Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Bose QuietComfort 45 Review

Degelijk, maar niet spectaculair verbeterd

Conclusie

De Bose QuietComfort 45 is een degelijke hoofdtelefoon die desondanks licht en daardoor comfortabel is. Hij is op dat vlak onovertroffen, zeker bij langere sessies. Het geluid is wat vlak, maar leent zich daardoor voor vrijwel elke soort muziek en diezelfde lange sessies. Bovendien behoort de noisecancelling tot het beste wat er momenteel te krijgen is.

Toch is het lastig om positief te zijn over de QC45. Er ontbreken nogal wat opties die de concurrentie wel heeft. De app is karig; hij ondersteunt weinig codecs, aan de noisecancelling valt niets in te stellen, hij heeft geen touch- of andere sensoren en Multipoint werkt niet vlekkeloos. Allemaal punten waarop concurrenten beter scoren. Daardoor is het vooral de prijs die de QuietComfort 45 parten speelt. Heb je nog geen hoofdtelefoon met noisecancelling en maak je regelmatig lange vluchten, dan is de QC45 nog steeds een goede keuze. Zoek je een hoofdtelefoon voor kortere sessies, dan zouden we een andere keuze maken, tenzij Bose de prijs van de QC45 snel omlaag doet.

Getest

Bose QuietComfort 45 (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 350,-

Vanaf € 254,-

Vergelijk prijzen

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (124)

Wijzig sortering
De winst ten opzichte van zijn voorganger is echter vooral dat hij Multipoint heeft.
Welke is de voorganger dan? Op mijn qc35II kan ik mijn telefoon en tablet tegelijk koppelen. Zelfs twee telefoons kunnen tegelijk aan de QC35II gekoppeld worden. Of is dat geen multipoint?

Edit:
Er wordt als min punt genoemd dat Noise canceling niet uit kan, maar volgens de handleiding op pagina 20/21 zou dat wel moeten kunnen.

[Reactie gewijzigd door Iruk1981 op 30 november 2021 07:24]

Mijn ervaring met de QC35 is dat hij weliswaar met 3 apparaten te pairen is, maar dat wisselen tussen de apparaten één grote ergernis is. Vooral als je Apple en Microsoft apparaten door elkaar gebruikt krijgt hij continu de neiging te gaan pingelen tussen die apparaten. Zit je in een videocall en hoor je continu die pairingpiepjes. Ik heb alle apparaten op één na ontkoppelt om er vanaf te zijn.
Als iemand met een bose QC35 op een iphone en op een windows machine, herken ik deze klacht niet.

Ik zet ergens geluid aan, druk op de "play" knop en het switched. Met de airpod pro's heb ik meer gezeik om te switchen (maar die heb ik pas net, dus dat kan aan mijn handigheid met het apparaat liggen)
Airpods pro zijn in mijn ervaring zo slecht wat dit betreft dat ik overweeg een extra headset te kopen om van dat gedoe af te zijn (ik werk met een iphone, watch, ipad en een windows laptop).
Ik heb dit ook gehad met de Airpods pro en kwam toen op een verlaten forum de opmerking tegen dat het aan de USB-adapter kan liggen in je computer.

De tip werd gegeven om de ASUS BT-400 adapter te kopen en ik moet zeggen: dat werkte!

Ik switch nu heel makkelijk tussen mijn iPhone en m'n PC. Het enige wanneer het weer irritant wordt is als je het volgens aan ook nog een laptop probeert te koppelen. (of in ieder geval een derde device gok ik).
Als ik de reviews lees denk ik dat ik deze oversla :+
Apart om te lezen! Iedereen z'n eigen ervaring natuurlijk. Ik ben er in ieder geval al ruim een half jaar ontzettend blij mee. Ik voer best veel video-meetings uit met m'n airpods en luister daarna weer muziek op m'n telefoon, werkt echt prima als ik switch. En ook geen slechte ervaring met de connectie.
Bedankt voor de tip! Ik heb volgens mij letterlijk dat ding nog in de kast liggen voor als ik BT op m'n desktop nodig heb (eigenlijk nooit).

Op zich zou ik het heel raar vinden als het zou werken (want het is tenslotte ook USB) maar niet geschoten is altijd mis.
Ik heb ook problemen met AirPods Pro's die switchen uit zichzelf van apparaat als je de dingen hebt gekoppeld aan meerdere apparaten. Wisselt vaak tussen mijn iPad Pro en macbook
Ik heb dit ook. Een Outlook pingetje kan er soms voor zorgen dat het kanaal geclaimd blijft door de laptop, en niet meer overschakeld naar het andere systeem.
Daarbij gebruik ik twee laptops en een mobiel, had graag gezien dat er meer support was voor connecties.
Kan toch niet?

Alleen tussen "Aware" en "Quiet", zoals volgens mij ook in de review staat.
Ik ben bang dat je gelijk hebt.

De Nederlandse handleiding heeft het over
geen NC
Wellicht een gevalletje van een onhandige vertaling
Dat is via het menu in de app op het openingsscherm. Is er bij het instellingenmenu (tandwieltje) ook nog een optie om NC uit te zetten? Bij de Bose 700NC is dit namelijk wel het geval.

Bij bose 700NC is niveau van 0 tot 10 in te stellen (11 niveau's), waarbij 0 het transparency mode is (omgevingsgeluiden worden versterkt afgespeeld op je headset om de passieve noise canceling te passeren). Maar is er daarnaast in settings menu nog een switch die Active noise cancelling helemaal uitzet.
Klopt, de Qc35ii ondersteund gewoon multipoint, dus de conclusie van de review mag zeker worden aangepast. Wel werkt het niet zo best maar dat blijkt op de 45 dus net zo te zijn.
hoe werkt het bij jou niet best dan?
zolang je maar met 2 apparaten zit en niet met 3 werkt het bij mij altijd prima.
(je kunt wel gepaired zijn met meerdere, maar alleen met 2 wordt er prima geswitched door mijn QC35)
Het terug switchen werkt vaak niet, moet ik op 1 apparaat de Bluetooth uitzetten om weer geluid te krijgen op de ander.
Via de app, sources kun je de apparaten loskoppelen zonder de pairing te verliezen. Werkt makkelijk om op je primaire telefoon dit te bedienen om dan een ander apparaat te verbinden.
[...]


Welke is de voorganger dan? Op mijn qc35II kan ik mijn telefoon en tablet tegelijk koppelen. Zelfs twee telefoons kunnen tegelijk aan de QC35II gekoppeld worden. Of is dat geen multipoint?

Edit:
Er wordt als min punt genoemd dat Noise canceling niet uit kan, maar volgens de handleiding op pagina 20/21 zou dat wel moeten kunnen.
Alleen in combinatie met de nieuwste firmware. Ik had de oude firmware en daarin was het niet mogelijk. Updaten lukt mij overigens alleen via een iphone. Via Android lukte het me nooit.
[...]


Alleen in combinatie met de nieuwste firmware. Ik had de oude firmware en daarin was het niet mogelijk. Updaten lukt mij overigens alleen via een iphone. Via Android lukte het me nooit.
Kijk, dat was mijn vraag: is de Bose QC 45 te updaten via de app. Het klinkt namelijk alsof de software van deze headset en ook de app nog niet helemaal af is. In dat geval kan een beknopte hertest over een maand of 6 opeens wel nieuwe inzichten brengen. Juist omdat de Bose 700 dit wel allemaal heeft.
QC35 bij mij kan 3 tegelijkertijd aansluiten en kan ik de Noise cancelling uitzetten.
De Nokia BH-604 uit 2008 kon al met twee apparaten tegelijk koppelen. Die kostte indertijd zo'n € 100, dus ik was al verbaasd dat dit 13 jaar later pas op een serie koptelefoons met prijskaartjes van rond de € 350 geïntroduceerd zou worden.
[...]
Edit:
Er wordt als min punt genoemd dat Noise canceling niet uit kan, maar volgens de handleiding op pagina 20/21 zou dat wel moeten kunnen.
Ik zie dit niet terug in de handleiding https://assets.bose.com/c...og_quietcomfort-45_en.pdf Enkel Aware en Quiet. Ook RTings.com geeft aan dat de NC niet uit kan.

Wel interessant, de NC lijkt volgens metingen van RTings op de meeste vlakken juist ietsje slechter dan die van Sony XM4. Zeg maar tot 570 Hz.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 30 november 2021 14:04]

Dank, ik had de Nederlandse handleiding erbij gepakt. Aware wordt in de Nederlandse handleiding geen NC genoemd. Vandaar mijn verwarring.
Die vraag had ik ook toen ik het las, ik heb zowel m’n telefoon als laptop gekoppeld, de wisseling werkt perfect van bijv. Bellen op mobiel naar bellen via teams op de laptop zonder ergens handmatig de wisseling te moeten doen.
dit was ook mijn reactie die ik hier wou plaatsen snap er niks van
als er IETS is wat Bose tov van vele anderen net wel goed doet is het wat ik onder multipoint versta

ok ik had liever 3 apparaten (hij doet er maar 2)

maar het werkt perfect tussen 2 (dus of tablet, telefoon, of telefoon en laptop, of laptop en tablet) (ik moet er altijd wel 1 uit zetten als ze alle 3 in de buurt zijn)

De Sony van mijn vriendin (niet de laatste geloof ik maar daar voor) kan dit niet
Ook verschillende Buds van Samsung die ik hier heb kunnen dat allemaal niet..

Het enige bluetooth headset die ik hier in huis heb van zeg maar 5 apparaten die het net wel goed doet is de Bose QC35 de rest werkt niet.

Laat dit nu net mijn allerbelangrijkste feature zijn voor mij voor een bluetooth headset, daarom ben ik toen ook niet naar Sony gegaan..
De winst ten opzichte van zijn voorganger is echter vooral dat hij Multipoint heeft.
Welke is de voorganger dan? Op mijn qc35II kan ik mijn telefoon en tablet tegelijk koppelen. Zelfs twee telefoons kunnen tegelijk aan de QC35II gekoppeld worden. Of is dat geen multipoint?
Goeie... Tekst hierop aangepast.
Mijn QC35 (het origineel) verbindt ook tegelijkertijd met laptop en telefoon. Als ik dan op de laptop in een meeting zit of muziek luister, gaat dit uit als mijn telefoon overgaat. Bij het neerleggen van de telefoon schakelt hij weer terug naar laptop.
Leuk om te zien dat deze markt niet stilstaat. Ik heb zelf nog een QC15, zeg maar de grand-daddy van deze koptelefoons. Afgelopen jaar dacht ik te gaan upgraden naar een nieuwer model, maar ik kwam snel tot de conclusie dat er eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd.

Ik had eerst de XM4 van Sony (de over-ears koptelefoon). De schelpen zaten tegen m'n oren aan, de "soundstage" was heel vlak vergeleken met die QC15. En dan nog een lading lage bass erin.

Daarna de 700 van Bose. Die had wel de herkenbare brede soundstage wat ik mooi vind. De bass was wat teruggeschroeft van de QC15 en er was (als je heel goed luisterde) meer detail hoorbaar. Maar de koptelefoon bleef niet lekker op z'n plek zitten. De oorschelpen waren van harder materiaal en ook niet zo diep als van de QC15 waardoor die alsnog m'n oren aanraakte.

De noise canceling van beide koptelefoons waren ook niet zoveel beter als dat ik had verwacht. Ja het was beter, maar je krijgt niet daadwerkelijk meer "rust aan je hoofd" erdoor.

Lang verhaal kort, je kan jezelf best wat geld besparen door een oude QC15 op de kop te tikken. Vervang de oorschelpen (die zijn nog gewoon te bestellen), er zijn hoesjes om over de hoofdband te doen. Dan is de koptelefoon weer schoon/hygiënisch en je kan gewoon een AAA batterijtje vervangen wanneer die leeg is.

Ik vond het een interessante zoektocht in ieder geval! Ik ging erin met de verwachting om weggeblazen te worden door de nieuwe koptelefoons, maar dat viel allemaal wel mee. Draagcomfort verschilt nogal (de QC15 raakt m'n oorschelpen helemaal niet overigens, super fijn!), het geluid moet je aanstaan en qua noise canceling zijn ze allemaal goed.
Leuk om te zien dat deze markt niet stilstaat. Ik heb zelf nog een QC15, zeg maar de grand-daddy van deze koptelefoons. Afgelopen jaar dacht ik te gaan upgraden naar een nieuwer model, maar ik kwam snel tot de conclusie dat er eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd.
Ik heb een QC25. Die heb ik nog op de valreep aangeschaft toen de QC35-II er ook al was. Zolang noise cancelling hoofdtelefoons geen vervangbare batterijen of accu hebben, ga ik de QC25 niet vervangen.

En dan te bedenken dat ik een review gelezen heb waarin de reviewer zei: "Gelukkig is Bose gestopt met die middeleeuwse batterijen en hebben ze in de QC35 een accu ingebouwd." Nou... als je hoofdtelefoon leeg is, ga je die maar lekker opladen dan. Ik zal dan wel de extra (oplaadbare) batterij gebruiken (die in de draagbox past overigens) en ik kan weer 35 uur verder. Na 5 jaar smijt je de QC35 dan maar bij het grof vuil omdat die binnen een half uur leeg is. Ik gebruik mijn QC25 dan wel lekker tot 2040 ofzo.

Draadloos + niet-vervangbare accu's zijn volgens mij de grootste veroorzakers van e-waste ter wereld.
Eens! Ik zie het ook als een voordeel. Zeker op een lange vlucht is het vervelend als je accu leeg is en je moet wachten. Al laden ze vaak wel 4 uur luistertijd op in 10 minuten ofzo, dus wel heel snel.

En bekabeld is voor mij ook nog een voordeel aangezien mobiel gamen echt niet fijn is met die 0,5-1 seconde aan lag wat Bluetooth geeft. Maar dat is ook voor iedereen persoonlijk uiteraard.
Deze dingen hebben nieuw een batterijduur van 20 a 30 uur, je laad ze doorgaans dus niet zo heel vaak op, maar zelfs al zou het heel extreem zijn en zou je na vijf jaar nog maar 50% van de capaciteit hebben dan kun je nog van Amsterdam naar Tokyo vliegen op een enkele acculading, dus volgens mij is dit "probleem" voornamelijk uit fantoomangst ontstaan.
Zodra je over de 50% zit, begint het sneller terug te lopen en krijg je ook problemen met dat de accu geen zware pieken meer aan kan en dan uit gaat vallen. Ook veroudert de accu sneller als je hem lang leeg laat liggen (de mijne gebruik ik vooral op vluchten dus niet heel vaak)

Om die reden had Apple destijds ook hun CPU gethrottled om crashes te voorkomen bij oude accu's.

Ik vind de batterij zelf zeker ook een voordeel. Mijn QC25 heb ik al een jaar of 7 en hij gaat nog net zo lang mee als op dag 1. Alleen headphone jacks worden helaas zeldzaam. Maar meestal gebruik ik hem toch alleen voor de stilte en dan kan ik de draad er zelfs afhalen.

Ik zou wel iets willen meer de betere noise cancelling maar ik sta ook niet te trappelen voor een model met onvervangbare accu. Met name omdat ik zo lang met die dingen doe.
Ik vind de batterij zelf zeker ook een voordeel. Mijn QC25 heb ik al een jaar of 7 en hij gaat nog net zo lang mee als op dag 1. Alleen headphone jacks worden helaas zeldzaam.
Niet geheel ideaal natuurlijk, maar een verloopje is op zich wel mogelijk, of een bluetooth-ontvanger (die je dan wel in je jaszak oid moet steken; maar dan zit DAAR waarschijnlijk wel weer een niet-verwisselbare accu in...).
Zeker op een lange vlucht is het vervelend als je accu leeg is en je moet wachten.
Speciaal voor dat moment dat je langer dan 30 uur in een vliegtuig zit hebben ze een jack audiokabeltje meegeleverd. Ik heb al heel lang niet gevlogen, maar ik gebruik dat kabeltje (QC35II) nu vooral bij de computer zodat ik minder audiovertraging heb.
Ik heb door de jaren heen veel te veel gedonder gehad met de betrouwbaarheid van Bluetooth. Ik gebruik het niet, behalve als er geen andere mogelijkheid is.
[...]

de reviewer zei: "Gelukkig is Bose gestopt met die middeleeuwse batterijen en hebben ze in de QC35 een accu ingebouwd." Nou... als je hoofdtelefoon leeg is, ga je die maar lekker opladen dan.
Vroeger had je zo'n dikke grijze telefoon met 2 D-batterijen. Later had je zo'n DECT-telefoon met 4 AAA-batterijen. Nu laad je je telefoon gewoon zelf op, en hoef je nooit meer te zeulen met batterijen. Ik denk dat de algemene indruk toch is dat dit een vooruitgang is, niet alleen in gebruikersgemak, maar ook in afval.
Na 5 jaar smijt je de QC35 dan maar bij het grof vuil omdat die binnen een half uur leeg is. Ik gebruik mijn QC25 dan wel lekker tot 2040 ofzo.
Ik denk dat je beide uitersten sterk overdrijft. Ik gebruik mijn Samsung Level Over uit 2014 nog steeds, maar ik denk dat er in 2040 toch wel een keer nieuwe codecs die niet in het firmware-geheugen passen of nieuwe technologieën gangbaar zijn. Bovendien erger ik me meer aan de verouderde NC dan aan de ingebouwde batterij.
Draadloos + niet-vervangbare accu's zijn volgens mij de grootste veroorzakers van e-waste ter wereld.
Volgens mij is dat de berg aan lege batterijen die we niet hebben dankzij accu's. Die berg was zelfs in 2018 in de EU nog zo'n 200.000 ton aan lege batterijen. Zelfs een bovengemiddeld inzamelland land als Nederland recyclede minder dan de helft, dus de rest kwam gewoon in de vuilverbranding of op de stort.
edit:
En voor het argument "ja maar je kunt oplaadbare batterijen... " - kunt ja, in theorie, maar in de praktijk 200.000 ton wegwerpbatterijen per jaar.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 30 november 2021 13:31]

Vroeger had je zo'n dikke grijze telefoon met 2 D-batterijen. Later had je zo'n DECT-telefoon met 4 AAA-batterijen. Nu laad je je telefoon gewoon zelf op, en hoef je nooit meer te zeulen met batterijen. Ik denk dat de algemene indruk toch is dat dit een vooruitgang is, niet alleen in gebruikersgemak, maar ook in afval.
Ondanks je edit: ik gebruik enkel overal oplaadbare batterijen, dus ik heb geen batterijafval; behalve als de oplaadbare batterijen zelf niet meer voldoen na een jaar of 5. Dan hoef ik echter niet de rest van de hoofdtelefoon weg te gooien.
Ik denk dat je beide uitersten sterk overdrijft. Ik gebruik mijn Samsung Level Over uit 2014 nog steeds, maar ik denk dat er in 2040 toch wel een keer nieuwe codecs die niet in het firmware-geheugen passen of nieuwe technologieën gangbaar zijn. Bovendien erger ik me meer aan de verouderde NC dan aan de ingebouwde batterij.
Kabel. Zolang de 3.5mm jack niet volledig verdwijnt, of er een verloop bestaat, blijft die hoofdtelefoon werken zolang die niet kapot gaat. Of analoge audio zou op een gegeven moment gewoon "afgeschaft" moeten worden.

Ik vind ingebouwde accu's en de trend van het maar vastsolderen van alles gruwelijk. Het belemmert reparaties, en het verkort daardoor de levensduur van een product. Ik ben zo iemand die een artikel makkelijk 10 jaar of langer gebruik als ik er tevreden over ben.
Ik ben zo iemand die een artikel makkelijk 10 jaar of langer gebruik als ik er tevreden over ben.
Ik overigens ook, maar net als jij je in de minderheid bevind die oplaadbare batterijen gebruikt, bevind ik me in de minderheid die zelf over een scala aan soldeerbouten beschikt. Het vervelende is wat mij betreft niet dat een accu zit vastgesoldeerd als het product daardoor mooier en kleiner wordt. Het probleem is dat je de accu vaak niet kunt nabestellen, of erger nog, dat behuizingen verlijmd worden in plaats van dichtgeschroefd. Op die manier ben ik het wel met een deel van je stelling eens:
Het belemmert reparaties, en het verkort daardoor de levensduur van een product.
Ter info, ik heb een QC35ii, ongeveer 4 jaar oud nu. Voorheen sporadisch gebruikt maar nu vanwege covid dus elke (week)dag 8+ uur. Hij gaat nog steeds meerdere dagen mee. Ik laad hem denk ik elke 2 of 3 dagen op, en dan is ie toch vrij snel (voor mijn gevoel een half uurtje oid) weer op 90 of 100%.

Ik heb inmiddels de oorkussens vervangen want die waren vergaan en gescheurd. Nog steeds zeer happy mee. Hopelijk is ie volgend jaar (dan wordt ie 5) nog niet rijp voor de vuilnisbelt :)
Leuk om te zien dat deze markt niet stilstaat. Ik heb zelf nog een QC15, zeg maar de grand-daddy van deze koptelefoons. Afgelopen jaar dacht ik te gaan upgraden naar een nieuwer model, maar ik kwam snel tot de conclusie dat er eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd.

Ik had eerst de XM4 van Sony (de over-ears koptelefoon). De schelpen zaten tegen m'n oren aan, de "soundstage" was heel vlak vergeleken met die QC15. En dan nog een lading lage bass erin.

Daarna de 700 van Bose. Die had wel de herkenbare brede soundstage wat ik mooi vind. De bass was wat teruggeschroeft van de QC15 en er was (als je heel goed luisterde) meer detail hoorbaar. Maar de koptelefoon bleef niet lekker op z'n plek zitten. De oorschelpen waren van harder materiaal en ook niet zo diep als van de QC15 waardoor die alsnog m'n oren aanraakte.

De noise canceling van beide koptelefoons waren ook niet zoveel beter als dat ik had verwacht. Ja het was beter, maar je krijgt niet daadwerkelijk meer "rust aan je hoofd" erdoor.

Lang verhaal kort, je kan jezelf best wat geld besparen door een oude QC15 op de kop te tikken. Vervang de oorschelpen (die zijn nog gewoon te bestellen), er zijn hoesjes om over de hoofdband te doen. Dan is de koptelefoon weer schoon/hygiënisch en je kan gewoon een AAA batterijtje vervangen wanneer die leeg is.

Ik vond het een interessante zoektocht in ieder geval! Ik ging erin met de verwachting om weggeblazen te worden door de nieuwe koptelefoons, maar dat viel allemaal wel mee. Draagcomfort verschilt nogal (de QC15 raakt m'n oorschelpen helemaal niet overigens, super fijn!), het geluid moet je aanstaan en qua noise canceling zijn ze allemaal goed.
Er zijn meer fabrikanten die NC hoofdtelefoons leveren dan Sony en Bose.... ;-)
Haha ja klopt, maar dat waren wel de twee "titanen" als ik het internet mocht geloven. Ik laat alleen even mijn ervaringen weten met de koptelefoons die ik geprobeerd heb.

Maar als je betere opties hebt, breid je comment even uit zodat de rest er ook wat aan heeft :)
Sennheiser PCX550 II is licht en zit prima (iets diepere schelpen dan Sony). Plastic fantastic, maar ik lees niet heel veel over kapotte hoofdtelefoons. Ondersteund erg veel codecs, maar heeft een mindere ANC als ik de reviews zie.
Ik heb na jaren een Bose QC25 (met Bluetooth adapter) gekozen voren een AirPods Max. Vanwege de lovende reviews maar ook omdat het een bijna nieuwe was voor prima prijs (van een mede tweaker)

Prima apparaat, maar werkt niet met een MacBook met win10 🤪
Nuttig om te lezen!
Ik gebruik ook nog steeds de QC15 en had op een gegeven moment steeds zwarte oren omdat de kussentjes begonnen te kruimelen. Die zijn ondertussen vervangen.

De laatste maanden weer een beetje aan het kijken naar NC telefoons omdat ik voor het werk weer vaker weg moet maar ik blijf maar even bij de QC15, hij doet het nog gewoon en de NC die op de vliegtuigmotoren goed werkt geeft veel rust.
Leuk om te zien dat deze markt niet stilstaat. Ik heb zelf nog een QC15, zeg maar de grand-daddy van deze koptelefoons. Afgelopen jaar dacht ik te gaan upgraden naar een nieuwer model, maar ik kwam snel tot de conclusie dat er eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd.

Ik had eerst de XM4 van Sony (de over-ears koptelefoon). De schelpen zaten tegen m'n oren aan, de "soundstage" was heel vlak vergeleken met die QC15. En dan nog een lading lage bass erin.

Daarna de 700 van Bose. Die had wel de herkenbare brede soundstage wat ik mooi vind. De bass was wat teruggeschroeft van de QC15 en er was (als je heel goed luisterde) meer detail hoorbaar. Maar de koptelefoon bleef niet lekker op z'n plek zitten. De oorschelpen waren van harder materiaal en ook niet zo diep als van de QC15 waardoor die alsnog m'n oren aanraakte.

De noise canceling van beide koptelefoons waren ook niet zoveel beter als dat ik had verwacht. Ja het was beter, maar je krijgt niet daadwerkelijk meer "rust aan je hoofd" erdoor.

Lang verhaal kort, je kan jezelf best wat geld besparen door een oude QC15 op de kop te tikken. Vervang de oorschelpen (die zijn nog gewoon te bestellen), er zijn hoesjes om over de hoofdband te doen. Dan is de koptelefoon weer schoon/hygiënisch en je kan gewoon een AAA batterijtje vervangen wanneer die leeg is.

Ik vond het een interessante zoektocht in ieder geval! Ik ging erin met de verwachting om weggeblazen te worden door de nieuwe koptelefoons, maar dat viel allemaal wel mee. Draagcomfort verschilt nogal (de QC15 raakt m'n oorschelpen helemaal niet overigens, super fijn!), het geluid moet je aanstaan en qua noise canceling zijn ze allemaal goed.
Herkenbaar, maar dan met de Sony WH-1000X, ook de oer noice canceling headset die nu in iteratie Sony WH-1000XM4 beschikbaar is. De 4 heb ik nog niet kunnen testen. Wel de WH-1000XM3. Ook mijn verwachting was dat ik omver geblazen zou worden door het verschil, maar dat viel tegen! De XM3 had een flinke maar onnatuurlijke extra bass punch, zoals vroeger Megabass op walkmans en diskmans. Wel via de app naar beneden te regelen. Maar het geluid was toch niet muzikaal. Waar ik onder versta dat je bij de ene headset meteen mee gaat dansen, en je met de volgende headset er niets bij voelt of zelfs vermoeid raakt door de bass.. Bij de WH-1000X was het geluid helder en aanstekelijk.

Grappig daarbij was het vergelijkende filmpje wat Bright ooit maakte. Ze vergeleken de gehele Sony lijn blind. Er werd per ongeluk in sound gekozen voor de WH-1000X in plaats van het nieuwe model wat beter zou moeten klinnken. Heel grappig! Alleen de noicecanceling van de nieuwe headsets is intussen weer verbeterd. Maar dan op specifieke punten. (betere demping van spraak en hogere tonen en betere demping van niet-monotome geluiden).

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 30 november 2021 11:37]

Ik heb me in anc koptelefoons geprobeerd te verdiepen, net eentje besteld omdat mijn oude, cheapo kapot is gegaan, maar ik vind het erg lastig, omdat online reviews alle kanten op gaan. Jij vindt er sinds de Quiet Comfort 15 bijvoorbeeld nog weinig veranderd maar Rtings.com bijvoorbeeld gaf hem maar een matige score, en die beoordeling is in 2018 voor het laatst geüpdate.
Ik heb de QC15 ook gehad. Qua ANC was de Bose top, zelfde met comfort. Maar qua geluid viel dat toch behoorlijk tegen voor zo'n prijzige koptelefoon. Dat hebben ze met de QC25 goed aangepakt terwijl ook de ANC iets verbeterd was.

Wat dat aangaat is het een vervelend gegeven voor ze dat Sony in deze markt van ANC-koptelefoons gekomen is. Eerst met de 1RNC waarvan de ANC wat minder was dan het Bose-alternatief, maar het geluid veel beter (tov de QC15) en later met de 1000X-serie (met aangepast, meer dynamisch geluidssignatuur, wat de meesten een verbetering vonden).
Ja ik heb ook heel lang de qc15 gebruikt. Zelfs met een addon voor bluetooth (nu op v en a). Uiteindelijk toch geüpgraded omdat de microfoon niet afdoende was.
Ah ja de Bluetooth module had ik ook besteld, maar die ik had gekocht had belabberde geluidskwaliteit. Het midden was ineens weg. Dus ik gebruik m'n stekkertje gewoon, dan heb ik in ieder geval ook geen bluetooth lag met spelletjes en films.
Ik wil nog even een punt maken over de "missende touch bediening". Dit is in mijn ogen een feature en een reden waarom ik nooit een headset koop met een touch interface.

Er zijn veel klachten dat in de kou headsets met zo'n touch interface ghost taps hebben. Ook vind ik het persoonlijk irritant om mijn oor een klein tikje te moeten geven voor pauzeren. En al helemaal wanneer je meerdere keren moet swipen om het volume te wijzigen.

Die knoppen zijn juist geweldig. Je weet precies waar ze zitten en zijn super makkelijk te gebruiken.

Dit is vergelijkbaar met die verschrikkelijke non-buttons tegenwoordig op magentrons, wasmachines, het gasfornuis, etc. 2/10 keer registreert ie je vinger niet en dat is echt verschrikkelijk. Ook weet je nooit zeker of jouw invoer wel geregistreerd is of dat t systeem traag is.

Fysieke knoppen voor mij!
Amen! Ik heb onlangs een Sony MX gekocht nadat in 3x mn QC35II aan hetzelfde defect is overleden, en die touch interface is verschrikkelijk. Geen fysieke button om apparaat te wisselen, veel ghost taps; het ding gaat vaker op pauze als ik het niet wil en nooit als ik het wel wil :|

Eerlijk, het is dat de QC35II tot 3x toe last kreeg van hetzelfde statische gekraak, anders had ik gewoon weer een nieuwe gekocht. Touch interface op een koptelefoon is echt een zwaktebot.
Statisch gekraak heb ik ook gehad in 1 van mijn schelpen (linker als ik me niet vergis). Dit bleek verholpen te zijn na een BT driver update op mijn Laptop. Zelf met de telefoon nooit last van gehad.
Ik heb dat ooit bij een Bose store na laten kijken en bleek in mijn geval een issue te zijn met de accu die in de (inderdaad) linker oorschelp zit die statisch gekraak geeft. Enige 'fix' daarvoor was opladen via een geaarde stekker in de muur. Dat werkte dan eerst wel, maar het gekraak werd vervolgens steeds vaker en steeds sneller tot ze bij Bose hun armen in de lucht gooiden, toen heb ik maar een Sony gehaald.

Maar ik mis mn Bose nog steeds nog eigenlijk, juist om die fysieke knoppen
Mee eens. De touch controls van de Sony MX is het enige gebrek eraan. Het is altijd een 50-50 kans dat ie je touch of swipe goed herkent. Ik heb te vaak dat ik het volume onlaag wil doen en dan pauzeert de muziek ineens.
Als je op de Bose usergroups rondneust zie je eigenlijk ook dat hier grofweg twee smaken in zijn. Gebruikers die fysieke knoppen willen, en gebruikers die de touch interface prima vinden. Ik behoor zelf tot de laatste groep, maar kan het me heel goed voorstellen dat voor veel gebruikers knoppen makkelijker werken is.

Wat dat betreft is het eigenlijk zonde dat kwalitatief gezien de QC45 lager in de markt staat dan de NC700. Ze hadden de apparaten eigenlijk gewoon gelijk moeten houden zodat er voor beide stromingen gebruikers een topmodel beschikbaar is.

Nu is het eigenlijk een no-brainer om voor de NC700 te gaan mits je de touch interface kan tolereren. Meer features, voor een veel lagere prijs.
Ik heb laatst toch een QC-45 gekocht, omdat ik de NC700 vreselijk vind:

- Niet op te vouwen
- De fit op mijn (zeg ik zelf) grote hoofd is beroerd. Ding zit veel te strak.

De Bose headsets hebben inderdaad een wat neutraler geluid. Dat is prima.

Beetje luxe situatie, mijn oude "35" gebruik ik nu op het werk mocht ik er ondanks Corona er toch zijn ;-)
Jammer dat er niet in een roemoerige omgeving getest is met de microfoons. Ik heb de QC35II en als ik daarmee bel (of als een collega daarmee belt) en hij zit in een ruimte met iemand anders, dan hoor ik die ander harder dan die persoon zelf.

Die 700NC doet dat een stuk beter. Ik was wel erg benieuwd naar wat deze koptelefoon kan!

Enne, mijn QC35II kan met twee apparaten verbinden. Maar hij geeft maar geluid weer van eentje. Kan deze ze beide door elkaar weergeven?
Inderdaad, de microfoontest kan veel beter. En wat dat betreft kan Bose ook veel beter, want ze hebben zich al bewezen met de 700NC.

De microfoontest met noise isolation zou echt wat toevoegen, want dan zou hij prima te gebruiken zijn bij videobellen in een rumoerige kantoortuin (toch wel een toekomst die bij veel helaas aan de orde gaat zijn).

Gelukkig doet EBPman die tests wel goed, alleen nog niet voor de Bose 45, maar wel al voor de 700 vs xm4
https://www.youtube.com/watch?v=BEtBXvP9eDw

Tevens, wat erg veel reviews vergeten te vermelden is de functie "Self Voice", deze is wel te zien in de bijgevoegde plaatjes als setting. Deze functie is de mate dat je jezelf hoort praten tijdens een call (telefoon/teams etc). Dit is erg waardevol, omdat je anders jezelf hoort alsof je met vingers in je oren aan het praten bent. Veel ANC hoofdtelefoons hebben deze setting helemaal niet en je gaat daardoor steeds harder praten en je hoort jezelf dus heel vermoffeld.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 30 november 2021 13:43]

Jammer dat er niet in een roemoerige omgeving getest is met de microfoons.
Helemaal mee eens!

Ik heb de 700NC en heb die specifiek gekocht vanwege de uitstekende voice prestaties! Juist in rumoerige omgevingen is de Bose zeer knap in het isoleren van de stem van de drager en het negeren van het omgevingsgeluid. Een telefoongesprek op de fiets gaat bijvoorbeeld ook vlekkeloos, daar waar dat naar mijn ervaring met andere koptelefoons (Sony, mijn oude Bose SLAEW-II) juist een ramp is vanwege het windgeruis.
Het verbaast mij dat je de noisecancelling niet kan afzetten, als het een beetje waait buiten kan je hem dus al niet meer gebruiken omdat het dan precies is alsof er iemand constant in de microfoon aan het blazen is 8)7
Bovendien, hoe tof noisecancelling ook mag zijn, ik kan het ook geen uren verdragen omdat het een druk creëert in de schelpen die mij na een tijd wel begint te irriteren.

Het is maar te hopen de Bose toch een optie gaat toevoegen via een patch om dit uit te zetten.
De QC35II en ook de voorgaande QC koptelefoons hebben een bug waardoor als je de koptelefoon gebruikt in gesprekken omgevingsgeluid extra wordt opgepakt. Die series zijn daardoor niet te gebruiken als microfoon wanneer je in bijvoorbeeld een shared pace werkt.

Ik heb nu de Bose NC700 en daarin is dat significant verbeterd. Ik deze review krijg ik niet helder of de Bose QC45 dat ook verbeterd heeft.

Verder is het bluetooth profiel op mijn huidige laptop (Bluetooth 5.0) in combinatie met QC35 en NC700 ronduit slecht. Zodra ik in een applicatie zit die mijn microfoon gebruikt (b.v. discord) wordt de bitrate van het audio kanaal sterk ingeperkt waardoor b.v. Spotify heel blikkerig klinkt.

Om dat te omzeilen gebruik ik nu vaak de microfoon van mijn webcam, maar goed dat is allemaal niet ideaal. Ik ben eigenlijk nog steeds opzoek naar een goede zakelijke koptelefoon met noise cancellation die deze problemen niet heeft.
Ik snap het gezeur van de codecs telkens echt niet. Ik heb de vorige serie die ook al deze klachten kreeg (QX35), maar ik heb nog nooit zo'n goede, uitgebalanceerde koptelefoon gehad.

Als door Bose zelf de klanken perfect zijn afgesteld, waarom zou je dan nog willen leunen op codecs?

Ik heb koptelefoons met tig codecs en zelfde prijsklasse duidelijk slechter zien presteren.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 30 november 2021 07:00]

Ik vind de reviews van nc koptelefoons altijd wat vreemd. Over codecs (in praktijk werken ze allemaal op alles), maar ook over 'vlakke' geluid. Neutraal kan je ook zeggen, terwijl de Sony (ik heb ze) een heel eigen profiel heeft met beroemde zware bassen. Sorry maar dat kan je ook gewoon vervorming noemen natuurlijk. Waarbij er uiteindelijk natuurlijk gewoon een equalizer is waar iedereen aan kan schuiven.

Ook zijn er functies die in veel reviews zwaar meewegen, maar wie doet er wat mee? Het doorlaten van omgevingsgeluid om met anderen te praten? Kom op, niemand praat toch als je zo'n ding op hebt. Zijn er mensen voortdurend in de weer met profielen? Dagelijks gebruik is voor mij toch vooral aan en uit.
Het doorlaten van omgevingsgeluid, met name spraak kan heel fijn zijn, maar uiteraard niet voor iedereen. Maar als je werkt in een lawaaige omgeving en daarom je NC headset op hebt, is het fijn als je collega je kan roepen bijvoorbeeld.

Veel te veel mensen sluiten zich ook op de fiets veel te ver af met muziek en kunnen hiermee ook hun veiligheid verhogen. Ja niet gebruiken zou beter zijn, maarja.
Doorlaten van omgevingsgeluid is heel handig als je met je koptelefoon aan het bellen bent. Daardoor heb je minder de neiging om te hard te praten.

Ook tijdens het koken is het handig. Dan hoor je het voordat het begint aan te branden
Ik vind de reviews van nc koptelefoons altijd wat vreemd. Over codecs (in praktijk werken ze allemaal op alles),
SBC is anders niet in alle gevallen prettig :|

De APTX codecs library is erg prettig om te hebben en maakt in veel gevallen duidelijk wat uit qua geluidskwaliteit in gesprekken.
Volgens mij heeft de afstelling van de tonen weinig met de codecs te maken :)
Qua geluid zijn die QC’s niet verkeerd maar 1 ding blijft aan Bose kleven: ze blijven tamelijk vlak. “No highs no lows, must be Bose” blijft op zekere hoogte een waarheid. Daarom heb ik ook mijn Soundtouch weer verkocht. Daar miste ook alle levendigheid en diepte.
Ik snap het gezeur van de codecs telkens echt niet. Ik heb de vorige serie die ook al deze klachten kreeg (QX35), maar ik heb nog nooit zo'n goede, uitgebalanceerde koptelefoon gehad.
Dat je dat niet snapt komt omdat je ervan uitgaat dat je eigen wensen doortrekt naar anderen, Als je een lage latency wil dan is APTX LL een enorme verbetering. Bandbreedte is één van de bottlenecks voor zowel latency als voor gesprekskwaliteit. Er zijn daarom twee grote factoren, BT versie en Codecs.

Dus ja, ik wordt wel heel blij van het feit dat mijn Sennheiser PCX550 II zo ontzettend veel codecs ondersteund. Zowel via mijn TV (losse transmitter als mijn Consoles (dongle) is het allemaal prima in sync. Met SBC is het niet prettig kijken/spelen,
Oef! Wat zien die dingen er "plastic-fantastic" uit! Brrr! Wat lelijk! :o

Ik weet het, over smaak valt niet te twisten. Maar dit lijkt op die 4 tientjes Aliexpress rommel... Of lijkt die 4 tientjes Aliexpress rommel op dit? LoL! :+

In ieder geval, het design is niet voor mij. Ik heb ook slechte ervaringen met die "plastic-fantastic" koptelefoons. Ze zijn kapot voordat de accu's ten einde zijn. Ze breken gewoon af op den duur. Vaak bij de scharnieren, in ieder geval daar waar vaak stress op het kunststof ontstaat (b.v. door in klapppen en uitklappen van de oorschelpen). ...Of ik laat ze stuiteren. |:(

...En dat staat nog los van de ontbrekende zaken die concurrentie wel heeft op toestellen rond dit prijspunt. De pluspunten moeten wel erg belangrijk voor je zijn wil je dit product verkiezen boven wat de concurrentie heeft.

Edit: goed te lezen dat de bouwkwaliteit beter is dan dat het product doet vermoeden.

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 30 november 2021 11:16]

Ik ben het met je eens dat het ontwerp best wat
minder plastiekerig mag, maar snel kapot gaan ze niet. Ik heb mijn QC35 nu minstens een jaar of 6 en er breekt niks af. Wel al de oorkussens een keer vervangen.
Ik heb al 5 jaar de QC35II en de bouwkwaliteit is zeer degelijk. De koptelefoon heeft 50-tal vliegreizen meegemaakt en zeker niet altijd in de daarvoor voorziene case. Enkel de oorkussens moeten vervangen, maar voor de rest kan deze wel tegen een stootje.

Daarnaast, wat zou je dan doen in plaats van plastiek? "Kwalitatieve" materialen zoals aluminium?
Apple hun headset heeft betere materialen, en wat is de conclusie in de reviews? Dat dit ten koste gaat van het gewicht en het draagcomfort. De QC35II kan je gerust 8 uur aan een stuk dragen.
Niet mee eens, over smaak valt niet te twisten maar dit is absoluut geen plastic fantastic koptelefoon :O . Mijn Soundlink II gaat al jaren mee zonder problemen, alleen 1x de oorschelpen vervangen. Een vriend van mij heeft de QC35 laten vallen toen hij glas ging wegbrengen en toen is er een auto overheen gereden. De QC35 was toen verbogen, maar deed het nog steeds ... :)
Buitenkant is van plastic, maar van binnen is het metaal. Ik heb nog nooit een koptelefoon gezien die kwalitatief beter in elkaar zit, en dan heb ik de Sony's en Airpods Max meegerekend.
De foto's zijn niet zo heel goed, alles wat weerspiegelt is overbelicht. De hoofdtelefoon heeft een mat zwart afwerking en ziet er heel anders uit in het echt.

Check de foto op de site van bose zelf

[Reactie gewijzigd door newtastyland op 30 november 2021 08:45]

Oef! Wat zien die dingen er "plastic-fantastic" uit! Brrr! Wat lelijk! :o
UIterlijk is persooonlijk, maar vergeet niet dat gewicht een rol speelt. Mijn Steelseries Arctic 7 is toch aanzienlijk zwaarder dan mijn PCX 550 II en dat merk ik wel, ondanks dat de pasvorm van de Steelseries uitztekend is (weinig oordruk).

En de 550 II is dus echt compleet plastic :+

Maar je leest zelden over gebroken hoofdtelefoons, kunststof is niet synoniem aan breekbaar.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 30 november 2021 09:59]

Mijn Bose QuietComfort 25 is al "hartstikke" oud, veel gebruikt en nog als nieuw..
Het blijft jammer dat er geen verwisselbare accu meer in zit. Mijn QC25 is perfect, af en toe batterij wisselen en hij kan er weer tegenaan. Collega's met de 35 hebben na een jaar of wat al dat ie nog maar een paar uur meegaat ten opzichte van een hele dag...
Ik heb het even opgezocht voor de QC35. Dit is wat nodig is om de accu te vervangen.

Dat zou illegaal moeten zijn, met het oog op duurzaamheid.
Bose heeft een hekel aan het kunnen vervangen van batterijen. Ik heb een Bose Soundlink Color Bluetooth speaker, die moet je ook letterlijk open slopen om bij de accu te komen waarna hij niet neer normaal dicht kan. Echt ik koop nooit meer iets van dat merk.
Een Heatgun gebruiken om de batterij te vervangen met andere woorden het wordt zo moeilijk mogelijk gemaakt om batterij te verwijderen.

Keihard boycotten dus ik ben nog steeds tevreden met mijn niet draadloze koptelefoons die ik al meer dan 10 jaar gebruik zonder ook maar 1 kabelbreuk gehad te hebben. En als kabel beschadigd is het relatief makkelijk te fixen
Ben het er helemaal mee eens dat het gebrek aan een verwisselbare accu erg jammer is.

Ik herken me echter niet in de achteruitgang van de batterij zoals je die omschrijft.

Ik heb zelf al een jaar of 6 een QC35 en gebruik deze minimaal 3 volle werkdagen in de week. Zelfs na 6 jaar kan red de accu het nog met gemak een volle dag.

Lijkt dan toch wel wat variatie in batterijlevensduur te zitten.
helemaal mee eens, zeker met een bluetooth adapter!
Hoe doet deze (of andere NC koptelefoons) het in de wind? Mijn QC35II heeft echt heel veel ruis als ik in de wind fiets en daarom gebruik ik hem ook niet meer op de fiets wat toch wel zonde is.
Voor gebruik in de wind moet je hem op NC setting 'low' zetten. Dat al eens geprobeerd?
Op de fiets moet je eigenlijk geen koptelefoon gebruiken, maar als je het dan toch doen, zet dan de nc uit of op niet maximaal, dan heb je geen last van het geruis.
Op de fiets moet je eigenlijk geen koptelefoon gebruiken,
Kan niet anders dan het hier roerend mee eens zijn. Bellen/appen op de fiets is ook iets wat je gewoon niet moet doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True