Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Sony WH-1000XM4 Review

Van goed naar beter

23-09-2020 • 06:00

275

Singlepage-opmaak

Bediening en noisecancellation

De bediening van de XM4 is hetzelfde als bij z'n voorganger. Naast de twee knoppen is er alleen het aanraakgevoelige vlak op de rechteroorschelp, waarmee je het volume kunt instellen, muziek kunt pauzeren en het volgende of vorige nummer kunt starten. Het werkt goed, prettig en accuraat.

De verschillen zitten dus niet in uiterlijk en bediening. De vernieuwing zit geheel onderhuids, in de hard- en software van de XM4. Zo heeft de XM4 dezelfde noisecancelling processor, QN1, als zijn voorganger, maar Sony heeft die gekoppeld aan een nieuwe bluetooth-soc. Daardoor nemen de twee microfoons die in elke oorschelp zijn ingebouwd, zevenhonderd keer per seconde het omgevingsgeluid op en wordt het tegengeluid even vaak daarop aangepast. Dat klinkt indrukwekkend, maar de vraag is wat je ervan merkt.

Review Sony WH-1000XM4

Niet zo heel veel, al komt dat vooral doordat de noisecancellation van de WH-1000XM3 al heel goed was. Die van de XM4 is echter wel degelijk beter. We hebben de noisecancellation van beide modellen uitgebreid vergeleken, niet alleen in onze meetopstelling, maar ook in de praktijk. We hebben beide modellen niet alleen aan allerlei praktijksituaties blootgesteld, maar die ook gesimuleerd door een serie testgeluiden af te spelen op een goede stereo-installatie. Denk daarbij aan geluiden uit een vliegtuigcabine en allerlei bars, café's en restaurants.

Noisecancellation werkt vlotter

Het voordeel van die laatste methode is dat we beide hoofdtelefoons vlak na elkaar precies dezelfde geluiden kunnen voorschotelen. Vooral uit de praktijktest blijkt dat de XM4 meer middentonen weet te blokkeren dan de XM3. Het uitsluiten van het laag was al goed en dat is het nog steeds. Dat niet alleen, het effect van die hoge samplefrequentie is ook merkbaar. Waar bij de XM3 hoorbaar was dat het automatisch aanpassen van de noisecancellation even kon duren, verloopt dat nu merkbaar vlotter.

Toch is dat niet het hele verhaal. Net als bij de XM3 kun je in de bijbehorende telefoonapp een locatie aanwijzen en daarbij een profiel aanmaken met instellingen voor geluid en noisecancellation. Zo kun je profielen aanmaken voor thuis en werk, die op basis van gps automatisch geactiveerd worden. Je kunt dus instellen dat de hoofdtelefoon de noisecancellation automatisch opschroeft zodra je het treinstation binnenloopt, en weer terugdraait als je je voordeur binnenstapt.

Lees meer