Door Hayte Hugo

Redacteur

Autosnelladers worden duurder

Is dat een probleem?

21-12-2021 • 06:00

133

Multipage-opmaak

Inleiding

In dit artikel kijken we naar de gestegen prijzen bij de snelladers van Fastned en Shell Recharge, welke oorzaken daar aan ten grondslag liggen, welk effect de gestegen snellaadprijs kan hebben op de markt en hoe factoren als de accucapaciteit van EV's en de behoefte aan snelladen daar een rol in spelen.

Waar het milieu voor veel automobilisten een belangrijke reden is om voor een elektrische auto te gaan, kan een Excel-bestand voor veel rijders ook een belangrijke functie hebben. Daarin zetten aanstaande autokopers alle belangrijke geldzaken naast elkaar om zo de financiële voor- en nadelen te kunnen vergelijken. De aanschafprijs, leaseprijzen of bijtelling bijvoorbeeld, maar ook meer 'dagelijkse' prijzen, zoals voor tanken. Benzine- en dieselauto-eigenaren weten dat die prijzen sterk kunnen fluctueren, maar voor snellaadpalen gelden vaak vaste tarieven. Vaste tarieven, die in de afgelopen tijd bij sommige Nederlandse aanbieders toch zijn gaan stijgen.

Fastned was medio november het eerste bedrijf dat de tarieven dit jaar verhoogde, met 10 eurocent per kWh tot 69 eurocent per kWh. Dit tarief betaal je alleen zonder abonnement. Heb je een Gold-abonnement van 12 euro per maand, dan betaal je sinds november 45 eurocent per kWh. Dit is eveneens 10 eurocent meer dan voorheen. Het was voor Fastned voor het eerst in tien jaar dat de tarieven werden verhoogd.

Fastned

Enkele weken later was Shell aan de beurt. De snelladers van dit bedrijf op Shell-tankstations hadden een tarief van 35 cent per kWh, maar dit is tot 59 cent per kWh gestegen. Opmerking hierbij is dat Shell voorheen sprak over een 'actietarief', dat het bedrijf een ruim jaar gebruikte. Shell had nooit gezegd wat het reguliere tarief zou worden. Het nieuwe tarief ligt iets hoger dan dat van de nu grootste, goedkope laadpaalaanbieders in Nederland.

Alleen Fastned, de grootste aanbieder van snellaadpalen in Nederland, heeft een concrete reden gegeven voor het laten stijgen van de snellaadprijzen: de gestegen energietarieven. Hoewel Fastned energiecontracten afsluit voor hernieuwbare energie, blijft de groothandelsprijs van elektriciteit 'nog altijd sterk gekoppeld aan de gasprijzen', zegt het bedrijf. Die groothandelsprijs wordt door de markt als geheel bepaald en gascentrales leveren nog steeds veel energie aan de markt. Die gasprijs is weer zo hoog omdat onder meer de Nederlandse gasproductie is teruggeschroefd, omdat de gasvraag in Azië is gestegen en omdat er minder gas uit Rusland komt. Grote vraag is of deze hogere tarieven blijven, of dat ze straks weer gaan dalen als de energiemarkt dat toestaat.

Laadpassen

Een belangrijke nuance is dat we voor dit artikel kijken naar de tarieven die de snellaadaanbieders zelf hanteren. Dat hoeft niet per se de prijs te zijn die je als klant betaalt. Er bestaan namelijk ook laadpassen, waarmee je bij laadpaalaanbieders kunt laden. Deze passen kunnen van laadpaalaanbieders zelf zijn of van externe partijen, zoals Coolblue en de ANWB. Bij deze passen kan het voorkomen dat je bij snellaadpalen een aangepast tarief betaalt dat hoger of lager kan liggen dan het tarief van de aanbieder van de snellaadpaal. Met de Coolblue-pas betaal je bijvoorbeeld 79 eurocent per kWh bij snelladers, 10 cent meer dan je bij Fastned zelf zou betalen. Bij de ANWB betaal je weer altijd het tarief van de snellaadpaalaanbieder.

Wat gaat de snellaadprijs doen?

De energiemarkt voor bedrijven, en dus laadpalen, verschilt in de praktijk weinig van die voor consumenten. Snellaadpaalaanbieders sluiten contracten af met elektriciteitsleveranciers en kiezen daarbij of ze vaste of variabele tarieven willen. Als ze voor vast kiezen, bespreken ze ook hoe lang die contracten dan vast moet zijn. Dat is volgens Maarten Steinbuch, hoogleraar systems and control bij de Technische Universiteit Eindhoven, de reden dat niet alle laadpaalaanbieders nu de prijzen omhoog móeten gooien, ook al zijn de energieprijzen op de handelsmarkt gestegen. Niet iedereen betaalt immers dezelfde prijs.

Maarten Steinbuch TUe
Maarten Steinbuch, TUe

Als een laadpaalaanbieder wel voor langere tijd vaste energiecontracten heeft afgesloten, kan Steinbuch zich indenken dat die zich alsnog genoodzaakt ziet om de prijzen te verhogen. "Stel dat je nu extra laadpalen plaatst, dan kan ik me voorstellen dat je voor die nieuwe laadpalen nieuwe contracten moet afsluiten. En als je nu een nieuw contract afsluit, krijg je natuurlijk met de hogere tarieven te maken. Om dat weer te compenseren, moeten de tarieven omhoog."

Of het plaatsen van extra laadpalen met daarbij nieuwe energiecontracten daadwerkelijk voor laadpaalaanbieders de reden was om de prijzen te verhogen, is niet duidelijk. Tweakers heeft voor dit artikel onder meer Fastned en Shell Recharge om nadere uitleg gevraagd, maar zij konden niet voor publicatie reageren. Allego reageerde wel; woordvoerder Arne Richters bevestigt dat het in de sector gangbaar is om energiecontracten af te sluiten voor korte of juist langere termijnen. Binnen deze contracten kunnen ook bepaalde energiebandbreedten worden afgesproken, waarin wordt besproken hoeveel energie een laadpaalaanbieder kan gebruiken voor een bepaald bedrag. Blijkt een laadpaal boven verwachting succesvol te zijn, dan kan dit een laadpaalaanbieder dus veel meer kosten dan begroot.

Fastned en Shell samen een derde van de markt

Het feit dat de laadpaalaanbieders met vaste contracten kunnen werken, verklaart ook meteen waarom ze lang niet allemaal daadwerkelijk de prijzen moesten verhogen. Vooralsnog rekenen alleen Fastned en Shell Recharge hogere tarieven sinds de gasprijs is gestegen. Deze twee hebben respectievelijk 23 en 11 procent van de snellaadstations in handen. Andere grote spelers zijn Allego, met ongeveer 19 procent marktaandeel en Vattenfall met 16 procent. Deze cijfers zijn afkomstig van Maarten Hachmang, medeoprichter van Laadpastop10.nl.

Laatstgenoemde, eveneens energieleverancier, zegt tegen Tweakers de snellaadtarieven niet te hebben verhoogd om het netwerk 'zo toegankelijk mogelijk' te houden. Ook dit bedrijf bevestigt dat het de energie-inkooptarieven voor een bepaalde prijs en tijd vastlegt. Daardoor is het niet nodig om de tarieven dagelijks of wekelijks aan te passen en kan het bedrijf met vaste tarieven werken, net als de meeste andere snellaadaanbieders.

Allego

Variabele prijzen per laadpaal en moment

Dat de prijzen bij snellaadpalen door de stijgende energieprijzen in de toekomst bij meer laadpaalaanbieders weer omhoog zullen gaan, is dus niet uit te sluiten. Richters zegt echter dat er binnen de branche ook op andere manieren naar die prijs wordt gekeken. "Als je het hebt over snellaadstations, dan zijn die lastiger te plaatsen dan reguliere, langzamere laadpunten. Snelladers vereisen immers meer vermogen en hebben daarom een sterkere infrastructuur nodig, met hogere kosten tot gevolg. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe sneller de paal laadt, hoe duurder het is om hem aan te leggen." Het is volgens Richters dan ook opvallend dat bij aanbieders 50kW-, 150kW- en 350kW-laders hetzelfde kunnen kosten voor de consument, terwijl ze niet hetzelfde kosten voor de laadpaalaanbieder. Allego wil daarom 'heel binnenkort' verschillende prijzen hanteren op basis van het maximale vermogen van de snellader.

Snelladers kunnen, net als reguliere laadpalen, ook op andere manieren te maken krijgen met variabele prijzen. Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk dreigt vast te lopen, waarschuwde onlangs Alliander. Richters zegt dat binnen de laadpaalsector wordt gekeken naar de rol die zij daarin kunnen spelen. "Zo kun je denken aan snellaadtarieven die buiten de piek lager zijn, zodat bestuurders worden gestimuleerd om dan op te laden, of door de snelheid tijdens de piek terug te brengen. Dan moet je echter zowel consument als laadpaalaanbieder op de een of andere manier kunnen compenseren. Hierover lopen nu gesprekken met overheden en netwerkbeheerders."

Ook als we variabele snellaadtarieven krijgen door slim laden, blijft de prijs gekoppeld aan de marktprijs voor elektriciteit. En die prijs blijft voorlopig gekoppeld aan de gasprijs, zegt Steinbuch. De hoogleraar verwacht echter niet dat dit in de komende winter weer problemen zal opleveren. "Ik verwacht dat deze zomer de NAM's van de wereld ervoor zorgen dat de gasvoorraden in Nederland weer op peil komen, zodat we weer een betere buffer hebben. Dat lijkt me gezond boerenverstand."

Naarmate het aandeel zonne- en windenergie groeit, zal de invloed van de gasprijs dalen, verwacht Steinbuch. Net als Richters denkt Steinbuch echter dat de elektriciteitsprijs dan op de dag zelf sterker zal fluctueren, omdat er 's avonds bijvoorbeeld minder elektriciteitsaanbod is. Steinbuch, Van Biezen en Richters zijn het er dan ook over eens dat de snellaadprijs in de toekomst afhankelijk van het tijdstip zou kunnen fluctueren, net als de elektriciteitsprijs zal doen.

Wat betekent het voor EV-rijders?

De toekomst van de snellaadprijs is dus lastig te voorspellen, maar in hoeverre is dat echt een probleem waarmee alle EV'ers te maken krijgen? Natuurlijk gaat de bestuurder die dagelijks veel kilometers maakt en daarom iedere dag bij de snellaadpaal staat, het in zijn portemonnee merken. In de praktijk blijkt echter dat het gebruik van die snellaadpaal op dit moment eigenlijk wel meevalt.

Aan de ene kant zegt 69 procent van alle elektrische-autobestuurders volgens het Nationaal Laadonderzoek, een onderzoek dat afgelopen juli door Vereniging Elektrische Rijders, RVO en ElaadNL werd gepresenteerd, weleens een snellader te gebruiken. Dat klinkt als veel van de 1697 respondenten, maar dat ze er weleens gebruik van maken betekent nog niet dat ze dat vaak doen. Dit blijkt ook uit de laadmix, ofwel hoeveel kilometer er met elke laadmogelijkheid geladen is.

Dezelfde respondenten zeggen namelijk dat van alle kilometers die ze hebben geladen, 8 procent van de energie van een snellader komt. Een jaar eerder, dus medio 2020, was dit nog 11 procent. Door het coronavirus rijden mensen minder, wat ook invloed heeft op de laadmix. Maarten van Biezen, verantwoordelijk voor de public affairs van de VER, zegt dat het aandeel snelladers ook voor corona niet zo hoog was. De eigen laadpaal thuis en openbare laadpalen in de buurt van woningen waren in 2021 goed voor respectievelijk 51 en 16 procent van alle geladen kilometers.

Bij dit onderzoek moet wel worden opgemerkt dat 65 procent van de respondenten thuis een laadpaal heeft. Het resterende deel van 35 procent heeft die dus niet en kán die soms ook niet hebben. Vooral voor deze laatste categorie kunnen snelladers belangrijk zijn. Je bent immers volledig aangewezen op openbare laadpalen in de omgeving; als deze bezet zijn, kun je een probleem hebben. Dit is ook terug te zien in de cijfers van het Nationaal Laadonderzoek. Waar bestuurders met een eigen laadpaal 'slechts' 7 procent van alle kilometers bij een snellaadpaal tanken, ligt dit aandeel bij bestuurders zonder eigen laadpaal op 10 procent.

Twee vijfde rijdt nooit meer dan de actieradius toestaat

Dat het aandeel van snelladers voor alle bestuurders klein is, is duidelijk. Dat is ook terug te zien in de manier waarop elektrische auto's worden gebruikt. Volgens het onderzoek rijdt 32 procent één keer per maand meer op een dag dan de actieradius met een volle accu toestaat. 13 procent doet dit twee keer per maand, 15 procent rijdt vaker dan twee keer per maand meer dan de actieradius. Twee vijfde van de gevraagde EV'ers rijdt dus minder dan een keer per maand meer dan de actieradius.

Natuurlijk kun je nog steeds een snellader gebruiken als je niet meer rijdt dan je actieradius, als je bijvoorbeeld nooit openbare laders gebruikt. Het gros van de autobestuurders laadt echter liever thuis, op kantoor of bij een tragere, openbare laadpaal, zo kan uit het onderzoek worden geconcludeerd. Steinbuch en Van Biezen zeggen dan ook allebei dat voornamelijk mensen die met vakantie gaan of echt veel rijden op een dag, gebruikmaken van snelladers en dus door de prijsverhogingen getroffen kunnen zijn. Van Biezen: "Ik ken niemand die een elektrische auto rijdt en dan alleen snellaadt."

De verschillende laadprijzen bij een lege EV

Tot nu toe hebben we het over de gestegen laadprijzen gehad, maar hebben we nog niet laten zien wat de verschillen tussen de aanbieders zijn. Als voorbeeld pakken we de Kia e-Niro, volgens VWE Automotive in de eerste negen maanden van 2021 de populairste EV. Hij heeft een accucapaciteit van 64kWh en een WLTP-actieradius van 455 kilometer. In onderstaande tabel zetten we zes snellaadpaalaanbieders op een rij en berekenen we hoeveel het kost om een e-Niro volledig op te laden.

Naam Marktaandeel volgens Laadpastop10 Prijs per kWh Volle e-Niro-accu.
Fastned 23 procent 0,69 euro 44,16 euro
Allego 19 procent 0,69 euro 44,16 euro
Vattenfall 16 procent 0,5566 euro 35,62 euro
Shell 11 procent 0,59 euro 37,76 euro
Ionity 2 procent 0,79 euro 50,56 euro

Meteen de eerste kanttekening: de situatie waarin iemand een elektrische auto helemaal leegrijdt en weer helemaal oplaadt, komt waarschijnlijk zelden voor. Deels omdat die laatste tientallen procenten naar verhouding lang duren om op te laden, deels ook omdat het risicovol kan zijn om de accu helemaal leeg te rijden. Niemand wil immers met een lege accu langs de kant van de weg staan. Daarnaast kun je dankzij abonnementen en laadpassen met andere tarieven te maken hebben.

Kia e-Niro
Kia e-Niro

Het kan echter wel helpen om inzicht te krijgen in de verschillen tussen de snellaadpaalaanbieders. De vraag is of een bestuurder bij deze verschillen naar een andere laadpaalaanbieder gaat. Met de keuze tussen Shell en Vattenfall zal het antwoord waarschijnlijk 'nee' zijn, maar bij de keuze tussen Ionity en Vattenfall kan die 15 euro wel een rol spelen.

Conclusie

Dat de prijs geen heel grote rol speelt bij de keuze voor een snellaadpaal, is terug te zien in het Nationaal Laadonderzoek. De kosten van het laden spelen volgens dit onderzoek voor maar 3 procent een rol bij snellaadpaalgebruikers. De nabijheid, ofwel locatie, speelt voor meer dan de helft een rol. Wat wel opvalt, is dat de exploitant voor 21 procent een rol speelt. Het is niet duidelijk waarom; misschien is dat vanwege afgesloten abonnementen, waardoor bestuurders alleen bij die aanbieder willen laden, of doordat klanten bij laadnetwerken als Tesla's Supercharger of Ionity betere prijzen kunnen krijgen vanwege banden met de fabrikant. Daardoor speelt de prijs dan alsnog een rol bij de keuze van bestuurders, maar de rol van de locatie blijft groter.

Een ander vraagstuk is welke rol Tesla zou kunnen spelen op de markt voor snelladers. Dit bedrijf hebben we nog weinig genoemd, omdat het overgrote deel van zijn Supercharger-netwerk alleen voor Tesla's te gebruiken is. Hier kan echter verandering in komen. Op dit moment heeft Tesla in Nederland tien snellaadstations opengesteld voor niet-Tesla-auto's. Het bedrijf hanteert voor niet-Tesla's variabele laadtarieven; per locatie kan het 57 tot 62 cent per kWh kosten. Ook dit netwerk kent een abonnementsvorm, van 13 euro per maand. Hiermee daalt het tarief tot 24 tot 29 cent per kWh. Mocht dit netwerk inderdaad op grote schaal beschikbaar komen voor niet-Tesla's, dan zou het voor velen een aanvullende, aantrekkelijke optie kunnen zijn, wat weer gevolgen kan hebben voor de tarieven van concurrenten.

Een Tesla aan het Supercharger-netwerk
Een Tesla Model Y aan het Supercharger-netwerk

Daarnaast is het niet voor het eerst dat een snellaadaanbieder de Nederlandse tarieven verhoogt; sinds januari vorig jaar betalen Ionity-gebruikers zonder abonnement ook meer dan voorheen. Voor 2020 was er een vast laadtarief van 8 euro per laadbeurt, dat is vervangen door 79 eurocent per kWh. Ionity gaf toen geen duidelijke reden voor de prijsstijging, alleen dat het bedrijf hiermee een 'rendabel en transparant' tarief heeft.

De markt voor snellaadpalen staat dus allesbehalve stil. Nu stijgen de tarieven door de gasprijzen, die nog niet als stabiel te omschrijven zijn. Straks kan drukte op het energienet of schaarste van duurzame energie juist leiden tot wisselende prijzen. En de vraag naar snellaadpalen zou in de toekomst zomaar kunnen toenemen als meer mensen zonder eigen oprit een elektrische auto aanschaffen, als snelladen nóg sneller wordt en als mensen meer rijden met hun EV. Vooralsnog is de impact van hogere snellaadprijzen dus nog gering, zowel op de portemonnee als op de acceptatie van EV's, afgaande op het Laadonderzoek. Die invloed zou in de komende jaren echter kunnen stijgen naarmate accu's groter worden, meer mensen snelladers moeten gebruiken en de prijs meer verandert dan hij nu doet.

Lees meer

Reacties (133)

133
133
68
10
0
60
Wijzig sortering
Je kan sowieso je vraagtekens stellen bij het bestaansrecht van Fastned. De enige reden waarom je daar wilt tanken, is als je accu leeg dreigt te raken. Maar het reguliere opladen doe je op werk en thuis. Dus met name de leaserijders en het vakantieverkeer zal gebruik maken van deze diensten, maar op de totale autovloot in Nederland is dat peanuts. Als je thuis je auto vol kon gooien met benzine of diesel, dan zouden al die tankstations geen bestaansrecht hebben.

Kijk eens naar de winst en verliesrekening van Fastned, dat is echt bedroevend laag. Alle financiële ratios gaan compleet door het dak (in negatieve zin). Het enige waar ze steeds mee schermen is de enorme toename van de omzet, maar die is in absolute termen bedroevend laag. Terwijl de schuld in dezelfde mate toeneemt. En die is in absolute termen erg hoog. In 2022 en 2023 zal een groot gedeelte van de schuld terug betaald moeten worden, ik ben benieuwd hoe ze dit gaan doen.

Het enige wat het bedrijf nu redt, is de hype rondom groene aandelen, waardoor ze een flinke aandelenemissie met veel agio kunnen uitvoeren. Maar qua verdienmodel slaat het de plank mis.

Mijn verwachting is dat een partij zoals Shell dit bedrijf overneemt zodra Fastned in de problemen komt. Ik verwacht dat dit binnen 2 jaar gebeurt.
Daarbij heeft Fastned een redelijk eendimensionaal business model als het mij vraagt. Bij een tank station kun je veelal nog eten en drinken aanschaffen en zijn de moderne soms zelfs uitgerust met een Starbucks of AH To Go. Het wordt daarmee een soort one-stop-shop voor je ontbijt en / of lunch als je onderweg bent. Vroeger verkochten ze geloof ik ook veel tabak en in Duitsland zelfs alcohol, als een soort mini drive-in supermarkt.

Fastned verdient haar geld louter met (snel) opladen, waarbij de afhankelijkheid van externe marktfactoren in mijn ogen groot is. Meer laadpalen in gemeenten / bij mensen thuis verlaagt hun marktpotentie, alsmede technologische ontwikkelingen in accu capaciteit en momenteel zelfs de beperkte reisbewegingen door lockdowns en misschien zelfs op lange termijn via "het nieuwe werken".

De enige markt die overblijft is inderdaad zoals meerdere mensen hier aangeven de "doortocht" mensen. Dat is niet structureel genoeg om een heel netwerk op te bouwen en je mag gaan concurreren met de Shells, Totals etc. die al een Europees dekkend netwerk hebben - ergo: succes. Ik snap niet dat mensen voor de lange termijn investeren in Fastned inderdaad.
Fastned verdient haar geld louter met (snel) opladen
En dat komt dan weer door gelobby van de fossiele industrie: onder het VVD-beleid van het laatste decennium werd, door corrupte bullshit lobby van Shell, JARENLANG tegengehouden dat FastNed ook maar een toilet kon bouwen op zijn locaties: https://www.nu.nl/economi...-zijn-oplaadstations.html De vergunning werden systematish geweigerd.

Dat is eerder dit jaar door de rechter (eindelijk) van tafel geveegd.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:13]

Dat zal ongetwijfeld kloppen, maar als afnemer heb ik weinig hiermee te maken. Het is er niet, punt. Wel belachelijke situatie zo op het eerste gezicht inderdaad. Ik ken het dossier onvoldoende.
Zeker, maar als de kritiek is "FastNed heeft een 1-dimensionaal bussinessmodel, dat is dom, ze verdienen hun geld enkel met het opladen" dan vind ik het zeker relevant om erbij te vermelden dat dat niet de keuze van Fastned is, maar van het overheidsbeleid dat jarenlang gevoerd is waarbij er bewust werd gekozen om laadstations niet toe te staan om andere inkomstenbronnen uit te bouwen. FastNed zelf heeft er lang voor gestreden om net wel te mogen diversifiëren, en slechts eerder dit jaar hebben ze die strijd gewonnen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:13]

Dom wil ik niet zeggen, maar onverstandig. En ook geen kritiek, eerder een waarneming. Of ze er nou wat aan konden doen of niet. Ik ben het volledig met je eens dat het fijn is voor hun business model dat dit nu ruimer mogelijk wordt.
Als fastned dezelfde belachelijke bedragen moest betalen voor de grond dan mochten ze dat vast wel.

Benzine stations moeten via veilingen verschrikkelijke bedragen neertellen en dan komt Fastned er even naastzitten voor een prikkie en die mag ook vrolijk dezelfde diensten aanbieden.

Maar het is natuurlijk anno 2021 leuker om het te gooien op corrupte politici en lobbyisten dan heb je wat meer anschluss met de andere wappies.
Leuk dat jij er nu met 0 bronnen bij kom dragen dat ik een domme wappie ben, punt is dat de rechter, iemand met meer verstand van de wet en van de specifieke situatie dan wij, besloten heeft dat er geen reden is FastNed geen verginning te geven.

Maar het is natuurlijk anno internet leuker om het te gooien op "je bent een domme populist" dan heb je meer anschluss met je andere 'ik ben oh zo slim' internet experts ;)

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:13]

Die rechter heeft bepaald dat het door lobbyisten en corrupte politici kwam of was dat gedeelte verzonnen door de complottheorie wappies?

Vreemde rechters hebben we hier soms.
Hij heeft bepaald dat het beleid om te zeggen "snellaadpunten mogen geen extra diensten aanbieden, dat privilege is exclusief voor tankstations" onwettig was.

Dus ok, je hebt gelijk: ik kan niet met zekerheid zeggen dat de beleidsmakers corrupt waren door fossiele lobby, ik kan enkel met zekerheid zeggen dat ze iets deden dat gevoelsmatig vreemd is, dat het illegaal was, en dat het in de praktijk enkel in het voordeel was van tankstations.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:13]

En voor de mensen die thuis en op het werk niet kunnen laden ? Je zit in een bevoorrechte situatie waar een groot deel van de Nederlanders niet in zit.
Thuis laden wordt in de toekomst alleen voor de mensen die een oprit hebben, steeds meer gemeentes verbieden laadkabels over de stoep ( en dat is maar goed ook ).
We hebben 80.000 publieke laadpalen in Nederland op dit moment en dat aandeel neemt gestaag toe met de adoptie van de elektrische auto. Ook worden steeds meer bedrijfslocaties zoals parkeergarages voorzien van veel laadpunten merk ik meer en meer. De aanwezigheid van de infrastructuur bepaalt mede de snelheid van adoptie en zal een soort netwerkeffect zijn denk ik. Als in: geen laadpaal beschikbaar bij mijn huis, dan neem ik ook minder snel een elektrische auto.

[Reactie gewijzigd door N1ckk op 22 juli 2024 14:13]

Dat zijn parkeerplaatsen waar de leaserijder komen, kijk eens wat breder ). In mijn beurt en daar wonen zo'n ~50 duizend man zijn ~10 publieke palen ( in Eindhoven ). Ik snap echt niet dat mensen met oog kleppen op hier zo naar kijken. Mensen die in een grote flat wonen zijn allemaal aangewezen op openbare laadpalen. En de gemiddelde elektrisch rijder parkeert zijn auto op die plekken zonder rekening te houden met de rest. Dat betekent dat er net zo veel laadpalen moeten komen als dat er auto's zijn. Dat gaat nooit gebeuren.
Je hebt ook nog een kleine 15 jaar om al die laadpalen neer te zetten. Ik zie het wel gebeuren.

Auto’s zijn nieuw sowieso niet bereikbaar voor Jan Modaal. Dat is voor EV’s niet anders.

Ik vind wel dat je EV ook moet promoten voor de mensen met de kleinere portemonnee door wat eisen te stellen aan die laadpaal tarieven, zeker bij die voor de deur. Tijd voor de nodige wetgeving denk ik.

Waar ik verder wel moeite mee heb is dat bij elk nieuwbouw project met ‘betaalbarel woningen steeds minder parkeerplaatsen gereserveerd worden. Je creëert zo je eigen congesties. Ik denk dat ze voorsorteren op de deelauto/automatische taxi, maar dat gaat echt nog wel een flinke poos duren.
Ja zoals ik zei: netwerkeffect. Vraag en aanbod zullen elkaar nog moeten vinden in sommige gebieden, die je bijna gelijk kan stellen aan type autovraag (elektrisch / niet elektrisch). Een particulier zal niet snel een elektrische auto kopen, want te duur.

Hoezo 1 op 1 met de auto's? Alsof je iedere dag ook bij een tankstation komt. Ik snap wat je zegt, maar ik denk dat er best prima geschaald kan worden. Met een knipoog: mensen in een flat hebben ook geen auto nodig, want flats staan in stedelijk gebied en daar zijn voldoende alternatieve mobiliteitsvormen zoals de (elektrische) fiets en de metro.

[Reactie gewijzigd door N1ckk op 22 juli 2024 14:13]

Laadkabel over de stoep kan prima, zolang je het maar goed wegwerkt, zodat mensen er niet over struikelen / hinder aan ondervinden.
https://www.evservice.eu/...12_15_21_59_Greenshot.png
Maar het reguliere opladen doe je op werk en thuis. Dus met name de leaserijders en het vakantieverkeer zal gebruik maken van deze diensten, maar op de totale autovloot in Nederland is dat peanuts
Ik rij elektrisch (lease) maar "mag" van mijn werkgever in principe niet snelladen tenzij het écht niet anders kan. Dus of op kantoor of thuis. Denk dat er meer werkgevers zijn die een soortgelijke policy hanteren.
Ik heb ook een elektrische lease, maar moet zeggen dat ik persooonlijk die regel bijzonder vind. Bijna bizar.

Voor ons is de regel dat je een thuislaadpunt mee-leased, en er dus vanuit wordt gegaan dat je die gebruikt. De regel dat je niet benzine/diesel mag tanken langs de snelweg ken ik, snap ik ook wel. het verschil met 5 minuten omrijden en een goedkoper tankstation vinden is groot.
Maar wanneer je gaat kijken naar snelladen en laden zit er een groot verschil tussen 70kwh en 11kwh laden als je ergens moet zijn.
Bij ons is een thuislaadpunt ook een regel, daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van. En ik heb "verplicht" tussen aanhalingstekens gezet omdat zoals bijv. in jouw voorbeeld het natuurlijk wel kan/mag. Als je ergens moet zijn en je moet laden, moet je laden. Ze stellen alleen dat je dat zo goed als mogelijk moet vermijden.
Oke, duidelijk! Ik snap de regel aan de ene kant wel, alleen vraag me af of die is gemaakt door iemand die elektrisch rijdt.
Denk dat het ook levende regels zijn, het is nog allemaal relatief nieuw natuurlijk en de prijzen fluctueren. Moet zeggen dat ik m'n auto nu 3 maanden heb en nog geen enkele keer heb hoeven snelladen (rij 160KM op een dag gemiddeld). Maar op vakanties en wat langere (verdere) tripjes ontkom je er niet aan :)
Maar dat is toch ook redelijk normaal?

Ik snap dat ze zeggen “liever niet”, maar dat zou sowieso al wel een beetje de standaard moeten zijn aangezien snelladen ook maar tot zoveel duizend kilometer echt snel is.

Een Model S en X gaat tot 90K kilometer met 150kW, maar daarna gaat het naar beneden. Veel snelladen is op de lang termijn ook slechter voor je accu en kost uiteindelijk meer tijd.

Snelladen doe je sws toch al als het niet anders kan?
Ik zou je werkgever er dan maar eens even op gaan wijzen dat met de tariefswijzigingen het straks voordeliger is om een snellader te pakken. Ik betaal straks thuis 34ct per kWh terwijl een supercharger 27ct is. Kan dus beter daarheen rijden om te laden. Op 70kWh scheelt dat toch al gauw €3,50-4.
Ik zit de komende drie jaar op 23ct per kWh, dus die vlieger gaat alleen op voor mensen met een variabel contract of recent afgesloten.
Tjsa dan heb je mazzel ja. Ik ben helaas te laat geweest met afsluiten.
Ik zou je werkgever er dan maar eens even op gaan wijzen dat met de tariefswijzigingen het straks voordeliger is om een snellader te pakken. Ik betaal straks thuis 34ct per kWh terwijl een supercharger 27ct is. Kan dus beter daarheen rijden om te laden. Op 70kWh scheelt dat toch al gauw €3,50-4.
Denk je dat de tarieven bij die palen niet mee stijgen? Ik blijf overigens gewoon rond de 20 cent betalen bij vattenfall volgens mij, al maakt het niet zoveel uit in mijn geval.
Interessant, maar met de ouderwetse benzine heb je toch ook gewoon dat een tankstation aan de A28 twintig cent duurder is dan een onbemand station op een industrieterrein?
En daarom wordt er in ons geval ook gevraagd niet langs snelwegen te tanken, met dezelfde motivatie. Als uitzondering prima, maar het moet niet de regel worden.
Waarom zou met name een lease rijder gebruik maken van een snellader? Vakantiegangers en mensen die veel kilometers rijden per dag (of bij uitzondering), dat zijn de voornaamste klanten van een snellader.
Omdat de leaserijder i) relatief meer kilometers maakt, ii) vaak een tankpas krijgt en niet de extra kosten hoeft te betalen en iii) ander rijgedrag heeft (vaak van klant naar klant zonder de mogelijkheid om tussentijds bij te laden).
Ook die leaserijders kunnen veelal op locatie laden. Ga je naar een klant - kans op een laadpaal daar.
Dat is waar, maar dan moet die wel 1) beschikbaar zijn en 2) snel genoeg laden om je terugweg te garanderen. Afhankelijk uiteraard van route, auto / accu, state of charge.
Ligt er ook aan hoe lang je bij die klant bent. Als dat meer dan een uur of vier is dan is het wel interessant. Anders is het vaak nog steeds relatief traag.
De lease rijder krijgt het vergoed, ook als hij thuis aan het opladen is. Aangezien ik zonnepanelen heb en piek en dal tarief krijg je als rijder en paar cent per kw meer vergoed dan wat het je kost.

Voor mij is het in ieder geval geen reden om maar te gaan snelladen omdat ik een lease auto rijdt. De kans is vele malen groter dat leaserijders bij klanten geen laden met normale laders. Alleen leaserijders die meer dan 250km moeten rijden (en dat zijn er echt niet zo veel hoor) zullen snelladen, maar dat is uit noodzaak, niet omdat je een leaseauto hebt.

Dat nu procentueel gezien veel leaserijders gebruik maken van snelladers is een feit, maar dat komt omdat veel EVs nu door leaserijders worden gereden
Ik rijd een gekochte electrische auto met wat kleine accu. Voor langere ritjes (180+km) heb ik onderweg altijd een snellader nodig. Ik heb daarbij een zeer sterke voorkeur voor FastNed, omdat hun infrastructuur goed en betrouwbaar is en ze (bijna) overal aanwezig zijn langs de snelweg. Dat is wat mij betreft hun bestaansrecht. Het werkt gewoon goed, en dat ze dan iets duurder zijn dan Shell maakt me weinig uit.

FastNed krijgt van mij een +2 :)
En voor sommige zelfs een streepje voor op Tesla omdat je die niet op snelwegparkings vindt maar dus altijd net wat meer tijd verliest omdat je de snelweg moet verlaten. Hoewel dat ook weer voordelen kan hebben voor andere gebruikers.
Probleem met fastned locaties is vaak dan weer dat er meestal slechts 2 tot 4 laders beschikbaar zijn en dat die variëren van 50kW tot 150 en af en toe kun je meer krijgen als je auto dat toelaat.

