Samsung erkent problemen met verslechterende ssd's en werkt aan oplossing

Samsung erkent dat gebruikers problemen kunnen ervaren met de 990 Pro-ssd's. Het bedrijf zegt dat het werkt aan een update waarmee de kwaliteit van de ssd's niet meer snel achteruitgaat. Die update wordt ergens deze maand verwacht.

Samsung zegt in een reactie aan Computer Base dat het 'op de hoogte is van problemen en die onderzoekt'. Het bedrijf maakt daarbij de kanttekening dat gebruikersconfiguraties kunnen verschillen en dat de problemen daardoor bij sommige gebruikers wel kunnen voorkomen en bij anderen weer niet.

Gebruikers van de 990 Pro-ssd's, meestal die van 2TB, meldden de afgelopen weken dat hun drives snel in kwaliteit achteruitgaan volgens beheertools als Samsungs eigen Magician-tool of CrystalDiskInfo. De health zou al binnen enkele dagen teruglopen naar 95 procent, zeggen ook Reddit-gebruikers. Samsung hield zich lange tijd stil over de problemen, maar erkent nu in een officiële reactie dat ze bestaan. Het bedrijf zegt in die reactie echter niet of het ze gaat oplossen.

Dat doet een moderator op het forum van Samsung wel. De moderator zegt met Samsung-technici te hebben gesproken. Die zouden hem hebben gezegd dat ze de problemen konden reproduceren onder bepaalde omstandigheden. Samsung zou daarom ondertussen werken aan een fix, die ergens later deze maand moet uitkomen. Meer details zijn nog niet bekend.

De problemen met de 990 Pro zijn niet de enige die spelen bij Samsung-ssd's. Onlangs bleek dat 980 Pro-ssd's read-onlymodus kunnen komen, waarna Samsung gebruikers aanraadde naar een nieuwe firmware te updaten.

Update: in het stuk stond eerst dat het ging om een firmware-update die het probleem veroorzaakte, maar dat is niet het geval. Samsung raadt juist aan de firmware wel te updaten om het probleem te repareren.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

07-02-2023 • 09:47

120 Linkedin

Reacties (120)

120
119
73
6
0
10
Wijzig sortering
Onlangs bleek dat 980 Pro-ssd's na een firmware-update in read-onlymodus kunnen komen
Nee, dat klopt niet. Bepaalde 980 Pro SSD's (voornamelijk het 2TB model) met oudere firmware konden soms read-only worden. Updaten naar de meest recente firmware kan dit probleem voorkomen. Die nieuwe firmware bestond trouwens allang.
Heel benieuwd hoe ik die update zou kunnen doen mits ik een 980 SSD gebruik als PS5 geheugen en ik deze niet zomaar aan een laptop kan hangen voor een update...
Mocht iemand rond omgeving alkmaar met een PS4/5 tegen dit probleem aan lopen... ik heb een PCIe naar m.2 adapter liggen zodat je de firmware kan updaten.

Mag je gratis meenemen als je plechtig beloofd er ook andere mensen mee te helpen als ze hem nodig hebben. ;)

Stuur maar berichtje.
Netjes dat je dat wilt doen voor de mensen hier! Veel respect voor!
Zelf geen desktop meer waar dat ding ooit in zat toen ik nog een Mobo had zónder M.2 sloten.
Toen ik hier in de reacties las dat men met Samsung Magician vanaf een PCI slot hun SSD's konden firmware upgraden dacht ik van "ach, ding ligt hier te verstoffen, als ik er iemand blij mee kan maken, dan zij het zo."

Niemand heeft zich nog aangemeld om hem op te halen. Weet jij of er een topic over de PS4/5 m.2 SSD Samsung problematiek is geopend? Dan plaats ik t ook wel daar in.
Zelf heb ik niet meteen een topic gezien, zag wel Het grote SSD topic deel 9. Deze bestaat ook, maar is meer gericht op het artikel van vorige week.
Kijk, dat is een mooie tweaker spirit en een mooi aanbod! Hulde!
Ding ligt bij mij te verstoffen en kwam uit m'n vorige PC. Kan dan net zo goed iemand anders er gelukkig mee maken als het een redelijk ernstig probleem er mee kan oplossen.

Garandeert nog niet dat t werkt, maar dan kost t iig niets ha.
Raar ook wie op zon mooi aanbod een min 1 geeft? 8)7
Doet me denken aan die keer dat we cpus deelde voor bios updates!
Deze kan niet aan een laptop omdat?
je hebt ervoor een apparaat met m.2 direct op de pcie van het moederbord nodig. USB adapters weigert magician.
Ik kan me wel voorstellen dat magician niet wil flashen via een control bordje inderdaad. Bij firmware flashen doe je doorgaans non standaard handelingen om de controller in flash mode te krijgen, daar wil je geen controller tussen hebben bij een duur apparaat.

Dan wordt het dus een kwestie van je laptop of desktop open maken. Het is ook eigenlijk pc hardware, dus zo vreemd is dat niet
Dan wordt het dus een kwestie van je laptop of desktop open maken. Het is ook eigenlijk pc hardware, dus zo vreemd is dat niet
Ik kan ook daarbij mij voorstellen dat dat voor niet iedereen een optie is.
Niet per sé omdat er geen kennis voor is.
Ik heb zelf een PC met een enkele PCIe m.2 slot. Verder geen enkel apparaat wat PCIe m.2 heeft.
Zo ken ik meerdere personen in mijn omgeving met een vergelijkbare situatie.
Ik kan dan wel even iets van Linux op een USB stick gebruiken, of een SATA SSDtje erin proppen.
Maar van de andere personen heeft dat niemand.. :*)
Dat wordt dan een uitdaging om dat ff snel te doen :P
Het is niet dat dit even kan met een USB aansluiting op de laptop. Anders was het zo opgelost natuurlijk.
Een tweaker zonder pc?
Een Mac is ook een PC.
Oeps verkeerd gereageerd. Kan hem niet verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Cuqebaqer op 7 februari 2023 12:01]

De meeste Macs hebben geen M2 slots.
https://www.merriam-webst...onary/personal%20computer

“Personal Computer: A general-purpose computer equipped with a microprocessor and designed to run especially commercial software (such as a word processor or Internet browser) for an individual user.”

Heeft een Mac een microprocessor? Ja. Is een Mac ontworpen voor alledaagse taken (“general-purpose”)? Ja. Kan een Mac software als een word processor en webbrowser draaien? Ja. Is het geschikt voor individuele gebruikers? Ja.

Oftewel: een Mac voldoet aan de omschrijving van een PC.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 7 februari 2023 12:34]

Vroegah (opa spreekt) had men het over een MAC of een PC. Dat was in de tijd dat IBM de Personal Computer introducereerde. Dus mensen hadden een MAC, Atrari, of een IBM of een IBM kloon. Als je het in die tijd over een PC had had je het niet over een MAC. Maar ach tijden veranderen en tegenwoordig is dat onderscheid er in de dagelijkse taal er niet meer.
Precies het element dat ik altijd mis in reviews van ssd's : de duurzaamheid van de opslag, en de werking op langere termijn.
En hoe zou men dat moeten doen, de werking op langere termijn bepalen van nieuwe hardware?
Test rigs. De snelheid van sequentieel schrijven na de cache van zo’n drive is ongeveer 1,6GBps. Dan zou het slechts 9 dagen duren om 1200TBW te testen. Ik zou best een grafiekje willen zien welk model er het snelst terugloopt in procenten.
Precies het element dat ik altijd mis in reviews van ssd's
Geldt dat alleen voor SSD's? In weze toch voor alles waar voordat het (officieel) uitkomt of binnen een week na uitkomen een review van is?

Gewoon iets om te onthouden dat dat niet in een review van nieuwe producten is meegenomen (want dat kan niet) en dus aan jou de keus of je genoeg vertrouwen hebt of andere reviews af wilt wachten (want er zijn wel sites die oudere spullen testen of iets langer testen).
Paar maanden terug een 980 gekocht, lees ik nu dat ik het niet moet updaten. Hoe houd ik de firmware tegen als ik er niet actief naar zoek? Zit dit niet in specifieke os updates etc?
Volgens mij kan je de firmware alleen updaten met de Samsung Magician tool. Zolang je die niet gebruikt is er niks aan de hand, firmware updates gaan doorgaans niet via Windows Update ofzo.
Nee hoor, je kunt ook updaten met fwupd (of een frontend, zoals GNOME Software) op Linux. Je hebt Samsungs software dus niet per se nodig.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 7 februari 2023 11:59]

Levert Samsung tegenwoordig firmware updates aan aan LVFS dan? Laatste keer dat ik keek moest dat via een live iso of magician op windows omdat Samsung de firmware niet aanleverde aan LVFS.
Samsung zelf niet, maar fabrikanten die Samsung-ssd's gebruiken wel. En veruit de meeste mensen hebben tegenwoordig een pc/laptop van een fabrikant.
Lenovo update dus ook hun SSD's in de laptops via Lenovo Vantage.
Deze SSD's zijn van Samsung. Beetje vreemd model, maar is écht een Samsung die niet ondersteund wordt door Magician.
Werkt fwupd ook in een linux live usb omgeving of is een dual boot een betere optie ?
Je krijgt binnen de Samsung Magician tool de melding dat er een firmware update beschikbaar is, deze kan je of installeren of weigeren, gezien het geen verplichting is. Houd er wel rekening mee dat de SSD dan mogelijk gewiped kan worden door de tool, dit wordt ook aangegeven zodra je de firmware update start.
Dus een back-up van je data is zeer aan te raden.

Ik heb zelf de 980 Pro 2TB in mijn laptop zitten en gelukkig geen problemen tegen gekomen.

OnTopic:
Ben benieuwd waar het bij Samsung de fout is gegaan. Is het een fout binnen de firmware (en dus de aansturing van de controllers / chips), of is het een combinatie van mindere kwaliteit chips en de firmware?

Sinds dat ik de 850 Evo MSATA in gebruik heb (eerst in een oude laptop, nu als externe SSD), raad ik altijd Samsung SSD's aan, mede vanwege de kwaliteit. Je betaalde wel meer, maar je kreeg wel kwaliteit voor terug. Nu is het de vraag in hoe verre Samsung schade oploopt en hoe ze zichzelf hieruit uit halen.
Ik dacht dat Magician bij Samsung SSds etc..hoort in de zin dat het hiermee optimaal presteert? Ook wordt er aangegeven op Magician dat er een update beschikbaar is..dacht niet dat die door de strot wordt geduwd?
980 of 980 Pro? In het geval met de 980 Pro, is het zaak dat je de nieuwste firmware installeert. Samsung heeft samen met Puget Systems hieraan gewerkt, die een bug fixt, die het probleem veroorzaakte waarbij de schijf uit het niets in read-only modus schiet. Firmware 5B2QGXA7 is gefixt, als je de optie krijgt om deze te installeren binnen Magician, is het aan te raden om deze gelijk te installeren.
Dit probleem is blijkbaar al enige tijd opgelost mijn 980 PRO 2Tb disk is van midden december en heeft deze firmware geïnstalleerd (zelf nooit de bovenstaande tools gedraaid).
Hier exact hetzelfde. Gekocht met black friday en bij het nieuws vorige week gekeken voor nieuwe firmware, maar er was geen nieuwe update beschikbaar.

Dus blijkbaar zijn de SSDs van eind november en december al verkocht met laatste firmware geinstalleerd.
Maar als het met de 980 PRO is opgelost, waarom raadt Samsung dan nog steeds aan om de update niet te installeren?
Het staat in het artikel dat ze dit in het verleden hebben moeten aanraden, toen er een slechte firmware was. Ik lees niet direct dat dit nog steeds zo is.
nieuws: Samsung raadt aan 980 Pro-ssd's te updaten om bug die drives read-onl...

1 februari is inderdaad het verleden, maar 6 dagen geleden lijkt me toch recent genoeg…
Het artikel dat je aanhaalt zegt juist om WEL up te daten.
Ik reageer op jouw bericht waarin je zegt dat Samsung zegt nog steeds NIET up te daten.
O, je hebt gelijk. Excuses.
Ik begrijp de tijdlijn als volgt:
Er was een probleem met een nieuwe firmware ergens vorig jaar.
Samsung raadde toen aan niet te updaten.
Samsung maakt een nieuwe gefixte firmware.
Samsung raadt aan om up te daten.

Overigens had de redacteur beter bij zijn opmerking geplaatst: "... een nieuwere firmware is toen uitgebracht die dat probleem oplost ..." of zoiets. Nu kan je inderdaad denken dat het nog steeds zo is.
Mijn eigen 980 Pro had ik in begin oktober aangeschaft. Die draaide nog wel op de problematische 3B2QGXA7. Heb enigzins geluk gehad dat ik 'm nog niet actief in gebruik had, aangezien ik een OS reinstall al enige tijd aan het uitstellen ben :+
De gebruiker moet deze altijd handmatig installeren, dat gaat naar mijn weten niet automatisch.
Dit laatste stuk is pertinent niet waar: Samsung raadt iedereen aan om naar de nieuwste firmware te upgraden!

Dit stuk van het artikel is gevaarlijke misinformatie.
Wat zou de fix zijn? De formule van de health in de tool aanpassen? :P
Ben benieuwd welke 'omstandigheid' deze bug dan voordoet, de reactie onder die moderator laat wel zien dat je write speed gigantisch inkant als hij die 95% aantikt.
My new 990Pro 1Tb is about 1 month old and at 95% with limited use. BUT, it also has a Write speed of 237Mb/s per Samsung Magician
Zover als ik kan speculeren, hebben alle degraderende 990s in gemeen dat ze de schijf zijn waar de OS op staat. Misschien agressieve caching oid?
Ik ben benieuwd wat voor caching je precies op doelt, want dat vindt doorgaans in het geheugen plaats en niet op een schijf. Verder wordt een OS-schijf doorgaans veel zwaarder belast (bij zeg 90+% van de gebruikers) dan een niet-OS-schijf dus de verwachting is ook dat uitval/slijtage onder OS-schijven veel hoger is dan bij "rustige" storage.
Wij gebruiken ssds voor het os van onze servers, maar ik merk geen exceptionele slijtage. Na 4 jaar staat ie op 79% en de mirror op 96%. De tmp disks daarentegen gaan harder stuk
Ik denk dat het een veilige aanname is dat die 90+% die ik noemde vooral desktop-gebruikers zijn die geen aparte disk gebruiken voor temp-storage en dat gewoon impliciet op de OS-schijf doen. Je hoeft ook geen exceptionele slijtage te merken, het punt is simpelweg dat de meest-gebruikte schijven waarschijnlijk het hardst slijten. In jouw geval dus de temp-schijven, wat volkomen logisch is omdat die waarschijnlijk veel meer writes voor hun kiezen krijgen.
Met caching doel ik op OS/applicaties die veel cache of temp files wegschrijven op de disk, inderdaad niet de internal cache die de drive zelf gewoon beheert.
Misschien kan de 990 niet goed omgaan met veel kleinere files, omdat op de OS-schijf veel van de cache, temp, updates, enz. opslag is verspreid over tienduizenden (of misschien wel honderdduizenden voor sommigen?) bestanden, wat ik op een niet-OS schijf niet echt zou verwachten.
Dat is bij elke SSD zo en lijkt me niet gerelateerd aan welke bug dan ook. SSD's worden flink trager naar mate ze voller raken. 95% is gewoon eigenlijk simpelweg te vol voor een SSD. Hij moet dan bij elk block eerst alle bestaande data in de cache zetten, de schrijfactie uitvoeren en daarna het block weer schrijven. Hoe leger de SSD, hoe minder de SSD dit hoeft te doen omdat er simpelweg een leeg block gekozen kan worden voor een schrijfactie.
Ik zelf, hou de 80% aan. Of het nu HD, SSD, NVME network storage is, >80% gaan ze iets doen, wat ik niet fijn vind.
Bij SSD's is de TBW de hoeveelheid die je foutloos kan schrijven. Daarna werkt het ook nog maar krijg je kans op fouten. Om ze dan bij 80% al de laan uit te sturen heeft daarbij dus geen enkele zin. Aantal uren is bij SSD's ook meestal tegen de miljoen uren.

Mocht je echter nog SSD's of NVME's van 80% hebben liggen, neem ik ze graag allemaal voor een habbekrats over.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 7 februari 2023 10:53]

Is idd anders dan bij accu's. Mijn ervaring is dat wanneer die onder de 75-80% health raken, ze instabiel worden en bijvoorbeeld ineens van 30% naar 0% springen (het bekende 'uitvallen' van een laptop).
Sorry, ze worden verplicht vernietigd.
Hij bedoelt 80% van de storage is vol, niet 80% health.
Het gaat hier niet om 95% health, niet om '95% full'.
Only 1/3 full w/Win 11 & a few Apps

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 7 februari 2023 10:09]

Dat had ik niet uit deze reactie begrepen. Ok :)
Volgens mij slaat 95% op de health status, niet op hoe vol de schijf geschreven is...
Het gaat om 95% health, niet 95% gebruikte schijfruimte. Zie artikel:
Gebruikers van de 990 Pro-ssd's, meestal die van 2TB, meldden de afgelopen weken dat hun drives snel in kwaliteit achteruitgaan volgens beheertools als Samsungs eigen Magician-tool of CrystalDiskInfo. De health zou al binnen enkele dagen teruglopen naar 95 procent, zeggen ook Reddit-gebruikers.
Wat zou de fix zijn? De formule van de health in de tool aanpassen? :P
Als een drive in read only is gezet, ook firmware? Zo ja, dan kun je het niet meer updaten... dus hoezo een fix :')
Dat ging over het vorige model, de 980 Pro.
Ik vermoed dat de firmware in de controller zit, en die bepaald of de chips read only zijn of niet, maar de firmware zelf staat vast op een apart flash.
Vast wel, zo deed Apple het ook om hun accu's beter te laten lijken dan ze waren.
Dat is standaard toch? Als iets een norm overschrijdt, past men de norm aan. Enkele voorbeelden: staatsschuld VS, of stralingsniveau Fukushima.
Onlangs bleek dat 980 Pro-ssd's na een firmware-update in read-onlymodus kunnen komen, waarna Samsung gebruikers moest aanraden hun ssd's niet te updaten.
Vreemd. Uit het artikel maakte ik juist op dat de oorspronkelijke firmware op de 980 niet goed was waardoor het in read only modus kon raken en je juist moest updaten om dat te voorkomen.
Er zijn daarna meer reports gekomen van mensen die in een readonly terecht zijn gekomen.
Lijkt me dat Samsung een recall actie moet opzetten dan
Dat is ook zo, het artikel geeft het fout weer. 980 Pro's met oude firmware (en dan voornamelijk het 2TB model) konden soms read-only worden. Je kunt dat voorkomen door te flashen naar recente firmware.

Die nieuwe firmware was al erg lang beschikbaar trouwens, het is niet alsof deze pas recent is uitgekomen...

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 7 februari 2023 12:18]

Ok, beetje paniek zaaierij dus dat artikel. Kan er nu dus van uit gaan dat het wel goed zit met een recent gekocht bankje.
De problemen met de 990 Pro zijn niet de enige die spelen bij Samsung-ssd's. Onlangs bleek dat 980 Pro-ssd's na een firmware-update in read-onlymodus kunnen komen, waarna Samsung gebruikers moest aanraden hun ssd's niet te updaten.
Je bedoelt, Samsung raadt aan om juist WEL hun SSD's te updaten, aangezien die bug al meer dan een jaar geleden gefixed was?
Eén van beide artikelen heeft het fout vermeld inderdaad zoals je zegt.
In het artikel waar je naar refereert staat namelijk dat ze moeten update om read-only modus te voorkomen, in dit artikel staat dat deze mode het gevolg is van de update.
Nu weet ik het ook niet meer, ik heb een 980 pro 1TB zo out of the box in m’n ps5 gestopt, geen idee welke firmware er op staat. Mocht hij “stuk” gaan, graag wel binnen garantie want dan stuur ik hem gewoon terug.
Ik heb deze week een 980 Pro 2TB gekocht en kan melden dat de factory firmware al de versie met de fix was.
Ja, nogal logisch, de fix is al meer dan een jaar oud.
Oh dan zit dat vast wel goed, aangezien ik deze in december had gekocht. Maar goed je weet niet hoe lang ze al in de winkel liggen

[Reactie gewijzigd door Bulls op 7 februari 2023 13:42]

Voor mij hetzelfde, gisteren een 2TB 980 pro binnen gekregen, had de nieuwste firmware.
Ja, dat is leuk voor je games, maar wat nu al je hem gebruikt voor storage?

Deze SSD's horen gewoon betrouwbaar te zijn, en dat zijn ze dus momenteel niet. Samsung blinkt niet echt uit in de communicatie daarvan, dus gebruikers hebben geen idee welke firmware ze nu moeten flashen.

De laatste versie schijnt verantwoordelijk te zijn voor meer readonly's, terwijl je op een lagere min of meer hetzelfde risico loopt.
Ik heb 2 maand geleden een nieuwe build gemaakt met een 980 pro 2TB en daar stond al de nieuwste firmware op.
Dit wordt in de toekomst afwachten tot er wat meer reviews uit zijn voor Samsung SSDs. Heb jarenlang gebruik gemaakt van de 700/800 series en nooit problemen mee gehad. Hoop niet dat dit een beslissing was waarin geld de hoofdrol speelde anders zou dit mn laatste Samsung SSDs zijn denk ik.
Mijn 980 Pro van 12 maanden oud heeft er ook last van. Hij zit in een laptop waarmee alleen Office 365 applicaties gebruikt worden, en inmiddels heeft deze ssd 31TB op de teller staan!! Krankzinnig.
Toch fijn dat je zoveel extra geheugen krijgt.
Ik had ook al problemen met de 860 EVO SSD. Van de 5 waren er 2 slecht. 1 Werd al na een week al maar af en toe gezien in windows, en een 2de zat na 9 maand ook met problemen. Wel beide kunnen vervangen onder garantie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee