Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Betaalbare ruisonderdrukking Round-up

Negen draadloze hoofdtelefoons op een rij

Conclusie

Waarop beoordeel je een draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukking? De criteria die je daarbij hanteert, zijn wellicht voor iedereen net even anders, maar zaken als geluidskwaliteit, draagcomfort, uiterlijk, prijs en uiteraard de kwaliteit van de microfoon en de ruisonderdrukking spelen ongetwijfeld een rol. Niet iedereen zal echter evenveel waarde hechten aan de verschillende aspecten.

Gewicht, comfort, uiterlijk

Zoals we op de vorige pagina al aangaven, is er een verband tussen het gewicht van de hoofdtelefoon en het draagcomfort, maar dat verband is minder direct dan het lijkt. Het is er wel bij de Positive Vibration XL ANC van House of Marley, die de zwaarste is uit de test en dat voel je. Hij oefent ook flinke druk uit op je oren en de combinatie is niet prettig. De Live 660NC van JBL is veel minder zwaar, maar oefent ook veel druk uit en zit daarom niet prettig. Helaas valt ook het comfort van de HD 450BT van Sennheiser ons tegen, door de krap bemeten oorschelpen.

Daartegenover staat de Miami van Urbanista, die weliswaar behoorlijk zwaar is, maar door zijn dikke oorkussens toch lekker zit en nog goed afsluit ook. Ook de hoofdtelefoons van Sony, Rolfstone en Edifier zitten wat ons betreft prima. Over het uiterlijk kunnen de meningen het meest verschillen. Wat ons betreft wint Urbanista de stijlprijs, met het strakke ontwerp van de Miami. Niet iedereen zal echter een dergelijk opvallend uiterlijk waarderen. De meeste modellen hebben dan ook een minder uitgesproken vormgeving en daarvan geven we de voorkeur aan de Elite 85h van Jabra en de HD 450BT van Sennheiser.

Geluid en ruisonderdrukking

Het zal geen verrassing zijn dat de bekendste merken hier met de eer gaan strijken. We zijn van zowel de lekker goedkope HD 450BT van Sennheiser als de WH-XB910N van Sony het meest gecharmeerd. Toch zijn er op dat vlak ook verrassingen. Zowel de W820NB van Edifier als de Focus van Rolfstone klinkt behoorlijk goed. Ze halen het niet bij de modellen van Sony en Sennheiser, maar zeker de W820NB is beduidend goedkoper en daarom interessant.

Wat ruisonderdrukking betreft springt vooral de WH-XB910N van Sony erbovenuit. De techniek van Sony weet nog steeds de meeste frequenties te blokkeren. Ook Sennheiser doet het op dat vlak goed, maar haalt het niet bij zijn Japanse concurrent. Opvallend presteert ook de Urbanista Miami. Op zich is de ruisonderdrukking niet eens geweldig, maar de passieve ruisonderdrukking is al zo goed, dat er toch weinig omgevingsgeluid weet door te dringen. Tegenvallers zijn de Focus van Rolfstone en de W820NB van Edifier. Koop je een hoofdtelefoon vooral voor de ruisonderdrukking, dan zijn dat geen aanraders.

Functionaliteit

Op dit vlak doen met name Urbanista en House of Marley zich tekort. Beide leveren geen app bij hun hoofdtelefoon en dat is zonde. Dat geldt helemaal voor de Miami, omdat de werking van de knoppen daar te wensen overlaat. De Miami heeft dan weer wel een sensor die detecteert wanneer je een oorschelp optilt. Opvallend is ook de Focus van Rolfstone. Ook Rolfstone levert geen app, maar de app van een andere fabrikant blijkt ook met de Focus te werken.

Dan doen merken als Jabra, JBL, Sony en in mindere mate Sennheiser het beter. Sennheiser biedt bij de HD 450BT een wat karige app en mist wat functionaliteit, maar heeft wel ondersteuning voor codecs als aptX en aptX LL. Jabra en JBL hebben lekker uitgebreide apps, waarin je veel aan de werking van de hoofdtelefoons kunt instellen. Dat laatste geldt ook voor Sony, dat de WH-XB910N bovendien touchbediening heeft meegegeven. Voor wie graag van multipoint gebruikmaakt: de modellen van Edifier, House of Marley, Rolfstone en Urbanista kunnen daar niet mee overweg.

Samenvattend

Wie een lekker goedkope draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukking zoekt, heeft een goede aan de Edifier W820NB. De ruisonderdrukking is niet geweldig en hij heeft geen multipoint, maar de prijs maakt een hoop goed. Ook Sennheiser heeft met de HD 450BT een opvallend goedkope hoofdtelefoon, die we echter niet zo prettig vinden zitten. De Jabra Elite 85h, JBL Live 660NC en in mindere mate de Teufel Real Blue NC scoren eveneens bovengemiddeld, maar geen van die drie zit lekker.

Dat leidt ons dan vanzelf naar de enige echte aanrader uit deze vergelijking; de WH-XB910N van Sony scoort het best van alle hier geteste modellen. Hij heeft nauwelijks nadelen. Alleen de belkwaliteit blijft wat achter, dus als je daar veel gebruik van wilt maken, kun je beter een andere keuze maken. De ruisonderdrukking van de WH-XB910N is erg goed, maar ook de bediening, de functionaliteit, het draagcomfort, de accu en het geluid dat hij produceert, zijn allemaal goed verzorgd.

Reacties (211)

211
209
77
13
0
116
Wijzig sortering
Ik mis de codecs echt in het overzicht. Als iPhone gebruiker wil je toch echt wel een device dat AAC kan doen. Comfort en "hoe snel is ie met verbinden" en "hoe vaak moet ik 'm opnieuw laten verbinden" zijn voor mij ook wel factoren.

Heel lang fan van Sony geweest en als muzikant en muziek liefhebbende techneut heb ik zat apparatuur van ze liggen, en talloze oordoppen en headphones versleten. Maar met hun Bluetooth devices heb ik het nooit echt kunnen vinden. Er zat altijd wel een onhandige knop die ik te vaak indrukte, een voice-over die niet uit kon, kleine irritaties die optellen.

Nu een kleine 3 jaar een Bose QC 35 II en ik zou 'm bij stuk waarschijnlijk vervangen. Superlicht en dus uitstekend draagcomfort, ook met een bril. Verder is ie net genoeg te customizen met de app en gaat de batterij redelijk goed mee, rond de 20 uur met NC. 2-device multipoint werkt redelijk. Voor 150 in de sale was het een goede deal, en het geluid is uitstekend, maar de NC was met name goed - en niet onbelangrijk in Nederland, er is een goed "wind" profiel. Onverwacht ben ik 'm ook steeds meer gaan gebruiken in rumoerige ruimtes en om prikkels buiten te houden.

Verder blijft de microfoon op dit soort apparaten natuurlijk 3x niks, zelfs de meest low-end Jabra met een naar voren uitstekende mic doet het al beter. Of zo'n opzetstukje zoals van V-Moda.

Zo'n mogelijkheid tot kabel is voor met name gamers overigens niet geheel onbelangrijk: bij bluetooth zie je dat er bij gebruik van de mic altijd naar de superlage 64kb/s codec moet worden omgeschakeld, en dat is voor voice nog te doen, maar je in game-audio klinkt dan alsof het door de radio van je opa wordt uitgezonden.
Hoe kan het eigenlijk dat er nog steeds geen fatsoenlijke Bluetooth functionaliteit is, waarmee je en heldere spraak heb, en de audio op hoge kwaliteit blijft?
Dat licht niet aan Bluetooth, maar aan de kwaliteit van telefoon gesprekken of calls via o.a. Teams.
Nee, dat ligt wel aan de Bluetooth implementatie op pc’s. Oudere BT codecs hadden niet genoeg bandbreedte voor spraak en geluid op hoge kwaliteit en schakelen daarom terug naar bandrecorder kwaliteit. Nieuwere BT codecs hebben de bandbreedte wel, maar oa Windows maakt nog steeds twee profielen aan: een voor audio+mic en eentje voor puur audio.
Zodra je een app open hebt staan die de mic gebruikt, gaat je profiel naar de lage kwaliteit. Heb je alleen audio aan, dangaat het wel om goede kwaliteit.

BT 5.x is daarin overigens echt al wel beter (bijv geen hicks tijdens audiochats) dan 4.x. Maar issue met de profielen blijft ook onder BT 5.x bestaan onder MS Windows (ook bij 11).

[Reactie gewijzigd door Get!em op 22 februari 2022 10:48]

En van gesprek terug naar de audio of uit locked stand en windows maakt er weer een potje van.
Yep. Workaround is bluetooth microfoon uitzetten en een externe mic gebruiken. En zo forceren in het goede bt profile te blijven
Echt belabberd is dat ja, dan hoor je de kwaliteit van het geluid ineens keihard teruggaan.
Heb je enig idee of hier verandering voor komt in de toekomst en/of welke bluetooth versie hier geen last van zou hebben?
Windows 11 heeft hier in iedergeval geen verbetering in gebracht. Het issue / feature request staat al heel lang open (in meerdere vormen) bij Microsoft.

Gebruik je geen microfoonfunctie op je windows-pc/laptop, dan kun je overigens het profiel met microfoon (bandrecorder kwaliteit) verwijderen of disablen. Audio connect dan altijd goed. Maar dat is natuurlijk geen optie als je regelmatig Teams/Slack calls hebt via je PC, of als je gamed met discord of audiochat.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 22 februari 2022 10:47]

Jammer! Maar dank voor de info.
Inderdaad geen optie helaas, gezien ik wel (video)bel via de laptop. Dan toch maar een losse microfoon aan gaan schaffen denk ik.
BIjv de Anker Q35 (had prima meegenomen kunnen worden in dit artikel/test) heeft een bedrade microfoon als extra. Beste van 2 werelden dus.

https://www.rtings.com/he...undcore-life-q35-wireless

Regelmatig aanbieding bij Amazon (check even zowel .nl en .de)
Goede tip! Thanks.
Ik heb de Q30. Wat een geweldig ding. Veel reviews gelezen en gekeken voordat ik hem kocht, want ik vertrouwde het niet... Goede NC en goed geluid, voor die prijs (€60). Ook goede BT pairing aan meerdere devices. Aanrader!
Die functionaliteit is er wel, maar over het algemeen is de microfoon van beperkte kwaliteit en is de plaatsing niet ideaal. Om de ruisonderdrukking goed te laten werken schakelt men domweg terug naar een kleinere bandbreedte.
Net als bij de Bluetooth speakers review mis ik de producten van Anker Soundcore. Wederom staan die in dit segment bekend dat ze aanzienlijk beter zijn dan de concurrentie. Gemiste kans.
Waar staan die dan 'bekend'? Valt dit ergens te lezen?
Net als bij de Bluetooth speakers review mis ik de producten van Anker Soundcore. Wederom staan die in dit segment bekend dat ze aanzienlijk beter zijn dan de concurrentie. Gemiste kans.
Quote 'Wie een lekker goedkope draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukking zoekt, heeft een goede aan de Edifier W820NB. De ruisonderdrukking is niet geweldig'.
Waarom zou je een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking kopen als daarvan de ruisonderdrukking slecht is?
Dan schiet je je doel voorbij.
Zo'n hoofdtelefoon gaat toch heel wat jaren mee. Geef dan wat meer geld uit voor iets goeds.
Dat is opmerkelijk inderdaad. Daarnaast lijkt het dan wel weer een goede hoofdtelefoon voor zijn geld als je de ruisonderdrukking niet nodig hebt. Misschien wordt dat bedoeld. Maar dan is natuurlijk wel de wedervraag of er niet betere hoofdtelefoons zijn zonder actieve ruisonderdrukking in zijn prijssegment. Hoe dan ook, het apparaat is duidelijk een compromis in deze line-up, maar dat is niet per se verkeerd.

Wat me verder opvalt is dat de prijzen van sommigen toch wel aardig dichtbij die van de XM3 liggen. Die is een tijd 170-180 euro geweest. Volgens mij een uitstekend alternatief, mits je een paar tientjes meer neer kunt leggen.
De Rolfstone IS gewoon een gerebrande Tronsmart Apollo Q10, voor de helft van de prijs te koop op AliExpress. Het enige Nederlandse eraan is een andere opdruk.

[Reactie gewijzigd door 3d-pint op 22 februari 2022 08:07]

Nou inderdaad, Nederlandse ondernemers die leuk audio-spul willen maken...Nederlandse ondernemers die makkelijk willen cashen door een ander logo op een bestaand product te plakken en de prijs te verdubbelen.

Had er wel bij mogen staan als minpunt: zelfde product met ander logo voor helft van de prijs te koop en dan heb je wel een app :P
Volledig mee eens. Ik heb eerder gekeken naar de Rolfstone, totdat ik een review tegenkwam op youtube die de Rolfstone vergeleek met de Tronsmart. Precies dezelfde hardware, met een andere softwarematige afstelling van het geluid, wat je bij tronsmart (en ook Rolfstone, want app werkt daar ook mee) ook kan aanpassen naar wens met de app.

Ik snap dan ook niet waarom de Rolfstone wordt besproken ipv Tronsmart, want die biedt "meer" met de app. Het verschil is de case en de doos bij de Rolfstone, maar geen app. Ofwel 60 euro voor een andere doos en case.

Aangeven in het artikel dat Tronsmart vrij onbekend is (nee, Rolfstone, die is pas bekend....not!) en dat we daarom maar de "nederlandse" Rolfstone bespreken is best misleidend. Ik kan er niet veel anders van maken. Je bent een dief van je eigen portemonee als je een Rolfstone koopt ipv een Tronsmart.

Ik heb zelf de Tronsmart, niet voor zijn geweldige kwaliteiten, maar om de prijs en batterijduur. Mijn use case is dat ik een film kan kijken terwijl mijn vriendin of anderen geen last hebben van TV geluid als ze iets anders willen doen. Prima prijs en apparaat hiervoor.
Zit die Tronsmart een beetje fijn op je hoofd? Krijg altijd snel hoofdpijn van koptelefoons echter spreekt de batterijduur me wel erg aan. A
Inderdaad! Na onderzoek heb ik destijds die Tronsmart Apollo Q10 gekocht. Prima ding!
Volgens mij zijn alle producten van Rolfstone zijn rebranded / dropshipped.

Toch jammer dat hier dan zo een model getest wordt.
Geen probleem dat het getest wordt, maar jammer dat het er dan niet bij wordt vermeld. Nu denk je "leuk, een Nederlands merk! Laat ik hem overwegen", terwijl het kennelijk AliExpress spul is.
En? Even slecht?
Hoe zit het met het vervangen van de accu’s? Of kun je het geheel weggooien na 4-5 jaar?
Hoe zit het met het vervangen van de accu’s? Of kun je het geheel weggooien na 4-5 jaar?
Je moet ze niet weggooien maar naar je plaatselijke electronica recycling punt brengen...

Ik heb genoeg headphones versleten om te weten dat 5+ jaar redelijk uitzonderlijk is (tenzij je ze amper gebruikt). Earpads verslijten, draadbreuk, gebarsten plastic delen. Mijn suggestie is je niet blind te staren op de batterij. Die gaat soms langer mee dan andere delen en als genoeg stukjes loslaten koop je toch wel een andere.

En als je dan per se 10+ jaar met een headphone wil doen moet je niet in deze categorie zijn, maar profi headphones kopen voor studiogebruik. Daar kan je vaker onderdelen voor krijgen, maar dan moet je wireless opgeven en het 'eerlijke' studio geluid is niet ieders voorkeur. Bovendien kosten ze een flinke duit extra.
Ik heb genoeg headphones versleten om te weten dat 5+ jaar redelijk uitzonderlijk is (tenzij je ze amper gebruikt). Earpads verslijten, draadbreuk, gebarsten plastic delen.
Niet iedereen gebruikt alles dagelijks.. ik gebruik nog een 15+ jaar oude Sennheiser headset. Niks gebarsten en geen draadbreuk. Draadbreuk lijkt me bij wireless sowieso geen issue en bij wired zou ie eigenlijk gewoon te vervangen moeten zijn. En een headphone ga je niet vervangen omdat alleen de earpads versleten zijn toch?
En een headphone ga je niet vervangen omdat alleen de earpads versleten zijn toch?
Heb er wel eens eentje weggedaan omdat de niet vervangbare earpads uit elkaar vielen en allemaal stukjes nepleer achterlieten op mijn oren, kleding, in mijn tas etc.
Ligt er dus maar net aan hoe het verslijt.
Bij Sony kan je earpads bestellen, probe hier rekening mee te Holden wanneer ik iets koop.
Mooi voorbeeld: had een plantronics van enkele jaren oud waarvan de oordopjes waren versleten, deze werden gratis door hen opgestuurd nadat ik hierachter informeerde.
Leuk, maar verkopen ze die ook nog als de originele pads uit elkaar vallen? En voor ieder model? (meestal kunnen onderdelen alleen bij de duurdere modellen vervangen worden, en soms moet je daar ook wel bijzonder gemotiveerd voor zijn; laatst een Sennheiser pro model gefixed en dat gepriegel kost je 2 jaar van je leven...)
De hoofdtelefoon was toen zo een drie jaar oud, denk idd dat je na tien jaar hierachter niet meer moet vragen.
Ga er ineens bestellen voor onze Sony hoofdtelefoonds ;)
Draadbreuk bij wireless kan wel een probleem zijn. Intern van schelp naar schelp bv. Zo heb ik wel defecte wireless headsets gehad. Uiteraard een veel minder groot probleem als volledig bedrade headsets. Waarvan je de kabel niet kan vervangen.
Ik dacht eerst wie gebruikt er nou een headset voor 15+ jaar.. Toen kwam ik erachter dat ik mijn huidige headset al zo'n 14-15 jaar bijna elke dag opheb. Earpads kunnen gewoon in de wasmachine, no problemo.
Ik heb onlangs nog de batterij van mijn 4 jaar oude Bose QC35 vervangen. Het kan gewoon langer meegaan hoor.
Bij het kopen van een Sony Xperia XZ1 Compact eind 2017 heb ik een voorloper van de Sony hoofdtelefoon (de WH H900N) gekregen als pre-order-"cadeau". Nog steeds gebruik ik deze bijna dagelijks en de accu is nog uitstekend. Wel heb ik de kussens van de oorschelpen een jaar geleden vervangen toen ze op de naden begonnen te scheuren, maar na deze relatief goedkope en simpel uit te voeren fix zijn ze weer als nieuw.
Maar dat beantwoord de vraag natuurlijk niet. Ik heb ook genoeg apparaten die na 4 jaar nog prima werken.

Maar ik heb ook een PXC van sennheiser met een kapotte accu. Dus niet slijtage maar hij is echt kapot. Bij 70% gaat hij gewoon uit. Accu's gaan wel eens kapot natuurlijk, shit happens. Maar dan is het natuurlijk altijd handig als die makkelijk te vervangen is.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 februari 2022 09:13]

Mijn reactie was meer een positieve ervaring voor wat betreft levensduur, maar je hebt gelijk. Ik zie niet direct een handleiding voor het gereviewde model, maar wel deze:

Voor de voorloper:

Sony H.ear On 2 Battery Replacement

https://nl.ifixit.com/Gui...eplacement/123486?lang=en
Moeilijkheid: Eenvoudig
Voor zijn grote broer:

Sony WH-1000XM4 Battery Replacement

https://nl.ifixit.com/Gui...eplacement/143625?lang=en
Moeilijkheid Gemiddeld
Dat stemt dus positief voor de kansen van het gereviewde model.

[Reactie gewijzigd door phYzar op 22 februari 2022 09:20]

Het loont om jezelf aan te leren (of welwillende handige vrienden te hebben :) ) om dingen te repareren waar mogelijk. Met vrijgekomen uurtjes vanwege corona heb ik al best wat apparaten uit elkaar gehaald om te repareren, daarna zo goed als nieuw of beter. Het kost wat gepruts en gaat niet altijd goed, maar mijn idee van hoe apparaten werken is gegroeid en dat ze vaak best te repareren zijn ipv enkeltje kliko te geven.
Het is inderdaad vaak de accu die de zwakste schakel is bij apparaten. Erg jammer dat ze vanuit economisch perspectief kiezen voor moeilijk/niet te repareren of zelfs planned obsolescence, mag wat mij betreft zsm aan banden worden gelegd.

Laatst wilde ik een nieuwe elektrische tandenborstels kopen, want accu's waren op, verder nog prima na 5 jaar. Toch even video's opgezocht of dat te doen is. Leek te doen, dus 2 nieuwe batterijen besteld, en toen een avondje klussen met geleende soldeerbout. Nieuwe batterijen waren te groot, dus ook nog een Dremel geleend om meer ruimte te creëren voor de batterij. Best een partij werk voor iets wat totaal onnodig hoeft te zijn - er zit gewoon een penlite in - maar nu gaan ze 3 weken mee op 1 laadbeurt :*) Volgens mij is het verschil met een duurdere OralB tandenborstel gewoon een wat dikkere batterij en een ander kleurtje..

Voor jouw koptelefoon zijn er vervangende accu's te krijgen zie ik, en vervangen lijkt goed te doen met wat basic gereedschap. Probeer het zelf, vraag een vriend of kijk of er een repair cafe in de buurt zit die je helpt, vaak voor nop :)

Maar mijn AKG K270 met draad is na 22 jaar nog perfect..

[Reactie gewijzigd door TerraGuy op 22 februari 2022 12:12]

Ik heb toevallig 6 weken geleden nog de accu van mijn Sennheiser PXC550 vervangen.
Deze accu en met deze instructies was dat zo gepiept.
IEM + custom gemaakte doppen en je verlangt nooit meer naar een ANC koptelefoon met een accu. Veel beter geluid / isolatie, comfortabeler, goedkoper en duurzamer. Je moet dan alleen het draadje voor lief nemen en je kunt niet zo makkelijk switchen tussen isolated en ambient mode. Maar voor mij gaat het vooral om de geluidskwaliteit. Komt nog bij dat een custom doppen op de standaard maat op 90% van de andere IEM's past, mocht je nog 's willen overstappen.
Goeie, zou mooi zijn als Tweakers dit standaard mee zou nemen in de reviews!
Daarom vind ik de prijs meestal niet in verhouding staan.

We hebben hier dan ook gewoon een simpele https://tweakers.net/hoof...-headset-speaker_p955458/
Kids love it:
- Oorschelp omklappen en ze hebben speakers.
- SD-kaartje er in en geen gezeur in de auto voor andere muziek.
- Aan TV en we horen irritante kinderseries niet

Geluidskwaliteit? Super aan mijn oren :+
Daarnaast ook interessant of de fabrikant ook nog accu's aanbied voor 5 jaar oude modellen. Ik heb een Logitech headset (G935) die al heel wat jaartjes oud is, en in de webshop van Logitech kon ik voor een zacht prijsje nog een nieuwe accu bestellen die ik er zo in kon drukken.
Daarom moet je ook een Koptelefoon met Draad kopen. scheelt een hoop gedoe, met accu enzo.
Die draad hardt meestal ook uit na verloop van tijd en/of gaat breken.
Hte lijkt beter, is het ook, maar niet ideaal.
Draad is altijd te vervangen. Even solderen en weer door.
Het draad is vaak een gedoe.
Ik vind dat wel meevallen. wat cable clips goed leiden over/onder je bureau. zodat de kabel er niet over word getrokken. [bij een hoek bureau], en je komt al een heel eind
Ja, recyclen na 4-5 jaar.
Ik ken alleen de (veel) duurdere SteelSeries Arctis Pro draadloze gaming headset, welke vervangbare accus heeft.
Sterker nog, je krijgt standaard een 2e accu erbij, dus zodra je zonder "juice" zit, heb je in 5 seconden de batterij gewisseld.
Dit is echter de "goedkope" serie draadloze koptelefoons en daar verwacht ik helemaal dit soort features niet.
De meeste nieuwe headphones hebben accu's die zeer lang meegaan. Zelfs als daar op termijn slechts 25% van over blijft kun je bij veel modellen nog 5 tot 20 uur luisteren.
Veel bluetooth/draadloze koptelefoons hebben ook de mogelijkheid om bedraad gebruikt te worden. Vroeg mij af of bij deze modellen, met name de Sony, de geluidskwaliteit dan afneemt?
Die zal Eerder toeneemen. Bij draadloos heb je altijd lichte kwaliteitsverlies, en hoewel draadloos de laatste jaren heel ver is gekomen, kunnen ze nog steeds niet tippen aan b.v DT770's of andere studio-grade koptelefoons rond de 30 ohm.
Met draad ben je ook afhankelijk van de koptelefoon uitgang van versterker/cd speler o.i.d. Toen ik een paar jaar geleden een vrij goede hoofdtelefoon testte, viel het me op hoeveel verschil zat tussen die van de versterker en die van de cd speler. De een klonk heel matig.
Precies dit. Bij een draadloze koptelefoon weet je precies hoe hij klinkt, ongeacht op welk apparaat je hem aansluit (m.u.v. een apparaat met hele oude BT of zo). Met een bedrade set is het nogal een gok. Aan de ene PC klinkt hij prima, aan de andere niet. Zelfde geldt voor telefoons, laptops, tablets, alles! En dan heb je nog BT headphones die bedraad gebruikt kunnen worden maar nog steeds hun eigen versterker gebruiken. Begin maar aan het reviewen ;)
Met een bedrade set is het nogal een gok. Aan de ene PC klinkt hij prima, aan de andere niet.
Is zoiets niet via USB aan te sluiten zodat de koptelefoon alsnog de DAC doet?
Dat verschilt van device tot device. In het algemeen is de USB enkel voor opladen. Software updates gaan vaak via een app.
Juist die 'heel goede' hoofdtelefoons hebben relatief veel vermogen nodig (hoge weerstand) waardoor ze slechter klinken als je ze aan een goedkope versterker hangt.
Daarom zie je bij de echte high end ook vaak dat ze met een versterkertje worden geleverd (en er bestaat ook nog een categorie portable headphone amps die je tussen je mobiel en hoofdtelefoon kan pluggen)

