Door Willem de Moor

Redacteur

Samsung 990 Pro-ssd Review

Een nieuwe oude generatie

18-10-2022 • 16:00

32

Singlepage-opmaak

Prestatie-index en conclusie

In onze prestatie-index voor licht gebruik is de 990 Pro snel, maar is de SN850X sneller. Ook de FireCuda 530 van Seagate is sneller, maar met een verschil van slechts één punt en ook de gewone SN850 is nipt sneller dan de 1TB-versie van de 990 Pro. In de index voor zwaar gebruik stijgt de 990 Pro echter boven alle drives uit, vrijwel uitsluitend dankzij de uitstekende prestaties in de consistencytest.

  • Prestatie-index licht gebruik (2024)
  • Prestatie-index zwaar gebruik (2024)
Prestatie-index licht gebruik (2024)
SSD Gemiddelde   in punten (hoger is beter)
Samsung 990 Pro 1TB
840
Seagate FireCuda 530 2TB
809
Samsung 990 Pro 2TB
792
WD Black SN850X 2TB
764
WD_Black SN850 1TB
753
Corsair MP600 PRO 2TB
752
Samsung 980 Pro 1TB
676
Samsung 980 Pro 2TB
676
Prestatie-index zwaar gebruik (2024)
SSD Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Samsung 990 Pro 2TB
318
Samsung 990 Pro 1TB
308
WD_Black SN850 1TB
297
Samsung 980 Pro 2TB
254
Samsung 980 Pro 1TB
240
Seagate FireCuda 530 2TB
231
Corsair MP600 PRO 2TB
223
WD Black SN850X 2TB
220

Conclusie

In ons testsysteem is vooral de 2TB-uitvoering van de 990 Pro marginaal sneller dan de even grote 980 Pro. In de index licht gebruik is de winst een dikke 13 procent, maar de 1TB-uitvoering is slechts een procentpunt of 6 sneller. In beide gevallen is het natuurlijk maar de vraag of je dat verschil gaat merken; wij zouden niet upgraden voor zo'n klein verschil in ieder geval.

De 2TB-versie is relatief sneller geworden, omdat die versie meer nand-dies aan boord heeft. Daarmee is de controller beter bezet en kan er dus meer parallelliteit bereikt worden. In dat licht zijn we ook heel benieuwd naar de prestaties van de 4TB-drive. En los van die prestaties kijken we uit naar een 4TB-uitvoering van de Pro-serie. Dat was een puntje waarmee Samsung een beetje achterliep op de concurrentie. De 4TB 990 Pro wordt Samsungs eerste NVMe-drive voor consumenten met meer dan 2TB capaciteit.

De prijzen op het moment van schrijven zitten op 180 en 330 euro - de adviesprijs voor die laatste is zelfs 360 euro - en dat is in vergelijking met de concurrentie aan de hoge kant. Zelfs de pas uitgekomen SN850X van WD is aantrekkelijker geprijsd én sneller in vrijwel alle gevallen. We raden je dan ook aan om de prijsontwikkeling van de 990 Pro in de gaten te houden en niet te vergeten met een schuin oog naar de 980 Pro te kijken. Die is regelmatig in de aanbieding en als winkels ruimte voor de nieuwe drive willen maken, zou dat zomaar vaker en voor aantrekkelijke prijzen kunnen zijn.

Reacties (32)

32
31
18
1
0
6
Wijzig sortering
Hmmm sneller, sneller en nog eens sneller.

Hoe vaak gebruik je die snelheid dan? Ik gebruik al enkele jaren een Samsung Evo 970 en die is meer dan snel genoeg.

Het enige waar je de snelheid van een SSD waarneemt is een SSD benchmark. En bij het over kopiëren van grote bestanden en bij toepassingen als video bewerking maar daar is zelfs een oude SSD snel genoeg voor.

Een SSD was ooit bedoeld als harddisk vervanger voor de C: partitie, waardoor het systeem vele malen snellere werd.

Tegenwoordig worden zelfs de snelste SSD's gebruikt voor archivering opslag van video's vakantie foto's software enzovoort.

Tja voor archivering is de oude gouden harddisk goedkoper en betrouwbaar, mits deze niet 24 uur per dag draait. Ik gebruik USB harddisks en die zijn alleen actief als ik deze nodig heb dat scheelt enorm in
de levensduur.
Ik vind het opgenomen idle vermogen wel erg hoog, ook dat van de WD Black's trouwens.
Helemaal als je het vergelijkt met de 980 Pro, die stukken minder opneemt.
Met lezen en schrijven lijkt me dat logisch met die snelheden.

Waar zou dit aan liggen (ook bij die WD's) ?

Zou er wellicht gewoon een firmware update nodig zijn ?
We checken altijd eerst voor een FW-update voor we testen, in dit geval was die er niet en de FW kwam overeen met wat Samsung communiceerde. Dat is ook de reden dat we nog extra op 2 andere systemen gemeten hebben: alle keren deed de 980 Pro idle gewoon wat we in de grafieken melden, en voor de 990 Pro meten we veel hoger verbruik. Dat sluit een slaapstand of powermanagenent voor de PCIe-link uit en sluit gekke bug met Intel of AMD uit... Zal toch FW zijn en later - hopelijk - middels update verholpen worden...
Ah oke duidelijk :)
Dat hoop ik dan inderdaad ook ;)
Hebben jullie ook nog gecheckt voor de WD_Black SN850 die ook zo'n hoog verbruik heeft? Die is ondertussen al wat ouder en de testdata dus mogelijk ook?
Als we het hebben over minder dan 1W idle, het is procentueel wel veel tov concurrenten maar absoluut valt het alleszins mee voor een snel model. Lijkt me dat een andere controller al een aardige verandering teweeg kan brengen in idle, temeer omdat de SSD natuurlijk altijd in de startblokken moet staan om wel te kunnen presteren.

Wellicht hebben sommige snelheidsfeatures dat extra idle verbruik als nadeel.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 22 juli 2024 15:49]

Voor een Desktop maakt het niet zo veel uit, maar voor een laptop kan zoiets toch aardig veel impact hebben op de accuduur.
Dat is een goed punt.

Maar dan speelt ook load power een rol. Dan zou ik toch adviseren een algeheel zuiniger model te kopen.
De 980 pro is meestal verkrijgbaar voor rond de 200 euro, Met een 33% meerprijs slaat samsung de plank absoluut mis. Een gen 5 SSD had deze prijs in ieder geval een stuk beter kunnen verantwoorden
Vergeet niet dat dit een introductieprijs is.
Een Gen5 controller heeft misschien voor dit model op de planning gestaan, maar is misschien om een of meerdere factoren toch niet haalbaar geweest.

De 980Pro was ook bij introductie rond deze prijsklasse.
Daarnaast is als de 990pro in de markt wordt gezet voor een klein prijs verschil, de voorraad 980 modellen een stoffige toekomst tegemoet gaat.

Zodra de voorraad 980 modellen grotendeels is weggewerkt en de 990 overal goed beschikbaar is, verwacht ik dat de prijs snel zal dalen.
Met mijn 980 Pro start ik op onder de 2 seconden na Bios,... Heb ik nauwelijks meer te maken met HDD bottle necks of laadtijden in heftige games,... Ik zou niet weten hoeveel sneller het voor mij nog hoeft te worden. :)
Als je de ssd wilt gebruiken om real-time data in games te streamen mag het nog wel wat sneller. En met de nieuwe consoles en zaken als direct storage kunnen Devs daar ook meer op gaan inzetten dan voorheen.
Een prima opvolger! Je gaat er niet spectaculair veel van merken met dagelijks gebruik, de prijs zal ook snel op het niveau van de 980 Pro zitten als hier de voorraad van verkocht is, verwacht ik.
Komt de 990 Pro ook in 2.5" SATA variant, of alleen NVME?
Ze overwegen nog wel de Pata variant 8)7

In alle gekkigheid bewegen we wel weer de Pata kant op. Waar eerst van parallelle communicatie naar seriële gingen. Wordt nu met de pci-e interface dit alweer parallel gedaan met 2, 4, 8 of 16 lanes (waarbij de 8 en 16 natuurlijk alleen bij de echt pci-e insteekkaarten mogelijk zijn)
De nieuwe 990 is wel een beetje een mixed bag. Lang niet altijd sneller dan de voorganger maar verbruikt wel veel meer stroom. Idle is hoop ik een bug die op te lossen is maar met belasting zal lastiger zijn.
De performance consistency is wel indrukwekkend maar in real world usage zonder hele zware belasting is de SN850X een betere keuze.
Op zich natuurlijk een nette SSD alleen PCIe 5 SSDs zouden volgens de geruchten zo vanaf november kunnen gaan verschijnen. Die zullen vast niet gelijk goedkoop zijn maar dat is de 990 ook niet.

Derhalve vraag ik me af wat de strategie van samsung is door nu de 990 te op PCIe4 te introduceren ? Gaan zij nog lang wachten met PCIe 5 terwijl de concurrentie 'de show steelt' :?

Of komen ze eerdaags ook met een 1070 oid.....
Blijft jammer dat het niet 2 bit MLC is. Eigenlijk vind ik dit geen echte pro, maar dat gold ook al voor de 980.

Gelukkig is de 970 pro nog te koop.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 juli 2024 15:49]

Gaat later leuk worden als je met een stuk of 12 van deze een ZFS raidz array kan bouwen. Neemt weinig ruimte in en is bloedsnel. Vooralsnog is 3 helaas de max op 1 moederbord wat ik langs heb zien komen.
Er zijn insteekkaarten waar je 4 NVME SSD's op kunt plaatsen en die een x16 slot gebruiken. Met drie van zulke insteekkaarten in drie x16 slots is het mogelijk.

[edit] Zo'n kaart bijvoorbeeld: ASRock Ultra Quad M.2 card

uitvoering: ASRock Ultra Quad M.2 card

[Reactie gewijzigd door rossecorp op 22 juli 2024 15:49]

Heel gaaf dit, bedankt voor de tip. Met een beetje goed moederbord kan je ze dus 4 op een rij gaan stapelen. Kan je een mooie opslagarray van bouwen :Y)
Daar heb je inderdaad een workstation-klasse CPU voor nodig. Of prosumer zoals threadripper. Die barsten van de PCIe lanes. Consumenten CPU's niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.