Samsung raadt aan 980 Pro-ssd's te updaten om bug die drives read-only maakt

Samsung raadt gebruikers van een 980 Pro-ssd aan hun ssd's te updaten naar de firmwareversie die vorig jaar verscheen. In eerdere versies zit een fout waardoor een drive in read-onlymodus kan raken. De update repareert kapotte ssd's niet, maar voorkomt wel dat het probleem opduikt.

Pc-bouwer Puget Systems zegt een 'verrassend' aantal meldingen over kapotte 980 Pro-ssd's te hebben ontvangen, voornamelijk over de 2TB-versie. In de meest voorkomende gevallen raakt de drive in read-onlymodus, waardoor deze volgens Puget bijvoorbeeld geen besturingssystemen meer kan booten.

Volgens een Reddit-post ging het probleem vorige zomer veel rond op Chinese sociale media. Een Smart-scan zou een 0E-error tonen, wat aangeeft dat er problemen zijn met de integriteit van de data. De Smart-waardes zouden ook laten zien dat er minder opslagruimte is dan er zou moeten zijn. Puget is een Amerikaanse pc-bouwer, dus het probleem lijkt niet alleen in China te spelen.

Samsung zegt volgens Puget dat het probleem optreedt bij firmwareversie 3B2QGXA7. Met de nieuwste firmwareversie 5B2QGXA7 zou het probleem niet meer moeten optreden. De update kan zonder dataverlies worden geïnstalleerd. Puget claimt dat het euvel ook niet bij de 4B2QGXA7-firmwareversie optreedt. Samsung-ssd's zijn met Samsung Magician te updaten.

Overigens wordt er op onder meer Overclock.net geklaagd over de Samsung 990 Pro-ssd. Deze zou na relatief weinig gebruiksuren al relatief meer versleten zijn, waardoor de totale opslagcapaciteit van de schijf kleiner wordt. Dit probleem lijkt los te staan van het 980 Pro-euvel. Samsung zegt tegen ComputerBase de problemen met de 990 Pro te onderzoeken.

Update, 3 februari: aanvankelijk werd in het artikel gesproken over een firmware-update die Samsung recent zou hebben uitgebracht, maar de update blijkt een jaar oud te zijn. Het artikel is daarom aangepast.

Een getroffen Samsung Pro 980-ssd

Door Hayte Hugo

Redacteur

01-02-2023 • 11:44

137 Linkedin

Submitter: icall5s

Reacties (137)

137
137
43
3
0
85
Wijzig sortering
5B2QGXA7 is al ongeveer een jaar beschikbaar als update voor de 980 pro en ik had een tijd geleden de update al toegepast. De fix is dus zeker niet nieuw. Dat maakt mij toch wat achterdochtig. Ik mis de release notes bij dit soort firmware updates om een geïnformeerde beslissing te nemen wel of niet de update toe te passen maar misschien doen ze dat wel opzettelijk zonder release notes om zich juridisch in te dekken tegen claims over dit soort issues.
Ik zat al te kijken, ik had 5B2QGXA7 al en de laatste keer dat ik de firmware had bijgewerkt is inderdaad al lang geleden.

Waarom komt dit nieuws dan nu pas naar boven?
Wellicht had het een bepaalde hoeveelheid/tijd aan schrijfcycli nodig alvorens het probleem naar voren kon komen?
Het nieuws komt naar boven omdat er een soortgelijk probleem lijkt te zijn met de nieuwe 990 Pro. En omdat dit euvel daar naar boven komt, zijn anderen ook meteen gaan wijzen op het feit dat met 980 Pro SSD's eenzelfde euvel verbonden was als je je firmware niet up to date hield.

Aangezien niet iedereen Samsung Magician gebruikt en/of regelmatig updates van de firmware op hun SSD's doet, komt Samsung nu naar buiten met dit bericht om iedereen erop te wijzen dat het gebruik van de 3B2QGXA7 op de 980 Pro kan leiden tot dit read-only probleem.

Veel vervelender is dat ze niet weten waar de problemen met de 990 Pro vandaan komen. Iedereen die zo'n SSD heeft kan zich dus terecht zorgen gaan maken.
Blijkbaar is er ondertussen ook een nieuwere versie van de NVMe driver beschibaar, maar wat daar het voordeel van is weet ook niemand.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 2 februari 2023 02:45]

Bij het gebruik van de 980 serie kan je de NVMe driver (van Samsung althans) niet installeren.
Ondertussen de release notes gevonden en de update is van januari 2020 dus voor de 980 serie uitkwam en in de release notes staat ook dat hij alleen voor de 970 series en lager is.
The driver supports the Samsung NVMe SSD 970 PRO, 970
EVO, 970 EVO Plus, 960 EVO, 960 PRO, 960 EVO and 950 PRO.
Het enige wat ik heb ondervonden is dat als je een van die SSD's gebruikt, die jij hier noemt, en je hebt niet de Samsung driver voor je NVMe dat Magician dan begint te klagen. Maar het kan ook zijn dat op dat moment als default de Microsoft Surface NVMe driver is geladen en niet die van WIndows zelf.
Bijzonder ja. Krijg de zelfde vraag naar boven als Wildfire. Dit is al iets meer dan een jaar oud, maar komt nu als nieuws naar buiten.

Misschien ergens een tikfout in het versie nummer en moet de nieuwste firmware nog komen? Of het klopt dat het een juridisch verhaal is. Dat ze er achter zijn gekomen dat er met de oude firmware wat mis is en graag willen dat iedereen de nieuwste gaat gebruiken.

Vaag verhaal in ieder geval dus.
Wel fijn dat ze dit probleem oplossen. Aan de andere kant zou je ook kunnen stellen dat read-only een mooie feature is voor wanneer je data wilt archiveren maar dat zal oorspronkelijk wel niet de bedoeling zijn geweest.
Dat werkt sowieso niet. SSDs die niet aan zijn geweest verliezen langzaam hun data. SSDs zijn niet geschikt voor langetermijn offline opslag. Zie ook: https://www.sqlskills.com...an/bitten-by-ssd-bit-rot/
Wel interessant, dat kan een reden zijn om nog hdd's te gebruiken. Hopelijk stopt de productie van hdd's nooit want anders kan je dus nooit iets voor lange termijn bewaren. Of je bent afhankelijk van cloud providers. Daar heb ik in mijn nas nog gewoon oude hdd's zitten.
Welke vorm van opslag je ook gebruikt, ze krijgen allemaal te maken met bitrot.

Als je op zolder datadragers wilt leggen met pakweg oude vakantiefoto's archieven dan kan je die best op magnetische tape doen wat op 20 tot 50 jaar geclaimd word terwijl het geen interne mechanische componenten heeft die vast komen te zitten met de tijd. Diskette is in principe hetzelfde, magnetisch en zonder interne componenten, let wel op dat je na al die jaren nog aan een werkende lezer geraakt.

CD, DVD, HDD, SSD, don't, daar heb je 5 tot 10 jaar op, op een SSD kan je minder hebben maar ook meer, sommige claimen tot 25 jaar te halen, hangt er weer vanaf hoe goed die gebouwd is (lees consumenten drive vs enterprise drive).

Als je tussen de regels leest, het is nooit goed om archieven te hebben die permanent in cold storage zitten waar je te maken krijgt met bitrot zonder dat je het door hebt & gezien de storage densiteit alsmaar toeneemt is het beter van je archieven mee te nemen naar die nieuwe NAS en daar telkens nieuwe backups van te nemen ipv ze stof te laten vergaren op zolder.
CD, DVD, HDD, SSD, don't, daar heb je 5 tot 10 jaar op, op een SSD kan je minder hebben maar ook meer, sommige claimen tot 25 jaar te halen, hangt er weer vanaf hoe goed die gebouwd is (lees consumenten drive vs enterprise drive).
Dat klopt zeker niet dat een cd of een dvd maar 5 tot 10 jaar haalt. Ik heb nog ps1 games liggen die inmiddels bijna 30 jaar oud zijn. Die werken nog prima. Zelfde met oude ide hdd drives, alle data staat er nog steeds op. Of bedoel je gebrande cd/dvd's? Die hebben zeker een korte levensduur.

En disc rot komt zeker voor, maar dat zie je vooral bij discs die slecht gedrukt zijn (o.a hd-dvd en dreamcast/Saturn games).

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 1 februari 2023 12:59]

Het is niet omdat er bitrot optreed dat iets automatisch niet meer werkt, daar hebben we CRC & error correction voor. Dat was ook de reden dat lichte krassen op je disc geen probleem waren maar veel krassen de disc onbruikbaar maakten.

Dat je PS1 games nog werken wilt dus niet zeggen dat ze geen last hebben van corrupte data, enkel dat ze er nog mee overweg kunnen of dat de game wel nog opstart en speelt maar mogelijks crasht als je een specifieke file wilt oproepen.

Bij HDD werd er ook vroeger slechte sectoren gemarkeerd zodat die niet meer gebruikt werden, ik herinner mij nog levendig een discussie van een fabrikant die een nog werkende HDD niet wilde vervangen onder garantie want hij werkt nog perfect (maar had wel een pak sectors aan boord die onder garantie al op do no longer use stonden)

Het kan best zijn dat PS1 discs langer meegaan maar PS1 discs zijn ook zeer afwijkend gebouwd, niet om ze te laten meegaan maar vooral om piracy tegen te gaan.
2 dingen:

1 - Wat is een gemiddelde?

2 - Error correction?
Blue Ray zal hetzelfde issue hebben als CD/DVD.
Maar M-disc claimt 1000 jaar backup (potentieel) en er zijn BDXL van 100GB, niet goedkoop met bijna €20/disc, maar wellicht een goede oplossing?

Ik zit dan bv. ook te denken om flink wat parity files op dezelfde disc te zetten...

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/M-DISC
WD Red Pros hebben een MTBF van 114 jaar ofzo.

Dat samen met ZFS gaat je wel redden. Maar eens, wel af en toe eens power geven kan zeker geen kwaad.
Projected values. When final, MTBF and AFR specifications are based on a sample population and are estimated by
statistical measurements and acceleration algorithms under typical operating conditions, workload of 220TB/year
and drive temperature of 40°C
Dat wilt zeggen dat die drive regelmatig onderhoud kan doen en zijn data kan herschrijven. Dat wilt ook zeggen dat de mechanische delen regelmatig bewegen.

Als jij die pakweg 50 jaar laat liggen heeft die al 50 jaar niet gekeken of zijn data nog ok is. De bewegende delen staan dan ook al 50 jaar stil.

Er is ook de vraag, hoe hebben ze dat berekend? De "workload of 220TB/year " & "estimated by statistical measurements and acceleration algorithms " geeft al een belangerijke hint, immers er zitten ook condensatoren in een hard disk, die dingen staan gekend om problemen te geven met vintage computers.
O mijn server staat 24/7 aan, dus dat is geen probleem.

Verder kan je annual rates ook berekenen met bijvoorbeeld de data zoals hier:

https://www.backblaze.com...-drive-stats-for-q3-2022/
Anders is dit nog altijd een optie (niet voor jou en mij ;-) )
https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_digital_data_storage

The Lunar Library
The Lunar Library, launched on the Beresheet Lander by the Arch Mission Foundation, carries information encoded in DNA, which includes 20 famous books and 10,000 images. This was one of the optimal choices of storage, as DNA can last an immense period of time. The Arch Mission Foundation suggests that it can still be read after billions of years.[39]
Los van het type medium, moet je het ook nog kunnen blijven uitlezen.

Je moet na lange tijd dus nog een geschikte CD/DVD/BluRay... lezer vinden. Of een device dat een interface heeft voor je IDE/SATA HDD of Nvme SDD.

En dan heb je nog software-gerelateerde dingen zoals filesysteem, bestandsformaat, etc. die ook roet in het eten kunnen gooien.

[Reactie gewijzigd door Jack77 op 2 februari 2023 10:04]

Wel fijn dat ze dit probleem oplossen.
Hoezo? Als ik de reacties zo lees lossen ze het helemaal niet op. Ik heb die 2TB in mn PS5 gepropt en kan er niks mee. Read-only is wel het laatste waar ik dat ding voor heb gekocht. Ik koop nagenoeg nooit Samsung zooi en nu weet ik weer waarom... Mag hopen dat ze iets verzinnen om deze via je PS5 te updaten
Dan moet je sony even aanschrijven dat je graag wilt dat Samsung software op de ps5 kan zetten die de controller rechtstreeks kan aansturen om de SSD die jij in je ps5 hebt gestopt van een nieuwe firmware te voorzien.

De oplossing hebben ze al verzonnen. Stop hem tijdelijk in een windows machine en je kan de firmware zonder problemen updaten. Of stuur hem terug naar de winkel en claim garantie. Dan kan de winkel het voor je doen of ze sturen hem op naar Samsung om onder garantie de firmware te updaten.

Gezien je pas sinds september 2021 is de optie er pas, dus je disk kan nooit ouder zijn dan 1,5 jaar, dus nog ruim in de garantie.
Heb een oude firmware op mijn 980 pro, maar weet iemand waar je de firmware update kan downloaden zonder samsung's waardeloze magician software? Deze blijft namelijk permanent op laden bij mij staan
https://semiconductor.sam...er-storage/support/tools/

Onder kopje firmware kan je een iso downloaden met de firmware.
Thanks, super bedankt!!
Behalve een versie van een poosje terug is er volgens mij niets mis met samsung magician, nu 7.01.
Ik zie nu dat 7.1.1 beschikbaar is.
En tevens is er nu ook een update voor de 980 (gewoon) 1TB.

Update: en na update naar 7.1.1 is 7.2.0 beschikbaar.
En daarna 7.2.1
Kan blijkbaar alleen trapsgewijs.
Een paar dagen geleden was er nog niets nieuws.

[Reactie gewijzigd door CPV op 1 februari 2023 16:09]

7.2.1 kan je direct vanop de site downloaden en er over zetten, enkel als je via de ingebouwde updater werkt moet je ze 1 voor 1 installeren.
Njah, magician is gelukkig niet zo irritant als andere software (kijk ik even Logitech en Asus aan), na installatie opstarten bij startup uitzetten en klaar. Voor de rest werkt het best goed en is een goeie tool voor monitoring en benchmarking. Plus dat je wat instellingen kan veranderen.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 2 februari 2023 02:14]

Hmm dit is wel lastig als je deze in je ps5 hebt zitten en geen pc hebt waar je hem in kan steken. Dan kan je hem dus niet updaten en het gevaar is dat je de SSD dus brickt...
Als je wel een laptop ter beschikking hebt kan je voor een paar tientjes een externe behuizing of USB-M.2 adapter kopen (of lenen, mocht je iemand kennen met zo'n ding). Zonde van het geld maar misschien beter voor de gemoedsrust.
Volgens mij kan je de SSD niet updaten in een externe behuizing. Samsung Magician herkent dat helaas niet. Voor wat ik heb begrepen, wellicht is dat tegenwoordig anders.

Edit: Met een PCIE adapter kan het wel:

https://www.youtube.com/watch?v=PD3Mxdt4bYk

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 1 februari 2023 11:55]

Oh dat had ik niet door. Daar zit je mooi mee dan als je geen desktop hebt…
Al heb je een desktop, moet je ook maar technische kennis hebben om je pc open te schroeven, een m.2 te installeren, de firmware te updaten, en dan nog eens uit je pc te halen.

Voor iemand die wel eens een pc heeft gebouwd klinkt dit niet als een grote uitdaging, maar voor iemand die een prebuild heeft gekocht en nog nooit z'n pc heeft open geschroefd, is dit toch wel een erg spannende uitdaging.
En wat zou dat doen met een schijf die in raid staat van een NAS?

Raid kapot?
Het idee van RAID is juist dat 1 of meerdere drives kunnen falen. Voor falende SSD/HDD's is het gebruikelijk dat ze vanzelf in read-only gaan voor eventuele data-recovery.

Een RAID array zal deze disk hoogstwaarschijnlijk als faulty markeren, en dan moet je hem vervangen.

Zo lang je geen RAID-0 hebt draaien, blijft het gewoon werken.
Wat ik bedoel is, dat een raid de hele schijf gebruikt, geen MBR partitie etc.
Als er ook maar één bit veranderd dan is de data van de schijf ongeldig voor de rest van de raid en zal er ge-rebuild moeten worden (wat op zich ook veel risico's en gevolgen heeft).
Wat ik bedoel is, dat een raid de hele schijf gebruikt, geen MBR partitie etc.
Als er ook maar één bit veranderd dan is de data van de schijf ongeldig voor de rest van de raid en zal er ge-rebuild moeten worden (wat op zich ook veel risico's en gevolgen heeft).
Hangt ook een beetje af van de specifieke RAID implementatie. ZFS zal bij een kapotte bit in eerste instantie alleen het betreffende block proberen te herstellen, als een drive dan bij problemen de boel onderliggend heralloceert (al dan niet met dataverlies), dan is een scrub van de pool voldoende om alles te herstellen mits voldoende redundancy.

Dat is al intelligenter dan dom een hele disk opnieuw proberen te rebuilden bij het eerste teken van problemen. :)

edit: in dit scenario van dat een hele drive opeens geen writes meer accepteert zou ie dan behoorlijk wat write i/o errors gaan loggen wat betreft die device, maar wel gewoon vrolijk doordraaien op de rest. In principe weet ie ook zelfs wat ie moet bijwerken en wat niet mocht je het voor elkaar krijgen het ding weer schrijfbaar te maken, ik ben wel fan :P

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 1 februari 2023 21:25]

Zelfs als je raid 0 draait kan je nog data erafhalen, de disk gaat namelijk in readonly mode.
Het is alleen lastig dat je niet kan schrijven -> VMM doet het dan bijvoorbeeld niet meer. Je moet bij Synology iig de terminal in om je VMS te exporten, daarna kan je het omzetten en weer importeren.

Nu het zelfde probleem maar met een raid 1 config en blijft de VMM wel functioneren, ook tijdens de rebuild. Niet prettig maar gelukkig niet meer de stress van toen.
Dat is best-case scenario. Als je een head crash krijgt, wens ik je veel success om er uberhaupt nog data van te lezen zonder speciale hardware. Zelfs met speciale hardware zul je nooit 100% kunnen recoveren.

raid1 is vele malen betrouwbaarder; maar het is géén backup!
Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.

In mijn r0 stress situatie ging het om het gedoe van op dat punt verouderde backups (1 uur oud is soms al zwaar verouderd) terug moeten zetten op een nieuwe ssd array en het werk wat niet door kan gaan. Terwijl het nu met een raid 1 een nieuwe ssd plaatsen is en door gaan tijdens de rebuild. Moeten ze natuurlijk niet allebij tegelijk gaan flippen, ergens moet je een grens trekken
Tja. Dat is natuurlijk altijd een argument. Als mijn telefoon kapot gaat en dit alleen kan fixen met een pc/laptop, is het dan gebrickt of heb ik niet de juiste tools in huis?

Of nog basaaler, als je iets open moet schroeven maar je hebt geen schroevendraaier in huis? Heb je dan een gebrickt apparaat of niet de juiste tools?
Tja. Dat is natuurlijk altijd een argument. Als mijn telefoon kapot gaat en dit alleen kan fixen met een pc/laptop, is het dan gebrickt of heb ik niet de juiste tools in huis?
Echter kan je een telefoon gewoon updaten zonder pc. Dus dat vind ik een non-argument. Dit product kan je alleen maar met een pc updaten, terwijl het device wel in meer apparaten gebruikt kan worden.
"een PC"

Nee, als we dan aan het klagen zijn, dan kan ik klagen dat ik apart naar Windows moet booten om m'n Linux OS drive te fixen. :) En zo zijn er vast ook mensen die geen Windows meer hebben, want waarom zou dat (Windows=PC) een vanzelfsprekendheid zijn voor enthusiast-level hardware. :+

Dit is een klassiek probleem voor firmware. Jouw Android telefoon is software met een capabel high-level OS. Een stuk firmware is dat niet. Het is opzich niet gek dat je daar de juiste tools voor nodig hebt om ze aan te spreken. Begrijp mij niet verkeerd, zo'n hekel heb ik er niet aan om even met Windows mijn SSD te updaten, maar het is inderdaad wel vervelend als de SSD in een ander apparaat zit ingebouwd.
Ik heb laatst een Samsung SSD (kan best dat dat ook een 980 (Pro?) was) geupdate vanuit Linux. De exacte stappen weet ik niet meer. Maar volgens mij was het iets van een standaard protocol om de update te doen en moet je alleen de ruwe firmware uit de download halen. Daarna kon die met, ik meen nvme-cli, geflashed worden.
Gewoon iso downloaden, geen Windows nodig.
[...]


Echter kan je een telefoon gewoon updaten zonder pc. Dus dat vind ik een non-argument. Dit product kan je alleen maar met een pc updaten, terwijl het device wel in meer apparaten gebruikt kan worden.
Dat ligt er maar net aan wat er kapot is, vanuitgaande dat bijv. Android niet wilt opstarten, kan je soms via ADB (en andere toolkits) toch nog je telefoon even tot leven wekken en je bestanden eraf halen. Of als er door een softwareupdate je telefoon wordt gebricked en de enige oplossing is om via ADB de patch te installeren.

Dat de firmware van de SSD via een laptop / desktop geüpdate moet worden is vrij logisch, gezien dat de type SSD vooral in laptops en desktops (en evt. NAS) gebruikt wordt.
Nu kan je je afvragen wie er in hemelsnaam wel een PS5 heeft maar geen laptop/desktop heeft.
En zoals @Kevinns het al vermeld, je koopt voor paar tientjes een M.2 adapter (wel met de juiste Key, anders heb je er nog niks aan). Kwestie van de juiste spullen in huis hebben of het in huis halen.
Nu kan je je afvragen wie er in hemelsnaam wel een PS5 heeft maar geen laptop/desktop heeft.
Ik heb gewoon een pc en een laptop, echter werkt Samsung Magician niet met een externe behuizing. Dus alsnog is het niet zo makkelijk om het uit te voeren. Je moet namelijk een pc hebben die een m2 slot heeft, of je moet een PCIE adapter kopen, dat werkt wel. Maar voor de normale gebruiker is dit natuurlijk niet ideaal.
Dan ga je naar de winkel waar je hem hebt gekocht en vraag je of zij de nieuwe firmware erop willen zetten voor je. Niet te moeilijk denken. De winkel kan desnoods de SSD opsturen naar Samsung onder garantie en dan doet samsung het voor je. Echter ben je dan wel tijdelijk je SSD kwijt. Het is immers officieel een defect dat in garantie opgelost kan worden.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 1 februari 2023 13:00]

Amai jij hebt veel vertrouwen, wat doe je intussen met je data? En wat als dit je os drive is? God weet hoe lang het onderweg is, en de kans is groot dat je een lege schijf terug krijgt.

En nee, niet iedereen heeft het geld om nog eens een schijf bij te kopen of de kennis om data te clonen

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 1 februari 2023 14:39]

Op zich valide punten maar dan had je een enterprise-drive moeten kopen met dito support(contract). Dan krijg je de volgende werkdag iemand bij jou thuis met een vervangende drive en die neemt je oude mee terug. Voor het prijsniveau waarop consumenten-SSDs over de toonbank gaan is dat niet echt te doen en moet je leven met een iets langere garantieafhandeling. Als jij data hebt die kennelijk belangrijk genoeg is om niet zonder te kunnen, dan heeft die data dus voor jou een bepaalde waarde. Als die waarde uitgedrukt in euro's minder is dan de prijs voor een fatsoenlijke backup-oplossing waardoor jij direct verder kan zonder dataverlies, tsja, dan is mijn enige conclusie dat het kennelijk toch niet zo belangrijk was.

Maar toevallig met Samsung specifiek nog een ervaring gehad met RMA van een 980 Pro 2TB (jaja, alleen niet het issue uit dit artikel), 13 december ticket aangemaakt, 14e bericht van DHL dat ze de SSD bij mij thuis op kwamen halen, donderdag de 15e was 'ie opgehaald en dinsdag de 20e had ik een splinternieuwe SSD in huis. Een weekje was het dus. Dat vind ik dikke prima en ondertussen kon ik verder op een reserve-SSD die ik geregeld had, voor mij was het namelijk wel belangrijk genoeg om direct door te kunnen. Die onder garantie vervangen SSD ligt nu dus op de plank als reserve.

En ja, de kans is groot dat je een lege schijf terug krijgt, sterker nog, volgens mij is de policy van de meeste fabrikanten dat ze data wipen, maar je hebt in ieder geval geen enkele garantie op behoud van je data. Daar had je zelf allang backups voor moeten hebben. Meestal krijg je namelijk gewoon een nieuwe SSD zodat jij zo snel mogelijk weer aan de slag kan, dan kunnen ze daarna zelf rustig eens kijken wat er nog aan te repareren is. Dit zegt Samsung erover:
The returned Product for replacement service will not be sent back to You. However, in the case of NTF (No Trouble Found) through a diagnosis, Your Product will be sent back to You. You should always back up important data.
Nu kan je je afvragen wie er in hemelsnaam wel een PS5 heeft maar geen laptop/desktop heeft.
Ik. Geen laptop, geen desktop, wel een PS5, een iPad en iPhone. Gelukkig geen 980 pro in mijn PS5, wel een AORUS 2TB SSD M2. Die zou ik dus ook niet kunnen updaten.

Sinds ik een fatsoenlijke iPad heb, mis ik een laptop/desktop voor geen meter. Kan dat wat ik hobbymatig doe makkelijk met de iPad af (fotografie) en een simpele game spelen gaat ook prima. Voor de betere games, heb ik gewoon de PS5. Heb trouwens wel een laptop van mijn werk, maar die is zo dichtgetimmerd, dat ik daar ook niets aan heb voor het updaten van een M2 SSD.
Dus het probleem ligt bij de ps5, dat die het niet mogelijk maken om hardware die er in zit te updaten. :+
Overigens, de ps5 heeft toch een zeer beperkt lijstje aan ssd's die ze supporten? Staat deze er uberhaupt tussen.
de ps5 heeft toch een zeer beperkt lijstje aan ssd's die ze supporten?
Dat lijstje is niet beperkt. In principe moet de SSD aan bepaalde specificaties voldoen. Deze voldoet daar inderdaad aan. Hij wordt ook als ps5 branded verkocht.
Dus het probleem ligt bij de ps5, dat die het niet mogelijk maken om hardware die er in zit te updaten.
Zeker is dat deels een probleem dat ligt bij de PS5.
Ja, het lijkt mij dan ook een goed idee om bij de PS6 zelf met SSD's te komen van Sony dat je dan ook alleen die kunt gebruiken.. misschien een bedrijf als Western Digital vragen om een kleinere versie te maken die je er zo kunt inklikken.. dan kun je specifiek daarvoor software maken om te updaten.. ik denk echt dat veel mensen hier op zitten te wachten en dat dan jou probleem opgelost is.

ja.. slim

/sarcasme
Zou fijn zijn als Sony hier iets op verzint. Maar het is een optional upgrade, dus ik denk het niet.

Misschien iets voor de homebrew community!
Niet helemaal

Om in de bootloader, recovery etc. te komen van de S21 moet de USB kabel tussen een pc en de S21 zitten anders krijg je het niet voor elkaar.
En ja, ik heb het op andere methodes geprobeerd...zonder succes.
Echter kan je een telefoon gewoon updaten zonder pc.
Een software update ja.
Een firmware update kan je echt vergeten.
Er is geen enkel telefoon wat uit zichzelf een firmware update kan uitvoeren.
Zelfs als je denkt het te kunnen doen met een USB stick moet je nog steeds de bootloader unlocken middels een pc als je uberhaupt de bootloader kan unlocken (iphone...)
Niet om in een ingewikkelde discussie terecht te komen, maar je hebt het nu over iets anders.
Jij wilt de firmware van een telefoon updaten met software die niet door de fabrikant is uitgebracht. Daavoor moet je 'de bootloader unlocken', oftewel de bootloader vertellen dat hij ook andere systemen mag/kan booten.
Dat is heel iets anders.
Android-telefoons kunnen wel degelijk zelf hun eigen firmware updaten, zolang het de officiële van de fabrikant is. Apple idem.
En ander OS installatie is geen firmware.
Firmware is de onderliggende software wat de hardware aanstuurt.
Hier worden bijna nooit aanpassing aan gedaan tenzij het echt nodig is.
Android en daarmee Google beheert de firmware niet van elke fabrikant.
Je firmware is juist gelockt om rootkits e.d. te blokkeren. Deze lock kan niet met een software update vrijgegeven worden juist om het onmogelijk te maken om malware te injecteren.

In het geval van apple moeten ze zelfs de roms los solderen van het Mobo om het te upgraden. Daarom krijg je altijd een complete nieuw binnenwerk of zelfs gehele telefoon als het uit gevoerd moet worden.
Dit is niet helemaal juist
De bootloader is de BIOS van de telefoon, zo je wilt.
Deze start enkel en alleen ondertekende images op, dus het is SecureBoot maar dan op je telefoon.
Wil je dat anders doen, dan kun je de bootloader unlocken, met andere woorden 'SecureBoot' uitschakelen.

Maar dat is zeker niet de enige firmware. Er zit ook een stukje firmware op de modem/4G-chip (baseband of radio firmware) die in je toestel zit, evenals in bijvoorbeeld de bluetooth-chip. Deze worden wel degelijk bijgewerkt door Android / met een normale OTA-update (zonder computers of USB-kabels).


Het ging er mij om dat je aangaf dat een telefoon zijn eigen firmware(s) niet kan bijwerken, zonder de telefoon aan een computer te hangen. Dat is niet juist. Dat kan een telefoon wel degelijk (weliswaar door te rebooten in een speciale modus, maar er komt geen computer aan te pas).
Dit is ook de beveiliging meteen: alleen die speciale partitie (speciaal OS eigenlijk) kan die firmwares flashen. En dat speciale OS kan starten omdat de bootloader dat goedvindt. Zo kan malware vanuit Android dus nooit de firmware in je toestel verpesten (in theorie in elk geval).
Nee je bootloader is niet de BIOS.
Als je het perse wil vergelijken met een PC dan is de bootloader het bootmenu van windows.
Nou moet jij je eens gaan afvragen kan windows je BIOS bijwerken? Nee...
Tuurlijk is het firmware een mix van verschillende onderdelen
Maar wat jij dus niet kan doen met je modem is je frequenties aanpassen. Dat is wat er in de firmware zit.
Dat wordt letterlijk gelockt door de modem fabrikant hetzij qualcomm, broadcom, intel maakt niet uit. Geen enkel fabrikant mag dat stukje software wijziging. Dat zit namelijk vast in licentie overeenkomst wat weer onderhevig is aan wettelijk eisen per land. (frequentie uitzend rechten)
Wat ze wel kunnen is de driver aanpassen zodat het de firmware op een ander manier aanspreekt om bijvoorbeeld een bug op te lossen of de signaal sterkte te variëren. Dat is geen firmware.

Het punt is, technisch is alles mogelijk. Mag je het doen is een ander verhaal en dat gaat echt niet via een OTA update gebeuren.
Een bootloader is wel degelijk de BIOS, dit is nl. de eerste software die tijdens de boot software van je media leest.

De rest zijn allemaal wat ze noemen second stage bootloaders.

En binnen de second stage bootloaders heb je wederom sub stages. (GRUB en U-Boot kunnen dit o.a.)
Helaas, niet altijd.
Na meerdere jaren bij een helpdesk voor smartphones gewerkt te hebben, zodra een update echt fout gaat is er voor bijvoorbeeld iphones al een computer met iTunes nodig. Heb je die niet, helaas dan krijg je je toestel niet aan de praat.

Het is dan ook niet raar om een computer te verwachten bij het troubleshooten van enig elektronisch apparaat.
Tja. Ik heb hier meerdere game controllers liggen die ik ook moet updaten via PC, terwijl ik ze daar niet op gebruik. Mijn (netwerk) switches moet ik ook updaten via PC.
Ik kan de firmware van mijn koptelefoon ook niet updaten via mijn telefoon, terwijl ie daar wel mee gepaired is.

Ik vind het niet heel gek dan een spelcomputer niet de mogelijkheid heeft om de firmware van randapparatuur te updaten.
Is het voor de consument nalatig als je de firmware niet updated? Ik mag toch aannemen dat het product gewoon naar behoren werkt out of the box. En als de ssd dus kapot gaat door een firmware fout vind ik het een garantie gevalletje. Als je nu zelf hebt zitten rommelen niet uiteraard.

Gaat het nu om de standaard firmware? Of had je al eens moeten updaten voor deze bug te kunnen krijgen.

Garantie is niet eeuwig dus zou inderdaad zuur zijn als het op een gegeven moment toch “stuk” gaat.

Ik zou het graag willen zien dat ze de read only kunnen terugdraaien mocht het optreden, want dit is eigenlijk een blamage voor Samsung.
Wij "tweakers" kunnen het eventueel oplossen. Maar je hebt genoeg mensen die een PS kopen en gewoon willen gamen. Dit zou opgelost moeten worden door de leverancier.
Voor de meeste mensen die gewoon willen gamen gaat überhaupt zo'n SSD plaatsen al verder dan ze in de praktijk behoefte aan hebben :P

Ben het overigens in principe wel met je eens dat Samsung dit voor iedere eigenaar van deze SSD zou moeten oplossen. Maar Samsung is volgens mij vrij machteloos door het gesloten karakter van een gamingconsole; het is voor hen onmogelijk een vergelijkbare tool uit te brengen voor de PS5 om de firmware te flashen.
De enige optie is dat ze hem terug nemen, maar dat is voor de eigenaar ook weer meer gedoe (SSD langdurig kwijt) dan even bij een vriend of familielid langsgaan die wel de beschikking heeft over een PC.

[Reactie gewijzigd door !mark op 1 februari 2023 12:11]

Vast wel iemand in je hele familie met een PC toch? Of op je werk?

Hoe doet een tweaker dat trouwens, geen PC / laptop hebben?
Of even naar een PC winkel gaan en daar de SSD updaten(zover ze nog bestaan).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 februari 2023 16:49]

Via de Samsung Magician Software v 7.2.1 kan ik niet updaten van versie 3B2QGXA7 NAAR 5B2QGXA7

Failed to update firmware on the selected drive

Ook niet als de software gestart is als admin onder Win11
Vaag, bij mij zijn 2 drives automatisch geupdate want ik heb de nieuwe firma al geïnstalleerd staan zag ik net.
Eerste exemplaar update van de firmware via Magician 7.2.0 gedaan. Toen update van Magician naar 7.2.1 gedraaid. Tweede exemplaar kon ik vervolgens niet meer updaten. Lijkt dus aan versie 7.2.1 van Magician te liggen.

Vervolgens oude versie van Magician teruggezet en toen ook tweede exemplaar van 980Pro kunnen updaten. Met een beetje zoeken kan je via de site van Samsung nog versie 7.2.0 vinden van Magician.
Helaas heeft dit niet geholpen bij mij. Bij de Magician 7.2.0 versie krijg ik dezelfde "algemene" foutmelding.
Ik denk dat ik hem maar even uit m'n laptop haal en hem aansluit via een usb adapter.
-
Helaas kon ik hem ook niet updaten met een nvme usb adapter. Samsung Magician software ziet de firmware versie niet van de ssd, maar van de usb adapter :(

[Reactie gewijzigd door Jack Desere op 6 februari 2023 15:49]

Samsung is qua SSD's de laatste tijd wel negatief in het nieuws. Eerst de 990 Pro drives waar drive health heel snel zakt. En nu de 980 Pro met Read only bug. Hopelijk gaan ze de QA weer iets verbeteren. In het verleden hebben ze het eigenlijk wel goed gedaan.
Ook de 870 EVO gaat gegarandeerd kapot tenzij je een firmware update draait. Is ook niet groots naar buiten gebracht.
Nou ik kan er een probleem aan toevoegen. Na de update van Samsung Magician van een paar dagen geleden zegt deze dat mijn beide NVMe 1TB drives 970 EVO en 980 niet origineel zijn en worden de beide 870 QVO 1TB SSD's helemaal niet meer gezien. De software uninstalled en een oude versie proberen terug te zetten, maar dat was een link, dus kreeg ik weer de nieuwe met hetzelfde probleem. Verder met CrytalDiskinfo geen problemen aan mijn drives te zien.
Ik zie de NVMe 980 EVO 1TB wel maar de NVMe 980 EVO 2TB niet.
Dit vond ik knap lastig, snappen alle Tweakers dit? Ik had ook wat hulp nodig!

Je drive is read only. Je hebt nog een boot drive ergens en komt weer in Windows. Je kan nu, read only, bij de kapotte SSD. Je hebt natuurlijk belangrijke dingen in de cloud / backup, maar die paar downloads en foto's wil je nog even backuppen. De drive lijkt nog ok te lezen, er is hoop.

Je dubbelklikt op de 'users' map om naar documenten / downloads te gaan.. Denied, geen bevoegdheid.
Die kan je wel aanpassen... Maar nee, de drive is ReadOnly, lukt niet om de rechten aan te passen!
Vloeken op Bill Gates helpt niet (ik heb het geprobeerd)

Uiteindelijk wees iemand mij op een tooltje waarme je een image can clonen. Gelukkig had ik genoeg ruimte op een andere SSD. Dit is gelukt, ik kan het image openen en dan ook bij de Users map komen met documenten/downloads etc.

Guide:
https://www.funinformatiq...ne-hard-drive-windows-10/

Tooltje voor maken image:
https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Het kan vast ook anders maar dit was wel heel prettig. Ik was er zelf niet opgekomen.
Mijn 2TB 970 EVO boot schijf scheed er ook mee uit, vorig jaar maart. Kwam uit 2018, dus 3 jaar mee gedaan.

Hetzelfde euvel, read only. Schijf nooit vol laten lopen, dus altijd > 700G vrij. Voor zover ik mij kan herinneren, eerst met de windows rescue iets mee gedaan, maar die was 32 bit en kon op een gegeven moment hierdoor niet alles meer kopieren.

USB geboot met linux en alles nog kunnen redden.
Ik heb een 2TB 970 EVO besteld als verganger in de hoop dat deze wat oudere technologie betrouwbaarder blijkt te zijn... dank voor de opbeurende reactie :D
Ik ben overgestapt op WD en dan zien we wel weer, de 750 2TB. Maar 3 jaar voor een SSD waarvan ze claimen dat het minimaal 10 jaar meekan, als je het de gehele dag leest en schrijft zoals in sommige testen en daaruit extrapoleren dat de schijf dan minimaal 10 jaar meegaat, is ook maar betrekkelijk.

Er kunnen altijd levensverkortende bugs / productiefoutjes inzitten o.i.d.

Ik heb ook nog sata SSD en die gaan al een stuk langer mee. Het kan wel.
Ik heb een Samsung PM9A1 SSD. Dat is de OEM-versie van de 980 PRO, dus ik verwacht dat deze SSD er ook door getroffen wordt. Ik kan zo 1-2-3 er geen nieuwe firmware voor vinden, dus hopelijk komt die binnenkort uit 🤞.

Er is overigens wel een andere FW update al langer uit, wellicht werkt die: https://www.reddit.com/r/...9a100b00_firmware_update/

[Reactie gewijzigd door OB1 op 1 februari 2023 13:02]

In mijn ervaring werkt die Samsung OEM SSD net effe anders, wordt niet herkend in Samsung Magician, etc.
Ik zie de NVMe 980 EVO 1TB wel maar de NVMe 980 EVO 2TB niet.
Vreemd
Klopt! Dat is het voornaamste verschil; wellicht is de firmware dusdanig verschillend dat die er toch niet door getroffen wordt. Als dat zo is, dan zal het hier ook wel op de frontpage verschijnen, denk ik.
De OEM versies zitten toch meestal al ergens ingebouwd?
De OEM samsung in mijn lenovo laptop heeft al een paar keer een update gehad via de lenovo update tool.
Dat is niet te zeggen, PM9A1, PM9A3 en 980PRO hebben (bij mijn weten) dezelfde controller, maar niet dezelfde firmware. Toch zou net dat deel van de firmware in de verschillende ssd's identiek kunnen zijn.

Zolang samsung het alleen over de 980pro heeft, ga ik ervan uit dat alleen die een fout in de firmware heeft.
Aha! Ik dacht dat er echt alleen een verschil zat in de sticker en softwareondersteuning. Dan kom ik er misschien nog goed vanaf :)
Ik had een oudere firmware erop staan. Mijn sequential writes zijn van 2,5GB/s naar 5GB/s gegaan, dus dat is mooi mee genomen.
Hier hetzelfde.

Factor sneller voor writes:
SEQ1M: 2.19
SEQ128K: 2.28
RND4K Q32T16: 1.94
RND4k Q1T1: 1.01

Ook de random reads zijn 1.3 a 1.5x zo snel.
Hoe zit het met de non-Pro versie?

Verder leuk dat je firmware updates kan installeren via Samsung Magician, maar het is weer Windows only.
Met mijn Linux OS (geen dual boot) kan ik het bijvoorbeeld niet. Heb de ISO-methode geprobeerd, maar die werkte ook niet (geen boot - wat ik ook deed).
Het enige dat werkte was een 'Windows To Go' stick te maken, daarop Samsung Magician te installeren en daarmee de firmware upgrade uit te voeren. Ik raad hierbij wel een backup voor aan, want het kan altijd fout gaan op deze manier.

Je kan zeggen 'marktaandeel', maar ik neem aan dat deze Pro-serie ook worden gebruikt in data-centers en de Enterprise markt.

Ik zit dus nog steeds te wachten dat elke fabrikant gewoon firmware updates uitrolt via fwupd, moeilijk is het niet, ze hoeven het enkel aan te leveren. Dacht dat DELL een van die fabrikanten was die dat wel deed, maar dus heel veel 'top' merken niet.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 1 februari 2023 12:43]

Ze zijn niet bedoeld voor servers en/of enterprise, daar zul je ze dus ook niet of zeer zelden tegenkomen. Sowieso zijn er niet veel toepassingen voor m.2 drives op dat gebied.
Niet dat dit persee ook bij jou werkt, maar ik heb met fwupdmgr o.a. m'n bios geupdate. M'n Samsung PM9A1 staat trouwens netjes in de "Devices with the latest available firmware version:" lijst.

# sudo fwupdmgr get-updates
Welk moederbord heb je?

Er komen er steeds meer bij, maar helaas zijn nog veel niet op de dienst geabonneerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee