Voorwoord en referentiekader
Ik begin altijd met een disclaimer van te voren: ik vertel hier puur over mijn eigen ervaringen. Ik ga geen uitgebreide spec-lijstjes opnoemen of grafiekjes of objectieve metingen of iets dergelijks. Die zijn prima in overvloed te vinden in de pricewatch, youtube of allerlei tech review websites.
Iedereen heeft een ander referentiekader bij wat "goeie audiokwaliteit" is of "goeie noise canceling" of "goed comfort". Ik heb in de Saturn in Aken wel een praktisch vergelijk kunnen maken met verschillende ANC-koptelefoons, waarbij ik me puur beperk tot het beoordelen van het comfort en de ANC, dus niet de muziekkwaliteit, en ik heb een keuze gemaakt tussen de volgende:
- Sony WH-10000XM3
- Sony WH-10000XM4
- Sony WH-10000XM5
- Bose QC45
- Bose NC7000
- Sony XB-910N
Nogmaals, puur subjectieve praktijkervaring, en dat betekent ook dat ik waarschijnlijk dingetjes niet tegenkom, omdat ik ze niet gebruik, wat automatisch betekent dat ik het dus blijkbaar niet mis of als iets cruciaals beschouw.
Zo weet ik dat deze koptelefoon niet bijster goed is met belkwaliteit, maar daar heb ik deze ook niet voor gekocht en ga dat ook niet gebruiken. Ik neem de belkwaliteit dan ook niet mee in mijn waardeoordeel. Mijn primaire focus was een zo goed mogelijke noise canceling om vooral het aanhoudende lawaai van onze buren wat meer buiten te sluiten, en voor in het OV en de drukte in de stad, waarbij ik niet al te veel qua muziekkwaliteit wilde inleveren.
Ik droeg voorheen doorgaans de Shure-SE215 in-ears en heb verder geen ervaring met (over-ear) koptelefoons, en ook heb ik geen ervaring met noise canceling, en ook gebruik ik bluetooth eigenlijk zo goed als nooit (3,5" jack->usbc converter).
Ik hou van een uitgebalanceerde audiokwaliteit, en ik wist van te voren dat de Bose's een neutraler geluid produceren en dat de Sony XM4 een oververtegenwoordige bass heeft, maar goed te corrigeren is.
Ik heb een uitgebreide muzieksmaak. Ik kan behalve Merzbow wel veel hebben. Ik luister naar filmmuziek, piano, maar ook wel eens af en toe dubstep. Wat ik het vaakste luister en dus mijn primaire muzieksmaak is, is industrial uptempo hardcore, waarvan je zou zeggen "dan vind je extra bass wel fijn", maar ook daar hou ik niet van overmatig gedreun, het moet gewoon redelijk in balans zijn.
Product & Accessoires
De koptelefoon zelf is vrij clean. Mooi zwart, zonder al te opzichtige opsmuk:
Het geheel voelt erg stevig aan, ondanks het plastic is, dus vooralsnog ga ik niet de metaal-purist uithangen
In het linker oorstuk zit een sensor die ziet of je de koptelefoon op hebt (voor pauzefunctionaliteit en automatic-power-down):
Er zit een 3,5" kabel bij voor wanneer je niet met bluetooth muziek wilt luisteren:
Een connectortje voor in het vliegtuig ontbreekt evenmin:
Dan de case, want die verdient een compliment. Het is echt een bruikbare, compacte en zeer stevige case:
En het geheel zit mooi opgevouwen:
Wat erg treurig is, is het meegeleverde oplaadkabeltje:

Lever dan helemaal geen oplaadkabel mee, want dit is gewoon verspilling van resources

Noise canceling
Ondanks de Tweakers.net review aangeeft dat er geen enorm grote verschillen in noise canceling zitten, vond ik dat toch wel.
Vooral de stap tussen de XM3 en XM4 is erg groot. De XM4 filtert op alle frequenties veel meer weg dan de XM3. De stap van XM4 naar XM5 is echter niet zo groot, maar wel degelijk merkbaar: de XM5 is nóg stiller en dat hoor je met name in de hogere frequenties.
De noise canceling van de rest (De Sony XB-910N en beide Boses) kan echt niet tippen aan de Sony XM-series. Zelfs de XM3 vond ik beter dan de QC45.
Wat mij wel opvalt is dat de ANC en ook de muziek zelf een beetje "wobbelt" of vervormt en wat dempt door de volgende zaken:
- schokken van het lopen
- kauwen (wanneer je eet)
- nee-schudden of om je heenkijken als je de straat oversteekt
Wanneer ik de ANC uitzet of ambient sound aan, dan is dat niet. Tis dan net alsof ANC dit uitvergroot, wellicht juist omdat mijn oren de binnenkant aanraken en dat dát dan geluid produceert. Misschien komt het gewoon doordat er te snelle geluidsveranderingen in de omgeving zijn door het nee-schudden of je hoofd snel draaien dat de ANC-algoritmes dat met een beetje vertraging moeten corrigeren. Althans, dat is mijn theorie

Misschien is dat gewoon hoe het werkt, maar ik lees in reviews echt helemaal niks erover.
Accuduur
De koptelefoon kwam volledig opgeladen (100%) uit de doos. Sinds afgelopen week gebruik ik em elke werkdag zeker een uur of 3 gemiddeld (ANC + Bluetooth + muziek), en hij zit nu nog op 20-30% en ik heb em dus nog niet hoeven opladen, dus ik zit denk ik nu op de 15 uur in totaal. Ik vermoed dat ik met die resterende 20% nog zeker een uur of 3 a 4 kan doen. Volgens mij gaat ie bij lange na de geadverteerde 30 uur niet halen hoor, maar to be honest, nam ik die 30 uur sowieso al met een korreltje zout. Ik kijk zelf altijd naar de praktische momenten dat ik em gebruik, namelijk op het werk en 1 uur per week in het OV. Dus wat dat betreft gaat ie volgens mijn gebruik nu al meer dan een week mee.
Ik verwacht dat ie na morgen opgeladen moet worden. Dus dan zal ie in de praktijk voor mijn gebruik dus anderhalve werkweek mee gaan, en dat vind ik gewoon prima.
EDIT 03-09-2022: gister toen ik dit schreef, kreeg ik om 17:00 de melding dat de accu bijna leeg was (10%). Hij heeft het met muziek + ANC nog gewoon tot 19:30 volgehouden en toen heb ik em maar in de lader gestoken (hij was dus nog niet uitgegaan vanzelf).
Omdat het lampje rood was tijdens het laden, ging ik er vanuit dat ie groen zou worden als ie fully charged zou zijn, maar nee dus. Hij blijft rood branden. Kep tussendoor moeten checken en toen was het ineens "fully charged". Raar dat er geen fully-charged-indicator is.
Draagcomfort
Die is gewoon prima! Je oren raken wel de binnenkant van de oorstukken en je oren worden snel warm. Vervangende oorstukken die dieper zijn, lijken nauwelijks te krijgen in NL...Ik zal hier nog eens beter naar kijken, want ik heb er wel behoefte aan.
EDIT 02-09-2022: ik lees veel reviews dat vervangende earpads ervoor kunnen zorgen dat de ANC meer geluid doorlaat, omdat de originele pads zo gezegd "perfect afgestemd" zijn. Ik heb deze earpads gevonden:
Ik bedenk me nog even of ik deze ga uitproberen...
Multipoint connection
Deze koptelefoon kun je op meerdere apparaten tegelijk aansluiten. Ik gebruik de koptelefoon vooral in combinatie met mijn Oneplus 7T Pro, en mijn secundaire apparaten zijn de werklaptop en TV. Het switchen gaat gewoon goed, dus geen klachten daarover!
Wat jammer is, is dat je LDAC kwaliteit verliest zodra je multipoint connection aanzet:
Maar ik moet ook eerlijk erbij zeggen dat ik niet superveel kwaliteitsverlies merk wanneer ik dan muziek op de laptop/PC luister via de koptelefoon.
Wat wel vervelend is, is dat ik soms wat vertraging merk als ik muziek vooruitspoel...dan zitten er een paar millisecondes tussen wat op het apparaat gebeurt en wat ik hoor door de koptelefoon. Niet vreselijk storend, maar toch...Ik moet iets te zeuren hebben he
EDIT: 02-09-2022: Ik heb opnieuw gepaired met de laptop en het werkt nu gewoon weer prima! Geen idee wat er was, maar ik heb nu zo goed als geen storende vertraging meer, alles werkt perfect.
Sony Headphones Connect App
Hier kan ik wel vrij duidelijk over zijn: de Sony app is een fijne, uitgebreide app waarbij ik eigenlijk geen dingen mis.
Vanuit het startschermpje ben ik meteen via LDAC gepaired:

Ambient Sound Control
Ambient Sound Control, waarbij je met een slider kunt switchen van volledige noise canceling naar alle ambient sound doorlaten maak ik eigenlijk geen gebruik van, maar als je dat wenst, dan is dat gewoon mogelijk:
Ik hou mijn rechterhand over het rechter oorstuk heen en dan pauzeert ie de muziek en gaat ie naar ambient sound.
Custom button
Daarnaast kun je met de custom knop ook togglen tussen ambient sound/off/ANC:
Overigens kun je die knop ook customizen om bijvoorbeeld Alexa te bruiken. Ik maak er geen gebruik van.
Equalizer
Eén van de minpunten van de koptelefoon is dat hij erg veel bass heeft. De app heeft gelukkig een uitgebreid genoege equalizer erin zitten om het geluid naar je smaak te tweaken:

Met de clear bass slider op -5 heb je eigenlijk meteen het grootste euvel opgelost als het gaat om audiokwaliteit.
Verder heb ik de 6.3K slider op -1 gezet, om de scherpste randjes van de hoge tonen eraf te halen.
Wat mij betreft is ie nu gewoon prima!
Noise canceling optimizer
Er zit een NC optimizer functionaliteit in de app die de ANC afstemt op de omgeving waar je je op dat moment bevindt:
Ik heb het nu een paar keer uitgevoerd:
- in de bus
- in een winkelstraat
- op een feestje
- bij mij thuis toen het stil was
Wat mij betreft haalt het helemaal niks uit; de noise canceling is gewoon hetzelfde, dus niet beter of slechter. Ik snap niet wat het nut van deze optimizer is...Dat mag me dan iemand uitleggen

Widget
De app heeft ook een Widget, maar die is wat mij betreft niet heel erg bruikbaar. Je kunt je accustatus zien en je kunt tussen equalizer modi switchen:

Overig
Overige handige functionaliteiten:
- automatisch uitschakelen na x-tijd van geen gebruik
- automatisch pauzeren (en hervatten) wanneer je de koptelefoon afzet (en weer opzet)

Overige opmerkingen
Wat me opviel, en wellicht heeft dat eerder te maken met mijn non-existente ervaring met muziek luisteren via een Bluetooth connected device, maar de accuweergave wordt visueel gemaakt met stappen van 10%, dus er lijkt geen realtime accuweergave te zien te zijn, zoals het wél te zien is met de accu van je telefoon zelf.
Een tweede dingetje dat me opviel, maar niet vreselijk storend is, is dat in de notificatiebalk van de telefoon de app vaak op connecting blijft hangen, terwijl ie gewoon goed geconnect is:
Een derde dingetje is de volumeregeling. Zowel koptelefoon als het media-device waarmee je de koptelefoon bedient (in mijn geval de telefoon) hebben een aparte volumeregeling.
Normaliter is dat geen probleem, maar ik gebruik de volumeknoppen van mijn telefoon dus altijd, omdat ik voorheen met de Shure in-ears muziek luisterde, en bluetooth heeft zijn eigen "volumekanaal" op de telefoon. Nu ik de XM4 heb, kan ik het volume dus ook regelen via het op en neer swipen over het rechter oorstuk.
Dus nu zet ik de bluetooth-volumeregeling op mijn telefoon vol open, zodat ik enkel nog hoef te bedienen via het oorstuk.
Die XM5 is écht de top...ook qua prijs, en er zit voor mij gewoon een limiet aan wat ik wilde uitgeven. Ik vond 253 euro al te duur, en ook 2e hands worden bijna-nieuwprijzen gevraagd, of slechts 20% vermindering van de nieuwprijs. Dus heb ik em nieuw gekocht. De XM4 biedt wat mij betreft de complete packagedeal:
- super ANC (8/10)
- goeie audiokwaliteit na aanpassing in de app (7/10)
- goeie accesoireset behalve dat oplaadkabeltje (9/10)
Wat mij betreft een 8 van de 10!