Bij tesla heb je er vaak minimaal een stuk of tien die of 150 of 250 kW zijn en zowat de helft goedkoper.
Nog een nadeel van Tesla, de kabel is zo kort dat ik maar 4cm van de paal moet parkeren om net erbij te kunnen. Gezien de lage prijzen is het wel waard, wat wel jammer is dat je geen maandfactuur hebt.
Nu moet ik alle bonnetjes 1 per 1 indienen.
Ja voor niet Tesla wagens, maar dat is maar een beperkte groep palen die nu in de testgroep zit (bij lang na niet iedere locatie).

Bij mij is het precies andersom. Superchargers heb ik geen omkijken naar. Geen gedoe met pasjes of apps, gewoon inprikken, maandelijks gefactureerd en significant goedkoper dan de rest.
Hetzelfde verhaal als de tankstations rond de snelwegen - alleen als je op doorreis bent. Anders tank je gewoon bij je lokale tankstation, want die zijn een stuk goedkoper.
Ik wacht nog steeds op het moment dat een Leaseplan (voorbeeld!) een raamovereenkomst sluit met Fastned/Shell/Vattenfal en daar gewoon hele scherpe tarieven afdwingt omdat ze met een ontzettende bulk aan afname komen.

Dat had ik eigenlijk twee jaar geleden al wel verwacht, maar goed, het gaat vanzelf een keer komen denk ik.
Is voor jou als zakelijke rijder toch niet interessant. Zelfde als met tanken langs de snelweg.
Als een partij als Leaseplan dat afdwingt en daarmee de prijzen flink weet te verlagen kan dat zeker wel interessant zijn.
Tuurlijk wel. Als ze daarmee op het voorschot alleen al een paar euro eraf kunnen halen scheelt gewoon weer in de kosten.
Je kan sowieso je vraagtekens stellen bij het bestaansrecht van Fastned. De enige reden waarom je daar wilt tanken, is als je accu leeg dreigt te raken. Als je thuis je auto vol kon gooien met benzine of diesel, dan zouden al die tankstations geen bestaansrecht hebben.
Wanneer je auto maar 200 km zou kunnen rijden op benzine dan is onderweg tanken wel handig. Zo ook voor electrische auto's met weinig actieradius zoals ze nu zijn, de meeste dan. Gaat het actiradius omhoog, dan zal er steeds minder behoefte zijn.
Je ziet juist dat veel FastNed stations naast grote Shell stations staan. Ik zie Shell niet zo snel deze partij overnemen. Ze hebben zelf al een flink groeiend netwerk van laadpalen op hun bestaande stations. Wellicht is het een goede prooi voor een grote buitenlandse partij zonder snelwegnetwerk. Een Dong energy bijvoorbeeld, een geïntegreerde speler in de elektriciteitsmarkt.

FastNed is anders inderdaad ten dode opgeschreven. Hun kosten zullen niet veel verder gaan dalen, en ik verwacht juist ook dat hun inkomsten zullen gaan dalen als de concurrentie verder toeneemt.
Ik hoop het eigenlijk niet.
Ik zie FastNed als de tankstations langs de snelweg. Daar ga je alleen heen als het moet omdat het duur is.
Maar het is belangrijk dat ze er zijn. Ik heb expres een abonnement bij FastNed gepakt i.p.v. bij shell omdat ik het FastNed meer gun. En omdat hun dekking beter is :)

Echter zie ik steeds vaker als ik eens moet laden, als veelrijder, dat minimaal de helft van de palen bezet zijn. En soms alle 4 de palen.
Vooral die langs de A15, bij knooppunt Deil lijkt heel populair :)

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 14:13]

Wel grappig dat dit hele Plus stuk gaat over laden met EV's en dat Tesla met hun Supercharge netwerk en een aanzienlijk marktaandeel, helemaal niet in de vergelijking genoemd worden, alleen in de conclusie.

Ik laadde regulier vooral thuis voor 23 eurocent (60%) en de rest bij de Superchargers voor 24 eurocent, dat is toch nog steeds aanzienlijk lager dan wat Vattenfall vraagt. Dat had in dit artikel mijn inziens wel meegenomen moeten worden aangezien het zeker relevant is om een totaalbeeld te scheppen voor die Business case waar aan gerefereerd wordt (de Excel).

Verder staat het rijbereik niets toe, het gaat erom hoe vaak mensen meer kilometers rijden dan met het rijbereik mogelijk is, dat is wel iets anders. Sowieso zijn de cijfers van 2020 en 2021 niet heel realistisch gezien het feit dat we nu veel meer thuiswerken. Ik laad tijdens de crisis zeker 80-90% thuis want ik laad onderweg alleen als ik meer dan 350km moet rijden dus op werkdagen bij mijn klanten of voor familiebezoek o.i.d. En dan laad ik ook minder Kwh want ik maak veel minder kilometers per dag.

De bottomline is wel dat ik dus niet meer ben gaan betalen, Tesla rekent nog niets meer en de vraag is of dat gaat gebeuren, dat moeten we afwachten.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 22 juli 2024 14:13]

Klopt, vond ik ook al opvallend. Doordat Tesla relatief lage prijzen hanteert en dus ook marktaandeel gaat pakken van andere merken EV's die nu bij een Fastnet laden, verwacht ik wel degelijk dat de prijzen omlaag zullen gaan bij de andere aanbieders.
Dat is maar deels waar. Tesla is nu met een proef bezig, die alleen in nederland geldt. Andere merken EV’s zullen dus niet zo snel bij Tesla gaan laden aangezien dat bijna niet kan.
We hebben het toch over Nederland hier? 10 superchargers van de totaal 35 is niet niks. Glas is halfvol.
Nee, maar 10 locaties (met maximaal zo’n 250 laders) is natuurlijk peanuts op de 67.000 publieke palen die er staan in Nederland.

Het is een begin, maar ik verwacht niet dat er echt heel veel gebruik van gemaakt gaat worden. Vooral ook omdat er op locaties waar de proef niet loopt vaak ook palen van Allego of NewMotion staan voor niet Tesla rijders.

Het zijn nu vaak alleen locaties waar alleen superchargers staan.
Bij Tesla zullen de lagere laadprijzen vast wel gecompenseerd worden met de hogere aanschafwaarde van de auto. Daarnaast is het natuurlijk handige marketing om snel een groot aandeel te winnen, om vervolgens de prijzen omhoog te gooien.

Ik heb met diverse elektrische auto's gereden en vond Tesla (Model 3) echt niet bijzonder. Ze was oké, maar ook niet meer dan dat. Had meer rijplezier en comfort in de Skoda Enyaq en Hyundai Ionic 5. Daar krijg je toch echt veel meer auto voor je geld.
Als ik zo even een beetje quick and dirty reken met de prijzen die ik hier zie en verbruik wat ik op whattherange.com zie dan lijkt het rijden met een ev als je dus níet thuis kunt laden op dit moment even duur of zelfs duurder te zijn dan rijden in een benzine bak...
Dat lijkt me voor de adoptie bij mensen die geen eigen oprit hebben toch wel een probleem.
Als je wel thuis kunt laden dan blijft het voordeel voorlopig natuurlijk wel stevig bij de ev.

Edit: denkfout van mij dus, wist niet dat snelladers duurder zijn dan gewone laders aan de straat. Logisch wel, maar niet bij stilgestaan.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 14:13]

kijk even wat laden op straat kost, wie geen oprit heeft zal voornamelijk op straat laden.
Dan gaat je prijs per kilometer van ±3ct naar ±4.5ct per kilometer.
Benzine zit je op de 15 a 18 13ct/km, dus nog altijd een factor 3 a 4 duurder per kilometer.


Edit: zie dat ik de kilometer prijs incl. wegenbelasting heb vermeld... 🙈
Deze komt uit een vergelijking tussen een EV en een Benzine wagen van een paar weken geleden, en aangezien EV geen wegenbelasting heeft tot 2025 zat het hogere getal in mijn geheugen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 22 juli 2024 14:13]

De diesel- en benzineprijzen bestaan vooral uit accijnzen en BTW. Toch in België.
Bij elektrisch rijden wordt geen accijnzen gehoffen.
Wat als elke Belg/Nederlander overschakelt op elektrisch rijden, dan valt een enorm pak accijnzen weg voor de overheid, wat uiteindelijk zal gecompenseerd moeten worden in nieuwe taksen. Er zal dan hoogstwaarschijnlijk een taks gehoffen worden voor elektrisch laden, waardoor de kostprijs voor elke elektrische tankbeurt zal stijgen en hierdoor zal het prijsverschil tussen fossiel tanken en elektrisch tanken een pak kleiner worden. En als je alle voordelen die je nu hebt, wegvallen wordt het verschil nog kleiner.
Kijk maar eens hoe de eigenaars van zonnepanelen in België genaaid worden door de overheid, die alle voordelen wegneemt.
Volgens mij is bij elektriciteit meer dan de helft van het bedrag accijnzen, bij benzine is dit juist minder dan de helft als ik mij niet vergis.

