Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Sony WH-1000XM4 Review

Van goed naar beter

23-09-2020 • 06:00

275

Singlepage-opmaak

Geluid

De MX4 heeft dezelfde 40mm-drivers als z'n voorganger en klinkt daarmee ook vrijwel identiek. Toch is er wel degelijk verschil meetbaar en ook hoorbaar. Zo is de weergave van het laag wat strakker dan bij de XM3, waardoor er wat meer definitie in het laag waarneembaar is. Het wordt duidelijk in tracks als Etched Headplate van Burial en Tenderly van Disclosure. De grootste winst zit echter in het hoog, dat wat helderder is en verder doorloopt dan bij de XM3. Vooral bij klassieke muziek valt dat op. Instrumenten als viool en vleugel klinken beter dan bij de XM3. De verschillen zijn vooral hoorbaar, en hieronder ook zichtbaar, met noisecancellation aan. Met noisecancellation uit klinken beide echter vrijwel identiek.

Frequentiekarateristiek Sony WH-1000XM3 en WH-1000XM4 - noise cancelling aanFrequentiekarateristiek Sony WH-1000XM3 en WH-1000XM4 - noise cancelling uit

Frequentiekarateristiek Sony WH-1000XM3 (zwart) en WH-1000XM4 (rood) met noisecancellation aan (links) en uit (rechts). Gemeten met miniDSP EARS en Room EQ Wizard.

Codecs

Toch is er, op papier, ook minder goed nieuws. De XM4 ondersteunt nog steeds Sony's eigen codec LDAC, maar mist ondersteuning voor aptX en aptX HD, terwijl de XM3 daar wel mee overweg kan. Heel erg is dat niet. Ten eerste is LDAC een uitstekende codec, die muziek tot aan 990kbit/s via bluetooth kan versturen. Dat zijn betere waarden dan worden gehaald door aptX HD, dat niet verderkomt dan een bitrate van 576kbit/s. Bovendien wordt LDAC al sinds Android 8 standaard door het besturingssysteem ondersteund, wat maakt dat het overgrote deel van de Android-telefoons ermee overweg kan.

Ook voor Apple-gebruikers maakt het geen verschil, want iOS ondersteunt geen LDAC, maar ook geen aptX. Apple-apparaten kunnen enkel overweg met SBC en AAC, en beide worden door zowel de XM3 als de XM4 ondersteund. Er zijn dus maar weinig situaties denkbaar waarin het gemis van aptX merkbaar zal zijn. Overigens zijn er twee opties van de XM4 die elkaar bijten. Als je de optie aanzet om met twee apparaten tegelijk verbonden te zijn, kun je geen gebruik maken van LDAC. Je moet het dan doen met AAC.

DSEE Extreme

Sony heeft verder ondersteuning voor DSEE Extreme toegevoegd. Dat is een algoritme waarmee door middel van kunstmatige intelligentie geprobeerd wordt de informatie te herstellen die bij het comprimeren van muziek verloren is gegaan. Het algoritme probeert dus van lossy muziek weer lossless muziek te maken. Het werkt behoorlijk goed, maar is geen alternatief voor de combinatie van LDAC en lossless bestanden. Bij gestreamde muziek van lagere kwaliteit is echter wel degelijk verbetering hoorbaar.

Daarnaast heeft de XM4 ondersteuning voor Sony's eigen 360 Reality Audio, een trucje om muziek ruimtelijker te laten klinken. Het idee is dat muziek van alle kanten komt en niet alleen in stereo verdeeld is. Sony werkt daarvoor samen met streamingdiensten Deezer, Tidal en nugs.net. 360 Reality Audio werkt dus ook alleen als je naar muziek van die diensten luistert. Het is een functie waar we eerlijk gezegd niet zo op zitten te wachten.

Microfoon laat te wensen over

Dan is er nog de verstaanbaarheid van de XM4, ofwel het geluid van de microfoon. Die is niet beter dan bij de XM3 en daarmee helaas ook niet heel goed. Voor degene die je belt, klink je ook met de XM4 wat hol en ver weg. Jammer, want het is een punt waarop we op enige verbetering gehoopt hadden. Gelukkig is het niet zo dat het gebruik van je favoriete voiceassistent er onder te lijden heeft. De XM4 kan, zoals elke hoofdtelefoon in deze prijsklasse, overweg met Amazon Alexa en de Google Assistent.

Sony WH-1000XM3
Sony WH-1000XM4

Gelukkig is de accuduur van de XM4 wel goed, vrijwel gelijk ook aan die van de XM3. Als je noisecancellation aanzet, houdt de XM3 het 20 uur en 40 minuten vol. De XM4 zelfs nog 4 minuten langer. Luister je zonder noisecancellation, dan houden beide het uiteraard langer uit. De XM3 komt dan tot 28 uur en 41 minuten. De XM4 houdt het iets korter vol en komt tot 28 uur en 3 minuten. Er zijn hoofdtelefoons die het langer uithouden, maar in vergelijking met de concurrentie is 28 uur een goede score. Opladen duurt zo'n 3 uur en na 10 minuten laden kun je alweer een paar uur luisteren. We meten daarbij wel beduidend lagere waarden dan Sony zelf opgeeft. Dat vermeldt 30 om 38 uur, bij noisecancellation aan of uit. Wij stellen de hoofdtelefoon zo in dat hij tijdens het meten 80dB produceert, en Sony meet waarschijnlijk onder andere omstandigheden.

Lees meer