Samsung heeft tegen de verwachting in de 990 Pro-ssd met een PCIe Gen4-interface in plaats van Gen5 uitgebracht. De snelheid ligt een stuk hoger dan wat de 980 Pro haalde, maar de verschillen zijn niet groot genoeg om een upgrade te rechtvaardigen. De snelheid van de Gen4-interface is te zeer een beperktende factor, waar ook andere courante drives tegenaan lopen. Ook is de prijs van de 990 Pro, in ieder geval bij introductie, te hoog om deze drive te prefereren boven die van andere fabrikanten. Lees verder »
Lees de uitgebreide review en reacties
Gemiddelde gebruikersscore
Ik kocht hem bij Alternate prima zaak natuurlijk alles okay. Later nog een kastje er om heen aangeschaft en werkt nu als externe supersnelle disk. Omdat ik met video werk is het wel lekker extra geheugen te hebben.
Voor mijn nieuwe PC was ik op zoek naar een nieuwe SSD. Ik ben op deze Samsung uitgekomen vanwege de snelheid en temperatuur onder belasting (=> betrouwbaarheid).
Hoewel er andere SSD zijn die betere prijs-prestatieverhouding bieden, heb ik voor deze SSD gekozen omdat deze minder warm/heet wordt onder belasting. Onderzoek heeft aangetoond dat temperatuur gecorreleerd is met betrouwbaarheid, dus dat deze SSD relatief koel blijft zal de betrouwbaarheid naar verwachting ondersteunen.
Koning van de gen 4 SSD's
Hievoor de 970 EVO Plus gehad en die doen het nog steeds goed in mijn oude systeem. Voor mijn nieuwe systeem weer gekozen wegens prestaties en de tijdens black friday zeer mooie prijzen. Heb nu hardware encryptie via wat uitpluis werk werkend en prestaties van lezen en schrijven blijft uitstekend. Zowel de 1TB (os en data) als de 2TB (games) variant in mijn systeem.
Prima SSD, tevreden mee. Heb de SSD wel in de sale gekocht want de normale prijs vind ik teveel.
Snel(ste), maar zorg voor voldoende koeling. Weet er verder niets over te vertellen ;-)
Deze SSD gebruik ik momenteel een aantal maanden in mijn nieuwe PC set- up. Terwijl dit systeem gebouwd werd kwam het nieuws naar buiten over problemen met firmware en dat de kwaliteit hard achteruit ging bij bepaalde productie versies.
Via de Magician softwaren heb ik de status goed in de gaten gehouden en updates direct uitgevoerd. De status is nog steeds 100% goed, dus ik heb hier geen klachten over. Mijn SSD zit in een ASUS ROG Maximus Z790 HERO moederbord en krijgt via het moederbord de koeling. Heeft je moederbord dit niet, dan zou ik zeker de versie nemen met de heatsink!
Ik heb tot nu toe veel gegamed in 4K, maar ook veel grote bestanden verplaatst. De SSD werkt naar mijn idee zeer goed, hij is snel en kan veel data verwerken. Precies wat ik wilde.
Gekocht omdat mijn SN850X snel degradeerde, nu na 3 weken zit ik met deze ook al op 98% zeer slecht dus... Zoiets nog nooit meegemaakt als met de laatste GEN4 schijven. Slechts 174 bedrijfsuren lees 7387GB/schrijf 5257GB en 77 inschakelingen.
**** Update je Firmware zo snel mogelijk *****
Supersnelle drive, maar degradeert voor mij en vele anderen zeer snel. 93% na 2TB written. Even Googlen voordat je koopt.
Update 2-3-23: Nieuwe firmware lijkt probleem op te lossen. Geen verdere degradatie hier. Beoordeling aangepast.
2x 2 TB gebruikt voor klantsysteem, presteerd erg goed, heel snel, fijne Samsung Magician software !
Z790 bord pikte ze meteen op zonder bios update.
Prijs nog stevig, maar zal beter worden.