De GeForce RTX 3090 is als onderdeel van Nvidia's nieuwe reeks videokaarten het vlaggenschip van de Ampere-generatie. Voor consumenten, gamers en contentcreators is dit het summum van de RTX 3000-serie. De vrijwel geheel ingeschakelde GA102-chip op de RTX 3090 is gekoppeld aan razendsnel GDDR6X-geheugen dat de, met enige fantasie, 10.000 CUDA-cores tellende gpu van data moet voorzien om hoge prestaties te waarborgen. En die prestaties zijn inderdaad ongeëvenaard.
Pochen met prestaties
Alle kenmerkende eigenschappen van een halo-product gaan ook bij deze generatie gepaard met een erg hoge prijs en een minstens zo opvallend hoog stroomverbruik. Nvidia trekt met de RTX 3090 alle registers open om de Ampere-chip maximaal te laten presteren en dat zal de koper merken. Niet alleen in de aanschafprijs van 1549 euro, maar ook in de energierekening zal dat bij fervent gebruik terug te zien zijn.
Voor wie boven alles maximale prestaties wil, zal dit geen probleem zijn. Nvidia geeft ook openlijk toe dat de RTX 3090 precies voor die doelgroep gemaakt is en niet voor de gemiddelde gebruiker, die uit is op goede prestaties voor een zinnige prijs. Het toppunt van gameprestaties, dat is waar het om gaat. En, zo voegt de fabrikant eraan toe: 'for bragging rights'.
Nvidia doet nog wel een poging om de RTX 3090 als 'kaart voor creators' neer te zetten, maar dan had dit product wat ons betreft gewoon een Titan- in plaats van GeForce-naam moeten dragen. Bovendien komt het belangrijkste argument daarvoor, de grote hoeveelheid videogeheugen, met de geruchten over een toekomstige 20GB-versie van de RTX 3080 direct op losse schroeven te staan.
De RTX 3090 voor gaming?
Kijken we naar de gameprestaties, dan komt de RTX 3090 gemiddeld genomen zo'n 13 procent hoger uit dan de RTX 3080 op 4k met Ultra-instellingen en tegenover de RTX 2080 Ti is de voorsprong ongeveer 40 procent. In raytracing en met DLSS zijn de resultaten goed, maar dat komt doordat de RTX 3090 een erg snelle videokaart is. De behaalde winst met deze technologieën is in onze tests procentueel gezien namelijk niet hoger dan op de RTX 3080 of zelfs de 2080 Ti.
Als gevolg van de manke prijs-prestatieverhouding van de RTX 3090 komt juist de RTX 3080 in een extra positief daglicht te staan. Voor 'slechts' 719 euro, minder dan de helft van een RTX 3090, bestel je immers een GeForce Ampere-kaart die doorgaans niet meer dan 20 procent langzamer is. Dat zou, naast het bovenaan eindigen in benchmarks, voor Nvidia best eens het werkelijke doel van de RTX 3090 kunnen zijn geweest.