Firmware-update Samsung 990 Pro-ssd's moet versnelde degradatie oplossen

Samsung heeft een firmware-update uitgebracht voor zijn 990 Pro-ssd's. Deze moet de versnelde achteruitgang van het levensduurpercentage stoppen. Gebruikers meldden eerder dit jaar dat de SMART-waarden van hun 990 Pro-ssd's snel degradeerden.

Samsung heeft de meldingen van gebruikers onderzocht en vastgesteld dat de problemen met ssd-slijtage werden veroorzaakt door problemen in de firmware. Het bedrijf heeft daarvoor deze week een update voor de 990 Pro-ssd's uitgebracht, schrijft moderator DavidB op het Duitse Samsung-forum. Samsung geeft geen concrete releasenotes voor de firmware-update. De update, die beschikbaar komt als versie 1B2QJXD7, is beschikbaar via de Magician-software van Samsung.

Problemen met de 990 Pro kwamen in januari aan het licht, nadat verschillende gebruikers meldden dat de SMART-waarden van hun 990 Pro-ssd's snel degradeerden. Dergelijke SMART-waarden worden gebruikt om de 'gezondheid' van een ssd of hdd in te schatten. De health van een 990 Pro-drive liep in sommige gevallen met vijf procent terug in een aantal dagen tijd. Samsung erkende de problemen begin deze maand en zei toen al te werken aan een oplossing.

De SMART-waarden van de ssd's worden na de firmware-update niet gereset naar de fabrieksstandaarden, meldt Samsung. Het is niet bekend of de drives daadwerkelijk versneld zijn gesleten of dat het verlaagde percentage foutief is, maar simpelweg niet teruggedraaid kan worden. "De daadwerkelijke SMART-waarden van elke SSD zullen variëren afhankelijk van de gebruikersomgeving en de gebruiksomstandigheden", schrijft Samsung.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

14-02-2023 • 09:44

58 Linkedin

Submitter: Gaming247

Reacties (58)

58
58
31
9
0
26
Wijzig sortering
Vervelend dat ze geen uitsluitsel geven of er daadwerkelijk door de bug overmatige writes zijn uitgevoerd, en het NAND geheugen daadwerkelijk onterecht is versleten, of dat enkel de gerapporteerde waardes niet kloppen.

Ik vrees toch dat het het eerste is, en dat ze dit niet concreet willen toegeven.
Ik vraag me af wat voor soort fout zoveel writes kan geven dat de degradatie naar 95% loopt in een paar dagen. Naar mijn idee als je bijvoorbeeld 24/7 aan het schrijven bent zou het nog steeds niet 5% zijn, mijn eigen ssds hebben na jaren intensief gebruik nog nauwelijks die 5% bereikt.

Alleen als er misschien de hele tijd over hetzelfde stukje NAND heen geschreven wordt, maar dan zou de rest van de SSD nog steeds compleet oke zijn gelukkig.
Neem even de 1TB versie, die heeft een TBW waarde van 600TB.
5% daarvan is dus 30TB = 30.000 GB.
De snelheid van deze SSD zou rond de 7GB/s liggen. Zeg even 5GB/s.
Dan duurt het schrijven van 30.000 GB dus 6.000 sec, dus minder dan 2 uur.
Zal wel een claim komen vanuit de Amerikaanse gebruikers.
Ik begreep van eeen YT kanaal (dacht UFD Tech) dat de 980 pro hetzelfde issue vertoond(e)?
Wel heel slecht dat het probleem alleen gestopt wordt en dat als je SSD nu bricked is, je mag hopen dat Samsung met een regeling komt om dit te herstellen.
Het installeren van de laatste versie van de firmware lijkt ook de bug juist te kunnen activeren (GoT, Puget)

Ik heb 2x 980 Pro 2TB in gebruik. Ik blijf er even met m'n tengels vanaf.
Er staat in het stuk van GOT toch echt dat het gefixt is in een firmware van een jaar oud.

Dat is naderhand in het artikel aangepast, dat was op 3 februari.

En in het stuk van Puget staat ook dat ze geen problemen hebben met de laatste 2 updates.

De update die dit fixt bij de 980 PRO is dus van november 2021.

Als je dus bij bent met de firmware, dan heb je al 15 maanden geen probleem meer.
Ik was niet duidelijk. Kijk even in de reacties op beide plaatsen.
Ja vraag me wel af puur wetenschappelijk hoe dit uitpakt in de PS5. Ik heb namelijk een 980 pro in de PS5 (zoals velen dat hebben) en vraag me dan wel af of deze ook snel de geest geeft. Misschien dat ik de firmware even update in mijn PC. Maar ik heb de luxe dat ik een PC heb met een NVMe slot, niet iedereen heeft dit, dus verwacht misschien wel veel 980 pro's die veelte vroeg dood gaan en Samsung een groot probleem kan krijgen met garantie.

[Reactie gewijzigd door GreasyAce op 14 februari 2023 10:55]

Als jij er vanaf weet en je hebt geen PC, dan kun je gewoon je garantie al claimen.
Snap niet direct waar iedereen daar zo moeilijk over doet voor mensen zonder PC.
Die kunnen:
a) terug naar de winkel en het de winkel laten oplossen (die kan dus zelf de firmware flashen of naar samsung sturen)
b) garantie claimen bij Samsung.

Van Sony hoef je geen hulp te verwachten, daarom hebben ze het platform open gehouden. Niet hun hardware, niet hun support. En inbakken in het OS zullen ze niet doen, want dan moeten ze een updater van elke SSD fabrikant erin gaan verwerken.
Ja uiteraard, ik geef ook aan dat ik verwacht dat veel mensen bij Samsung gaan claimen, wat uiteraard meer dan terecht is.

Sony staat hier inderdaad compleet buiten en niks in mijn opmerking suggereert dat Sony iets moet doen, maar meer dat veel mensen met een PS5 een 980 pro hebben aangeschaft en ik ga er van uit dat een groot deel van deze mensen geen PC hebben met een NVMe om te controleren dat hun 980 ook de sjaak is. Vandaar mijn reactie. Kortom ik verwacht dat dit nog wel een staartje gaat krijgen. O-)
Gewoon even in de PC stoppen. Sony zal zich hier niet druk over maken aangezien het een optionele upgrade is.
Ja snap ik, maar ik heb die luxe idd maar niet iedereen. |:(

[Reactie gewijzigd door GreasyAce op 14 februari 2023 10:56]

Ja, is inderdaad een lastig onderwerp :/
Ik draai al sinds release op 2x een 980 Pro, 1x 1 TB en 1x 2TB.
Tot op heden nog geen problemen mee ervaren.
Hier ook geen problemen met de 980Pro 1TB, voor de zekerheid toch maar geupdate vorige week, al vraag ik me toch af of dit wel slim was achteraf, draait bij mij wel op PCI3.x4, ik zie en lees ook nergens of dit probleem nu PCI3x4 en/of PCI4x4 gerelateerd is.
870 Evo 4TB user hier, en daarmee loopt het ook niet helemaal soepel.

ssd is ongeveer 1.5 jaar oud, full scan gedaan en het aantal rode LBA's is treurig:
https://postimg.cc/94kqs0NF

187 Uncorrectable Error Count 0 91 91 86225 CRITICAL

En behoorlijk veel corrupte files op de disk. Dat is natuurlijk irritant maar niet zo'n groot probleem, eenvoudig te herstellen vanuit backups.

Contact opgenomen met Samsung support, paar vragen beantwoord en heb net de pakketzegel voor de RMA gekregen. Tot dusverre doen ze niet lastig, ze zullen het wel gaan vervangen. Vraag is door welk model (verandering in productie process in november 2022). Vraag is wat ik terug krijg - voor die datum (dus waarschijnlijk met hetzelfde probleem) of na die datum. We zullen zien.
Ik heb zo'n 980 pro 2TB SSD. Samsung kan me niet vertellen of deze al de juiste firmware heeft (al is hij wel gefabriceerd in december 2022) en ik kan het niet uitlezen, hij zit in m'n PS5.

Ik heb wel een laptop maar geen vrije nvme m2 port. En met een externe adapter schijn je het ook niet te kunnen checken laat staan updaten (kan iemand dit bevestigen? Anders schaf ik zo'n verloopgeval aan en sluit ik 'm extern aan en check ik de firmware).

Ze hebben wel aangeboden hem voor mij te updaten als ik hem verzend maar ja, dat is ook weer zo'n gedoe.
Naar mijn weten kan je de SSD alleen updaten via een officiële M.2 NVMe slot, maakt dan niet uit of het PCIe 3.0 of 4.0 of 5.0 is. Is backwards compatible. Of je kan (indien je extra PCIe slot op je Mobo hebt) een uitbreidingslot kopen voor M.2 NVme kaarten en dan updaten. Zie link: https://www.youtube.com/watch?v=PD3Mxdt4bYk

Zie ook deze thread: forumtopic: SSD NVME Samsung 980 pro aansluiten op laptop
Hartstikke bedankt voor de informatie!

Kun je, ondanks dat je de firmware dan niet kunt updaten, wel de firmware versie zien als je hem met een externe enclosure aansluit?
Goede vraag, maar denk het niet, dit moet je even opzoeken heb meerdere verhalen op youtube gehoord.
Ja las net je bericht. Nu weet ik niet meer wat ik moet doen 8)7 .

EDIT: Ik update em gewoon mocht ie stuk gaan mag Samsung het mooi oplossen heb nog 4 jaar garantie. Heb net ook een defecte 970 opgestuurd en daarvoor een 970 evo plus terug gekregen. Dus ik neem het risico gewoon denk ik

[Reactie gewijzigd door GreasyAce op 14 februari 2023 11:37]

Pfff... toestanden. Je zit dus eigenlijk opgescheept met een potentiële tikkende tijdbom van 200+ euro.

Nouja, er zit in ieder geval 5 jaar garantie op... wat raden jullie aan om nu te doen? Terugsturen en geld terugvragen?
Ja ik neem het risico. Heb tot nu toe goede ervaringen met Samsung zoals ik aangaf in mijn reactie je hebt tenslotte recht op een goed werkend product volgens NL en EU wetgeving.
Ik denk dat ik een nieuwere firmware maar even afwacht met de berichtgeving van SSD's die alsnog Read Only worden door de huidige nieuwste firmware. En stiekem ervan uit ga dat mijn SSD al de nieuwste firmware heeft omdat deze gefabriceerd is in december 2022.

En wat iemand op Puget zei, daar zit ook wel wat in:

Honestly, in my personal systems I tend the other direction: if it isn't broke, don't fix it. I never update firmware unless I am informed of a critical vulnerability, and I only update drivers when needed due to new hardware / features or compatibility with a new application. I've seen too many times where a newer firmware or driver introduced problems or removed existing features, unfortunately, and there is always the risk with firmware (and BIOS) updates of something going sideways and bricking hardware. Backing up, however, is critical and should be done often or even automated on schedule, if possible. And definitely back up your stuff before doing any firmware / BIOS updates.

Also, this is just my personal approach and in no way represents the views of Puget Systems as a company or our support department :)
Jammer dat, in het geval van samsung, je er helaas niet op kan vertrouwen dat ze de noodzaak tot een update publiceren.
Update 15-2-2023: Ik heb de 980 pro in pc geüpdatet zonder games te verplaatsen of te back-uppen en heb de SSD 980 weer terug in ps5 gedaan en alle games staan er gewoon nog op en je kan gewoon schrijven en lezen.
Ah, gefeliciteerd. Je had dus nog een oude firmware er op. Wanneer heb je hem gekocht?
Okee, nogmaals dank!
Ik heb dus de 990pro in mijn PS5.
Mijn laptop heeft geen ruimte voor een extra SSD
Update wordt niet ondersteund via mijn USB adapter welke ik hiervoor heb gekocht.

Hoe zou ik dit op kunnen lossen?
Zoals altijd: heb altijd een backup beschikbaar.
Als je een backup hebt kun je bijna gewetenloos upgraden. Als er iets fout gaat mag Samsung het oplossen. Het enige wat samsung niet kan doen is je data terugkrijgen en dat is soms onbetaalbaar.
Met een 2TB SSD in je PS5 neem ik aan dat je niet dagelijks een boel spellen verwijderd en weer iets anders voor in plaats download ?
Over het algemeen is console storage vooral 'read many', weinig schrijfakties, zodoende zou je er geen last van moeten hebben.
Als hij afgelopen december geproduceerd is heeft 'ie de juiste firmware. De meest recente firmware voor de 980 Pro is namelijk meer dan een jaar oud.
Bedankt, laat ik daar stiekem ook maar van uit gaan. Al las ik ergrns dat iemand er van 10-2022 had die nog op de oude stond, waardoor ik ben gaan twijfelen. Ik zal van tijd tot tijd voor de zekerheid m'n PS5 savegames backuppen.
Ik ben benieuwd of de benchmarkresultaten verschillen na deze update. Je weet nooit wat voor wijzigingen ze doen.
https://i.imgur.com/9NRrsMC.png

Heb hem even opnieuw gebenchmarked voor je.
Volgens de ingebouwde benchmark is die marginaal sneller geworden (onder voor firmware update, boven na)

[Reactie gewijzigd door meowmofo op 14 februari 2023 11:03]

Mijn 980 Pro 1TB heeft het ook, Na een jaar heeft hij 32TB aan writes staan volgens Magician, terwijl met de laptop waarin hij geinstalleerd is, alleen Outlook en Word 365 wordt gebruikt als applicaties.
Dan lijkt het er op dat het gewoon een tellertje was die misliep maar dat maakt die informatie natuurlijk meteen volkomen nutteloos aangezien deze niet gecorrigeerd worden en de werkelijke status dus nietmeer te achterhalen valt…

Ik ben er gelukkig van bespaard gebleven. (Niet dat er zo vaak naar kijk)
Dat is TBW (Total Bytes Written) en is iets anders dan de levensduur van je drive (de health binnen SMART/CrystalDiskInfo)

Zo waren er meldingen van mensen die 36% van hun drive life eraf hebben terwijl ze maar 2TB TBW hadden, dit was specifiek op de 990 Pro, 980 Pro heeft hier geen last van. Dat een SSD in totaal zoveel schrijft is heel normaal, soms wordt je geheugen weggeschreven naar je drive (swap geheugen) en log files, dat tikt allemaal best aan na een jaar. Als je van die waardes uitgaat, de SSD heet minimaal 600TB aan TBW, dus 600/32 = 18,75 jaar aan hoelang je SSD minimaal zal meegaan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de levensduur van de drive :)

[Reactie gewijzigd door D0ubleD0uble op 14 februari 2023 11:35]

Mijn 2TB 980 pro heeft na 1,5 jaar ook al 118TB geschreven. Is wel mijn applicatieschijf, maar lijkt mij vrij extreem. Mijn 2TB 850 EVo van 5-6 jaar oud, dat tot 1,5 jaar geleden ook als applicatieschijf diende (en nu als extra werkschijf is verhuist naar mijn nieuwe systeem), heeft slechts 45TB aan schrijfacties op de teller staan.

[Reactie gewijzigd door satoer op 15 februari 2023 00:32]

Toch maar even opgezocht: Mijn 1TB 970 Evo heeft na 2 jaar en 2 maanden aan volop game gebruik (dus veelal lezen na eenmalig schrijven) en wat simpele opslag met wat zeer beperkt gebruik van Foto en videosoftware zo'n 10,6TB geschreven. Dus denk dat die 118TB toch wel wat veel lijkt.
Dat is mooi zuur, ik ga em morgen in pc proppen ben benieuwd wat de Magician software aan TBW gaat aangeven. Zit nu een jaartje in mijn PS5 waar veel games heen en weer zijn gegaan (veel schrijfacties)
Heb je die niet als cache schijf voor je virtual ram in gebruik?
Swap file van windows plus de oneindige updates ??? slaapstand etc.
Zelfs met 32 Gb geheugen schrijft win10 nog regelmatig in/naar de swapfile, die bij mij wel op een HDD staat gelukkig.
Ze hebben hier te lang over gedaan en ook het gebrek aan goede informatie heeft niet geholpen. Mijn vertrouwen zijn ze eerst wel kwijt.

Zelf had ik twee van deze 990 SSD’s besteld voor een nieuw systeem. Gelukkig nog kunnen vervangen voor vrijwel net zo snelle WD Black SN850X en een Seagate FireCuda 530, waarbij de laatste ook nog eens een veel betere Drive Writes Per Day (DWPD) heeft van 0.7. Beide drives zijn al langer op de markt en hebben zich al bewezen.
Het is wel echt zonde ja, eerst deden ze alsof er niks mis mee was. Toen de klachtenregen pas echt begon hebben ze er iets mee gedaan, en de vage informatie die ze nu verstrekken doet mij geen hoop dat de SMART readings niet klopten, deze SSDs hebben zichzelf binnen enkele weken flink versleten en dat gedeelte ga je nooit meer terug krijgen op je drive life. 980 Pro waren fantastische drives, dit voelt als een flinke stap achteruit van de echte premium SSDs.
Het is niet bekend of de drives daadwerkelijk versneld zijn gesleten of dat het verlaagde percentage foutief is, ...
Ik denk dat iedereen dat wil weten, maar Samsung nooit het antwoord zal geven. :( Ik ben benieuwd wat het gaat doen met de garantievoorwaarden.
Als ze aangeven dat ze niet weten of de waardes juist zijn, dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat de issue groter is dan men vooraf had verwacht. Als er daadwerkelijk hardware is stuk gegaan, dan is dat een kwalijke zaak en een behoorlijke klap voor diens imago. Ik hoop dat er toch nog wel wat hersteld gaat worden, maar het heeft mij in ieder geval doen bewegen even een ander merk te pakken voor mijn SSD upgrade. Mijn vertrouwen in het merk voor dit type product is in ieder geval wel even beschadigd.
Vind de communicatie van Samsung wel zeer triest.

Er is geen duidelijkheid of de SSD's nu daadwerkelijk versleten zijn of dat het een foute rapportage is.
Ik heb de OEM versie van deze disk (PM9A1) in mijn PS5 zitten, en daar is ruim een jaar geleden al een firmware fix voor uitgekomen. Bij deze drive kon de snelheid enorm inkakken naar verloop van tijd.
Ik hoop maar dat het probleem wat hier wordt beschreven niet van toepassing gaat zijn op mijn OEM drive...
Ik zie nu wel dat er op reddit in december weer een nieuwe versie is geplaatst. Toch maar weer updaten dan...
Dat is de Oem versie van de 980 pro, artikel gaat over de 990 pro..
Waar staan die firmwares?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee