Door Friso Weijers

Redacteur

Superslim en toch achterhaald

Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro Review

22-10-2023 • 06:00

245

Singlepage-opmaak

Camera: nieuwe lenzen, meer AI

Google stelt dat de Pixel 8-toestellen de grootste upgrades bevatten op cameragebied sinds de Pixel 6-serie. Bij de Pixel 7 en 7 Pro was daaraan nauwelijks wat veranderd, dus dat is ook niet zo moeilijk. De Pixel 8 en Pixel 8 Pro hebben nog altijd een 50-megapixelhoofdcamera met een sensorgrootte van ongeveer 72mm². Het is niet dezelfde sensor als die in de Pixel 7 en Pixel 7 Pro, bevestigt Google, ook al heeft hij hetzelfde formaat. Daarvoor waren al aanwijzingen; de nieuwe Dual Exposure-functie op de hoofdcamera zou niet worden ondersteund door de Isocell GN1-sensor van de Pixel 6- en 7-serie. Welke sensor het nieuwe tweetal dan wel heeft, daarover laat Google zich niet uit. Wellicht gaat het om een Samsung-sensor die Google exclusief voor deze twee toestellen heeft laten maken. Wat we wel zeker weten, is dat de lens een upgrade heeft gekregen. Door een groter f/1.68-diafragma (was f/1.85) neemt de lichtgevoeligheid toe.

  • Google Pixel 8
  • Google Pixel 8 Pro
Camerasysteem
Google Pixel 8
Primair Ultragroothoek Front
Resolutie 50 megapixel 12 megapixel 10,5 megapixel
Sensorgrootte 1/1,31" (72mm²) 1/2,51" (19,6mm²) 1/2,9" (14,9mm²)
Pixelgrootte 1,2μm 1,25μm 1,22μm
Bayerlay-out 2x2 1x1 1x1
Brandpunt in 35mm-eq. 24mm 13mm 21mm
Diafragma F/1.68 F/2.2 F/2.2
Ois Ja - -
Autofocus Laser + dualpixel-pdaf Pdaf Pdaf
Video: max. resolutie 4k/60fps (alle camera's)
Camerasysteem
Google Pixel 8 Pro
Primair Ultragroothoek Tele Front
Resolutie 50 megapixel 48 megapixel 48 megapixel 10,5 megapixel
Sensorgrootte 1/1,31" (72mm²) 1/2,0" (30,7mm²) 1/2,55" (23,5mm²) 1/2,9" (14,9mm²)
Pixelgrootte 1,2μm 0,8μm 0,7μm 1,22μm
Bayerlay-out 2x2 2x2 2x2 1x1
Brandpunt in 35mm-eq. 24mm 12mm 120mm 21mm
Diafragma F/1.68 F/2.0 F/2.8 F/2.2
Ois Ja - Ja -
Autofocus Laser + dualpixel-pdaf Dualpixel-pdaf Dualpixel-pdaf Pdaf
Video: max. resolutie 4k/60fps (alle camera's)

Bij zowel de Pixel 8 als de Pixel 8 Pro zit de belangrijkste upgrade dit jaar op de ultragroothoekcamera. De Pixel 8 heeft nog steeds een 12-megapixelexemplaar met een sensor van ongeveer 20mm², die de Pixel 6 en Pixel 7 ook al hadden. De f/2.2-lens heeft wel een veel grotere beeldhoek, waar de ultrawide van de Pixel 7 meer 'een beetje wide' was. Bovendien beschikt de camera bij de Pixel 8 over variabele focus, zodat het toestel ook een echte macrofunctie heeft. De Pixel 7 Pro had die ook al, maar de non-Pro-Pixel-telefoons van verleden jaren niet.

Google Pixel 8 Pro - CamerabalkDe ultragroothoekcamera van de Pixel 8 Pro heeft ook een iets grotere beeldhoek, waarbij de lens meer licht doorlaat (f/2.0 in plaats van f/2.2) en bovendien vanaf 2cm kan scherpstellen voor macrofotografie, dichterbij dan de Pixel 8 en Pixel 7 Pro. Die toestellen hebben een 12-megapixelsensor, waar de Pixel 8 Pro beschikt over een nieuwe 48-megapixelsensor die ongeveer anderhalf keer zo groot is. Zodoende moet de lichtgevoeligheid van deze camera, volgens Google, meer dan verdubbelen ten opzichte van de Pixel 7 Pro.

De Pixel 8 Pro beschikt nog steeds over een 48-megapixeltelecamera met periscooplens, die de Pixel 8 niet heeft. De beeldhoek is iets kleiner, wat betekent dat hij optisch net wat verder 'inzoomt'. Ook deze lens laat meer licht door, met een f/2.8-diafragma in plaats van het f/3.5-exemplaar op de Pixel 7 Pro.

Camera-app met slimmigheden

Uiteraard maken de Pixel 8 en Pixel 8 Pro gebruik van de Google Camera-app, voorzien van Googles slimme beeldverwerking met functies als Super Res Zoom en Real Tone. De interface is nog steeds overzichtelijk en snel in gebruik. Nieuw is een knopje waarmee je snel kunt overschakelen tussen het maken van foto's en video's; bij voorgaande Pixels zaten videofuncties verspreid over de caroussel van cameramodi. In die lijst vind je, naast de standaard nacht- en portretmodus, ook twee standen die een motionblureffect toevoegen aan een bewegende achtergrond. Dat konden de Pixel 7 en 7 Pro ook al en het werkt nog altijd best goed.

Google Pixel 8 Pro - Lange belichtingGoogle Pixel 8 Pro - Lange belichting

Opvallend aan de Google Camera-app van de afgelopen jaren was het gebrek aan een Pro-modus. Een mogelijkheid om in de volledige 50-megapixelresolutie te schieten was er evenmin, in tegenstelling tot bij vrijwel alle andere smartphones met een hogeresolutiecamera. Voor de Pixel 8 Pro heeft Google beide mogelijkheden toegevoegd. Aantrekkelijk aan de Pro Controls voor focus, sluitertijd en ISO is dat ze werken boven op de beeldverwerking die het toestel ook gebruikt in de automatische stand, waarvoor acht frames worden gecombineerd tot een foto met minder ruis, meer detail en betere doortekening.

Google Pixel 8 Pro - Camera-app
Google Pixel 8 Pro - Camera-appGoogle Pixel 8 Pro - Camera-appGoogle Pixel 8 Pro - Camera-appGoogle Pixel 8 Pro - Camera-app

De 50-megapixelmodus van de Pixel 8 Pro levert zeer gedetailleerde opnamen die veel meer detail en ook minder ruis bevatten dan een standaard 12-megapixelopname, terwijl de belichting zelfs in lastige omstandigheden hetzelfde blijft. Dat lijkt logisch, maar door de 2x2-bayerlay-out van het kleurfilter van dit soort camerasensors die in smartphones worden gebruikt, is het niet altijd het geval. Meestal neemt het detail niet zoveel toe, en bij de Apple iPhone 15 Pro zagen we bijvoorbeeld ook dat een 48-megapixelopname bij dat toestel fletser kon ogen dan een standaard 24-megapixelfoto.

De Google Pixel 8 Pro krijgt het uitstekende resultaat voor elkaar doordat het voor een 50-megapixelfoto ongeveer een halve seconde lang de tijd kan nemen, haast zoals bij een nachtfoto, om de verschillende afbeeldingen die zijn gemaakt gedurende die periode aan elkaar te rekenen tot één beter beeld. Ook bij de Apple iPhone gaat het maken van een 48-megapixelopname niet zo snel als een normale foto, maar het verschil is niet zo groot als bij de Pixel 8 Pro. Bij de Pixel betekent het dat jij en je onderwerp goed stil moeten kunnen staan, ook weer vergelijkbaar met het fotograferen in de nachtstand. We zagen in sommige 50-megapixelfoto's wat motion blur wanneer dat niet perfect lukte.

Google Pixel 8 Pro - 12,5MP versus 50MP-foto
Google Pixel 8 Pro - 100%-crop van een 50MP-opname, naast een uitsnede van een standaard 12,5MP-foto die hetzelfde laat zien

Teleurstellend is dat de gewone Pixel 8 geen Pro Controls of 50-megapixelmodus heeft en dat Google dezelfde functies ook niet naar de Pixel 7-serie brengt. Daar lijkt geen technische reden voor, want knutselaars kregen de Pro-functies binnen een week op de Pixel 7 aan de praat. De Pixel 8 heeft tenminste wel dezelfde uitstekende rawfunctie als de Pixel 7 (Pro) en 8 Pro, waarbij je foto's met gebruik van Googles slimme beeldverwerking kunt opslaan in een formaat dat veel meer controle biedt over de nabewerking. Bij Apple moet je een Pro-telefoon kopen om dezelfde functie te kunnen gebruiken.

Verbeterde magische gum werkt ook bij geluid

De Pixel 8 heeft ook het nakijken voor sommige andere AI-functies. Neem de Magic Eraser of Magische gum, een functie in de Foto's-app die met de Pixel 6-serie werd geïntroduceerd en inmiddels ook op andere toestellen beschikbaar is, waaronder zelfs Apple iPhones. De Pixel 8 Pro heeft een verbeterde versie van de gum die werkt met generatieve AI, wat dankzij de nieuwe Tensor-soc zou kunnen draaien. De Pixel 8 heeft dezelfde soc, maar toch nog de oudere versie van de Magische gum. Hoewel hij niet duidelijk sneller werkt op de Pixel 8 Pro dan op de Pixel 8 of Pixel 7-serie, blijkt het Pro-toestel wel een stuk beter in het verwijderen van objecten zonder dat meteen zichtbaar is dat met de foto is geknoeid.

Magic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 ProMagic Editor - Originele afbeelding, Pixel 8 Pro en Pixel 7 Pro

Originele afbeelding en afbeeldingen bewerkt met de Magic Editor op de Pixel 8 Pro en Pixel 7 Pro. De Pixel 8 presteert vergelijkbaar aan de Pixel 7 Pro.

Nieuw dit jaar is de functie Audio Magic Eraser of Audiogum, waarmee je storende geluiden kunt verwijderen uit filmpjes. Dat is wel beschikbaar op beide nieuwe Pixel-telefoons. Het toestel detecteert automatisch verschillende geluiden in een filmpje, zoals Muziek, Stemgeluid of Ruis, waarbij je het volume voor ieder van die geluiden onafhankelijk kunt aanpassen. Dat werkt best goed, hoewel een bepaald geluid nooit perfect kan worden gedempt en het wegdraaien van een geluid onvermijdelijk wat invloed heeft op de rest van het geluid.

Magische editor en beste opname

Het leukste nieuwe sjoemelfoefje op de beide Pixel 8-telefoons is Beste opname, in het Engels Best Take. Dat lost een praktisch probleem op; bij het maken van een groepsfoto staat er altijd wel iemand minder goed op. Je kunt foto's blijven maken tot je er een hebt waarop iedereen leuk kijkt, maar de Pixels bieden een slimmere oplossing. Maak gewoon een paar foto's achter elkaar en tik vervolgens op Beste opname in de Foto's-app.

Het toestel herkent als het goed gaat alle gezichten op de foto, hoewel hij er in onze tests af en toe eentje miste. Voor ieder gezicht krijg je een aantal verschillende opties te zien die het toestel heeft verzameld uit alle vastgelegde foto's van diezelfde scène. De Pixel 8-telefoons voegen alternatieve gezichten automatisch samen met de originele foto en doen dat meestal zonder merkbare artefacten, zolang gezichten niet voor andere gezichten staan.

De Magische Editor is de 'Magische gum on steroids'. Je kunt objecten in foto's niet alleen weggummen, maar ook uitknippen, verplaatsen en groter of kleiner maken, waarbij de achtergrond uiteraard weer netjes wordt opgevuld. Je kunt ook een bepaald gebied in de foto laten opvullen met iets anders, waarbij je iedere keer een paar keuzes krijgt. De Editor een heel groot gebied laten opvullen levert vaak opvallende resultaten op, die niet altijd even realistisch zijn. Gezichten wil hij overigens niet aanpassen, zo lijkt het; dan verschijnt gelijk een foutmelding in beeld en wordt de editor afgesloten. Al die functionaliteit is kennelijk te veel gevraagd voor de Tensor G3. In tegenstelling tot de andere functies werkt Magic Editor in de cloud en niet lokaal op je telefoon.

Google Pixel 8 - Magic EditorGoogle Pixel 8 - Magic EditorGoogle Pixel 8 - Magic EditorGoogle Pixel 8 - Magic EditorGoogle Pixel 8 - Magic EditorGoogle Pixel 8 - Magic Editor

Ook Video Boost is de Tensor-soc een maatje te groot. Als je een filmpje maakt, kun je dat vervolgens uploaden en laten analyseren in Googles datacenters, die op ieder frame dezelfde hdr-verwerking zouden toepassen als op een foto. De 'gebooste' video zou helderder zijn, met een hoger dynamisch bereik. Volgens Google moet de videobeeldkwaliteit van de Pixel 8 Pro daarmee zelfs beter zijn dan die van de iPhone 15 Pro, wat we nu niet kunnen controleren. Pas na december komt de functie beschikbaar met een Feature Drop. Ook hier vissen gebruikers van de gewone Pixel 8 weer achter het net.

Lees meer

Google zet foto Pixel 8 Pro online
Google zet foto Pixel 8 Pro online Nieuws van 30 augustus 2023