Het is in ieder geval niet zo'n heel extreem groot verschil denk ik.
Op elektriciteit zit, als ik mij niet vergis, in verhouding al meer belasting dan op brandstof. 🙈
Hoe kom je op die kilometerprijs voor benzine? Ik rijd op benzine nu voor 9 cent per kilometer.
En op diesel op 7,5 cent per kilometer.
Je mag niet uitgaan van individuele gevallen. Dat jij zo goedkoop rijdt is mooi, maar bij dit soort berekeningen ga je in het algemeen uit van een gemiddelde.
Als je uitgaat van een gemiddeld verbruik van een benzine-auto (1 op 15), en de huidige benzineprijs (2 euro/liter) , dan kom je op iets van 13 ct/km. Voor diesel zijn die getallen gunstiger (1 op 20 en 1,70) en dan kom je op 8,5 ct/km.
9 ct per km = 9 euro per 100 kilometer
De huidige literprijs zit (bij de Makro op de hoek) op €1.86.
Kom ik dus op 4,8 liter op de 100 kilometer.. met benzine?? Dan rijd je wel echt heel erg zuinig.
Wat voor auto als ik vragen mag?
Ik heb een Seat Leon ST DSG benzine uit 2018, rijdt consequent 120-130 en kom gemiddeld op 5L/100 uit. In de winter wel wat minder. Als je je netjes aan de snelheid houdt zit je op 4,6L dus ik denk rat met een recente benzine of dieselauto zijn kilometerprijs niet heel gek is.

Blijft eens stuk duurder dan een EV.
Zie edit ;)
Klopt, Ik zit met mijn diesel (Ford Focus Station / 1,5 tdci / Automaat) gemiddeld op 4,8 - 5,0 l/100km. Soms wat meer soms wat minder. Ligt trouwens ook waar je tankt. Langs de snelweg of in het dorp scheelt nog wel wat. Met de huidige prijzen zit je dan op 7,5 - 9 cent voor Diesel. Met benzine is het natuurlijk helemaal afhankelijk van de auto. of je nu 1 op 8 rijdt of 1 op 12 scheelt nog wel. :)

[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 22 juli 2024 14:13]

In mijn geval was het 'thuis' 11kW, als alle palen bezet zijn minder. Ik kan niet anders als openbare laadpalen gebruiken en die staan in betaalde parkeergarages. Effectief kwam ik hierdoor ongeveer 10-15% goedkoper uit per km als benzine! Daar had ik dan wel heel veel ellende mee, doordat regelmatig alle laadpalen bezet waren (voor corona) en ik dus uiteindelijk meerdere keren per week onderweg met 50kW 25 minuten aan de snellader moest.

Dit terwijl mijn woon-werkverkeer 99% van de dagen op een enkele acculading had gekund!

Voor die 15% prijsverschil heb ik nu weer 'gewoon' een benzine auto met alle gemakken die daar bijhoren.
Gemakken en kosten. Keuze. Maar als je afhankelijk bent van overbezette palen en dure garages is het inderdaad soms onhandig.
De kosten per km zijn nu hoger, het onderhoud zal dat ook wel zijn. Maar ik heb voor het eerst in jaren geen lease auto, dus dat is gissen. Het lijkt tot nu toe mee te vallen met de nieuwe auto 1:18,3 op benzine.

Wat ook meeweegt, als ik de luxe wilde die ik nu heb maar in een elektrische auto met fatsoenlijke range (400+), dan was ik minimaal 30.000 euro extra kwijt voor de aankoop!
Alleen gaat het hier over snelladen. Traag laden met wisselspanning is nog altijd goedkoper. En als je kijkt naar de evolutie van benzine- en dieselprijzen, dan wordt je daar ook niet gelukkig van.
Bij mij is snelladen ondertussen (flink) goedkoper.
Heb thuis een contract met uur tarieven.
Soms is dat voordelig. Maar afgelopen week waren de tarieven al 55 tot 65cent per kwh.

Terwijl ik bij tesla momenteel voor 25 cent kan laden.
30 cent x 50kwh is toch weer snel 15 euro op een laad sessie.

Ik pak tegenwoordig dus flink vaker een snellaadstation mee als het uitkomt. En de rest laad ik bij op de oprit.
Dit is nieuw voor mij. Kan je meer uitleg geven? Heb jij thuis een energiecontract met uurtarieven? Dus op elk moment op de dag kan je andere prijzen hebben? Ik wist helemaal niet dat zoiets bestond.
Kan je zo'n contract even linken en heb je dit genomen omdat je een PV-installatie heb of een ander reden?
Meer informatie is te vinden in dit topic:
het grote day ahead energie prijzen topic.

Voor de PV installatie moet je het niet doen, aangezien de prijs zeker in de zomer maanden de hoeveelheid zon volgt, dus op het moment dat je veel energie hebt is het ook niets waard, van de zomer zelfs momenten gehad dat ik moest betalen om mijn stroom op het net te duwen. (tegelijk werd ik dus betaald door stroom af te nemen).

Het is vooral interessant al als je een groot deel van je stroom zelf kan sturen.
In mijn geval heb ik 2 elektrische auto's die pre-corona gezamenlijk zo'n 80.000 km tot 100.000 per jaar aflegden.

In dat geval heb je grote hoeveelheden energie waarbij je kan kiezen wanneer je deze afneemt. (dit is bij mij een automatisch proces door bepaalde software), waardoor ik hier dus niet mee bezig hoef te zijn.

Tegelijk is dit natuurlijk ook een manier om het net te stabiliseren en minder te belasten. Mijn auto's laden vooral op als er relatief veel energie op het net beschikbaar is, en vragen geen energie op de momenten dat het duur is. Aangezien de prijs mee beweegt met de hoeveelheid beschikbare energie op het net.

Afgelopen jaren geleerd dat de uur prijzen 4 curves volgen.
1. De hoeveelheid Wind energie. (stormen zorgen voor bijna gratis energie, wind stille periodes zijn beduidend duurder)
2. De hoeveelheid Zonne energie. (dit is vooral in de zomer merkbaar, waarbij midden op de dag (13:00), de stroom prijs elke dag het laagste is).
3. De Gasprijs. (heb wel certificaten voor groene stroom, maar de prijzen gaan natuurlijk gewoon mee, de energie markt is nog steeds 1 markt), deze is vanaf afgelopen Augustus pijn gaan doen, en de pijn wordt nog steeds elke maand een stukje erger.
4. Belasting van het net. 6:00 tot 9:00 en 17:00 tot 19:00 blijven de duurste momenten van de dag. Weekend is altijd goedkoper, vaak wel tot 10cent of meer per kwh. vegeleken met de week ervoor en erna.
Ah ok dat verschil was mij niet duidelijk, thanks :)

@Anoniem: 30722 jij rekent wel met bijzonder onzuinige benzine auto's zeg... Die van mij is meer 11 a 12 cent per kilometer. Maar ik had dus niet door dat reguliere laders een lager tarief hadden dan snelladers, dat verandert het ook weer.

Edit: benzine prijs is wel ook iets hoger weer dan ik in mijn hoofd had zie ik, km prijs van mijn auto hierboven iets aangepast. Maar voor de duidelijkheid, ik was ook naar iets kleinere ev's aan het kijken net, niet die grote slagschepen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 14:13]

Had een liter prijs van 2,- en een verbruik van 1:16 gepakt. kwam ik op 13ct/km uit. Maar zie dat ik daarna wegenbelasting heb verdeeld over het aantal kilometers en zo op de hogere prijs uit ben gekomen ;)
Het artikel gaat over snelladers. Als je niet op je eigen oprit kunt laden, maak je in de meeste gevallen gebruik van een publieke laadpaal in de straat. Dat is duurder dan thuisladen (rond de 35-40 cent per kWh), maar een stuk goedkoper dan snelladen.
Nou, in sommige gevallen is laden bij een openbare paal goedkoper geworden dan thuis. Mijn contract liep begin december af.....daar wordt je niet blij van kan ik je vertellen.
Het blijft interessante vraag hoe kan het dat Tesla supercharger in algemene zin zoveel goedkoper is?
Omdat Tesla er een verlies op kan nemen daar zij grote winst halen uit de verkoop van wagens en hun laadnetwerk net onderdeel van de aantrekkingskracht voor die wagens is. Een Fastned heeft alleen maar inkomsten uit het laden daarentegen.
Maken ze er echt verlies op, of maken ze er geen winst op? Verlies maken op een doorlopende dienst lijkt me niet handig als je het moet compenseren met eenmalige inkomsten (uitgaande van dat elke verkochte auto keer op keer kan komen laden, maar wel maar een keer een verkoop oplevert)
Ik denk dat ze richten om rond het nulpunt uit te komen, maar vergeet niet dat er ook een enorme investering aan vast hangt om die stations te bouwen, onderhouden, vernieuwen, .... . Het zou mij niet verbazen dat het supercharger netwerk op zich verlieslatend is als je alle kosten meetelt.
Zou goed kunnen, ze rekenen aan de meeste Tesla-eigenaars maar iets van 24ct/kWh wat geen enorme vetpot is, maar aan de andere kant betalen ze er als grootafnemer waarschijnlijk maar een paar centen voor.

Ik ben ook wel erg benieuwd naar de vaste kosten die zo'n supercharger-station heeft. Ik neem aan dat een beetje station toch wel een MW-aansluiting zal hebben, geen idee wat het vastrecht daarvan kost.
De voordelen van een conglomeraat waardoor het atomair boekhouden naar de klant iets wordt gereduceerd...
Denk vooral de juiste plek kiezen om ze te plaatsen.
Fastned zet altijd maar 2 palen neer op een relatief groot oppervlak, Tesla doet dit bij hotels met 1 paal per parkeerplaats. Per vierkante meter zetten ze er dus meer neer. Daarbij trekken ze dus klanten naar de betreffende locaties, vermoed dat dat ook wel helpt in de prijs die ze betalen. Op locaties van Tesla zie je immers altijd veel wagens staan laden, maar bij andere snelladers weinig.

Daarbij is het natuurlijk een geweldig verkoop argument dat eigen netwerk, stukje service naar je klanten toen en neemt het bij veel nieuwe EV rijders direct de angst weg om met een lege accu te komen staan.

Voor veel mensen is het goedkoper om bij Tesla te laden dan elders, want bij tesla betaal je 24/25ct/kWh waar de meeste palen op straat er 35 vragen ;)
Benzine en Diesel zijn ook duurder, dus wie veel kilometers wil gaan maken is deze winter sowieso de sjaak.
Alle vormen van energie zijn sterk in prijs gestegen. En het meeste wordt nog altijd privé geladen wat nog altijd goedkoper is dan de snellader.
Nou, Ik betaal aan een provider €0,2178 (11KW) . Thuis betaal ik €0,2467 .
De prijs is (nog) niet gestegen de afgelopen maanden. Dus privé is bij mij duurder dan aan de 11KW laadpaal.
Er worden nu contracten afgesloten op €0,50 per kWh of zelfs meer. Dan ben je met een abonnement bij een snellader toch al gauw goedkoper uit.

Maar bijv. bij Hyundai kun je een abonnement afsluiten voor €10 per maand en dan betaal je €0,25 per kWh voor AC laden bij openbare palen.

Er zijn dus wel oplossingen.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 22 juli 2024 14:13]

Anoniem: 30722 @B12721 december 2021 08:09
Prijs van stroom staat hier nog gewoon op €0,21/kWh hoor. Net als voor de zomer. En de eerste ~5000kWh zijn “gratis” dankzij de zonnepanelen 😉

Die enkele keer aan de snellader, prima. Dat is echt naar een paar keer per jaar nodig. Betalen we wat meer voor de snelheid.
Het is goed dat je "gratis" tussen aanhalingstekens zet :) Soms wordt de aanschaf, vervanging .e.d nog wel eens vergeten. Dan lijkt het "gratis" het levert mogelijk in de toekomst wel een rendement. Al is dat wat ingewikkelder aan het worden met eventueel vervallen van bepaalde regelingen. Mogelijk dat juist de elektrische auto daar weer mee kan helpen.

Voor sommige mensen is thuisladen niet mogelijk. Die moeten dan gebruik maken van openbare palen / snelladers. Volgens mij zit er ook nog wel een verschil tussen de prijzen bij standaard openbare palen en de snelladers langs de grotere wegen.

[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 22 juli 2024 14:13]

Standaard straatnamen liggen meestal rond de 35ct/kWh.

En gratis, het is een investering 😉
Persoonlijk vind ik de betrouwbaarheid van de lader veel belangrijker. Dat moet echt nog veel beter, waarbij vooral Allego een slechte reputatie heeft.

Zoals het artikel omschrijft laden de meeste mensen thuis. En al rijd je eens meer dan een volle batterij op een dag, dan is een korte laadbeurt van misschien 10% alweer voldoende om het wel te halen.

Veelgebruikers zullen een abonnement nemen bij een van de netwerken. Dat is al snel voordeliger bij meer dan 1 volle laadbeurt per maand.
Mag ik vragen hoe je er bij komt dat Allego palen een slechte reputatie hebben?
Heb namelijk nog nooit problemen bij een paal gehad.
Daarbij zoek ik meestal een Allego paal op gezien deze vaak goedkoper zijn (Beetje meedenken met de werkgever :D )
Er is een hele reeks klachten, bijvoorbeeld via CarManiac: https://www.youtube.com/watch?v=eUV8jlJ63D4

Van niet-functionerende laders tot zeer langzaam laden (veel langzamer dan de auto aankan).

Ik heb zelf 1x Allego gebruikt en op een rit van 2500 km en 12 laadbeurten was er alleen bij een Allego 300 kW paal een probleem. Gelukkig stond er ook een 150 kW paal naast en reed daar net weer iemand weg, anders had ik niet tijdens de lunch kunnen laden, maar daarna nog een extra laadstop moeten plannen, wat zomaar weer een half uur extra kost. En dat is wat ik bedoel: dat soort vertragingen en gedoe vind ik veel zwaarwegender dan een duppie meer per kWh.

Maar goed, 1x is geen patroon, maar toch toevallig dan dat het nét bij Allego mis ging. En het past dus wel in een breder patroon dat door anderen is opgemerkt.
Inderdaad, in het geval van FastNed is het gold-abbonnement goedkoper vanaf 2 laadbeurten per maand.
En het is maandelijks opzegbaar :)
Ja, dat is een groot voordeel. Ionity is per jaar, dus dan is het alleen voor de echte grootverbruiker aantrekkelijk. Als je het per maand kunt aan/uitzetten zoals bij Fastned en Tesla is dat perfect.

Ik heb nu een jaar gratis abonnement bij Ionity en dat bevalt goed voor de langere reizen door Europa. Netwerk behoeft nog wel flinke uitbreiding, maar het werkt en is betrouwbaar.

Fastned is in Nederland en een paar omliggende landen goed vertegenwoordigd, maar buiten NL en Duitsland nog heel mager. Te mager om voor bijvoorbeeld een vakantie buiten die twee landen een abonnement af te sluiten.

Ik hoop in de tussentijd op een verdere openstelling van Tesla door heel Europa heen: beste netwerk, goede tarieven, per maand abonnement af te sluiten.
De prijs van snelladen bij Allego lijkt 69 cent per kWh te zijn, niet 55 zoals in dit artikel staat: https://www.allego.eu/nl-nl/consumenten/wat-kost-laden

Kun je dus net zo goed bij FastNed staan?
Ik had die tarievenlijst niet gevonden, maar had op hun laadkaart enkele stations aangeklikt. Daar leek vooral 55 cent uit te komen, daarom had ik dat gebruikt. Nu ik weer op die laadkaart kijk, zie ik inderdaad ook 69ct staan. Artikel is aangepast, bedankt :)
Ik heb vooral moeite met het abonnementsdeel van de tariefstructuur. Voor benzineauto's heb je toch ook geen abonnement bij Shell, Esso of Total?

Ik rijd in een plug-in-hybride auto (niet zakelijk) en voor mij is benzine onderweg goedkoper dan elektriciteit. Ik hoop dat de overheid ingrijpt op deze moeilijke tariefstructuren en de prijs per KWH net zoals bij benzine en diesel op een groot bord langs de kant van de weg laat plaatsen.
Die korting die je koopt vind ik niet zo'n probleem, maar dat de kosten afhankelijk zijn van je laadpas (die ook weer eigen kosten heeft) vind ik een veel groter issue en zorgt er voor dat zo'n bord langs de snelweg niet mogelijk is. De prijzen zouden per laadpunt, zowel traag als snel, transparant moeten zijn en daarvoor moeten de prijzen gelijk zijn voor elke laadpas. Prima als zo'n pas per maand 5 of 10 euro kost bij een aanbieder of dat je spaart voor "leuke" aanbiedingen als je het gebruikt, maar de prijs per kWh zou duidelijk moeten zijn als je start met laden. Het mooiste zou zijn als je overal je pinpas of credit card kan gebruiken.

Als een benzinestation niet noodzakelijk zou zijn en je ook gewoon thuis benzine kan tanken (uit de kraan) dan zou een Shell of Esso wellicht ook een abonnement aanbieden om mensen over te halen toch bij hen te tanken. Zolang het geen verplichting is en ze geen monopoly hebben vind ik het prima en is het al snel voordeliger.

[Reactie gewijzigd door Moortn op 22 juli 2024 14:13]

Well ik kan niet spreken voor de andere aanbieders maar FastNed heeft maar 2 tarieven:
- Abonnement (vaste bedrag, lagere vaste KW-prijs)
- Geen abonnement (hogere vaste KW-prijs)

Uiteraard hebben ze hun eigen tarief wat ze rekenen via hun app, als je een laadpas koppelt kan het dat deze ook kosten in rekening brengt.
Ik heb geen pas gekoppeld aan mijn FastNed abonnement en betaal de vlakke gold-membership KW-prijs via de app. Niks meer, niks minder. 1 keer per maand wordt het bedrag van mijn creditcard afgeschreven.
Tevens tonen alle palen een QR-code, die je leid naar een iDEAL-pagina waarmee je ter plekke af kan rekenen. Alleen een smartphone met internet + genoeg geld op je rekening vereist.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 14:13]

Daar spaar je de punten, ook een vorm van klantenbinding ;)
Maar ook bij een Shell, Esso of Total kan je soms met tankkaarten van de juiste leverancier goedkoper tanken dan wat er geadverteerd wordt. Dus dat bestaat daar zeker wel. Enkel bij laadpalen is er op dit moment veel meer mogelijk. En je kan daar dan weer net je voordeel mee doen als consument net omdat de oncurentie daar op dit moment enorm speelt. Waarom zou je dat willen vereenvoudigen en gelijkvormig maken? Dat maakt het net minder interessant voor de consument.
Als je gewoon vol geladen vertrekt heb je zelden een snellader nodig. Alleen de dagen dat ik over de 400km ga zonder langere stop.

Dus ja, de trip naar Italië zal een paar tientjes duurder worden, maar nog altijd een fractie van wat je bij de pomp betaalt. En als je het meeneemt in wat je prijs per kilometer is, dan is die dus nog steeds een vijfde van de prijs bij benzine. 🤷🏻‍♂️
Voor de meeste mensen is dat inderdaad op één hand te tellen. En dan zal het vaak inderdaad in de vakantietijd zijn.

Ik schreef al eerder dat ik met mijn diesel ongeveer 5.0 l / 100km rijd. Dat is ongeveer 1 liter voor 20 kilometer. Met een volle tank haal ik ongeveer 1000 km. Als voorbeeld: De afstand Utrecht - Gardameer is ongeveer 1200 km afgerond. Met één keer tanken in DLD zou ik er dan zijn. Dat is met de huidige prijzen ongeveer 75 euro. Met een elektrische wagen zou je dan (minimaal) 2 keer moeten laden. Volgens de tabel in het artikel is dat 35 - 50 euro. Dan zit je op ongeveer een zelfde prijsniveau tussen diesel en elektrisch puur naar "energie" gekeken. Het verschil met benzine zal het allemaal wel wat gunstiger voor de elektrische auto uitpakken. Dit omdat de meeste benzineauto's niet zo zuinig zijn en de prijs van benzine duurder is.

Het vervelende van de huidige elektrische wagens is dat de actieradius met kouder weer behoorlijk kan inkorten. Als ze dat meer onder controle krijgen is het voor mij betrouwbaarder om elektrisch te gaan rijden. Ik rijd namelijk wel als ik voor mijn werk op pad moet wel 300+ km per dag. En niet overal is bijladen mogelijk. Ik rijd mijn huidige auto "af". Tegen die tijd is het elektrisch rijden ook wat meer betaalbaarder geworden. (in aanschaf e.d.)

[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 22 juli 2024 14:13]

Gardameer, maak er een 2/3 stopper van. Maar zelfs 1500km op een dag viel niet tegen. De kou? Modellen met een warmtepomp lossen dat op. Sinds 2019 aan de EV, elke dag 300km op en neer naar het werk en een poos een buitenfunctie waarbij het meer kon worden.
Eigenlijk zelden een issue gehad, soms een snellader met een bak koffie.

Anders? Ja. Wennen? Beetje. Vervelend? Absoluut niet. 👍

Na 3 uur rijden een bakje koffie kan nooit kwaad. En soms is een paar minuten al voldoende. 😉
Nee, dat klopt. Het zal zeker wennen zijn. Het aantal kilometers is meestal het probleem niet. Ook niet het aantal stops. Die zijn vaak hetzelfde :) Of je dan een stop combineert met iets anders is dan meegenomen. Het ging mij meer om de "kosten" van de brandstof / energie. Die verschillen op het ogenblik niet veel met Diesel. Een stop extra voor wat energie wordt het iets minder gunstig voor de elektrisch auto. Goed, dat is dan tientjeswerk :)
De kou? Modellen met een warmtepomp lossen dat op.
Ik bedoel niet het verwarmen van de binnenruimte. Meer de actieradius van de auto. Accu's vinden kou nog niet echt fijn. Dat scheelt nog wel eens in hoeveel km je kan rijden als het kouder weer is. . In de testen zijn die dingen altijd zo rond de 20 graden getest. Ik weet dat autofabrikanten bezig zijn om dat probleem te verminderen.

Tegen de tijd dat ik mag / moet overstappen is het wel verholpen ;)
Heb even gekeken voor je: 1 graad buiten, ik was verdorie 10km range kwijt op een bijna 3 jaar oude auto!
Ik sla de bootschappen over vandaag, want dat ga ik niet redden :+
:) Hier was het -5 vanochtend. Nu nog -2. Ligt natuurlijk ook aan de auto ;)
Warmtepomp zou dat op moeten lossen. Blijft het zo dat als ik zuinig reed ik 215km op een volle lading kon rijden (met ca 5% over) in de zomer onder ideale omstandigheden. Minder ideale omstandigheden ca. 190km zolang temperatuur boven de ca 15 graden blijft. Maar als het vroor en ik alleen de stoelverwarming inschakelde en mijn jas aanhield kwam ik wel 140km! 215->140 alleen door de buiten temperatuur! En dat was met een warmte pomp!
Ik schreef al eerder dat ik met mijn diesel ongeveer 5.0 l / 100km rijd. Dat is ongeveer 1 liter voor 20 kilometer. Met een volle tank haal ik ongeveer 1000 km. Als voorbeeld: De afstand Utrecht - Gardameer is ongeveer 1200 km afgerond. Met één keer tanken in DLD zou ik er dan zijn. Dat is met de huidige prijzen ongeveer 75 euro. Met een elektrische wagen zou je dan (minimaal) 2 keer moeten laden. Volgens de tabel in het artikel is dat 35 - 50 euro.
Als je uitsluitend gebruikmaakt van snelladers heeft een EV hogere energiekosten dan een zuinige diesel. De hogere kosten die je hebt tijdens een vakantie worden ruimschoots gecompenseerd door de veel lagere energiekosten als je het rest van het jaar thuis of op het werk kunt laden. Met eigen opwek van zonnepanelen kan het helemaal gunstig worden. Als dat allemaal niet kan is een openbare laadpaal ook goedkoper dan jouw diesel, althans als je vergelijkt met een zuinige EV.

Een elektrische auto produceert in tegenstelling tot een brandstofgestookte auto geen enorme hoeveelheid restwarmte die je 'gratis' kunt gebruiken om het interieur te verwarmen. Bij een EV heb je daarom wat hogere energiekosten in de winter. Bij een ICE heb je altijd een inefficiënt energieverbruik, weliswaar wat minder inefficiënt in de winter als er een nuttige toepassing is voor een deel van de geproduceerde warmte.
Vind het toch bijzonder om te zien de verschillen in laadprijs van een Tesla SuC t.o.v. de overige concurrenten (min. 0,24 eurocent t.o.v. min. 0,56 eurocent). Op dit moment doe ik zelf laden bij zowel een Tesla SuC als het laden bij een openbare laadpaal (10 min. lopen van ons huis). Volgend jaar gaan we verhuizen en dan kunnen we opladen bij onze eigen parkeerplaats middels een eigen laadpaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.