Natuurlijk zijn er apparaten waarbij de hoofdtelefoonaansluiting er als 'checkbox item' op gedrukt is zonder dat de kwaliteit relevant was. Daar is aan de verwachting voldaan als er geluid uit komt...
Dit! Vermogen is nogal belangrijk.
Ja dat zou best kunnen. Als bluetooth gebruikt word zal de interne DAC van de koptelefoon gebruikt worden, terwijl de kabel direct is aangesloten op de drivers van de koptelefoon. Hierdoor kan je dus slechtere kwaliteit hebben als je de koptelefoon aansluit op een apperaat met een slechte versterker.
Ja maar niet bij dit soort hoofdtelefoons omdat veel van hun geluidskwaliteit afhangt van de actieve noice cancellation die niet werkt via de 3,5mm output (toch niet bij de Sony XM3).
Totaal andere markt als de koptelefoons waar jij het over hebt.
(Ook) bij de XM3 werkt dat prima. Dat gebruik ik regelmatig. Het is alleen onhandig dat je daarvoor de koptelefoon alsnog aan moet zetten nadat je hem bedraad hebt aangesloten.

Met een kabel erin maakt hij overigens geen bluetoothverbinding als je hem aan zet, dus er is geen verwarring mogelijk qua audiokanaal.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 22 februari 2022 08:05]

Ah dat is dan toch sinds een nieuwe update? Al sinds ik hem net heb geleden dat ik er nog een kabel heb ingestoken
Dat zou kunnen, afhankelijk van wat je bedoelt met nieuw. Volgens de website van Sony is de laatste firmware van mei 2020, en zo te zien was het in die update niet een nieuwe feature.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 22 februari 2022 08:10]

Heb de Sony niet lang na release gekocht, niet zeker meer exact wanneer maar zeker voor 2020
Kan ik alleen maar beamen. Ik heb hier zat "instap" studio grade koptelefoons en voor dat geld krijg je bij consumenten gear relatief gezien pure bagger.

Een Beyerdynamic DT-990 geeft belachelijk goed ruimtelijk geluid, ik twijfel soms nog steeds soms of ik m'n speakers niet aan heb staan. De DT-770 met gesloten set-up is net zo'n ster. Het zijn ook tanks die eenvoudig te repareren zijn en waarvan ik ruim 15 jaar later nog steeds reserve onderdelen voor kan kopen. Beste 150 euro die ik ooit besteed heb.

Je wilt (imho) in principe een bluetooth headset die op z'n minst geen (lossy) compressie toepast, en volgens mij is dat nu nog steeds een circus. Bij Apple betaal je daar met je eerstgeborene voor, bij Android moet de koptelefoon AptX Lossless ondersteunen en de chipset "Snapdragon Sound" gecertificeerd zijn en 't ondersteunen. Er zijn vast ook fabrikanten die 't op een andere manier oplossen, maar het blijft om het fundamentele probleem van bluetooth heen proberen te werken: een (te) beperkte bitrate.
Lossless audio is onzin voor headsets, 5-10x hogere bandbreedte voor niets.
Ik heb 2 goedkopere bluetooth AN setjes in handen gehad waarbij het geluidskwaliteit drastisch omlaag ging wanneer je gebruik maakte van de 3,5jack. Iemand gaf aan dat het geluid via bluetooth iets van ecqualizer overheen heeft en dat via de 3,5jack het geluid verzorgd wordt door de bron. Weet het fijne er niet van iig
Normaliter neemt de kwaliteit behoorlijk toe zodra je de bedraad gaat luisteren. Uit eigen ervaring, in het geval van bijvoorbeeld een JBL Elite is het verschil enorm. Maar dan verlies je wel de NC, wat voor muziek thuis niet zoveel uitmaakt maar in een trein of bus wel natuurlijk.
Ik had graag de Soundcore( Anker) life Q30 terug gezien in deze test. In mijn ogen een topper voor het geld.
Dan liever het nieuwe model, de Q35
Die is ook voor € 129,99 te verkrijgen bij oa Amazon en een prima headset!

https://www.amazon.nl/Sou...ore+q35%2Caps%2C74&sr=8-5
Maar ook een dubbele prijs. Heb hem gekocht voor 60 euro zelfs.
Ik heb de Q35 een tijd terug ook in de aanbieding gekocht, toen was hij € 89,- geloof ik.
Maar ook voor zijn normale prijs valt hij nog prima binnen de prijsklasse van de overige headsets die getest zijn.
En ik heb er tot nu toe hele goede ervaringen mee en vind hem vele malen beter dan bv de JBL Live 650BTNC welke ik hiervoor gehad heb.

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 22 februari 2022 15:35]

Ik heb momenteel die JBL, destijds beste kwa prijs/kwaliteit. Ik zou toch liever betere comfort willen hebben ala Bose, waarvan de NC ook een stuk beter is. Dat is natuurlijk een kromme vergelijking maar hoe verhoud die Q35 dan volgens jou?
Ik vind persoonlijk het (langdurig) draagcomfort van de Q35 veel beter. Bij de JBL zat deze na een relatief korte tijd al niet lekker meer.

Daarnaast kan de Q35 met 2 devices tegelijk verbinden middels BT, en dat is ideaal voor bv de combo laptop en telefoon. (Zou de JBL ook moeten hebben? Maar heb ik nooit gebruikt).

Ook vind ik het geluid van de Q35 standaard wat beter (neutraler), maar je kunt alles makkelijk in stellen met de app. JBL is (standaard) meer bas gericht. Maar geluidskwaliteit is heel persoonlijk.

En uiteraard heeft de Q35 een hele lange batterijduur. Ik heb het nog niet exact gemeten, maar de 40 uur haal ik volgens mij wel.

Qua NC doen deze eigenlijk niet voor elkaar onder heb ik het idee. Maar bij de Q35 kun je kiezen tussen 3 soorten NC. En wat een hele handige optie is, is dat je even je hand voor de rechter oorschelp kunt houden, waardoor de NC naar "transparant" over gaat en je dus ook je omgeving goed kunt horen.

Ook als je de koptelefoon van je hoofd haalt zet hij de audio (muziek of film) op pauze. Werkt niet altijd even goed, maar is ook een mooie feature.

Enige wat ik moest doen was een software update van de koptelefoon. Hij zou standaard geleverd worden met een bug waardoor het geluid niet goed zou zijn. Maar dat heeft Anker dus al mooi opgelost.

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 23 februari 2022 09:33]

Grappig, ik heb eerst de JBL Tune 750 BTNC gekocht met Black Friday, omdat ik € 100 als budget had bedacht, en toen toch ook nog de Q35, met Cyber Monday omdat die toen tijdelijk serieus goedkoper was (van 140 voor en betere recensies.

En inderdaad klinkt de Q35 beter, zit beter, anc is ook beter, kan met twee apparaten verbinden, (niet tegelijk / geluid door elkaar maar zonder te hoeven pairen tussendoor) dus de Tune 750 (kosteloos, want Amazon) teruggestuurd.
Precies. Wereldwijd goed verkocht inmiddels mede door de vele YouTube reviews die hem zelfs als "daily driver" gebruiken.
Die Sony laat je oren stomen na een paar uur.

Naast geluid, ANC kwaliteit, druk en gewicht zou men temperatuur moeten meten na een paar uur zowel van oorschelp als van druk punten want je gaat na een paar uur zweten en druk punten gaan pijn doen.

De kussens van Sony zijn bovendien vrij dun en hard dus als brildrager is er extra geluid dat lekt.

Ook praktisch functies zoals meerdere Bluetooth devices zodat je telefoon en laptop tegelijkertijd kunt gebruiken etc .


Verder had men ook eens naar JBL Quantum 600 Wireless Over-Ear Eaming Headset mogen kijken, op accu duur na een aanrader.

[Reactie gewijzigd door AntiSpam op 22 februari 2022 07:06]

Alleen is de temperatuur afhankelijk van veel factoren, proefpersoon, dag, voorgaande activiteiten, algehele gesteldheid.
Maar je kunt dat toch laten testen onder dezelfde omstandigheden. Dan weet je wat de hoofdtelefoons het in vergelijking tot elkaar doen.
Ik heb deze: https://www.poly.com/us/e...s/voyager/voyager-8200-uc

Is al oud (3-4 jaar oud model) maar GEWELDIG qua temperatuur en draag comfort.

Tegelijk 2 devices, prio van device instellen (constant A, naar B overschakelen bij telefoon/ incoming call) en goede noisecancelling.

Denk dat dit een product placement review is geweest, gelet op de merken die voorbij komen.
Eh ja met een prijs vanaf 417 usd mag deze ook wel iets beter zijn dan 120 eur headsets. Iets met appels en peren.
Mwah, ik had hem voor €160, 2 jaar terug. Adviesprijzen zijn voor bedrijven :)
Hij staat bij Nederlandse retailers voor gewone stervelingen te koop voor > € 270, dus logisch dat hij niet is meegenomen in deze vergelijking.
Kunnen natuurlijk niet elke hoofdtelefoon en elk scenario testen.
Al eens aan gedacht om dat ding "na een paar uur" gewoon even 30min af te zetten?
Als je regelmatig 8 uur per dag in teams meetings zit of zit te gamen kun je niet pomodoro techniek gebruiken om oor te laten afkoelen.
U hebt geen (lunch) pauzes?
Er is een mooi spreekwoord : you can't have your cake en eat it. Waar lucht doorkan , kan ook geluid door. (helaas ...
Klopt.
Ik heb de XM4(opvolger van de XM3) en heb de kussens inmiddels vervangen door een paar fijne Dekoni oorschelpen van "suede". Deze zijn ook ietsje dikker dan de originele kussens.
Dat had ik dus veel eerder moeten doen. Het ding is nu echt een genot om te dragen.
Heb je een link naar die dekoni, ik sta op het punt XM4 te kopen af en toe tikken de aanbiedingen 220 aan zoals vorige week vrijdag.

Maar warmte en draag comfort zijn voor mij belangrijk.
Jammer dat er geen model van Anker/Soundcore meegenomen is. Ik heb zelf de Soundcore Life Q30 en die doet het, gezien de prijs, verrassend goed. (Ik heb rond de €75 betaald ervoor.) Maar ik zie denk ik al waarom dit merk ontbreekt: de Q30 lijkt niet meer leverbaar en de Q35 (opvolger?) is nog niet leverbaar.
Beide zijn prima leverbaar, via Amazon.
Niet volgens de Pricewatch…
De Q35 is gewoon leverbaar hoor. Ik heb hem al maanden in huis en hij bevalt me prima!

https://www.amazon.nl/Sou...ore+q35%2Caps%2C74&sr=8-5
Hij staat niet in de Pricewatch…
Dus omdat iets niet in de pricewatch staat zou het niet te krijgen zijn?
|:(

Bol.com heeft hem (via een reseller), weliswaar veel te duur.
Amazon heeft hem en regelmatig in de aanbieding
En je kunt hem ook gewoon op de website van Soundcore zelf bestellen (eu.soundcore.com)

Je kunt dus beter vragen waarom Tweakers deze niet in de pricewatch opgenomen heeft.
Of liever gezegd, niet op wil nemen...

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 22 februari 2022 18:45]

Dus omdat iets niet in de pricewatch staat zou het niet te krijgen zijn?
|:(
Dat zeg ik niet. Dat is alleen de reden waarom ik schreef dat hij niet verkrijgbaar zou zijn. Voor zo'n reactie had ik geen tijd/zin om uitgebreid te gaan zoeken. Ik dacht eigenlijk dat de Pricewatch meestal alles wel heeft...
Je kunt dus beter vragen waarom Tweakers deze niet in de pricewatch opgenomen heeft.
Of liever gezegd, niet op wil nemen...
Inderdaad, daar ben ik heel benieuwd naar!
Ik had graag de Soundcore Life Q30 in deze lijst gezien. Zeer gebalanceerde hoofdtelefoon voor 60-80e. Goede accuduur, NC en multi-point connectiviteit. Ideaal om zowel met laptop als mobiel verbonden te zijn.
Inderdaad, vaak in de aanbieding rond de 60 euro en online vaak geprezen voor de kwaliteit en bijbehorende app waarmee je die kwaliteit behaalt. Had graag deze populaire optie in dit rijtje gezien.
Of deze (TaoTronics SoundSurge 46) is bij mede tweakers heel goed bevonden op geluidskwaliteit én een super geluidsonderdrukking voor dat geld (€70-80)
Mijn zoon gebruikt hem elke dag (ook op de fiets wat ik niet wil) en is er super tevreden over.
Ik mis deze er ook tussen. Zelf nu ruim 2 jaar de Q30 in gebruik en wow wat een super ding.
Ik heb hem ook met meerdere apparaten tegelijk verbonden en ben ontzettend tevreden met de audio kwaliteit en de noise cancelation.
De "transparancy mode" is ook erg handig als je gaat hardlopen omdat dit een veilige manier is om van de muziek te genieten en het geluid van de omgeving (verkeer) er in wordt samengevoegd. en dat voor nog geen €80.
Dan liever het nieuwe model, de Q35
Die is ook voor € 129,99 te verkrijgen bij oa Amazon en een prima headset!
Inderdaad! Ik miste de Soundcore Q30 ook gelijk. Na een jaar gebruik nog steeds onder de indruk van het geluid en de fantastische batterijduur.
Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb de mijne ruim een half en bevalt erg goed. ANC werkt prima (vast niet class leading, maar voor dit bedrag zeer adequaat) en het geluid is in opzet prima, maar na aanpassing in de app van de EQ heel mooi gebalanceerd. Zonde dat deze niet is meegenomen in de vergelijking
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee