Edit: Vandaag is er een update doorgevoerd die een EQ toevoegd in de Bose Music app voor deze hoofdtelefoon.
:strip_exif()/m/449263/1MVkAO3GibAmKC4xsKw5KQTw4ouAVGTFNgoCNa5vQF6jml6dyq.jpeg?f=620xauto)
Inleiding
De Bose QuietComfort 45 is de echte opvolger van de zeer populaire, maar nu intussen 4 jaar oude QuietComfort 35 II.
Ik leg de nadruk op ‘echte’ opvolger vanwege het bestaan van de Bose Noise Cancelling Headphones 700, of kort de Bose 700. Die kwam al in 2019 uit, maar week af van het vertrouwde QuietComfort design.
Bose heeft nu de QuietComfort lijn voortgezet met het welbekende design maar met geupdate interne hardware en een aantal kleine veranderingen aan de bouw van de hoofdtelefoon.
In deze review zal er aandachtig gekeken worden naar de Bose QuietComfort 45. Naar zijn verbeteringen tov zijn verre voorganger, de QuietComfort 35 (ik ben namelijk niet in het bezit van de QC35ii, alleen de QC35) maar ook hoe deze zich verhoudt tov de Bose 700. Ook heb ik een Sony WH1000XM4 weten te bemachtigen voor een vergelijking daarmee.
Mijn vriendin is een trouwe gebruiker van een Bose QuietComfort 35 en ikzelf gebruik nu reeds bijna een jaar de Bose 700. Voor de Bose 700 heb ik zelf de Sony WH1000XM2 en vervolgens WH1000XM3 gehad, dewelke beide onder garantie hersteld zijn geweest en telkens tot de update geleid hebben naar de volgende (XM2>XM3>Bose 700).
De review is opgedeeld in eerst een review van de Bose QC45, gevolgd door een vergelijking tussen de Bose QC45 en de Bose 700 eindigend met Sony WH1000XM4 vs Bose QC45.
:strip_exif()/m/449263/1MVkDM34F0XijK2HS2qVkzyxAD4C1llHuARwqvvaz5Tot964PG.jpeg?f=620xauto)
Bose QuietComfort 45
Design
Bij het uitpakken van de QC45 en het bekijken van de travelcase merk je onmiddellijk dat het een QC35 is in een nieuw jasje.
Er vallen wel wat kleine zaken op. Het embossed logo is nu een geprint logo. Dit is iets dat mijn partner wel een tegenvaller vond voor een hoofdtelefoon in deze prijsklasse. Het voelt net iets minder premium zo. Zelf heb ik er geen mening over en is mogelijks het geprinte logo handiger zelfs.
Wanneer je de hoofdtelefoon dan voor het eerst eruit neemt merk je ook op dat je geen duidelijk metaal voelt zoals bij de QC35. De hoofdtelefoon voelt heel solide aan en de scharnieren voelen dat tikkeltje beter aan dan voordien. Maar door de afwezigheid van dit metaal en het iets minder zachte materiaal bij de oorschelpen voelt de QC45 wat minder premium aan dan zijn verre voorganger, de QC35. Het Bose logo is geprint in plaats van in reliëf, waar de meningen mogelijks over verdeeld kunnen zijn, al is mijn vriendin weer een voorstander van het logo in reliëf. Wat wel gesteld kan worden is dat deze methode goedkoper is om te produceren.
Als we dan kijken wat je mee in de doos krijgt, zien we gelukkig dat er gebruik gemaakt wordt van USB C. Verder valt wel op dat er geen vliegtuigadapter meegeleverd wordt. In deze prijscategorie is dat wel een jammere besparing.
Deze zijn niet duur en heb ik zelf ook gewoon bijgekocht voor mijn Bose 700 destijds, want hier werd deze ook niet meer meegeleverd. Maar wat belangrijker is, is dat je geen plaats hebt om deze te stockeren in je case.
Voor een hoofdtelefoon die zich zeer sterk richt op de vliegende gebruiker, is de afwezigheid van deze noodzakelijke adapter een sterk gemis in mijn ogen. Bij de Sony zit deze er wel gewoon bij en deze heeft ook een handig opbergvakje.
Gebruikers van een voorgaand model uit de QuietComfort lijn gaan snel vertrouwd zijn met deze hoofdtelefoon. Uiterlijk is er namelijk weinig gewijzigd.
Waar veel concurrenten werken met een touch gevoelig deel voor de bediening van de muziek wordt er op deze gebruik gemaakt van 3 knoppen op de rechter oorschelp. Volume omhoog, omlaag, pauze/play/skip/terug knop die multifunctioneel is en waarmee je ook oproepen beantwoordt of weigert en je voice assistent kan oproepen. Op de linker oorschelp vinden we een knop terug die de noice cancelling bedient, waarmee je kan wisselen tussen quiet (volledige noice cancelling) of aware (waarmee de microfoons omgevingsgeluid binnenlaten). Tijdens een telefoongesprek werkt deze knop als mute knop.
Qua poorten vinden we op de rechter oorschelp de USB C poort voor te laden en op de linker oorschelp een 2,5mm audiojack poort.
Noise Cancelling
De noise cancelling van de QC45 is een grote stap vooruit ten opzichte van de QC35 en is samen met multipoint verbinding de voornaamste reden om te upgraden. De grote stap voorwaarts brengt de QC45 nog wel niet helemaal op gelijke voet met de Sony WH1000xM4.
Jammer genoeg moet ik wel opmerken dat deze sterkere noise cancelling een grotere hoeveelheid white noise met zich meebrengt die merkbaar is wanneer je geen muziek aan het luisteren bent. Verder is er voor mensen die hier gevoelig aan zijn een sterke cabin pressure (druk) op je oren. Ik ben hier zelf heel gevoelig aan en dit was wel storend voor mij tijdens de eerste periode van gebruik. Na een paar weken van gebruik is de last hiervan wel verdwenen. Mijn partner die de hoofdtelefoon uitgebreid vergeleken heeft met haar QC35 had hier geen last van en vond ook de white noise zelfs aangenaam tijdens het studeren.
NC hoofdtelefoons maken gebruik van microfoons aan de buitenzijde om geluid van buitenaf te analyseren om dan een tegengestelde golf te creëren om dit geluid te annuleren. Omdat er dus microfoons aan de buitenzijde zitten kan wind een enorm probleem zijn.
Het gebruik van de QC45 bij wind is vervelend. Bij ‘transparancy mode’ wordt er zoveel windgeruis naar binnen gepompt dat het onbruikbaar is. Bij ‘quiet mode’ heb je vanaf een matige wind al problemen met windgeruis. De afwezigheid van een optie om de microfoons niet te gebruiken maakt dit des te lastiger.
Dit probleem met windgeruis is tegenwoordig niet meer de norm. Ik fiets namelijk heel vaak met mijn Apple airpods pro, en dan zelfs in transparency modus, en hier is maar een minimale hoeveelheid windgeruis. Die niet erger is dan toen met gewone oordopjes zonder enige microfoons.
Sony heeft hier met zijn WH1000xM3 reeds aandacht aan besteed en dit was onderdeel van hun marketing en zij hebben bij de M4 versie hier precies nog een stap in gezet. Deze zijn veel bruikbaarder bij wind, voornamelijk dan in hun NC stand. Bij transparancy heb je nog teveel last van windgeruis. De Apple airpods pro blijven hier dus nog steeds de best keuze in. Het grote voordeel dat de Sony heeft is dat je de NC kan uitzetten en dit probleem met de microfoons dus niet meer hebt. Of Bose dit in een software update gaat doorvoeren is onduidelijk.
/m/449263/1MVlfJ421erHJisQkb3ivmf073yzumLw9BBieTkONB2nCvDK17.png?f=620xauto)
Comfort
Comfort blijft verdiend in de naam zitten van het nieuwe QC45 model en hier is Bose weer koning. Sony blijft hier voor mij minder goed scoren (Sony<Bose 700<QC45/QC35). De Q45 zit zowel stevig als licht en comfortabel op je hoofd. Een combinatie die vreemd lijkt maar die Bose toch weet te realiseren. Ik kan zeer vlot met mijn hoofd bewegen zonder dat de QC45 nog maar een beetje verschuift en toch is er nergens een drukpunt en kan je de hoofdtelefoon gemakkelijk uren na elkaar dragen.
De oorschelpen zijn wat groter geworden en vallen meer rond je oren dan gedeeltelijk op je oren en ze zijn enorm diep waardoor je oor de binnenkant van de oorschelp niet raakt.
:strip_exif()/m/449263/1MVlfJ1ovnGu90ylt3cojgMVhd0XmDlpXiNtsKaXf9yMhc4uz6.jpeg?f=620xauto)
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit is niet de voornaamste reden voor het kopen van een dergelijke hoofdtelefoon, maar het blijft wel een belangrijk onderdeel gezien het bedrag dat je uitgeeft. De QC45 heeft een neutraal geluid dat typerend is voor Bose in zo goed als al zijn audio producten. Geen overdreven bass, maar een strakke punchy bass die niet overloopt in de mids en highs die afrollen zodat je bij lang muziek luisteren geen last hebt van vermoeidheid.
Een nadeel is wel dat het geluid zo neutraal is dat het wel karakter mist en je niet snel met je hoofd gaat meebewegen op je favoriete nummers.
De afwezigheid van een EQ optie in de app maakt de situatie hier niet beter op. Wat vooral vreemd is gezien die optie er voor de Bose 700 in dezelfde app wel is.
De mogelijkheid om de EQ aan te passen in de app is toegevoegd op 15 Feb 2022.
Dankzij deze toevoeging kan je het geluid meer aanpassen naar je eigen voorkeur.
Zelfs met Bass op de Bass Boost optie, wat neerkomt op een EQ profiel zoals in de afbeelding, wordt bass niet onmogelijk. Wel redelijk zwaar al wel. Aanpassingen in de EQ gebeuren onmiddelijk in je hoofdtelefoon. Dus je kan je favoriete nummer nemen en er wat mee spelen tot het klinkt zoals je verkiest.
Bose heeft zo te zien gekozen voor de mogelijkheid om de EQ wat aan te passen naar je eigen voorkeur, maar niet om hun geluid 'slecht' te maken.
Een fijne manier om de kleine tweaks toch te maken.
App
Wat je hier ziet is ineens ook alles wat je kan doen in de app.
Onder modes heb je maar twee opties; aware of quiet.
Bij source zie je de apparaten waar je hoofdtelefoon ooit mee verbonden geweest is en dewelke er actief verbonden zijn (maximaal 2) waar je dan ook kan zien dewelke audio voorrang heeft op dat moment en waar je handmatig kan wisselen als je wilt of 2 andere apparaten kan kiezen (hij kiest de laatste 2 waarmee hij verbonden geweest is bij opstarten). Hij wisselt uit zichzelf als die merkt dat je op één toestel audio stopt en op het andere audio activeert.
Ik merk verder dat hij voorrang geeft aan gebeld worden (of meetings) ongeacht waar ik op dat moment actief aan het luisteren ben. Bij het starten van een Teams meeting terwijl ik nog actief muziek aan het luisteren was op mijn telefoon, wisselt hij uit zichzelf naar de audio van mijn laptop en gebruikt hij ook de microfoon van de QC45. Tegelijk laat hij ineens iets meer geluid binnen en voornamelijk mijn eigen stem omdat ik dit zo ingesteld heb.
Belkwaliteit
Een meeting doen met de QC45 of ermee bellen is geen probleem. Bose had de belkwaliteit in het verleden al op orde en dat is hier niet anders. Je bent goed te verstaan en klinkt helder. Ook bij achtergrondgeluid doet de microfoon het goed en blijf je goed verstaanbaar, al hoor je het achtergrondgeluid wel als het fel/scherp is.
Features
Bij de instellingen kan je aangeven hoeveel voorrang je wilt dat er gegeven wordt aan je stem. Dit zorgt ervoor dat je jezelf beter hoort praten. Jezelf moeilijk horen praten wanneer je met een hoofdtelefoon belt is een typisch nadeel dat Bose goed opgelost heeft zo. Je hebt hiervoor een aantal gradaties waaruit je kan kiezen.
Wanneer je de QC45 opstart verloopt de verbinding ook enorm snel. Op minder dan 10 sec tussen het aan knopje aanklikken heb ik muziek die speelt. Ik heb over de gehele testperiode ook geen enkele keer gehad dat ik heb moeten prullen om hem te verbinden.
Het bereik en stabiliteit van de verbinding is goed en bij de betere toestellen die ik al getest heb.
Hij geraakt net wat verder dan mijn draadloze HyperX die gebruik maakt van een dongle.
Waar er concurrenten zijn waar ik nog 10 pagina’s nodig heb om de verschillende mogelijkheden en snufjes te beschrijven zijn we bij de QC45 uitgepraat.
Conclusion time
De Bose QuietComfort 45 is een no frills hoofdtelefoon die als enige doel heeft om een comfortabele reis-of werkgezel te zijn, die je lang kan dragen en je van je omgevingsgeluid afschermt. Als werkgezel is hij geschikt om telefoongesprekken of virtuele meetings bij te wonen en zijn geluidsprofiel en design ondersteunen het comfort bij langdurig gebruik.
Er zijn geen extra toeters of bellen toegevoegd maar er is gefocust op een paar kernzaken en deze goed doen.
Het is een hoofdtelefoon die een bekend en zeer geliefd design aanbiedt met geupgrade hardware en een paar kleine wijzigingen in het design. Iets meer ruimte in de earcups is het belangrijkste design verschil tov zijn voorganger en aan de hardware zijde is het vooral de verbeterde noise cancelling en de multipoint verbinding bij nog oudere toestellen die meerwaarde bieden.
Als je reeds in bezit bent van een QC35ii en daar waarde aan hecht is het een interessante upgrade. Als bezitter van een Bose 700 moet je vooral naar het QuietComfort design willen om het een waardige wissel te maken door de reeds aanwezige multipoint en kleine verschil in noise cancelling. Al is de noise cancelling van de QC45 nog wel beter dan die van de Bose 700.
Indien je nog een QC35 bezit is de grote stap in noise cancelling wel een toegevoegde waarde die een upgrade verantwoort.
Kijkende naar zijn grote concurrent, de Sony WH1000XM4 wordt het een keuze tussen de iets betere noise cancelling en levendige geluid aan de kant van de Sony met wat extra snufjes die de Bose mist versus het betere draagcomfort en de afwerking van de Bose.
Het grote probleem is momenteel zijn nieuwigheid en daarmee hoge prijs. Waar de andere hoofdtelefoons bij bekende winkels voor 270 euro te krijgen zijn is deze nog vaak 350 euro. Gelijkaardig aan de andere bij introductie, maar die van de anderen is in tussentijd al gedaald. Bij Amazon kan je de QC45 al wel voor dezelfde prijs kopen als de Sony (270 euro).
Bose QuietComfort 45 vs Bose 700
Design
TL;DR: Qua bouwkwaliteit krijgt de Bose 700 de winst vanwege het gebruik van meer metaal waar de QC45 voornamelijk plastic is, maar de opvouwbaarheid van de QC45 gaat voor velen een winnend punt zijn.
De Bose 700 is uit metaal gemaakt en dit geeft de hoofdtelefoon wel een premium gevoel. De QuietComfort 45 is gemaakt uit plastiek.
Zelf vind ik het strakke design van de Bose 700 ook mooi, maar dit is natuurlijk subjectief.
En ik ben wel een enorme fan van de blauwe kleur van mijn hoofdtelefoon.
De Bose 700 heeft geen vouwbaar design, wat voor velen initiëel zal aanvoelen als een nadeel, maar ikzelf als een voordeel beschouw. Het scharnier waar je de hoofdtelefoon opvouwt voegt een zwaktepunt toe. Bij de Sony hoofdtelefoons was dit elke keer de plaats waar de hoofdtelefoon begon te kraken. Mijn vriendin haar QuietComfort 35 heeft het maar een heel klein beetje ondanks het feit dat deze is al best oud (voor een dergelijke hoofdtelefoon) en heeft al serieus wat afgezien. Als kanttekening moet ik wel maken dat ik er heel gevoelig aan ben en er dus snel last van heb. Ik merk het bij die van mijn vriendin, maar het is nog niet echt storend. De Sony’s zijn telkens voor reparatie gegaan onder garantie, maar die hadden het binnen het jaar al zo hard dat ik er gek van werd. Ondanks dat ze zo goed als nooit reisden en ik enorm zorg draag voor mijn materiaal.
De afwezigheid van dit scharnier op de Bose 700 is dus voor mij een pluspunt en was destijds ook een reden om voor deze te gaan ipv voor een nieuwe Sony.
Het scharnier op de QC45 voelt steviger en beter aan dan dit op de QC35 en een stuk beter dan op de hoofdtelefoons van Sony.
De QuietComfort 45 vouwt mooi op in een compacte travel case. De Bose 700 zijn case is iets groter doordat die niet opvouwt, maar het verschil is best klein. Zelfs als ik vlieg is het verschil in case niet genoeg om storend te zijn. Een extra voordeel van de iets grotere case is dat je een opberg vakje krijgt waar je je kabels kan steken alsook een vliegtuigadapter. Die is wel bij geen één van deze twee Boses meegeleverd. Maar je hebt geen plek meer om hem te steken behalve in het netje aan de binnenkant, waar die eigenlijk in de weg zit.
:strip_exif()/m/449263/1MVmYG19aAgBkby4p8v1GRllNbQ68fFlHKlOcb9saDJd18Nsj4.jpeg?f=620xauto)
Comfort
TL;DR: Ze zijn enorm vergelijkbaar qua comfort met een kleine voorsprong voor de QC45
Er zijn een aantal zaken die hier in bijdragen.
Het gewicht, hoofdband materiaal, het materiaal van de oorkussens, de grootte van de oorkussens, de druk die de hoofdtelefoon uitoefent.
Beginnende met het gewicht waar de Bose 700, 262 g weegt en de QC45, 237 g (volgens mijn keukenweegschaal). Dit is een verschil dat je wel merkt wanneer je de hoofdtelefoon hanteert of wanneer die op je hoofd staat. Maar het is heel minimaal, en beide zijn licht te noemen.
Op de bovenkant van je hoofd voelen ze beiden gelijkaardig, de QC45 mogelijks een heel klein beetje aangenamer, maar ik vind het verwaarloosbaar.
De materialen zijn hier enorm verschillend. Een rubberig steviger materiaal bij de Bose 700 en een zachter mouche materiaal bij de QC45. Zelf heb ik wel eens spul in mijn haar en is het rubberige materiaal van de Bose 700 wel een voordeel om proper te houden.
Als volgende puntje dan de grootte van de oorkussens.
Hier is er wel een enorm verschil. De oorkussens van de QC45 zijn groter en dan vooral de binnendiameter. Hierdoor kunnen de oorkussens volledig rondom je oren staan als je kleinere oren hebt. Bij mij is dit niet helemaal het geval. Bij mijn vriendin wel.
Ze zijn beide heel comfortabel om te dragen. De QC45 staat iets meer over mijn oren waar de Bose 700 meer op mijn oren staat. Ze zijn beide enorm comfortabel om meerdere uren te dragen, maar de QC45 wint wel in draagcomfort. De Bose 700 moet ik wat zitten verzetten tot deze echt goed zit, waar de QC45 altijd onmiddellijk goed zit en ook langdurig beter zit. Dit voornamelijk te wijten aan het iets grotere volume van de oorschelpen.
Qua druk uitoefenen zit de QC45 iets strakker, maar deze is ook nog maar heel kort gebruikt. Ze zitten beiden goed op dit vlak. Los genoeg dat je bij langdurig gebruik er geen last van krijgt, maar stevig genoeg dat ze niet bij de minste beweging afvallen.
Noise Cancelling
TL;DR: De QC45 zijn noice cancelling is sterker dan deze van de Bose 700 maar brengt wel een sterke ‘cabin pressure’ en white noise ruis met zich mee.
De QC45 heeft een sterkere noise cancelling dan de Bose 700, maar ik heb het idee dat het dezelfde aanpak/technologie is, maar dat ze deze in de QC45 gewoon naar 11 gedraaid hebben. Gewoon een stuk harder gezet hebben, maar niet met nieuwe hardware of processing werken. Je voelt een sterke cabin pressure wanneer je de QC45 op hebt en wanneer er geen muziek speelt of heel zachte muziek, hoor je het ruisen dat de noise cancelling veroorzaakt. Van geen van deze zaken heeft mijn partner last. Dus je moet zelf wat zien hoe gevoelig je er aan bent. Zij gebruikt de hoofdtelefoon vaak alleen met zijn noice cancelling aan om te werken, zonder dat er muziek speelt, en zij vindt het ruisen niet storend en zelfs aangenaam, het is een soort white noise dan.
Om het verschil wat te kwantificeren heb ik via speakers een koffiezaak ambiance opgezet op youtube en beide hoofdtelefoons vergeleken. Op 50% volume hoorde ik het geluid zo goed als niet meer op de QC45, waar dit op de Bose 700 pas op 30% het geval was.
Geluid
TL;DR: De Bose 700 beschikt over een EQ functie in de app waar de QC45 dit niet heeft en dit is het voornaamste verschil in mogelijke geluid profiel. Sinds de toevoeging van de EQ mogelijkheid klinken ze gelijkaardig.
Beide hoofdtelefoons hebben het typische Bose geluidsprofiel. Heel helder met punchy maar geen diepe bassen.
Het is een geluid waar je fijn naar kan luisteren maar als je wilt ‘feesten’ op je muziek ze te kort komen. Je gaat namelijk al minder snel met je hoofd beginnen meebewegen op de muziek vanwege het soms wat te neutrale geluid.
Het grote verschil hier zit echter in de software, waar je in de app voor de Bose 700 een EQ krijgt waar je dan zelf wat meer bass kan toevoegen, is deze mogelijkheid er
niet bij de QC45 (mogelijkheid is toegevoegd 15 Feb 2022).
Of dit later nog aangepast zal worden, is onduidelijk, maar momenteel ben je dus aangewezen op een EQ app van derden.
Voor mij is het een enorm nadeel dat ik de QC45 zijn geluidsprofiel niet kan aanpassen in de app. Dit werkt zeer goed en onmiddellijk op de Bose 700.
Het geluid van de QC45 is hierdoor voor mij echt te anemisch.
Als nota hier wil ik wel vermelden dat ik meestal de bass iets verhoog. In de auto staat deze ook op +2 en bij de Bose 700 staat deze op +3.
Op mijn Sony hoofdtelefoons heb ik deze in het verleden nooit verhoogd.
Belkwaliteit
De belkwaliteit is op zowel de QC45 als de Bose 700 zeer goed en ze verschillen voornamelijk in aanpak. Mijn stem klinkt wat meer ‘speakerphone’ gewijs op de Bose 700, wat meer gemoffeld, waar die op de QC45 helderder klinkt. Maar de keerzijde is dat je op de QC45 ook wel meer achtergrond geluid oppikt. Het algemene volume bij de QC45 is ook lager dan dit bij de Bose 700.
Op geen van beide is het oppikken van achtergrond geluid storend en je blijft altijd goed verstaanbaar.
Het is bij beide wel duidelijk dat je niet belt via je telefoon zijn microfoon.
Dit is de conclusie van een aantal bel testen met mijn partner.
Beide moeten jammer genoeg wel onderdoen voor de Apple airpods pro, dewelke een veel betere belkwaliteit hebben.
Ik heb een poging gedaan om een opname te doen van de microfoons maar ik moet nog een manier vinden om deze aan mijn review toe te kunnen voegen.
Sony WH1000XM4 vs Bose QC45
Design
TL;DR: Een gelijkaardig design maar een winst voor de bouwkwaliteit van de Bose QC45 gezien deze in de hand beter gebouwd aanvoelt. Verder zit het grootste in de bediening die dmv fysieke knoppen is bij Bose en via een touchpad bij Sony. De afwezigheid van een vliegtuigadapter bij Bose is wel een groot minpunt.
Ze volgen beide hetzelfde design idee van een hoofdtelefoon die opgevouwen kan worden maar de QC45 is wel duidelijk wat slanker overal.
De Sony gebruikt een mat plastic waar dit bij de Bose een gladder plastic is en de Sony heeft koperkleurige accenten. Verder verschillen ze niet veel en zelf weegt dit deel van het design niet mee voor mij.
Ik krijg wel de indruk dat de Bose net van een hoger niveau is in zijn bouwkwaliteit. Het is moeilijk te kwantificeren maar mijn vriendin had snel dezelfde indruk. Zeker op lange termijn heb ik er iets meer vertrouwen in dat de Bose gebruik goed gaat doorstaan. Gezien dit maar na kort gebruik is en dus gebaseerd op een gevoel eerder dan op data van dit model, kan ik de lezer alleen maar meegeven niet teveel waarde te hechten aan mijn mening hierover .
Het grootste verschil in design zit hem in de manier waarop je de hoofdtelefoons bedient. Bij Bose heb je fysieke knoppen en bij Sony heb je een touchpad op de rechter oorschelp.
De bediening van de Sony is eerder zoals bij de Bose 700, maar dan met een grotere touchpad.
Zelf verkies ik de touchbediening omdat ik gewoon met een vinger snel langs de oorschelp kan gaan voor hem te bedienen en niet met minstens 2 vingers de hoofdtelefoon moet stabiliseren om een knop in te duwen. De knoppen zijn bij Bose namelijk te stroef om zonder tegendruk te bedienen. Voornamelijk een nummer skippen is gemakkelijker met een touchpad. Maar het lijkt mij vooral een persoonlijke voorkeur gezien mijn vriendin de knoppen verkiest. Ik heb veel random afspeellijsten aanstaan dus ik skip wel wat nummers op een dag.
Sony heeft (sorry Bose) verder oorschelpen die de juiste kant op vouwen wanneer je de hoofdtelefoon plat om je nek wilt leggen. Het is de juiste kant omdat ze zo liggen dat de oorschelpen ‘gesloten’ op je nek liggen bij de Sony waar deze met de open kant omhoog liggen bij de Bose. Dit lijkt iets klein te zijn, maar door de vorm van de oorschelpen liggen ze veel meer in de weg op de manier dat Bose het aanpakt en is het rond mijn nek leggen iets dat ik niet deed met de Bose hoofdtelefoons waar ik dit bij de Sony onmiddellijk weer ben beginnen doen.
De case neem ik mee in de bespreking van design en hier wint Sony voor mij ruimschoots. Alleen al omdat ze een vliegtuigadapter meeleveren en hier ook een handige locatie voor voorzien.
Zelf vind ik hun locatie voor het wegsteken van de kabels ook handiger. Eenmaal ontrolt krijg je ze niet meer zo plat als Bose ze initiëel voorziet en daardoor duwen ze vaak op de hoofdtelefoon als ik de case wil dichtdoen.
Mogelijks heel persoonlijk maar ik verkies ook het netje dat er aan de buitenkant van de case van de Sony zit. Als ik vlieg steekt hier vaak iets in.
Sony vermeld een IPx4 rating (splash proof, ie regen bijvoorbeeld) waar Bose hier niet over spreekt en in de handleiding gebruik in de buurt van water afraadt.
Ik zou geen van beide in de regen gebruiken, maar wel fijn dat je bij Sony toch dat beetje meer zekerheid hebt.
Comfort
TL;DR: De Bose QC45 is comfortabeler dan de Sony.
De Sony weegt 251 g en Bose weegt net wat minder met 237 g. Dit is geen merkbaar verschil voor mij. Beide hoofdtelefoons zijn licht te noemen.
Op de bovenkant van je hoofd geven geen van beide een drukpunt en ik kan ook hier geen verschil constateren.
Qua materiaal gebruik van de hoofdband en de oorkussens gebruiken ze beide een gelijkaardig faux leer.
Het verschil zit hem vooral in de oorkussens en dan specifiek bij langdurig gebruik.
Qua grootte ontlopen ze elkaar volgens de meetlat niet veel en wint Sony precies. Dit is in oorgevoel niet het geval, waar de QC45 veel groter aanvoelt. Ik vermoed dat het vanwege de diepte van de oorschelpen is, waar die bij Bose veel dieper zijn.
De Sony M4 is wat comfortabeler dan de M3 variant maar Bose haalt hier zonder moeite de overwinning binnen met zijn QC45. De Sony is heel comfortabel maar bij langdurig gebruik (richting 2 uur) ben ik blij als ik hem even afzet. Zelfs kort na het opzetten merk ik toch snel aan mijn oren dat ik hem op heb. Al voelt hij initiëel ook gewoon heel fijn op je oren, naar het einde van de dag toe, begint dit al sneller vervelend te worden. Op dat moment kan het wisselen naar de Bose een verademing zijn.
De Bose blijft comfortabel gedurende de hele dag.
Bij het thuiswerken of bij open offices (jammer genoeg nog steeds populair) en dus langdurig gebruik van een hoofdtelefoon heeft de Bose hier een enorm voordeel.
Ondanks het feit dat de Bose comfortabeler zit, is deze toch ook stabieler op mijn hoofd. Ik vermoed vanwege het meer rond mijn oren passen dan er op staan of vanwege de diepere oorschelpen. De Sony verschuift al sneller bij beweging. Al heb ik al mensen in de fitness gezien met dit type hoofdtelefoons en ik heb geen idee hoe deze bij hen blijven zitten. Gewoon bij neer liggen schuiven ze al van mijn oren en hoofd.
:strip_exif()/m/449263/1MVmYG1ZNlTZJ3CFduT4F3BfLnip73MoVOXRid96MugovxX2Xr.jpeg?f=620xauto)
Noise Cancelling
TL;DR: Een winst voor de Sony die wat beter is bij het wegfilteren van omgevingsgeluid maar die voornamelijk minder neveneffecten heeft bij het wegfilteren van omgevingsgeluid. Bose heeft meer last van cabin pressure en een constante white noise.
Bij dezelfde test met de koffiebar clip begint het geluid hiervan pas merkbaar te worden bij 60% computer volume waar dit bij de Bose al op 50% was. Het verschil is wel minimaal en de besluitvorming vereiste meermaals wisselen.
Bij gewoon gebruik zal je vermoedelijk het verschil niet merken en zullen ze gelijkaardig zijn in het wegfilteren van storend omgevingsgeluid.
Bij Sony heb ik het idee dat deze zijn aanpak verschillend is afhankelijk of je muziek hebt dat speelt of niet en ook van de mate van omgevingsgeluid. Ik heb het idee dat deze met een automatische aanpassing van de sterkte van de noise cancelling werkt. Iets minder namelijk bij het spelen van muziek en iets meer bij geen muziek of laag volume en ook sterker bij meer omgevingsgeluid. Bose gaat gewoon voor 100% heel de tijd.
Bij Bose brengt de noise cancelling de hele tijd een zeer sterke white noise met zich mee. Sony heeft dit nooit even sterk maar komt hier bij meer omgevingsgeluid en geen muziek wel dichter bij in de buurt. Dit is echter niet continu en hierdoor veel minder merkbaar.
Als je gevoelig bent aan de cabin pressure die noise cancelling met zich mee kan brengen dan ga je dit wel zeker merken bij de Bose die dit zeer sterk heeft. Ik ben hier zelf gevoelig aan en had hier in het begin echt wel last van, maar ik moet wel zeggen dat dit snel went. Na een goede week stoorde het niet meer. Sony heeft dit wel helemaal niet.
Sony heeft duidelijk een meer geavanceerde noise cancelling waar Bose precies met dezelfde technologie aan de slag gaat als in de Bose 700 en deze gewoon op 11 gezet heeft.
Geluid
TL;DR: Het geluid van Bose is heel neutraal waar dit van Sony veel meer diepgang heeft en entertainender is om naar te luisteren. Winst voor Sony voor te genieten van muziek.
Het geluid dat je krijgt bij de Sony heeft diepere bassen en neemt je in het algemeen meer mee in je muziek. Je geniet al sneller actief van je nummers en je beweegt mee op je favoriete tunes. Bij Bose is dit zo neutraal dat ik bij een nummer zoals ‘They don’t care about us van Michael Jackson’ niet de neiging heb om actief mee te bewegen op de muziek, waar dit bij de Sony wel het geval is. Ik heb tegenwoordig vaak de hele dag een hoofdtelefoon met muziek op en ik moet wel toegeven dat dit vollere geluid van Sony dan vermoeiend kan zijn.
Aan Bose zijn geluid zal niemand aanstoot nemen en het is bij alle type muziek, podcasts, en telefoongesprekken aangenaam. Dit kan heel de dag aanstaan zonder dat ik even een pauze wil.
Wat ik wel mis bij de QC45, is de mogelijkheid om de EQ aan te passen in de app. Net dat tikkeltje extra bas dat ik in de app kan selecteren maakt het geluid al ineens een stukje meer entertainend.
Bij de QC45 zit je echter vast aan het sterielere geluid. Ik heb nog geen feedback ontvangen van Bose over of die EQ al dan niet gaat toegevoegd worden.
Waar ik initiëel teleurgesteld was in het geluidsprofiel van de QC45 zie ik zijn nut wel in. Het zeer lang kunnen gebruiken van de hoofdtelefoon vanwege het weinig vermoeiende geluidsprofiel is toch een handig iets. Desondanks zal ik de QC45 wel niet zo snel vastnemen om echt te genieten van muziek
en hoop ik dat Bose de EQ optie ook gewoon toevoegt in de app voor de QC45.Belkwaliteit
TL;DR: Bose zijn belwaliteit is beter dan die van Sony
Bij Sony is je stem artificiëler dan bij Bose. De Sony is perfect geschikt om mee te bellen. Maar in deze vergelijking doet de QC45 het net beter. Bij een telefoonstest met mijn partner had zij meer last van achtergrondgeluid bij de Sony dan bij Bose. Ze gaf wel aan dat ik goed verstaanbaar was maar verkoos de belkwaliteit van Bose.
Features
TL;DR: Sony biedt een hele resem aan features aan en wint ruimschoots van Bose in deze categorie.
Dit is geen moeilijke categorie om een winnaar te kiezen. De QC45 heeft geen extra features en mist er zelfs waarvan je zou verwachten dat die aanwezig zouden zijn. Ik denk hierbij aan de afwezigheid van een EQ functie of de keuze om je noise cancelling uit te zetten of meerdere niveau’s te kiezen. Al moet ik wel toegeven dat ik op mijn Bose 700 ook maar 3 standen gebruik, transparency, NC 100% of uit.
Sony daarentegen heeft zoveel features ingebouwd dat het gemakkelijker is om op te sommen in een lijstje:
Automatisch stoppen en terug voortgaan van de muziek bij het afzetten of optillen van de linker oorschelp dmv een sensor in die oorschelp
Automatisch binnenlaten van omgevingsgeluid en de muziek zachter zetten wanneer je een hand op de rechter oorschelp legt
Uitgebreide keuze voor de noise cancelling en de mate ervan
Wanneer je begint te praten, stopt de muziek automatisch en laat hij het omgevingsgeluid binnen (speak to chat)
Adaptive sound control gebaseerd op je locatie of activiteit
Equalizer (dat ik er dit in moet zetten . . .)
360 Reality audio setup (nooit gebruikt vanwege de beperkte functionaliteit)
Sound quality vs stabiele connectie