Waarop beoordeel je een draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukking? De criteria die je daarbij hanteert, zijn wellicht voor iedereen net even anders, maar zaken als geluidskwaliteit, draagcomfort, uiterlijk, prijs en uiteraard de kwaliteit van de microfoon en de ruisonderdrukking spelen ongetwijfeld een rol. Niet iedereen zal echter evenveel waarde hechten aan de verschillende aspecten.
Gewicht, comfort, uiterlijk
Zoals we op de vorige pagina al aangaven, is er een verband tussen het gewicht van de hoofdtelefoon en het draagcomfort, maar dat verband is minder direct dan het lijkt. Het is er wel bij de Positive Vibration XL ANC van House of Marley, die de zwaarste is uit de test en dat voel je. Hij oefent ook flinke druk uit op je oren en de combinatie is niet prettig. De Live 660NC van JBL is veel minder zwaar, maar oefent ook veel druk uit en zit daarom niet prettig. Helaas valt ook het comfort van de HD 450BT van Sennheiser ons tegen, door de krap bemeten oorschelpen.
Daartegenover staat de Miami van Urbanista, die weliswaar behoorlijk zwaar is, maar door zijn dikke oorkussens toch lekker zit en nog goed afsluit ook. Ook de hoofdtelefoons van Sony, Rolfstone en Edifier zitten wat ons betreft prima. Over het uiterlijk kunnen de meningen het meest verschillen. Wat ons betreft wint Urbanista de stijlprijs, met het strakke ontwerp van de Miami. Niet iedereen zal echter een dergelijk opvallend uiterlijk waarderen. De meeste modellen hebben dan ook een minder uitgesproken vormgeving en daarvan geven we de voorkeur aan de Elite 85h van Jabra en de HD 450BT van Sennheiser.
Geluid en ruisonderdrukking
Het zal geen verrassing zijn dat de bekendste merken hier met de eer gaan strijken. We zijn van zowel de lekker goedkope HD 450BT van Sennheiser als de WH-XB910N van Sony het meest gecharmeerd. Toch zijn er op dat vlak ook verrassingen. Zowel de W820NB van Edifier als de Focus van Rolfstone klinkt behoorlijk goed. Ze halen het niet bij de modellen van Sony en Sennheiser, maar zeker de W820NB is beduidend goedkoper en daarom interessant.
Wat ruisonderdrukking betreft springt vooral de WH-XB910N van Sony erbovenuit. De techniek van Sony weet nog steeds de meeste frequenties te blokkeren. Ook Sennheiser doet het op dat vlak goed, maar haalt het niet bij zijn Japanse concurrent. Opvallend presteert ook de Urbanista Miami. Op zich is de ruisonderdrukking niet eens geweldig, maar de passieve ruisonderdrukking is al zo goed, dat er toch weinig omgevingsgeluid weet door te dringen. Tegenvallers zijn de Focus van Rolfstone en de W820NB van Edifier. Koop je een hoofdtelefoon vooral voor de ruisonderdrukking, dan zijn dat geen aanraders.
Functionaliteit
Op dit vlak doen met name Urbanista en House of Marley zich tekort. Beide leveren geen app bij hun hoofdtelefoon en dat is zonde. Dat geldt helemaal voor de Miami, omdat de werking van de knoppen daar te wensen overlaat. De Miami heeft dan weer wel een sensor die detecteert wanneer je een oorschelp optilt. Opvallend is ook de Focus van Rolfstone. Ook Rolfstone levert geen app, maar de app van een andere fabrikant blijkt ook met de Focus te werken.
Dan doen merken als Jabra, JBL, Sony en in mindere mate Sennheiser het beter. Sennheiser biedt bij de HD 450BT een wat karige app en mist wat functionaliteit, maar heeft wel ondersteuning voor codecs als aptX en aptX LL. Jabra en JBL hebben lekker uitgebreide apps, waarin je veel aan de werking van de hoofdtelefoons kunt instellen. Dat laatste geldt ook voor Sony, dat de WH-XB910N bovendien touchbediening heeft meegegeven. Voor wie graag van multipoint gebruikmaakt: de modellen van Edifier, House of Marley, Rolfstone en Urbanista kunnen daar niet mee overweg.
Samenvattend
Wie een lekker goedkope draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukking zoekt, heeft een goede aan de Edifier W820NB. De ruisonderdrukking is niet geweldig en hij heeft geen multipoint, maar de prijs maakt een hoop goed. Ook Sennheiser heeft met de HD 450BT een opvallend goedkope hoofdtelefoon, die we echter niet zo prettig vinden zitten. De Jabra Elite 85h, JBL Live 660NC en in mindere mate de Teufel Real Blue NC scoren eveneens bovengemiddeld, maar geen van die drie zit lekker.
Dat leidt ons dan vanzelf naar de enige echte aanrader uit deze vergelijking; de WH-XB910N van Sony scoort het best van alle hier geteste modellen. Hij heeft nauwelijks nadelen. Alleen de belkwaliteit blijft wat achter, dus als je daar veel gebruik van wilt maken, kun je beter een andere keuze maken. De ruisonderdrukking van de WH-XB910N is erg goed, maar ook de bediening, de functionaliteit, het draagcomfort, de accu en het geluid dat hij produceert, zijn allemaal goed verzorgd.