnen er bluetooth-mobieltjes aan de Uconnect worden gekoppeld, er kan muziek van de 30GB-harddisk of de usb-opslag mee worden afgespeeld, en met een extra satellietontvanger zijn meer dan 130 radiokanalen van het Sirius-netwerk te beluisteren.
Verder was het in de Grand Caravan al langer mogelijk om met de Sirius Backseat TV-hardware achterin rustig naar een dvd'tje te kijken; met de nieuwe Flo TV kunnen daarnaast twintig live televisiekanalen via de ether worden ontvangen. De benodigde antenne heeft ongeveer de grootte van een computermuis. Verder kan er aan het systeem nog een spelcomputer worden gehangen.

Personen met een goedgevulde beurs die bijdetijds comfort in hun stalen ros willen hebben, kunnen ook een nieuwe Jaguar XJ aanschaffen. Vooral het dashboard is vernieuwend: alle boordinstrumenten worden op een aantal displays getoond, die ook voor diverse instellingenmenu's gebruikt kunnen worden. Fraai is daarnaast de dual view-mogelijkheid voor de touchscreen-display op de middenconsole: de chauffeur ziet dankzij een prismatisch voorzetscherm een ander beeld dan zijn passagier. Zo kan de bestuurder een wegenkaart bekijken terwijl de bijrijder een spelletje speelt of een filmpje bekijkt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De passagiers op de achterbank kunnen op hun beurt naar de tv of een dvd kijken, of een cd'tje dan wel de radio beluisteren. Jaguar levert drie draadloze hoofdtelefoons mee, terwijl het systeem via een losse touchscreen-controller bediend kan worden. Verder heeft de Britse autofabrikant liefst twintig speakers met gezamenlijk vermogen van een slordige 1200W in de XJ verwerkt.
Muziekliefhebbers met minder geld kunnen ook kiezen voor een Acura ZDX, die over een tiental speakers beschikt. De fabrikant pocht dat het 435W sterke audiosysteem in zijn auto zo goed klinkt omdat het mede ontworpen is door recording engineer Elliot Scheiner. Het systeem doet in ieder geval aan 96kHz-sampling en er is een 15GB grote harddisk voor de mp3'tjes aan boord.

Geripte cd-tracks worden met behulp van de GraceNote-database automatisch herkend en voorzien van de juiste tags, maar er zijn wel periodieke updates nodig die via een normale pc binnengehaald moeten worden. Verder kan het ZDX-audiosysteem via bluetooth muziek van een mobieltje plukken en is het song by voice-systeem in staat om met behulp van stemherkenning tracks te selecteren.

Om het comfort te vergroten, het benzineverbruik te verlagen en toch ook weer de veiligheid te verhogen, is de ZDX ook nog voorzien van een systeem dat de bandenspanning actief controleert. Op het instrumentarium waarschuwt het systeem als de spanning te laag is. De boordcomputer kan dit per band aangeven.
Tweakers.net besteedt van 12 april tot en met 2 mei via diverse artikelen aandacht aan het onderwerp cartech/navigatie. Dit artikel is de eerste. Het hele themadossier Cartech is hier te bekijken.